Dodaj do ulubionych

"Stare Forum" "Nowe Forum"

12.09.04, 13:57
Gość portalu: Iris napisał(a):

(...)
>my ,niewiem czemy przez storimę nazywani nowym
> forum,żyjemy w tym mieście, kochamy je i nie zawsze tematy o których
> dyskutujemy będą dla was,mieszkańców wirtualnych zrozumiałe!Pozdrawiam
> wszytskich forumowiczów!
Droga Iris,
nie ja pierwszy uzylem sformulowania "nowe forum".
widzialem poczatki Forum Czestochowa i uczestnicze w nim do czasow
dzisiejszych, jako jeden z weteranow (xx, zaginiony mnich, mmaly, expertum
credere, szcz, wlodek, to kilku innych weteranow, ktorych obecnosc z rozna
intensywnoscia odnajdujemy tu i dzisiaj).

Forum Czestochowa zmienia swoj charakter naturalnym prawem wirtualnej
rzeczywistosci. poprzez zwiekszajaca sie liczbe posiadaczy 'kompa' i
dostepnosci do netu, rosnie rowniez liczba forumowiczow, a tym jego roznorodnosc.

w czasch narodzin tego forum, "Gazeta Wyborcza" nie pelnila obecnej roli
moderatora (forumowa dyskusja na tematy artykolow). owczesni forumowicze
musieli sami wysilic swa wyobraznie na 'maksa', aby forum bylo zywe, ciekawe i
prowadzone, czesto z szalencza fantazja---czyli, zmienil sie rowniez i
"charakter, rola forumowicza".

ktory okres forum jest najlepszy? dla mnie obiektywnie, to kazdy okres, gdy
po przez roznorodnosc, forum zyje swoim wlasnym oryginalnym zyciem--i teraz
tez tak sie dzieje.

jesli zas chodzi o koniecznosc posiadania obenego zameldowania w Czestochowie,
aby zrozumiec obecne problemy miasta, to sie z Toba nie zgodze. jesli czegos
nie wiem to pytam. rola forum nie ogranicza sie do wylacznego omawiania tego
tematu. a posrod forumowiczow, ktorzy rozumiem z wpisow, sa zameldowani w
Czestochowie, znajda sie tacy, ktorzy zyja w swym 'wirtualnym swiecie',
przyklad z pierwszej reki: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=15518676

tworca jednego z przednich watkow 'slownik gwary czestochowskiej' byl , Ziom,
ktory nawet nie pochodzi z Czestochowy!

a jesli chodzi o mnie osobiscie, to nie poczuwam sie byciem 'wirtualnym'
obywatelem Czestochowy, wspolczesne publikacje ksiazkowe, internet, po za
moimi prywatnymi 'zrodlami' nie czyni mnie ignorntem na temat wspolczesnej
Czestochowy.
Nosze moje rodzinne misto po prostu w sercu.
Pozdrowienia!
Obserwuj wątek
    • Gość: Iris Re: "Stare Forum" "Nowe Forum" IP: *.21.pl / 213.199.204.* 12.09.04, 21:21
      Nie zrozumiałeś tego co miałam na mysli storimo.Może ja źle napisałam ,może Ty
      nie chciałeś zrozumieć?Przecież forum jest dla wszytkich i wcale nie napisałam
      że trzeba być zmaldowanym w Częstochowie,żeby móc tutaj dyskutować.Chodzi mi o
      to,że jesli ktoś przebywa na stałe daleko od Kraju to raczej nie jest w stanie
      zrozumieć tego co się tutaj, na miejscu dzieje.I nie mów,ze tak nie jest bo co
      innego sentyment a co innego życie codzienne, czasmi wcale niełatwe.A na datek
      ktoś kto nie jest stałym mieszkańcem miasta atakuje niewinnego,całkowicie
      bezpodstawnie.To nie był atak na jedną osobę,to był atak na to forum.Napewno
      jest teraz inne niż kiedyś ale czas nie stoi w miejscu tylko płynie
      nieubłagalnie,wszytko się zmienia ,ludzie też ale niekoniecznie są gorsi od
      tych co zaczynali.Forum jest jedno moim zadaniem!Pozdrawaiam:o)
      • Gość: Morning Calm Re: "Stare Forum" "Nowe Forum" IP: *.com.pl 12.09.04, 21:26
        storima zapomnialas o Filipie hahaha :)
        Jeszcze byl yamanenko i paru innych w tym rowniez ja... Oj kiedy to bylo!

Pozdrawiam J.M.C.
        • Gość: ninka Re: "Stare Forum" "Nowe Forum" IP: *.d2.club-internet.fr 12.09.04, 21:55
          No i jego pojawienie sie wywolalo jakas niekontrolowana miedzykontynentalna
          wojne forumowa, ktora przyczynila sie do dezercji pewnych (nie powiem,
          swietnych) uczestnikow forum. A potem przyszla cenzura (pewnie jeszcze istnieje,
          nie sledze, ale kiedys bawilam sie przez kilka godzin archiwizujac watki.
          Znikaly po ca 7 minutach zywota)
          I na tym gruncie pojawili sie wlasnie nowi ludzie, bez takich doswiadczen, a co
          za tym idzie - bez kompleksow.
          Bo przyznam sie szczerze, ze gdy wspomne czasy, kiedy nie mozna bylo NIC
          napisac, by nie zostac zbluzganym marna polszczyzna, odechciewa mi sie
          jakichkolwiek wypowiedzi w publicznym gronie. Co tez przyczynilo sie do mojego
          definitywnego (no, niemal...) znikniecia.
          Serdecznie jak zwykle ze szczegolnymi pozdrowieniami dla uczestnikow
          "przedslowia" czyli dla wlodka z kolezanka maUzonka
          ninka
        • storima Re: "Stare Forum" "Nowe Forum" 12.09.04, 22:15
          Gość portalu: Morning Calm napisał(a):

> storima zapomnialas o Filipie hahaha :)
          > Jeszcze byl yamanenko i paru innych w tym rowniez ja... Oj kiedy to bylo!
          >
          > Pozdrawiam J.M.C.
          tak, tak, ja tylko tak z szybkiego forumowego odruchu, podalem kilku weteranow,
          ale oczywiscie bylas i jestes Ty, a i byla Piasia...V.C, matka... i
          mieszkaniec-mietek z Australii..., z tym ze mietek i Filip, podlaczyli sie przy
          koncu 'starego forum'
          Pozdrawiam,
          storima
          • Gość: Morning Calm Re: "Stare Forum" "Nowe Forum" IP: *.com.pl 12.09.04, 22:35
            Jakkolwiek jestem od niedawna, wczesniej niestety zagladalem sporadycznie z
            roznych przyczyn. Brakuje mi troche tych - teraz sie wydaje - smiesznych wojen
            slownych z Filipem czy expertum credere, ale jednak kiedys, w domu czy w pracy,
            czy w szkole - wszyscy wyczekiwali do poznych godzin jaka bedzie riposta:)
            Szkoda, ze tak niewielu zostalo z tamtych czasow forum. A swoja droga, ciekawe
            co z Piasia sie dzieje? :/
            storima - pomylka byl!EM! ;)

Pozdrawiam J.M.C.
            • storima Re: "Stare Forum" "Nowe Forum" 12.09.04, 22:54
              Gość portalu: Morning Calm napisał(a):

> Jakkolwiek jestem od niedawna, wczesniej niestety zagladalem sporadycznie z
              > roznych przyczyn. Brakuje mi troche tych - teraz sie wydaje - smiesznych wojen
              > slownych z Filipem czy expertum credere, ale jednak kiedys, w domu czy w pracy,
              >
              > czy w szkole - wszyscy wyczekiwali do poznych godzin jaka bedzie riposta:)
              > Szkoda, ze tak niewielu zostalo z tamtych czasow forum. A swoja droga, ciekawe
              > co z Piasia sie dzieje? :/
              > storima - pomylka byl!EM! ;)
              >
              > Pozdrawiam J.M.C.

Piasia niech sama sie wypowie! (nie jestem autoryzowany wypowiadac sie bez
              autoryzacji (usmiecham sie)

a Ciebie kojarze ze starym watkiem 'slownik gwary czestochowskiej' wiec
              podswiadomie, dawne czasy forum.

za pomylke , przepraszam, mnie tez uwazano za ten lepszy rodzj ludzki (bo
              storima, konczy sie na 'a', a zadne imie meskie w mianowniku, nie ma takiej
              koncowki. (masz 'story' czy nie?)
      • storima Re: "Stare Forum" "Nowe Forum" 12.09.04, 22:08
        Droga Iris,
        kilka sprostowan, odpowiadalem na Twoj post, piszac:
        (Twoje zdania w cytatch)
        "nie zawsze tematy o których
        dyskutujemy będą dla was,mieszkańców wirtualnych zrozumiałe!"
        wczesniej pisalem:
        jesli zas chodzi o koniecznosc posiadania obecnego zameldowania w Czestochowie,
        aby zrozumiec obecne problemy miasta, to sie z Toba nie zgodze.
        "Przecież forum jest dla wszytkich i wcale nie napisałam
        że trzeba być zmaldowanym w Częstochowie,żeby móc tutaj dyskutować."
        ale ja to tak odebralem, ze aby znac niektore z dyskutowanych tu problemow miasta,
        to trzeba byc stalym mieszkancem Czestochowy (wiec posiadac obecne, niedawne
        zameldowanie)

"Na pewno
        jest teraz inne niż kiedyś ale czas nie stoi w miejscu tylko płynie"
        (pisalem, ze wlasnie dlatego bo wyznacznikiem jest zmieniajaca sie
        rzeczywistosc, czyli uplyw czasu, a wraz znim):
        Forum Czestochowa zmienia swoj charakter naturalnym prawem wirtualnej
        rzeczywistosci. poprzez zwiekszajaca sie liczbe posiadaczy 'kompa' i
        dostepnosci do netu, rosnie rowniez liczba forumowiczow, a tym jego roznorodnosc.

"my ,niewiem czemy przez storimę nazywani nowym
        forum,"
        dlaczego podpisujesz sie z cale forum Czestochowa, a skoro cale Forum to i mnie?

i na koniec. czy Ty wiesz jaki jest moj inny kontakt bezposredni z Polska z
        miastem? raczej nie wiesz. wiec dlaczego uparcie wypowiadasz sie za mnie,
        okreslejac moja wiedze na temat mojej Ojczyzny i mojego rowniez rodzinnego miasta
        jako wiedze ignoranta?
        Pozdrawiam,
        100rima
        • Gość: Iris Re: "Stare Forum" "Nowe Forum" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.04, 09:00
          Uparty to raczej jestes TY.Nie mam zamiaru z Tobą tutaj walczyć ,to raczej Ty
          lubisz jako anima wywoływać burzliwe dyskusje czesto sam ze sobą.Za Ciebie
          nawet nie próbowałabym się wypowiadać,nie dałabym rady!Nie potrafie się
          rozdwajać jak Ty.Pozdrawaim i życze miiłego dnia:o)A, prawa do mojego ,własnego
          zdania mi nie odbierzesz!Ojczyzna to piękne słowo ale na obczyźnie brzmi
          inaczej,prawda???
          • storima Re: "Stare Forum" "Nowe Forum" 13.09.04, 11:45

> Uparty to raczej jestes TY.Nie mam zamiaru z Tobą tutaj walczyć ,to raczej Ty
            > lubisz jako anima wywoływać burzliwe dyskusje czesto sam ze sobą.Za Ciebie
            > nawet nie próbowałabym się wypowiadać,nie dałabym rady!Nie potrafie się
            > rozdwajać jak Ty.Pozdrawaim i życze miiłego dnia:o)A, prawa do mojego ,własnego
            >
            > zdania mi nie odbierzesz!Ojczyzna to piękne słowo ale na obczyźnie brzmi
            > inaczej,prawda???

nie jest moja intencja 'walczyc'. odpowiedzialem tylko na Twoj wpis, ktory byl
            skierowany do storimy. punkt po punkcie tak , aby zrozumiec Twoje
            intencje."Ojczyzna to piękne słowo ale na obczyźnie brzmi
            > inaczej,prawda???"
            odbieram to raczej jako ton nie zbyt przyjemny (zwlaszcza, ze zupelnie
            pozbawiony merytoryki). wiec zostawiam bez komentrza.
            Pozdrawiam,
            storima
            • Gość: Iris Re: "Stare Forum" "Nowe Forum" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.04, 12:07
              Niby punkt po punkcie a jednak niewiele zrozumiałeś.Trudno, nic na to nie
              poradzę jak odczytujesz moje słowa ale nigdy nie pisałam nic co wskazywałoby na
              wrogość w stosunku do Ciebie.Czasami ponoszą mnie emocje ale to nie jest
              wrogość.Potrafisz to odróżnić?Pozdrawiam:o)
              • storima Re: "Stare Forum" "Nowe Forum" 13.09.04, 12:30

> Niby punkt po punkcie a jednak niewiele zrozumiałeś.Trudno, nic na to nie
                > poradzę jak odczytujesz moje słowa ale nigdy nie pisałam nic co wskazywałoby na
                >
                > wrogość w stosunku do Ciebie.Czasami ponoszą mnie emocje ale to nie jest
                > wrogość.Potrafisz to odróżnić?Pozdrawiam:o)

Potrafie i pozdrawiam,
                100rima

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka