kuba17088 13.02.13, 14:16 Protest przeciwko podwyżkom opłat za śmieci w Częstochowie !! PODPISZCIE PETYCJE !!!!! www.petycje.pl/petycjePodglad.php?petycjeid=9289 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marlboro_men Re: Protest przeciwko podwyżkom opłat za śmieci ! 13.02.13, 14:29 up Odpowiedz Link Zgłoś
kuba17088 Re: Protest przeciwko podwyżkom opłat za śmieci ! 13.02.13, 15:21 podbijam - walczmy o swoje "wypasione" portfele Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościuuu Re: Protest przeciwko podwyżkom opłat za śmieci ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.13, 15:58 Też opłatę od ilości zużytej wody uważam za nietrafioną, ale: 1. Gdzie byliście jak było referendum, konsultacje, prace rady miasta? 2. Zużywam 6-10m3 wody co daje przy proponowanych stawkach 29,58-49,30 Przy opcji z Lublina 32zł, przy waszej 24. Fajnie, tylko czy realnie? 8zł od osoby wystarczy? Dlaczego wy proponujecie 8 a nie np 6,50zł? Z czego te wyliczenia? Z kosmosu? 3. To chyba nie "Prezydent zamierza" tylko Unia nakazuje. Czyż nie? A o sposobie rozliczania decydowała Rada Miasta. Czyż nie? Tak więc zanim podpiszę proszę o odpowiedzi na moje pytania i uzasadnienie waszych tez, przytoczenie ustaw, uchwał. Bez tego wasza petycja to tylko cios w prezydenta i chęć przypodobania się ludziom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościuuu Re: Protest przeciwko podwyżkom opłat za śmieci ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.13, 16:05 I jeszcze jedno. Jakie stawki będą obowiązywały z regionie częstochowskim? Odpowiedz Link Zgłoś
kuba17088 Re: Protest przeciwko podwyżkom opłat za śmieci ! 13.02.13, 16:24 Witam, Nie ja jestem organizatorem tego a wrzuciłem to, żeby coś w końcu z tym zrobić. Dla przykładu obecnie płacę 9zł/os czyli za mój lokal 9x4=36zł. A wg propozycji od metra wody, której zużywa się u mnie w mieszkaniu około 15m3 będę płacił za niesegregowane 15x6,11=91,65 a za segregowane 15x4,93=73,95. Więc nie trudno zauważyć, że mogę płacić ponad 200% lub prawie 300% tego co dotychczas. Wole robić cokolwiek niż się przyglądać jak wyciągają ode mnie kasę. Z tego co wiem to na wyborczej były wyliczenia dwóch posłów co to wysokości opłat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościuuu Re: Protest przeciwko podwyżkom opłat za śmieci ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.13, 16:37 To, że będzie drożej było wiadomo od dawna i nic na to nie poradzimy. Postęp i porządek kosztują a ta petycja tego nie zmieni. Jest pisana na kolanie, bez konkretnych danych, wyliczeń. Nie jest poparta żadnymi danymi a jedynie przypuszczeniami. Nie wiem na co Głębocki liczy. Ja pod makulaturą się podpisywał nie będę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mie Re: Protest przeciwko podwyżkom opłat za śmieci ! IP: *.adsl.inetia.pl 13.02.13, 16:41 "Postęp i porządek kosztują". Chyba z małpą na łeb się zamieniłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gostek Re: Protest przeciwko podwyżkom opłat za śmieci ! IP: *.xdsl.centertel.pl 13.02.13, 16:42 To płać .uju, chocby 200. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o lepiej przypuszczenie niż dowód IP: *.reliablesite.net 13.02.13, 17:31 dowód będzie wtedy kiedy SLD zatrudni sobie koleżków na nowych synekurach. Na przypuszczeniu ktoś bazuje aby do tego nie doprowadzono. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bjb48 Re: Protest przeciwko podwyżkom opłat za śmieci ! IP: *.96.226.83.tvksmp.pl 13.02.13, 22:08 gościuuu - a czy możesz wyjaśnić z czego wynikają stawki wymyślone przez p. prezydenta, jakimi danymi są poparte? Przecież nawet przetargu na wywóz smieci jeszcze nie było. Moja spółdzielnia aktualnie pobiera 7 zł.od osoby, przeciez ona nie dopłaca do mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościuuu Re: Protest przeciwko podwyżkom opłat za śmieci ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.13, 12:45 Nie wiem skąd wyliczenia prezydenta, tak jak i nie wiem skąd wyliczenia Głębockiego. I dlatego się pytam. Skąd to wszystko, skoro nie było przetargu? 8zł wystarczy? Populizm i nic więcej. Ja proponuję 6,50zł od gospodarstwa za niesegregowane. Kto jest za? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: albert Re: Protest przeciwko podwyżkom opłat za śmieci ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.13, 16:45 docs.google.com/document/d/1lZwddM0nd5UgSz9opVILak5hc4giEPLpbmZBxrWdw7c/edit zbierane sa już podpisy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rewt Re: Protest przeciwko podwyżkom opłat za śmieci ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.13, 18:09 Jedyna nadzieja w Panu Głębockim i jeszcze kilku innych osobach, którym zależy na tym mieście. Pana Głębockiego widzę jako następcę Pana Matyjaszczyka, na pewno nie byłby gorszym prezydentem, jest to człowiek wykształcony i na poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: Protest przeciwko podwyżkom opłat za śmieci ! IP: 212.87.241.* 14.02.13, 00:41 a ja tę wizję popieram Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Protest przeciwko podwyżkom opłat za śmieci ! IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 13:31 Jak to jest możliwe że ustalone są stawki zanim zrobią przetarg dla sity która mając dane o ilości smieci produkowanych przez częstochowian i pewność wygrania przetargu wystosuje ofertę tak że miasto nie zarobi na tym ani złotówki a zyski sity wzrosna 3 krotnie . Ale bedzie zgodnie z prawem. Odpowiedz Link Zgłoś
mistral75 Re: Protest przeciwko podwyżkom opłat za śmieci ! 14.02.13, 13:38 Trzeba zebrac mieszkancow i zgromadzic sie na miejscowym placu defilad, czyli placu Bieganskiego. Miejsce jest super medialne, zdolne pomiescic duzo narodu. Niech kazdy przyniesie jeden worek ze smieciami posegregowanymi i jeden bez z wszelkimi odpadkami. Usypmy wielka sterte na tymze placu i zaprosmy Matyjaszczyka niech to posprzata ze swoimi kolegami wiceprezydentami. Moze wtedy dojdzie do nich fetor ukladu, ktorym chca zalatwic miasto i mieszkancow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościuuu Re: Protest przeciwko podwyżkom opłat za śmieci ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.13, 12:11 Cudowna inicjatywa :D Przyjedzie Straż Miejska, wlepi trochę mandatów tym, co nie uciekną. Resztę śmiecących będą namierzali z monitoringu i też wlepią mandaty. Za tydzień pojawi się kolejny artykuł chwalący SM i sugerujący, że zlikwidować jej nie można, a decydenci pozostaną niewzruszeni. Odpowiedz Link Zgłoś
mistral75 Re: Protest przeciwko podwyżkom opłat za śmieci ! 15.02.13, 18:28 Nie bylbym tego tak pewien. Wszystko zalezy od ludzi i ich swiadomosci. Jezeli chca sie doic jak krowy, nie ma problemu ogladanie TVN-u jest najlepszym zajeciem a potem biadolenie wszem i wobec ze jest BE... Jezeli ludzie stwierdza ze dobrze byloby zamanifestowac swoje niezadowolenie, ich ilosc okresli nastroj tlumu i wtedy tylko czekac na pierwsze probu wypisywania mandatow. Na efekty nie trzeba bedzie dlugo czekac. Mysle ze ta kochana inaczej Straz Miejska przygladac sie bedzie z boku. Chcemy placic wiecej siedzmy w domu i obgryzajmy pazurki jak Matyjaszczyk i spolka urabia sobie nastepne korzysci na naszych pieniadzach. Nie godzimy sie,... to kuzwa pokazmy naszej kochanej wladzy, kto placi na ich pensje. I tylko tyle w temacie. Biadolenie i narzekanie i nic nierobienie, to jest nasza polska specjalnosc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościuuu Re: Protest przeciwko podwyżkom opłat za śmieci ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.13, 10:08 mistral75 napisał: > Biadolenie i narzekanie i nic nierobienie, to jest nasza polska specjalnosc Tak jak i protestowanie i pisanie petycji zanim jeszcze zapadną jakiekolwiek decyzje. Odpowiedz Link Zgłoś
mistral75 Re: Protest przeciwko podwyżkom opłat za śmieci ! 16.02.13, 10:19 Niestety tak to juz jest, ze wiekszosc niekorzystnych decyzji dla spoleczenstwa wprowadza sie metoda faktow dokonanych. Tak tez bedzie w tym wypadku. Decyzje zapadna i tyle ludzie beda mieli do powiedzenia. Tu nie chodzi o prostest, poniewaz ten moze byc skierowany przeciwko konkretnemu postanowieniu, a tego jeszcze nie ma. Mozna zorganizowac protest przeciwko indolencji i gnorancji wladzy, ktora ostentacyjnie probuje zbic prywatny kapital zubozajac niesprawiedliwie mieszkancow. Mozna rowniez organizowac manifestacje niezadowolenia i pokazania sily mieszkancow. Tylko nie wiem, czy taka forma autoswiadomosci jest osiagalna dla potencjalnego Czestochowianina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mędrzec Re: Protest przeciwko podwyżkom opłat za śmieci ! IP: *.free.aero2.net.pl 16.02.13, 10:26 No cóż. Alarmowane było na forum o tej sprawie od października. To post był wyśmiewany. No to teraz bulcie .CHA CHA CHA. Głupi Polak przed i po szkodzie. BUUUUAAACHAAAA cha cha cha cha cha....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rysia Re: Protest przeciwko podwyżkom opłat za śmieci ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.13, 20:43 IM PRZECIEZ CHODZI O TO ABYŚMY WSZYSCY CHODZILI PO SMIETNIKACH I WYGRZEBYWALI TO CO ONI WYRZUCĄ . ZA DUŻO LUDZI JEST DO WYLECZENIA , ZA DUŻO CHCE PRACOWAC , ZA DUZO JEST EMERYTÓW ., ZA DUŻO STARCÓW , ZA DUŻO DZIECI ABY JE KSZTAŁCIĆ,ZA DUŻO LUDZI , KTÓRZY CHCĄ GODNIE ŻYĆ -TYLKO WCIĄŻ ZA MAŁO PIENIĘDZY DLA GŁODNEJ WŁADZY NIE TYLKO W NASZYM MIEŚCIE ALE W CAŁEJ BIEDNEJ POLSCE. JAK ZACZNIEMY TAK WSZYSCY GRZEBAĆ W TYCH ŚMIECIACH TO WRESZCIE DOGRZEBIEMY SIĘ DO ZIELONEJ TRAWKI -NAMIASTKI ZIELONEJ WYSPY ,CZAS TO WRESZCIE ZMIENIĆ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ainafets Re: do Rysi IP: 109.95.31.* 25.02.13, 22:00 Nie pisz dużymi literami, ponieważ źle się czyta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mroczny.diagnosta Re: do Rysi IP: *.hiload.org 26.02.13, 15:55 Radne PO zatrudnione w CzPK przed głosowaniem w sprawie podatku śmieciowego! Dwie radne z Platformy Obywatelskiej zostały zatrudnione w Częstochowskim Przedsiębiorstwie Komunalnym po tym, gdy trzykrotnie nie udało się przegłosować w Radzie Miasta sposobu naliczania i wysokości podatku śmieciowego. Radne w ten sposób zostały, pośrednio, pracownikami i podwładnymi prezydenta Matyjaszczyka, który preferuje niedorzeczną, a przy tym wściekle drogą dla większości mieszkańców, metodę naliczania podatku od zużytej wody. Wspomniana miejska spółka - CzPK, głównie z woli prezydenta Matyjaszczyka, została operatorem "systemu śmieciowego" i tym samym beneficjentem ustawy śmieciowej, gdyż rozbudowuje swoją administrację z potrzeby, a zapewne i pod pretekstem, obsługi "systemu". Nie ma możliwości, żeby w podatku, który już wkrótce będziemy płacić, nie znalazły się koszty nowych etatów. Kolejne podejście Rady Miasta do nałożenia na obywateli Częstochowy nowej sutej daniny dla polityczno-biurokratycznego molocha już w najbliższy czwartek, ostatniego lutego. Maszynka powie, kto jak głosował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neon Re: do Rysi IP: *.free.aero2.net.pl 26.02.13, 16:14 niezła zabawa ..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Woda=śmieci a co z nadpłatą i zwrotem? IP: *.net.stream.pl 26.02.13, 19:19 Czu Urząd wzioł pod uwage ZWROTY ZA ŚMIECI? W 2002..3..albo 4 roku Prezydent podjął UCHWAŁĘ, że ZGM, Spoldzielnie musza ROZLICZAC NAJEMCÓW, WŁAŚCICIELI I UŻYTKOWNIKÓW Z FATKTYCZNIE ZUŻYTEJ WODY. Robi sie to raz w roku i w wielu przypadkach nalezność wpaconej kwoty a'konto zuzycia jest o wiele większa niż faktyczne zuzycie.(nawet ci co maja wodomierze jak JA) Wtedy następuje zwrot za wode (ja mam np zwrotu około 480 zł) Wiadomo , ze wtedy nalezy rownież zwrócić za "nadpatę" za śmieci. (ktoregoś roku przed Uchwałą Prezydenta <<uchwała wymuszona przez nasze rozliczenie i nagłośnienie sprawy>>Moja Wspolnota otrzymała zwrot wyliczony TYLKO 3 lata wstecz ponad 38000 zł, każdy zameldowany mieszkaniec bloku otrzymał po 500 zł na osobe zwrotu... w skali całych zasobów mieszkaniowych jest to ogromna suma) O ile rozliczenie wody jest w obowiązkach administracji, to o tyle rozliczenie śmieci chyba juz w gestii firmy....chociaz pieniądze wplacane będa do administracji. Jak sie to potem rozliczy==zwróci mieszkańcom? czy URZĄD I REPREZENTUJĄCY GO W DYSKUSJI MAREK BALT JEST W STANIE ODPOWIEDZIEĆ? w latach o ktorych pisze......""zyski"" z mediów czyli wody zasiliły nieżle kase administracji domów mieszkalnych. Było o tym bardzo głośno, i nie wszystkie Wspolnoty otrzymały zwroty, bo n ie wszyscy potrafili to sobie obliczyc. Prosze o jasne wytyczne jak to bedzie z rozliczeniem i zwrotami za WODE I ŚMIECI....... Jeśli sie chce sięgać do czyjejś kieszeni,,,,,,trzeba umieć sie potem z tego rozliczyć.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peo Re: Woda=śmieci a co z nadpłatą i zwrotem? IP: *.free.aero2.net.pl 26.02.13, 19:42 jak żęśta wybarali tak mata, matoły, :))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rysia Re: do Rysi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.13, 23:42 Przepraszam ,będę pisać małymi literami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rysia śmieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.13, 23:57 poruszyliśmy temat śmieci w naszym miescie , moze poruszmy temat śmieci z Chin jakimi są tanie buciki, majteczki ,posciel i inne badziewie za 10 zł , mamy w Polsce dobrych producentów , moze droższych ale na pewno gdyby nie było takiego zawalenia chińszczyzną, wszystkim by sie lepiej żyło, młodzi i starsi mięliby pracę a tak tylko bieda się pogłębia . napiszmy list do Warszawskich władz żeby wreszcie przejrzeli na oczy a nie tylko dali sobie je mydlić przez Brukselę, bo będzie za późno jak staniemy się Grecją. Odpowiedz Link Zgłoś