IP: 62.65.77.* 04.10.04, 17:58
Doradzcie gdzie w cz-wie studiowac angielski,ile trwaja studia,jak
przygotowac sie do egzaminöw,jakie ksiazki polecacie do przygotowania sie do
egzaminu.Nie zdecydowalam jeszcze czy chce studiowac dziennie czy wieczorowo
ew.ile kosztuja?Jaka jest szansa dostac sie na ten kierunek?
Obserwuj wątek
    • youstynus Re: ANGIELSKI 04.10.04, 23:11
      Chodzi Ci oczywiście o przszły rok, prawda? Czemu akurat w Czewie chcesz
      studiować angielski? Ja skończyłam WSL (Wyższa Szkoła Lingistyczna) i sobie
      chwalę, ale to było kilka lat temu. Studiowałam dziennie i pracowałam na czesne
      (niestety). Studia licencjackie trwają tam 3 lata i kończą się obroną pracy
      licencjackiej.Jakie książki? Dużo gramatyki i dużo literatury pięknej po
      angielsku na pewno nie zaszkodzi.Polecam jednak Anglistykę na Uniwersytecie
      Śląskim, choć nie jest aż tak łatwo się dostać (tam studiowałam uzupełniająco)!
      • Gość: anna,sz1 Re: ANGIELSKI IP: 62.65.77.* 28.10.04, 14:24
        Dzieki za rade!Zalezy mi w cz-wie z wielu powodöw,a moze wiesz gdzie studiowac
        zaocznie albo wieczorowo?Literaturo piekna po angielsku?mozesz podac
        tytuly,troche mnie to zaskoczylo bo liczylam ze dopiero bede to przerabiac a tu
        od razu na egzaminach???
        • mmaly Re: ANGIELSKI 29.10.04, 00:23
          W Częstochowie filologię angielską studiować możesz na Akademii Jana Długosza (3 lata, licencjat), Akademii Polonijnej (5 lat, studia magisterskie), w Wyższej Szkole Lingwistycznej (3 lata licencjat i ewentualnie dość drogie studia uzupełniające z dyplomem MA) oraz w Wyższej Szkole Zarządzania (3 lata, licencjat).
          Oprócz szkół wyższych jest także Centrum Języków Europejskich, formalnie szkoła policealna, ale możesz tam uzyskać licencjat z języka angielskiego dzięki umowie tej szkoły z Uniwersytetem Wrocławskim i masz dość duże szanse dostania się do Wrocławia na studia uzupełniające.
          Idąc na studia filologiczne w Polsce wypadałoby już raczej znać swój język kierunkowy, szczególnie w przypadku takiego języka jak angielski. W Częstochowie na żadną z uczelni nie ma chyba aż takiego problemu, żeby się dostać, przynajmniej porównując to z innymi miastami, ale jednak na filologię angielską zawsze jest więcej kandydatów niż miejsc.
          Nie musisz znać się na historii literatury, ale książki po angielsku powinnaś raczej czytać. Można zacząć od czegoś nietrudnego, a przyjemnego, jak np Harry Potter czy polecana przeze mnie ostatnio uczniom książka Marka Haddona "The Curious Incident Of A Dog In The Nighttime".
          Do nauki polecałbym Ci zrobienie jak największej ilości autentycznych testów i arkuszy egzaminacyjnych z matur pisemnych i egzaminów wstępnych. Najlepsze do tego są zbiory Wydawnictwa Szkolnego Omega, które znajdziesz tu:
          www.lideria.pl/cgi-bin/opis.cgi?nr=28534&idp=213
          www.lideria.pl/cgi-bin/opis.cgi?nr=38989&idp=213
          www.lideria.pl/cgi-bin/opis.cgi?nr=25731&idp=213
          Legendarne repetytorium dla kandydatów na studia to repetytorium Jasińskiej:
          www.lideria.pl/cgi-bin/opis.cgi?nr=21985&idp=213
          Sporo testów z lat ubiegłych na różne uczelnie:
          www.lideria.pl/cgi-bin/opis.cgi?nr=29313&idp=213
          www.lideria.pl/cgi-bin/opis.cgi?nr=21937&idp=213
          www.lideria.pl/cgi-bin/opis.cgi?nr=21845&idp=213
          Legendarne repetytorium leksykalne Małgorzaty Cieślak w trzech częściach:
          www.lideria.pl/cgi-bin/opis.cgi?nr=34083&idp=213
          Polecam słuchanie radia po angielsku (skoro masz internet, to żaden problem). Ja najbardziej lubię londyńskie radio lokalne 94.9 FM, ale Ty pewnie znajdziesz coś dla siebie. Nawet słuchanie Virgin FM zamiast RMF pomoże Ci osłuchać się z angielskim.
      • smoczatko Re: ANGIELSKI 29.10.04, 12:13
        Witam absolwentke! Jestem na III roku WSL i nie narzekam. Jesli chodzi o
        egzaminy wstepne, to sugeruje przylozyc sie do gramatyki na poziomie FC i
        powinno byc ok. Aha, no i ustny tez jest wazny, ale to juz taka luzna rozmowa.
        Ewentualnie jakis obrazek i trzeba lac wode... Jeden minus-DROGO! Ale jesli
        chodzi o atmosfere na uczelni i o wykladowcow-pozytywnie.
        Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka