Dodaj do ulubionych

Gastrolog/gastroskopia

27.04.15, 09:01
Witam,
Wizytę u gastrologa mam dopiero na koniec sierpnia, dlatego chcę się udać na wizytę prywatną, jak najszybciej wykonać gastroskopię (dokucza mi ścisk brzucha). Kogo możecie polecić prosiłbym o podanie też ceny. Mogą być okolicę Częstochowy, aczkolwiek wolałbym na miejscu.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • 6szark Re: Gastrolog/gastroskopia 27.04.15, 10:02
      27 temat od góry
    • mojbrzuch Re: Gastrolog/gastroskopia 27.04.15, 16:34
      Dzięki. A istnieje możliwość wykonania gastroskopii bez uprzedniej wizyty i płacenia 100zł za wizytę?
      • 6szark Re: Gastrolog/gastroskopia 27.04.15, 19:26
        A skad wiesz ze ta gastroskopia jest ci w ogole potrzebna? moze masz helicobaktera np. Powinienes wykonac wszystkie badania łacznie z probami watrobowymi , badanie z kału na pasożyty + badanie z kału na helicobakter tzn jego obcenosc . Zapewne możesz sobie zaplacic za sama gastroskpie bo za kase mozesz sobie teraz wszystko sam zlecic , ale to raczej odwrotna kolejnosc . Najpierw wizyta u lekarza, pozniej ewentualnie skierowanie na gastro , pozniej gastro , nastepnie oczekiwanie na badania wyniki wycinku do badania histopatologicznego a pozniej kolejna wizyta aby lekarz mogl na podstawie gastro stwierdzic co ci jest i wypisac leki , nastepnie leczenie . 1000 zł lekka ręką jeśli chcesz leczyć gastrologicznie prywatnie
        • mojbrzuch Re: Gastrolog/gastroskopia 27.04.15, 19:40
          Fakt nie wiem czy jest potrzebna, ale ucisk/wzdęcia brzucha dokuczają mi już dość długo, dlatego chcę poznać przyczynę tych dolegliwości. Wizyty u lekarza pierwszego kontaktu nie pomagają dlatego pomyślałem o gastroskopii/kolonoskopii. Na NFZ to zapewne trzeba czekać z pół roku na wykonanie badania jak nie dłużej dlatego pomyślałem o wykonaniu badania prywatnie. Te wszystkie badania może zlecić lekarz pierwszego kontaktu? Miałem zlecone tylko badania krwi i moczu oraz USG nic więcej.
          • 6szark Re: Gastrolog/gastroskopia 27.04.15, 21:41
            powinien zlecić ale wg naszej slużby zdrowia nie jest to potrzebne bo po co NFZ ma wydawać kase na wydawanie skierowań na badania skoro chory moze sobie je kupic na własna rękę . tak jest prościej . Wiem co to znaczy mieć problemy gastrologiczne, ale odpukać uporałem się z nimi. Nie jestem lekarzem, ale na wizyte do gastrologa poszedlbym z kompletem zrobionych badań tj. Morfologia, mocz, kał na pasożyty , kał na helicobakter, próby wątrobowe Aspat i Alat , usg jamy brzusznej . Bardzo duża ilość osób posiada w swoim oragnizmie bakterie helicobakter ale w 70% jest ona nie aktywna , jesli ma się aktywną to bóle brzucha, wzdęcia, zgagi to norma , wystarczy kuracja antybiotykami wskazanymi przez lekarza i wszystko mija. Możesz mieć również jakieś wrzody lub nadżerkę spowodowaną np nadkwasotą - zgagą. przyczyn może być wiele, ale jak wspomniałem wcześniej , podstawa to badania i dobry specjalista . Prywatnie badania kału itd zrobisz w diagnostyce przy szpitalu Mickiewicza . Jakbyś miał pytania to pisz
            • mojbrzuch Re: Gastrolog/gastroskopia 28.04.15, 07:19
              Dzięki za wszystkie rady, jak coś to będę pisał.
            • mojbrzuch Re: Gastrolog/gastroskopia 29.04.15, 09:09
              Ile kosztują te badania kału? Gdzie jeszcze można je wykonać, bo znalazłem dość negatywną opinię o tym laboratorium ;\
            • mojbrzuch Re: Gastrolog/gastroskopia 29.04.15, 09:26
              Przedzwoniłem do przychodni na Wolności i u nich badanie kału pod kątem heliocobacter kosztuje 25zł dodatkowo można zrobić za 10zł na inne pasożyty. Czy powinienem zlecić jeszcze jakieś inne badania kału?
              • 6szark Re: Gastrolog/gastroskopia 29.04.15, 12:18
                na początek wystarczy . Na pewno badanie z kału jest bardziej wiarygodne jesli chodzi o helicobakter niz jakies testy z apteki. Jesli ci wyjdzie wynik pozytywny to duże prawdopodobieństwo, że to ta bakteria jest winna i odpowiedzialna za bole brzucha
                • mojbrzuch Re: Gastrolog/gastroskopia 29.04.15, 13:03
                  Na dniach zrobię badanie, po otrzymaniu wyników dam znać. dzięki
                • mojbrzuch Re: Gastrolog/gastroskopia 04.05.15, 13:32
                  Odebrałem dziś wyniki:
                  Nie wykryto Heliocobacter pylori, brak pasożytów w kale.
                  Bilirubina całkowita 1,32 (zakres referencyjny 0,00 - 1,00)
                  ALT 15 (zakres r. 0-42)
                  AST 17 (zakres r. 0-38)

Czyli mam nieco przekroczony poziom bilirubiny całkowitej, to by się zgadzało bo spojówki w kącikach mam żółtawe. Co robić? ;\\\
                  • 6szark Re: Gastrolog/gastroskopia 04.05.15, 20:58
                    z badaniami do gastrologa, on cie dalej pokieruje , raczej skieruje cie na gastroskopie i wtedy bedzie wiadomo co ci jest
                    • mojbrzuch Re: Gastrolog/gastroskopia 05.05.15, 07:46
                      Mam nadzieje, że na dniach uda się dostać do gastrologa. dzieki
                    • mojbrzuch Re: Gastrolog/gastroskopia 05.05.15, 18:20
                      Wiesz może gdzie można mieć wykonaną gastroskopie taniej niż za 250 zł?
                      • 6szark Re: Gastrolog/gastroskopia 05.05.15, 23:45
                        Nie mam pojęcia , Ja zrobilem tak, że na gastro dostałem skierowanie od gastrologa na NFZ i czekałem ok 2 tygodnie na zabieg a sam za 150 zł kupiłem sobie pełną narkoze , czyli pełne uśpienie na 15 minut żeby mieć to z głowy. Niestety, ale ceny takich zabiegów nie są niskie. Prywatne kliniki w ktorych wykupuje się takie badania wiedza, że jak ból człowiekowi doskwiera to dużo zapłaci aby to ustąpiło i dlatego ceny są jakie są
                        • mojbrzuch Re: Gastrolog/gastroskopia 06.05.15, 08:15
                          Rozumiem, a u gastrologa byleś na Kopernika prywatnie czy na NFZ? Pamiętasz może nazwisko gastrologa który Cie diagnozował? Dwa tygodnie nie tak źle, jak będzie kosztować 200 zł+ to raczej poczekam.
                          • 6szark Re: Gastrolog/gastroskopia 06.05.15, 12:28
                            Na Kopernika , dr. Strózik mnie przyjmowała, wizyta 100 zł i pozniej skierowanie na NFZ na gastro i pozniej tylko dopłacałem za narkoze.
                            • mojbrzuch Re: Gastrolog/gastroskopia 06.05.15, 12:45
                              Dzięki, z tego co widzę to pani dr. Strózik ma bardzo dobre opinie. Mam nadzieje, że się do niej dostanę dość szybko.
                              • dyziek_o Re: Gastrolog/gastroskopia 07.05.15, 17:24
                                A robiłeś USG jamy brzusznej? Może masz coś z wątrobą, skoro bilirubina jest podwyższona? Być może masz kamicę żółciową i stąd te bóle brzucha. USG powinno to wykazać. Życzę dużo zdrówka.
                                • mojbrzuch Re: Gastrolog/gastroskopia 07.05.15, 21:28
                                  Tak, miałem robione USG dwukrotnie. Wykazało tylko 2 małe kamyczki w nerce lewej i jeden w prawej. Lekarz powiedział, że to absolutnie nie może powodować bólu brzucha jaki mam. W środę mam najprawdopodobniej wizytę u gastrologa. Dzięki
                                • mojbrzuch Re: Gastrolog/gastroskopia 12.05.15, 17:11
                                  Jestem po wizycie u gastrologa, prawdopodobnie mam zespół Gilberta. Dostałem leki i niebawem będę miał robioną gastroskopię.
                                • mojbrzuch Re: Gastrolog/gastroskopia 19.05.15, 14:57
                                  Nie wiem czy jeszcze ktoś zagląda do tematu, ale może komuś się przyda. Jestem po gastroskopii (miałem bez żadnego znieczulenia, traumatyczne przeżycie). Rozpoznano u mnie zapalenie błony śluzowej żołądka, pobrano wycinek. Wykryto obecność heliocobacter pyleri w żołądku. Niedługo mam zacząć specjalną kurację lekami.
                                  • 6szark Re: Gastrolog/gastroskopia 20.05.15, 09:30
                                    Czyli moje przypuszczenia co do helicobactera sie potwierdziły . powinienem zostać lekarzem haha :) za porade skasuje cię taniej niż specjalista ;)
                                    • mojbrzuch Re: Gastrolog/gastroskopia 20.05.15, 13:30
                                      Tylko czemu jak robiłem badania kału na obecność helicobacter to wynik był negatywny? A teraz nagle wychodzi, że mam tą bakterię w żołądku.
                                      Biorę Bioprazol i Prokit, myślałem, że dostane zaraz antybiotyki żeby zwalczyć tą bakterie, zadzwoniłem do swojego gastrologa ale pani doktor powiedziała, że póki co mam skończyć brać te leki i dopiero się zgłosić za 2-3tyg. Trochę mnie to niepokoi bo objawy jak mi dokuczały bez leków tak i przy stosowaniu leków dalej dokuczają :(
                                      • 6szark Re: Gastrolog/gastroskopia 21.05.15, 10:31
                                        100% trafności ze masz helicobactera daje ci tylko gastroskopia bo pobieraja wycinek i od razu sprawdzają . Wg mnie powinienes dostać silną dawke antybiotyku oprócz tych dwóch leków. Ja miałem Duomox . Wyleczenie żołądka nie trwa tydzien tylko może się ciągnąc o wiele dłużej. Ale spokojnie, poprawa nastąpi jesli lekarz dobrze dobrał ci leki , które akurat na ciebie zadziałają.
                                        • mojbrzuch Re: Gastrolog/gastroskopia 21.05.15, 11:40
                                          Właśnie liczę, że jak pójdę do gastrologa za 2tyg to dostane antybiotyk, bo te leki póki co nie działają. Dzięki za podpowiedzi, dużo to dla mnie znaczy.
                                          • blond-aspirynka Re: Gastrolog/gastroskopia 28.05.15, 06:07
                                            Cześć,
                                            Nie wiem czy tu jeszcze zaglądacie, ale spróbuje napisać,może odpiszesz. Ja rowniez od dłuższego czasu mam dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego tj.uczucie ucisku, ból w klatce piersiowej,głebokie odbijanie ale bez zgagi.Postanowiłam ze sie przebadam,mam skierowanie na gastroskopię ale terminy na sierpień.mojbrzuch mam pytanie gdzie byłeś w końcu na gastroskopii,u kogo,czy płaciłeś?może napisz di kogo mam się udać prywatnie żeby mnie wciągnął na nfz?jak Twoje leczenie,lepiej coś?
                                            Dzięki
                                            • mojbrzuch Re: Gastrolog/gastroskopia 28.05.15, 08:29
                                              Nie chcę nic sugerować ale możesz mieć refluks. Gastroskopię miałem w szpitalu na Tysiącleciu. Moje leczeniu niestety w miejscu, mam nadzieje, że w przyszłym tyg dostane porządne antybiotyki. O tej gastroskopii napiszę Ci prywatną wiadomość.
                                        • mojbrzuch Re: Gastrolog/gastroskopia 13.06.15, 11:35
                                          6szark napisał(a):

> 100% trafności ze masz helicobactera daje ci tylko gastroskopia bo pobieraja wy
                                          > cinek i od razu sprawdzają . Wg mnie powinienes dostać silną dawke antybiotyku
                                          > oprócz tych dwóch leków. Ja miałem Duomox . Wyleczenie żołądka nie trwa tydzien
                                          > tylko może się ciągnąc o wiele dłużej. Ale spokojnie, poprawa nastąpi jesli le
                                          > karz dobrze dobrał ci leki , które akurat na ciebie zadziałają.

Dziś skończyłem antybiotyki Metronidazolum i Ospamox. Biorę jeszcze Controloc, Sanbrobi i Prokit. Jak długo trwało wyleczenie w Twoim przypadku? U mnie niestety 0 poprawy póki co, już tracę nadzieję :|
                                        • mojbrzuch Re: Gastrolog/gastroskopia 25.06.15, 13:12
                                          Jeśli zaglądasz jeszcze tutaj, mógłbyś podać swój email chciałem podpytać o kilka spraw z tym brzuchem.
    • mojbrzuch Re: Gastrolog/gastroskopia 02.06.15, 19:06
      Jestem po kolejnej wizycie, pani doktor przepisała mi 2 antybiotyki na zwalczenie helicobacter, i jeszcze inhibitory pp. Stwierdziła, że czekają mnie ciężkie 2 tyg. podczas tego leczenia, mam tylko nadzieje, że wyzdrowieje i odzyskam radość z jedzenia :\
    • daritte Re: Gastrolog/gastroskopia 07.06.15, 22:52
      Na pewno mogę polecić będziński intermed. Gastrologię przeprowadzał doświadczony i delikatny lekarz. Jest także możliwość znieczulenia miejscowego. Mimo obaw, badanie było naprawdę do przeżycia.
      • mojbrzuch Re: Gastrolog/gastroskopia 08.06.15, 17:02
        Jestem już po gastroskopii ale może komuś się przyda.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka