07.11.12, 08:20
Mieszkam w Cz-wie od urodzenia i jest już to ponad 50lat i muszę powiedzieć że jetem bardzo zawiedziony remontem alei .Cały urok jednych z najpiękniejszych alei w Polskich miastach szlag trafił ,zostało popsute to co było sercem miasta .Plac koło ratusza omijam szerokim łukiem i zawsze się zastanawiam po co komu ten plac "defilad".Napewno znajdą się ludzie co im się podoba ta przebudowa ,ale nie mnie ,ja z żalem wspominam stare aleje gdzie często bywałem ot tak sobie ,połazić po sklepach ,posiedzieć na ławce ,popatrzeć na zagonionych ludzi .Nie byłem tam już dawno i długo tam nie mnie nie będzie.Myslę że jest wielu takich jak ja i mają podobne zdanie na ten temat. A może teraz aleje są piękne? Co sądzicie?
Obserwuj wątek
    • gad_z_rakowa Re: aleje NMP 07.11.12, 10:30
      zgadzam sie z pana wpisem, z tym, ze licze na to, ze z czasem aleje 'okrzepna', pojawi sie wiecej zieleni. moze sie zabrudza bardziej.. na razie nie jestem zachwycony, nie lubie tej szarosci, jako rowerzysta nie przepadam za kamieniem i kostka brukowa.. plac defilad to cos okropnego. ale coz, drzewa wymagaja pielegnacji, wywozenia lisci. a beton to beton.
      • Gość: sardynka w oleju Re: aleje NMP IP: *.96.239.21.tvksmp.pl 07.11.12, 22:53
        dokładnie. aleje są szaro-bure. wolałam te "starsze". spodziewałam się sporo zieleni a tu tylko beton. i tylko o to mi chodzi....
        • Gość: gosc Re: aleje NMP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.12, 08:00
          Poważnie nie będą sadzić drzew w alejach?
          • Gość: Misiek Re: aleje NMP IP: *.alfanet24.pl 08.11.12, 12:45
            Gość portalu: gosc napisał(a):

> Poważnie nie będą sadzić drzew w alejach?

poważnie, te które posadzili ostatnio to tylko tak dla jaj, niedługo będą je wykopywać
    • Gość: 1950 Re: aleje NMP IP: *.dynamic.chello.pl 08.11.12, 08:10
      Mnie się podoba ! Jest nowocześnie i po europejsku !
      • Gość: agata2 Re: aleje NMP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.12, 09:55
        gościu, Ty chyba prawdziwej Europy na oczy nie widziałeś.Skoro beton i kostka brukowa maja byc wyznacznikiem Europy, to z pewnościa chodzi tu o jej wschodnia część, może tam kiedys tak i było, bo teraz nawet w Moskwie z czym innym kojarzą europejskość.
        • Gość: 1950 Re: aleje NMP IP: *.dynamic.chello.pl 08.11.12, 10:04
          A z czym !? Nie mądraluj się , uszanuj zdanie innych.....to będzie też po europejsku !
          • Gość: Skorpion Re: Aleje NMP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.12, 12:39
            Ktoś napisał.
            <Plac koło ratusza omijam szerokim łukiem i zawsze się zastanawiam po co komu ten plac "defilad">
            Rozumiem, że przed tym - szeroko i ochoczo chodził po dziurawej dwupasmowej jezdni przecinającej plac i po dziurawych, połamanych chodnikach i było dobrze.
            Jednak posiadanie niewielkiej wyobraźni, która przeniesie tą osobę nawet o 2 lata wprzód zmieni jej zły obraz. Wystarczy pospacerować, o każdej porze dnia i nocy, przez III Al. N.M.P. aby nabrać pozytywnego myślenia. Podobne będą przecież I i II Aleja i będzie dużo miejsca do parkowania i zakupów. Ile świetnych wydarzeń w 2012 roku było możliwych do spełnienia przez ten "betonowy" plac?
    • Gość: Q Re: aleje NMP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.12, 12:57
      "Napewno znajdą się ludzie co im się podoba ta przebudowa ,ale nie mnie ,ja z żalem wspominam stare aleje gdzie często bywałem ot tak sobie ,połazić po sklepach ,posiedzieć na ławce ,popatrzeć na zagonionych ludzi .Nie byłem tam już dawno i długo tam nie mnie nie będzie."
      O tak, ja wspominam z żalem autobusy i sznureczek auteczek, które wypuszczały z siebie chmurki delikatnych szarych i niebieskich obłoczków a zimą malowały kołami na śnieżnej brei przepiękne szlaczki które powabnymi ruchy osiadały na moim ubraniu wysmykując się spod kół.
      A ci zagonieni ludzie wesoło hasający, spomiędzy drzew wysyłali do mnie słodkie " dorzuć do wina " , " daj dwa złote " itd.... Nie raz na ławeczce przysiadał się częstochowianin pachnący i błogi komentując uroki wielopoziomowości i rodzajów chodnika dookoła .

A tak na serio to pewnie mogło by być ładniej ( może jeszcze będzie ) ale do tego syfu , który był nie tęsknie , tak jak do PRL-u.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka