04.02.16, 10:49
W gazecie napisali:

Częstochowa. Kolejna tragedia w al. Jana Pawła II
Cały tekst: czestochowa.wyborcza.pl/czestochowa/1,84749,19577607,czestochowa-kolejna-tragedia-w-al-jana-pawla-ii-wideo.html#ixzz3zBsSf7Y7

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Tak się będzie działo dotąd do kiedy Miasto nie zrobi porządnego audytu miejsc niebezpiecznych dla pieszych i nie uruchomi świateł dla pieszych przy newralgicznych przejściach. Szczególnie tam gdzie są dwupasmowe jezdnie.

Dobrym sposobem na edukację szalonych kierowców byłyby stałe fotoradary i finansowe kary liczone w tysiącach złotych za przejazd przez przejścia dla pieszych ponad limit i wtedy kiedy omija się pojazd zatrzymujący się przed pieszym.

Obserwuj wątek
    • dyziek_o Re: tragedia 04.02.16, 13:34
      Obawiam się, drogi Pluciński, - że tu nie pomoże żaden audyt czy jak tego nie nazwiemy.
      Owszem, - był by cień szansy, gdyby podniesiono - jak proponujesz, - stawki "wynagrodzenia" za tego typu wyczyny ale nie o 100zl, ale o 1000 i to najlepiej w ojro.
      Musisz bowiem brać pod uwagę, że Polak to ułan.
      I gdy już wsiądzie na swojego "konia" - ( np. w szrotgolfa czy inne zagazowane BMW ) - wtedy nie straszna mu nawet Samosierra a co dopiero jakiś tam mandat..........!
      Niestety, my, - Słowianie już tak mamy. I tylko wysoka grzywna, w dodatku nieunikniona,
      jest w stanie cokolwiek w tej materii zmienić.
      I tu widzę pole do popisu dla naszych wybrańców z Wiejskiej, tylko...........to przecież tez nasi ziomale
      więc jakim cudem mają kręcić bat.........przy okazji na samych siebie?!
      Na pocieszenie;
      Obejrzyj sobie na you tubie, jak się jeździ u sąsiadów..........oczywiście, że tych ze wschodu.
      Włosy na łbie dęba stają.........!
      Wobec tego, jedyną radą jest, - by pieszy na przejściu zachowywał się tak, jak by
      na niego polował chorwacki snajper.
      Problem w tym, by to wytłumaczyć kobicie z wózkiem?! Że owszem, na przejściu to ona ma pierwszeństwo ale jedynie w teorii.
      W praktyce...........na cmentarzach najwięcej jest tabliczek z napisem;
      Tu leży ten, co miał pierwszeństwo na przejściu........!
      Na marginesie;
      Wiem co mówię jako że przez pięć lat byłem "nauczycielem nauki jazdy".
      Z moich osobistych obserwacji wynika, że połowie obecnych kierowców powinno się
      zwrócić pieniądze za szkolenie.
      Wcześniej odebrawszy im uprawnienia........!
      Dyzio.
    • pluto37 Re: tragedia 04.02.16, 17:58
      Dyziek!
      Ty byłeś za instruktora a ja ciut poznałem zawodowy transport kołowy więc nawyki jeźdźców nie są mi obce.
      Miałem tez okazję słyszeć jakimi to niemotami są Chińczycy, Hindusi, Czarne i różne takie, a potem okazywało sie, że kazdy taki z Polski skasował auto bo ... wprawdzie uznano ich wine, ale nie słusznie.:):)
      W każdym razie jakoś chodząc po przejściach w innych miejscach niż Cz-wa i Pl nie miewam obaw, że mnie jakiś palant przejedzie.
      Nie widziałem też żeby szczylowata gó...ara podjeżdżając do przejścia odwracała oczodoły udając że nie widzi tych co chcą przejść.

pozostaje przy swoim. W takich miejscach fotoradary i zwielokrotnione grzywny. A w razie spowodowania wypadku na przejściu kasacja licencji na lata i pokrycie kosztów za leczenie, bądż renty dla bliskich przy zejściu.
      ewentualnie muldy na 30 cm przed przejściami.

pssst i żeby nie było, ze to o wyczynach obcych mowa. W większości to te nasze częstochowskie rejestracje
      • yanoooosh Re: tragedia 04.02.16, 21:49
        Prawda to jest taka, że miejsc niebezpiecznych to jest mało, niebezpieczne to są nawyki kierowców.
        Ale w wielu miejscach powinny być np. progi zwalniające, taki kierowca , który może nie pomyśli o bezpieczeństwie pieszego może pomyśli o kosztach swojego zawieszenia.Z drugiej strony policja lub fotoradary z reguły nastawione są na zarobek i to z reguły w miejscach gdzie jest długa prosta , zero przejść i małe szanse na pieszego a tam gdzie powinny być lub ludzie , którzy mieszkają w takich miejscach gdzie jest dużo wypadków sami się o nie proszą , niestety ich brak.
    • pluto37 Re: tragedia 06.02.16, 12:11
      yanooosh
      Z drugiej strony policja lub fotoradary z reguły nastawione są na zarobek
      xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
      Nie widzę powodu, żeby zarabiali uczciwie kastrując portfele łobuzów którzy mają przejścia dla pieszych w duuuużym poważaniu.
      A muldy nie wszędzie da sie spreparować.
      Tylko kasa i blokada praw jazdy może być skuteczna.
      A za jazdę bez prawa jazdy kolejny raz sądowa konfiskata pojazdu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka