Dodaj do ulubionych

MPK robi zakupy

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.04, 23:29
Jechałam autobusem nr 59 lini 25 i jak wsiadłam to sie wystraszyłam .Autobus
wyglądał jak ze złomu i był potwornie brudny i bałam się dotknąc czego
kolwiek w nim - brzydziło mnie! Jak DYREKTOR nie wstydzi się i pozwala na
wyjazd takiego autobusu w trasę. Warto się przejechać nim aby się przekonać
Obserwuj wątek
    • lookas.prv.pl Re: MPK robi zakupy 08.08.04, 23:38
      bueheheeeheehe... no comments :-) (to dotyczy artykułu)

A dlaczego Polacy nie kupują jeszcze od Niemców używanych dróg?? Na pewno ich
      dziesięcioletnie drogi są w lepszym stanie niż nasze autostrady...

------------------------------------------
      www.lookas.prv.pl
      • Gość: radek Tragedia !!! dot. zakupu autobusów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.04, 20:30
        superrrrrr, kolejne duszne autobusy ze śmierdzącymi krzesłami - nienawidze
        takimi jeździć. I jeszcze te ich wąskie przejścia !!!
        Ale oczywiście trzeba kupić bo nowoczesne :( a to że niewygodne to już nikt na
        to nie patrzy ?!

Kocham stare Ikaruski i Jelcze :)

Radek B
    • Gość: bbd Re: MPK robi zakupy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.04, 02:20
      Prezes MPK jest niedorozwninięty!!!!!!! Albo nie zna wartości polskiej złotowki po denominacji. 300-400 tys zł???!!!!! Remont jednego autobusu??????????!!!! BZDURA!!!!!!!!! Tak jak przystanki stawiane kilka lat temu obijane nie plexą tylko blachą (min. takie stoją na trasie w stronę Blachowni) kosztowały podobno 15 tys. za jeden!! Ktoś a mianowicie napewno jakiś przydupas nieżle się nachapał!! I teraz to samo! Za 300-400 tys.zł zakaładają chyba złote panewki na wały!! SKOŃCZCIE Z TYMI IDIOTYCZNYMI CENAMI!!!! BO CAŁA CZĘSTOCHOWA PATRZY NA WAS!!!!!KIEDYŚ KTOŚ POWINIEN WZIĄĆ SIĘ WAM ZA TYŁKI!!!!!
    • Gość: Elżbieta Re: MPK robi zakupy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.04, 08:28
      Jestem ciekawa co się stanie z tymi autobusami jak nareszcie w MPK nastąpią
      zmiany na które od wprowadzenia częstochowskiego eksperymentu czekam. Jesteśmy
      jedynym miastem w Polsce w którym obowiązuje zasada pierwszych drzwi. Jesteśmy
      jedynymi pasażerami w Polsce z którymi przwoźnik zupełnie się nie liczy w
      majestacie miejscowego prawa.Mniej o jedne drzwi to dłuzszy czas wysiadania.
      Przy tak zatłoczonych autobusach to nerwy, stres i dodatkowe minuty na każdym
      przystanku.A co w razie zasłabnięcia, wypadku czy innej potrzeby
      natychmiastowego skorzystania ze świeżego powietrza.Uważam tą decyzje za złą.I
      mam nadzieję, że miasto nie dopuści abyśmy kupowali i przywozili do naszego
      kraju złom.Ekolodzy,podejmowaliście akcje jeśli stare osobowe samochody
      sprowadzano z Niemiec.Przecież one złomowane będą u nas.Ile palą?. Ile spalin
      wydalają? .Kiedyś autobusy jeździły na ekologicznym paliwie, teraz podobno
      cena jest taka sama więc po co je stosować.Taki tok myślenia przejawia MPK od
      dłuższego czsu.Kolejny dowód to stwierdzenie"jesteśmy jedynym miastem w Polsce
      stosującym zasadę pierwszych drzwi" więc tylko my możemy kupic od Niemców te
      autobusy.Mam nadzieję, że niedługo wreszcie nastąpią zmiany osobowe i wszystko
      wróci do normy. Będę jeżdziła tak jak w całej Polsce.Tylko tyle.A porównania do
      jazdy w innych krajach europejskich są można rzec szydzące.Porównuje się
      zresztą tylko to co akurat pasuje. Ceny tak, ale zarobki nie.Zasady wsiadania
      tak, ale częstotliwość, kulturę , czystość pojazdów nie. Mam nadzieję, że jak
      to sie skończy decydenci z MPK indywidualnie odkupią te 2 drzwiowe autobusy i
      zabiorą je z sobą do innych eksperymentów. Ale juz gdzie indziej.
      • Gość: XKX Re: MPK robi zakupy IP: *.org / *.org 09.08.04, 11:28
        Ok rozumem na nowe nas niesta tyle tylko że na dobra sprawe autobusy 2 drzwiowe
        a'la BIESY sprawdza sie na linach podiejskich tele tylko ze tych jakby MPK nie
        za wiele obsługuje. Bo do miasta to je nie za bardzo widze. Co do spretu
        uzywanego to mam nadziej ze beda one w nieco lepszym stanie niz te z Biesów
        oraz iż beda maiły max 2 - 3 lat to wtedy bedzie ok. Bo jesli kupimy autobusy
        5 -8 letnie to to samo co sprawadzac złom no ale MPK i tak zrobi co chce. Ale
        przypominam takie przysłowie " Biednego niestac na rzeczy tanie" i sugeruje to
        GŁĘBOKO PRZEMYŚLEĆ.
    • Gość: stella Re: MPK robi zakupy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 08:37
      Jesteśmy faktycznie jedynym miastem w Polsce w którym nikt się nie liczy
      zupełnie z pasażerem.Potem MPK pisze,że zmalała liczba pasażerów.I na pewno
      jeszce zmaleje.Przy wsiadaniu tylko jednymi drzwiami stworzyliście idealne
      warunki,ale złodziejom.Zawsze jest tłok,zamieszanie i przepychanie.Ja po takich
      jazdach zrezygnowałam z jazdy autobusami i jeżdżę z kolegą ,jego samochodem
      partycypując w kosztach paliwa.Teraz jeżdżę wygodnie i wiem ,że nikt mnie nie
      okradnie.Zaobserwowałam,że jest coraz więcej takich osób.Może,więc MPK nie
      będzie musiało dokupywać wcale autobusów ,jak dalej tak to będzie wyglądać.
    • Gość: Autis Re: MPK robi zakupy IP: *.czestochowa.cn.net.pl 09.08.04, 08:47
      300-400 tys. zł za remont autobusu ??? Panie Nabrdalik pomyliło się coś panu,
      albo to propaganda pod publiczkę?!
      • Gość: Boki RODACY NA ROWERY!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.04, 08:54
        A ja żeby sprzeciwić się monopolowi MZK zrezygnowałem z jego usług na rzecz
        roweru...
        1. taniej... (za darmo)
        2. szybciej...
        3. przyjemniej...
        4. zdrowiej...

pozdr.
    • Gość: koles Re: MPK robi zakupy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.04, 09:56
      Jak juz maja byc uzywane, to niech chociaz beda 3 dzrzwiowe 2 dzwiowe autubusy
      w godzinie szcytu to jakas paranoja bedzie kto sie wydostanie z konca autobusu
      np lini 13 lub 28 we wtorek lub piatek gdy jest rynek na zawodziu, no chyba ze
      bedzie ktos tak pomyslowy i nie bedzie puszczal na te linie w te dzni akurat
      tych autobusow. Ale czegos tu nie rozumiem remont jednego starego jelcza
      kosztuje 300-400 tysiecy zlotych przeciez za taka kwote mozna kupic chyba nowy
      autobus a zakup manow uzywanych za sztuke 40-80 tysiecy czyli znaczyloby to ze
      lepiej kupic 5-6 manow niz wyremontowac 1 jelcza cos sie tu nie zgadza chyba
      znow ktos cos kradnie tylko na ktorym szczebelku ciekawe.
      • Gość: FAN TRAMWAJÓW Re: MPK robi zakupy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 11:12
        Ja mam proposycje małej dywersji autobusowej.
        Niech każdy kto stoiprzy drzwiach na każdym przystanku naciska przycisk nawet
        jak nie wysiada, wtedy kierowca będzie musiał i tak otworzyć wszyskie drzwi.
        Tylko pewnie wtedy MPK stworzy nowy przepis, o nieuzasadnionym użyciu przycisku
        do wysiadania i nałoży kary.
        • Gość: miki Re: MPK robi zakupy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.04, 20:34
          to sabotaż !!! ale całkiem skuteczny :)))

Popieram
    • Gość: Sova Re: MPK robi zakupy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 11:16
      Według mnie stare Ikarusy (ale czyste ;-)) są o wiele wygodniejsze od tych
      nowych Solarisów czy Manów które były kupowane wczesniej. Co z tego że są
      niskopodłogowe i mają różne bajery jeśli są ciasne jak cholera. A otwieranie
      okien w upalne lato sprowadza się do uchylenia lufcików pod sufitem. Zarąbiste
      rozwiązanie. W Ikarusach jakie by nie były moża sobie o wiele wygodniej siąść i
      nie ma obawy że siedząc przy oknie usmażymy się w zaduchu.
      • Gość: xkx Re: MPK robi zakupy IP: *.org / *.org 09.08.04, 11:38
        Zastanawiam sie jescze na d jednym jle faktytcznie kosztuje najanszy polskui
        autobus? Jaka to jest kwota moze ktoś z forumowiczów jest bardziej w temacie? A
        ile faktyczne wynosi jkapitalka silnika + powiedzmy drobne roboty blacharskie w
        ikarusie czy Jelczu? Bo ceny co tu sa podane to mnie laikowi wydaja sie lekko z
        księżyca. No chuba ze kzdego Ikarusa trzeba wysłac do fabryki do Budapesztu no
        wtegy moze uzyskamy cene zblizona do podanej. Jescze raz napisze nie mam nic
        przeciwko sprzetowi urzywanemu pod warunkiem ze bedzie to sprzet uzywany a nie
        wyeksplatowany który wytrzyma 2 -3 lata a potem tez bedzie wymagał kapitalki.
        Kolejna sprawa to sprawa cen chciałbym dokładnego porównania cen sprzetów
        nowych z uzywanaymi no i oczywiscie koszt ewentualnych remontów sprzetów
        posiadanych oraz ewentualnych przeróbek zakupionych uzywanych niech to bedzie
        jasne. Bo potem znowu sie okaza z sprzet uzywany razem z przeróbka który
        pojezdzi 3 -4 lata do remonu sma sumarum wyjdzie niewiele taniej lub nawe
        drozej niz remont posiadanego Ikarusa.
        • Gość: Morning Calm Re: MPK robi zakupy IP: *.com.pl 09.08.04, 12:13
          Nie czarujmy sie tutaj, skoro pan prezes/dyrektor/dyktator* (*niepotrzebne
          skreslic) na prawde uwaza, iz remont jelcza to koszt 300-400tys zl, to teraz
          niech nam powie kto te pieniazki otrzyma, bo cos nie wydaje mi sie, aby byly
          one w calosci przeznaczone na remont. Ha! Nawet w 1/3! Prawda jest taka, ze
          znow poszly w ruch koperty i chyba kazdy kto przeczytal ten artykul i ma choc
          troche oleju w glowie wlasnie w ten sposob wnioskuje. Prosta droga dedukcji -
          300tys - realny koszt remontu(max50tys?!) = 50/50 dla pana dajacego/dla pana
          bioracego. Czyz nie tak? Moje subiektywne zdanie na ten temat.
          Chyba, ze w Gazecie ktos sie pomylil o jedno zero... W takim wypadku zmienilbym
          punkt widzenia na sprawe.

Pozdrawiam J.M.C
      • Gość: radek Re: MPK robi zakupy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.04, 20:36
        dokładnie, non stop o tym mówię, no ale prezesostwo chyba uważa, że jak będzie
        miało nowoczesny (aczkolwiek duszny i śmierdzący tabor) to wszyscy będą
        szczęśliwi - BO NOWOCZESNY
        • Gość: lunch Re: MPK robi zakupy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.08.04, 11:12
          Takie podejście prezentowała większość przedsiębiorstw w tym kraju. No ale na
          szczęście to już przeszłość. Tylko w naszym częstochowskim zaścianku wciąż
          wygoda pasażera jest nieistotna - niech się cieszy, że ma nowoczesne. A że w
          tym dusznym gównie się wytrzymać nie da...
      • Gość: lunch Re: MPK robi zakupy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.08.04, 11:11
        Już prawie wszyscy producenci oferują autobusy z otwieranymi oknami
        (prekursorem był solaris), jedynie MAN nie ukrywa, że ma pasażerów w d..., bo
        od tego to on może im wyprodukować klimatyzację.

Co do ciasnoty, solarisy są zdecydowanie najlepsze, ale i tak nijak się mają do
        wspaniałych pod tym względem ikarusów. Masz całkowitą rację.

Ale czy przewoźnika (MPK) w ogóle obchodzi los pasażera - czy mu ciasno, czy
        duszno? Nawet pewnie nie interesowało ich, że solarisy można było kupić z
        otwieranymi oknami. Woleli pełne kabiny, które teraz likwidują. A my mamy być
        jak te dzieci - cieszcie się, że macie nowoczesne i cicho!
    • Gość: dziki Re: MPK robi zakupy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 15:55
      wszyscy kierowcy mpk to wieprze
      • kasek Re: MPK robi zakupy 09.08.04, 22:29
        Racja, i w dodatku chamy i buraki .Sporo do życzenia pozostawia ich wygląd:
        bokserka, spod której widać owłosione plecy,roztapierzone klapki.pewnie jeszcze
        krótkie spodenki.
        Taki obraz przedstawia kierowca z MPK Cz-wa,pan życia i śmierci nieustraszony
        obrońca tylnych drzwi a bramkarz przednich.
        Jedźcie na Śląsk np.do Bytomia lub innych miast (pomijam już Wa-wę,wiadomo-
        stolica),
        zobaczycie kierowców ubranych w białe koszule z krawatami
        ,aż miło wsiadać mimo że niektóre autobusy też wiekowe ale każdy odmalowany i
        czysty
        Obsługa konduktorska także pełna kultura i nikt bez biletu nie pojedzie.
        To jest także wizytówka miasta o którą może warto by
        zadbać .............SZANOWNA DYREKCJO..!
        Pielgrzymi zobaczą nie tylko Jasną Górę
    • Gość: Elżbieta Re: MPK robi zakupy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.04, 18:57
      Cały dzień czekam na ripostę MPK. Może na głos który by dopowiedził, przekonał
      wytłumaczył.Widac niegodnam.Może dyrekcja dowartościowana wygraną
      batalią "pierwszych drzwi" uważa, że psy szczekają a karawana idzie dalej.
      • Gość: XXC Re: MPK robi zakupy IP: *.org / *.org 09.08.04, 20:33
        Po co tłumaczyć powiedziano: Remont ma kosztowac 300 - 400 tyś zł. powiedziano
        kupujemy sprzet 2 - drzwiowy z demobilu. Zastanawiam sie czemu 2 - drzwiwy nie
        lepszy by był jedno drzwiowy w koncu wystrczy tylko jedna para. A co do sprzetu
        z demobilu z tym trzeba uwazac by sie nie okazało ze kosztował on w sumie
        wiecej niz nowy Polski Jelcz czy Autosan.
      • Gość: radek Re: MPK robi zakupy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.04, 20:44
        Droga Elżbieto, ja się do tej pory nie doczekałem ani od dyrekcji MPK, ani od
        Ireneusza Lesnikowski żadnych danych potwierdzających dodatni wynik finansowy
        MPK po wprowadzeniu zasady pierwszych drzwi. Oczywiście i przezes MPK i pan
        Lesnikowski non stop mówią o dodatkowych zyskach :)

Czy to sa kłamcy czy osoby prawdomówne ??

Pozdrawiam
        Radek Brewka
        • medalikarz Re: MPK robi zakupy 09.08.04, 21:37
          Gość portalu: radek napisał(a):

> Droga Elżbieto, ja się do tej pory nie doczekałem ani od dyrekcji MPK, ani od
          > Ireneusza Lesnikowski żadnych danych potwierdzających dodatni wynik finansowy
          > MPK po wprowadzeniu zasady pierwszych drzwi. Oczywiście i przezes MPK i pan
          > Lesnikowski non stop mówią o dodatkowych zyskach :)
          >
          > Czy to sa kłamcy czy osoby prawdomówne ??
          >

Ignorantom należy się pewne ukierunkowanie:

1) Jest zasadnicza różnica pomiędzy zwiększonymi dochodami a zyskiem. Można
          mieć wyższe dochody i jednocześnie mieć mniejsze lub większe straty.

2) Zanim zarzuci się komuś jakieś kłamstwo warto poczytać Kodeks spółek
          handlowych.

Nie pozdrawiam.

PS. Jako obywatel Kowalski zarządaj od Ministra Skarbu Państwa aby ujawnił Ci
          dane finansowe jakiejś tam spółki, w której Skarb Państwa ma 100% udziałów.
          Zapewniam Cię, że ubaw w ministerstwie będą mieli doskonały.
          • radek.brewka Do medalikarza !!! 10.08.04, 01:21
            medalikarz napisał:

> Ignorantom należy się pewne ukierunkowanie:

Rozumiem, że to ja jestem ignorantem (?) i chce mnie Pan ukienkuwać :)

> 1) Jest zasadnicza różnica pomiędzy zwiększonymi dochodami a zyskiem. Można
            > mieć wyższe dochody i jednocześnie mieć mniejsze lub większe straty.

Naprawdę ??? Toś mnie Pan oświecił :| A co ma piernik do wiatraka ?

> 2) Zanim zarzuci się komuś jakieś kłamstwo warto poczytać Kodeks spółek
            > handlowych.

"Czy to sa kłamcy czy osoby prawdomówne ??" - znak zapytania na końcu sugeruje,
            że jest to pytanie z mojej strony, a nie zarzucanie komuś czegokolwiek!

Kodeks Spółek Handlowych i nie tylko znam bardzo dobrze, gdyż mogę się
            poszczycić uprawnieniami dla kandydatów na członków rad nadzorczych w spółkach
            Skarbu Państwa (egzamin przed Komisją Egzaminacyjną Skarbu Państwa złożony z
            wynikiem pozytywnym w dn. 29.11.2002r. w Warszawie - wspominam, choć nie lubię
            się obnosić)

> Nie pozdrawiam.

Wylałem morze łez :(

> PS. Jako obywatel Kowalski zarządaj od Ministra Skarbu Państwa aby ujawnił Ci
            > dane finansowe jakiejś tam spółki, w której Skarb Państwa ma 100% udziałów.
            > Zapewniam Cię, że ubaw w ministerstwie będą mieli doskonały.

A wie Pan może co to jest Dziennik Urzędowy Rzeczypospolitej Polskiej "Monitor
            Polski B" ? Jak Pan wyjdzie z piaskownicy, to proszę pobiec do Mamy i się
            zapytać (przy założeniu, że Pana Mama jest lepiej wykształcona niż Pan)!!!

Poza tym zapewne często spotykał się Pan z takim 'dziwnym' znaczkiem BIP na
            różnych stronach internetowych?!
            Tak więc w Ustawie o dostępie do informacji publicznej jest taki przepis proszę
            Pana, który mówi, że udostępnianiu podlega w szczególności informacja o
            dochodach i stratach spółek handlowych, w których pewne podmioty (m.in.
            państwowe osoby prawne, osoby prawne samorządu terytorialnego, itd.) mają
            pozycję dominującą w rozumieniu przepisów Kodeksu spółek handlowych.

To, że wiele firm jest 'na bakier' z przepisami i nie ujawnia wielu danych w
            BIP-ach to już inna sprawa. Jednakże jako pozytywny przykład polecam stronę
            spółki KOPEX S.A.

www.kopex.com.pl/bip.php?c=9
            Proszę już więcej się nie wypowiadać na tematy, w których nie posiada Pan
            odpowiedniej wiedzy.

Radek Brewka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka