Dodaj do ulubionych

USTAWA O SZKOŁACH WYŻSZYCH

IP: *.autocom.pl 16.06.04, 14:29
Stanowisko w sprawie projektów ustawy 'PRAWO O SZKOLNICTWIE
WYŻSZYM'przedstawione przez Niezależne Stowarzyszenie na Rzecz Nauki i
Edukacji ( in statu nascendi) jest wyłozone do podpisywania na stronie
www.naukowcy.republika.pl
Fragmenty:
Lansowany i nagłaśniany przez media projekt prezydencki, zwany tez
profesorskim nie spełnia jednak oczekiwań społeczności akademickiej, gdyż
petryfikuje obecny osobliwy i patologiczny system nauki i edukacji w Polsce.
Mimo deklaracji, że w ustawie chodzi o dostosowanie się do procesu
bolońskiego ta ustawa zakłada pozostawienie dotychczasowego systemu stopni i
tytułów naukowych uznawanego przez takie kraje jak Białoruś, Kazachstan,
Mołdawia, Mongolia czy Korea Północna. Istnieją natomiast problemy z
uznawaniem dyplomów i stopni angielskich czy amerykańskich. Taki stan rzeczy
uniemożliwia polskim uczelniom konkurencyjność na światowym rynku nauki i
edukacji. Jest ważną przyczyną małej atrakcyjności podejmowania pracy w
uczelniach i całkiem zniechęca do powrotu polskich uczonyc..........
Projekt prezydencki ustawy wydaje się być nie do zaakceptowania, gdy
natomiast projekt poselski winien być poddany dalszej dyskusji, poprawiony i
rozpatrzony przez Sejm i Senat RP jako bliższy standardom europejskim.
Nad projektami zmiany systemu nauki i edukacji w Polsce potrzebna jest
debata społeczeństwa a przygotowywane ustawy winny być oddane do
zaopiniowania przez kompetentnych prawników.........

Stoimy na stanowisku, że jedynym wyjściem dla nauki i szkolnictwa wyższego w
Polsce jest zerwanie z postkomunistycznym dziedzictwem poprzez
przeprowadzenie gruntownej reformy, która doprowadzi do tego, że nasze
uczelnie będą konkurencyjne z uczelniami w krajach o wysokim poziomie nauki i
edukacji

Obserwuj wątek
    • Gość: czytelnik Belka a USTAWA O SZKOŁACH WYŻSZYCH IP: *.autocom.pl 17.06.04, 13:34
      Pod adresem forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=410&w=13501407
      o spotkaniu Belki z Ziejka w sprawie ustawy

• Gość: xyz Re: Belka a USTAWA O SZKOŁACH WYŻSZYCH IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.04, 12:09
        Nic się nie zmieni, dalej będziemy tkić w tym bałaganie - musi zwyciężyć
        projekt tego nie widomo czy magistra - prezydenta.
        Proponuję iść dalej - wprowadzić tytuł "kandidat nauk" i znów bedziemy
        mieć "związek radziecki" w Polsce. Te kretyńskie habilitacje prędzej zniosą w
        Rosji, na Ukrainie, Kazachstanie, Białorusi niż w Polsce. Zniosą dla swoich,
        natomiast dalej będą ciągnąć kasę od głupich polaczków, którzy dalej będą
        stamtąd przywozić te pożal się boże "habilitacje". I dalej co niektórzy będą
        się podniecać ilu to mamy "samodzielnych". Smutne to.
    • kaduk22 Re: USTAWA O SZKOŁACH WYŻSZYCH 19.06.04, 18:33
      Projekt prezydencki wzmacnia autonomię uczelni i daje olbrzymią władzę jej
      organom, głownie Senatowi i Rektorowi. Rektor decydować ma praktycznie o
      wszystkim (jako władza wykonawcza). Wybiera Rektora złożony z
      tzw. „samodzielnych” pracowników uczelni Senat. Duża władza kojarzy się zwykle
      z dużą odpowiedzialnością. Zgodnie z projektem ustawy Rektor nie odpowiada
      praktycznie za nic. Realizuje postanowienia Senatu (jego członkowie też
      odpowiadają tylko „zbiorowo”, tzn. nie odpowiadają za nic) więc jedyne za co
      można pociągać go do odpowiedzialności, to zła realizacja tych postanowień. Nie
      wiadomo jednak kto miałby to robić. Nie wiadomo tez dlaczego przyjmuje się, że
      wybrany Rektorem np. specjalista o na od historii edukacji męskiej Polan z
      obszaru za kołem polarnym natychmiast po wyborze staje się kompetentnym
      menedżerem nauki i edukacji (nie wspominam o sprawach administracyjno -
      finansowych bo zajmują się nimi dyrektor administrai cyjny i kwestor). W
      normalnej firmie, również państwowej, menedżer który popełnił oczywiste błędy
      traci pracę; w uczelni za błędy Rektora czy Senatu płaci podatnik. W państwowej
      uczelni grupa tzw. „samodzielnych” (90% składu Senatu) pracy mlodzi ludzie
      owników nie angażując, jak właściciele firmy własnego kapitału, ma dokładnie
      takie same jak tacy właściciele uprawnienia. Skąd przekonanie, że uzyskanie
      habilitacji gwarantuje automatyczne nabycie odpowiednio wysokich walorów
      moralno-etycznych (aby nie ulegać, naturalnym w końcu, pokusom wykorzystania
      takiej sytuacji dla osiągnięcia nienależnych korzyści), menedżerskich (aby nie
      doprowadzić uczelni do bankructwa) czy prawnych (znam przypadki, gdy senat
      przyjmował niezgodne z prawem, ale za to zgodne z interesami niektórych
      pracowników uchwały). Generalnie będąca jakąś formą suwerenności autonomia bez
      odpowiedzialności „suwerena” staje się pasożytem na demokratycznym
      (przynajmniej teoretycznie) otoczeniu, bo twarde zarządzanie feudalizmu nie
      daje się pogodzić z miękkimi metodami demokracji. Jeszcze jedno. O
      możliwościach rozwoju małych uczelni decydować będą pośrednio rektorzy tych
      dużych zezwalając (lub nie) pracownikom na drugi etat w tej małej uczelni.
      Rozumiem, że każdy rektor to z definicji wzór cnót wszelakich, gdyby się jednak
      kilku wyłamało, to o korupcję nietrudno. Na dzis pomysly na "uwlaszczeniowa"
      prywatyzacje nie wydaja sie dobre. Efektem byloby zamienienie wladzy
      powierzonej przez panstwo na wladze wyplywajaca z posiadanej (a de facto
      otrzymanej od tegoz panstwa) forsy. Moznaby chyba jednak pomyslec o SPRZEDAZY
      niektorych uczelni za jakas rozsadna kwote ludziom z zewnatrz upatrujacym w ich
      rozwoju swoj osobisty interes. Chodzi jednak o to, aby WYLOZYLI FORSE NA ZAKUP;
      rozdawanie uczelni doprowadzi do jeszcze wiekszego burdelu. Mozna tez pomyslec
      o sprzedazy uczelni na raty jakims dobrym uczelniom amerykanskim lub
      europejskim, ktorych managerowie szybko zrobia porzadek. We wlasnym
      interesie.Sprzedaz taka moznaby obwarowac roznymi warunkami gwarantujacymi
      kupujacym rozsadne zyski, a studiujacym wlasciwy poziom nauczania. Przy okazji
      mogloby to pomoc w tworzeniu sie nowych, dobrych osrodkow, bo dobrzy
      mlodzi ludzie zamiast wyjezdzac do Stanow mogliby w normalnych amerykanskich
      warunkach realizowac sie w Polsce.
      • Gość: xx Re: USTAWA O SZKOŁACH WYŻSZYCH IP: *.icis.pcz.pl 19.06.04, 21:09
        Uczelnia jest Uczelnia jak ma wlasna kadre zlozona z osob z nia zwiazanych na
        tzw. pierwszym etacie.

Jak tej kadry nie ma, to praktycznie nie ma tez normalnej Uczelni tylko fikcja.

I nie ma znaczenia czy to mala czy tez duza Uczelnia. Nasza Politechnika ma
        swoje mocne i slabe strony, ale bazuje na swoich pracownikach (no moze poza
        jednym wyjatkiem, ale to tez sie zmienia).
      • khmara Re: USTAWA O SZKOŁACH WYŻSZYCH 20.06.04, 18:06
        To jest świetny tekst, jeżeli chodzi o analizę przyczyn obecnej zapaści. Pomysł
        sprzedaży uczelni dość kontrowersyjny, ale jak projekt prezydencki wejdzie w
        życie, to za parę lat uczelnie trafią pod młotek komornika i nie będą więcej
        warte niż same mury.
    • Gość: jw Re: USTAWA O SZKOŁACH WYŻSZYCH IP: *.autocom.pl 20.06.04, 17:31
      Projekt ustawy wchodzi na porządek dzienny Sejmu w dniu 30 czerwca.
      Porządek dzienny
      78. posiedzenia Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej
      w dniach 30 czerwca
      Pierwsze czytanie przedstawionego przez Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej
      projektu ustawy - Prawo o szkolnictwie wyższym (druk nr
      <ks.sejm.gov.pl/proc4/opisy/2720.htm
      - uzasadnia Szef Kancelarii Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Jolanta
      Szymanek - Deresz.
      Pierwsze czytanie poselskiego projektu ustawy - Prawo o szkolnictwie wyższym
      (druk nr <http://ks.sejm.gov.pl/proc4/opisy/2931.htm򘅓
      - uzasadnia poseł Maria Nowak
      • khmara Re: USTAWA O SZKOŁACH WYŻSZYCH 20.06.04, 18:07
        Ludzie, obudźcie się, bo po wakacjach obudzicie się w innej rzeczywistości.
    • Gość: jw Re: USTAWA O SZKOŁACH WYŻSZYCH IP: *.autocom.pl 30.06.04, 10:29
      www.zycie.com.pl/spoleczenstwo.php
      ' Konferencja Rektorów Akademickich Szkół Polskich krytycznie ocenia poselski
      projekt. Dla nas jest on nie do zaakceptowania - Mówi prof. dr hab. Franciszek
      Ziejka, przewodniczący KRASP i rektor Uniwersytetu Jagiellońskiego. - Przede
      wszystkim miesza ona ustawę o szkolnictwie wyższym z ustawą o tytule i stopniu
      naukowym, uchwaloną pół roku temu - mówi rektor. - Zniesienie habilitacji jest
      przed-wczesne - dodaje. Profesor Ziejka wytyka też projektowi poselskiemu brak
      odniesienia do procesu bolońskiego, który ma nasze uczelnie uczynić
      konkurencyjnymi w Europie. - Nie ma tam mowy np. o punktach kredytowych czyli
      sposobie oceniania, który funkcjonuje na większości europejskich uczelni - mówi
      przewodniczący KRASP. - Dwa projekty jedynie przedłużą proces legislacyjny -
      podkreśla prof. Ziejka. - W tym przypadku konkurencja działa na zasadzie
      hamulcowego. Ustawa powinna powstać jak najszybciej, aby wyeliminować dewiacje,
      które trapią szkolnictwo wyższe - dodaje.'
      ----------------------

Nie ulega wątpliwości, że 'ustawa powinna powstać jak najszybciej, aby
      wyeliminować dewiacje, które trapią szkolnictwo wyższe' ale dlatego nie może to
      byc ustawa 'prezydencka' gdyz ten projekt te dewiacje utrwala a nie
      eliminuje !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! i dziala na zasadzie hamulcowego na drodze do
      normalności nauki i edukacji w Polsce.

• Gość: Proczęstochowa Re: USTAWA O SZKOŁACH WYŻSZYCH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 17:56
      Od nowego roku akademickiego każdy kto weźmie łapówkę od studentów zostanie
      przykładnie ukarany. Cały nasz zespół uwzględni wszelkie dostępne środki, aby
      taki "naukowiec" został postawiony przed SĄDEM! Proszę o tym pamiętać, kiedy
      będzie się zaczynał nowy rok akademicki! Wielka kampania informacjyjna ruszy we
      wrześniu i październiku 2004 roku w Czestochowie. Nasze miasto oczyści się z
      łapówkarzy! A na amerykańskich serwrach będą publikowane nazwiska łapowników!

mailito: proczestochowa@op.pl

PROCZĘSTOCHOWA & PROCZĘSTOCHOWA & PROCZĘSTOCHOWA & PROCZĘSTOCHOWA &
      PROCZĘSTOCHOWA & PROCZĘSTOCHOWA & PROCZĘSTOCHOWA & PROCZĘSTOCHOWA &
      • Gość: czytelnik Re: USTAWA O SZKOŁACH WYŻSZYCH IP: *.autocom.pl 02.07.04, 19:10
        www.gazetaprawna.pl/dzialy/6.html?numer=1237&dok=1237.6.388.2.3.1.0.1.htm
        Walka o etaty, habilitację i prawo do nazwy
      • Gość: anty pro Re: USTAWA O SZKOŁACH WYŻSZYCH IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.04, 17:09
        > Od nowego roku akademickiego każdy kto weźmie łapówkę od studentów zostanie
        > przykładnie ukarany.

Ciekawe w jaki sposób zdobędziesz/zdobędziecie informacje o wszystkich
        łapówkach? I co rozumiesz przez "przykładnie ukarany"?

> Cały nasz zespół uwzględni wszelkie dostępne środki, aby
        > taki "naukowiec" został postawiony przed SĄDEM!

Drżę cały na myśl o tym!! A właściwie jak jest Was aż zespół to może
        przedstawcie się jakoś (będziemy się bardziej bać ;-) ).

> Wielka kampania informacjyjna
        > ruszy we wrześniu i październiku 2004 roku w Czestochowie. Nasze miasto
        > oczyści się z łapówkarzy!

Życzę powodzenia, ale tak w ogóle to nasyp mi soli na ogon...

Dla jasności: nie brałem, nie biorę i nie mam zamiaru brać łapówek. Bardzo
        wkurza mnie za to ton postów "Proczęstochowy"!!
        • Gość: gość Re: USTAWA O SZKOŁACH WYŻSZYCH IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.04, 17:23
          Pan proczęstochowa to urażony ex pracownik wsp, który postanowił się troszkę rozerwać. Trzeba mu wybaczyć (to z nadmiaru kawy)i życzyć poprawy.
          • proczestochowa Re: USTAWA O SZKOŁACH WYŻSZYCH 05.07.04, 18:04
            Gość portalu: gość napisał(a):

> Pan proczęstochowa to urażony ex pracownik wsp, który postanowił się troszkę
            ro
            > zerwać. Trzeba mu wybaczyć (to z nadmiaru kawy)i życzyć poprawy.
            Wyprowadzę Pana z błędu: Proczęstochowa to 63 osoby, a więc zdecydowanie
            należy się do NAS zwracać pluralis! Expracownik wcale nie jest urażony, ale
            zdołowany, że studenci przychodzą do niego i kwitują pytanie: "Jak leci, Jak
            studia ..." kwitują jednym słowem - BURDEL! Uczelnia jest jeszcze państwowa i
            każdy z NAS ma prawo mieć zdanie o niej. Tak już bywa. Znam lepsze rozrywki,
            zapewnim, niż pisanie postów. Chociaż jest to nie tylko moje zadanie. Uprzedzam
            pytanie. Nie mam żalu do uczelni. Odszedłem sam, ponieważ trochę mi głupio było
            kiedy przyjmuję się pracowników - NEPOTÓW, bez trybu konkursu, po czy miesiąc
            po konkursie pojawia sie informacja, że miał być.... Nie sądzi Pan że trochę za
            późno? Postawię takie pytanie, tezę dość przewrotną w następnym poście... ale
            teraz musze się naprawdę rozerwać. [właśnie negocjuję wirtualne przystąpienie
            kolejnych 16 osób do stowarzyszenia!]

proczestochowa@op.pl
            • Gość: . Re: USTAWA O SZKOŁACH WYŻSZYCH IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.04, 19:42
              > Expracownik wcale nie jest urażony, ale
              > zdołowany, że studenci przychodzą do niego i kwitują pytanie: "Jak leci, Jak
              > studia ..." kwitują jednym słowem - BURDEL!

Napisz o jakim Wydziale mówisz!!
        • proczestochowa Re: USTAWA O SZKOŁACH WYŻSZYCH 05.07.04, 17:56
          Gość portalu: anty pro napisał(a):

> > Od nowego roku akademickiego każdy kto weźmie łapówkę od studentów zostani
          > e
          > > przykładnie ukarany.
          > Już wyjasniam: Po prostu od tego jest prokuratura! To raz a poza tym
          działania nasze będą prowadzone w podobny sposób w jaki działa Transparency
          International - więc negujesz działania również uznanej w świecie instytucji!
          Rozumię, jest to niewygodne. Ja bardzo proszę o zrobienie anonimowej ankiety
          wśród studentów na temat korupcji i nepotyzmu i innych spraw, które ich
          nurtują! Odważycie się na to ... ? Słucham? Może przeprowadzimy taką ankietę
          drogi pracowniku RAZEM? Opublikujmy póxnijej dane w Gazecie Wyborczej ... no i
          jak? Są chetni ..? Tak myślałem!
          > Ciekawe w jaki sposób zdobędziesz/zdobędziecie informacje o wszystkich
          > łapówkach? I co rozumiesz przez "przykładnie ukarany"?
          >
          > > Cały nasz zespół uwzględni wszelkie dostępne środki, aby
          > > taki "naukowiec" został postawiony przed SĄDEM!
          >
          > Drżę cały na myśl o tym!! A właściwie jak jest Was aż zespół to może
          > przedstawcie się jakoś (będziemy się bardziej bać ;-) ).
          > Jesli bierzesz to drżyj! POza tym trochę głupio będzie zobaczyć swoje
          nazwisko w amerykańskim serwerze pt:> ŁAPÓWKARZ!
          > > Wielka kampania informacjyjna
          > > ruszy we wrześniu i październiku 2004 roku w Czestochowie. Nasze miasto
          > > oczyści się z łapówkarzy!
          >
          > Życzę powodzenia, ale tak w ogóle to nasyp mi soli na ogon...
          >
          Nie wiem jaki jest twój ogon, ale sądząc po tym, jakie są Pana / Twoje
          argumenty, nie jest on zbyt wielki! I nie wiem, czy trfiłbym solniczką!

> Dla jasności: nie brałem, nie biorę i nie mam zamiaru brać łapówek. Bardzo
          > wkurza mnie za to ton postów "Proczęstochowy"!!

A po co takie deklaracje .... ?

Twoja nielubiana proczęstochowa - i już wygtraliśmy ponieważ O NAS MÓWISZ I
          KLIKASZ! I to jest SUKCES MIELIŚMYPOKAZAĆ ŻE ISTNIEJEMY!

z szacunkiem! A propos: Istnieje na WSP wielu wspaniałych naukowców: prof.
          Związek, prof. Pazera, prof. Szyndler, ale sądzę, że oni także nie są
          zachwyceni systuacją. I my mamy prawo się odzywać! Ja żyje w Częstochowie! Ty
          żyjesz w Bielsku! Kto ma większe prawo do odzywania się w sprawach miasta
          Czestochowy! To moja przyszłość!
          • Gość: - pro Re: USTAWA O SZKOŁACH WYŻSZYCH IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.04, 19:39
            > To raz a poza tym
            > działania nasze będą prowadzone w podobny sposób w jaki działa Transparency
            > International - więc negujesz działania również uznanej w świecie instytucji!

Ja nic nie neguję. Po prostu pytam jak macie zamiar wprowadzać swoje deklaracje
            w czyn!!

> Rozumię, jest to niewygodne. Ja bardzo proszę o zrobienie anonimowej ankiety
            > wśród studentów na temat korupcji i nepotyzmu i innych spraw, które ich
            > nurtują! Odważycie się na to ... ? Słucham? Może przeprowadzimy taką ankietę
            > drogi pracowniku RAZEM?

Wydaje mi się, że w moich okolicach nie ma takiej potrzeby. W moim Instutucie
            od kilku lat prowadzimy ankiety wśród studentów. Wynikiem jest między innymi
            spowodowanie odejścia z pracy jednego profesora (bardzo kiepska dydaktyka) i
            jednego asystenta (bardzo kiepska dydaktyka i łapówki). Potrafimy więc
            oczyszczać się sami. Nie wiem czy wiesz, ale funkcjonują również fora
            studenckie na których można poczytać wiele ciekawych rzeczy o prowadzących
            zajęcia. Fora są oczywiście anonimowe, każdy student może napisać co chce.
            Doskonałym przykładem jest www.forum.pcz.pl (chylę czoło xx!!) choć nie tylko.
            Zajrzyj i poczytaj. Jak chcesz może nawet zacytuj w Wyborczej. Sprawy
            niewłaściwego wywiązywania się ze swoich obowiązków kończą się na "dywaniku" -
            nie jesteście więc jedynym i niezastąpionym "mężem opatrznościowym"
            częstochowskiej wyższej edukacji.

> > Jesli bierzesz to drżyj! POza tym trochę głupio będzie zobaczyć swoje
            > nazwisko w amerykańskim serwerze pt:> ŁAPÓWKARZ!

Może i głupio, ale:
            1. Wydawać wyroki w tym Państwie może tylko Sąd. Jeżli robi to publicznie ktoś
            inny nie mam dla niego szacunku.
            2. A dlaczego to akutrat ten serwer ma być amerykański, co to ma do rzeczy?
            Polski to już gorszy niby?

> A propos: Istnieje na WSP wielu wspaniałych naukowców: prof.
            > Związek, prof. Pazera, prof. Szyndler, ale sądzę, że oni także nie są
            > zachwyceni systuacją. I my mamy prawo się odzywać!

Wymieniłeś pracowików dwóch z czterech Wydziałów WSP. Jak sądzę więc nie znasz
            sytuacji na innych Wydziałach. Jeżeli zaś Ci Wspaniali są tacy wspaniali
            dlaczego tolerują obecny stan rzeczy? Jak pisałem u mnie w Instytucie
            potrafiliśmy spowodować rezygnację z pracy dwóch pracowników. Nie słyszałem o
            podobnym przypadku na innych Wydziałach (choć może takie były).

Reasumując. Jestem za wszelkimi działaniami mającymi przynieśc rozwój
            Częstochowy a szolnictwa wyższego w szczególności. Nie podoba mmi się jednak
            Twoja retoryka.
            Pozdrawiam.
            • proczestochowa Re: USTAWA O SZKOŁACH WYŻSZYCH 05.07.04, 23:24
              My nie ferujemy wyroków, lecz mówimy o tym, co w zasadzie jest wiadome, ale
              jest rownież tematem tabu. Istotnie od ferowania wyroków jest Sąd w naszym
              państwie. Niech Pan to powie dwóm studentom, którzy po aferze z panem jakimś
              tam łapownikiem z Politechniki [ten od kina domowego], zostali na pierwszym
              terminie obrony pracy oblani przez przewodniczącą komisji słowami: "Nie
              przygotowaliście się Panowie z literatury ..... i tu pada nazwisko ŁAPÓWKARZA!"
              Nadal sądzę, że w naszym wspólnym interesie jest działanie. Proszę mi
              powiedzieć ileż odbyło sie na Pana wydziale OTWARTYCH konkursów na stanowisko
              asystentów???????????? Zastanawiam się [i tu powiem trochę przesadzę!] "czy
              materiał genetyczny decydujących jest aż tak słabej jakości, że nepoci
              potrzebują TATUSIA I MAMUSI pracującej na uczelni, żeby się do niej dostać!?"
              Czy asystentem moze być [jakże piękna kobieta] mniam palce lizać, która
              przeszła w swej karierze studenckiej 7 egzaminów poprawkowych? Proszę mi
              odpowiedzieć. Jak to jest .... Swoją drogą retoryka jest - wiem o tym zaczepna,
              ale to po to aby zwrócić UWAGĘ na problem. I jeszcze jedno - CZY JEST ZGODNE Z
              PRAWEM, PRZESUWANIE WYPŁATY STYPENDIÓW DLA STUDENTÓW Z PAŹDZIERNIKA NA STYCZEŃ -
              LUTY? KTO NA TYM ZARABIA I ILE ...... KTO BIERZE ODSETKI? GDZIE SIĘ ONE
              ZNAJDUJĄ !!!!!!!!!!!!!!!!???????????????????????????

pozostaje w szacunku proczestochowa@op.pl

• Gość: sceptyk Re: USTAWA O SZKOŁACH WYŻSZYCH IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.04, 23:43
                > My nie ferujemy wyroków

Jeszcze nie, ale piszecie, że chcecie je ferować na jakimś amerykańskim (wow)
                serwerze.

> Nadal sądzę, że w naszym wspólnym interesie jest działanie

Zgadzam się, ale ważna jest również forma tego działania!!

> Nadal sądzę, że w naszym wspólnym interesie jest działanie. Proszę mi
                > powiedzieć ileż odbyło sie na Pana wydziale OTWARTYCH konkursów na stanowisko
                > asystentów???????????? Zastanawiam się [i tu powiem trochę przesadzę!] "czy
                > materiał genetyczny decydujących jest aż tak słabej jakości, że nepoci
                > potrzebują TATUSIA I MAMUSI pracującej na uczelni, żeby się do niej dostać!?"

Dokładnej liczby nie znam, ale żaden ze znanych mi i przyjętych w ostatnich 10
                latach asystentów nie ma koligacji rodzinnych na WSP. Swoimi doktoratami zaś
                dowodzą, że podjęto właściwie decyzję o ich zatrudnieniu. Co do otwartych
                konkursów, to kiedy konkurs jest otwarty? Zgadzam się, że jakiekolwiek konkursy
                powinny być ogłaszane publicznie, np. w Internecie na stronach uczelni.

> Czy asystentem moze być [jakże piękna kobieta] mniam palce lizać, która
                > przeszła w swej karierze studenckiej 7 egzaminów poprawkowych? Proszę mi
                > odpowiedzieć. Jak to jest ....

To jakaś paranoja niestety, ale zdaje się, że pisze Pan o konkretnym Wydziale.
                Proszę więc być konsekwentnym i nazwać o jaki Wydział chodzi.

> I jeszcze jedno - CZY JEST ZGODNE
                > Z PRAWEM, PRZESUWANIE WYPŁATY STYPENDIÓW DLA STUDENTÓW Z PAŹDZIERNIKA NA
                > STYCZEŃ - LUTY? KTO NA TYM ZARABIA I ILE ...... KTO BIERZE ODSETKI? GDZIE SIĘ
                > ONE ZNAJDUJĄ !?

Nigdy odkąd pamiętam nie wypłacano stypendiów w październiku. Powód jest
                prosty: trzeba dopiero zebrać wnioski, podzielić pieniądze etc. Jeżeli dobrze
                sobie przypominam, to dawniej pierwsze wypłaty były w listopadzie lub na
                początku grudnia. Teraz nie jestem zorientowany. Nie wiem też dlaczego było aż
                tak duże opóźnienie. Może (!!) z takim opóźnieniem przyszły pieniądze z
                Warszawy?

Z szacunkiem.
                • proczestochowa Re: USTAWA O SZKOŁACH WYŻSZYCH 06.07.04, 00:11
                  Gość portalu: sceptyk napisał(a):

> > My nie ferujemy wyroków
                  >
                  > Jeszcze nie, ale piszecie, że chcecie je ferować na jakimś amerykańskim (wow)
                  > serwerze.
                  >
                  > > Nadal sądzę, że w naszym wspólnym interesie jest działanie
                  >
                  > Zgadzam się, ale ważna jest również forma tego działania!!
                  >
                  > > Nadal sądzę, że w naszym wspólnym interesie jest działanie. Proszę mi
                  > > powiedzieć ileż odbyło sie na Pana wydziale OTWARTYCH konkursów na stanowi
                  > sko
                  > > asystentów???????????? Zastanawiam się [i tu powiem trochę przesadzę!] "cz
                  > y
                  > > materiał genetyczny decydujących jest aż tak słabej jakości, że nepoci
                  > > potrzebują TATUSIA I MAMUSI pracującej na uczelni, żeby się do niej dostać
                  > !?"
                  >
                  > Dokładnej liczby nie znam, ale żaden ze znanych mi i przyjętych w ostatnich
                  10
                  > latach asystentów nie ma koligacji rodzinnych na WSP. Swoimi doktoratami zaś
                  > dowodzą, że podjęto właściwie decyzję o ich zatrudnieniu. Co do otwartych
                  > konkursów, to kiedy konkurs jest otwarty? Zgadzam się, że jakiekolwiek
                  konkursy

> Oczywiście Pan żartuje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

niech Pan nie mówi tego głośno bo to żart STULECIA!

> powinny być ogłaszane publicznie, np. w Internecie na stronach uczelni.
                  >
                  > > Czy asystentem moze być [jakże piękna kobieta] mniam palce lizać, która
                  > > przeszła w swej karierze studenckiej 7 egzaminów poprawkowych? Proszę mi
                  > > odpowiedzieć. Jak to jest ....
                  >
                  > To jakaś paranoja niestety, ale zdaje się, że pisze Pan o konkretnym
                  Wydziale.
                  > Proszę więc być konsekwentnym i nazwać o jaki Wydział chodzi.
                  >
                  > > I jeszcze jedno - CZY JEST ZGODNE
                  > > Z PRAWEM, PRZESUWANIE WYPŁATY STYPENDIÓW DLA STUDENTÓW Z PAŹDZIERNIKA NA
                  > > STYCZEŃ - LUTY? KTO NA TYM ZARABIA I ILE ...... KTO BIERZE ODSETKI? GDZIE
                  > SIĘ
                  > > ONE ZNAJDUJĄ !?
                  >
                  > Nigdy odkąd pamiętam nie wypłacano stypendiów w październiku. Powód jest
                  > prosty: trzeba dopiero zebrać wnioski, podzielić pieniądze etc. Jeżeli dobrze
                  > sobie przypominam, to dawniej pierwsze wypłaty były w listopadzie lub na
                  > początku grudnia. Teraz nie jestem zorientowany. Nie wiem też dlaczego było

> tak duże opóźnienie. Może (!!) z takim opóźnieniem przyszły pieniądze z
                  > Warszawy?
                  >
                  > Z szacunkiem.
                • proczestochowa Re: USTAWA O SZKOŁACH WYŻSZYCH 06.07.04, 00:13
                  Gość portalu: sceptyk napisał(a):

> > My nie ferujemy wyroków
                  >
                  > Jeszcze nie, ale piszecie, że chcecie je ferować na jakimś amerykańskim (wow)
                  > serwerze.
                  >
                  > > Nadal sądzę, że w naszym wspólnym interesie jest działanie
                  >
                  > Zgadzam się, ale ważna jest również forma tego działania!!
                  >
                  > > Nadal sądzę, że w naszym wspólnym interesie jest działanie. Proszę mi
                  > > powiedzieć ileż odbyło sie na Pana wydziale OTWARTYCH konkursów na stanowi
                  > sko
                  > > asystentów???????????? Zastanawiam się [i tu powiem trochę przesadzę!] "cz
                  > y
                  > > materiał genetyczny decydujących jest aż tak słabej jakości, że nepoci
                  > > potrzebują TATUSIA I MAMUSI pracującej na uczelni, żeby się do niej dostać
                  > !?"
                  >
                  > Dokładnej liczby nie znam, ale żaden ze znanych mi i przyjętych w ostatnich
                  10
                  > latach asystentów nie ma koligacji rodzinnych na WSP. Swoimi doktoratami zaś
                  > dowodzą, że podjęto właściwie decyzję o ich zatrudnieniu. Co do otwartych
                  > konkursów, to kiedy konkurs jest otwarty? Zgadzam się, że jakiekolwiek
                  konkursy
                  >
                  > powinny być ogłaszane publicznie, np. w Internecie na stronach uczelni.
                  >
                  > > Czy asystentem moze być [jakże piękna kobieta] mniam palce lizać, która
                  > > przeszła w swej karierze studenckiej 7 egzaminów poprawkowych? Proszę mi
                  > > odpowiedzieć. Jak to jest ....
                  >
                  > To jakaś paranoja niestety, ale zdaje się, że pisze Pan o konkretnym
                  Wydziale.
                  > Proszę więc być konsekwentnym i nazwać o jaki Wydział chodzi.
                  >
                  > > I jeszcze jedno - CZY JEST ZGODNE
                  > > Z PRAWEM, PRZESUWANIE WYPŁATY STYPENDIÓW DLA STUDENTÓW Z PAŹDZIERNIKA NA
                  > > STYCZEŃ - LUTY? KTO NA TYM ZARABIA I ILE ...... KTO BIERZE ODSETKI? GDZIE
                  > SIĘ
                  > > ONE ZNAJDUJĄ !?
                  >
                  > Nigdy odkąd pamiętam nie wypłacano stypendiów w październiku. Powód jest
                  > prosty: trzeba dopiero zebrać wnioski, podzielić pieniądze etc. Jeżeli dobrze
                  > sobie przypominam, to dawniej pierwsze wypłaty były w listopadzie lub na
                  > początku grudnia. Teraz nie jestem zorientowany. Nie wiem też dlaczego było

> tak duże opóźnienie. Może (!!) z takim opóźnieniem przyszły pieniądze z
                  > Warszawy?
                  >
                  Na stypendia naukowe nie ma wniosków a podstawą obliczeniową jest rok
                  uprzedni ?????????? No chyba tak ! Więc ....... ? Dlaczego tak długo płyną te
                  pieniądze ?

z szacunkiem proczestochowa@op.pl

> Z szacunkiem.
            • proczestochowa Re: USTAWA O SZKOŁACH WYŻSZYCH 05.07.04, 23:26
              CYTAT:
              Może i głupio, ale:

• proczestochowa Re: USTAWA O SZKOŁACH WYŻSZYCH 05.07.04, 23:31
              UWAGA _ UWAGA
              CYTAT:
              Może i głupio, ale:

JA PANA BARDZO PRZEPRASZAM, ALE WYROK [O czym Pan niestety nie wie NIE jest
              bezosobowy!!!} Ma konkretnie ukierunko=kowany podmiot, któremu dajemy sankcję i
              objaśnia jego przyczyny! A więc błedzio Mistrzu! proponuję troszkę poczytać!
              Nie mówiliśmy przecież o konkretnych osobach! Więc ..... pudło ...

DRUGA SPARWA: z bardzo prostej przyczyny - serwerów amerykanskich nie obejmuje
              polska ustawa o ochronie danych osobowych! I mało tego nie można ich
              zlikwidować .... :) A retoryka .... no cóż polemiczna. Ale to zdrowe jest
              naprawdę, takie oxfordzkie nauczanie przez zadawanie pytań - to jakiś SOKRATES
              wymyślił chyba tak :)

proczestochowa@op.pl

proczestochowa@op.pl

• Gość: błedzio?? Re: USTAWA O SZKOŁACH WYŻSZYCH IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.04, 23:57
                UWAGA_UWAGA

Ogłaszam konkurs otwarty na wyjaśnienie słówka: "błedzio".
                Mistrzu, może Ty wyjaśnisz ten cud?

Tak czy inaczej, retoryka w dalszym ciągu dla mnie jest jednak poniżej pewnego
                poziomu, więc: wyłączam się na jakiś czas z dyskusji.
                Pa, pa.

PS.
                > Ale to zdrowe jest
                > naprawdę, takie oxfordzkie nauczanie przez zadawanie pytań

I tu nie jestem taki pewny: pytania podszyte TAKIMI!!!!!!!!!
                EMOCJAMI!!!!!!!!!!!!!! mogą prowadzić do wrzodów na jakiejś części przewodu
                (nie doktorskiego bynajmniej).
                Spokojnej nocy życzę.
                • proczestochowa Re: USTAWA O SZKOŁACH WYŻSZYCH 06.07.04, 00:09
                  Ma Pan trochę racji z tymi emocjami! Przyznaję, to fakti dowód .... niezbitej
                  choroby wrzodowej. No cóż, ale wątrobę mam za to w porządku .... :) Błędzio to
                  błąd! I zapewne wiedział Pan o co chodzi ..., ale nie [erystyka - sztuka
                  prowadzenia sporów] zajął sie Pan meritum, lecz przyczepił się Pan do małostki.
                  Sądzę, że nosi to sobie typową ambiwalencję. Szkoda, że nie toczy Pan dyskusji,
                  tylko exkatedra próbuje pouczać, a kiedy zabraknie argumentu to .... błędzio
                  staję się błędem - OPATRZNOŚCIĄ - owym bocznym torowiskiem, którego szyny
                  kończą się w nicości i giną w pomroku szaleństwa biegu DONIKĄD ...

ale cieszę się z romowy z Panem [szczerze] proczestochowa@op.pl
    • Gość: jw Re: USTAWA O SZKOŁACH WYŻSZYCH IP: *.autocom.pl 05.07.04, 16:21
      Wypowiedzi posłow o projektach ustawy PRAWO O SZKOLNICTWIE WYŻSZYM mozna
      znaleźć w internecie pod adresem
      ks.sejm.gov.pl:8009/search97cgi/vtopic
      Stanowisko Niezaleznego Stowarzyszenia na Rzecz Nauki i Edukacjim tez zostało
      zauważone - wypowiedż poslanki Marii Nowak.

• Gość: zorientowany Re: USTAWA O SZKOŁACH WYŻSZYCH IP: *.autocom.pl 06.07.04, 08:47
        Do stengogtramow wystąpień poselskich w sprawie ustawy 'Prawo o szkolnictwie
        wyższym można dotrzeć stopniowo:
        wejść na strone
        www.sejm.gov.pl/

kilknąć - Prace Sejmu
        www.sejm.gov.pl/prace/prace.html

dalej kliknąć :

Sprawozdania stenograficzne

wpisać do rubryk -
        numer posiedzenia 78
        dzień posiedzenia 3
        numer punktu porzadku 23
        po czym
        ukazuje się to co niżej i trzeba kliknąc na posle aby zobaczyć co mowił:

Kad. Pos. Dzień Data Nr punktu Mówca
        1. 4 78 3 02-07-2004 23 i 24 Szef Kancelarii Prezydenta RP Jolanta Szymanek-
        Deresz
        2. 4 78 3 02-07-2004 23 i 24 Poseł Maria Nowak
        3. 4 78 3 02-07-2004 23 i 24 Wiceprezes Najwyższej Izby Kontroli Zbigniew
        Wesołowski
        4. 4 78 3 02-07-2004 23 i 24 Poseł Danuta Grabowska
        5. 4 78 3 02-07-2004 23 i 24 Poseł Danuta Grabowska
        6. 4 78 3 02-07-2004 23 i 24 Poseł Danuta Grabowska
        7. 4 78 3 02-07-2004 23 i 24 Poseł Danuta Grabowska
        8. 4 78 3 02-07-2004 23 i 24 Poseł Iwona Śledzińska-Katarasińska
        9. 4 78 3 02-07-2004 23 i 24 Poseł Jarosław Zieliński
        10. 4 78 3 02-07-2004 23 i 24 Poseł Bronisław Dutka
        11. 4 78 3 02-07-2004 23 i 24 Poseł Jerzy Młynarczyk
        12. 4 78 3 02-07-2004 23 i 24 Poseł Alicja Lis
        13. 4 78 3 02-07-2004 23 i 24 Poseł Zbigniew Jacyna-Onyszkiewicz
        14. 4 78 3 02-07-2004 23 i 24 Poseł Gertruda Szumska
        15. 4 78 3 02-07-2004 23 i 24 Poseł Antoni Stanisław Stryjewski
        16. 4 78 3 02-07-2004 23 i 24 Poseł Przemysław Gosiewski
        17. 4 78 3 02-07-2004 23 i 24 Poseł Teresa Jasztal
        18. 4 78 3 02-07-2004 23 i 24 Poseł Anna Borucka-Cieślewicz
        19. 4 78 3 02-07-2004 23 i 24 Poseł Antoni Stanisław Stryjewski
        20. 4 78 3 02-07-2004 23 i 24 Sekretarz Stanu w Ministerstwie Edukacji, Nauki i
        Sportu Tadeusz Szulc
        21. 4 78 3 02-07-2004 23 i 24 Szef Kancelarii Prezydenta RP Jolanta Szymanek-
        Deresz
        22. 4 78 3 02-07-2004 23 i 24 Szef Kancelarii Prezydenta RP Jolanta Szymanek-
        Deresz
        23. 4 78 3 02-07-2004 23 i 24 Poseł Teresa Jasztal
        24. 4 78 3 02-07-2004 23 i 24 Szef Kancelarii Prezydenta RP Jolanta Szymanek-
        Deresz
        25. 4 78 3 02-07-2004 23 i 24 Poseł Maria Nowak

• Gość: jw Re: USTAWA O SZKOŁACH WYŻSZYCH IP: *.autocom.pl 09.07.04, 13:05
      www.sejm.gov.pl/prace/2004r/pos78r.htm

78. posiedzenie Sejmu RP
      30 czerwca, 1 i 2 lipca 2004 r.
      SEJM ROZPATRZYŁ:
      przedstawiony przez Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej projektu ustawy -
      Prawo o szkolnictwie wyższym; (druk nr 2720)

poselski projekt ustawy - Prawo o szkolnictwie wyższym (druk nr 2931)
      (głosowanie wniosków o odrzucenie na następnym posiedzeniu)

Projekty mają na celu dostosowanie polskiego szkolnictwa wyższego do wymogów UE
      i kompleksowe uregulowanie systemu szkolnictwa wyższego w Polsce.

Prezydencki projekt przewiduje m.in. rozliczanie studentów w systemie punktowym
      (ECTS) i wydawanie dyplomów ukończenia studiów razem z suplementem opisującym
      kompetencje absolwenta. Wprowadza także zasady odpłatności za studia.

Projekt poselski przewiduje m.in. likwidację Centralnej Komisji do Spraw Tytułu
      Naukowego i Stopni Naukowych oraz zwiększenie liczby studentów (o studentów
      uczelni niepublicznych) otrzymujących bezzwrotną pomoc materialną. Ponadto
      wprowadza nowy model kariery naukowej, który ma pomóc w wypełnieniu tzw. luki
      pokoleniowej. Posłowie chcą, by naukowcom ze stopniem doktora nadawać tytuł
      profesora pomocniczego i tym samym umożliwić im prowadzenie i recenzowanie prac
      doktorskich.

Porządek dzienny
      79. posiedzenia Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej
      w dniach 14, 15 i 16 lipca 2004 r.

Początek obrad w dniu 14 lipca 2004 r. o godz. 9.00

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka