Dodaj do ulubionych

Kamienica NMP nr 24

IP: *.icis.pcz.pl 04.03.05, 21:06
Wyglada na to ze wreszcie remont tej kamienicy na rogu NMP i Wolnosci sie
rozpoczyna naprawde. Wszyscy dotychczasowi lokatorzy juz opuscili budynek.

Kamienica po remoncie ma byc naprawde reprezentacyjna, a do tej pory
przynosila wrecz wstyd. Gdyby tak jeszcze cos sie zaczelo dziac kolo
Megasamu - moze sie doczekamy.
Obserwuj wątek
    • Gość: Forumowiczka Re: Kamienica NMP nr 24 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 21:15
      W naszym mieście Częstochowie dzieje się naprawdę wiele i dziwię się że tacy
      ludzie jak ty tego nie dostrzegają tylko mącą i krytykują że tego nie ma to nie
      tak.Optymizmu troche.
      • Gość: xx Re: Kamienica NMP nr 24 IP: *.icis.pcz.pl 04.03.05, 21:34
        Ciesze sie ze wreszcie ktos skrytykowal mnie za pesymizm :))

Zwykle jestem atakowany za nadmierny optymizm i pare innych grzechow w tym
        duchu.

A tak na powaznie - to wlasnie ciesze sie z tego powodu, ze to kolejna rzecz w
        miescie, ktora zmienia sie na lepsze. To daje nadzieje ze i na teren wokol
        Megasamu przyjdzie czas - to najbardziej zaniedbany kawalek w centrum miasta.
    • Gość: szcz Re: Kamienica NMP nr 24 IP: *.czestochowa.agora.pl 04.03.05, 21:16
      Różnica jest taka, ze kamienica jest właśnością miasta, które na jej remont
      dostało dotację, a teren przed Megasamem należy głównie do spółdzielni Spójnia
      i PSS Społem, które zarabiają na stojących budach i nie zależy im na zmianach.
      • Gość: xx Re: Kamienica NMP nr 24 IP: *.icis.pcz.pl 04.03.05, 21:37
        I to jest wielki problem - jestem prawie pewny, ze gdyby dalo sie tam
        uregulowac sytuacje prawna, to prawie na 100 % mielibysmy tam powazna
        inwestycje. To znakomicie polozony teren.

Miasto mamy jednak jedno - moze wiec znajda sie jakies sposoby ?
    • lookas.prv.pl Re: Kamienica NMP nr 24 04.03.05, 21:35
      To ta kamienica naprzeciwko Cinema-City, która po remoncie ma mieć wieżyczkę??
      Jeśli tak to moim zdaniem koniecznie trzeba by było ją jeszcze oświetlić i wtedy
      mamy najładniejszą kamienicę w mieście! ;-)

Panie Rzeczniku lub Redakcjo - da się coś zrobić w tej sprawie? Dodać to do
      projektu lub znaleźć sponsora?

------------------------------------------
      www.lookas.prv.pl
      • redakcja_czestochowa Re: Kamienica NMP nr 24 04.03.05, 21:43
        Lookas, dziękujemy za pomysł. Na pewno zrekonstruowaną kamienicę warto będzie
        iluminować. Nie zapomnimy o tym pomyśle, kiedy zakończy się remont. Pozdrawiamy
      • Gość: xx+x Re: Kamienica NMP nr 24 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 00:45
        spoko, to juz załatwione zanim pomyślałeś:)
      • Gość: I.LEŚNIKOWSKI TO DOBRY POMYSŁ IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 05.03.05, 12:44
        Z tego co sobie przypominam (dziś sobota, nie mogę tego sprawdzić) to myślano o
        podświetleniu. Jeśli nie - to przekażę tę propozycję w odpowiednie miejsce.

Przy okazji:

- remont ratusza
        - wyremontowany już odwach
        - rozpoczynający się remont popówki
        - remont kamienicy aleje 24
        - remont Miejskiej Galerii Sztuki i tworzenie tam Muzeum Beksińskiego
        - dalej - w parku - wyremontowana zagroda włościańska
        - rewaloryzacja samych parków...

wreszcie: remont III Alei...

IL
        • lookas.prv.pl Re: TO DOBRY POMYSŁ 05.03.05, 13:08
          Cieszę się z tego powodu i mam nadzieję, że pomysł wypali i uda się go
          zrealizować. To skrzyżowanie by świetnie wyglądało nocą - po jednej stronie
          ładnie oświetlone kino, a po drugiej kamienica. Na bank byłoby to na
          pocztówkach ;-)

------------------------------------------
          www.lookas.prv.pl
        • Gość: xx Re: TO DOBRY POMYSŁ IP: *.icis.pcz.pl 05.03.05, 13:21
          No i Ryneczek :))

Nie za miejskie co prawda pieniadze, ale jednak tez faktycznie z inicjatywy
          maista.
        • Gość: snajper Re: TO DOBRY POMYSŁ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 20:05
          To pasmo sukcesów a jak tam z porażkami?
          Czy w sobotę może Pan to tak samo płynnie wymienić?
          • Gość: gosc sam wymień młocie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 22:52
            co, nie mozesz? no pewnie towarzyszu, powiedz co w alejach było lub jest albo
            bedzie porazką. tylko nie mów że przetarg na projekt alei, to już było
            przerabiane. jesli przetarg na cos co ma byc sto razy leposze niz jest, to ci
            gratuluje. dobrego humoru
    • Gość: Henio Re: Kamienica NMP nr 24 IP: 80.51.236.* 04.03.05, 21:49
      Gość portalu: xx napisał(a):

> Wyglada na to ze wreszcie remont tej kamienicy na rogu NMP i Wolnosci sie
      > rozpoczyna naprawde. Wszyscy dotychczasowi lokatorzy juz opuscili budynek.
      >
      > Kamienica po remoncie ma byc naprawde reprezentacyjna, a do tej pory
      > przynosila wrecz wstyd. Gdyby tak jeszcze cos sie zaczelo dziac kolo
      > Megasamu - moze sie doczekamy.

Dobry i pozytywny temat !!
      Ale jak ja dobrze widzę, to ta kamienica to znajduje sie na rogu ul. AL.NMP a
      Kościuszki a nie Wolności ???
      • Gość: xx Re: Kamienica NMP nr 24 IP: *.icis.pcz.pl 04.03.05, 21:51
        Zawsze mi sie myli Kosciuszki z Wolnosci :)) Masz racje ze oczywiscie
        Kosciuszki.

Pozdrawiam,
      • Gość: szcz Re: Kamienica NMP nr 24 IP: *.czestochowa.agora.pl 04.03.05, 21:52
        Henio, masz rację. Kamienica o adresie Al. NMP 24 jest na rogu alei Kościuszki.
        • Gość: Henio Re: Kamienica NMP nr 24 IP: 80.51.236.* 04.03.05, 21:54
          Gość portalu: szcz napisał(a):

> Henio, masz rację. Kamienica o adresie Al. NMP 24 jest na rogu alei Kościuszki.

Ok. każdy się przecież może pomylić !!!
          Pozdr.
    • Gość: Zenek Niespodzianka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.05, 21:57
      Mam dla Was ciekawą niespodziankę - przeszukałem setki zdjęć na moim dysku i
      znalazłem te
      czwa.republika.pl/nmp24.html

• Gość: Kubiś Re: Niespodzianka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 22:01
        Dzięki za fotki :-) .....Kubiś
      • Gość: radek Re: Niespodzianka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.05, 23:09
        Ciekawe co to była za kamienica, gdzie obecnie stoi Biblioteka?

A ma ktoś może zdjęcia co stało w miesjcu obecnej SEKI, PASAŻu i PLEJADONu ?
        • Gość: Kubiś Re: Niespodzianka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 23:12
          Pamiętam tylko że byl tam sklep mięsny i to bardzo duży . Gdzieś w okolicach
          Seki :-) .....Kubiś
        • Gość: szcz Re: Niespodzianka IP: *.czestochowa.agora.pl 05.03.05, 11:41
          Zdjęcia dawnej kamienicy w Al. NMP 12, nie mam (jest w książce „Częstochowa na
          dawnej pocztówce” Zbigniewa Biernackiego). Ale było to jedno z najbardziej
          znanych miejsc w mieście. Została zbudowana przed 1849 rokiem przez rodzinę
          Wolbergów - żydowskich przemysłowców i lekarzy, bardzo zasłuzonych m.in. w
          działalności charytatywnej. Na przełomie XIX i XX wieku w kamienicy znajdowały
          sie liczne sklepy, drukarnia, hotel, a w 20-lecie międzywjennym także żydowski
          Dom Ślubów. Na tyłach kamienicy był tzw. ogródek wolbergowski, gdzie odbywał
          się koncerty i przedstawienia teatralne (w 1915 roku zbudowano tam drewniany
          teatr letni „Apollo”). Podczas wojny w budynku, który znalazł się na terenie
          getta, ulokowano żydowskie instytucje kulturalne i pomoc społeczną, Adam
          Wolberg był jednym z przywódców konspiracji (zginął zastrzelony na ulicy).
          Po wojnie w budynku mieściło się kino „Tęcza”. Od lat 60. dom popadał w ruinę.
          Pamiętam, ze w latach 80. było opuszczony, popodpierany rusztowaniami, a na
          murach był nampis, że grozi zawaleniem. Mimo to wielu ludzi przechodziło przez
          bramę z Alei w strone filharmonii. Na poczatku lat 90. dom przejęła trójka
          biznesmenów (stąd obecny podział na Seke, Pasaż i Plejadon). Zburzyli ją i
          zbudowali na nowo. W trakcie prac wybuchł spór z konserwatorem zabytków, bo
          inwestorzy nie odtworzyli dawnej elewacji, a co więcej - zbudowali nowe piętro
          (poprzednia kamienica była jednopiętrowa z poddaszem).

Co do kamienicy w miejscu gdzie jest biblioteka, to wiem tylko, że podczas
          wojny spadła na nią bomba i poważnie ją uszkodziła. Dom nigdy już nie został
          odbudowany, a w latach 60. całkowicie go wyburzono i postawiono bibliotekę.
          • Gość: radek Re: Niespodzianka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.05, 00:44
            dzieki za odpowiedz :)

PS Chyba jednak brakuje w Częstochowie dobrze zaopatrzonego muzeum, gdzie można
            by się było zapoznać z nie tak odległą przeszłością, czyli z XX wiekiem i
            zdjęciami naszego miasta :)
          • Gość: Wlodek Re: Niespodzianka IP: *.vf.shawcable.net 06.03.05, 03:47
            Gość portalu: szcz napisał(a):
            > Po wojnie w budynku mieściło się kino „Tęcza”.

powoli moze... Kino "Tecza" nie bylo drewniane.. Kamienica na tylach ktorej
            byla Tecza dalej istnieje i jest w niej dom handlowy.
            Po zakonczeniu dzialalnosci kina w kinowym budynku podpartym semplami mieli
            wyklady studenci polibudy, potem faktycznie budynek rozebrano.
            Nie wiem czy nasz xx uwierzy ale jeszcze w 60 -tych latach w centrun byly trzy
            kina. Wolnosc, Baltyk k/katedry i wlasnie Tecza. Te dwa ostatnie moze
            niespecjalnie reprezentacyjne, ale ...zawsze.
            Dzisiejszy OKF to kontynuacja tradycji DKF -ow majacych poczatek w Politechniku.
            Najlepszego!
            Wlodek
            ps A przy okazji Teczy, to pamietam jak mnie niewpuszczono na western "15.10 do
            Yumy" mimo, ze udawalem 16 -latka jak tylko moglem:))

psII czy mozna cos wiecej o Zbigniewie Biernackim?
            Znalem takie nazwisko z Zawodzia.
            Byla tam firma Biernackiego, ktora zajmowala sie dostarczaniem lodu do
            restauracji i szpitali. W czasach przedlodowkowych.
            Wygladalo to w ten sposob, ze lamalo lod na stawach w zimie i skladano go w
            pryzmy w parku na Zawodziu okrywajac warstwami lisci i ziemi.Potem az do
            nastepnej jesieni te pryzmy stopniowo znikaly...
            I jeszcze jedno... Do Biernackiego biegalismy na lody...
            A Zbyszek Biernacki - moj rowiesnik z familia mieszkal na Bocianiej.
            Nie wykluczone jest ze autor jest familiantem moich znajomych.
      • Gość: Lesio Re: Niespodzianka IP: *.org / *.cn.com.pl 05.03.05, 14:59
        www.czestochowa.ws/ <
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka