Dodaj do ulubionych

Wielkie objazdy w Częstochowie. Zaczną obowiązy...

17.07.13, 21:27
K...a ... tylko tak to można podsumować ...
Obserwuj wątek
    • Gość: pytajnik Re: Wielkie objazdy w Częstochowie. Zaczną obowią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.13, 21:38
      A o tym to pan Haladyj boi się już napisać. Układzik z pezesem?
      www.tvs.pl/45612,horror_komunikacyjny_w_czestochowie_firma_jest_na_skraju_bankrutctwa.html
    • 4dagome1 Wielkie objazdy w Częstochowie. Zaczną obowiązy... 17.07.13, 21:57
      Mpk ma ochotę strajkować .a MOZE BY TAK ROZWIĄZAC TĄ SPÓŁKE ZAŁOŻYĆ NOWĄ NA NOWYCH WARUNKACH BEZ DARMOWYCH BILETÓW DLA RODZIN I SOCJAŁU RODEM Z KOMUNY ..
      • Gość: Miastowy Re: Wielkie objazdy w Częstochowie. Zaczną obowią IP: *.centertel.pl 17.07.13, 22:18
        I znowu kretyńskie społeczeństwo częstochówki nie potrafi czytać ze zrozumieniem. Matoły, ten artykuł dotyczy objazdów podczas remontów w waszym dennym miasteczku !!!
        • Gość: :))) Re: Wielkie objazdy w Częstochowie. Zaczną obowią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.13, 12:18
          a Pan Miastowy to z jakiego miasta ??? Czyżby z Warszawki, gdzie rodowitych Warszawiaków jest może 10%, a reszta to wieśniaki z okolicznych i nie tylko wioch ??????? Po co człowieku komentujesz art., który Cibie przecież nie dotyczy, skoro nie jesteś MIASTOWY ????
          • Gość: R Re: Wielkie objazdy w Częstochowie. Zaczną obowią IP: *.finemedia.pl 18.07.13, 20:06
            No to na rowery, rodacy!
        • chupakabra777 do: Miastowego 19.07.13, 09:27
          A ty "miastowy", z jakiej wsi jesteś ?
    • Gość: Pepe Cieszy mnie ten objazd ! IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 18.07.13, 00:18
      Hurra super i wreszcie będe miał spokój na Jana Pawła :) Niech pomęczą się teraz Ci którzy mieli 20 lat ciszy, Pobudka ! teraz troszkę tirów i autek w nocy i w dzień, wyspaliście się już 20 lat ! Teraz hop siup zmiana dup ! Bardzo się cieszę z tych objazdów :) Już widzę u siebie mały ruch :) I to jeszcze na rok do Lipca 2014 ! a i pewnie tak zostanie na stałe :) Północ pobudka !!!
      • rowerzysta12 Re: Cieszy mnie ten objazd ! 18.07.13, 07:39
        Gość portalu: Pepe napisał(a):

> Hurra super i wreszcie będe miał spokój na Jana Pawła :) Niech pomęczą się tera
        > z Ci którzy mieli 20 lat ciszy, Pobudka ! teraz troszkę tirów i autek w nocy i
        > w dzień, wyspaliście się już 20 lat ! Teraz hop siup zmiana dup ! Bardzo się ci
        > eszę z tych objazdów :) Już widzę u siebie mały ruch :) I to jeszcze na rok do
        > Lipca 2014 ! a i pewnie tak zostanie na stałe :) Północ pobudka !!!

Szokuje mnie takie podejście wielu osób piszących komentarze pod artykułami na ten i podobne tematy. Przez ponad 20 lat mieszkałem przy Wojska Polskiego i wiem co to znaczy mieszkać przy ruchliwej drodze. Ale w życiu by mi nie przyszło do głowy cieszyć się, że jakichś innych mieszkańców ma spotkać taki sam koszmar. Jak można coś takiego pisać?!
        Właśnie dlatego mamy takie dziadostwo, że zamiast wspólnie walczyć o różne sprawy (w tym przypadku o wyrzucenie ruchu tranzytowego z centrum miasta i z dzielnic mieszkaniowych) to cieszymy się, że inni będą mieli gorzej. A problem zauważamy dopiero wtedy kiedy nagle okazuje się, że zaczyna on dotyczyć naszego własnego tyłka, a nie wyłącznie ludzi którzy mieszkają gdzieś tam daleko.
        • Gość: Artur Re: Cieszy mnie ten objazd ! IP: *.net.stream.pl 18.07.13, 09:29
          Problem w tym iż bez gigantycznych inwestycji a co za tym idzie kosmicznych pieniędzy zrobić się tego nie da. Podstawowym problemem jest al. WP idąca środkiem miasta oraz linia kolejowa też idąca środkiem miasta. Dodatkowo linia kolejowa krzyżuje się z dogami na tym samym poziomie co w zasadzie utrudnia lub wręcz uniemożliwia zrobieni sensowych przejazdów.
          Kluczowym problemem Cz-wy jest właśnie po za DK-1 przez środek miasta brak możliwości pokonania (przekroczenia linii kolejowej) w centrum po za 2 punktami. 2 pozostałe punkty (przejazdy) funkcjonujące w dość odległej przeszłości czyli na wysokości ul. Sobieskiego - Piotrkowskiej oraz Ogrodowej - 1- Maja niestety zostały zlikwidowane z uwagi na dość spory ruch na linii kolejowej a aby mogły z powrotem funkcjonować musiały by zostać zastąpione wiaduktami. Na realizacje takich inwestycji z uwagi na fakt iż szanse na ich dofinasowanie ze środków unijnych są raczej małe a koszt ich duży (koszt budowy wiaduktu na wysokości ul. Sobieskiego poprowadzony do al. WP i Legionów lat temu kilka był szacowany w okolicach 200 mln zł) a zarazem miastu trudno będzie wygospodarować środki z własnej kiesy szanse są bardzo niewielkie.
          • Gość: xx Re: Cieszy mnie ten objazd ! IP: *.dynamic.chello.pl 18.07.13, 13:22
            > Problem w tym iż bez gigantycznych inwestycji a co za tym idzie kosmicznych pie
            > niędzy zrobić się tego nie da. Podstawowym problemem jest al. WP idąca środkiem
            > miasta oraz linia kolejowa też idąca środkiem miasta. Dodatkowo linia kolejowa
            > krzyżuje się z dogami na tym samym poziomie co w zasadzie utrudnia lub wręcz u
            > niemożliwia zrobieni sensowych przejazdów.

Tak się zastanawiam, czy faktycznie się nie da.. (?) i tak.. pierwsze, co mi przychodzi do głowy to tunel! Ale jestem bardzo ciekaw jakby to wyglądało pod względem kosztów ;) Może wypowie się jakiś specjalista w tej dziedzinie?? :)

Idąc dalej.. czy to natężenie ruchu pociągów jest aż tak duże, że nie da się (?) zrobić przejazdów kolejowych.. przy poziomie zaawansowania obecnej elektroniki można dróżników wyposażyć w coś więcej niż tylko telefon ;) Przejazdy mogłyby być wtedy zamykane z inną częstotliwością niż to czasami bywa.. ;)

< Na realizacje
            > takich inwestycji z uwagi na fakt iż szanse na ich dofinasowanie ze środków unijn
            > ych są raczej małe a koszt ich duży (koszt budowy wiaduktu na wysokości ul. Sob
            > ieskiego poprowadzony do al. WP i Legionów lat temu kilka był szacowany w okoli
            > cach 200 mln zł) a zarazem miastu trudno będzie wygospodarować środki z własnej
            > kiesy szanse są bardzo niewielkie.

Może jestem marzycielem, ale uważam, że przy rozsądnym kredytowaniu i polityce racjonalnych oszczędności byłoby to możliwe.. w uproszczeniu.. oszczędności rzędu 2,5% rocznie w wydatkach miasta i po 8 latach mamy 200 milionów PLN :) Da się!? ;) Albo ograniczenie długów miasta do ZERA - koszty obsługi kredytów to w skali roku ok. 25 (?) milionów złotych. Da się!? ;)

Inna rzecz to kwestia planowanej inwestycji przy DK-1.. czy ona jest nam tak bardzo potrzebna?? Korki będą się tworzyć, ale w innych miejscach, a to i tak pewnie tylko do czasu budowy autostrady A-1, która przejmie sporą część ruchu.. domyślam się, że decyzja w tej sprawie była podejmowana na zasadzie: "Jak dają pieniądze, to trzeba brać", ale chyba nie o to w tym wszystkim chodzi!? A może się mylę.. ;)
      • Gość: jop Re: Cieszy mnie ten objazd ! IP: *.96.234.62.tvksmp.pl 18.07.13, 17:12
        Ja bym sie nie cieszył z tego na Twoim miejscu. Przez rok pod twoimi oknami będą smrodziły samochody jezdzące na budowe, nierzadko przeładowane. Poza tym hałas i kurz z budowy tez Cie dosięgnie. Teraz tam auta jadą, jak sie zacznie budowa, to będą stały w korku, wiekszy smród spalin. Jest sie z czego cieszyć? Nie wydaje mnie sie:). Ale i tak gratuluje dobrego samopoczucia.
    • Gość: Artur Re: Wielkie objazdy w Częstochowie. Zaczną obowią IP: *.net.stream.pl 18.07.13, 07:15
      Lekko mnie to przeraża. Jak się to wszystko na siebie nałoży co jest całkiem prawdopodobne to przyjdzie w naszym mieście fruwać bo ani samochodem ani komunikacją publiczną nigdzie w rozsądnym czasie się nie dotrze.
      • Gość: ja Re: Wielkie objazdy w Częstochowie. Zaczną obowią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.13, 08:51
        A ten 4dagome to dureń i burak....albo kolega H K pałający nienawiścią i żądzą zemsty...albo ktoś ztych oszołomów mieniących się miłośnikiem czegoś tam...
        • Gość: Artur Re: Wielkie objazdy w Częstochowie. Zaczną obowią IP: *.net.stream.pl 18.07.13, 09:13
          ?????? Można wiedzieć o co chodzi w Twym poście?
          • dyziek_o Re: Wielkie objazdy w Częstochowie. Zaczną obowią 18.07.13, 09:48
            Chodzi , - drogi Arturze o to, - że wyłazi z coponiektórych userów tego Forum buractwo, chamstwo i brak zrozumienia dla problemów tego miasta.
            A sprawa wygląda tak:
            Na wszelakie inwestycje potrzeba kasiory której nie ma.
            Jeśli już się jakaś znajdzie, - jest źle inwestowana, po części rozkradana więc znowu jej brak.
            Po za tym racz zauważyć, że jesli się nic nie robi, - źle!
            Jeśli zaczyna się coś dłubać, - jeszcze gorzej.
            Przyczyna jest prosta: - gdzie dwóch Polaków, tam trzy zdania.
            W dodatku, każdy patrzy swojej dupy - vide jeden z postów dot. Al. JP2.
            Poczytaj wpisy; - jedyny dotyczący tematu napisał "rowerzysta".
            Reszta to wyzwiska i brak kultury z osobistymi wycieczkami co do pochodzenia.
            To tak na szybko.
            Dyzio.
            • Gość: Artur Re: Wielkie objazdy w Częstochowie. Zaczną obowią IP: *.net.stream.pl 18.07.13, 09:53
              Mnie się jakoś nie zdarza obrażać innych no ale niektórzy tak mają. Na temat sensowności inwestycji pod nazwą Węzeł Kobry mam swoje zdanie (negatywne zresztą bo moim zdaniem rozpoczęto przeróbkę nie w tym miejscu co trzeba i innymi słowy wywalono w błoto kasę zapłaconą za poprzednią przebudowę która miał miejsce 3 lub 4 lata wstecz.) ale szanuje zdanie innych.
        • Gość: dagome1 Re: Wielkie objazdy w Częstochowie. Zaczną obowią IP: *.adsl.inetia.pl 18.07.13, 18:11
          czym pałający ? Jesli kierowcy nie chcą pracować w MPK to nie muszą. W urzędzie pracy jest zarejstrowane 20 tysięcy bezrobotnych .co kierowca i boi sie ?
    • Gość: TOhm Nie jest tak źle IP: *.play-internet.pl 18.07.13, 11:02
      Nie jest tak źle, jadący z Katowic nie muszą na szczęście jechać przez Poczesną - Rększowice - Konopiska - Wręczycę - Kłobuck - Kamyk - Kuźnicę - Nową Rybną - Kokawę i Mykanów żeby jechać na Warszawę ;-)
      Chociaż jak kiedyś ktoś z naszych lokalnych geniuszy drogownictwa to zaproponuje to ja się nie zdziwię.
      • Gość: Artur Re: Nie jest tak źle IP: *.net.stream.pl 18.07.13, 11:15
        Z Katowic na Warszawę to może nie ale jadący na Opole od Katowic i od Warszawy z części tych tras mogliby skorzystać i wcale nie jestem pewien czy nie dojechaliby do trasy Opolskiej szybciej. Od Katowic nawet jestem prawie pewien iż to byłoby szybciej.
    • Gość: xx Re: Wielkie objazdy w Częstochowie. Zaczną obowią IP: *.dynamic.chello.pl 18.07.13, 13:28
      Hmnmm.. a do kiedy planowo ma trwać taka organizacja ruchu??
      • Gość: qwerty Re: Wielkie objazdy w Częstochowie. Zaczną obowią IP: 212.244.80.* 18.07.13, 13:59
        Zmiany w objeździe Opole - Warszawa, zamiast Wyzwolenia teraz Dekabrystów:

www.mzd.czest.pl/utrudnienia-w-ruchu-mzdit/254-w-nocy-z-czwartku-na-piatek-zostanie-wprowadzona-zmiana-organizacji-ruchu-w-zwiazku-z-budowa-wezla-przy-dk-1-modyfikacja
        www.wezeldk1.mzd.czest.pl/id/7/
        • Gość: Gość Re: Wielkie objazdy w Częstochowie. Zaczną obowią IP: *.adsl.inetia.pl 18.07.13, 14:43
          To znaczy, że na skrzyżowaniu Wyzwolenia-Fieldorfa łamane pierwszeństwo się nie udało, szybko się poddają :P.
      • Gość: JaToJa Re: Wielkie objazdy w Częstochowie. Zaczną obowią IP: *.adsl.inetia.pl 18.07.13, 14:38
        Do około lipca 2014, jak nie będzie opóźnień.
    • Gość: Buziaczek Re: Wielkie objazdy w Częstochowie. Zaczną obowią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.13, 15:01
      Człowieku ciesz się, bo będzie EUROPA!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: Platon Re: Wielkie objazdy w Częstochowie. Zaczną obowią IP: *.play-internet.pl 18.07.13, 15:18
        Mieszkancy na Ulice!!!
        • Gość: hotblondji Da sie dojechac do Tesco? IP: *.adsl.inetia.pl 18.07.13, 15:53
          a może ktoś mi powie jak mam dojechać do tesco?
          • Gość: olo Re: Da sie dojechac do Tesco? IP: *.net.stream.pl 18.07.13, 16:08
            A przeczytaj ze zrozumieniem, to się dowiesz.
          • Gość: odido Re: Da sie dojechac do Tesco? IP: 212.87.241.* 18.07.13, 20:07
            A prosto.... prawoskręty będą zachowane więc jedziesz z JPII na Katowice, w Katowicach zawracasz i wracając z Katowic masz prawoskręt do Tesco.
            • Gość: Dzięki :) Re: Da sie dojechac do Tesco? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.13, 21:43
              Poprawiłeś mi humor :)
    • Gość: Paradoksy_miasta Wyzwolenia - Fieldorfa IP: *.96.237.187.tvksmp.pl 18.07.13, 19:38

już jest po staremu.

Viva MZDiT!
      Już widzę ciężarówki skręcające w Fieldorfa bez pierwszeństwa ....
      Będzie korek po real albo i dalej ...
      • Gość: papaj Re: Wyzwolenia - Fieldorfa IP: *.96.226.200.tvksmp.pl 18.07.13, 19:51
        Paradoksy_miasta - czytaj z zrozumieniem :
        na relacji Opole – Warszawa ulicami: Przejazdową, Główną, Św. Jadwigi, Św. Krzysztofa, Okulickiego, Dekabrystów, Fieldorfa-Nila, Pileckiego, Korytarz Północny, węzeł Makuszyńkiego-DK-1;

nie ma już planowanego objazdu przez Al. Wyzwolenia
        • Gość: Paradoksy_miasta ja czytam bez zrozumienia? IP: *.96.237.187.tvksmp.pl 18.07.13, 20:09
          już w środę zmieniono pierwszeństwo przejazdu na skrzyżowaniu poniżej pętli tramwajowej na Północy. Jadąc ul. Fieldorfa-Nila - czy to od strony cmentarza Kule, czy od północy - musimy ustąpić zjeżdżającym al. Wyzwolenia (ale tylko tym od strony centrum). Ponadto pierwszeństwo będą miały auta wyjeżdżający z "korytarza północnego" na ul. Pileckiego, co oznacza, że jadący w kierunku ronda przy ul. Narcyzowej bądź stamtąd zdążający też będą musieli ustąpić drogi;

a TIRy skręcające w lewo przy cmentarzu to będzie jazda dopiero ...
          • Gość: papaj Re: ja czytam bez zrozumienia? IP: *.96.226.200.tvksmp.pl 18.07.13, 20:26
            jak napisano już na forum - zamiana pierwszeństwa na skrzyżowaniu AL. Wyzwolenia - Fieldorfa Nila została wrócona do poprzedniego stanu rzeczy - właśnie są usuwane ostatnie znaki - te namalowane :)
            co do skręcających tirów masz rację będzie wesoło zwłaszcza jak dróżnik opóźni otwarcie szlabanu i ustawi się na prawym pasie sznur samochodów oczekujących na przejazd.
          • Gość: ja Re: ja czytam bez zrozumienia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.13, 07:09
            a tan dagome to nadal burak.....
      • Gość: kszeslo Re: Wyzwolenia - Fieldorfa IP: *.Netcominternet.pl 20.07.13, 09:18
        a nie wiesz, że jest jeszcze m1, media markt i praktiker?
    • oszrany Jak objazdy sie zakoncza to te drogi beda do 18.07.13, 20:25
      generalnego remontu, jedno sie zbuduje inne sie zepsuje ;) Czas na obwodnice Czestochowy a nie remonty w centrum, bez niej TIRY zniszcza wszystkie ulice w miescie !!!
      • xkx2 Re: Jak objazdy sie zakoncza to te drogi beda do 18.07.13, 21:53
        Ależ obwodnica autostradowa Cz-wy będzie. Tyle iż równocześnie DK-1 zmieni się w płatną A-1 a i obwodnica będzie płatna. Innej obwodnicy nikt nie wybuduje. K. Północny nie może być uznany za obwodnicę nawet jak zostanie ukończony - brakuje części południowej.
        • bartekwalasek Korytarz Północny... i obwodnica 19.07.13, 18:24
          Właśnie, Korytarz Północny nigdy nie będzie obwodnicą
      • Gość: slav Re: Jak objazdy sie zakoncza to te drogi beda do IP: *.rev.inds.pl 19.07.13, 08:34
        A mamy jakieś ulice, które nie są zniszczone? ;)
        • Gość: oszrany korytarz polnocny IP: *.111.101.238.ntlworld.ie 19.07.13, 09:07
          ale po objezdzie bedzie jak stara droga z koleinami
    • ratmed1978 Wielkie objazdy w Częstochowie. Zaczną obowiązy... 18.07.13, 21:25
      al.Wyzwolenia z ul.Fieldorfa-"Nila" już nieaktualne.Zostaje ruch po staremu,drogowcy zdjeli wszystkie pionowe znaki i zdrapywali znaki poziome z asfaltu.
    • Gość: ALEJA_POKOJU Re: Wielkie objazdy w Częstochowie. Zaczną obowią IP: *.dynamic.chello.pl 18.07.13, 21:44
      Ludzie oni nie skończyli wielkiego projektu na Alei Pokoju, nawet chodnika dokończyć 10 metrów nie potrafią a biorą się za resztę miasta hehe, żal dupe ściska na takie remonty.
      • Gość: ADAM Re: Wielkie objazdy w Częstochowie. Zaczną obowią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.13, 22:32
        A czy ktoś z zarządu dróg przewidział co się będzie działo na Okulickiego przy skręcie przy Obi w Szajnowicza ? Korki w godz. szczytu bedą sięgały Nowobialskiej albo i dalej. Przecież na odcinku Łódzka - Szajnowicza do skrętu w lewo zmieści się 4 może 5 Tirów , a co z osobówkami , które będą jechać w Dekabrystów i na Północ. Teraz jest już cyrk , chociaż Tiry jadą w prawo. Któryś z inżynierów z MZD powinien to przewidzieć , ja wiem ,że to byłyby koszty , ale czy nie powinno się kosztem trawnika na Okulickiego dobudować trzeciego pasa ruchu?
        • Gość: MiChCiO Re: Wielkie objazdy w Częstochowie. Zaczną obowią IP: *.96.234.9.tvksmp.pl 18.07.13, 22:35
          Wracałem właśnie Wyzwolenia i zniknęły wszystkie oznakowania, które nie tak dawno zostały postawione na skrzyżowaniu z Fieldorfa. OBOWIĄZUJE STARA ORGANIZACJA RUCHU!!!
          • pbe64 Re: Wielkie objazdy w Częstochowie. Zaczną obowią 19.07.13, 13:09
            W ostatniej chwili zmienili oznaczenie. Teraz spod OBI objazd jest na wprost przez Dekabrystów, Wały Dwernickiego, w lewo w Fieldorfa-Nila i dalej tak jak poprzednio planowali.
    • Gość: Zbychu Niech Matyjaszczyk wyjdzie z urzędu i zapyta się IP: *.adsl.inetia.pl 18.07.13, 23:16
      Zablokowana Aleja, zwężenia na Jana Pawła II, Kilińskiego zwężona, trasa DK1 zwężona, Jasnogórska ślepa z jednej strony plac daszyńskiego przekopany, Krakowska roboty, ku... kogos po..... Jeśli pan Matyjaszczyk myślisz, że zakorkowanie całego miasta to wygrane wybory to się mylisz. Nawet nie wiesz jak kierowcy wyzywaja Niech Matyjaszczyk wyjdzie z urzędu i zapyta się kierowców jak sie podobają remonty na drogach. Rozkopana Częstochowa
      • Gość: olo Re: Niech Matyjaszczyk wyjdzie z urzędu i zapyta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.13, 23:37
        Super ze wyłaczyliscie sygnalizacje swietlna wieczorem przy McDonaldach... rozpedzone tiry nie przepuszczaly nikogo... jak zasze policja ma to w dupie aby pokierować ruchem.
        Jeba... nieudaczników!!!
        • Gość: MiChCiO Re: Niech Matyjaszczyk wyjdzie z urzędu i zapyta IP: *.96.234.9.tvksmp.pl 19.07.13, 07:52
          Co Ci przeszkadzają TIRy skoro z JPII masz prawo skręt i swój pas?
          • Gość: JaToJa Re: Niech Matyjaszczyk wyjdzie z urzędu i zapyta IP: *.adsl.inetia.pl 19.07.13, 08:10
            Pewnie chciał w lewo.
      • Gość: do zbychu Re: Niech Matyjaszczyk wyjdzie z urzędu i zapyta IP: 188.164.243.* 19.07.13, 16:03
        Słuchaj Zbychu jak by nie robił nic to by było źle bo coo bo nie dba , bo Częstochowa to wieś nie dbają o drogi! jak robi to też źle bo zakorkował całe miasto! no ludzie trzeba się poświęcić żeby coś zrobić niestety nikt nie ma magicznej różczki żeby zrobić to wszystko w jedną noc SPOKOJNIE!!
    • bartekwalasek Wielkie objazdy w Częstochowie. Zaczną obowiązy... 19.07.13, 07:31
      jaki żal, jak ludzie dojadą do Tesco lub Castoramy
      • Gość: JaToJa Re: Wielkie objazdy w Częstochowie. Zaczną obowią IP: *.adsl.inetia.pl 19.07.13, 08:12
        Rany, tak samo jak wcześniej, tylko trochę bardziej skomplikowanie. Przecież tylko lewoskręty wyłączyli, no i korki pewnie się zwiększą. Nie dramatyzujcie tak, rok szybko minie.
      • Gość: medalik Re: Wielkie objazdy w Częstochowie. Zaczną obowią IP: 188.164.243.* 19.07.13, 15:51
        Słuchajcie Częstochowa dostała 300 ml złotych na remont dróg to wzięli się do roboty!Ale wiadomo uczucia mieszane nie wiadomo jak sie poruszać jednak z drugiej strony miasteczko Katowice chciało nam dać 70 ml zł na odwal się nie wiem wtedy na co te grosze miały by być wydane?! Jednakże bądźmy dobrej myśli jeszcze rok noo góra półtora z poślizgiem i będzie cacy wreszcie będzie można się nie wstydzić za nasze miasto.
      • Gość: kszeslo Re: Wielkie objazdy w Częstochowie. Zaczną obowią IP: *.Netcominternet.pl 19.07.13, 18:18
        bartekwalasek żal to ty dzis o 10 jechalem do tesko i zrobiem zakupy. ale mi wystarczy zawracanie co hwile az dojechalem do tesco
        • bartekwalasek Re: Wielkie objazdy w Częstochowie. Zaczną obowią 19.07.13, 18:23
          Do TESCO to musisz się plątać co 1 kilometr, bo są tylko prawoskręty
    • bartekwalasek Remonty? 19.07.13, 07:34
      A CASTORAMA? TAM JEŹDZI TYSIĄCE CZĘSTOCHOWIAN, TERAZ GDZIE ZBUDUJĄ DOM? PRAKTIKER? OBI? TO WSZYSTKO BADZIEWIE.

Teraz mamy kolejne węzły, aż dojazd do Auchan się zablokuje
      • Gość: aga Castorama??? IP: *.96.227.248.tvksmp.pl 19.07.13, 16:08
        Jechałam dziś tym skrzyżowaniem od Katowic. Zjazd jest na tesco i casto w prawo. Jakim cudem mam się potem znaleźć po lewej stronie trasy? Nie wiem czy dobrze rozumuję, że trzeba pojechać na tesco, tam nawrócić, wrócić do tego samego roboczego skrzyżowania, skręcić w lewo i przez BP do Casto?
        • Gość: marcin_238854 Do aga IP: *.Netcominternet.pl 20.07.13, 11:20
          Ale pamiętać, może poprawnie dojedziesz do tego marketu budowlanego, ale do tesco też możesz dojechać, jeśli chcesz robić zakupy. Myślę, że Tesco, Castorama i McDonald's nie będą stały puste
    • wolfgang61 Wielkie objazdy w Częstochowie. Zaczną obowiązy... 19.07.13, 08:38
      Co na to właściciele Tesco i innych sklepów.
      Rok budowy i rok poślizgu.
      Inwestycja potrzebna , ale przecież miała być obwodnica od strony Kłobucka
      planowana od 40 lat. Od czasów Gierka nikt nie potrafił wybudować obwodnicy.
      Wstyd i hańba.
      Gierek zadłużył kraj na 65 miliardów dolarów ale dużo zrobił, teraz kraj jest zadłużony na ponad 800 miliardów i nie ma nic.
      Rozładowała by ten ruch tranzytowy.
      • Gość: Artur Re: Wielkie objazdy w Częstochowie. Zaczną obowią IP: *.net.stream.pl 19.07.13, 10:07
        Tłumaczę po raz setny. Obwodnicy niema i nie będzie bo ma być autostradowa - tyle że na 95% płatna.
        K. północny nawet w pełni ukończony nie będzie nigdy ba nie może być obwodnica bo będzie przecinał miasto może nie przez środek ale przez jednak nie przez peryferie tylko przez dość zaludnione dzielnice.
      • Gość: medalik Re: Wielkie objazdy w Częstochowie. Zaczną obowią IP: 188.164.243.* 19.07.13, 16:05
        Gdyby nie Gierek to teraz budowali by zapewne DK1!!!
    • nick_do_gazety w Polsce nigdy nic nie da się zrobić 19.07.13, 10:09
      właśnie jestem w Chorwacji - tydzień temu otworzyli odcinek drogi a właściwie tunel łączący autostradę z Makarską. W błyskawicznym tempie wydrążyli kilkukilometrowy tunel pod górą 1700 m.n.p.m do tego kawałek nowej drogi, rozjazdy skrzyżowania - i nie to żeby musieli bo innej nie było, jest zjazd i dojazd stary od dawna ale kraj się rozwija i trzeba go unowocześniać :). A u nas od kilku dziesięcioleci obwodnicy na polach nie mogą zbudować - taki to kraj zdolnych ludzi rządzących
      • Gość: Artur Re: w Polsce nigdy nic nie da się zrobić IP: *.net.stream.pl 19.07.13, 11:10

Bo Polska jak to już mawiano dawno temu nierządem stoi. Zresztą na chusteczkę mi płatna obwodnica i zamiana bezpłatnej DK-1 w płatną A-1?
        • Gość: antySLD Re: w Polsce nigdy nic nie da się zrobić IP: *.183.150.230.dsl.dynamic.t-mobile.pl 19.07.13, 13:07
          No to teraz dopiero TE CZERWONE MATOŁY RZĄDZĄCE CZ-WĄ zakorkowały całe miasto. A ja się pytam komu potrzebna jest przebudowa tego skrzyżowanie które nigdy się nie korkowało. Czasami jadąc od Wa-wy w stronę Katowic przejeżdzało się dopiero na drugiej zmianie świateł ale tragedii nie było. Pieniądze wyrzucone w błoto a jest dużo więcej pilniejszych inwestycji drogowych w Cz-wie panie CZERWONY PREZYDENCIE !!!!!
    • mieszkaniec_cz-wy Re: Wielkie objazdy w Częstochowie. Zaczną obowią 19.07.13, 13:39
      jak się nie rozkopie - to się nie zbuduje.
      Nie marudźmy więc, tylko spokojnie przeczekajmy te remonty aż efekty tych remontów będą widoczne.
      • Gość: xxx Re: Wielkie objazdy w Częstochowie. Zaczną obowią IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 19.07.13, 14:09
        Najpierw buduje się obwodnice, a później robi takie remonty. Przez dzielnice mieszkaniowe puszcza się ruch tirów. To chyba jakiś idiota może wpaść na tak genialny pomysł. Zanim zrobią to skrzyżowanie, to znowu wszystkie drogi , gdzie puszczony jest objazd będą zrujnowane i do remontu, a miasto oczywiscie nie bedzie miało pieniędzy na remont. W Polsce jest już niewiele miast gdzie nie ma obwodnic, a tym bardziej o takiej wielkości jak Częstochowa. Cały czas inwestycje rządowe wokół Cz-wy sa przesuwane na plan dalszy, bo nikt się z nami nie liczy, a nasi posłowie i senatorowie sa w tym względzie niezwykle bierni. Sami godzimy się na robienie z nas zaścianku ...
        • Gość: medalik Re: Wielkie objazdy w Częstochowie. Zaczną obowią IP: 188.164.243.* 19.07.13, 15:56
          Słuchaj wszystkie nasze inwestycje zależą od zgody niestety KAtowic a oni brzydko mówiąc chcą nas udupić już wyżej wspominałem że chcieli nam z łachy dać na te wszystkie projekty 70 ml złotych bo nie spodobały im się! Dopiero Matyjaszczyk pojechał osobiście do Wawy i je tam przedstawił i co dostaliśmy 300 ml na remont dróg!!! Niestety w Urzędzie Wojewódzkim nadal siedzą ludzie którzy pozbawili nas województwa tak samo nie chcieli sie mieszać do ratowania naszej Huty! booo jest za dobra nie wiem czemu ale niebywale im przeszkadzamy,a ciężko walczyć z wiatrakami ...
      • vicctor-pl Re: Wielkie objazdy w Częstochowie. Zaczną obowią 19.07.13, 18:14
        mieszkaniec_cz-wy napisała:
        jestem tego samego zdania, czas na zmiany...samochodow przez 30 lat przybylo 10 krotnie..a drogi te same..tylko jedna sprawa...trzeba ludzi wyraznie i czytelnie powiadomic..nie spotkalem zadnej aktualnej mapki objazdow...chyba to jest najlepszy sposob informacji ...
        > jak się nie rozkopie - to się nie zbuduje.
        > Nie marudźmy więc, tylko spokojnie przeczekajmy te remonty aż efekty tych remon
        > tów będą widoczne.
        • Gość: teral Re: Wielkie objazdy w Częstochowie. Zaczną obowią IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.13, 10:18
          Do "vicctor-pl' - i nie spotkasz, przynajmniej tych aktualnych. Zarząd Dróg nie mając kadry kierowniczej będącej na bieżąco z realiami miejskich problemów tych obecnych i tych do przewidzenia - po prostu improwizuje - czyli dokonuje operacji na żywca bez znieczulenia. Nakreśla pajace zmiany i jak jest kaszana to dokonują następnego doświadczenia. Pytam ile kosztowało oznakowanie Nilla i Szajnowicza zlikwidowane po 20 godz. Koszt projektu, słupków znaków wkopania ich i malowania poziomych oznaczeń + oczywiście premię za wirtuozerię. Odpowiedzialna osoba ( zamiast Sikory) przewidziała by montaż sygnalizacji na tym skrzyżowaniu dużo wcześniej. Robienie objazdów przez ulice nieprzygotowane do tego to następne extra wizje (vide - Piotrkowska i super nawierzchnia Ogrodowa o Rejtana nie wspomnę). Ponownie pytam czy w projektach np. Kobry jest uwzględniona naprawa i remont ulic , które zostaną dosłownie rozwalone przez tiry. Od czasu postawienia Tesco na Pułaskiego obiecano światła przy Kopernika, teraz maja tędy jechać auta z Katowic na Opole w lewoskręt w Kazimierza . A poprowadźcie sobie tranzyt pod oknami Zarządu Dróg na Popiełuszki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka