Dodaj do ulubionych

Ranking zarobków

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.04, 23:30
Może to dziwne pytanie lecz w ostatnim czasie spotkałem sie z dziwnym
zjawiskiem.Chodzi o to że niektórzy ludzie w częstochowie potrafia pracowac i
zarabiac niecałe 2 zeta za godzine pracy. związku z tym mam pytanie-za jaka
wy,drodzy czytelnicy tego forum stawke minimalna byscie zgodzili sie pracowac?
Obserwuj wątek
    • Gość: Morning Calm Re: Ranking zarobków IP: *.com.pl 23.08.04, 00:20
      To jest pytanie, ktore nigdy nie bedzie mialo jednoznacznej odpowiedzi - nawet
      od tej samej osoby. Dlaczego? Poniewaz w tej chwili poziom zycia zmienia sie z
      dnia na dzien, z dnia na dzien zmieniaja sie oczekiwania i poglady Polakow.
      Prostym przykladem jest zachowanie Polakow za granica. W Wielkiej Brytani nie
      bedzie taki sobie monter - elektryk z Polski pracowal za 10euro. A w Polsce by
      jeszcze calowal swojego szefa na pozegnanie za taka stawke. Mentalnosc, to jest
      to co czyni Polaka jedynego w swoim rodzaju.
      Ja pracowalem i dostawalem 5zl za godzine, czasem po 16h dziennie, jak widac
      zyje mam sie dobrze i chetnie bym tam dalej pracowal mimo, ze byla to ciezka
      praca fizyczna.

Pozdrawiam J.M.C.
    • Gość: ya Re: Ranking zarobków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.04, 13:48
      To nie jest pytanie na forum. Wszystko zalezy od charakteru pracy oraz od
      wyksztalcenia. Latwo sie domyslec, ze absolwent szkoly zawodowej podejmie prace
      fizyczna za 5 zl/h podczas gdy absolwent uczelni wyzszej za mniej niz 10 zl/h
      palcem nie kiwnie. W tym rownaniu jest zbyt wiele zmiennych aby je rozwiazac na
      forum. Temat jest ciekawy ale ... podjac go powinny osrodki naukowe ;-)
      • tschenstochauer Re: Ranking zarobków 23.08.04, 14:23
        za mniej niz 10/h niechcialobymi sie pracowac no bo niby po co skoro mozna
        robic inne rzeczy:)
        tylko ze nikt do tej pory niezaoferowal mi takiej stawki (jestem kelnerem)
        dlatego mam w dupie ten popierdolony kraj i pracuje w anglii
        tam przynajmniej szanuja czlowieka co w polsce sie rzadko zdarza
        standardowe haslo :"niepodoba sie to wypierdalaj" z podtekstem znajde 10 osob
        na twoje miejsce
        • Gość: ya Re: Ranking zarobków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.04, 14:45
          wez pod uwage jeszcze jedna rzecz stawka jest zalezna od tego czy odprowadza
          sie zus, ubezpieczenia i etc. Jesli nie to nie warto pracowac za jakies psie
          pieniadze bo te koszty i tak trzeba poniesc samemu. Moze sie okazac, ze kiedy
          je oplacisz juz nic nie zostanie.
          • tschenstochauer Re: Ranking zarobków 23.08.04, 14:48
            nieatety pracodawcy ktorzy to wszystko robia to niemal wymarly gatunek
      • Gość: Nigafaka Re: Ranking zarobków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.04, 18:56
        No teoretycznie jest to prawda,lecz odnosi się ona do
        normalnego,demokratycznego państwa w którym pracownik szanowany jest i opłacany
        nalezycie bo przeciez pracodawca zarabia na nim pieciokrotnie,gdzie przy każdej
        wypłacie nie mówi się że na jego miejsce jest dziesięciu innych za mniejsze
        pieniadze.Nasze państwo niestety nie nalezy do tego opisu,więc magister
        paracuje w palarni za grosze,ma rodzinę i nie ma zbytnio wyboru bo trzeba tą
        rodzine jakos utrzymać(na herbatnikach)
        • Gość: xx Re: Ranking zarobków IP: *.crowley.pl 25.08.04, 15:33
          Maly komentarz: demokracja nie ma zasadniczo nic wspolnego z wysokoscia
          zarobkow.
    • Gość: judym Re: Ranking zarobków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.04, 16:39
      A ja pracuję w jednej z publicznych przychodni lekarskich jako lekarz
      specjalista z ok. 20 letnim stażem za dokładnie 6,16 zł na godzinę ( na rękę po
      odliczeniu podatku i ZUS, bez żadnych premii i 13 pensji, których nie mamy ).
      Niektórzy jak przeczytałem powyżej, absolwenci wyższych uczelni nie kiwnęliby
      za tyle nawet palcem.
      Dodam, że kolega z doktoratem ma u nas ok. 6,50 zł na godzinę. Bo dochodzi mu
      100 zł brutto ustawowego dodatku za doktorat. :)))

Niektórzy się jednak jeszcze dziwią, że lekarzom się nie chce albo, że biorą
      jakieś łapówki. Tylko głupi przy takich zarobkach by nie brał tzw. dowodów
      wdzięczności, jeśli nadarzy się okazja. Za coś trzeba przecież utrzymać rodzinę
      na jako takim poziomie.
      Gdyby nie możliwości dorobienia ( coraz mniejsze niestety ), to rzeczywiście
      nie warto by nawet kiwnąć palcem, zwłaszcza po 6 latach studiów i kolejnych 6 -
      7 latach specjalizacji, że już o doktoracie nawet nie wspomnę - bo mnie śmiech
      ogarnia.

Lepiej na państwowych stołkach zarabiają tylko ordynatorzy i dyrektorzy, ale
      nie wszyscy mają takie układy, żeby nimi zostać. No i wyrazy wdzięczności są w
      ich przypadkach dużo większe. Tylko pozazdrościć. :(
      To oni są arystokracją finansową wśród lekarzy i to właśnie lobby ordynatorsko -
      profesorskie i politycy nie dopuszczają do prawdziwych zmian w systemie opieki
      zdrowotnej, których od dawna oczekuje przeważająca większość lekarzy i
      pielęgniarek.

Życzę zdrówka.
      • tschenstochauer Re: Ranking zarobków 24.08.04, 17:35
        podziwiam cie ze chcialo ci sie tyle czasu poswiecic na to by zostac lekarzem
        wspulczuje jednak pensjii to jest naprawde zenujace
        czy myslales o tym by wyjechac do jakiegos normalnego kraju gdzie pensja
        minimalna(ogolna a nie tylko lekarzy to np 4,5 funta na godz)
        polecam goroco
        slyszalem kiedys ze przecietny lekarz w dojczlandzie majacy dodatkowo prywatna
        praktyke moglby jezdzic rolsem tylko ze zbyt glupio by to wygladalo w oczach
        jego pacjentow no wiec sie bidulka musi zadowolic mercem s klase
        podobno w szwecjii lekarze zarabiaja 20-30 tysiecy pln miesiecznie
        niewiem czy wiesz ale twoje papiery sa akceptowane w europie
        • Gość: konrad Re: Ranking zarobków IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 24.08.04, 20:48
          A najlepsze jest to ze w kilku krajach chca naszych specjalistow np. Slowenia.
          Tylko jakos nikt nie chce sie ruszyc za chlebem tylko narzeka.
        • Gość: judym Re: Ranking zarobków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.04, 16:38
          Czy myślałem o wyjeździe ?
          Zapytaj lepiej, czy myślimy ? Bo takich jak ja jest więcej.

A jak myślisz ? ;)))
      • Gość: konrad Re: Ranking zarobków IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 24.08.04, 20:45
        To tak jak ze stypendiami dla studentow. Maja wprowadzic czy wprowadzili dla
        studentow zaocznych i studentow uczelni prywatnych aby napedzic koniunkture bo
        kazdy z nich pracuje przeciez na prywatnuch uczelniach i to na kilku etatach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka