Dodaj do ulubionych

Po co komu "Z krukiem w herbie"?

28.08.04, 11:09
Wiecie co?
Ostatnio obejrzałem sobie taki dumny program lokalny w Telewizji Katowice naszej częstochowskiej redakcji.
I pomyślałem sobie tak.
Skoro raz w tygodniu przez 15 minut puszcza się jakieś smutne kawałki, nieaktualne, nierzeczowe, wcale nie najistotniejsze, bo nijak nie przystające do tego co się dzieje w mieście, to po co w ogóle ta telewizja?
Dzisiaj jest tyle kablówek, telewizje osiedlowe w tychże, internet, choćby i to forum. Ile by to pieniędzy się zaoszczędziło, jakby zlikwidować całkiem ten pseudo program lokalny i na ten czas wyłączać nadajniki TVP albo pokazywać obraz kontrolny.
Nie chcę być odebrany złośliwie, ale po prostu formuła programu jest taka, że w dzisiejszych czasach naprawde nie ma już sensu jego kontynuowanie. Rozumiem, że redakcja nie ma pieniędzy itd., ale namiastka lokalnego programu telewizyjnego w dzisiejszych czasach nie jest już nikomu potrzebna.
Obserwuj wątek
    • Gość: Krzysiek Re: Po co komu "Z krukiem w herbie"? IP: *.prenet.pl / *.prenet.pl 28.08.04, 17:28
      A tak naprawdę to był orzeł, nie kruk!
      • Gość: Wlodek Re: Po co komu "Z krukiem w herbie"? IP: *.vf.shawcable.net 30.08.04, 02:55
        A tak na prawde, to jest mediewista heraldyk na WSP
        W Instytucie Filozoficzno Historycznym.
        Moze jego zapytac o ptaka?
      • Gość: I.LEŚNIKOWSKI W SPRAWIE HERBU IP: *.czestochowa.um.gov.pl / 212.87.231.* 30.08.04, 08:59
        Szanowny Panie

Ze strony Urzedu Miasta:

"Uchwałą nr 249/XXIX/92 Rady Miasta Częstochowy z 25 czerwca 1992 r. ustalono,
        że herbem Częstochowy jest: w błękitnym polu tarczy godło przedstawiające
        warowne mury miejskie o barwie srebrnej (białej), z bramą pośrodku i siedmioma
        wieńczącymi blankami. Bramę zamyka opuszczona do połowy krata, natomiast nad
        otworem bramy wznosi się budowla wieży bramnej, z jednym oknem, zakończona
        trójkątnym daszkiem. Na szczycie wieże, każda posiadająca dwa wąskie okna,
        jedno nad drugim, oraz zakończone trzema blankami i trójkątnymi, czerwonymi
        daszkami. Na szczycie wieży po prawej stronie znajduje się wspięty lew w
        kolorze złotym (żółtym), a na szczycie wieży po lewej czarny kruk z bochnem
        chleba w dziobie. Lew i kruk zwrócone są ku sobie.

Starszy herb znany z odcisku pieczęci z lat 1548, 1564 i 1646 przedstawiał
        mur o siedmiu blankach z bramą w środku, w której widniała opuszczona do połowy
        krata, elementy wieży bramnej i dwóch wyższych wież o dwóch kondygnacjach
        zwieńczonych gotyckim daszkiem, jak w obecnym herbie. Na szczycie wieży po
        prawej znajdował się złoty lew wspięty na tylnych łapach, a po lewej złoty
        orzeł z podniesionymi do lotu skrzydłami.

Lew i orzeł nawiązywały do fundatora - Władysława Opolczyka - ks.
        opolskiego (orzeł) i namiestnika Rusi Czerwonej (lew).

Na przełomie XVII i XVIII w. pojawiła się postać gryfa, a w latach 1755 i
        1778 na pieczęci umieszczono wizerunek kruka.

CHORĄGIEW MIASTA CZĘSTOCHOWY

Uchwałą nr 249/XXIX/92 Rady Miasta Częstochowy z 25 czerwca 1992 r.
        ustalono, że Chorągiew Miast Częstochowy składa się z dwóch stref, górnej
        białej (srebrnej), i dolnej błękitnej, pośrodku których umieszcza się żółty
        (złoty) pas szerokości 1/9 obu stref."

Ireneusz Leśnikowski
        • Gość: Wlodek Re: W SPRAWIE HERBU IP: *.vf.shawcable.net 31.08.04, 03:42
          I to zamyka dyskusje w temacie.
          Jest w obiegu publikacja na temat herbow miast dawnego wojewodztwa
          czestochowskiego.
          Moze warto poszukac w bibliotekach.
          • mmaly Re: W SPRAWIE HERBU 31.08.04, 08:59
            Gość portalu: Wlodek napisał(a):

> I to zamyka dyskusje w temacie.

Czyli, co ciekawe, dyskusja zeszła na temat herbu miasta, a programu lokalnej redakcji Telewizji Katowice nikt nie obronił.
            Czyli że nikomu ten program do szczęścia nie potrzebny.
            A myślałem prawdę mówiąc, że obrzucą mnie kamieniami zwolennicy tej piętnastominutówki.
            • Gość: Wlodek Re: W SPRAWIE HERBU IP: *.vf.shawcable.net 31.08.04, 19:31
              mmaly!
              Ja o herbie moge, bo i kawalek literatury w temacie posiadam...
              Ale co do lokalnej telewizji, to raczej mi trudno sie wypowiadac.
              Nie ten zasieg:))
              Ale to Ty zdaje sie wrzuciles temat "ptak" w herbie.
    • Gość: 1000 forever Re: Po co komu "Z krukiem w herbie"? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.04, 10:08
      Mieszkam na Tysiącleciu (najlepszej dzielnicy :)) i jak chcę wiedzieć, co się
      dzieje w mieście to włączam tv orion. Kiedyś to był straszny badziew ale tearz
      da się to oglądać no i są dużo bardziej aktualni niż tv katowice. może powinni
      być w całym mieście?
      • Gość: xx Re: Po co komu "Z krukiem w herbie"? IP: *.icis.pcz.pl 31.08.04, 12:07
        Popieram jak najbardziej.
        • 5a4 Re: Po co komu "Z krukiem w herbie"? 31.08.04, 14:20
          Co nam zależy? A niech idzie w Polskę jakaś informacja z Częstochowy. To chyba
          nikomu nie szkodzi, a wręcz odwrotnie.
          Natomiast został poruszony bardzo ważny aspekt telewizji osiedlowych tzw.
          kablówek. Bo nie we wszystkich kablówkach emitowane są takie same programy
          telewizyjne. Na Rakowie nie obejrzy się ORIONA. A szkoda? Po za tym, czy
          częstochowski oddział telewizyjny nie mógłby przygotowywać informacyjny
          materiał filmowy z życia Częstochowy i okolic dla osiedlowych
          kanałów "kablówek".Tylko ważne jest to aby mieszkańcy całego miasta mogli
          odbierać taki program.
          • Gość: xx Re: Po co komu "Z krukiem w herbie"? IP: *.icis.pcz.pl 31.08.04, 14:22
            Popieram jak najbardziej Oriona, ale nie ma tez nic przeciwko idei tego
            Czestochowskiego programu w TV regionalnej.
            • Gość: luk Re: Po co komu "Z krukiem w herbie"? IP: 212.130.22.* 31.08.04, 23:10
              ja tez nie mam nic przeciwko programowi Czestochowskiemu w regionalnej ale
              ogladalem ten program kilka razy i sie dziwilem co to za niepotrzebne bzdety w
              nim pokazuja zamiast rzeczy ktore interesuja mieszkancow. CZESTOCHOWA
              POTRZEBUJE PROGRAMU REGIONALNEGO Z PRAWDZIWEGO ZDARZENIA!
              • mmaly Re: Po co komu "Z krukiem w herbie"? 01.09.04, 11:06
                Używając wyważonych słów xx-a, ja też nie mam nic przeciwko IDEI programu, ale sposób realizacji tej idei jest moim zdaniem bezsensowny. Kiedyś ten program oglądałem często, teraz parę razy jak obejrzałem, to wymiękłem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka