Dodaj do ulubionych

studniówka 4LO

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.04, 19:49
studnówka 4LO jest organizowana dla nauczycieli a nie dla ucznów
Obserwuj wątek
    • Gość: j Re: studniówka 4LO IP: *.com.pl 30.11.04, 21:24
      Dobra, to ja przedstawie krotko co i jak, ciekawe jakie bedzie zdanie
      forumowiczow!

Od poczatku.

Impreza studniowkowa miala sie odbyc w politechniku, tak jak to zwykle bywa.
      Jednak zwykle nie ma ok. 700 osob (tyle jest szacowane przez RR, szkole), a w
      Politechniku przy 600 trzeba rozpychac sie lokciami.
      Padl pomysl - Hala Polonia - tydzien pozniej. Zaproponowal go komitet
      studniowkowy (rodzice). Jedna (!!) osoba, jakas kobieta sie nie zgodzila.
      Argumenty: Bo wystroj niebieski a nie bordowy, bo sie kurzy i brudne jedzenie
      bedzie, bo duza i sie zgubia, bo wstazek 10kolorow nie ma itp. Ogolnie -
      absurd. Hala Polonia zostala przeforsowana w koncu (bo czipsy krewetkowe od
      stacherczaka w Politechnice to przegiecie, a w HP jest wolny wybor, tam
      narzucony katering).

Niestety termin sie przesunal, tydzien pozniej, tj. 11 luty (piatek). Tu
      pojawil sie PAN XIONC! Powiedzial on, ze we wszystkich klasach ktore on uczy
      przeprowadzil ankiete, czy chcemy miec w poscie, tzn czy sie zgadzamy. Z tego
      co rozmawialem z ludzmi, w klasach max. 3 osoby sie nie zgodzily z kazdej klasy.
      Przedstawil on ten wynik na Radzie Pedagogicznej (a co do cholery maja
      nauczyciele do NASZEJ, UCZNIOWSKIEJ studniowki?!). Przedstawil wyniki niczym
      CKW na Ukrainie. Otoz w/g jego ankiety 99% (doslownie tak powiedzial) ludzi z
      klas maturalnych sie nie zgadza na ta studniowke!!! Jak wspomnialem, byloby
      moze 5-6%.

I tak oto, juz nikt nie wie czy i kiedy studniowka sie odbedzie, bo wmieszali
      sie w to nauczyciele i pan xionc, ktory ma wielkie obiekcje.
      Uczniowie jednak wypowiedzieli swoje zdanie na ten temat i miejmy nadzieje, ze
      sie uda.

Jednym slowem - idiotyzm.
      • Gość: stary Re: studniówka 4LO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.04, 23:31
        Niestety idzie tutaj o kilka rzeczy:
        -kasa
        -uklady
        -oraz xionc ;)

wezcie sprawy w swoje rece !
        macie przeciez "gospodarzy" przedwodniczacego itp ;)

odezwijscie w szkole
        forum to za malo.

• Gość: j <- odwagi wiecej Re: studniówka 4LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 09:29
        >Padl pomysl - Hala Polonia - tydzien pozniej. Zaproponowal go komitet
        >studniowkowy (rodzice). Jedna (!!) osoba, jakas kobieta sie nie zgodzila.

No wiec zanim pograzysz sie jeszcze bardziej odpowiedz rzetelnie na jedno
        pytanie. Na tym zebraniu komitetu studniowkowego BYLO OSOB, a caly komitet
        LICZY OSOB. Czy to znaczy, ze nie bylo kforum i zebranie bylo nie wazne?

Ale poprosze o rzetelna odpowiedz, a inwektywy pod adres nauczycieli ze szkoly
        i rodzica, ktory mial inne zdanie. Oki? Bo my nie pojdziemy dlatego, ze ktos ma
        za duze ambicje i ustala wszystko za naszymi plecami + wybiera termin klocacy
        sie z przekonaniami religijnymi i juz.
        • Gość: uczeń Re: studniówka 4LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 15:18
          i to jest prawda ! stodnouwke ustalila jakas jedna klasa (IIIe) ktora
          oczywiscie poinformowala wielce klasy 3 inne ale nie powiedziala ze jest to
          post! i nikt nire bedzie naruszal czyjejs religijnosci bo jesli ktos ma
          przekonania religijne to trzeba rowniez z taka dojsc do kompromisu! co powiem
          wiecej powinniscie nas przeprosic za to ze robicie takie imoprezy za naszymi
          plecam!!! w koncu to sa nasze pieniadza i nasza stodniuwka ktora jaes raz w
          zyciu !! dziekuje :P i ksiadz ma racje .... klasa(?) z toba !! jak ty z
          nami :)
          • Gość: j Re: studniówka 4LO IP: *.com.pl 01.12.04, 18:32
            1. Sam nie jestem w komitecie, ani tym bardziej moi rodzice.
            2. Kworum bylo, a argumenty tej kobiety byly smieszne (czytaj wyzej jakie)
            3. To MY, UCZNIOWIE decydujemy kiedy chcemy miec studniowke, a nie rodzice za
            nas
            4. Uczen, przeczytaj jeszcze raz co napisales/napisalas u gory. "Nie
            powiedzieliscie nam, ze jest post", a za chwile "obrazacie uczucia religijne
            innych" To taki z ciebie katolik? Nie wiesz kiedy jest post i trzeba ci to
            mowic? Zalosne. Idz dewoto do kosciola i siedz tam, albo do kolka oazowego na
            dlugiej przerwie pana xienca.

Stary - przewodniczaca jest niewiele warta i nie zajmuje sie tymi sprawami. A
            my uczniowie juz wyrazilismy swoje zdanie, zbuntowalismy sie przeciwko temu co
            sie dzieje za naszymi plecami, a szczegolnie przeciwko mieszaniu sie ksiedza i
            klamstw na temat jego domniemanych ankiet.

Nie wiem czy was to interesuje, ale udzielana jest dyspensa, a ze mam ksiedza w
            rodzinie wiem, ze taka dyspensa bylaby udzielona bez najmniejszego problemu.
            Jedynie denerwuja mnie ci wszyscy ludzie, ktorzy sa niby wielkiej wiary, a
            pisza, ze nie powiedzielismy ze jest post! Taki typowy dewotyzm, ale to chyba
            typowe dla Czestochowy.

Nie wiem czy interesuje was rowniez to, ze cena jest znacznie nizsza,
            zdecydowanie lepsze jedzenie, a przede wszystkim to, ze nie zasilamy konta tej
            chorej szkoly. Logiczne jest, iz jesli pieniadze ida po czesci dla szkoly to my
            na tym cierpimy (czipsy krewetkowe, wedzony homar <lol>!!!), np. jedzenie-
            odrzuty ktore nie schodza.
            A co do stwierdzenia "chora szkola", bo za chwile pewnie sie ktos przyczepi,
            kto to widzial, zeby w maturalnej klasie miec 14przedmiotow w klasie o
            okreslonym profilu.
          • Gość: grj Re: studniówka 4LO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.04, 18:49
            a ja tam mysle,ze studniowka w tym roku to jeden wielki bajzel.Kolejny raz
            pokazano nam,że nie wiele mamy do gadania w tej szkole.Jak tak dalej pojdzie
            to chyba zglosze to do kółka różańcowego,jakas jedna wielka paranoja.Aha
            dzisiaj sie dowiedzialem ze trzeba wplacac do poniedzialku.Ojej moze nie
            zdaze... kota w worku sie nie kupuje.Bo kasa dosyc spora a calkiem mozliwe ze
            zabawa bedzie w poscie-wyjatkowo niekomfortowa data.Ale jak to sie dzisiaj
            ładnie mowi "co zrobić?" No wlasnie-lepiej cos zrobic/
            • Gość: j Re: studniówka 4LO IP: *.com.pl 01.12.04, 19:04
              Tak jak mowisz. Do poniedzialku mamy zaplacic, a jeszcze nawet terminu nie
              znam, bo to uzaleznione jest od... Kopernika!!! Paranoja. Zycze powodzenia tym
              wszystkim, ktorzy tak mieszaja w tej szkole, tj. xiencu, paru osobom z grona
              pedagogicznego (o dziwo im tez nie pasowala data), zamulaczom z komisji. Dalej
              sie tam kloccie i bijcie, a my sobie studniowke zrobimy... na placu
              bieganskiego!
              • Gość: ll Re: studniówka 4LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 19:15
                Sześć lat temu była studniówka w szkole.Teraz nie moż być????????
                Jedzenie było od Stacherczaka, łąćznie z chipsami z krewetek i było w porządku.
                Dążenia rodziców do niepowtarzalności są poprostu śmieszne.
                • Gość: vice Re: studniówka 4LO IP: *.com.pl 01.12.04, 19:21
                  podobno problem jest natury technicznej. Za duzo osob i sie nie pomieszcza
                  ludzie. Skoro na politechniku jest za malo miejsca to co dopiero w szkole
    • Gość: II klasa Re: studniówka 4LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 19:30
      O co chodzi z nauczycielami - zabraniaja wam czegos? Przeciez sami jestescie
      sobie winni. To kilku rodzicow podobno zmienilo date bez ustalenia z reszta :D
      Nie powiedzieliscie, ze nowa data jest w post ziomkom z innych klas :D Jak sie
      do tego zatrudnia niekompetentych ludziow i realizuje czyjes widzimisie to sa
      efekty. My mamy ubaw jak i cala szkola :D Podziekujcie rodzicom za dostarczenie
      darmowej rozrywki :D Chcieliscie HP bylo sie za to brac wczesniej :D My takiego
      bledu nie popelnimy :D A teraz mozecie isc na hale - tylko wywietrzcie
      wczesniej ;-)
      • Gość: grj Re: studniówka 4LO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.04, 19:40
        heheh ale smieszne! wywietrzymy na pewno,tylko jeszcze nie wiemy co i po
        kim... w komisji szkolnej przydałby sie ktos taki jak "twardy romek".Rodzice
        powinni brac z niego przyklad i postawic sprawe jasno.Choc i uczniowie sami nie
        wiedza czego chca-to chyba ta bezideowość,o której na polskim mowilismy.Ja tam
        jestem znajomym piaska,zaprosze go i zrobimy sobie rzeczywiscie studnowke na
        biegana.Tym razem nie bedzie poloneza. (chyba ze Jerzy przyjedzie)
        • Gość: j Re: studniówka 4LO IP: *.com.pl 01.12.04, 20:49
          Ta G. i mamy paszport polsatu oraz numerki z szatni :D

Mnie tam to nie obchodzi co i jak z ta studniowka. Jeden chce byc lepszy rodzic
          od drugiego i takie efekty. A co do uczniow, to wlasnie troche na odwrot,
          zebrala sie grupka, ktora chciala zamieszac i zmienic termin, potem
          przedstawiono to reszcie klas (i podano konkretny termin, wiec praktykujacy
          wiedzieli ze to post), a te sie bezdyskusyjnie zgodzily.

Tylko teraz sie nagle dewoty z kolka rozancowego odezwaly, pff!
    • Gość: uczen Jest jeszcze szansa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.04, 16:53
      Jest jeszcze szansa zeby nasza studniówka odbyła sie w HAli Polonia jest wolny
      termin tylko nie wiadomo czy wszystkim by odpowiadał.mówię o 29 grudnia.
      Musielibysmy tzn.my uczniowie napisac petycje do dyrektora ze chcemy miec tą
      impreze w HP.Wydaje mi sie ze wiekszosc ucziów tam chciała by ja miec.Bo ten
      pomysł wyszedł od uczniów a nie od rodziców. Z ta cała studnówką to namieszali
      nauczyciele i nie chodziło wcale o post tylko o to ze niechcą oni iśc do HP bo
      musieli by bys z nami na jednej sali a w politechniku sale maja osobno i nikt
      nie bedzie widział co sie tam bedzie działo. A wiadomo co dziac sie bedzie.
      • Gość: nauczyciel Re: Jest jeszcze szansa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 19:58
        W mojej szkole nikt się nie pyta nauczycieli gdzie ma być studniówka.Załatwiają
        to rodzice i uwierzcie,że żaden nauczyciel woli się nie mieszać w te sprawy.I
        tak się nie dogodzi wszystkim, i tak będą problemy.Jeżeli nauczycielowi nie
        pasuje miejsce, to po prostu nie pójdzie.
        • Gość: uczen Re: Jest jeszcze szansa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.04, 22:29
          w mojej szkole 8 na 10 nauczycieli powiedziało ze nie pójdzie a poza tym
          dyrektor powiedział ze nauczyciele nie zyczą sobie Hali Polonia
    • Gość: :) Re: studniówka 4LO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.04, 22:02
      No to macie problem z ta studniowka:p...hmmmmm przewodniczącej "niewiele
      warta"...ciekawa jestem kolego/kolezanko czy sam na jej miejscu zdzialal(a)bys
      wiecej.... z reszta co ona ma do waszej studniowki, bedzie sie matwic o swoja
      za rok..pzd:)
      • Gość: grj Re: studniówka 4LO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.04, 22:29
        co?? 29 grudnia?? swietny termin! naprawde super!ciekawe kto to wymyslil.A moze
        24, albo 25? co?? albo 1 stycznia?to ma byc osobna imprezka, a nie rozgrzewka
        przed sylwestrem!o rany!! problemy, naprawde problemy.Jakby ludzie mieli tylko
        takie to bym chyba kanalami do szkoly biegał.Ja to moze lepiej nie pojde,bo
        jeszcze dostane po glowie za garnitur nietego koloru co trzeba.Albo za to ze
        nie bedzie pasowal do wystroju sali (hali) [niepotrzebane
        skreślić].pozdrowienia dla tych co mieszaja!
        • Gość: batory Re: studniówka 4LO IP: *.com.pl 02.12.04, 23:05
          ta, jest wlasnie tyle warta jak ktos wspomnial u gory bo slyszlaem ze
          reprezentuje interesy wszystkich uczniow a nie tylko swojego rocznika
          Poza tym nie ma o czym rozmawiac bo lepsza ona niz szymon haha!!
          nauczycielu tutaj jest roznica, bo w innych LO na poziomie (podobno takie jest
          IV) uczen jest traktowany na poziomie a tutaj gorzej niz woz z gnojem.
          Szczegolnie w maturalnej klasie
          Najlepiej jakby ubostwiac czt pomniki stawiac tym naszym nibyprofesorom
          (hahaha!). Juz nie wspominajac o tym ze jesli im nie pasuje to musi byc inny
          termin. myslalem, ze studniowka to zabawa uczniow a nie nauczycieli...
    • Gość: Haneczka 4b Re: studniówka 4LO IP: *.21.pl / 213.199.204.* 03.12.04, 19:56
      Dzieci, dzieci... Tacy wielcy z Was katole nagle, myslal by kto! Poza tym,
      termin! Dziewczynka chodzila i mowila, ze jest zebranie tego a tego dnia o
      danej godzinie, ale jak wszystkim to zwisa i powiewa, to nie zabierajcie glosu!
      Wiadomo bylo, ze chcemy Hali Polonia, wiec jak to komus nie pasowalo, to mogl
      przyjsc. Tylko, ze wszyscy sie tak interesjuja studniowka,ze w sumie byli
      prezedstawiciele 3 klas! Gratuluje, wiec Wielkich Katoli, prosze, zeby nie
      robili z siebie blaznow! Trzeba bylo przyjsc na zebranie i powiedziec, ze nie
      zgadza sie to z Waszym SUMIENIEM!! A tak swoja droga, czy ktos rozmawial z
      ksiedzem? niech Wam pokaze "ankiety". Czy ktos rozmawial z przedstawicielami
      grona pedagogicznego? Nie da sie tez zalatwic wszystkiego miedzy soba.

A na koniec, pozdrawiam jedna z pan z zebrania, nieprzejednana organizatorke w
      pieknych pantalonach. Jak chcialas sie kobietko wykrzyczec, to nastepnym razem
      zrob to przed wyjsciem z domu...
      • Gość: j Re: studniówka 4LO IP: *.com.pl 04.12.04, 10:39
        Wlasnie o tym mowie. Niestety w tej szkole jest problem z czytaniem ze
        zrozumieniem. Jakby nie pasowalo dewotom to by przyszli i powiedzieli o tym, bo
        zebranie bylo dla wszystkich.

xionc powiedzial, ze ma ankiety ale nie pokaze, a z nauczycielami w tej szkole
        to nie ma co gadac imho.
        • Gość: uczen Re: studniówka 4LO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.04, 13:35
          Problem był w tym ze nie wszyscy wiedzieli po co to zebranie jest i w jakiej
          sprawie.Poza tym termin nie pasował nauczycielom bo uczniowie którym to nie
          pasowało i tak mieli isc.W mojej klasie 6 osób zadaklarowalo ze im ten termin
          przeszkadza ale i tak wpłacali pieniądze.To nauczyciele wyszli z pomysłem zeby
          pisac jakies podania o zmiane terminu pod pretekstem postu.Nie wierze ze są aż
          tacy religijni.Poza tym masz rację że z naszymi nauczycielami nie da sie
          rozmawiać, z dyrektorem też nie.Nie obchodzi ich to że to uczniowie chcieli
          mieć w HP ze względu na wielkość sali,ich to nie dotyczy bo bedą siedzieć
          osobno.Gdyby nie to,że mielibyśmy przechlapane na maturze to studniówka odbyła
          by się w Hali Polonia bez nauczycieli,a raczej tylko z dwoma.
          • Gość: uff Re: studniówka 4LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.04, 16:53
            ufff jak dobrze, ze ja mam normalnych ludzi w klasie w innej szkole. Wy to
            chyba macie jakis przerost ambicji. Na miejscu waszych nauczycieli po
            przeczytaniu tych wypocin bym w ogole nie przyszedl. Chyba jest sporo prawdy w
            tym, ze do sienia chodza same snoby. Cos mi sie widzi, ze tych za hala wcale
            nie jest was az tak duzo ... ale to wasza sprawa szpanerzy co to nie potrafia
            nic zalatwic normalnie w murach szkoly tylko leca od razu na internet! Norwid,
            Traugutt, Sieniu ... porazka sezonu.

A tak przy okazji to jak przy nowej maturze moga wam zaszkodzic nauczyciele?
            Widze tu jakis blad logiczny. Bujajcie sie dalej snoby.
            • Gość: uczen Re: studniówka 4LO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.04, 20:40
              jak dużo ludzi znasz z Sienkiewicza?bojesli samych snobów to tylko swiadczy o
              tobie jaki jestes.Jeśli nie znasz nikogo to sie nie wypowiadaj.To nie jest wina
              uczniów ze w szkole nie można nic załatwic.A co sie tyczy matury to jest
              jeszcze ustna.
            • Gość: bubel Re: studniówka 4LO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.04, 20:49
              napierw do uff'a - sam sie bujaj, bo to ze jestem w snieu nie oznacza, ze jestem snobem, a takowi zdarzaja sie w kazdej szkole...

Teraz wracam do sprawy studniowki. Czy ktos z osob ktore tak sie upieraja na ta Hale Polonie gdzie glownym argumentem jest ze wlasnie tam powinna byc gdyz w Politechniku jest za malo miejsca, byl keidys w politechniku ?? Poprzednie roczniki jakos na brak miejsca nie narzekały a nas wcale duzo wiecej nie ma!
              Jednynm mankamentem dla mnie sa te czipsy krewetkowe od stacherczaka, ale menu z tego co bylo przestawione na zebraniu dla rodzicow wcale nie bylo ograniczone to samych czipsow.
              Szczerze mowiac wali mnie gdzie bedzie studniówka, wali mnie kiedy bedzie (choc jednak termin poza postem wydaja mi sie lepszy). Chcialbym tylko wiedziec jedno:
              Gdzie I Kiedy Mamy W Koncu Ta Studniowke Bo Jak Narazie Wplacilem Kase I Kompletnie Nic Nie Wiem ?????!!!!!!!!

I przestancie sie ludzie klocic o takie bzdury bo mi sie az slabo robi...
              • Gość: grj Re: studniówka 4LO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.04, 21:26
                najpierw do uff'a- sam jestes porazka.
                czipsy krewetkowe,fajna sprawa.na poczatku bylo to naprawde smieszne,ale w
                koncu menu jest naprawde niezle.hmmm tak sobie mysle-popieram "bubla". kasa
                wplacona a nie wiem kiedy bedzie studniówka.troche zamotka jest,ale napewno nie
                przez snobizm jak to nasz drogi "uff" ,ze szkoły która nie jest porażka, się
                wypowiedzial.gdzie tkwi błąd drogi Watsonie?jak sie dowiem to powiem.
                • Gość: Danielek Re: studniówka 4LO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.04, 16:05
                  cze chciałem się włączyć do waszej dyskusji bo troszke mnie to dotyczy. Ja
                  miałem w zeszłym roku studniówke w HP i nie było takich problemów (kończyłem
                  PRUSA). Rodzice staneli na wysokości zadania i już na przełomie kwietnia/maja
                  poprzedniego roku prowadzili rozmowy na temat wynajęcia hali, a do czerwca
                  trzeba było wpłacić zaliczke w wysokości 50 zeta. A w Sieniu rodzice się
                  obudzili we wrześniu i za nim zaczeli coś załtwiać to był już prawie
                  pażdziernik. trzeba było myśleć odrobine wcześniej
                  i wypraszam sobie tekst że do sienia chodzą same "snoby" znam sporo ludzi
                  którzy chodzą, bądz są już absolwentami tej szkoły i to są naprawdę fajni ludzie
                  • Gość: j Re: studniówka 4LO IP: *.com.pl 05.12.04, 17:21
                    "uff" - widzisz nigdy nie zrozumiesz czegos co sie nazywa indywidualizmem ty
                    chory, zuuniwersalizowany makdonaldzie
                    Wam wisialo gdzie macie i kiedy, bo wnioskujac z twojej wypowiedzi poziomem nie
                    przewyzszach rynsztoku. Od sienia sie odwal. Nie znasz realiow tej szkoly,
                    problem jest taki, ze kazdy ma tutaj swoje zdanie, a to we wspolczesnym swiecie
                    jest jak najbardziej pozadane. Problemem sa nauczyciele, konserwatywni w
                    wiekszosci, ktorym nie pasuje wiele rzeczy (choc to jeszcze nie np. slowacki
                    gdzie studniowka miala byc dzielona na pol w dwoch terminach lol!), ale jest
                    tutaj sporo ludzi, ktorzy potrafia sie postawic przeciwko temu jaka panuje
                    sytuacja i walczyc o swoje racje.
                    Jest duzo ktore sie tego boja, ale jest tez grupa, ktora potrafi bronic swoich
                    racji bardzo dobrze.

To, ze wypowiadamy sie w internecie znaczy tyle, ze chcemy dotrzec do tych,
                    ktorych osobiscie nie znamy w szkole. Choc ty i tak tego nie zrozumiesz.

BTW. Masz chyba duzo kompleksow wzgledem IV lo i ludzi, ktorzy tutaj chodza.
                    Czyzbys sie nie dostal? lol

pzdr
    • Gość: antydewotka Re: studniówka 4LO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.04, 15:21
      fala katolicyzmu rozprzestrzeniajaca sie w naszej szkole poprostu mnie
      przerazila, nagle okazalo sie ze wszyscy chodzimy do parafii sw. sienkiewicza,
      dziwne jest to ze ludzie ktorzy nagle zaczeli mnie przekonywac do wagi postu
      nigdy do wierzacych-praktykujacych nie nalezeli, wiec po zbadaniu prawdziwych
      przyczyn ogolnego sprzeciwu wobec halii poloni wyszly na jaw wszystkie
      przekrety zwiazane ze studniowka na politechnice i wtym momencie naprawde chce
      mi sie zygac na sama mysl ze mam sie bawic z szanownym gronem pedagogicznym za
      ktore jeszcze musze zaplacic i cala nasza wspolnota koscielna. Proponuje
      wspolna modlitwe przed studniowka, a najlepiej cala impreze poprzedzic procesja
      z Jasnej Gory, zeby bylo po bozemu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka