Dodaj do ulubionych

Nowy pomysł Pis-u

30.06.16, 10:21
Znalazłem w sieci:

Projekt: dzieci mają nie oglądać ludzi starych i chorych
28.06.16

Proponowana przez PiS nowelizacja ustaw o pieczy zastępczej i o pomocy społecznej wprowadzi zasadę, że placówki dla dzieci nie będą mogły być lokalizowane w pobliżu placówek dla ludzi starych. Zdaniem autorów projektu widok ludzi starych i chorych źle wpływa na proces wychowawczy.
articleImage: Projekt: dzieci mają nie oglądać ludzi starych i chorych fot. Thinkstock

Nowelizacja przygotowana przez posłów Prawa i Sprawiedliwości (projekt wpłynął do Sejmu 22 czerwca br.) dotyczy zasad obsługi administracyjnej placówek opiekuńczych i ma zmienić wcześniejszą ustawę, która nie pozwalała na organizowanie wspólnych centrów obsługi dla więcej niż jednej placówki. Umożliwienie tworzenia takich wspólnych jednostek administrujących jest dobrze odbierane przez samorządy, które prowadzą placówki opiekuńcze. Jednak opór i krytykę wzbudzają warunki stawiane organizatorom placówek.

Projekt przewiduje, że placówka opiekuńczo wychowawcza nie może się mieścić na jednej nieruchomości gruntowej ani w jednym budynku m.in. z inną jednostką organizacyjna wspierania i systemu pieczy zastępczej, a jednostką pomocy społecznej, jednostką organizacyjną systemu oświaty.
Autorzy projektu nowej ustawy w uzasadnieniu krytykują stosowaną dotychczas praktykę umieszczania placówek pieczy zastępczej z innymi placówkami pomocy społecznej, w tym takimi jak domy pomocy społecznej. ? O zapewnieniu dzieciom prawidłowej opieki i wychowania nie można mówić w przypadku umieszczenia placówki opiekuńczo-wychowawczej lub placówki wsparcia dziennego w jednym budynku z domem pomocy społecznej ? czytamy w uzasadnieniu. Zdaniem jego autorów ?dzieci te, wychowując się w otoczeniu starości, choroby i śmierci, stykają się na co dzień z dramatem samotności ludzi częstokroć pozbawionych wsparcia najbliższej rodziny. Funkcjonowanie w takim otoczeniu jest bardzo trudne dla osób dorosłych. Tym bardziej trudno uznać je za odpowiednie dla prawidłowego kształtowania postaw i rozwoju emocjonalnego dzieci ? twierdzą autorzy projektu ustawy.

Proponowane przez projekt ograniczenia dziwią ekspertów i praktyków pomocy społecznej. ? Dotychczas przepisy nie zabraniały lokalizowania takich placówek obok siebie. ? Najlepiej dzieci wychowują się w wielopokoleniowych rodzinach. Z przyczyn oczywistych nie można tego zapewnić w placówkach pieczy zastępczej, ale odcinanie tych dzieci od jakichkolwiek kontaktów z ludźmi starymi nie ma uzasadnienia. W życiu tych dzieci to mogą być jedyne kontakty z takimi ludźmi i nie wolno wytwarzać w nich postawy dystansu czy obrzydzenia wobec sytuacji naturalnych w życiu społecznym i rodzinnym ? mówi pragnąca zachować anonimowość ekspertka. I dodaje, że dziwi się, na jakiej teoretycznej i praktycznej podstawie autorzy projektu zbudowali tę zasadę, którą chcą uczynić normą prawną.
Więcej o projekcie>>>

Krzysztof Sobczak 28.06.16

KIRP
Najlepiej starych i chorych uśpić, aby Panie Boże broń, młode pokolenie nie musiało się stresować tym co ich czeka za kilkanaście lat.
Zastanawiam się poza tym, czy w tej sytuacji pokazywać młodemu pokoleniu dawne niemieckie obozy koncentracyjne. Niech sobie same wymyślają......
Dyziek
Obserwuj wątek
    • asia-loi Re: Nowy pomysł Pis-u 30.06.16, 22:54
      dyziek, wiesz może kto z imienia i nazwiska z posłów PiS-u, stoi za tym koszmarnym pomysłem?
    • taniarada Re: Nowy pomysł Pis-u 01.07.16, 00:11
      asia-loi 30.06.16, 22:54
      dyziek, wiesz może kto z imienia i nazwiska z posłów PiS-u, stoi za tym koszmarnym pomysłem? A po jaką cholerę Ci nazwiska?I skąd dyzma ma to wiedzieć.Wkleił z Faktu lub Wyborczej linka się podnieca. Starość jest okropna zwłaszcza jak u tyłka wisi pampers .Na pewno moich wnucząt bym nie zaprosił na taki spektakl.Myli pojęcia z Oświęcimiem i starością .Jak chcesz wrażeń to się przejdź z dyzmą pod rękę do ośrodka opiekuńczego na trzecim piętrze przy szpitalu na ulicy Bony boczna Barbary.Specjalnie zrobili to trzecie piętro by im podopieczni nie pouciekali.Zobaczysz tam ludzi starszych ,umierających ,których nikt nie odwiedza.Kiedyś tam służyłem pomocą z Caritasu ,ale Caritas zrezygnował i ja też.
      • asia-loi Re: Nowy pomysł Pis-u 02.07.16, 22:22
        taniarada napisał(a):

> asia-loi 30.06.16, 22:54
        > dyziek, wiesz może kto z imienia i nazwiska z posłów PiS-u, stoi za tym koszmarym pomysłem? A po jaką cholerę Ci nazwiska

No bo, jak się jest autorem takich bzdur, to powinno się mieć odwagę, firmować to swoim podpisem, a nie chować się w tłumie. W końcu z katolickiej wiary wynika prawda, czyż nie?

Starość jest okropna zwłaszcza jak u tyłka wisi pampers .

Zgadzam się. Dlatego ja jestem zwolennikiem eutanazji.

Na pewno moich wnucząt bym nie zaprosił na taki spektakl.

A ja uważam, że dzieci, młodzi ludzie - jak najbardziej powinni widzieć/wiedzieć jak wygląda starość. Sami też w końcu kiedyś będą starzy, chorzy.
    • dyziek_o Re: Nowy pomysł Pis-u 01.07.16, 08:38
      Szanowna Asiu:
      Artykuł trafiłem na FACEBOOK-u a ponieważ uważam ów pomysł za równie idiotyczny jak
      wpis "taniochy", - pozwoliłem sobie zamieścić go na forum publicznym "ku przestrodze" oraz dla potomnych.
      Po Twoim pytaniu, poszukałem ów artykuł by ujawnić tych "geniuszy" z nazwisk........
      ale okazało się, że to "praca zbiorowa" - co oznacza, że takich, - nazwijmy ich, - inteligentnych inaczej, - jest w tej partii więcej aniżeli jeden.
      Znaczy, - durni ci u nas dostatek.
      I nie miało by to większego znaczenia..........gdyby nie dostali do ręki władzy.
      A to już jest groźne.
      Pozdrówki;
      Dyzio.
    • taniarada Re: Nowy pomysł Pis-u 01.07.16, 12:09
      Szanowna Asiu:
      Artykuł trafiłem na FACEBOOK-u a ponieważ uważam ów pomysł za równie idiotyczny jak
      wpis "taniochy", - pozwoliłem sobie zamieścić go na forum publicznym "ku przestrodze" oraz dla potomnych. <I co z tego wynika dyzma ,że rzucisz parę inwektyw.Bo w tym się specjalizujesz i w wyszukiwaniu rodzynków PIS i kościoła.U Palikota nie szukałeś i innych partii co leżą i kwiczą na kolanach .Dzięki twoim wpisom ,pluta i tego trolla co go zablokowali i reszcie z GW PIS rządzi .I rządził będzie długo.Dalej zapraszam na odwiedziny do domu opieki na ulicy Bony.I zabierz z Asią dzieci .
      • asia-loi Re: Nowy pomysł Pis-u 02.07.16, 22:28
        taniarada napisał(a):

...Dalej zapraszam na odwiedziny do domu opieki na ulicy Bony.I zabierz z Asią dzieci .

Dlaczego uważasz, że dzieci nie mają prawa widzieć jak wygląda starość. Uważasz, że dzieci nie powinni mieć dziadków, aby nie widziały jak wygląda starość, czy tylko należy mieć zdrowych, sprawnych dziadków? A co z schorowanymi, niesprawnymi. Przypominam, że eutanazja w Polsce jest nielegalna. Dzieci od początku powinny wiedzieć/widzieć, że są ludzie starzy, chorzy.
        Mnie np. przeraża starość i dlatego zazdroszczę ludziom starym, chorym mieszkania w kraju gdzie jest dozwolona eutanazja.
    • pluto37 Re: Nowy pomysł Pis-u 01.07.16, 13:27
      Dyźku!
      Tego pomysła musiał sprokurować sam Kaczyński osobiście. W końcu to skandal jest, żeby
      jego potomki oglądały ludzi starych i niedołężnych.
      Asiu! To nie jest ważne kto zgłosił ten genialny zamysł. W tej sitwie NIKT bez zezwolenia Kaczyńskiego nawet bąka nie spuści.

Wygląda na to, że w ramach tego pomysła zakazano by pokazywanie ostatnich kilku lat świetego JP nr 2 bo czas i choroby letko go nadwyrężyły i taki przekaz mógłby nieletnią dziatwe narazić na poznawcze stresy.
    • taniarada Re: Nowy pomysł Pis-u 01.07.16, 15:12
      dyziu oo pluta też zabierz.Ale on ma bliżej do Zawodzia.Na same takie wpisy to PIS będzie rządził 100 lat i o jeden dzień dłużej.Lol.
      • asia-loi Re: Nowy pomysł Pis-u 02.07.16, 22:31
        taniarada, powiedz mi jak to jest, że ten dobry katolicki Bóg, stworzył ludzi, stworzył choroby, ale nie stworzył leków na te choroby. Dopiero ludzie wbrew woli Boga, sami wymyśli lekarstwa i operacje i się sami leczą (choć wiele chorób jeszcze ludzie nie potrafią wyleczyć), dlatego żyją tak długo i przez to mają dużo chorób i są starzy.
        • dyziek_o Re: Nowy pomysł Pis-u 03.07.16, 07:51
          Asiu:
          Z tym indywiduum się nie dyskutuje albowiem sprowadzi Cię na swój poziom a tam.....
          nie masz z nim szans.
          Choćby z tego powodu, że on ględzi od rzeczy, - znaczy, - nie kojarzy pewnych pojęć ani zależności między nimi. Z logiką tez styczności nie miał więc to rozmowa jak z głuchym przez ścianę.
          To bez sensu.
          Co się tyczy natomiast Twojego pytania;
          Nie istnieje coś takiego jak jakiś demiurg/bóg który tym "bałaganem" całym zarządza.
          To wymysł, - zresztą genialny, - paru cwaniaków którym się pracować nie chciało skoro wokół było pełno durni, którzy, - odpowiednio nakręceni, - dawali możliwość niezłej egzystencji na wygodne i łatwe życie.
          Co widać jak na dłoni gdy się uważnie przyjrzysz postępowaniu tej kasty na każdym kroku.
          Fałsz, obłuda, brak konsekwencji w przestrzeganiu ustalonych przez nich samych reguł,
          pogoń za doczesnym bogactwem............tak mogę jeszcze długo, tylko po co.
          Człowiek w miarę rozgarnięty nie musi być informowany bo sam to dojrzy.
          Dureń natomiast i tak nie uwierzy w to, co mu się do łba kładzie.........znaczy, perły przed wieprze
          że klasykiem polecę.
          Szkoooooda gadać.
          I po raz któryś z rzędu tłumaczę;
          Wisi mi i powiewa w co ktoś sobie wierzy. To jego prywatny biznes.
          Tylko niech się od........ode mnie i nie próbuje mi narzucać swoich przekonań ani nie
          próbuje na mojej pracy układać sobie życia.
          Bo w mordę!
          Pozdrawiam serdecznie,
          Dyzio.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka