Dodaj do ulubionych

W Częstochowie będzie drogo? Porównajcie stawki...

08.03.13, 13:56
Wszystko niby jasne ile podatku zapłacimy od osoby ale mnie nurtuje pytanie
jak to będzie w domach jednorodzinnych . Do tej pory właściciel domu mógł wybrać pojemnik i płacić za ilość wyrzucanych śmieci . Jedni mieli kosze po 120 l drudzy 240l a trzeci miał 660 l. A jak będzie teraz ?Nie mogę znaleźć na ten temat informacji czy podatek to będzie opłata a dodatkowo za wywóz będą naliczane opłaty od ilości posiadanego pojemnika .???????
Obserwuj wątek
    • Gość: Tomasz Jaskóła Re: W Częstochowie będzie drogo? Porównajcie staw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.13, 14:17
      A ile z tych gmin ma własne wysypiska w które zainwestowali dziesiątki milionów zlotych? Wtedy będziemy mieć uczciwy przekaz dla społeczeństwa. Poza tym wiele czynników składa się na cenę m.in. czy gmina ma własne wysypisko, odległość, itd. Czy nadal uważacie, że bez podania tych danych poważne jest porównywanie tych cen?

Przeciez najwiekszym KOSZTEM przy śmieciach jest ODBIÓR< DOWÓZ I SKLADOWANIE.

+ sami kupimy sobie kosze (trzy)

+ jak sortować i czy jest to sprawiedliwe, kiedy dotyczy tro sortowania śmieci w blokach?

Walka trwa!

Zwyciężyliśmy, bo odrzucono niedorzeczną zupełnie metodę liczenia od wody. Mamy od mieszkańca. Jednak mieszkańcy okolicznych gmin mają 6-7 złotych. I ONI NIE MAJĄ SOBUCZYNY w którą wpompowano miliony naszych pieniędzy!!! Zatem mamy taką sytuację:

- włożyliśmy miliony w Sobuczynę i sortownie KOSZTEM np. dróg
      - i tak mamy wysokie opłaty relatywnie

WALKA TRAWA O OBNIŻENIE z 10,50 do 6 i z 14 do 8,5 (wszystko około 40 % taniej)

Po raz kolejny okazuje się, że interesy partyjne DECYDUJĄ O naszym miejskim losie. Kto i za co dogadał się? Pozostawię bez odpowiedzi ... każdy chyba wie. Zaczynam drodzy obywatele budować taką strukturę - komitet, który zacznie SZANOWAĆ obywateli tego miasta.

Tomasz Jaskóła

warto - zacznijcie szanować samych siebie i przestańcie żyć bohaterstwem telewizyjnym. Walczcie. Walczmy!
      • Gość: kalka Re: W Częstochowie będzie drogo? Porównajcie staw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.13, 15:25
        Zestawienie kosztów tylko pokazuje, że stawki u nas są na zupełnie przyzwoitym (średnim) poziomie. Dzięki temu "wpompowaniu" może Pan płacić mniej niż gdzie indziej za śmieci nieposortowane. Proszę zobaczyć ile płacą nasi rodacy w innych miastach. 8,50 za nieposortowane? Może od razu zaczniemy wyrzucać śmieci przez okno? Bo przecież krasnoludki przyjdą i zabiorą za darmo. To niedorzeczne.
        I niech Pan już przestanie z tą walką, bo jak tak dalej pójdzie, to jakiś Najman czy inny Saleta podchwyci i z propozycją potyczki się do Pana zgłosi. A Virtuti Militari to raczej za ilość słów "walka" w jednym poście nie dają. No ale Pan, jako podobno szanowany historyk, powinien o tym wiedzieć.
        • Gość: Tomasz Jaskóła Re: W Częstochowie będzie drogo? Porównajcie staw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.13, 15:46
          Virtuti Militari nie dają cywilom i do tego w czasach pokoju. :) i właśnie to jako historyk wiem :) Moje propozycje są wyjściowe ... docelowo powinno być taniej. Gdzie i kto robił takie zestawienie? Przypomnę, że zawyżano od wielu lat ceny - w naszym mieście była zmowa śmieciowa (pisała o tym GW).

:) Skoro wyliczono najpierw dużo wyższe stawki, to jakież były to dobre wyliczenia, skoro tak różnią się od obecnie przyjętych?

Tomasz Jaskóła

Ile Sobuczyna odzyskuje śmieci w recyklingu? W procentach wie Pan?
        • wedkarz123 Re: W Częstochowie będzie drogo? Porównajcie staw 08.03.13, 20:41
          Kalka - jakoś mi się wydaje, że nazywasz się tak jak ci od wywozy śmieci - St...ch.
          Chcę wiedzieć za co płacę i dlaczego właśnie tyle - to ma być opłata za wywóz śmieci i tylko za to, a nie za jakieś premie czy inne gratisy dla urzędników. Do tej pory płaciliśmy mniej i jakoś firmą sprzątającym się to opłacało, a teraz będą większe pieniądze, bo z założenia zapłaci każdy, więc już nie wywiezie do lasu lub rzeki. Jak widać powstanie pokaźna nadwyżka i chcę wiedzieć na co pójdzie - no chyba, ze wybierzemy najdroższą firmę, żeby było na łapówki.
          Ta wiedza nam obywatelom po prostu się należy.
          Czy już jest jakiś wykaz śmieci do segregacji? - czy już wiemy co jest tworzywem a co nie.
        • Gość: Bolek Re: W Częstochowie będzie drogo? Porównajcie staw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.13, 12:46
          Straszysz? To może zainteresuje się Tobą prokurator.
      • Gość: Krzysiek Re: W Częstochowie będzie drogo? Porównajcie staw IP: *.net.stream.pl 08.03.13, 15:38
        Szanowny Panie Jaskóła !
        Zastanawiam się czemu Pana nie było podczas głosowania nad w/w ustawą na sali obrad ani wcześniej i tam Pan nie zadawał pytań ?
        Zastanawiam się również co Pan zrobił dla swej społeczności lokalnej ?
        I bardzo uprzejmie proszę ażeby Pan poprawił swoją stronę internetową i ja zaktualizował
        • Gość: Tomasz Jaskóła Re: W Częstochowie będzie drogo? Porównajcie staw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.13, 04:05
          Byłem przez 1,5 godziny - niestety później miałem pracę. Zebrałem wraz z innymi około 350 podpisów pod protestem. (docs.google.com/document/d/1lZwddM0nd5UgSz9opVILak5hc4giEPLpbmZBxrWdw7c/edit) uczestniczylem w pikiecie przed UM. Złożyłem te podpisy, zbieralem je także wśród innych osób.

Co do dzielnicy i lokalnej spoeczności: dzieki moim staraniom powstanie przejście przy ulicy Wręczyckiej (10 lat starań - dziekuję prezydentowi Matyjaszcykowi), przewodniczącym stowarzyszeniu NASZ LISINIEC, który monitował, wspomagał, nagłaśniał przekręty przy Orliku na Lisińcu, co owocuje wsparcie dla innych działaczy - POWSTANIE BOISKO WIELOFUNKCYJNE przy SP 13. Już uporządkowano sporą część placu szkolnego.

I skoro Krzysztofie pyta Pan co zrobiłem dla lokalnej spoleczeności dorzucilbym jeszcze parę akcji, rzeczy. Nie chcę i nie mam ochoty Pana pytać o to samo.

Wydaje mi się, że anonimowość niestety dodaje "bohaterstwa" ... no tak ale ja jestem mężczyzną a nie chłopcem.

TJ

• Gość: xx Re: W Częstochowie będzie drogo? Porównajcie staw IP: *.dynamic.chello.pl 10.03.13, 01:21
        > A ile z tych gmin ma własne wysypiska w które zainwestowali
        > dziesiątki milionów
        > zlotych? Wtedy będziemy mieć uczciwy przekaz dla społeczeństwa.
        > Poza tym wiele czynników składa się na cenę m.in. czy gmina ma własne
        > wysypisko, odległość, itd. Czy nadal uważacie, że bez podania tych danych
        > poważne jest porównywanie tych cen?

Nie, ale to akurat świadczy o rzetelności artykułu.. niestety nie odniesiono się do tego w pełni..

> Przeciez najwiekszym KOSZTEM przy śmieciach jest ODBIÓR< DOWÓZ
        > I SKLADOWANIE.

Ehhh.. wydaje mi się, że nie rozumie Pan w pełni zasad, na jakich ma działać system "odpadowy".. SKŁADOWANIE jest w nim ostatecznością.. chodzi o jak największy ODZYSK odpadów.. takie były założenia UE.. nie sprowadzajmy, więc "WALKI" jak Pan to nazwał, do walki o niższe składki za SKŁADOWANIE.. te pieniądze powinny pójść na lepszy system organizacji zagospodarowania odpadów..
    • Gość: domek Re: W Częstochowie będzie drogo? Porównajcie staw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.13, 14:20
      też jestem ciekawy jak to będzie. W dodatku nie wiadomo, czy trzeba sobie kupić kosze. Jeżeli tak , to myślę że teraz byłby najlepszy czas na ich zakup, bo później może być drożej. A tu żadnej informacji nie ma !
    • d0_0b Re: W Częstochowie będzie drogo? Porównajcie staw 08.03.13, 14:30
      Jeżeli nie chcesz to nie kupuj kosza, kontenera, etc ... ale niemal pewne jest, że właściciel domu będzie musiał (chcąc mieć porządek) kupić odpowiedni pojemnik ... ale można składać worki do czasu wywózki ... pytanie brzmi jak często będzie odbiór - raz na m-ce, raz na tydzień czy codziennie ??
      Cała reszta to kwestia estetyki.
      Co do cen - ZA WYSOKIE - Częstochowa zainwestowała miliony złotych w Sobuczynę !!
      • Gość: ewa Re: W Częstochowie będzie drogo? Porównajcie staw IP: *.net.stream.pl 08.03.13, 15:17
        Stanowczo za mała różnica za śmieci posegregowane,powinna być większa żeby ludzi zmotywować do segregowania a tak wielu machnie ręką,za 2 złote zawracać sobie głowę kłopotem wielu pojemników.
        • narwal101 Re: W Częstochowie będzie drogo? Porównajcie staw 08.03.13, 15:43
          No własnie. 3 pojemniki zamiast jednego. Koszt jednego to powiedzmy ok 100zł. Dwa wiecej to juz 200zł- aby zwróciło się segregowanie to ponad 8 lat. Jesli faktycznie trzeba bedzie samemu kupić kosze to ja to pieprze i nie segreguje. Swoją drogą producent takich koszy zbije niezłe kokosy.
      • Gość: TYM Co do cen -za wysokie- Częstochowa zainwestowała IP: *.dynamic.chello.pl 12.03.13, 08:43
        to mi wystarczy ...
    • Gość: bloki Re: W Częstochowie będzie drogo? Porównajcie staw IP: *.96.226.245.tvksmp.pl 08.03.13, 14:51
      A mnie ciekawi dlaczego mieszkańcy bloków zostali pokrzywdzeni. Nie dość ze mieszkamy w małych metrażach nie mamy ogródków żeby swobodnie wypoczywać to jeszcze opłaty za śmieci mamy mieć takie same jak mieszkańcy domków jednorodzinnych, którzy generują więcej śmieci niż przecietny mieszkaniec blokowiska, co widac wieczorami jak podrzucają nam swoje smieci.
      Opłata powinna być w związku z tym inna dla tych co mają swoje domki i tych co mieszkają w blokach.
      • Gość: Tadeusz Re: W Częstochowie będzie drogo? Porównajcie staw IP: *.apus-net.pl 08.03.13, 16:26
        Ależ droga moja!

jest dokładnie odwrotnie, to mieszkańcy bloków generują 2-3 krotnie więcej śmieci niż ci z osiedli jednorodzinnych.
        T łatwo sprawdzić.
        • Gość: miro Re: W Częstochowie będzie drogo? Porównajcie staw IP: *.dynamic.chello.pl 08.03.13, 22:45
          ależ mój nie drogi tadeuszu.Ci z osiedli nie generują więcej śmieci ,bo podrzucają tym co mieszkają w blokach.
    • Gość: Julka do anula25 IP: *.dynamic.chello.pl 08.03.13, 15:16
      Teraz, czy będziesz miała kilogram śmieci, czy tonę, czy pięć ton zapłacisz tyle samo.
    • mareczek35s Segregacja w bloku 08.03.13, 16:28
      Witam -kolejny raz piszę na ten temat,w większośći blokowisk są pojemniki na szkło makulature plastik,reszta to jest zsyp na śmieci.Ludzie w blokach segregują już od dawna ,więc jak mamy to udowodnić?Miszkańcy domków do tej pory płacili od kosza ,czyli około 20 złotych za 120 litrowy kosz,teraz mogą kupić kosz nawet 500 l ,i zapłacą nie od ilośći śmieci tylko czy segregują czy nie i obojętnie ile tych śmieci będzie.
      • Gość: maciek Re: Segregacja w bloku IP: 109.95.31.* 09.03.13, 14:49
        o domy prywatne niema co się martwić i tak 70% idzie do pieca ..... szmaty butelki plastkowe,wszystko co da się spalić.To samo z szambami opróżnia się raz w roku a resztę na pole.
        • Gość: ccc Re: Segregacja w bloku IP: 91.231.103.* 11.03.13, 12:19
          Gość portalu: maciek napisał(a):

> o domy prywatne niema co się martwić i tak 70% idzie do pieca ..... szmaty bute
          > lki plastkowe,wszystko co da się spalić.To samo z szambami opróżnia się raz w r
          > oku a resztę na pole

Z całym szacunkiem ale w ktorym wieku zyjesz?Gdybym wrzucała do swojego pieca to wszystko o czym piszesz juz dawno nie miałabym pieca,poza tym w wiekszośći miejsc jest kanalizacja i nie sądzę aby zawartość szamba ktos wylewał na pole...
          • Gość: dex Re: Segregacja w bloku IP: *.strefa.com 11.03.13, 18:18
            Znam człowieka który wszystko pali w piecu. Nawet znosi jakieś śmieci i nimi pali. Oczywiście wszystko było wielokrotnie zgłaszane do SM przez mieszkańców ale odpowiedzieli im tylko że znają sprawę ale nic nie mogą zrobić bo jego nigdy nie ma w domu. Więc dalej może truć ludzi bo nikomu nie chce się zadziałać.
    • Gość: observer po lekturze cen proszę szanowną redakcję IP: *.arbelon.com.pl 08.03.13, 17:43
      o dodatkową informację, które miasta wyszczególnione na liście mają tak blisko swoje wysypisko śmieci a które miasta będą korzystać z wysypiska w Suboczynie. Wtedy artykuł będzie pełny.
    • Gość: acotopo Re: W Częstochowie będzie drogo? Porównajcie staw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.13, 18:05
      12,5 za nieposortowane - 6,5 za posortowane - myślę, że wtedy wszyscy sortują i wszyscy są zadowoleni...
    • misiak32 W Częstochowie będzie drogo? Porównajcie stawki... 08.03.13, 18:40
      Gmina Poczesna 5 zł selektywne 10 zł mix ...... duże odległości między pojedynczymi posesjami i jakoś się da ...
      • Gość: Maximus EkoNomicus Dlaczego drogo?Ano inaczej nie starczy na prowizje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.13, 19:29
        Mieszkańcy wielorodzinnych bloków spółdzielczych zamiast wynosić śmieci do zazwyczaj śmierdzących altan śmietnikowych – mogą zanosić odpady do minisortowni postawionej w miejsce altan śmietnikowych - patrzeć tutaj. Pracują ona na dwie zmiany i pracownik przyniesione śmieci domowe wstępnie podzielone przez mieszkańca na trzy grupy (kuchenne-kompostowalne, łazienkowe-sanitarne i pozostałe) - segreguje w minisortowni aż na 23 czyste frakcje znajdujące łatwo nabywców, dlatego mieszkańcy mają niewygórowane opłaty za usuwanie odpadów – patrzeć tutaj.
        System jest fantastycznie ekologiczny, samofinansujący się i tworzący „zielone” miejsca pracy. Przetestowany od sześciu lat w Płocku. Wiele osób zadaje sobie pytanie - dlaczego skoro jest to najlepsze a jednocześnie najtańsze rozwiązanie - to poza Płockiem nie ma innych przykładów zastosowania Systemu EKO AB? Odpowiedź jest trywialna ale i przerażająca - małe opłaty za usuwanie odpadów - to zarazem brak odpowiednich "prowizji" dla tych co trzymają władzę w gminach i spółdzielniach... Ale jeśli rząd będzie konsekwentny w zapowiadanych karach dla gmin, które nie wypełniają nałożonych ustawą "śmieciową" poziomów odzysku - to samorządowcy będą w wkrótce poszukiwali sposobu na tanie śmieci - czytać tutaj.

• lester15 W Częstochowie będzie drogo? Porównajcie stawki... 08.03.13, 19:44
      PO POdwyższyło opłaty prawie o 100%.

Czy to drogo....?

Jak dla radnych to pewnie nieeee.,,,

Niie..... z takimi radnymi.!!!
    • Gość: xx Re: W Częstochowie będzie drogo? Porównajcie staw IP: *.dynamic.chello.pl 08.03.13, 21:33
      Hmmm.. oprócz samej ceny zwróciłbym również uwagę na częstotliwość z jaką będa opróżniane kosze na śmieci.. może się wtedy okazać, że stawki nie będą wcale takie tanie w porównanie do innych miast.. (?) np. miasto może zaproponować odbiór odpadów z domów raz na dwa tygodnie, gdzie standardem w innych gminach będzie odbiór raz w tygodniu.. albo jeszcze inaczej.. wielkość pojemników.. tu również mogą być znaczne różnice..

Chciałbym również zwrócić uwagę na małe różnice w cenie odpadów segregowanych/NIEsegregowanych.. IMHO jest na tyle mała, że nie zachęca do segregacji..
      • Gość: eno Re: W Częstochowie będzie drogo? Porównajcie staw IP: *.adsl.inetia.pl 08.03.13, 22:36
        4 miesiące debatowali zwołali dodatkową nadzwyczajną sesje i jeszcze dodatkowe 3 godziny się targowali.
        A wyglądało to tak wy nas (PO) poprzecie ze śmieciami (SLD) a my was w innej ustawie.
        Dogadali się i teraz mamy sobie kosze kupować ? 3 kosz do segregowania ?
        To lepiej kupić jeden kosz i wszystko walić do jednego bo po co płacić za taki kosz ?!
        Teraz zaczną znikać kosze ;)

A teraz klakierzy piszą że płacimy tanio i nas porównują do innych miast ze Śląska bo jak by porównali z gminami ościennymi to by wyszło że ktoś nas wystukał na dudka !

Proszę redakcje o napisanie ile płaci Konopiska,Gidle,Poczesna oraz inne gminy których jest multum i gdzie śmieci wożą chyba na to samo wysypisko ?

Chyba lepiej mieszkać po za granicami tego miasta te same śmieci kosztują tanie z dowozem na Sobuczyn na nasze wysypisko które utrzymywaliśmy.

SLD tacy zieloni tacy ekologiczni i zrobili taką różnice że ktoś kto dba o środowisko będzie musiał wrzucać wszystko do jednego kosza bo wychodzi taniej.

BANDA GRANDA !!!
        • Gość: mieszkaniecPoczesn Re: W Częstochowie będzie drogo? Porównajcie staw IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.03.13, 09:59
          dla porównania w Poczesnej za niesortowane 10 zł od osoby, a za sortowane 5 zł od osoby, i w ten sposób zachęcają mieszkańców do sortowania
    • Gość: Obserwator Re: W Częstochowie będzie drogo? Porównajcie staw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.13, 12:44
      Nie wiadomo też ile razy te śmieci będą wybierane w miesiącu. Do tej pory odbierali mi dwa razy w miesiącu (domek jednorodzinny). Jeśli okaże się że teraz będą odbierać raz miesiącu, to będę odstawiał te odpady pod magistrat szczególnie latem - w końcu śmieci i smród z nich to własność miasta.
      • Gość: llll Re: W Częstochowie będzie drogo? Porównajcie staw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.13, 13:50
        Słusznie, czy w koszu, czy innym worku, byle posegregowane, nieważne gdzie to będzie leżeć w prywatnym ogródku czy na ulicy - śmieci należą do gminy, my płacimy podatek i nic nas więcej nie obchodzi. Może z wyjątkiem tego, że do tej pory płaciliśmy o połowę mniej i co miesiąc mieliśmy zabrane. Mieliśmy na to realny wpływ. Teraz będziemy tylko płacić podatek i będziemy wymagać od gminy, żeby wywiązywała się ze swoich zobowiązań. No i żeby nam ten podatek obniżyła, bo to zgroza boska płacić dwa razy więcej.
    • Gość: maciek Re: W Częstochowie będzie drogo? Porównajcie staw IP: 109.95.31.* 09.03.13, 14:57
      to jest najlepszy sposób
      www.youtube.com/watch?v=SyanJqVknK0
      • Gość: as Re: W Częstochowie będzie drogo? Porównajcie staw IP: *.net.stream.pl 09.03.13, 20:42
        CO z psimi kupami ?
        • Gość: distepfano Na śmieciach zarabia MAFIA. IP: 91.210.242.* 09.03.13, 20:56
          Będąc w Neapolu widziałem jak MAFIA decyduje o wszystkim co związane jest ze śmieciami.
          Było lato.
          Był syf.
          Wkrótce było tak jak chciała MAFIA - było czysto !

I już chciało się tam żyć i nie wracać do polskiego szamba !
    • jacekczewa Re: W Częstochowie będzie drogo? Porównajcie staw 09.03.13, 22:14
      artykuł na zasadzie...a u innych jest jeszcze drożej więc nie ma co narzekać .... albo w Albanii jest jeszcze drożej :)
      • Gość: xx Re: W Częstochowie będzie drogo? Porównajcie staw IP: *.dynamic.chello.pl 10.03.13, 01:25
        Dokładnie.. zabrakło informacji, z czego mogą wynikać wyższe stawki w innych miastach.. może np. planują zorganizować w tej cenie system odzysku opadów i stąd jest drożej..
    • Gość: IzaR Re: Co tam drogo IP: *.adsl.inetia.pl 09.03.13, 22:41
      Najwazniejsze że poseł Balt rozdawał różyczki paniom 8 marca. Ja wolałabym aby ten pan właściwie zachowywał sie w Sejmie bo póki co w rodzinie wole sie nie przyznawać, że głosowałam na SLD teraz aż się wstydze. Matyjaszczyk wprowadza in vitro a potem ubolewa że ktos rzucił czyms w obraz jasnogórski. Toż to hipokryzja
    • Gość: xyz Re: W Częstochowie będzie drogo? Porównajcie staw IP: *.net.stream.pl 10.03.13, 07:37
      Drogo (wysokie stawki) to już są teraz - borąc pod uwagę iż wysypisko śmieci jest powiedzmy w okolicach tych 10 - 12 km od Częstochowy. 7 zł ktą musi płacić miesiecznie mieszkańiec bloku to w tej sytuacji nie jest małą kwotą. Teraz przyjdzie płacić tak naprawde prawie 2x wecej. A biorac pod uwagę fakt iz Cz-wa budowałą wysypisko i wpakował w nie sporą kase stawki powiny być praktycznei symboliczne (przynajmniej za odpady segregowane). Z podanych stawek wymika jedno praktyczne wszytkie miasta postanowiły przy okzazji wporwadzenia podatku śmieciowego zarobić i neistety nasze misato też.
      • Gość: Tomasz Jaskóła Re: W Częstochowie będzie drogo? Porównajcie staw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.13, 09:05
        Jeszcze raz powtarzam: zabraliśmy sobie pieniądze z dróg na INWESTYCJE W SOBUCZYNIE. Budowaliśmy za pieniądze komunalne i unijne (z udziałem komunalnych). To jest nasza wartość dodana Mieszkańcy mają prawo oczekiwać, że skoro JUZ RAZ Z WŁASNYCH PIENIĘDZY zainwestowali w środowisko, to ZOSTANĄ TERAZ z niskimi stawkami BO INWESTOWALIŚMY. Jeśli jest inaczej to znaczy że karzemy oszczędnych i zaradnych.

2. Drugim problemem jest zbyt mala różnica między ceną segregujących a niesegregujących śmieci. Wydaje się, że tutaj nie ma przypadku. Tak naprawdę nie znam wyników z Sobuczyny, ale recykling to chyba nie jest najmocniejsza strona tego wysypiska. Pytanie o ile wzrośnie odzysk?

3. Ceny są nadal wysokie - i nadal nie wiemy nic o innych zmiennych. Tj
        - kto finansuje pojemniki?
        - z jaką częstotliwością będą odbierać od nas śmieci?
        - jakie koszty ponosimy, kiedy np. nasz pojemnik zapełni się wcześniej.
        - jakie sumy i z jakiego tytułu ponosić będą przedsiębiorcy?
        - itd.

Mam wrażenie, że nasza tzw. klasa polityczna jest bardzo dobra w hakach, świniach, ustawkach, PR, medialnych mowach nienawiści, zwiści, śmeiszności, głupolstwa itd. ale ma problem z PRAWDZIWYM ROZWIĄZANIEM PROBLEMU MILIONÓW (PISZE O USTAWIE) POLAKÓW. W ZWIĄZKU Z TYM UWAŻAM, ŻE WIELE OSÓB PO PORSTU PRZEROSŁA ROLA NASZYCH REPREZENTANTÓW, A intelektualnie nadają się raczej do etatowego np. podpijania PIECZATEK na wcześniej wyliczonych kartkach z doma kupkami (ay im się nie popieprzylo)

Tomasz Jaskóła
        (proszę sobie darować osobiste wycieczki z Orderem Virtuti Militari - niemądry obywatelu już chyba wytłumaczyłem dlaczego to obnaża Twoją niewiedzę lub inne osobiste uderzenia. Proszę o merytoryczna dyskusję, a nie pomyje).
        • Gość: Łukasz Re: W Częstochowie będzie drogo? Porównajcie staw IP: *.96.246.102.tvksmp.pl 10.03.13, 12:50
          Mnie np. interesuje co to znaczy że segreguje śmieci ?? Jaki procent śmieci muszę mieć posegregowany aby można mówić że segreguje śmieci ? Posegregowane śmieci czyli szkło, plastki, papier umieszczam w blokowiskach w osobnych pojemnikach, a całą resztę w jednym worku umieszczam w innym pojemniku kto mi zweryfikuje czy w tym worku sa tylko odpady których się nie da już bardziej posegregować ??
      • Gość: znawca Mamy być drogo i będzie jeszcze drożej IP: *.dynamic.chello.pl 10.03.13, 09:08
        Nie jesteście dla tej władzy i dla tego prezydenta ,żadną wyrocznią ,opozycją ,czy nawet kandydatem do rozmów.Nikt tu się z Wami nie liczy.Żadne retoryczne wypowiedzi i doktoryzowanie się z obliczaniem stawek, to groch o ścianę.Jak trzeba było zaprotestować to garstka przyszła na tak duże miasto.Nikt się z WAS nie uda do żadnego biura poselskiego i nie wygarnie.Nikt nie pójdzie do radnych i powie co ma na sercu.Nikt nie spotka się z Matyjaszczykiem ,bo i po co .Lepiej szlochać na necie i płakać.Jesteście tylko żałosnymi gnojkami ,których trzeba doić .I to każdego dnia .
        • angrusz1 Re: Mamy być drogo i będzie jeszcze drożej 12.03.13, 07:05
          Znawca napisał :

"Nie jesteście dla tej władzy i dla tego prezydenta ,żadną wyrocznią ,opozycją ,czy nawet kandydatem do rozmów.Nikt tu się z Wami nie liczy.Żadne retoryczne wypowiedzi i doktoryzowanie się z obliczaniem stawek, to groch o ścianę.Jak trzeba było zaprotestować to garstka przyszła na tak duże miasto.Nikt się z WAS nie uda do żadnego biura poselskiego i nie wygarnie.Nikt nie pójdzie do radnych i powie co ma na sercu.Nikt nie spotka się z Matyjaszczykiem ,bo i po co .Lepiej szlochać na necie i płakać.Jesteście tylko żałosnymi gnojkami ,których trzeba doić .I to każdego dnia . "

Taak, jakoś małe zainteresowanie tym problemem wśród wyborców .
          Co jest tego powodem ?
          Powody jak zwykle są różne .
          Jedni olewają wszystko , wszelkie publiczne sprawy .
          Inni nie przejmują się stawkami , bo to żadne dla nich pieniądze i nie mają czasu na protesty , bo oni pieniądze zarabiają .
          Inni się nie przejmują tymi opłatami , bo i tak nie płacą za nic - nawet podatku od nieruchomości . Taak , są tacy . Mają nieruchomość ale już tak obciążoną, że tylko tytularnie jest ona ich .

Inni uznają , że i tak musi być jakaś opłata i trochę w tę , trochę w tamtą stronę nie jest istotne . Na początki nikt nie wie jak to zadziała . Po roku dwóch coś się wyjaśni .

No i część mieszkańców to starsze osoby , do których mało co dociera .

Wasze działania są skazane na porażkę .
          Jak stawki będą zbyt duże ,to będzie to zysk dla miasta - a budżet miejski i tak jest z dużym deficytem i ciąży na nim dług .
    • motivationsystemevolve W Częstochowie będzie drogo? Porównajcie stawki... 10.03.13, 09:16
      Po co porównywać stawki do innych miast?
      Nie można mówić/pisać że u innych jest drożej więc w Cz-wie nie jest tak źle..
      Jest źle, jest drogo, mieszkańcy nie czują żadnej energii miasta. Mamy pięknych i wspaniałych ludzi, młodzież akademicka ma niesamowity potencjał - to jej energię trzeba uwolnić Panie Prezydencie.

Pozdrawiamy,
      Motivation System Evolve
      motivationsystemevolve.wordpress.com/
      • taniarada Re: W Częstochowie będzie drogo? Porównajcie staw 10.03.13, 09:48
        Ja bym na pisał inaczej, w tę energię wsadzić prezydenta i radnych, układnych z SLD i PO.Może ich ta energia rozsadzi.Młodzi mają wspaniały potencjał.I tego nie wykorzystują .Tak jak ostatnio w Bułgarii i na Węgrzech.
    • swiatovit Będzie obowiązkowa opłata ale posegregowane śmieci 10.03.13, 16:40
      wylądują na tym samym wysypisku co nieposegregowane. Ktoś zapomniał że gospodarka odpadami wymaga firm które te odpady przerobią i wykorzystają do produkcji. Bez tego to chodzi tylko o pieniądze!
    • Gość: nict Re: W Częstochowie będzie drogo? Porównajcie staw IP: *.ipredator.se 10.03.13, 20:35
      >Przypomnijmy, ustawodawca nałożył na gminy wszystkie obowiązki związane z gospodarowaniem odpadami. Jednocześnie gmina nie może w ten sposób ani zarabiać, ani też dopłacać z budżetu do tego zadania. Na ustalone stawki składa się kilka elementów: odbiór odpadów, ich transport, zbieranie, odzysk i unieszkodliwianie, tworzenie i utrzymywanie punktów selektywnej zbiórki odpadów, administracja i obsługa całego systemu. To wszystko musi zostać pokryte z pieniędzy, które mieszkańcy będą płacić za śmieci.<

A dlatego tak drogo. Przecież trzeba zatrudnić ludzi do tej administracji i obsługi systemu. I tu jest "śmieć" pogrzebany. Nowy zaciąg został już podzielony między SLD i PO. Rodziny czekają na nowe etaty. Sesja była nadzwyczajna, gdzyż zostało ustalone ile etetów przypadnie dla każdej strony.
    • Gość: maniuś serwatka a w spółdzielni płacą tylko 6,50 zł/osoba/niesegr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.13, 21:18
      Obawiam się, że gminy idą po najmniejszej linii oporu i ustawiają ceny z sufitu. Dlaczego po kilkanaście złotych od osoby? A spółdzielnia mieszkaniowa pobiera od swych mieszkańców tylko 6,50 zł za osobę, w dodatku za śmieci niesegregowane. Pracownik spółdzielni potrafi negocjować, dba o interesy mieszkańców, a dlaczego nie potrafi tego referent komunalny z urzędu gminy? Przecież pensję otrzymuje z naszych podatków!
      • Gość: bolszewik Re: a w spółdzielni płacą tylko 6,50 zł/osoba/nie IP: *.adsl.inetia.pl 11.03.13, 11:48
        Bolszewicki tok myślenia pragnę przybliżyć Państwu.
        Jeśli mówię że dzieci w Polsce nie dojadają a potrzebują odpowiednią ilość kalorii (tzw. zbilansowana dieta) To bolszewicki tok myślenia odpowiada "A w Afryce to dzieci jedzą robaki"

W Polsce drogi są dziuraw - bolszewicki tok myślenia a w Kenii w ogóle nie ma dróg !
        W Polsce aby dostać się do specjalisty trzeba czekać 3-5 miesięcy - bolszewicki tok myślenia a w Ugandzie leczą szamani.
        • mareczek35s Re: a w spółdzielni płacą tylko 6,50 zł/osoba/nie 11.03.13, 12:12
          Witam-zgadza się tak samo jak mowię że za PRL były polskie zakłady ,a pewien znajomy odpowiedział że nie miałem wtedy komputera a teraz mam.Ludzie poprostu zostali oszukani i dalej Nas się oszukuje ,w państwie prawa i demokracji zabierane są składki chorobowe a do lekarza czeka się 3-6 miesięcy,to może składkę też zapłace za 3 miesiące?To jest bardzo chory system ani to socjalizm ani demokracja
          • Gość: z blachowni Re: stawki z okolicy Częstochoy-jakie? IP: *.play-internet.pl 11.03.13, 13:26
            A jakie stawki w okolicznych miejscowościach-Mstów,kłobuck,Jaskrów.
            • Gość: a Re: stawki z okolicy Częstochoy-jakie? IP: *.42.3.187.alfanet24.pl 11.03.13, 18:10
              Jakie stawki?

Poczesna 5/10
              Kamienica Polska 4/8!!!
              • Gość: xyz Re: stawki z okolicy Częstochoy-jakie? IP: *.dynamic.chello.pl 11.03.13, 18:57
                Wymieniłeś Gminy, które w razie dziury w budżecie z powodu gospodarki śmieciami ustawią się z radarami przy Gierkówce.. ;)
                • Gość: ccc Re: stawki z okolicy Częstochoy-jakie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.13, 02:42
                  Radarami juz obstawione;)może być ich więcej?
                • speleus Re: stawki z okolicy Częstochoy-jakie? 16.03.13, 21:03
                  Gość portalu: xyz napisał(a):

> Wymieniłeś Gminy, które w razie dziury w budżecie z powodu gospodarki śmieciami
                  > ustawią się z radarami przy Gierkówce.. ;)
                  A propos radarów. Faktycznie w Wanatach ustawiają radar za słupkiem coby go nie było widać. A przed nim jest ten żółty na słupie, ale to ściema, bo on jest nieczynny, tylko leci na podpuchę.
    • ekolog-iczny1 W Częstochowie będzie drogo? Porównajcie stawki... 13.03.13, 12:18
      Poco zastanawiać się segregować czy nie .Moim zdaniem NIE. Wyniosłem posegregowane śmieci do pojemników w tym czasie podjechał samochód odbierający odpady.Moje posegregowane wrzucili razem do pojemnika na samochodzie.Zwróciłem uwagę że są posegregowane.W odpowiedzi usłyszałem ( nie przejmuj się i tak idą na jedną kupę na wysypisku). A więc poco ten cały zawrót głowy?
    • jas_80 Re: W Częstochowie będzie drogo? Porównajcie staw 16.03.13, 19:07
      Mam te same wątpliwości bo ustalone stawki i objęte nimi limity są zdecydowanie za niskie. Ci co produkują więcej śmieci albo będą musieli dopłacać (nie wiadomo ile bo radni albo nie przewidzieli tej sytuacji albo w celach propagandowych celowo milczą a pokazuję tylko niskie stawki) albo jak to wielu dotąd czyni będą wyrzucali śmieci do lasu, na łaki i w inne przypadkowe miejsca i cała idea ustawy śmieciowej weźmie w łeb.
      Chodziło o to, żeby ustalić taki podatek, powszechny, żeby starczyło na wywóz wszystkich śmieci z terenu miasta i by nikomu nie opłacał się proceder nielegalnego wysypywania śmieci bo miałby pewność, że gmina zabierze od niego wszystkie śmieci komunalne. Ale kto u nas czyta wytyczne UE a do tego "ze zrozumieniem" :)
      • Gość: jagna Re: W Częstochowie będzie drogo? Porównajcie staw IP: 91.231.103.* 16.03.13, 20:53
        Starcza,4 osoby; sortowane 18zł,niesortowane 30 zł,w sumie za wszystkich.
    • warszawa_stolica_smieci W Częstochowie będzie drogo? Porównajcie stawki... 19.03.13, 11:17
      Do wejścia w życie ustawy śmieciowej zostało już niewiele, czas działać! Zapraszamy na naszą stronę Warszawa Stolicą Śmieci – najnowsze informacje, ciekawe artykuły!
      • Gość: blondynka????? Re: W Częstochowie będzie drogo? Porównajcie staw IP: *.adsl.inetia.pl 29.03.13, 13:50
        mam dylemat ....jak ja mam płacić za śmieci, skoro cały rok jestem za granicą? dziękuje z góry za kompetentną odpowiesz???
    • Gość: smuga 2 panie radne z PO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.13, 14:54
      Przecież 2 panie radne z PO zatrudnione ostatnimi czasy w Częstochowskim Przedsiębiorstwie Komunalnym muszą za coś żyć ?
      To jak ma być tanio ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka