kicha3 08.08.12, 11:54 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: MAKS Re: ''U Matki Boskiej w ogródku" IP: *.play-internet.pl 08.08.12, 14:21 Fajna sprawa taka restauracja.||Oszołomów nie czytamy. Odpowiedz Link Zgłoś
kicha3 Fanatyki zakłamane!!!! 08.08.12, 15:19 Jeżeli Rydzol miał prawo handlować tuż pod obrazem to dlaczego sama Matka Boska nie może w swoim ogródku? Odpowiedz Link Zgłoś
facetzokolic Kto odbuduje restaurację Pod Kogutkiem w Parku ... 08.08.12, 15:49 Totalna pomyłka Kilka negatywów 1 pielgrzym nie jada/wydaje pieniedzy w restaracjach -to robią turyści , ale ich nie ma w Częstochowie 2 będzie słuzyło za WC których brak - proszę popytać właścicieli lokali po co wchodzi do nich pielgrzym :) 3 czynna tylko w lato ( sezon pielgrzymkowy ) ? 4 gdzie parking ? jeżeli nie tylko dla pielgrzymów ( proszę nie pisać , ze ze 150 m na ul 7 Kamienic ) ludzie nie chcą przejść 10 m z parkingu 5 jak doswiadczenie podpowiada , mało która restaracja przetrwa więcej niż 2 lata ( chyba że włascicielem lokalu jesteś i nie płacisz czynszu ) 6 na jak długo dzierzawa ,żeby to było opłacalne ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAKS Re: Kto odbuduje restaurację Pod Kogutkiem w Park IP: *.play-internet.pl 08.08.12, 16:22 Jestem zainteresowany wynajmem restauracji bez parkingu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AQU55 Re: Kto odbuduje restaurację Pod Kogutkiem w Park IP: *.rev.inds.pl 08.08.12, 18:43 Poroniony pomysł. Chcecie restaurację, wybudujcie sobie przed Urzędem Miasta. Będziecie mieli śmietnik i jednocześnie izbę wytrzeźwień a parki jasnogórski zostawcie w spokoju. W tym mieście jest wiele ważniejszych rzeczy do realizacji, więc niech tęgie głowy biorą się za robotę a nie wymyślają bzdur. Park ma być parkiem, chyba że chcecie stworzyć drugi częstochowski SYF - aleje frytkową nr2. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gulay Re: Kto odbuduje restaurację Pod Kogutkiem w Park IP: 212.87.241.* 08.08.12, 19:15 Absolutnie przyłączam do opinii AQU55. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ubu król Re: Kto odbuduje restaurację Pod Kogutkiem w Park IP: *.play-internet.pl 08.08.12, 19:23 absolutnie nie zgadzam sie z waszymi opiniami. Jak mozna nie chciec restauracji. Przeciez to zawsze rozwój miasta w dobrą stronę. Tylko tym którym nie zalezy na rozwoju miasta będą przeciwni. Więc ja mowię wam wyprowadzcie sie na biegun skoro tak wam wszystko przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AQU55 Re: Kto odbuduje restaurację Pod Kogutkiem w Park IP: *.rev.inds.pl 08.08.12, 19:38 A kto ci powiedział, że nie chcę ? - wręcz przeciwnie, wskazałem nawet lokalizację. Nie chcę restauracji w parku jasnogórskim, nie chcę oglądać pijaczków i usiusianych małolatów, nie chcę wąchać odoru piwska. Zbudujcie ją sobie, ale gdzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: częstochowianin Re: Kto odbuduje restaurację Pod Kogutkiem w Park IP: 212.87.241.* 08.08.12, 19:48 Restauracji w Częstochowie nie brakuje, raczej klientów w restauracjach. A park miejski abstrahując od tego czy jest to park pod Jasną Górą, powinien być miejscem do wypoczynku i oazą zieleni w mieście a nie miejscem pod kolejną spelunkę. A jeśli chodzi o kwestie miasto - kościół, to ciągle przegina się w Częstochowie pałę, najpierw rządził klerykał Wrona, teraz antyklerykał Matyjaszczyk. Wolałbym kogoś normalnego na to miejsce. Prawda jest taka, że nigdy nie będziemy Krakowem zarabiającym na turystach, bo do Częstochowy nie przyjeżdżają turyści, tylko pielgrzymi i trzeba pamiętać o tym, że nie przyjeżdżają oni do Częstochowy tylko na Jasną Górę i to od czasów kiedy Częstochowy pod Jasną Górą praktycznie nie było. To nie JG wepchnęła się do Cz-wy, tylko Cz-wa rozbudowala sie pod JG. Nie jestem klerykałem, staram sie być OBIEKTYWNY. Pomysły dworzan Matyjaszczyka przypominają czasy kiedy na zlość klasztorowi wybudowano tunel przed parkami na który poszło dużo pieniędzy a dziś potrzeba pewnie drugie tyle, żeby ten tunel zlikwidować. Z drugiej strony sam słyszałem kilka lat temu pod JG głos paulina mówiącego do pielgrzymów, żeby nie rozchodzili sie po mieście bo wszystko czego potrzebują zorganizowane jest wokół klasztoru. Ta zachłanność JG i nieliczenie się z interesem miasta są denerwujące, Ojcowie też powinni zrozumieć, że miasto jest w okresie pielgrzymkowym częściowo paraliżowane, zaśmiecane, zadeptywane i obdarowywane dodatkowym hałasem i w związku z tym chciałoby choć częściowo partycypować w zyskach. Może więc należało się ugryźć w język i pozwolić pielgrzymom samodzielnie decydować czy skorzystać z komercyjnej oferty klasztoru czy miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: częstochowianin Re: Kto odbuduje restaurację Pod Kogutkiem w Park IP: 212.87.241.* 08.08.12, 20:05 A jeśli miasto chce coś odbudować, to może lepiej rotundę, która zlokalizowana była niegdyś w okolicach miastoprojektu, obecnie to jest chyba UP. Przynajmniej była to ciekawa budowla podnosząca atrakcyjność samego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Kto odbuduje restaurację Pod Kogutkiem w Park IP: *.net.stream.pl 14.08.12, 13:35 Nie parki jasnogórskie tylko Park im. Stanisława Staszica i Park 3 Maja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: friend Re: g IP: *.play-internet.pl 08.08.12, 19:19 Świetny pomysł !! fajne miejsce w samym centrum a jednak w parku pomiedzy drzewami i zieloną trawką i nad stawem !! mogłyby tez stac tam urokliwe małe stoliki na zewn. Park powinien byc dla ludzi !! przestanmy traktowac to jako swietą ziemię i ze nic na niej nie wolno robić. A miasto nie powinno tylko cos "wynosic" z pielgrzymow tylko ich za przeproszeniem "doić" jak to jest na całym swiecie. Trzeba postawic sprawę jasno. Albo paulini zaczną sie dzielić kasą z pielgrzymow z miastem albo miasto zacznie im utrudniac to całe łażące tałatajstwo. Miasto tylko ponosi koszy zabezpieczając służby miejskie, miejsca szpitalach czy sprzątając po nich smieci, a nic z tego nie ma. Za to wszystko płacimy MY. Do dzieła panowie urzędnicy. Z głową i dla ludzi !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: g IP: *.dynamic.chello.pl 08.08.12, 19:27 Każdy pomysł odebrania złotówek paulinom jest dobrym pomysłem. Restauratorzy powinni pobierać opłaty od pielgrzymów za korzystanie z toalety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość WC w Częstochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.12, 19:41 Trzeba koniecznie umieścić więcej informacji- strzałek na drogowskazach- -gdzie jest Urząd Miejski !!- tam znajduje się toaleta w Częstochowie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kicha4 Re: WC w Częstochowie IP: *.dynamic.chello.pl 08.08.12, 20:05 I woreczki z gównami też.To priorytet .Piękne i czyste toalety, można wejść na dechę z buciorami.Urząd miasta i tak zarabia nie złą kasę na pielgrzymach .Że stać ich będzie na nową deskę do sracza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Q555 Re: WC w Częstochowie IP: *.rev.inds.pl 09.08.12, 21:29 TRAFIŁEŚ W SAM ŚRODEK DZIESIĄTKI. Odpowiedz Link Zgłoś
ajk_gierki Kto odbuduje restaurację Pod Kogutkiem w Parku ... 08.08.12, 20:27 jeśli miasto chce restauracji w parku to chciałem przypomnieć że są tam już dwa budynki, które można na nie zaadoptować. Muzea, w których nie ma ani ciekawych eksponatów ani zwiedzających - generują tylko koszty. Od parku - jednego z niewielu zielonych obszarów w mieście wara. Plac zabaw wypadałoby utrzymywać w stanie bezpiecznym dla dzieci, pękniętych desek nie ma kto wymieniać bo tym trudno zainteresować redaktorów gazety i nikt nie zrobi sobie na ich tle zdjęcia wyborczego. Tfu nikomu nie chce się codziennie pracować przy drobnych rzeczach - każdy tylko wielkie "niezbędne" obywatelom projekty chce realizować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja_ja Re: Kto odbuduje restaurację Pod Kogutkiem w Park IP: *.96.228.107.tvksmp.pl 08.08.12, 20:54 W Częstochowie nic nie można zrobić. Zaraz słychać wara, nie pozwalam. Nic nie robić - źle - bo nic nie robią. A może jednak warto ? Odpowiedz Link Zgłoś
marc_pl Kto odbuduje restaurację Pod Kogutkiem w Parku ... 08.08.12, 22:01 Cwaniaczek z Torunia zwany "ojcem dyrektorem" dokładnie wyczyścił kieszenie z pieniędzy tym pielgrzymom tak że nie ma co liczyć na to że jakąś kasę zostawią w naszym mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
jaca10_73 Kto odbuduje restaurację Pod Kogutkiem w Parku ... 08.08.12, 22:34 Żeby tylko jakiegoś KFC albo McDonalds nie otwarli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Hurra,-będzie McDonald's w parku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.12, 07:35 Hurrrrrrrra, za Matyjaszczyka postawią nam McDonald'sa w parku !!!! No , chyba, że przetarg wygra KFC.- ale też dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
dominik.wu co z Parkiem 3 Maja? 09.08.12, 03:03 Szkoda, że Park 3 Maja jest traktowany po macoszemu - tam nic nie ma, co zatrzymywałoby ludzi. Ten park jest martwy! Odpowiedz Link Zgłoś
dyziek_o Re: co z Parkiem 3 Maja? 09.08.12, 08:25 I słusznie i rozsądnie podszedł do problemu " częstochowianin". Nie wziął jedynie pod uwagę drobiazgu: Klasztor i kuria ma w nosie każde, nawet najrozsądniejsze rozwiązanie problemów, - które w jakimkolwiek zakresie ograniczyć może ich dostęp do pielgrzymich pieniędzy. Co sam zresztą potwierdza, że słyszał na własne uszy. I nie ma, że boli! - to jest walka o kasę i władzę. A w takim wypadku ofiar się nie liczy. Dlatego drogi "częstochowianinie", choć przyznaję Ci rację w Twoim podejściu do tematu, nie liczył bym za bardzo na jego realizację. Gwoli ścisłości: - wisi mi i powiewa, kto tam przy korycie siedzi. Czy to czarny, czerwony czy jaki inszy zielony złodziej. Byle by mi nie mieszał i nie narzucał, w co mam wierzyć czy na kogo głosować. Bez względu na opcję u koryta wiszącą, tylko idiota uwierzy, że oni będą działać dla dobra społeczeństwa. Tak było, jest i będzie. Społeczeństwo jedynie powinno pilnować, by "góra" za wiele władzy sobie nie przypisała bo skończy się tak jak na Białorusi czy w Korei Płd. Co zaś do meritum: Podejrzewam, że ma rację któryś z piszących tu, że taki lokal zostanie zamieniony na toaletę. Choćby tylko z tego powodu, że takowych brak. Poza tym, osobiście nie korzystał bym z lokalu, nawet gastronomicznego, mając przez cały czas w uszach wycie z głośników celebransa tudzież rozmodlonej tłuszczy. Nie dość, że nudne, to umiejętności wokalne zawodników takie sobie. Poza tym i niebezpieczne. Nie radził bym nikomu z postronnych zaprotestować przeciw jasełkom/ zakłócaniu spokoju! Jak bowiem z historii wynika, nawet legitymacja prasowa nie chroni przed agresją wyznawców sekty radiomaryjców. Dlatego uważam, że pomysł letko chybionym się okazać może. Pozdrawiam serdecznie, Dyzio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Felix pomysł goni pomysł czyli wciskanie kitu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.12, 09:38 Gdy czytam wyznanie naczelnika Ferenca "sondującego rynek": "... lokal w parku wypełniałby tę lukę pomiędzy klasztorem a centrum Częstochowy i stanowił pewnego rodzaju pomost" - to pusty śmiech mnie ogarnia... Restauracyjka w parku "pomostem miedzy klasztorem a centrum Częstochowy"... to trzeba mieć kompletnie wypaczone rozeznanie w dzisiejszym funkcjonowaniu tego fragmentu naszego miasta, a nawiązywanie do życia miasta sprzed 100 lat, poza czczą paplaniną, nie ma żadnych praktycznych pożytków - to inne światy i w stylach życia, i w charakterze "ruchu pątniczego"... Kolejną "budę" zawsze można postawić, ale dlaczego na parkowym gruncie - park to park, a gastronomia jest tuż pod nosem w III Alei... do wyboru, do koloru... Na marginesie, ciekawe jakich p.Ferenc oczekuje od potencjalnego restauratora rocznych opłat z tytułu dzierżawy terenu, stanowiących dochód budżetu miasta? Czyli ile bezpośrednich finansowych korzyści miałoby mieć miasto z tego "pomostu"? Może warto rozszerzyć ofertę miasta na budowę parkowej restauracji o mały hotelik, lunapark i dom rozkoszy dzisiaj zwany salonem masażu ?... być może wtedy przedsięwzięcie - choć dalej ryzykowne - stałoby się biznesowo opłacalne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAKS Re: pomysł goni pomysł czyli wciskanie kitu... IP: *.play-internet.pl 09.08.12, 14:52 Czytając niektóre wypociny mam wrazenie ze Lubliniec jest dzielnicą Częstochowy.Najwięcej do powiedzenia mają ludzie,ktorzy zasiedlili nasze miasto z pobliskich i dalszych wiosek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BenLee Re: pomysł goni pomysł czyli wciskanie kitu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.12, 15:20 W jaki sposob niektorzy tutaj stawiaja znak rownosci miedzy restauracja a speluna z zajszczanymi pijakami to ja nie jestem w stanie zrozumiec... A restauracja, prawdziwa dobra restauracja, na gorce w parku nad "stawem" to rewelacyjny pomysl (chociaz rudego goscia nie popieram). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wioskowy Re: pomysł goni pomysł czyli wciskanie kitu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.12, 15:49 MAKS - leci od ciebie miastem, że aż nos wykręca... i nie masz nic do powiedzenia... nie wystarczy urodzić się w jednym z 908 miast w Polsce by uważać się za kogoś "lepszego"... Odpowiedz Link Zgłoś
kizior28 a po co i dla kogo ???... 09.08.12, 20:16 Zostawcie tak jak jest....!!! Wystawa z 1909 r. To dzisiaj relikt minionej epoki! Więc do czego te porównania ? Do czego niby mamy dążyć czy oby na pewno do wstecznictwa ? Myśleć Panie i Panowie myśleć..... !!! Nie hołubię T. Wrony ani jego następców ! ...., ale...!!! Nie zniosę też jedynej słusznej wiary i też wyznawców tylko „ k.k.” i jego Świętobliwości Oj. Dyrektora. Miałem się już tu nie wpisywać, ale nerwy biorą bo nic dobrego się nie dzieje !, a e dodatek GW jakiż to jest on prowincjonalny z braku tzw. laku to : na okrągło: gaude mater, pielgrzymi i remonty w Alejach, lub sukcesy w pracy straży miejskiej i Policji. Dosyć Tego Prowincjo...!!! Dziwicie się ?, że byle kiep się z Was śmieje ??? Bo Ja nie...!!! Odpowiedz Link Zgłoś