Gość: Lima IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.04, 00:52 Wczoraj na cmentarzu Kule pożegnaliśmy legendarnego "Wodza". Zginął tragicznie w swoich ukochanych Tatrach, pod Rysami. Spoczywaj w pokoju, druhu Zygmuncie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Wlodek Re: Odszedł Zygmunt Łęski... IP: *.vf.shawcable.net 22.08.04, 03:06 Pamietam Go z takiego przemarszu od Grobu Nieznanego Zolnierza w 1980 roku 11 Listopada do kosciola na cmentarzu sw Rocha, gdzie byla jedyna w miscie tablica poswiecona Marszalkowi Pilsudskiemu. Byl tez bliskim znajomym i sasiadem mego wuja Aleksandra Nowaka POW-iaka, Legionisty, harcerza i esperantysty. Jedna z piekniejszych postaci w historii miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
rainm Re: Odszedł Zygmunt Łęski... 22.08.04, 03:25 www.patriota.pl/?nr=20040820_1 A na portalu ani wzmianki o tym przykrym wydarzeniu nie zauważyłem. Przypadkiem w niedziele, gdy bylem na cmetarzu zauwazylem przy glownej aleji stos kwiatow. Okazalo sie iz to pan Zygmunt. Pamietam go gdy przychodził na pogadanki do mojej szkoly, a poza tym byl rowniez moim sasiadem. Widziałem go co pare dni gdy ze swoja teczuszka chodzil na przystanrk by dalej pracowac. Mimo swego wieku zachowal czystosc umyslu. Malo takich ludzi zostalo jak on. Moze to wydac sie nei na miejscu, ale moglibysmy sie wszyscy dowiedziec co konkretnie sie stalo ? (') Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: Odszedł Zygmunt Łęski... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.04, 11:38 W dodatku krakowskim Wyborczej i na Onecie z wtorku przeczytałam, że 81-letni turysta zszedł ze szlaku i podchodził pod Rysy w miejscu, gdzie wspinają się tylko taternicy. Spadł z wysokości 100 m. Nie znam dokładnie tego szlaku i nie wiem, o które miejsce chodzi. Ś.P. Zygmunt Łęski Tatry znał podobno lepiej, niz niejeden z młodych goprowców.Miał tez doświadczenie wspinaczkowe i wykonywał podobno trudne drogi (tak mówił nad jego grobem jeden z wychowanków, ratownik GOPR, Kazimierz Szych). Mógł to byc błąd techniczny, a może po prostu zawał serca i upadek (chyba bardziej prawdopodobne). Jeżeli to była śmierć z przyczyn naturalnych - to była piękna. Może był sam w górach. Może przeczuwał, co go tam spotka i poszedł świadomie. To się podobno zdarza i jest przywilejem ludzi, którzy przeżyli dobrze życie i są przygotowani na spotkanie z Bogiem. Nie jestem cyniczna. Piszę to z szacunkiem. Druh Zygmunt łęski zakończył swoje trudne, ale i ciekawe życie. Odszedł otoczony powszechnym szacunkiem. Niech spoczywa w pokoju... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Re: Odszedł Zygmunt Łęski... IP: *.xtreme.net.pl 25.08.04, 09:08 Druh Zygmunt Poślizgnął się na Kamieniu. Ale Czuł że w Tatrach znajdzie śmierć.Był Tym człowiekiem na Którego zawsze można było liczyć. I tak pewnie będzie nadal.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sheila Re: Odszedł Zygmunt Łęski... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.04, 11:46 Redaktorzy GW w Częstochowie to cienkie Bolki. Umieją pisać (i to też nie za bardzo) o skandalach. Nie zauwazyłam z ich strony ŻADNEJ wzmianki o śmierci dh Łęskiego - wybitnej postaci miasta. Tylko prezydent Wrona napisał wspomnienie zamieszczone w sobotnim dodatku i ukazały się nekrologi. Żaden wybitny "talent" dziennikarski nie pomyślał, że to też temat medialny. Widocznie ważniejsze są panie wrzucające sobie do ogródka koktaile Mołotowa (kiedyś był taki tekst sygnowany przez Basieńkę Chybalską). Ręce opadają... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościu Re: Odszedł Zygmunt Łęski... IP: *.kompwis.pl / 80.51.233.* 22.08.04, 16:13 Był człowiekiem dużego formatu. Odszedł na wieczna wartę. Czuwaj Druhu Odpowiedz Link Zgłoś
barone Wielka strata... 23.08.04, 11:46 Obóz harcerski Toporów (woj. łódzkie) w 1996 roku. Opowiadał o swoich przeżyciach, w szczególności z II wojny światowej. Urządzał biegi po lesie. Był pełny życia. Niedawno udzielał wywiadu w regionalnej trójce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aśka Re: Wielka strata... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.04, 19:24 Wstyd,że gazeta pominęła milczeniem Jego śmierć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Odszedł Zygmunt Łęski... IP: *.xtreme.net.pl 25.08.04, 09:06 To był Wspaniały Człowiek. Szkoda, że Go brakło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iris Re: Odszedł Zygmunt Łęski... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.04, 09:40 Od wielu lat w Dzień Zaduszny, w kościele Najswiętszej Marii Panny w III Alei, odprawiana jest msza święta za poległych i zmarłych Harcerzy z odczytaniem wszytkich nazwisk.Tymrazem odczytane zostanie i to nazwisko:o(Przykre :o(Czuwaj! Odpowiedz Link Zgłoś
yogibear26 Re: Odszedł Zygmunt Łęski... 25.08.04, 22:52 Zapalę wirtualną świeczkę... To był wspaniały człowiek. Na jego pogrzeb przyszły trzy pokolenia. Od dziadków - towarzyszy broni po harcerzy, chyba ze szkoły podstawowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inny Re: Odszedł Zygmunt Łęski... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.04, 23:19 Też chciałbym złożyć wyrazy szacunku dla niezwykłego człowieka o czym mogłem się przekonać widząc go w jaskiniach w górach, w lesie, pamiętam jak zimą oddał mi swoje narty, abym mógł się uczyć jeździć. Szkoda tylko, że nasze częstochowskie media nie zauważają takich postaci i nic nie napisały o śmierci Z. Łęskiego. Szkoda że jego wieczny spokój nawet po śmierci zakłócają komuniści. Najpierw skazali Zygmunta na śmierć a po jego śmierci Wiatrak proponuje Go na patrona Placu. Za życia Wiatrak zwalczał Wodza za jego patriotyzm i wierność Bogu i Polsce, za to, że miał takie podejście do młodzieży i wpływ na jej wychowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
youstynus Re: Odszedł Zygmunt Łęski... 25.08.04, 23:35 Czuwaj! Pamietamy Druha Leskiego (przepraszam zabrak polskich liter). Ilekroc przychodzil na odprawy druzynowych, zawsze zapraszal nas na wycieczke do jaskin. Zastanawialam sie, jak zginal w Tatrach; dowiedzialam sie od Was, za co dziekuje bardzo. Naprawde piekna smierc!!!! [*] Odpowiedz Link Zgłoś