Dodaj do ulubionych

Nowy Papież

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.05, 18:56
Cieszę się ale też bardzo bardzo mi smutno....
Obserwuj wątek
    • Gość: katolik Re: Nowy Papież IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 18:59
      a ja sie nie cieszę dla mnie to koniec kościoła smutny jest ten papież i
      pompatyczny
      • Gość: Mikado Re: Nowy Papież IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.05, 19:03
        Nie uprzedzaj się .Naszego tez nikt wtedy nie znał. Dajmy mu szansę.Tylko taki
        on nie nasz taki...no smutno mi...
        • Gość: katolik Re: Nowy Papież IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 19:11
          wiesz mikado dla mnie dzisiaj świat sie zawalił, czemu on dlaczego nie ktoś inny
          • Gość: Mikado Re: Nowy Papież IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.05, 19:16
            Ja specjalnie nie czytałam nic na temat przeszłości kandydatów na Papieża bo
            chcę mieć tego człowieka " na czysto od początku".Chcę patrzeć jakim jest
            papieżem co mówi za czym się opowiada, przeciwko czemu... Ale teraz katolik to
            mnie wystraszyłeś-jest az tak źle ze świat Ci się zawalił czy to może ironia?
            Napisz bo szczerze mówiąc nie odczytałam Twoich intencji.
            • Gość: katolik Re: Nowy Papież IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 19:25
              tak w latach 80 Ratzinger bardzo krytykował naszego papieża, i to bardzo ostro,
              często musiałem dyskutować z niemcami że to nie jest tak jak Ratzinger mówi,
              później ta sprawa ucichła teraz media od dłuższego czasu głośno mówią o
              przyjaźni, ja nigdy tego nie słyszałem od żadnego księdza aby taka przyjaźń
              była możliwa, owszem rozmawiali z sobą ale o przyjaźni nie było ani słowa,
              natomiast Rtzinger zawsze chciał być kimś wielkim i o ironio został, Boże chroń
              świat przed nim. amen
              • Gość: storima Re: Nowy Papież IP: *.d4.club-internet.fr 19.04.05, 19:33
                Gość portalu: katolik napisał(a):

> tak w latach 80 Ratzinger bardzo krytykował naszego papieża, i to bardzo ostro,
                >
                > często musiałem dyskutować z niemcami że to nie jest tak jak Ratzinger mówi,
                > później ta sprawa ucichła teraz

co ty za glupoty wygadujesz?

jeszcze masz czelnosc klamac i prowokowac?

w jakim ty jezyku z Niemcami rozmawiales(alas)

jak poprawnie nawet nie wiesz jak napisac 'sly zbrojne' po niemiecku?
                znikaj prowokatorze(prowokatorko)
        • mmaly Re: Nowy Papież 20.04.05, 18:20
          Ratzinger od dawna jest dosyć znany i dzisiejsze gazety angielskie i amerykańskie nie witały jego pontyfikatu zbyt spontanicznie.
          Parę cytatów: www.anglista.org/forum/viewtopic.php?p=2430
          Nie ma się może co uprzedzać, może Duch Święty jednak w niego wstąpił ;-)
          Bo pierwsza moja reakcja to też była dość jednoznaczna: Kościół wraca do średniowiecza i traci wszelki autorytet.
    • Gość: storima Re: Nowy Papież IP: *.d4.club-internet.fr 19.04.05, 19:25
      Mikado, prosze w emocjach nie wierz forumowym nikom
      anonimowych ignorantow:
      (bez emocji, rowniez)
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=22908868&a=22923575
    • Gość: max Re: Nowy Papież IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 19:33
      "nie będzie niemiec pluł nam w twarz" to już koniec polityki watykanu faszysta
      papieżem ale jaja:))))
      • Gość: st. Re: Nowy Papież IP: *.d4.club-internet.fr 19.04.05, 19:34
        ignorowac chamskie wpisy.
      • Gość: As Re: Nowy Papież IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.05, 19:16
        Zdecydowanie przesadzasz z takimi tekstami ....... pożyjemy zobaczymy ......
        dla mnie ten facet nie jest wcale zły
    • Gość: toffi Re: Nowy Papież IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 19:36
      Mikado, chciałąm coś napisać ale właściwie to co czuje zostało przez Ciebie
      napisane , dzięki, pozdrawiam
    • Gość: Rita Re: Nowy Papież IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.05, 19:37
      Myślę, że to bardzo kontrowersyjny człowiek. Jego członkostwo w "Hitlerjugend",
      początkowo konflikt z Janem Pawłem II Wielkim, umysł nieprzepuszczalny - liczy
      się tylko to, co on myśli i nic więcej, no i jest przecież nielubiany i raczej
      do tej pory niezbyt szanowany przez Niemców za to.

Niemcy to liberałowie, kto mógł przypuszczać, że na tronie zasiądzie, jeden z
      nielicznych, pancerno-ortodoksyjno-konserwatywny, niektórzy mówią "betonowy"
      Niemiec?

Ale po usłyszeniu jego homilii bodaj 3 dni temu przestałam się tego bać.
      Popieram jego dążenie do odrzucenia przez Kościół wszelkich przejawów
      relatywizmu, ateizmu i podziałów. Chociaż chyba trochę przegiął stwierdzając,
      że np. Prawosławie i Protestantyzm są bezprawne...

Na koniec...

czeka go ciężkie zadanie, po smierci Jana Pawła II w Kościele nikt nawet w
      części nie jest tak wielkim autorytetem, jak Nasz Czcigodny Rodak. Nawet
      Ratzinger. Nie dosyć, że będzie on musiał żyć w cieniu Karola Wojtyły, to
      jeszcze będzie musiał chociaż trochę zmienić swoje oblicze. Bo przecież musi
      się otworzyć na inne religie i prowadzić z nimi dialog i musi nauczyć Kościół
      przystosowania się do życia codziennego! Bo Kościół to nie beton, o który
      rozbijają się kolejne rzeczy.

Mam nadzieję, że Ratzinger podoła temu wszystkiemu i że będzie w jego myślach
      funkcjonował także i nasz kraj. Chociaż nie będzie na nas miał większego
      wpływu, bo chyba potrafimy słuchać i kochać naszego Jana Pawła II, dowcipnego,
      poligloty, ogromnie potężnego umysłu, ukochanego, który nie miał wad...

pozdrawiam Częstochowian z Lublińca :-)!
      • Gość: IVRES Re: Nowy Papież IP: *.inds.pl / *.inds.pl 19.04.05, 20:03
        nIECH ŻYJE I NAS PROWADZI BENEDYKT XVI !!!!!!!! cZŁOWIEK WIERZĄCY WIE I ROZUMIE,
        ŻE W NIM BĘDZIE CORAZ MNIEJ JOSEFHA RATZINGERA A CORAZ WIĘCEJ DUCHA ŚWIĘTEGO.
        • Gość: Kubiś Re: Nowy Papież IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 20:10
          Jakiego by nie wybrali to zawsze będzie na dzień dobry krytyka i opluwanie .
          Dopiero po jakimś czasie będą celniejsze uwagi ..... Kubiś
      • Gość: plutarch Re: Nowy Papież IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.05, 20:07
        Tak, mamy nowego Ojca Świętego! I cieszę się z tego! Kościół katolicki - to
        wyłącznie polski kościół! To kościół powszechny! I jeszcze jedno - jakże mi
        smutno, że tak łatwo dajecie sie manipulować przy użyciu stereotypów - tak
        ateistycznych, jak i religijnych! Pozdrawiam i zachęcam do samodzielnego
        myślenia!
        • Gość: X Ja na razie go nie oceniam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 20:14
          Jestem zadowolony z tego wyboru, bałem się, że murzyna wybiorą ;) . Duch Święty
          jednak do tego nie dopuścił. Mam nadzieję, że Benedykt XVI będzie żył w blasku
          (a nie w cieniu) pontyfikatu Jana Pawła Wielkiego i będzie szedł tą samą
          drogą.
          • Gość: storima Re: Ja na razie go nie oceniam IP: *.d4.club-internet.fr 19.04.05, 20:25
            Gość portalu: X napisał(a):

> Jestem zadowolony z tego wyboru, bałem się, że murzyna wybiorą ;) . Duch Święty
            >
            > jednak do tego nie dopuścił.

mozna sie zalamac!
          • Gość: storima Ratzinger... IP: *.d4.club-internet.fr 19.04.05, 20:30
            Podkreślił, że Chrystus cierpi w swoim Kościele, gdzie zapomina się o nim. "Jak
            wiele brudu jest w Kościele i to pośród tych, którzy poprzez swe kapłaństwo
            powinni należeć całkowicie do Chrystusa, ile jest pychy i samowystarczalności" -
            napisał kardynał Ratzinger, nazywając Kościół "tonącą łodzią".

"Brudne szaty i oblicze Twojego Kościoła budzą w nas strach. Ale to my sami je
            brudzimy! To my zdradzamy Cię mimo naszych wielkich słów i wielkich gestów" -
            dodał niemiecki purpurat, a rozważania na temat upadku Kościoła zakończył
            modlitwą: "ratuj i uświęć Twój Kościół, ratuj i uświęć wszystkich nas".

wklejam to gdzie tylko sie da
            bo ignorancja Polakow
            pyszalkowatosc i
            gbura...
            serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34280,2622799.html
            i to nie byl
            p r y p a d e k

Kubisiu, dzieki za rozsadny wpis.
            • Gość: Kubiś Viva Ratzinger Viva Ratzinger IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 09:22
              > Kubisiu, dzieki za rozsadny wpis.
              Czy ja często piszę nierozsądnie ? :-)
              Każdemu człowiekowi trzeba na nowym stanowisku dać szansę a nie od razu wieszać
              na nim psy . Tym bardziej że jest Niemcem . To są absurdalne argumenty .
              Dajcie mu trochę czasu a dopiero potem krytykujcie głowę Stolicy Piotrowej .
              Pozdrawiam ..... Kubiś
    • Gość: pit Re: Nowy Papież IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.05, 18:14
      żeby otwarł się na ludzi.

Tkwienie w średniowiecznych dogmatach nikomu nie wyjdzie na dobre, a już na
      pewno nie Katolikom. Gdyby był tak wielką osobistością, jak Jan Paweł II to
      mógłby sobie pozwolić na twarde wyrażanie swoich opinii, bo wielu ludzi należy
      do Kościoła od 1978 roku tylko dlatego, że papieżem był Karol Wojtyła.

Ratzinger musi się otworzyć na nowości, czy chce czy nie, ale wiele z nich (np.
      relatywizm i ateizm, o czym wspomniał) musi odrzucić. Otworzć na nowości w tym
      przypadku nie oznacza dopuścić do kapłaństwa kobiet, zniesienia celibatu itp.
      Chodzi o stosunek do ludzi, wyjście poza bramy Watykanu. On to musi zrobić,
      inaczej zacznie doprowadzać Kościół do ruiny.

Póki co widzę w nim człowieka, który na pewno będzie rządził dobrze i Kościół
      nadal będzie się rozwijał. Życzę mu sukcesów i zdrowia oraz, oczywiście, bożej
      opieki, bo od wczoraj to także mój papież...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka