Gość: BOULI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 16:36 Co myślicie o najnowszym tworze naszych "MĄDRYCH"z wiejskiej że każdy z nas pracujących będzie dalej musiał płacić za leczenie 25 tysięcy nierobów. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: xx Re: KLER NIE PŁACI ZA LECZENIE IP: *.icis.pcz.pl 28.08.04, 16:47 Wydaje mi sie ze pomyliles adres - to jednak forum dotyczace spraw Czestochowy. O "wielkiej" polityce dyskutuje sie na innych forach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: KLER NIE PŁACI ZA LECZENIE IP: *.prenet.pl / *.prenet.pl 28.08.04, 17:24 Kleru Ci u nas (czyt. w Częstochowie) dostatek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noname Re: KLER NIE PŁACI ZA LECZENIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.04, 17:57 A co to nie ma uprzywilejowanych grup społecznych, które nie płacą ? Choćby rolnicy. Jedna mniej, jedna więcej - jaka to różnica ? Za jednego zarejestrowanego bezrobotnego posiadającego liczną rodzinę na utrzymaniu minimalną składkę zdrowotną płaci biuro pracy ( nie wiem nawet, czy się wywiązuje ). A z usług zdrowotnych korzysta cała jego duża rodzina. W przypadku zakonnika czy zakonnicy korzysta tylko on/ona sama. Składka za nich idzie i tak ze specjalnego pozabudżetowego funduszu. Lepiej by było gdyby rolnicy zaczęli płacić. To byłby duży zastrzyk pieniędzy dla NFZ. A gdyby tak jeszcze zmniejszyć znacząco bezrobocie, to by było pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noname Re: KLER NIE PŁACI ZA LECZENIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.04, 18:20 Wkradł się błąd. Za niepracujący kler nikt oczywiście składki nie płaci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: expertum credere p Re: KLER NIE PŁACI ZA LECZENIE IP: *.intern.wittmann / *.dip.t-dialin.net 28.08.04, 18:55 Zniwo wprawdzie wielkie, ale robotnikow malo ..... - jak zanotowal slowa Pana Jezusa ewngelista. Za malo chyba kaplanow w naszej Czestochowie skoro wypowiedzi takie jak w tym watku pojawiaja sie na forum. Praca to trudna i niewdzieczna, powtarzam raz jeszcze Praca wbrew tym banialukom jakie wypisujecie. Dlatego, tez... Prosimy Pana zniwa - aby poslal robotnikow na zniwo swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: KLER NIE PŁACI ZA LECZENIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.04, 20:02 A jak się mają przytoczone słowa Pana Jezusa do opłacania składki zdrowotnej przez kler ? Wiara nie ma nic wspólnego ze składkami zdrowotnymi i proszę jej nie używać jako przykrywki dla finansowych interesów ? Kler, tak jak cała reszta społeczeństwa powinien w myśl zasady solidaryzmu społecznego ponosić obowiązek nakładów na opiekę zdrowotną, gdyż z niej korzysta jak my wszyscy. Chyba, że kler jako szczególnie uprzywilejowany, chce się znaleźć poza tym społeczeństwem. Odpowiedz Link Zgłoś
mmaly Re: KLER NIE PŁACI ZA LECZENIE 28.08.04, 20:25 Expertum, moja praca też jest trudna i niewdzięczna, w dodatku oplacam składkę zdrowotną trzykrotnie. Nie rozumiem dlaczego ktoś ma z niej być zwolniony całkowicie. Nie mam nic przeciwko księżom, mam wielu przyjaciół którzy są księżmi, ale powinni wszyscy opłacać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: expertum credere p do ja i mmalego IP: *.intern.wittmann / *.dip.t-dialin.net 30.08.04, 14:17 slowa kluczowe to praca i dostatek. jesli ktos mowi ze kaplan nie pracuje, to i owszem ze pracuje jesli dostatek, to wypowiedzi we watku pokazuja ze nie do wszystkich jeszcze dociera - moze swiadkow i nauczycieli trzeba wiecej aby do wszystkich dotarlo? (ale to ostatnie stwierdzenie tylko na zasadzie przekory wszak nie liczy sie ilosc ale jakosc) a co do finansowania to zlotowki na ksiezy nie lozy furiat ktory zapoczatkowal watek, tylko kasa pochodzi z tzw funduszu koscielnego slownik pojec i idei trudnych do zrozumienia: zasada dzialania funduszu podobna jest do fundacji Gloria Victis, bo kto chcial dal w darowiznie na Kosciol. Jedyna roznica polega na tym ze sportowcom w przeciwienstwie do ludzi wierzacych nikt nie upanstwowil fundacji i jej srodkow finansowych. tak wiec gdyby ta bzdeta przeszla to po raz kolejny zwyciezyla by ogolna zasada wielokrotnego golenia obywateli do golej skory Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobra Re: KLER NIE PŁACI ZA LECZENIE IP: 212.87.240.* 28.08.04, 20:16 Do tej pory i tak zabierali nam wszystkim 1 zł na leczenie kleru.Zdrowie mamy tylko jedno więc każdy powinien płacić za siebie.Dość sponsorowania!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mapet Re: KLER NIE PŁACI ZA LECZENIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.04, 12:21 Kler nie płaci podatków, bo zwolniony, nie opłaca słuzby zdrowia, bo zwolniony, ale z jednego nie są zwolnieni. dziwki musza sobie sami opłacic, bo w tym interesie zniżek nie ma. I całe szczęście, bo inaczej wpedziliby dużą część społeczeństwa w kompleksy, gdyby wyjechali na ulice tymi swoimi najnowszymi modelami najdroższych samochodów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: KLER NIE PŁACI ZA LECZENIE IP: *.prenet.pl / *.prenet.pl 30.08.04, 12:52 Chociaż za tę jedną usługę muszą płacić! Tobie szczerze gratuluję błyskotliwości! Odpowiedz Link Zgłoś