Dodaj do ulubionych

Prawo i Lewo...:-):-)

20.07.15, 08:03
Andrzej Duda po wygranych wyborach prezydenckich pojechał na początku lipca z żoną i córką na wakacje. Tabloidy rozpisywały się o urlopie w willi Berti w Toskanii, niedaleko Pizy i Florencji. Paparazzim udało się zrobić zdjęcia prezydenta elekta w szortach.

Sobotni "Puls Biznesu" opisał, że Andrzej Duda wypoczywał we Włoszech w willi powiązanej z polskim biznesmenem Markiem Kobiałką, "pośrednio właścicielem Tuscany Forever [toskańskich willi] i głównym akcjonariuszem Infovide-Matrix". Infovide to polska firma, która zajmuje się doradztwem i jest dostawcą w branży informatycznej. Obsługuje sektor prywatny, ale też wygrywa przetargi na informatyzację instytucji i spółek publicznych, np. sądów, ZUS, PGNiG czy CBA.

Nazwa tej spółki pojawia się w pobocznym wątku infoafery. Kilka tygodni temu prokuratura wysłała w tej sprawie akt oskarżenia do sądu. Były wiceszef MSWiA Witold D. jest m.in. oskarżony o niegospodarne zlecanie ekspertyz informatycznych. Według prokuratury jedną z nich zamówiono w Infovide. Zarzut nie obciąża więc spółki, a o zasadności wydatku na ekspertyzę zdecyduje dopiero sąd.

Cały tekst: wyborcza.pl/1,75478,18390262,toskanskie-wakacje-andrzeja-dudy-i-dmuchana-afera.html#ixzz3gPPWNOCb
Obserwuj wątek
    • pluto37 Re: Prawo i Lewo...:-):-) 20.07.15, 09:23
      optio!
      Spróbuj ty wynająć willę w Toskanii na 4 osoby za 1300 EU plus obstawa z BORu.
      Krętactwem i lewizną cuchnie na taka odległość jak stąd do ...Toskanii.
      Duda ma w życiorysie kretactwa z ułaskawieniami i SKOKi, więc jedna lewizna więcej, czy mniej ubranka mu nie splami.
      Na rozgrzeszenie grzechów przecie ciężko u purpuratów pracuje.
      • dyziek_o Re: Prawo i Lewo...:-):-) 20.07.15, 15:57
        "..........Spróbuj ty wynająć willę w Toskanii na 4 osoby za 1300 EU plus obstawa z BORu ".
        ............napisał/zapytał Pluto..............?!
        A te 1300 ojro to od łba cy za syćko?!

A na poważnie zaś:
        Obserwując od 1998roku nasze elyty doszedłem do wniosku, że bez względu na kolor i opcję.
        z której się wywodzą, - - złodziej na przekrętasie i chahmentem pogania.
        tu również doszedłem do smutnego wniosku:
        W Polszcze nie kombinuje/ nie kradnie, - jedynie ten, który nie ma do tego okazji.
        A wniosek z tego można wyciągnąć taki:
        Z czystym sumieniem / sędziowsko - prokuratorskim / każdego, kto kończy kadencję w rządzie lub okolicach, - można spokojnie na pięć lat przymknąć bez obawy, że trafi się niewinnego.
        W między czasie oczywiście, - prowadzimy postępowanie wyjaśniające ile ukradł i czy nie tzreba klientowi do tej 5-ki coś dołożyć.
        Oczywiście również wyjaśniamy, czy aby mamusia gościa tych limuzyn nie kupiła za emeryturę.....!
        I zabieramy.
        Podejrzewam, że będzie na podwyżki emerytur, służbę zdrowia etc, etc.
        A jesli jeszcze zlikwidujemy fundusz kościelny.............no to spokojnie jestesmy krajem mlekiem i miodem płynącym.
        Tak nam dopomóż buk i kto jeszcze może.
        Dyzio.
        • pluto37 Re: Prawo i Lewo...:-):-) 20.07.15, 18:27
          Dyźku!
          ja rozumiem wszystko, bom nie koyod I nie jedno w żywocie widziałem.
          Ale żeby tak na chama I bezczela z jednej strony a z drugiej za świętego I bogobojnego robić jeszcze przed startem/
          feeeeeeeeeeeeeeee!
          I nie ode łba tylko za całość familii... darmocha z wiktem i opierunkiem....

A co do likwidacji funduszu dla wielebnych i podobnych funduszy I darowizn zakasy państwa to PO wcy próbowali, ale wielebne sprawę ciągną licząc że Kaczyński całość udupi, bo przecie sponsor PiSu muszą z czegoś żyć.
          Ze samego koyoda gotowizny tyle nie zedrą, zeby się upaść do tych rozmiarów.
          • koyod I znowu matołki z klubu antyklerykała nie 20.07.15, 21:38
            radzą sobie z przyswojeniem prostej treści zawartej w artykule prasowym. Grupa stetryczałych osobników nie jest w stanie wyliczyć sobie, że skoro dwie rodziny zapłaciły po 1.367,5 euro to koszt wynajęcia willi wyniósł 2.735,00 euro i w porównaniu do cen wyjściowych najemcy uregulowali należność z 18% upustem. Osobnicy, którzy zapewne ostatni raz wakacyjne przygody przeżywali w czasach FWP nie zrozumieją zapewne, że obecnie ceny podlegają negocjacjom w zależności od daty dokonywania rezerwacji.
            Również nieboraki nie mogą zrozumieć, że zarzuty w tzw. infoaferze postawiono nie spółce, nie biznesmenowi a jedynie byłemu wiceszefowi MSWiA z czasów Grzegorza Schetyny, Witoldowi D.
          • koyod Re: Prawo i Lewo...:-):-) 20.07.15, 21:46
            Pluto, nie pisz tutaj bzdur typu ... A co do likwidacji funduszu dla wielebnych i podobnych funduszy I darowizn zakasy państwa to PO wcy próbowali, ale wielebne sprawę ciągną ...

Przez osiem lat próbowali i co? Jajco im wyszło bo przecież w żadnym programie wyborczym ta partia nie miała takich założeń. Ale do ciebie ciemniaku nie dotarło, i nie dotrze, bo ty nie jesteś w stanie zaobserwować, iż w wielu sprawach mimo oporu społeczeństwa jak platforma chciała zmian to je wprowadzała.
            • kolter Re: Prawo i Lewo...:-):-) 26.07.15, 08:59
              koyod napisał:

> Pluto, nie pisz tutaj bzdur typu ... A co do likwidacji funduszu dla wielebnych
              > i podobnych funduszy I darowizn zakasy państwa to PO wcy próbowali, ale wieleb
              > ne sprawę ciągną ...

tak bo trudno z pazernym na kasę środowiskiem bez wszczynania awantur dyskutować
              wszystko im zabierz ,przeboleją ,ale nie odebranie kasy

> Przez osiem lat próbowali i co?

i rząd z terrorystami/szantażystami z episkopatu rozmawia ,ale tłumaczy brak bo z pazernym woalakiem trudno się porozumieć.

> Jajco im wyszło bo przecież w żadnym programie
              > wyborczym ta partia nie miała takich założeń. Ale do ciebie ciemniaku nie dota ło, i nie dotrze, bo ty nie jesteś w stanie zaobserwować, iż w wielu sprawach m
              > imo oporu społeczeństwa jak platforma chciała zmian to je wprowadzała.

słyszałeś kiedys o niejakim Jezusie , wątpię !!ale ci opowiem; to analogiczna sytuacja jak dziś
              Jezus wchodził do Jerozolimy w glorii ludzi witali go jak mesjasza , jednak kiedy uderzył w inter arcykapłana i kapłanów świątynnych wszystko się nagle odwróciło. tak samo jest w Polsce, rząd nauczony z mafią klerykalną nie zadzierać stąpa po polu minowym
              • koyod Re: Prawo i Lewo...:-):-) 26.07.15, 13:38
                kolter w obliczu przegłosowanej ustawy o in vitro to twa wypowiedź, że rząd nie zadziera z mafią klerykalną sensu żadnego nie ma.
                Do ciebie, do pluto37 oraz qq.44 po prostu nie dociera tak podstawowa rzecz jak to, że PO nie miała i nie ma wpisanych do swojego programu działań na rzecz rozdziału państwa i kościoła.
                Działania takie cztery lata temu chciała podejmować znaczna część parlamentarzystów Ruchu Palikota przemianowanego później na Twój Ruch. I co, bida teraz znaleźć na tym forum takich co głosowali na tę partię nie mówiąc już o tym, że Ryfiński naczelny antyklerykał RP wyparł się później swych działań.
                • taniarada Re: Prawo i Lewo...:-):-) 26.07.15, 14:02
                  koyod napisał: Panie Boże nie grzmisz .Komu to tłumaczysz.Najpierw in vitro ,teraz lewak Bodnar na rzecznika praw obywatelskich.Przecież to PO przekształciło się w partię lewacką wraz z Ruchem Palikota ,czyli przybudówkę Platformy.To oni czynnie z Grodzką na czele przegłosowują ustawy wbrew oczekiwaniom obywateli. Na fakt, że Bodnar jest zwolennikiem prawa do adopcji dzieci dla par homoseksualnych. To mamy jasność ,do czego zmierza PO na koniec swoich nierządów.Do tego dochodzi Komorowski ,który w ostatnich chwilach swojego powołania mianuje 18 generałów i admirałów.W tej dziedzinie jesteśmy niesamowitą potęgą na świecie.Za wszystko to zapłaci zwykły obywatel .Ja ,Ty ,kolter.Oczywiście ,ci co pracują i odprowadzają podatki w Polsce.A nie pierdzą całymi dniami w tygodniu na kompie.Bez ładu i składu.
                  • kolter Re: Prawo i Lewo...:-):-) 26.07.15, 17:41
                    taniarada napisał(a):

> koyod napisał: Panie Boże nie grzmisz .Komu to tłumaczysz.Najpierw in vitro ,teraz lewak Bodnar na rzecznika praw obywatelskich.Przecież to PO przekształciło
                    > się w partię lewacką wraz z Ruchem Palikota ,czyli przybudówkę Platformy.To oni
                    > czynnie z Grodzką na czele przegłosowują ustawy wbrew oczekiwaniom obywateli.

oczekiwaniu których obywateli ?? skoro nawet wasza przyszła pani premier głosowała przeciwko kandydatce PIS :)))

> Na fakt, że Bodnar jest zwolennikiem prawa do adopcji dzieci dla par homoseksualnych.

tak parafianinie o ile jedna z osób jest naturalnym rodzicem takiego dziecka , media Tadzika z Torunia tego wam nie mówią ??

>To mamy jasność ,do czego zmierza PO na koniec swoich nierządów.

ja też ,dziecko zostanie u osoby najbliższej !!!!

Do tego dochodzi Komorowski ,który w ostatnich chwilach swojego powołania mianuje 18 generałów i admirałów.W tej dziedzinie jesteśmy niesamowitą potęgą na świecie.Za
                    > wszystko to zapłaci zwykły obywatel .Ja ,Ty ,kolter.Oczywiście ,ci co pracują i
                    > odprowadzają podatki w Polsce.A nie pierdzą całymi dniami w tygodniu na kompie
                    > .Bez ładu i składu.

jak tak cie to obraza to idź pod sejm i mocno krzycz ze niejaki Głodź po 14,5 lat pobytu na stanowisku kapelana dostał 10 tys emerytury ,choc nawet dziecko wie ze żołnierz musi odsłużyć 15 lat ,t o typowy polityczny deal Głódź wbrew prawu emeryturka a czarna sotnia za to ryj w kubeł w niektórych sprawach
                • kolter Re: Prawo i Lewo...:-):-) 26.07.15, 17:34
                  koyod napisał:

> kolter w obliczu przegłosowanej ustawy o in vitro to twa wypowiedź, że rząd nie
                  > zadziera z mafią klerykalną sensu żadnego nie ma.

pijany nie wchodź na forum ,albo przynajmniej uważniej czytaj co komentujesz ...

> Do ciebie, do pluto37 oraz qq.44 po prostu nie dociera tak podstawowa rzecz jak
                  > to, że PO nie miała i nie ma wpisanych do swojego programu działań na rzecz ro
                  > zdziału państwa i kościoła.

nie miała ,bo zgodnie z konstytucją oficjalnie tego nie ma ,więc ponawiam apel nie chlej zanim do kompa siadasz ..

> Działania takie cztery lata temu chciała podejmować znaczna część parlamentarzy
                  > stów Ruchu Palikota przemianowanego później na Twój Ruch. I co, bida teraz znaleźć na tym forum takich co głosowali na tę partię nie mówiąc już o tym, że Ryfiński naczelny antyklerykał RP wyparł się później swych działań.

znowu kłamiesz ; arnoldzik to baran ale na 100% nie zwąchał sie z tworami tobie podobnymi
                  • koyod Re: Prawo i Lewo...:-):-) 26.07.15, 18:45
                    Wrzuciłem już tu w innym wątku link do artykułu jak Ryfiński jako kandydat na prezydenta Częstochowy próbował wmówić mieszkańcom, że on się zajmował gospodarką a nie walką z kościołem. Więc człeku co wstydzisz się teraz też tej partii nie pisz, że kłamię o Armandzie.
                    • kolter zamilcz parafianinie .... 26.07.15, 19:35
                      koyod napisał:

> Wrzuciłem już tu w innym wątku link do artykułu

nie otwieram linków z podejrzanych źródeł, albo od osobników których nie uważam za wiarygodnych

jak Ryfiński jako kandydat na prezydenta Częstochowy próbował wmówić mieszkańcom, że on >się zajmował gospodarką a nie walką z kościołem. Więc człeku co wstydzisz się teraz też tej partii nie pisz, że kłamię o Armandzie.

problemem chorych na serwilizm jest to ze maja tylko jednego pana wyobraź sobie człowieczku moherowy ze ja glosowałem, ale tylko w wyborach samorządowych na PIS
                      więc mało mnie twoj idol interesuje

na Palikotowców w 2011 roku nie glosowałem
                      14.04.12, 15:11
                      Nie ufam mu , nigdy nie zagłosowałbym na Palikota gdyby był w moim okręgu wyborczym . Wydaje mi się ze on po prostu cwanie zajął pewną dziurę jakiej nie wypełniło spolegliwe wobec kleru SLD. Facet ma kasę zbadał rynek i wlazł tam gdzie była szansa zabłyszczeć.

Autor: kolter-xl ☺ 29.03.12, 14:49

Co najśmieszniejsze w jednym drugim przypadku owi dyrektorzy to ludzie PIS, ale porządni ludzie na których głosowałem w wyborach samorządowych !!! "
      • czestochowiak26 Re: Prawo i Lewo...:-):-) 20.07.15, 21:32
        www.tuscany-villas.it/4-bedroom-villas-tuscany.html
    • obserwator1-2013 Re: Prawo i Lewo...:-):-) 21.07.15, 20:02
      Panowie,
      nie wiem czy to, co za chwilę napiszę to Prawo czy Lewo... zresztą nie o to chodzi!!!

To COŚ ważniejszego, przeczytajcie uważnie!

Żaden rozsądny Rząd, w żadnym kraju, nie pozbawia swojego kraju wpływu na strategiczne gałęzie gospodarki, decydujące o rozwoju i bezpieczeństwie państwa i ludzi w nim mieszkających.

Od ładnych kilku lat obserwowałem/obserwuję energetykę i prowadzone działania pod kątem jej prywatyzacji, a właściwie do sprzedania/przekazania jej naszemu zachodniemu sąsiadowi. Miałem nadzieję, że rządzący opamiętają się i energetyka zostanie w polskich rękach.

Okazuje się, że na odchodne koalicja PO i PSL sprzedaje Spółkę PKP Energetyka S.A.
      Pani Prezes Rady Ministrów Ewa Kopacz, w tempie ekspresowym doprowadza do transakcji sprzedaży tej spółki.

Największą parodią tej transakcji jest to, że spółka, która ma nabyć 100% akcji spółki PKP SA, posiada kapitał w kwocie 5 000,00 zł i jest "córką" piramidy następnych spółek, spółeczek m . in. Caryville Investments, Edison Holdings SA RL.

Obecnie spółka PKP Energetyka SA jest bardzo ważnym partnerem dla linii kolejowych PKP, która dostarcza energię elektryczną do ruchu pociągów zarówno osobowych, jak i towarowych w całej Polsce.

Z tego, co wiem to pracownicy PKP Energetyka nie chcą sprzedaży tej spółki, sprzeciwiali się. Teraz przedstawiciele załogi PKP Energetyka chcą jeszcze rozmawiać z panią Kopacz
      by odstąpiła od zamiaru sprzedaży tej spółki.

Zapowiedziane jest oficjalnie, że jeżeli pani Kopacz nie odstąpi od transakcji sprzedaży Spółki PKP Energetyka S.A. to przedstawiciele Ruchu Oburzonych wraz z Obywatelami RP i związkowcami i pracownikami tych spółek, rozpoczną protesty pod urzędami Wojewódzkimi, a następnym etapem będzie blokada wszystkich linii kolejowych w całej Polsce.

Panowie,
      jestem wzburzony tym działaniem PO i PSL. Tak rządzący nie powinni postępować.
      To działanie przeciwko polskiemu narodowi, przeciwko polskiemu społeczeństwu.
      Tak myślę, tak czuję!
      • dyziek_o Re: Prawo i Lewo...:-):-) 21.07.15, 22:37
        No coś takiego?!
        "Obserwatorowi" się nie podoba.........!
        A kogo to obchodzi co się narodowi podoba a co nie?!
        Przecież to tacy jak Ty łazili po kraju z paluszkami we V / jak victory /.- i wrzeszczeli
        .......nie ma wolności, bez solidarności..........oraz ........a na drzewach zamiast liści
        wisieć będą komuniści.
        To przecież Naród sam chciał zmiany ustroju na kapitalistyczny!
        To nie komu innemu jak górnikom i stoczniowcom nie pasowały wolne soboty, darmowe wczasy z FWP czy omal że darmowa słuzba zdrowia.
        O umowach o prace i regularnych wypłatach czy przysługującym każdemu pracownikowi urlopie nawet nie wspominam.
        Skoro naród wolał słuchać propagandy płynącej z ambon czy Radia "Wolna Europa........
        No to ja proszę uprzejmie:
        Pretensje do samych siebie.
        I aby podnieść na duchu tych niezadowolonych............:
        To dopiero początek.
        Bo będzie jeszcze gorzej.

Nie ma wolności, bez solidarności, nie ma wolnosci................etc,etc.
        • storima Re: Prawo i Lewo...:-):-) 21.07.15, 22:52
          Ten system to sie sam rozpadl. To juz Dyziu powinienes wiedziec. Przeciez Sowieci nie pozwoli by na utrate imperium wolnosc krajow ktorych trzymali za morde. Rozpadlo sie bo nie bylo z czego ani za co zyc.

A prawdziwy socjalizm to masz w krajach skandynawskich.

Tu gdzie mieszkam sa rowniez socjalisci, nawet przy wladzy.
          Sa tez komunisci---w gminach. I jest tam dobrze ludziom, a wiesz dlaczego?
          Bo czerpia korzysci z kapiatalistycznych rynkow.

Przyznam
          calkiem
          szczerze
          ze czuje sie nieco zazenowany abym Tobie musial takie oczywistosci wykladac.

Pozdrawiam,

PS. Mam nadzieje ze Pluto tez cos w temacie skrobnie.
          • taniarada Re: Prawo i Lewo...:-):-) 25.07.15, 23:09
            storima napisał:I nie skrobnął .Bo lepiej udawać idiotę nieznającego historii i mocarstwa Sowietów.Przecież niedrogi pluto szlochał ,bo chcieli wyskrobać "sierpa i młota z Kul.Ile tu się błąka niemotów na tym forum .Taki hrabia co udaje kretyna i zakłada beznadziejne posty jako spamy o taniejradzie. Powinno to zniknąć.Ale zostawię to razem z drugim "walnientym.Co nawet nie wie co to jest komunizm,socjalizm i Karol Marks .Nie wie ,że idą przemiany w Polsce.I na jesieni to wszystko rypnie.Nie wie bo żyje w swoim marazmie .
            • storima Re: Prawo i Lewo...:-):-) 25.07.15, 23:39
              taniarada napisał(a):
              > Taki hrabia
              Przecież prawdę napisał o tobie. Od lat ubliżasz tu chamskimi, rasistowskimi wpisami. W zeszłym tygodniu ponownie zaatakowałeś mnie rasistowskim wpisem---który cenzura wycieła.
              • taniarada Re: Prawo i Lewo...:-):-) 26.07.15, 00:05
                storima napisał:

> taniarada napisał(a):
                > > Taki hrabia
                > Przecież prawdę napisał o tobie. Od lat ubliżasz tu chamskimi, rasistowskimi wp
                > isami. W zeszłym tygodniu ponownie zaatakowałeś mnie rasistowskim wpisem---któ
                > ry cenzura wycieła.Twoje tez wycieła .A to nie była prawda?Twoje zakłamanie i bronienie upadłych wartości ma cel.Wszystko co jest związane z katolicyzmem i PIS ma wobec ciebie wartości rasistowskie.Zaiste jesteś bezczelnym ignorantem .Tak jak bym ja napisał oficjalnie storima jest be.Czyli popierasz chamów i gnojków na tym forum?
                • storima Re: Prawo i Lewo...:-):-) 26.07.15, 01:00
                  taniarada napisał(a):

Ja nie publikuje chamskich, ksenofobicznych rasistowskich wpisow.
                  Nie bede sie wdawal w pyskowke.
                  W zeszlym tygodniu ponownie zaatakowales mnie rasistowskim wpisem.
                  Jak kiedys tuziny razy.
                  Do dzis wisza na tym forum.
                  • taniarada Re: Prawo i Lewo...:-):-) 26.07.15, 09:38
                    Pojęcie pewnych wartości sprawia ci ogromną trudność.Jako ,że zostałeś wychowany od lat na tej gazecie .Dyskusja z tobą nie ma sensu .Bo ty czołowy antagonista negujesz te wartości .A głoszących przeciwne idee niszczysz i ośmieszasz.Taki z ciebie autorytet jak nowy rzecznik Bodnar uhonorowany nagrodą niesławnej organizacji LGBT ( przypominam: lesbijki-geje-biseksy-transwestyci) Lambda; obrońca Wałęsy, gdy Sławomir Cenckiewicz opisał w książce powiązania Bolka z bezpieką, został wybrany głosami platformerskich błaznów.
                    "Który skrzywdziłeś człowieka prostego
                    Śmiechem nad krzywdą jego wybuchając,
                    Gromadę błaznów koło siebie mając
                    Na pomieszanie dobrego i złego,
                    Choćby przed tobą wszyscy się skłonili
                    Cnotę i mądrość tobie przypisując,
                    Złote medale na twoją cześć kując,
                    Radzi że jeszcze jeden dzień przeżyli,
                    Nie bądź bezpieczny. [...]"

Czesław Miłosz Washington D.C. 1950
                    Nie pozdrawiam.

• storima Re: Prawo i Lewo...:-):-) 26.07.15, 10:39
                      Spisane będą czyny i rozmowy.

Strofa z tego wiersza Milosza.

A tu nic spisywać nie trzeba. Bo to wszystko sam wpisał w archiwa. Po czym pisze ze to nie on, to wszyscy INNI! A ON? Skąd! Żadnego rasizmu, chamstwa, oszczerstw! To nie on!
                      Autor rzuca chamskie pomówienia gdzie popadnie, atakuje rasistowskimi i wulgarnymi epitetami. Tak czyni tu od lat---
                      po dziś dzień.
                      Nie będę grzebał w tych podłych cytatach, których jest tu dziesiątki, poza jednym ostatnim wulgarnie atakującym dziennikarkę GW:

taniarada napisał(a):
                      > ale ta bździągwa , która montowała w Częstochowie
                      > prowokację przeciwko redemptorystom razem z psycholem nasłuchującym po całych
                      > nocach Rydzyka.Pieszemy o Dorocie Steinhagen.Oj szybko się wnuczka oddaliła od
                      > rodziny.Jak zaczęła pisać w GW.A rodzina porządna .
                      ad!

• obserwator1-2013 Re: Prawo i Lewo...:-):-) 22.07.15, 07:37
          dyziek_o,
          przypisałeś mi czyny i działania, których NIGDY nie popełniłem.
          Nie należałem do grupy osób, które łaziły "po kraju z paluszkami we V / jak victory /.- i wrzeszczeli.......nie ma wolności, bez solidarności..........oraz ........a na drzewach zamiast liści wisieć będą komuniści."

Również oparta na nieprawdzie jest twoja wypowiedź: "To przecież Naród sam chciał zmiany ustroju na kapitalistyczny!"

dyziek_o,
          naród nie chciał ustroju kapitalistycznego. Ludzie chcieli (i o to walczyli) zmiany formy/kształtu istniejącego w Polsce ustroju socjalistyczno-kapitalistycznego.
          Nie należy zapominać, że własność/środki produkcji była mieszana: część prywatna, część państwowa; nie było w naszym kraju nawet ustroju spełniającego definicję ustroju socjalistycznego.

Powinneś pamiętać "dyziek_o" jak mówiono na zajęciach w szkołach i na uczelniach: dążymy do realnego ustroju socjalistycznego. Po jego osiągnięciu będzie budowa ustroju komunistycznego.

Ludzie chcieli poprawy warunków życia a nie wymiany w kraju ustroju. Stąd też szok wielu ludzi w Polsce w latach 90. XIX wieku kiedy to wymieniono nam istniejący ustrój i zafundowano nam ustrój kapitalistyczny.
          Nie tego ludzie chcieli, nie o to walczyli!!!

Osobiście słyszałem wypowiedź Wałęsy w radio kiedy to był przy władzy.
          Powiedział wtedy, że ludzie powinni byli sami od siebie wiedzieć, że będzie wymiana ustroju.
          Nie zapomnę też jego jednego fragmentu wypowiedzi: "My i ten motłoch."
          Byłem zszokowany tą wypowiedzią Wałęsy. Nie wiedziałem, że jestem jednym "z motłochu". Jednocześnie zrozumiałem co oznaczają zmiany jakie zaszły w naszym kraju i jaki kierunek przybiorą. Zrozumiałem, że wysiłek wielu szlachetnych ludzi poszedł na marne, co zresztą potwierdziły kolejne lata.

Natomiast "dyziek_o" masz rację pisząc: "To dopiero początek. Bo będzie jeszcze gorzej."
          Historia lubi zataczać koło, zdarzenia lubią się powtarzać. Tyle tylko, że z udziałem innych ludzi i środków.

Czyż Kukiz nie przypomina Wałęsy?... historia lubi się powtarzać, nieprawdaż?...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka