Dodaj do ulubionych

MPK kupiło autobusy

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.04, 21:52
Autobusy MPK kupiło za pieniądze "zarobione" na zasadzie przednich drzwi. Po wprowadzeniu obowiązku wsiadania przodem o około 1 milion złotych w skali roku wzrosły wpływy z biletów. Proponuję wprowadzić zasadę wsiadania przez przednią szybę. To dopiero bedą wpływy w skali roku. Wprowadzic od 1 grudnia a wpływy beda w skali roku do 1 marca. Śmieszne tłumaczenia. A 16-tka pusta jeździ bez wpływów. KIEDY MPK BĘDZIE SIE KIEROWAĆ OPINIAMI PASAŻERÓW. KIEDY PRACOWNICY MPK NIE BEDA JEŹDZIŹ NASZYM KOSZTEM. A JAK JEŻDŻĄ TO PŁACA PODATEK OD TEGO? IZBO SKARBOWA NIE ŚPIJ.
Obserwuj wątek
    • Gość: do adwi Re: MPK kupiło autobusy IP: *.proxy.aol.com 10.12.04, 22:44
      jestes glupi albo nienormalny!!!jezdziles na gape tyle lat a teraz nie mozesz
      sie przestawic ,zeby uczciwie skasowac bilet!!!wy czerwoni potraficie tylko
      krasc,klamac i narzekac !!!
      • Gość: . Re: MPK kupiło autobusy IP: *.21.pl / 213.199.204.* 11.12.04, 05:28
        całe życie jeździłem kasując bilety, więc nie wiem czemu mam nagle kombinować w
        tym autobusie, żeby się przejechać...
        Ja dziękuję, przesiadłem sie na swój samochód i jestem gdzie chcę o której chcę
        i wsiadam drzwiami którymi chcę...
        A dojazdy do pracy na drugi koniec miasta wychodzą pare złotych wiecej niż
        bilet miesięczny.
      • tomq Re: MPK kupiło autobusy 11.12.04, 10:02
        nienormalny to jest ten kto uważa innego człowieka za głupiego .oszczedności to
        czysta propaganda sukcesu, skoro to eliminuje gapowiczów to skąd kanary zawsze
        kpgoś złapią. Tylko czeste kontrole i egzekwowanie kar bo to w sumie o to
        chodzi, kanary zawsze łapały gapowiczów wypisywały im druki do zapłaty Ci zaś
        nie płacili asgzekucja tych nalezności przez np komornika to drogą przez
        mękę .więc pan Nabrdalik poszedł na łatwiznę .A chciałem przypomnieć że
        komunikacja miejska mpk to całkiem inna rzecz niz dalekobieżna pks. A co do
        zarzucania komuś oszustwa krętactwa wyłudzenia kradziez jak to uważają włodarze
        mpk to przypominam że w demokracji obowiązuje zasada domniemania niewinności i
        traktowanie wszystkich pasażerów jedną miarą tylko dlatego że żądają godnych
        warunków przejazdu za co przecież płacą jest godne potępienia, Rajcowie miejscy
        przypomną sobie o nas mieszkańcach jak zwykle przed wyborami, lecz to wtedy
        właśnie my powinnismy zdecydowć kto broni naszych praw i miasta przed
        oszołomami z wizjami o singapurze (kiedyś w prasie któryś z panow z mpk
        zachwycał tamtejszą komunikacją)A co do czerwonych to istnieje pewna grupa
        ludzi poprostu chorych z nienawiści i dla nich wszystko i zawsze będzie winą
        czerwonych / Nic nie czy n bez zastanowienia, a nie będziesz żałował swego
        czynu/
        • Gość: asd Re: MPK kupiło autobusy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.04, 10:09
          Ale macie naje..e we łbach .
      • Gość: monster Re: to dopiero brak logiki IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 14.12.04, 13:24
        To, że ktoś ma swoje zdanie i jest ono inne niż twoje, to nie znaczy ,że jest
        czerwony , czarny , zielony czy jakiśtam!!! A skoro wszystko co wprowadzili
        czerwoni jest be, to trzeba zlikwidować wszystkie przywileje pracownicze w tym
        BILETY WOLNEJ JAZDY (wprowadzone właśnie przez czerwonych) bo idąc tokiem
        twojego małego rozumku to MPK okrada nas wszystkich! A napisałeś,że czerwoni
        potrafią tylko kraść (pracownicy MPK i ich rodziny jeżdzą za darmo i powinien
        to być dochód, a więc i podatek od dochodu), kłamać- to MPK wmawia nam ,że robi
        to dla naszej (ich) wygody, często poniżając pasażerów ( i to tych
        najuczciwszych z biletami, bo smyków ze strachu nie ruszą ). A co do
        narzekania , cóż trudno się cieszyć z tego ,że wciąż (jak za komuny ) traktuje
        nas ktoś jak zło konieczne, bez należnego szacunku jak potencjalnego złodzieja!
        agresja budzi agresję, może potrzeba więcej kultury i wzajemnego zrozumienia i
        szacunku ?
    • ka-8 Re: MPK kupiło autobusy 10.12.04, 22:55
      Jeżeli te autobusy rzeczywiście zostały kupione z pieniędzy które zaoszczędzono dzięki "zasadzie przednich drzwi", to krytycy tej nowości powinni po prostu się zamknąć. Po prostu wychodzi ile tracimy na cfaniaczkach którzy "oszczędzają" na biletach.
    • Gość: sero Re: MPK kupiło autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.04, 00:40
      Szkoda że Gazeta nie zrobiła zdjęć. Człowiek jest zazwyczaj ciekawski i wolałby
      wiedzieć szybko jak wyglądają te autobusy. A tak apropo to MPK ponoć traci
      najwięcej na lewych orzeczeniach lekarskich i może z tym trzeba było by coś
      zrobić.
    • anakastyczny Re: MPK kupiło autobusy 11.12.04, 01:02
      Mocne słowa mi się cisną na usta ale się powstrzymam - skora tak dużo na gapę
      jeździ to niech będą częstsze kontrole a nie to chore wsiadanie i wysiadanie ja
      proponuje od podwozia - to uzmysłowi pasażerom jakie jest ich miejsce w szeregu
      i co mogę zrobić tzn. położyć się i czekać na kostuchę.
      • Gość: diwo Re: MPK kupiło autobusy IP: *.21.pl / 213.199.204.* 11.12.04, 01:57
        częstsze., większe, skuteczniejsze i inne kontrole przez lata nic nie dawały. A
        przednie drzwi dały parę autobusów - może używanych - ale i tak lepszych niż
        większośc taboru MZK
        • Gość: XXC Re: MPK kupiło autobusy IP: *.org / *.org 11.12.04, 18:38
          Gdyby jeszcze MPK potrafiło nauczyc swoich pracowników (kierowców) konsekwencji
          i własciwego postempowania. Bo jest tak autobus staje na przystnku w alejach
          NMP ludzie naciskaja przyciski i kierowca otwiera wszystkiw drzwi od razu. a to
          GŁUPOTA i GRUBY BŁĄD. Bo powinno byc inaczej. Na poczatku powinny zostać
          otwarte jedynie 1 drzwi poczym po DOKADNEJ kontroli biletów i ewentualnie
          legitymacji uprawniajacych do znizek lub bezpłatnej jazdy powinni zostac
          wpuszczeni do pojazdu ci co wsiadaja. Dopiro jak wszyscy wsiada powinno
          nastapic zamkniecie 1 drzwi a otwarcie pozstałych. I tak zawsze i dokładnie w
          tej kolejnosci NIGDY inaczej. Napewno zyski były by 2 - 3 x większe. A takmamy
          bałagan a nie zasade pierwszych drzwi. Drogie MPK wiecej konsekwencji.
          • Gość: dock Re: MPK kupiło autobusy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.04, 14:55
            zanim powiesz wpierw pomyśl... kieruj sie tą zasadą a daleko zajdziesz. Chcesz
            linczu kierowców na przystankach w Al.NMP bo twoja propozycja prowadzi w
            prostej linii do tego. Nawet prezes MPK zaznaczył że w związku ze wzmozonym
            ruchem w alejach zazwyczaj będą otwierane wszystkie drzwi bo trzymanie się
            zasady pierwszych drzwi spowodowałoby duże opóźnienia autobusów. przykładowo "w
            szczycie" w I alei do autobusu chce wsiąść 40 osób, zastanów się ile potrwa
            sprawdzenie im biletów, legitymacji i upranien do zniżek i zwróć uwagę że z
            tyłu autobusu w tym czasie stoja ludzie którzy łaskawie chcą wysiąść. I to jest
            własnie GŁUPOTA I GRUBY BŁĄD
            Pozdrawiam XXC
      • Gość: gosc Re: MPK kupiło autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.04, 02:22
        anakastyczny napisał:
        mocne słowa cisna sie na usta jak sie przeczyta takie partyjne opinie jak
        twoja. żeby was wszystkich komuchów raz na zawsze szlag trafił
        • Gość: abc Re: MPK kupiło autobusy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.04, 08:05
          Skoro ci prawi przednodrzwiowi tacy butni to dlaczego korzystają z darmowych
          przejazdów dla siebie i swoich rodzin.Proszę policzyć jaką to kwote
          oszczędności przyniesie i co za to kupicie Bo dobrej opinii na pewno
          nie.Częstochowa się promuje innym niż w całej Polsce wsiadaniem do autobusów,
          brakiem kasownikow z tyłu.POsłuchajcie co o was mówią i o waszych
          pomysłach.Nikt nie wierzy w oszczędności bo zastosowana metoda nie egzekwuje
          biletu Zbyt łatwo umozliwia oszustwo a krzwdzi i utrudnia życie zwykłym
          pasażerom.A czy nowe autobusy spełnią standard bezpieczeństwa w ruchu miejskim
          to sprawdzą osoby inne niz władze MPK W czasach ponoszenia pełnej
          odpowiedzialności za bezpieczeństwo zdrowie i mienie pasażerow bardzo w to
          watpię
    • Gość: dziki Re: MPK kupiło autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.04, 09:36
      przez durny przepis mpk wsiadania pierwszymu drzwiami ludzie tylko sie zrażaja
      do jezdzenia autobusami a ci którzy jezdzili na gape i tak dalej beda jezdzic
      bez biletu . Jest to tylko korzysc dla mało inteligentnych kierowców którzy
      chca albo niechca wpuszczac ludzi wiec na pochylnie kierowca wieprzom z mpk
      • Gość: fajfus Re: MPK kupiło autobusy IP: *.server.ntli.net 11.12.04, 09:58
        a ja wam powiem ze jezeli to prawda ze mpk zaoszczedzilo tyle pieniedzy to
        powinismy wprowadzic takie zmiany w kazdej dziedzinie zycia. przyznaje sie do
        tego ze jak bylem mlodszy i mieszkalem w polsce to- czestochowie- to nie
        kasowalem zawsze biletu z prostej przyczyny braku takowej. teraz mieszkam w
        anglii w autobusie sa jedne drzwi i nikt nie narzeka. i bilety sie kupuje u
        kierowcy. przedsiebiorstwo zarabia tyle jakie uslugi swiadczy. jezeli bedziemy
        narzekac na kazda zmiane ktora przynosi korzysci i niewielkie trudnosci to
        nigdy sie nie wydostaniemy z tej polskiej zapasci. czego zycze jak najszybciej
        • Gość: abc Re: MPK kupiło autobusy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.04, 10:02
          Fajfusie mieszkaj w Angli i poprawiaj ich komunikacje Nie radz nam My tu
          żyjemy.My jeżdzimy tymi autobusami.I my tak nie chcemy
          • Gość: ja Re: MPK kupiło autobusy IP: *.21.pl / 213.199.204.* 13.12.04, 17:24
            typowa odpowiedź zapyziałego chłopka
        • Gość: koles Lepsze MAN-y niz stare jelcze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.04, 12:59
          Inicjatywa wsiadania pierwszymi dzwiami jest w sumie ok tylko ze, nienaiwdze i
          juz nieraz skopałem taki autobus gdy jakis kierowca idiota zamyka mi inne drzwi
          przed nosem bo niechce mnie wpuscic innymi dzrzwiami to jest juz przesada i
          chamstwo ze strony takiego kierowcy bo jesli ktos ma jechac na gape to i tak
          pojedzie a dobrze ze pieniadze zarobione w taki sposob na biletach moga nam
          przyniesc korzysc w postaci nowych autobusow tylko faktycznie przydaly by sie
          takie z 3 dzrzwiami bo na bardziej zatloczonych liniach bedzie trudno sie
          wydostac z takiego autobusu. Oby co roku trafiały do nas nowe autobusy choćby 8
          to za jakies 10 lat wkoncu tabor bedzie nowoczesniejszy tylko ze znow potem
          bedzie trzeba wymianiac te autobusy na nowe hehehehehe i tak w kolko.
      • Gość: Menel Re: MPK kupiło autobusy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.04, 09:59
        Dziki ma racje-jak na metodzie "przednich drzwi" mozna bylo wiecej zarobic?Ze
        ludzie sie cisna do przednich drzwi i musza stac w kolejce zeby sie przecisnac-
        wcale nie znaczy ze maja kupowa bilet-tak naprawde to kto pokazuje kierowcy
        bilet jak wchodzi?Ja mam miesieczny wiec nawet nie wyjmuje-a gapowicz moze
        zrobic tak samo-mysle ze jak cos to czestsze kontrole.MPK chyba na sile chcialo
        sie pochwalic swoja nowa metoda,ktora tylko zniecheca i zraza
        • Gość: fajfus Re: MPK kupiło autobusy IP: *.server.ntli.net 11.12.04, 10:10
          abc. w komunikacji w angli jest duzo do poprawienia, ale powim szczrze ze mam
          to gdzies co oni tu maja, ja chce zeby w czestochiwe bylo lepiej, jezeli
          przedsiebiorstwo na tym zarabia i kupuje autobusy, z biegiem czasu wprowadzi
          nowe udogodnienia, i tylko my na tym skozystamy, jezeli bedziemy ich okradac to
          bedziemy cale zycie jezdzic Ikarusami z lat 70
          • Gość: lunch Re: MPK kupiło autobusy IP: 217.11.152.* 29.12.04, 14:10
            Ikarusy nie są z lat 70., tylko 80. i 90.
            I jeszcze za nimi zatęsknisz.
        • Gość: lunch Re: MPK kupiło autobusy IP: 217.11.152.* 29.12.04, 14:08
          Ja pokazuję. Ale niestety, z tego co zauważyłem, to równie dobrze mógłbym im
          pokazywać zgniłego pomidora i reakcja byłaby ta sama, tzn. nie spojrzeliby w
          ogóle.
          Jak pomyślę o tych lampach zainstalowanych nad kabiną, żeby kierowca mógł
          lepiej widzieć stempel na bilecie miesięcznym...
    • Gość: Greg Re: MPK kupiło autobusy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.04, 11:42
      Niech MPK kupi teraz autobusy przegubowe bo te stare ikarusy się sypią.
    • Gość: konrad Re: MPK kupiło autobusy IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 11.12.04, 11:45
      To sie niemcy uciesza ze pozbyli sie gratow ktore mialy pewnie isc na zlom i
      jeszcze na tym zarobili.
      • ka-8 Re: MPK kupiło autobusy 11.12.04, 11:49
        Gratów? Spójrz łaskawie co to za autobusy:

www.niederbergbus.de/schiwy/enas373_772-a.jpg
        Czy w Polsce ktoś kogo nie stać na nowe auto nie jeździ żadnym w ogóle? Kupuje używane. Przebieg 600000km dla autobusu to żaden przebieg.
        Dobrze myslą w MPK, tak trzymać.
        • Gość: przeciwnicy Re: MPK kupiło autobusy IP: *.trustnet.pl 11.12.04, 11:59
          zagranica pojazdy ponad 10 lat nie sa dopuszczane wogole do ruchu!!!!!!co to
          znaczy 600 000 km to zaden przebieg?
          to co odpicowane na zewnatrz wcale nie znaczy ze w srodku jest super dobre!!!!!!
          po pewnym czasie do auta juz sie doklada coraz wiecej obojetnie autobus czy
          osobowy!!!!!!!!!
      • Gość: abc Re: MPK kupiło autobusy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.04, 12:01
        Czas pokaże Bez euforii Narazie stan jest taki że chyba w Całej Polsce jeżdzą
        wozami drabiniastymi to nasz MPK sie cieszy że za rzekome oszczędności
        pierwszych drzwi kupiło autobusy.Kupiło bo z tego żyje.Nie będzie autobusów nie
        będzie chlebka.Kto inny zarobi.A co do szacunku dla pasażerów to takie pojęcia
        nie istnieją.
    • Gość: snowie Re: MPK kupiło autobusy IP: *.pl 11.12.04, 12:50
      Proszę się przejechać 16 z Północy około 7:30.
    • Gość: mario Re: MPK kupiło autobusy IP: 5.5R* / *.iad.untd.com 11.12.04, 13:52
      Tak biadolicie w tej Czestochowie, ze wydaje mi sie ze te autobusy sa i tak dla
      was za dobre. Jaki macie problem ze wsiadaniem przednimi drzwiami skoro tak
      robia na calym swiecie. Chyba tylko mentalny pokomunistyczny, oraz to ze
      trudniej jest jezdzic bez biletu.
      • Gość: abc Re: MPK kupiło autobusy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.04, 15:04
        Wsiadaj na swój wóz drabiniasty, pokaż komus co chcesz i nie dykutuj Bo to co
        piszesz dyskusją nie jest.
      • Gość: niezanajomy Re: MPK kupiło autobusy IP: *.trustnet.pl / *.trustnet.pl 11.12.04, 15:25
        nie jedzimy bez biletu tylko jakbys nie zauwazyl jest spore utrudnienie i brak
        konforu jazdy jesli nikt nie chce sie posuwac z pasazerow do tylu kazdy sie
        gniecie z przodu!!!!!!!!!a teraz to juz wogole biedzie lipa jak w tych mana-ch
        sa tylko dwoje drzwi (przednie i srodkowe) to z tylu nikt nie becie chcial sie
        w ciskac zeby pozniej sie spowrotem przecisakc aby wysiasc!!!!!!!!!!
      • Gość: nieznajomy Re: MPK kupiło autobusy IP: *.trustnet.pl / *.trustnet.pl 11.12.04, 15:29
        przeciez te autobusy bede podobne (w srodku jak nie takie same ) do tych
        ktorymi jedzimy do Auchana czy pozniej jak kupia przeguby tym co jedzimy do
        Tesco!!!!!!!!!!!!
        jechales kiedys iwesz jak ciasno jest tam z tylu i jak trzeba sie cisnac aby
        wyjsc i na na przystanku pod tesc gdzie wysoiadaja wszyscy!!!!!!!!!!
        a poysl jak bedzie u nas w ruchu miejskim????????????
        bedzie jedna wielka LIPA!!!!!!!!!!!!!!!!
        no ale coz nie ma kto pomyslec jak zawsze stare zabwki my zbireamy!!!!!!!!!!
        • Gość: lunch Re: MPK kupiło autobusy IP: 217.11.152.* 29.12.04, 14:19
          Wreszcie głos rozsądku. Dzięki.

Ja już tym nowym dziadostwem jechałem. W autobusie było 36 osób (czyli mniej
          więcej tyle, ile ma miejsc siedzących, ale 5 osób nie siedziało) i
          przeciśnięcie się od pierwszych do środkowych drzwi graniczyło z trudem.
      • Gość: konrad Re: MPK kupiło autobusy IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 11.12.04, 16:49
        Tylko u was nie ma 2-3 razy wiecej ludzi w autobusie niz miejsc i dlatego tez
        dla was to nie jest problem.
      • Gość: lunch Re: MPK kupiło autobusy IP: 217.11.152.* 29.12.04, 14:13
        Mario, nie pierdziel. Wasza komunikacja jest perfekcyjnie zorganizowana, ale w
        autobusie latem można jajka smażyć na własnym czole (jeszcze mi wszystkie włosy
        wprawdzie nie wypadły, lecz czekam).
        Jak czytam te propagandowe przechwałki, który to już niskopodłogowiec i jak to
        mieszkańcy są zadowoleni z wymiany ikarusów na ciasne złomy z Niemiec, to mnie
        strzyka.
    • jamajca Re: MPK kupiło autobusy 11.12.04, 19:03
      Czego wy chcecie od tego wsiadania przednimi drzwiami ???
      byłem we Włoszech, w Austrii, Hiszpani i tam sie wsiada przednimi drzwiami !!
      ( autko sobie zostawiam na parkingu hotelowym i miasta zwiedzam komunikacja
      miejscka )
      jakos ludzie grzecznie staja do drzwi, nie przepychaja sie
      ale to juz nasza polska menatlnosc, szybku, juz teraz i na chama, stad te problemy.

a skoro sa dodatkowe wplywy to bardzo dobrze. przeciez o to chodzilo ?
      • Gość: marta Re: MPK kupiło autobusy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.04, 19:15
        Czy często wracasz z pracy z zakupami i dzieckiem które trzeba trzymać za rękę
        Czy wiesz jak trezba sie przeciskać i jak skręcać wchodząc przednim wejściem
        Gdybys wiedział nie pisałbyś tak.MPK jest nieprzyjazne wręcz wrogie dla tych z
        których żyje
        • jamajca Re: MPK kupiło autobusy 11.12.04, 19:49
          > Czy wiesz jak trezba sie przeciskać i jak skręcać wchodząc przednim wejściem

polska mentalnosc, zero cierpliwosci i uprzejmosci, kazdy sie pcha na chama.

powtarzam - pomysl dobry - ale spoleczenstwo jest nie grzeczne bo jest
          sfrustrowane .
      • Gość: . Re: MPK kupiło autobusy IP: *.21.pl / 213.199.204.* 11.12.04, 19:37
        Mnie nie odpowiada walka o wsiadanie i usiłowanie wyjścia z zatłoczonego
        autobusu, chcą to niech się bawią, ja już się przesiadłem na samochód.
        Relacja jakość usług cena biletów jest bardzo zła więc niech sobie wsadzą swoje
        busiki...
        • tomq Re: MPK kupiło autobusy 11.12.04, 21:47
          nie byłoby żadnego problemu żeby mpk nie był monopolistą i mozna było
          skorzystać z usług konkurencji, co do głosów że w angli,włoszech jest reguła
          przednich drzwi może i tak ale tam autobusy chyba nie kursują np co godzinę czy
          40min. polecam do wglądu rozkład np 18-ki. Odnośnie jazdy do marketów to wogóle
          inna broszka wkierunku marketu ludzie tylko wsiadają pod sklepem wszyscy
          wychodzą w drodze powrotnej z koleji ludzie tylko wychodzą na przystankach w
          komunikacji miejskiej na kazdym przystanku jest rotacja pasażerów. ale tego
          chyba nikt w mpk nie rozumie? wszedzie na swiecie zachęca się do korzystania z
          komunikacji i pozostawienia swoich aut wdomu aby ograniczać ruch miejski (korki)
          swoją drogą ciekawe żenikt nie wpadł na taki "genialny" pomysł w Warszawie czy
          choćby stolicy naszego województwa tam dopiero byłby zyski i w katowicach
          mieliby same nowe autobusy a jeżdżą też ikarusy i nie mają ztego powodu
          kompleksów.
          • Gość: obs Re: MPK kupiło autobusy IP: 212.160.108.* 11.12.04, 22:10
            Uważam, że autobusy z dwoma wejściami i w dodatku z drugim po srodku nie
            sprawdzą się. Ludzie jadący na tyle będą sie tłoczyć i mieć problemy z
            dotarciem do wyjścia.
            • Gość: lunch Re: MPK kupiło autobusy IP: 217.11.152.* 29.12.04, 14:21
              Drzwi drzwiami, choć nie spodziewałem się, że będzie aż tak ciasno. Poprzednie
              MANy są lepsze, bo już były minimalnie dostosowywane do polskich realiów.

Ale zwróćcie sobie uwagę na ilość otwieranych okien! Oby do lata...
          • ka-8 Re: MPK kupiło autobusy 12.12.04, 00:10
            Warszawa póki co trochę różni się od Częstochowy. Przykładowo, znaczna większość pasażerów używa biletów okresowych, które są kodowane na kartach zbliżeniowych. To ułatwia chociażby kontrolę - kanary wyposażone są w czytniki i potrafią pomiędzy jednym a drugim przystankiem "przelecieć" dokładnie cały wagon tramwaju, a koszą gapowiczów do bólu. Nie wiem czy byłbyś zachwycony gdy w czasie jednego przejazdu z Północy na Raków cztery razy proszono Cię o okazanie biletu. W Warsiafce to normalka. Dwa, w Wawce jest trochę inne tempo życia i o ile w Częstochowie takie wsiadanie w niczym mi nie przeszkadza, o tyle w Warszawie coś takiego by rzeczywiście nie przeszło.

Ze swojej strony, proponowałbym jeszcze MPK jak najszybsze wprowadzenie kart zbliżeniowych do użycia. Dodatkowo przyspieszyłoby to kontrole, a wchodząc o autobusu przednimi drzwiami, wystarczyłoby tylko "machnąć" taką kartą przed czytnikiem i od razu byłoby widać czy ma się ważny bilet czy nie. To dodatkowo przyspieszyłoby wsiadanie a przy okazji nie zmusza do wyciągania biletu tylko po to żeby pokazać go kanarkowi czy kierowcy.
            • tomq Re: MPK kupiło autobusy 12.12.04, 00:26
              jezeli o mnie chodzi to kanar może jeździć w autobusie przez cały kurs i
              sprawdzać non stop bo za to mu płacą a że koszą gapowiczów do bólu to przecież
              bardzo dobrze bo o to chodzi ja za przejazd płacę zawsze ale nie chcę byc
              traktowany jak potencjalny złodziej przez jakiegoś rządce mpk, a wczęstochowie
              takie wsiadanie też przeszkadza i to bardzo. żeby pan nabrdalik wiedział jakie
              gromy lecą pod jego adresem na jego głowę to by mu zrobiło się słabo
              • ka-8 Re: MPK kupiło autobusy 12.12.04, 00:34
                No sorry, ale jak nagle wpływy z biletów skoczyły do góry, to chyba coś z tym kasowaniem biletów przez wszystkich było nie tak? Za wielu chciało "przyoszczędzić" kosztem innych, więc macie wsiadanie od frontu, voila.

Myślę że pan Nabrdalik dobrze wie co o nim ludzie mówią/myślą, ale nie jest głupi i umie liczyć (czego dowodem są ostatnie zakupy autobusów), a za myślenie i doprowadzenie MPK do rentowności mu płacą, a nie za to żeby był uwielbiany przez jeżdżące na gapę masy.
                • Gość: nieznajomy Re: MPK kupiło autobusy IP: *.trustnet.pl / *.trustnet.pl 12.12.04, 09:44
                  ale nikt nie mowi o jedzzeniu na gape !!!!!!!!!!prosze mozna wymyslec cos
                  innego na lapanie nieuczciwych pasazerow- jestem za!!!!!!!!!
                  ale niech bedzie jakis konfort jazdy zapewniony a nie wchodzenie do
                  zatloczonego autobusu przez pierwsze dzrzwi (chyba chodzi poprostu o to aby
                  ulatwic "prace" - KIESZONKOWCOM!!!!!!!!!!!!!!!!
                  CHCEMY KASPWAC BILETY ALE NIE CHCEMY MIEC TAKICH SZOPEK W AUTOBUSACH NA
                  CODZIEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                • Gość: . Re: MPK kupiło autobusy IP: *.21.pl / 213.199.204.* 12.12.04, 10:04
                  szkoda, że nie pomyślałeś o tych ludziach, którym się to wszystko nie podoba
                  bo jest to troche ludzi, którzy przesiedli poprostu do swoich samochodów bo
                  wyjdzie im dojazd niewiele więcej a być może nawet mniej i wali ich komunikacja
                  miejska ze swoimi kaprysami i dziwnymi cenami...
          • ka-8 Re: MPK kupiło autobusy 12.12.04, 00:14
            Acha, i jeszcze jedno. Jeżeli chodzi o tabor w Warszawie, to marzy mi się taki w Częstochowie. Owszem jeździ jeszcze trochę starych ikarów (szczególnie przegubów), ale sokcesywnie wymieniane są one na MANy i Solarisy. W najbliższych dniach ma być rozpisany z tego co wiem przetarg na dużą ilość przegubowców. Ponadto są przynajmniej trzy firmy konkurujące o obsługę linii z warszawskim MZK: Connex, ITS Michalczewski i Mobilis. Wszystkie jeżdżą nowiutkim taborem (Solaris i MAN ponownie). Podejrzewam że wprowadzenie konkurencji też zdrowo wpłynęłoby na poziom usług w Częstochowie...
            • Gość: lunch Re: MPK kupiło autobusy IP: 217.11.152.* 29.12.04, 14:24
              Jakbyś się przejechał 15-metrowym udającym przegubowca na warszawskiej linii
              171, to byś nie pierdzielił takich głupot.
      • Gość: MANN Re: MPK kupiło autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 16:41
        Czy wiecie ile za te autobusy stare bo 15 letnie zapołaciło MPK?
        Z Londynu można by przywieżć za tę wartość 50 sztuk angielskich autobusów i
        wymienic całe MPK w Częstochowie
        • Gość: Krzychu Re: MPK kupiło autobusy IP: 212.244.80.* 21.12.04, 17:51
          Jakie 15-letnie? 11-letnie! I mają mniejsze przebiegi niż niektóre 7-letnie
          przeguby
    • Gość: STATYSTA Re: MPK kupiło autobusy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.04, 22:58
      Wczraj chwaliłem Pana Prezydenta Wronę,a dzisiaj jako orgam właścicielski MPK
      muszę krytykować . Panie Prezydencie przegonią Pan Nabrdalika i cały zarząd
      pana Spółki oraz całą Radę Nadzorczych debili.W mim i Pana mieście są
      osoby,których wiedfza jest więkza niż Nabrdalika i Pana kolegi Raczka.Kazda
      forma zakupu środków transportowych jest do akcepyowania pod warunkiem,że
      procedury są jasne.Panie Prezydencie,a jaki związek ma Pan Niesmaczny członek
      dawnej Rady Nadzorczej MPK z Panią Niesmaczną członkiem zarządu spółki zależnej
      Huty Stali w Częstochowie.Tadziu popatrz na Opole tam też solidaruchy
      kompinowali z komuchami.
    • Gość: statysta plus Re: MPK kupiło autobusy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.04, 23:03
      przepraszam za lapsusy językowe,Statysty,ale to nerwy na głupotę.
    • Gość: jamajca Re: MPK kupiło autobusy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.04, 01:09
      mpk kupilo autobusy
      ok
      a tu jakies rozgrywki polityczne na forum, temat wsiadania 1szymi drzwiami

ludzie

zarobili,oszczedzili, to i kupili

jnasze spoleczenstwo jest zalosne, ciagle im dawac i dawac. komuna minela !!
      pobudka !!

• ka-8 Zdjęcie nowych busów 12.12.04, 01:25
        Dokładnie, są lepsze busy niż stare a ciągle tylko marudzą.
        Przy okazji, poniżej link to zdjęcia z nowymi busami w Czwie:

ams1.lo3.wroc.pl/tomek/tournee.php?p=61544
        • Gość: abc Re: Zdjęcie nowych busów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.04, 07:15
          Ja rozuminem że pracownik broni pracodawcy ale oczy i uszy trzeba miec
          otwarte.MPK żyje z pasażerów a ci mówią nie przednim drzwiom .Kontrole tak Jak
          najwięcej .Oszustów wyłapać.Ale pasażerom szaunek bo utrzymują i MPK i jego
          nadbudowe Jak będzie konkurencja to wyjdzie szydło z worka MY nie chcemy
          Eurpy częściowej My chcemy POlske lub całą Europe. (czyli pace, warunki
          zakupów, przejazdu.)
          • Gość: klq Re: Zdjęcie nowych busów IP: *.trustnet.pl / *.trustnet.pl 12.12.04, 10:14
            aha i jeszcze jedno zeby przynajmiej te Man-y mialy troje drzwi!!!!!!!!!!!!
            to jeszcze bylo y w miare!!!!!!!!!!!!!
            mam propozycje moze nedlugo przyjdzie czas kiedy po Czestochowie bede jedzily
            autobusy tylko z pirwszymi drzwiami????????????????????
            • ka-8 Re: Zdjęcie nowych busów 12.12.04, 10:39
              Ło ludzie... jak bronię dobrego wg mnie pomysłu MPK, to jestem pracownikiem MPK. Jak szukam sensu w wyjazdach zagranicznych władzy, to jestem komunistą. Jak mówię że w Częstochowie jest krucho z powstawaniem nowych miejsc pracy, to jestem opluwającym swoje miasto. Czy nikt nie wziął pod uwagę że ja nie zaliczam się do żadnej z tych grup, tylko po prostu mam własne zdanie?

A MANy nie mają trzecich drzwi, bo kosztowałyby o wiele więcej, a takie jakie są wystarczą.
              • Gość: xxc Re: Zdjęcie nowych busów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 12:53
                Po pierwsze nikt nie twierdzi iz te autobusy zostana dane na najbardziej
                dociązone linie w godzinach szczytu :) dopiero takie postempowanie swiadczyło
                by o głupocie teraz tez nikt nie daje tam np. Jelczów bo to nieam sensu. Po
                drugie autobusy 2 drzwiow a nawet wspomniane wczesniej przez kogos 1 drzwiowe
                funkch\jom\nuja od ładnych kilku lat na przejetych przez PKs liniach
                podmiejskich jak dawne 54, 54 bis czy 64 i inne i jkos niema wiekszych
                problemów. Podobnie pewnie bedzie i tu MPK ma tez linie podmiejskie które nie
                wymagaja autobusów 3 drzwiwych wiec nowo zakupione MAN - y doskonale sie tam
                sprawdza natomiast sprzet normalny bedie kursowal w miescie. Zreszta dla mnie
                kazda metoda któe\a doprowadzi do skutecznego egza\ekwowania zasady ierwszy
                drzwi jest ok.
                Zreszta tak na marginesie o czym oisałem wczesniej najwieksza przeszkoda w
                normalizacji pewnych zasad jest po pierwsze brak konsekwencji kierowców
                otwierajacych zaraz wszystkie drzwi (z drgiej strony sie im nie dziwie nikt nie
                lubi awantur niecierpliwych i niezdyscyplinowanych pasazerów). Nie mniej
                społeczenstwo trzeba wychowywac aby to co jest norma w Europie stalo sie norma
                i u nas.
                • Gość: lunch Re: Zdjęcie nowych busów IP: 217.11.152.* 29.12.04, 14:31
                  Po pierwsze nie ma wątpliwości, że pojawią się na najbardziej obciążonych
                  liniach, bo w dyspozytorni też jakieś oszołomy siedzą i w drugi dzień świąt
                  Bożego Narodzenia przeciasny Ikarus 412 paradował na linii 24. Rozumiem Ikarus
                  415, ale nie ten niskopodłogowy ściskacz. Zresztą często widuje się te gnioty
                  na 13 czy 28. Dno.

Po drugie MPK podobno zrezygnowało z kierowania autobusów niskopodłogowych na
                  linie podmiejskie, bo je niszczyli.

No i niekonsekwentni kierowcy. To rzeczywiście największy problem.
        • Gość: klq Re: Zdjęcie nowych busów IP: *.trustnet.pl / *.trustnet.pl 12.12.04, 10:09
          wiesz jak ty twierdzisz ze te sa lepsze autobusy to nie wiem chyba patrzysz
          przez rózowe okulary!!!!!!
          ja juz osobiscie wolalem te nasze starsze przeguby w ktorych bylo przynajmniej
          wiecej miejsca i dogodne dojscie do drzwi - no ale u nas nikt tego nie
          rozumie!!!!!!! pytam sie kto bedzie sie cisnal w taka klitke tm z tylu???????
          jezeli u nas przystanki sa co pare metrow??????
          i caly tyl bedzie jezdzil pusty!!!!!!!owszem takie autobusy na trasy
          dalekobiezne ale nie na miasto!!!!!!!!!!spojrzy prawdzie w oczy - nie zawsze
          co tanio i w "promocji" to dobre!!!!!!!!!!!!!
          • Gość: Menel Re: Zdjęcie nowych busów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.04, 10:22
            Ktos wspomnial o braku konkurencji-w sumie konkurencja jest,chocby tramwaj:)
            czy te nyski co widac w Alejach-tylko ze jak ktos kupuje miesieczny to nie
            bedzie placil 1,50 dodatkowo.A pomysl z 2 drzwiowymi autobusami tez nie
            trafiony-taka wymiana pasazerow na przsytanku jeszcze bardziej sie wydluzy
            • Gość: xxc Re: Zdjęcie nowych busów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 13:03
              Jesli by wsztyscy zachowywali sie tak jak powinni tak jak to jest np. w
              niemczech czyli:
              1) Kazdy ma przygotowany w rece bilet lub ODLICZONE pieniadze na jego / ich
              zakup.
              2) W przypadku jesli podrózuje sie np. z dzeckiem rodzic powinien albo dac
              bilet dzicku z dokladnym poinstruowanie iz ma go pokazac kierowcy i zaraz go
              skasowac na jego oczach albo jesli jest to dziecko male puscic dziecko przode i
              idac zaraz za nim okaza bilety lub je nabyc.
              3) Kazda osoba majaca uprawnienie do znizki lub bezplatnej jazy winna miec
              naszykowane stosowny dokument i go tez okazac kierowcy wraz z biletem ulgowym w
              przypadku uprwnieniea do znizki.
              4) Po przyjezdzie autobusu kierowca wszyscy powinni skierowac sie do pierwszy
              drzwi pojazdu i ustawic sie w zdyscyplinowanej kolejce do wejsci tymczasem
              drugimi drzwiami osoby wysiadajace opuszczaja pojazd tak mniej wiecej calosc
              przy zachowaniu porzadku i dyscypliny zajmuje naprawde niewiele czasu problem w
              tym ze u nas naród jest niekarny i niezdyscyplinowany.
              • Gość: kgb Re: Zdjęcie nowych busów IP: *.trustnet.pl / *.trustnet.pl 12.12.04, 17:23
                jaka dyscyplina a jak mam dwie siaty w reku to co mam bilet w zebach
                trzymac!!!!!!!!!!!!
        • Gość: xx Re: Zdjęcie nowych busów IP: *.icis.pcz.pl 12.12.04, 13:09
          Dzieki za zdjecia - fajnie calkiem wygladaja.
          • Gość: Ulisses Re: Zdjęcie nowych busów IP: *.21.pl / 213.199.204.* 12.12.04, 14:03
            Powiem, że wsiadanie pierwszymi drzwiami to trochę chory pomysł, ale z drugiej strony gdyby był egzekwowany rygorystycznie i kontrolerzy częściej sie pojawiali, to z pewnością dałoby to duuużo większe korzyści. Wczoraj byłem świadkiem braku reakcji kierowcy. Otóż miała miejsce taka sytuacja:
            Podjeżdża autobus lini 20 na przystanek przy PZU. Przede mną wsiadają 3 osoby. Pierwsza wyciąga bilet - miesięczny (o ile dojrzałem dobrze), druga - chłopak w w wieku 14 lat. Otóz ten delikwent wyciagnał stary pomiętolony bilet, skasowany i pokazał kierowcy. Ten go zakwestionował i kazał jeszcze raz pokazać. A ten schował do kieszeni i poszedł zająć miejsce. Nie było więcej żadnej reakcji kierowcy, a powinien, WYRZUCIĆ tego pasażera z autobusu!!! Bez względu czy ma 14 lat czy też 40. Ten chłopak pozniej usiadł przede mną i smiał się z kolegami, których spotkał w autobusie jaki kierowca to lamer i ze jedzie za "free". Pytanie: Gdzie sa rodzice, bo godzina około 22:00?? Gdzie reakcja kierowcy?? Oczywiście powiecie, że to ja mogłem mu zwrócić uwage, albo "wypłacić", ale skoro kierowca o to nie dba i pozwala sobie na coś takiego to sprawa MPK. Oczywiście takich przypadków ma miejsce więcej. Zatem podważa to zasadę "pierwszych drzwi" Albo egzekwujemy solidnie i wsiadamy jednymi drzwiami, ale wsiadamy jak chcemy i kierowca nie ma nic do tego.
            P.S. Zastanawiam się czy ine zgłosić tego przypadku zachowania kierowcy w MPK...
            • Gość: XXC Re: Zdjęcie nowych busów IP: *.org / *.org 12.12.04, 19:20
              Ano własnie gdyby zasade pierwszych drzwi prowadzic rygorystycznie to nie było
              by problemów a zyski były by 2 - 3x wieksze natomast tak jak jest w tej chwili
              do niema sensu. A jak powinno byc to juz pisałem i niemam senssu sie powtarzac.
              A przecierz to proste zawsze najpiew wpuszczamy potem dopiero wypuszczmy kto
              nie chce pokazac i skasowac biletu przy kierowcy lub nie chce okazac dokumentu
              uprawniajacego do znizki to: w 1 przypadku robi wypad z pojazdu w 2 kupuje cały
              bilet a jak nie to tez wypad. Dodatkowo naezało by zmobilizowac do współbpracy
              Straż miejska aby niepokornych sprowadzali na ziemie wysokimi mandatami lub
              wnioskami do sondu grodzkiego w powazniejszych sprawach. Szybko by sie
              spoleczenistwo nauczylo.
              • tomq Re: Zdjęcie nowych busów 12.12.04, 23:05
                piszesz najpierw wpuszczamy potem wypuszczamy jeżeli autobusy kursowałby co
                kilka minut i w kazdym byłby luz to proste ale u nas są pełne bo jeżdżą rzadko
                niepunktualnie ( wydano pieniądze na firme z poznania i co okazuje się "w błoto"
                jak sobie wyobrazasz dopychanie nowych pasażerów a dopiero potem
                wypuszczanie.Mówię oczywiście o miescie i komunikacji miejskiej. Całkowicie nie
                przekonuja mnie argumenty ze autobusy kupiono za "przednie drzwi" Kontrole i
                jeszcze raz kontrola przez kanarów i co najwazniejsze sprawna egzekucja kar.
                uporczywych gapowiczów kierowanie do roót publicznych odsniezanie, sprzątanie
                autobusów, ogłoszenia w prasie lokalnej itp płacący za bilet nie moze być
                karany utrudnieniami ( skończmy z odpowiedzialnościa zbiorowa)Po to
                konstruktorzy pracują nad szerokimi drzwiami, niskimi podłogami aby ułatwic
                zycie ludziom -"życie nie jest az tak trudne aby nie mozna było go sobie
                ułatwiać - Ellen Glasgow" w Polsce bardzo duzo wypadków powodują ludzie
                przekraczający predkość, giną ludzie, i jakoś nikt nie wpadł na pomysł aby
                zaraz po wyjściu auta z tasmy blokowac ogranicznikami predkosc samochodów do np
                70 km/h a jest to owiele powazniejszy problem dlatego nie dajmy sie zwariowac
                świat idzie do przodu i rozwiązania musza byc na miare czasu, jeżeli prezes mpk
                nie ma innych pomysłow moze warto sięgnąc po ludzi młodszych ewentualnie
                konkurs na pomysł. dlaczego mozna szukac po Polsce menagera do ratowania np
                szpitali a nie mpk, nie ma ludzi nie zastąpionych. a tak w autobusach przednimi
                w tramwajach srodkowymi, może jeszce specjalne szkolenia i licencje dla
                pasażerów, srodki transportu, handel itp to ma służyc ludziom /bo inaczej to
                przy wejściu do tesco bedzie stał ochroniarz i sprawdzał wchodzacym klientom
                portfele czy mają kasę na zakupy/ bo byc moze chca tylko podjesć
                orzeszków/pozdrawiam wszystkich za i przeciw
    • Gość: Stefano Re: MPK kupiło autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 19:00
      Bardzo dobra decyzja. Te archaiczne jelcze są po prostu ohydne. Jak MPKmoże je
      wypuszczać na trasę?! Oczywiście, że lepsze byłyby nowe autobusy, ale wolę
      używane niemieckie MANy niż te zardzewiałe gruchoty!
      • Gość: hmmm Re: MPK kupiło autobusy IP: 217.153.119.* 13.12.04, 17:39
        hmmm...
        • Gość: Celina Re: MPK kupiło autobusy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.04, 14:46
          A może autobusem w wersji XXC jeżdzić za kare. Wersja nos dla tabakiery śmieszy
          tylko w teatrze. Szkoda gadać Poczekam
    • Gość: illusion Re: MPK kupiło autobusy IP: 212.244.80.* 14.12.04, 16:16
      A nei wie ktoś może dlaczego dzisiaj tak koło godziny 14.40, szestanstka i
      pięćdziesiąt dwa stały na ulicy strażackiej? Przejeżdzałem tamtędy i bardzo mnie
      to zaintrygowało, zna ktoś może odpowiedź?
    • siwy04 Re: MPK kupiło autobusy 17.12.04, 22:21
      ja tu trochę wtrące z innej bajki. Jestem Licealistą i dojeżdżam do szkoły z
      przystanku Grabówka-CPN. Jeżdżę oczywiście w dni powszednie autobusem nr. 26 o
      godz 7.28. I zazwyczaj jest to krótki i mały autobus czyli Solaris albo MAN. Na
      CPN jak jest dużo ludzi to jest jeszcze w miarę ale potem jak wsiadają
      pasażerowie na Wręczyckiej i na rynku Wieluńskim to jest czysta masakra.
      Zapraszam do przejechania się tym autobusem kogoś z MPK... Ludzie puście tam
      dużego i długiego Ikarusa i będzie luz... Dziekuję... :D
    • Gość: pasażer Re: MPK kupiło autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 19:31
      Człowieku w Angli jest ruch lewostronny kto to będzie przerabiał? Jakim kosztem
      jak coś pleciesz to trochę myśl!!!!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka