Dodaj do ulubionych

Uwaga, kierowcy! Trzymajcie się dziś prawego pasa

28.08.12, 12:40
Niech mnie ktoś poprawi, jeśli się mylę... ale tek naprawdę robią chyba to, co na codzień powinni?
Więc co to za "AKCJA"?
Obserwuj wątek
    • Gość: mada Re: Uwaga, kierowcy! Trzymajcie się dziś prawego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.12, 14:12
      Akcje trwaja krótko,efekt do przewidzenia.po akcji normalka.Codzienny widok;dzieci na rowerach bez kasków,kierowcy MPK z telefonem w garsci,rowerzysci najeżdzają na pasy.Policja nie reaguje,straż m. nie zauważa tych łatwych do stwierdzenia,udowodnienia przykładów łamania przepisów.Wystarczy ujrzeć okolice giełdy samochodowej w niedzielę.To są,,pieniądze leżące na ulicy" które winne wspomagać miasto.Codzienna systematyczna praca-akcja jest tylko
      mistyfikacją.
      • Gość: Holek "Niepowtarzalna okazja pojezdzenia po Czestochowie IP: *.ecatel.net 28.08.12, 14:21
        Proponuje nowy tytul dla artykulu: "Niepowtarzalna okazja pojezdzenia po Czestochowie jak w miastach Europy. Tylko dzis."

:)
    • Gość: asdf Re: Uwaga, kierowcy! Trzymajcie się dziś prawego IP: *.gre.pl 28.08.12, 14:15
      jest akcja bo zwykle to ich nie widać na ulicach :P

a na serio: powariowali z tym trzymaniem się prawego pasa?
      W PL jest taka kultura jazdy, że to nie realne: spróbuj bezpiecznie zmienić pas w mieście nie "ryjąc" się na siłę, powodzenia...
      Zresztą, może ktoś racjonalnie powiedzieć po co trzymać się prawego pasa skoro na kolejnym skrzyżowaniu jadę w lewo? nie potrzebny manewr zmiany pasa, który na polskich drogach jest niebezpieczny i sprzyja wypadkom. Szzczególnie za dnia w tygodniu. Bo nocą / w weekend to co innego....
      Co innego poza miastem/ na trasie/ autostradzie: wtedy oczywiste jest, że lewy/lewe pasy na wyprzedzanie, prawy do jazdy.

Jechałem przed wczoraj przez Wiedeń i tam jak przyszło zmienić pas to kirowca na pasie na który chcemy jechać lekko zwalnia ułatwiając nam manewr- a u nas na złość jeszcze przyspieszy byś się nie wepchał przed niego "bo nie"...
      • narwal101 Re: Uwaga, kierowcy! Trzymajcie się dziś prawego 28.08.12, 16:32
        To, że w PL (nie tylko Cz-wie) 90% kierowców traktuje drogę jak pole walki to normalka. Wiekszość po prostu nie zna przepisów. Nie mówię już o tych co je łamią, ale kierowcy ich nie znają, wystarczy spojrzeć na okoliczności włączania kierunkowskazów- masakra. Albo wcale albo już po zmianie pasa.
        A wracając do tematu jazdy prawym pasem to zapraszam na ul. Warszawską okolice wyczerp górnych i dolnych. Wolę zapłacić mandat za jazdę lewym pasem niż wydać kupę kasy na naprawę zawieszenia co miesiąc.
        • Gość: sceptic Re: Uwaga, kierowcy! Trzymajcie się dziś prawego IP: *.net.stream.pl 29.08.12, 23:24
          Dokladnie tak. Podobnie jest na trasie za skrzyzowaniem we Wrzosowej w kierunku Czewy.
    • Gość: ktoś tam Re: Uwaga, kierowcy! Trzymajcie się dziś prawego IP: *.net.stream.pl 28.08.12, 14:25
      Zgadzam się z Tobą ale byłbyś zdziwiony ilu kierowców ciśnie się albo wariuje lewym pasem. Widzę to z okna autobusu.
    • Gość: ... Re: Uwaga, kierowcy! Trzymajcie się dziś prawego IP: 94.42.229.* 28.08.12, 22:48
      Oczywiście mogę jechać prawym pasem jak nawierzchnia będzie taka sama jak na lewym a nie koleiny takie że już kilkukrotnie przytarłem wydechem a wcale niskiego zawieszenia nie mam.
    • braxu A kiedy akcja rowerzyści? 29.08.12, 13:02
      Dla kierowców wciąż niespodzianki akcja TRZEŹWOŚĆ , PASY, TELEFON, ŚWIATŁA, PRAWY PAS, PRĘDKOŚĆ. Kiedy niespodzianki dla rowerzystów, też są użytkownikami dróg . Domagają się dróg rowerowych, a jak już wytyczone to i tak jazda po ulicy. Rekordzistą był gość ( na ul Orkana ), któremu zwróciłem uwagę że jest droga rowerowa, to stwierdził że wie ale ona jest po drugiej stronie. Kilka akcji policji i może się nauczą.
      Ps. Często używam tego środka komunikacji
    • Gość: a Re: Uwaga, kierowcy! Trzymajcie się dziś prawego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.12, 14:23
      Notoryczna jazda lewym pasem, to plaga na Dk1.
      Część kierowców nie widzi nic, poza czubkiem własnego nosa. Sam już czasem nie wiem czy to przez złośliwość, niewiedzę czy zwykłą głupotę. Co chwilę obserwuję "kilkukilometrowy skręt w lewo", czy "kilkuminutowe wyprzedzanie innego pojazdu ". Zresztą, żeby tylko to - częstokoroć samochody na prawym pasie jadą szybciej niż na lewym. Ot taki nasz drogowy paradoks.
      Wyjątkowo usprawiedliwić można tych kierowców, którzy chcąc uniknąć "darcia podwoziem o asfalt", uciekają -na wjeździe do Cz-wy od Katowic - z prawego pasa na lewy.
    • angrusz1 Trzymanie się prawego pasa 29.08.12, 21:41
      bywa niebezpieczne - takim miejscem jest ulica Warszawska .
      Zaraz za mostem ta ulica łączy się ze zjazdem z DK1 .
      Owszem na tym zjeździe z DK1 stoi odwrócony trójkąt - oznacza to , że ci kierowcy muszą ustąpić pierszeństwa jadącym na ulicy Warszawskiej .
      Jednak tam dochodzi do częstych kolizji , bo jadący DK1 nie ustępują i jadą prosto przed siebie .
      Dlatego jadąc tam lepiej trzymać się środka drogi . Wtedy są mniejsze szanse , że coś w nas uderzy .
      • Gość: zuza Re: Trzymanie się prawego pasa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.12, 11:45
        Ten przykład akurat nie trafiony bo tam jest linia rozdzielająca dwa pasy. Przynajmniej przez kilka metrów. Co oznacza, że masz obowiązek jechać swoim pasem aż do zniknięcia linii ciągłej. Zresztą tam się spokojnie dwa auta mieszczą obok siebie aż do skrętu w lewo w P. Skargi...
    • angrusz1 Na DK1 29.08.12, 21:44
      jadąc od Ostatniego Grosza co centrum od razu ustawiam się na lewym pasie już na światłach na skrzyżowaniu z Krakowską i tak się trzymam aż do makdonaldów .
      Tak jest dla mnie bezpieczniej i jest to rozsądniejsze, aniżeli jechanie prawym pasem a potem próby wciśnięcia się na lewy .
      • Gość: KierofcaBombofca Ograniczone umysły nie zrozumieją zasady i przepis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.12, 22:01
        A nie jest Ci wstyd, jak biorą Ciebie z prawej ???
        To jest właśnie przykład "ograniczonego" myślenia.
        Sorki. Pozdrawiam.
        • angrusz1 Re: Ograniczone umysły nie zrozumieją zasady i pr 29.08.12, 22:22
          Niejaki " KierofcaBombofca" napisał :

"A nie jest Ci wstyd, jak biorą Ciebie z prawej ???
          To jest właśnie przykład "ograniczonego" myślenia.
          Sorki. Pozdrawiam. "

Nie , nie wstyd mi .
          Tam i tak jest ograniczenie .
          A po co gazować na DK1 od świateł na Krakowskiej, kiedy za chwilę są światła na Legionów .
          Głupcy - no i ci , którzy nie znają drogi - gazują .
          A potem - od Legionów i tak za chwilę pojawia się lewy pas jako lewoskręt .
          Zmienianie pasów jest ryzykownym manewrem , więc w takim miejscu jak DK1 na terenie Częstochowy lepiej tego nie robić .
          • Gość: KierofcaBombofca Tirofcy to dopiero sqrwiele Nie liczą się z nikim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.12, 22:44
            Wiem, że i tak wszyscy spotykamy się przy McD na światłach
            i nie ma cwaniaka, co by się wybił.
            Tylko wqu...a człowieka taki jełop, co się wlecze lewym, jak dwa prawe wolne.
            Trochę wyobraźni Panowie kierofcy.
            Już nie wspomnę o TIR-ach, ale z tymi nie warto nawet dyskutować.
            To już osobny temat i zupełnie inna klasa jełopóf.
            Szkoda słów, mam swoje zdanie i "gęganie" na forum nić nie pomoże.
            Przepraszam, jeżeli Cię uraziłem.
      • Gość: bambo Re: Na DK1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.12, 11:49
        Jeśli na odcinku ok. 1 km nie umie Pan zmienić pasa to gratuluję... To w takich jak Pan jest właśnie wymierzona ta akcja... Typowe myślenie - jadę z przepisowa prędkością to mogę zalegać na lewym pasie...
    • krzys1987 Re: Uwaga, kierowcy! Trzymajcie się dziś prawego 29.08.12, 22:31
      Popatrzcie jak Wam psy zasrywają Duchową Stolicę POlski. Wystarczy pod wieczór się przejechać przez Wasze miasto. Tabuny mieszkańców z psami - niby na "SPACER" z psami. A tak naprawdę idą po to , aby ich pupil się odłajnił n pierwszym lepszym trawniku. Aby obszczał trawę, drzewo, samochód.....

I to ma być kultura? Cywilizacja ? To sranie po trawnikach ?
      Ha , ha , ha.
      Żal mi Was.
      Swoją drogą zastanawiam się po co ludziska trzymacie te psiska? Czy to wyraz Waszego braku dobrych kontaktów z ludźmi, szukania przyjaciół w zwierzach co to za miche jadła zamyrda Ci ogonem ?
      Nie szkoda Wam miliardów ( w skali kraju) złotych przeznaczanych na karmę (producenci aż zacierają ręce i wymyślają coraz to nowe kretyńskie reklamy ) ???? A tymczasem tyle biedy wokół... Wystarczy się rozejrzeć. Tylu ludzi wymaga zwykłej pomocnej dłoni. A Wy tylko pieska i na odłananie pod wieczór .......
      Nie piszę już tu o psiej sierści, o pasożytach w wydychanym przez psa powietrzu ,
      o BRUDZIE w domach i obejściach, itd.itd.
      p.s.

cmoknijcie psa pod ogon na dobranoc
      • Gość: Normalny albo Nie. Pojebał@ Ciebie na stare lata kretynie jeden z Z.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.12, 22:50
        Byś się nie wyrażał przy ludział.............
        • Gość: cobra Re: Pojebał@ Ciebie na stare lata kretynie jeden IP: *.ipv.net.pl 27.11.12, 14:46
          Żałosne ...
    • wojciech.babicz Uwaga, kierowcy! Trzymajcie się dziś prawego pasa 30.08.12, 11:29
      oni są nienormalni.

Rozmowa przez telefon - ok,
      niezapinanie pasa - ok
      dziecko bez fotelika - ok
      jazda po pijanemu - ok

ale PRAWYM pasem nie będę jeździć - czasem tylko LEWYM się jakoś da jeździć - takie koleiny i dziury. Lewy jest zwykle w lepszym stanie. Taniej wyjdzie zapłacić mandat niż wymieniać amortyzatory co roku.
      • Gość: Ja Re: Uwaga, kierowcy! Trzymajcie się dziś prawego IP: *.dynamic.chello.pl 30.08.12, 13:10
        Ja takich delikwentów na lewym pasie wyprzedzam i przed nim wyhamowuję do zera. I tak musi pas zmienic. Jakby angruszek wyciągał z kanału kluczyki to by sie nauczył jazdy.
    • Gość: tumanolandia ul.Warszawska na Rędziny-koniecznie prawym pasem IP: *.ice-net.pl 30.08.12, 13:38
      szczególnie zalecam jazdę prawym pasem na ul.Warszawskiej w kierunku na Rędziny.
      dwa razy przejedziesz i mechanik na amortyzatorach zarobi.
      najpierw należałoby naprawić ten prawe pasy na polskich drogich, dołki przy studzienkach deszczowych, a dopiero potem wysyłać kierowców na prawy pas.
      a w tumanolanadzie innej decyzji nie ma co się spodziewać. niech zawiszenie łamią.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka