Gość: neja Pytanie do Dra Adama :) IP: 213.17.235.* 04.07.05, 14:03 Witam, brałam Yasmin od środy, pierwszego dnia prawa noga mrowiła lekko. W czwartek, piątek i sobotę obudziłam się z bólem głowy. W sobotę noga bolała bardzo, była non stop zdrętwiała, w stopie miałam czucie tylko częściowo, bolała mnie prawa ręka i po prawej stronie klatki piersiowej. W sobotę i niedzielę nie wzięłam tabletki, ale prawą łydkę "nienaturalnie" czuję jeszcze dziś. Prowadzę mało aktywny tryb życia (żadnych sportów, samochód, 8 godzin przy komputerze), mam 27 lat, ogólnie jestem zdrowa, żadnych poważniejszych dolegliwości. Czy dobrze zrobiłam, odstawiajac tabletki, czy powinnam jeszcze poczekać? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linka Re: Pytanie do Do Adama :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 16:52 Witam..Mam pytanie dotyczące oczywiście nowych tabletek do oczywiście Doktora ADAMA.., tabletek nie biorę od jakiś trzech czterech lat z powodu złego samopuczucia, pdw. byłam bardzo nerwowa zmienne nastroje itp. samej ze sobą było mi trudno wytrzymać a także po tabletkach byłam napuchnięta jak balon..Wydaje mi się że Yasmin byłby dobrym rozwiązaniem, gdyż chciałabym zażywać tabletki, mam kłopoty z cerą , bole okresowe nie do zniesienia, wachania wagi przed okresem a także nagłe uczucie gorąca -robie się czerwona jak buraczek, chciałabym się dowiedzieć czy w moim przypadku tabletki byłyby wskazane? Co z nastrojami? bardzo proszę o odpowiedz Doktorze.. Pozdrawiam Linka Odpowiedz Link Zgłoś
dollyp Mam pytanie do Pana Doktora 04.07.05, 20:22 Birę Yasminkę już 13 dzień, to moje pierwsze tabletki. Mam plamienia non stop od okresu leci mi krew taka brudna, wręcz czarna, gęsta i lepka. Nie wiem jak to będzie dalej, jak ja mam się kochać w takim stanie, czy to przejdzie mi w późniejszych cyklach? Lekarz nie udzielił mi żadnych informacji, tylko wypisał recepte. Zaczynam się zrażać do tabletek, mam 22 lata, może powinnam pomyśleć o innej antykoncepcji, bardzo bardzo proszę o poradę. Dziekuje i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: Pytanie do Dra Adama :) IP: *.prenet.pl 11.07.05, 00:17 Witam Przerwanie tabletek w trakcie opakowania, może spowodować zaburzenie regularności miesiączek, to najważniejszy skutek ich przerwania. Objawy które Pani opisuje w połączeniu ze zwiększonym ryzykiem zakrzepicy spowodowanym stylem pracy, faktycznie mogą sugerować zaburzenia przepływu krwi, ale mogą być też skutkiem zmian hormonalnych w organiźmie z powodu włączenia tabletek. W Pani przypadku zaproponowałbym na początek tabletkę niskoestrogenową , np. logest czy novynette. Na pewno po przerwaniu nie ma co zaraz wracać do tabletek. Trzeba będzie poczekać do miesiączki. Mam nadzieję że nie pali Pani papierosów ? :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neja Re: Pytanie do Dra Adama :) IP: 213.17.235.* 13.07.05, 11:10 Witam Pana Doktora :-) Serdecznie dziękuję za odpowiedź. Nie, nie palę papierosów. Po rozmowie z koleżanką (wiem, że to średnio kompetentne źródło, ale jednak skorzystałam) i po ustąpieniu wszystkich objawów postanowiłam wziąć kolejną tabletkę. Przerwa zatem to trzy kolejne tabletki. Równocześnie z powrotem do preparatu zaczęłam się trochę ruszać (skaczę na skakance ok. pół godziny dziennie). W tej chwili nie mam żadnego z wymienionych wcześniej objawów, czasem lekko "czuję" nogę, ale "drętwienie" jest tak słabe, że nawet niegodne tej nazwy. :-) Czy to oznacza, że "przyzwyczaiłam" się do tabletek i mogę dalej je brać? Dziękuję bardzo za kontakt, pozdrawiam, neja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: Pytanie do Dra Adama :) IP: *.prenet.pl / *.prenet.pl 13.07.05, 23:43 witam Bardzo dobrze to Pani określiła, organizm dostosował sie do preparatu zarówno hormonalnie jak i psycho - somatycznie. Myślę że przy pierwszych tabletkach preparatu trochę Pani "czekała" aż coś się stanie - prawda? Przy preparatach hormonalnych ,zwłaszcza jeśli chodzi o hormony kobiece, nastawienie psychiczne jest bardzo ważne i często może być jednym z czynników decydujących o tolerancji preparatu. A więc proszę dalej pobierać yasmin i na pewno wszystko będzie dobrze :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neja Dziękuję :-) IP: 213.17.235.* 14.07.05, 14:02 Bardzo dziękuję Panu za odpowiedź - proszę pozwolić sobie powiedzieć, że to niesamowite, że ktoś tak bezinteresownie wspiera i życzliwie traktuje osoby poszukujące odpowiedzi na forum. Jest to tym cenniejsze, że jest Pan lekarzem, czyli osobą, do której można mieć w poruszanym temacie pełne zaufanie. Jestem wdzięczna za tą małą wymianę zdań - pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego dobrego. neja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neja Jeszcze jedno pytanie do Pana Doktora :) IP: 213.17.235.* 18.07.05, 13:31 Witam, czy orientuje się Pan, po ilu mniej więcej dniach od zakończenia opakowania pojawia się miesiączka? Pytam, ponieważ moja ostatnia tabletak wypada jutro, a bardzo bym nie chciała miec okresu w weekend. Ze względu na to, że mam jeszcze te dwie tabletki z przerwy, mogłabym je wziąć (ostatnią w czwartek). Czy wtedy uda mi się uniknąć okresu chociaż w sobotę? Wiem, że nie powinno się tego tak "ustawiać", ale to dla mnie dość ważne w tym czasie. Pozdrawiam, neja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: Jeszcze jedno pytanie do Pana Doktora :) IP: *.prenet.pl / *.prenet.pl 18.07.05, 20:49 witam nie jest to zasada ale zwykle krwawienie pojawia się 3-4 dnia od zakończenia przyjmowania preparatu ale po 2 dnich też jest to możliwe. Wydłużenie cyklu tabletkami o 2 dni to żaden problem i naprawdę nic złego tym Pani sobie nie zrobi. Oczywiście nie powinno się tego zbyt często robić. Ale tak krótki okres to jest nic. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mzyjewska YASMIN 09.07.05, 14:10 Juz wczesniej pisalam. Biore Yasmin od ponad tygodnia i tez juz 2 kilo schudlam!!! To ta cholerna woda ze mnie schodzi. Przy wczesniejszych tabletkach bylo tragicznie:/ Pewnie teraz uda mi sie latwiej schudnac Z tego co wiem, to po tych pigulkach raczej sie wlasnie chudnie niz tyje... Zauwazam rowniez (juz teraz) powolny wzrost libido (yupi!!!), co mnie strasznie cieszy. Nie mam zadnych skutkow ubocznych jak dotad. I nie puchne, nie puchne! Jezeli to wasze pierwsze tabsy w zyciu, to normalne ze mozecie miec nudnosci i sie dziwnie czuc (ale oczywiscie pewnych powaznych objawow nietolerancji tabletek nie mozna lekcewazyc! O tym zawsze jest cos w ulotce). Ja przy moich pierwszych chyba przez dwa tygodnie najpierw nic nie moglam jesc, tak mi bylo niedobrze! Ale potem sie juz wszystko powoli unormowalo. Dla mnie jak na razie Yasmin to rewelacja Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
funia79 Do ADAMA-YASMIN to najbardz.niebezpieczna pigułka 09.07.05, 21:30 Hej, wejdźcie na adres podany poniżej. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=20736317&a=20749960 Yasmin jest wycofana w wielu krajach, ze względu na fakt, że powodowała śmierć. To, że po niej chudniecie oznacza, że wasz organizm jest odwadniany co zwiększa ryzyko zakrzepicy. Ja też zaczęłam ją brać, dobrze ją toleruję. Wcześniej brałam Jeanine i czułam się fatalnie. Co robić ????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: Do ADAMA-YASMIN to najbardz.niebezpieczna pig IP: *.prenet.pl 11.07.05, 00:31 witam ryzyko incydentów zakrzepowo-zatorowych przy stosowaniu yasmin nie jest jakoś szczególnie większe populacyjnie niż przy innych tabletkach. Przynajmnie tak wynika z oficjalnej monografii produktu. Przypadki udarów czy nawet incydentów kończących się śmiercią są niezmiernie rzadkie i miały one miejsce już wcześniej i to przy stosowaniu bardzo różnych preparatów. Rzecz jasna nie da się przewidzieć negatywnych skutków długoczasowych, przy stosowaniu tabletek anty. Ale dotyczy to wszystkich leków z vitaminami włącznie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!!!!!!! Re: Do ADAMA-YASMIN to najbardz.niebezpieczna pig! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 14:13 Witam..Mam pytanie dotyczące oczywiście nowych tabletek do oczywiście Doktora ADAMA.., tabletek nie biorę od jakiś trzech czterech lat z powodu złego samopuczucia, pdw. byłam bardzo nerwowa zmienne nastroje itp. samej ze sobą było mi trudno wytrzymać a także po tabletkach byłam napuchnięta jak balon..Wydaje mi się że Yasmin byłby dobrym rozwiązaniem, gdyż chciałabym zażywać tabletki, mam kłopoty z cerą , bole okresowe nie do zniesienia, wachania wagi przed okresem a także nagłe uczucie gorąca -robie się czerwona jak buraczek, chciałabym się dowiedzieć czy w moim przypadku tabletki byłyby wskazane? Co z nastrojami? bardzo proszę o odpowiedz Doktorze.. Pozdrawiam Linka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Do ADAMA-YASMIN to najbardz.niebezpieczna pig IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 22:37 Do Doktora Adama. Właśnie biore 2op Yasmin,wszystko ok,zadnych problemów. Na koniec września mam zaplanowany zabieg w znieczuleniu ogólnym,bedzie to wyciecie skóry z brzucha,mam pytanie,czy moge nie robić przerwy i cały czas brać Yasmin? Boje sie ze jeśli odstawie ,hormony zaczna znowu szaleć(biore na uregulowanie poziomu androgenów).Oczywiście zapytam o to chirurga ale chciałam wiedzieć czy jest absolutna konieczność odstawienia hormonów przed zabiegiem.Oczywiście przed operacją zrobie badania,krzepnięcie krwi,itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: Do ADAMA-YASMIN to najbardz.niebezpieczna pig IP: *.prenet.pl / *.prenet.pl 12.07.05, 20:22 witam Odstawienie tabletek jest konieczne przy długich hospitalizacjach, np. po złamaniach czy dużych zabiegach na narządach jamy brzusznej czy klatki piersiowej. Nie wiem jak długi będzie okres konieczności leżenia w łóżku po zabiegu który będzie Pani miała, jesli będą to 3-5 dni to nie ma konieczności przerywania tabletek. Odstawienie tab. jest konieczne wtedy gdy w trakcie leczenia jest się unieruchomiony. Jeśli po zabiegu będzie mogła Pani chodzić to w ogóle nie ma problemu. Proszę to jednak skonsultować z chirurgiem przed zabiegiem. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Do ADAMA-YASMIN to najbardz.niebezpieczna pig IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 20:43 Dziękuje serdecznie za odpowiedż,chodzić będe mogła już na drugi dzień po zabiegu,tak więc odstawienie tab chyba nie będzie konieczne.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosiakos Dr Adamie,a co z żyłkami? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 11:38 Chciałam zapytac czy pekające naczynka i bardziej widoczne żyłki na nogach to powód do zmiany tabletek? Zrezygnowałam z brania logestu po 3 m-cach m.in. z tego powodu (nom i te okropne humorki i brak ochoty na sex), gdyż wczesniej nie miałam takich dolegliwiści. Dodam jeszcze,że w mojej rodzinie kobietki mają takie skłonności, czy branie tabletek przyspiesza ten proceder? I chyba zmiana tabletek na Yasmin może pogorszyc jeszcze sytuacje, prawda? Cały czas obserwuję mowe naczynka...I jeszcze te 4 papieroski dziennie...Serdecznie dziękuje za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: Dr Adamie,a co z żyłkami? IP: *.prenet.pl / *.prenet.pl 12.07.05, 20:33 witam no cóż... problem z pajączkami naczyniowymi faktycznie jest w Pani przypadku spowodowany tabletkami. Proponowałbym zmianę na novynette, yasmin w Pani przypadku raczej warunkowo, jakby przy innych było coś nie tak.Musi Pani też trochę zadbać o żyły, brać stale rutinoscorbin, co jakiś czas serie detralexu, pelethrocinu lub preparatu cyclo 3 fort które łagodzą zmiany w ścianach naczyń. Dobre są też preparaty ziołowe venotonin lub sapoven t. Więcej ruchu, krótkie przebywanie w pozycji siedzącej w tym przypadku niewiele daje, choć też trzeba o tym pamiętać. Co do innych problemów, niestety to wina preparatu :) tak jest przy tabletkach anty, i rzadko kiedy zmiana preparatu pomaga. Co do dziedziczenia skłonności do powstawania zmian naczyniowych to niestety fakt, musi Pani zawsze o tym pamięteć i dbać o żyły. pozdrawiam PS no i skończyć z tymi papierosami !!!!!!!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosiakos To jeszcze raz ja :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 12:02 Witaj, Chyba przekonałam się co do zmiany tabletek po tych nowych, stale pojawiających sie pajączkach. Z każdym dniem widzę jakieś nowe wykwity ;( I interesuje mnie czy musze do końca brac to opakowanie Yasmin-u, który służy mojej buźce i ochotce ;) ,ale chyba nie jest jednak odpowiednim "lekiem" przy tych dolegliwościach, czy mogę przerwac i zaczac opakowanie novynette, które pewnie zgodnie z Pańską radą kupię :) Nom, i czy lekarz rodzinny może mi przepisac tabsy, bo pani gin wybrała sie na baaardzo długi urlop, a zostałam tylko z recepta na Yasmin, której pewnie nie zrealizuję...Dziekuję za odpowiedź :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosiakos No i jeszcze raz ja :) bo zapomniałam ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 12:37 Chciałabym sie dowiedziec czy stosowanie tych ziołowych preparatów, które mi pan zalecił (venotonin, sapoven t ), panie doktorze :) , nie obrniża przypadkiem skuteczności tabletek antykoncepcyjnych. I czy lepiej działają w formie kapsułki czy żelu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: No i jeszcze raz ja :) bo zapomniałam ;) IP: *.prenet.pl / *.prenet.pl 13.07.05, 23:57 witam :) Proszę się nie bać, preparaty te nie mają wpływu na tabletkę antykoncepcyjną. Co do formy... osobiście nie lubię stosować żeli, uważam że to wyrzucanie pieniędzy, przenikalność leku w tej formie przez skóre jest znikome, ale nie mówię że nie działa. Z żeli proponuję tylko jeden, na zmęczone nogi , po pracy lub dłuższym siedzeniu można wziąść nogi do góry i zastosować lioton 1000 wmasowując go od stóp w górę , w kierunku brzicha (ważne przy masażu) Na pewno jednak efekt przy braniu kapsułek będzie znacznie szybciej zauważalny i odczuwalny pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: To jeszcze raz ja :) IP: *.prenet.pl / *.prenet.pl 13.07.05, 23:50 witam Proszę wybrać opakowanie yasmin do końca, wcześniejsze przerwanie może rozregulować krwawienia i znów trzeba będzie wszystko regulowac tabletkami. Lekarz rodzinny powinien bez problemu przepisać Pani tabletki, nie musi Pani mówić że właśnie zmienia Pani preparat. Zwykle nie ma z tym problemów choć niektórzy lekarze dość twardo nie robią tego, przodują tu lekarki w przychodni na Michałowskiego :::))) Musi Pani trafić na porządnego lekarza, nierozmydlonego w przepisach, zakazach i nakazach :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eximo Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.05, 11:41 Ja juz mam jasmin w domu przyszedł w paczce z san francisco ,bede nim handlował na ryneczku 100 od sztuki, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niunia Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 16:43 od sztuki???? 100pln. to chyba lekka przesada!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.prenet.pl / *.prenet.pl 12.07.05, 20:35 powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linka Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 22:24 Witam Doktora... Dziękuje bardzo za odpowiedz, jeśli chodzi o tabletki które wcześniej zażywałam i po których miałam tak fatalne samopuczucie, oraz przypominałam balonik to minulet, ale było to dokładnie dwa lata temu. Jeżeli Pan Doktor uważa że Yasmin mi nie zaszkodzi i nie musze sie obawiać nastroji to tabletki zaczynam brać od tego miesiąca...Pozdrawiam Linka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: linka Re: Do Doktora Adama mała korekta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 23:10 Witam Doktora... Dziękuje bardzo za odpowiedz, jeśli chodzi o tabletki które wcześniej zażywałam i po których miałam tak fatalne samopuczucie, oraz przypominałam balonik to minulet POMYŁKA TO MICROGYNUM!!!!(albo te albo te), ale było to dokładnie dwa lata temu. Jeżeli Pan Doktor uważa że Yasmin mi nie zaszkodzi i nie musze sie obawiać nastroji to tabletki zaczynam brać od tego miesiąca...Pozdrawiam Linka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: Do Doktora Adama mała korekta IP: *.prenet.pl / *.prenet.pl 13.07.05, 23:30 witam microgynon i minulet to bardzo zbliżone preparaty, minulet troche nowszy, to odpowiednik niemieckiego femodenu. Jedno wydaje mi się będzie pewne, może Pani zapomnieć o "baloniku" :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dzika_roza pytanie 13.07.05, 10:30 witam raz jeszcze... mam male pytanie: czy mozna odstawic tabletki w polowie (TRiquilar), zrobic przerwe, dostac miesiaczke i zaczac brac inne (Yasmin)...? pozdrawiam dzika_roza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: pytanie IP: *.prenet.pl / *.prenet.pl 13.07.05, 23:35 witam Takie odstawienie może być kłopotliwe, zwłaszcza że pobiera Pani preparat trójfazowy. Może się ten ruch skończyć niezbyt przyjemnymi, ciągnącymi się plamieniami. Sądzę jednak że takie złe efekty zostaną wywołane przy przerwaniu tabletek w okresie pierwszych 10-13 tabletek z opakowania, odstawienie ich przy końcowych tabletkach z opakowania, powinno stopniowo zmniejszać ryzyko plamien. Pozostawienie 5 tabletek, myślę że można normalnie zrobić. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koko Re: pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.05, 23:58 Ja tez mam pytanie do Eksperta :):) Leczylam sie na grzybice pochwy i swiezo po wyleczeniu zaczelam przyjmowac Logest. Jestem pod koniec pierwszego opakowania, mam plamienia. Jednak w ostatnich dniach zaobserwowalam zaczerwienienie okolic intymnych i wyglad plamien zmienil sie- sa jak przy grzybicy :(:( Czy to choroba powrocila- tak szybko?? Czy wziac cos profilaktycznie czy poczekac do okresu po skonczeniu pierwszego opakowania?:( Dziekuje za odpowiedz :* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: pytanie IP: *.prenet.pl / *.prenet.pl 14.07.05, 22:38 witam Rozpoczęcie stosowania tabletek, zmienia równowagę hormonalną organizmu, z pewnym przesunięciem w kierunku większych stężeń estrogenów. Stan prawidłowej flory pochwowej zależy od tej delikatnej równowagi i jej zmiana zmienia też równowagę biologiczną. Bez wdawania się w szczegóły, tabletki powodują że grzyby saprofityczne częściej są w przewadze, nadmiernie się rozmnażają i infekcje gotowe. Jeśli rozpoczęła Pani tabletki zaraz po infekcji to prawdopodobnie ma Pani teraz nawrót infekcji i trzeba by zastosować leczenie 2-fazowe, najpierw silne leczenie likwidujące stan zakażenia zaś potem leczenie wyrównujące florę pochwową z przewlekłym leczenie p-grzybiczym (trwającym 8-10 tygodni) Trzeba by jednak wiedzieć czy to na pewna taka infekcja, tu na forum raczej nie ma co wdawać się w szczegóły opisu infekcji, jeśli chciałaby Pani zadać jakieś pytania do tego problemu,lub inne, proszę więc o maila na femur1@o2.pl :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koko Re: pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.05, 23:49 Dziekuje bardzo za odpowiedz, odezwe sie na maila :) :* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Do Adama+ zmiana plastra na tabletki IP: 82.160.22.* 14.07.05, 08:46 Jezeli odklejam plaser rano w sobote kiedy mam wziąć pierwszą pigułkę (Yasmin). Z tego co mówił mój Ginekolog po tygodniu, tylko kiedy ten tydzień?? Czy to pełne 7 dni (czyli niedziela) czy w kolejna sobotę. Niestety nie ma tej odpowiedzi w zadnej ulotce :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: Do Adama+ zmiana plastra na tabletki IP: *.prenet.pl / *.prenet.pl 14.07.05, 22:44 witam :)) Częsty problem, spowodowany zastosowaniem przy Evrze tzw. dnia zmiany plastra, co ma się nijak do zasady stosowania tabletek. Proszę traktować ostatni dzień z plastrem tak jak 21 pierwszy dzień z tabletką, jeśli będzie to sobota, to 7 dni liczy Pani od niedzieli a więc pierwsza tabletka w następną niedziele, wówczas tabletki skończą się w sobote - no i tak poleci. Dodam że nawet gdyby wystąpił 1 dzień policzony w tę lub tamtą stronę błędnie, to i tak nic złego się nie stanie :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Do Adama+ zmiana plastra na tabletki IP: 82.160.22.* 15.07.05, 07:25 Dzieuje bardzo Panu za pomoc !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Do Adama+ zmiana plastra na tabletki IP: 80.50.19.* 16.07.05, 09:47 Takie pytanie jeszcze, czy jest wtedy pełne zabezpieczenie?? Bo spotkałam się z opinią, że powinnam 1 pigułkę wziąć w 1 dniu okresu. Ehhh... stary człowiek a takie problemy ma ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: Do Adama+ zmiana plastra na tabletki IP: *.prenet.pl / *.prenet.pl 16.07.05, 22:23 witam :) Oczywiście że jest pełne zabezpieczenie. Jeden plasterek evry właściwie należy traktować jako 7 tabletek, jeśli więc zmieni Pani plasterki na tabletki po 7 dniowej przerwie to zostanie utrzymany profil hormonalny, stężenie hormonów jak przy 7 dniowej przerwie przy używaniu plasterków. Ze strony hormonalnej plasterki i tabletki to jedno i to samo, różni się jedynie drogą podania i chemicznym podtypem zastosowanych składników. pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
dzika_roza Re: pytanie 14.07.05, 09:01 dziekuje za odpowiedz. wobec tego nie bede przerywac tylko normalnie poczekac az mi sie triquilar skonczy. i wtedy? wlasnie nie wiem czy zrobic normalnie 7 dni przerwy i zaczac brac yasmin, czy wziac od razu, bez robienia przerwy czy moze wziac dopiero w pierwszym dniu miesiaczki? pozdrawiam dzika_roza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: pytanie IP: *.prenet.pl / *.prenet.pl 14.07.05, 22:48 witam Odczekuje Pani normalnie 7 dni, jak przy każdym innym preparacie i rozpoczyna Pani yasmin tak jak każde inne opakowanie triquilaru. W tym przypadku lepiej nie robić przedłużania tabletkami yasmin, bo to jednak dość różne preparaty. pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
edubaj stediril? 19.07.05, 19:50 Na jednym z forów przeczytałam o tych tabletkach. nie słyszałam o nich wcześniej i chciałabym znać opinię fachowca. obecnie biorę Cilest Odpowiedz Link Zgłoś
edubaj Re: Do Adama - stediril? 19.07.05, 20:17 Nadmieniam że nie chodzi wyłącznie o cenę. chcę wiedzieć czy są dobre Odpowiedz Link Zgłoś
just_be24 Re: Do Adama 19.07.05, 21:02 Dziś lekarka przepisała mi Yasmin na moją prośbę, bo słyszałam o problemach przy zbyt długim przyjmowaniu Diane (biorę "ją" już 3 lata; wcześniej brałam inne, które niestety powodowały owrzodzenia na ustach - ale nie o tym chciałam).Napisał Pan, że można spokojnie przejść po 7-dniowej przerwie z jednych tabletek na drugie. Dotyczy to każdego rodzaju tabletek? Czy w moim przypadku, gdy kończę opakowanie Diane mogę po 7 dniach wziąć Yasmin, czy tak jak powiedziała lekarka, pierwszego dnia okresu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: Do Adama IP: *.prenet.pl 19.07.05, 21:48 witam Można bez żadnych problemów rozpocząć stosowanie yasmin po 7 dniowej przerwie. Krwawienie po tabletkach nie jest z biologicznego punktu widzenia miesiączką lecz tzw. krwawieniem z odstawienia, więc niepotrzebne jest branie tabletek pierwszego dnia krwawienia, można sobie w ten sposób jedynie lekko rozchwiać cykl (cykl się skróci). Zabezpieczenie antykoncepcyjne jest cały czas, możliwe są delikatne plamienia, bo zmieniając diane na yasmin zmniejsza Pani nieco dawkę estrogenu . pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: just_be24 Re: Do Adama IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 19.07.05, 21:51 Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź. Teraz wiem na czym stoję:) Tylko czemu lekarka powiedziała, żebym nie robiła przerwy?;) Każdy mówi co innego. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: Do Adama - stediril? IP: *.prenet.pl 19.07.05, 21:40 witam Stediril był na naszym rynku od kilku ładnych lat, lecz dopiero obecnie, z pewnych powodów "marketingowych" reklamuje się go. Stediril to hormonalnie dość stara kombinacja etynylorstradiolu i levonorgestrelu czyli gestagenu II generacji, obecnie stosuje sie tzw. III generację. Preparat ten ma 2 identyczne hormonalnie odpowiedniki, microgynon i rigevidon. Jest to dobry, sprawdzony preparat, najpopularniejszą na rynku odmianą jest microgynon. Po stedirilu, choć teoretycznie to identyczne preparaty, jest najwięcej negatywnych efektów ubocznych. Dlaczego - nie wiem, jest to chyba kwestia czystości chemicznej. Ja stosuję go niezwykle rzadko, jedynie w przypadkach kłopotów finansowych pacjentek. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edubaj Re: Do Adama - stediril? IP: 212.160.108.* 19.07.05, 21:52 obecnie, od 5 lat biorę cilest. który z tych preparatów jest lepszy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: Do Adama - stediril? IP: *.prenet.pl 19.07.05, 22:14 witam ponownie:) Cilest jest o 5 mikrogram etynyloestradiolu mocniejszy od stedirilu. Co do gestagenu zaś :) , to już kiedyś pisałem że pod nazwą norgestymat, kryje się substancja nieaktywna, prolek, która dopiero w wątrobie przekształca sie w aktywne metabolity - cis i trans levonorgestrel (prawo i lewoskrętna odmiana wiązań chemicznych), tak więc różnica między akurat cilestem a układem chemicznym stedirilu jest nieznaczna :) Niewątpliwie jednak lepszym preparatem jest cilest, ze względu na czystość chemiczną . pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barbaraxp poważne pytanie , bardzo ważne do Adama+ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.05, 21:42 Bardzo proszę o przetłumaczenie wyniku badania histopatologicznego ; łożysko:Haemorrhagiae dis seminatae spatii intravillaris , błony:Hyperaremia .Nadmienię że poronienie nastąpiło w 22 tyg.ciąży część tych wyników mam po polsku , a dotyczy to pępowiny :koniec matczyny i płodowy :bez zmian histologicznych .Tak było napisane w wyniku badania H-P. Ale reszta jest po łacinie i niestety dla mnie niezrozumiała. Na miarę moich możliwości przetłumaczylam : błony :Hyperaemia-przekrwione , łożysko : Haemorrhagiae - krwotok , ale niestety nie umiem tego odczytać w całości. Z pozdrowieniami Barbaraxp. Nie chcę iść do mojego ginekologa ponieważ on jest prawdopodobnie sprawcą mojego poronienia. Bo czy mądry i doświadczony ginekolog nie jest w stanie stwierdzić 5-cio miesięcznej ciązy ? Czy mądry ginekolog bada palpitacyjnie w 5- tym miesiącu ciązy i to tak agresywnie jak to miało miejsce w moim przpadku ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: poważne pytanie , bardzo ważne do Adama+ IP: *.prenet.pl 19.07.05, 22:00 witam Tłumaczenie: Łożysko: krwawienia rozsiane do przestrzeni międzykosmkowej. (przestrzeń międzykosmkowa to miejsce stykania się kosmków matczynej i płodowej części łożyska, tam następuje wymiana substancji międy matką a płodem) Błony płodowe: przekrwione No a z pępowiną bez zmian. Niestety, przykra sprawa, współczuję i pozdrawiam. ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbaraxp Re: poważne pytanie , bardzo ważne do Adama+ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.05, 22:04 bardzo dziękuję za tak szybką odpowiedź , dziękuje za wyrazy współczucia , powoli dochodzę do siebie. Z pozdrowieniami Barbaraxp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobietka do ADAMA+ - prośba IP: *.informel.pl / *.informel.pl 21.07.05, 11:41 chcialabym napisac Panu o moim przypadku,jednak wolalabym nie pisac tego na forum.niedlugo mam zaczac zazywac Yasmin,ale mam pewne problemy ze zdrowiem.jezeli Pan moze podac swoj e-mail to bardzo bym prosila,jezeli nie to podaje moj i bardzo bylabym wdzieczna gdyby odezwalby sie Pan do mnie,a ja napisalabym Panu o moim przypadku.moj e mail to s1wa@epf.pl.dziekuje z gory!!pozdrawiam cieplo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ninka do dr Adama+. Po logescie. Brak libido IP: *.access.as9105.com 22.07.05, 18:01 witam, Pania Adamie - prosze mi pomoc :) przez ponad 1,5 roku bralam logest, niby nie czulam sie najgorzej, ale poza powiekszeniem sie piersi oraz kilkoma kg wiecej, dopadly mnie dwa podstawowe problemy: suchosc w pochwie oraz spadek libido teraz od lutego nie biore tabletek i wszystko wraca do stanu przed rozpoczeciem antykoncepcji (libido wrecz od razu wzroslo,jedynie cykle sie zaburzyly,choc ostatnio dostalam okres juz po 30 dniach,wiec moze to tez juz sie reguluje) ale teraz takze jestem juz na stale z moim chlopakiem - tak wiec wraca temat antykoncepcji dziecka na razie nie planujemy, ale jednoczesnie obawiamy sie powtorki problemow z logestem, ktory dzialal po prostu w ogole anty-stosunkowo ;) i troche boimy sie ew. problemow z pozniejszym zachodzeniem w ciaze (np. za rok czy za 2lata) co by Pan radzil? jestem blodynka, 164cm/60kg pozdrawiam, NiNka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: do dr Adama+. Po logescie. Brak libido IP: *.brama.prenet.pl 23.07.05, 18:58 witam Problem, niestety, częsty przy tabletkach. Myślę jednak że winowajcą może być zbyt niski poziom estrogenów w tabletce. jeśli będzie Pani chciała jednak rozpocząc na nowo branie tabletek to może warto spróbować trzydziestkę tzn femoden lub yasmin lub inne zawierające 30 mcg etynyloestradiolu. Kwestia suchości śluzówek jest do rozwiązania za pomocą K-Y zelu lub feminum-żelu, chociaż jak sądze zwiększeni dawki estr. powinno ten problem choć częściowo rozwiązać. Natomiast kwestia libido niestety jest nierozwiązywalna. Po prostu przy niektórych tabletkach libido spada i koniec. Napisała Pani że po odstawieniu logestu było trochę zaburzeń w długości cykli być może trzeba by to sprawdzić co się dzieje. Co do ciaży za jakiś czas, to proszę się nie obawiać tabletek. Jeżeli jest Pani zdrową kobietą, tabletki na pewno nić złego Pani nie zrobią i po ich odstawieniu w ciągu 2-3 miesięcy bedzie mozna spokojnie pomyśleć o dziecku pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ninka Re: do dr Adama+. Po logescie. Brak libido IP: *.access.as9105.com 25.07.05, 17:51 dziekuje bardzo za odpowiedz :) na pewno te informacje mi sie przydadza czyli jesli chcialabym wrocic do tabletek,to powinnam pomyslec nad ich zmiana? jesli chodzi o moj organizm, ginekolog, do ktorego chodze, uwaza,ze wszystko funkcjonuje prawidlowo - dlatego tez wg niego nie ma sensu zmieniac czegokolwiek, nawet rodzaju tabletek (pewne niedogodnosci sa nie do unikniecia- rozumiem,ze w pewnej mierze tak jest...) wykorzystujac okazje i Pana uczynnosc - jak czesto nalezy powtarzac cytologie? (moj ginekolog jest ogolnie bezproblemowy i ostatnio pytalam go,czy nie powinnam zrobic jakichs badan (np. nigdy nie mialam badanego poziomu hormonow,a cytologie robilam prawie dwa lata temu po stwierdzonej nadzerce), no i stwierdzil,ze po niemal dwoch latach,to by sie przydalo powtorzyc cytologie ;) ) czy jeszcze jakies inne badania sie powinno robic regularnie? pozdrawiam, NiNka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pati 19 Pora brania tabletek antykoncepcyjnych.... IP: 195.117.107.* 25.07.05, 19:25 Moje pytanie dotyczy godziny brania tabletek... mianowicie pierwszy listek tabletek bralam zazwyczaj o godzinie 8 (czasami do 3 godzin później, a więc do 11).Teraz zaczynam brać 2 listek i chciałabym je brać o godzinie 12 (czasami później również do 3 godzin, a więc do 15). Czy taka zmiana spowoduje, że antykoncepcja będzie mniej skuteczna? czy po każdej 7dmio dniowej przerwie mozna zmienic godzine przyjmowania tabletek?? bardzo prosze o odpowiedz. I z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: Pora brania tabletek antykoncepcyjnych.... IP: *.prenet.pl / *.prenet.pl 26.07.05, 20:39 witam spokojnie, może Pani jak najbardziej zmienić porę stosowania tabletek bez jakiegokolwiek zagrożenia co do efektu antykoncepcyjnego. Należy jedna tę porę potem utrzymać, zawsze w ramach jednego opakowani tabletek które warunkuje u Pani jeden cykl. Zaś tolerancja 3-4 godzinna w stosowaniu preparatu jest całkowicie bezpieczna. No i oczywiście zmiany te może Pani bez problemu robić nawet co miesiąc. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: do dr Adama+. Po logescie. Brak libido IP: *.prenet.pl / *.prenet.pl 26.07.05, 20:34 witam Co do zmiany preparatu, proszę pamiętać że taka zmiana moze być zmianą na gorsze, jeśli już jeden preparat wypróbowła Pani i czuła się Pani z nim stosunkowo dobrze - to nie ma sensu zmieniać. Cytologię właściwie powinno się robić co roku a już na pewno przy stosowaniu tabletek, pisze Pani że miała pani nadżerkę - co z nią , czy została wyleczona??? Coroczny termin pobierania cytologi bierze się z specyfiki rozwoju nowotworu szyjki, który to nowotwór badanie cytologiczne ma wykrywać. Nie wchodząc w szczegóły, coroczne badanie statystycznie jest konieczne :) Badania poziomu hormonów podczas brania tabletek anty faktycznie niczego nie wnosi, nie ma po co ich robić (no może poza prolaktyną), natomiast powinno się oznaczać przynajmniej raz w roku krzepliwość krwi (wskaźnik INR i płytki krwi) oraz funkcję wątroby którą tabletki dość obciążają, ja stosuje wskaźnik GGTP który jet obecnie uważany za najlepszy marker stanu wątroby oraz bilirubinę całkowitą. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ninka Re: do dr Adama+. Po logescie. Brak libido IP: *.access.as9105.com 26.07.05, 23:35 dziekuje za odpowiedz tak, zostala wyleczona, podobno b. db sie zagoila zycze milego lata i sukcesow zawodowych :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosiakos Zmiana z Yasmin na Novynette... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 18:24 Dr Adamie, zgodnie z pańską radą kupiłam dzisiaj novynette. W ulotce przeczytałam, że przy zmianie tabletek pierwszą z nowego opakowania bieże się nastepnego dnia po ostatniej ze starego. Czy to prawda? Ostatnio gdy zmieniałam logest na Yasmin moja gin zaleciła mi wziąc pierwszą tableteke w dniu pojawienia się okresu czyli tak jak to przy stosowaniu tabletek pierwszy raz. Czy mogą wziąc tak jak opisuje to ulotka? Właściwie byloby mi to na rękę gdyż właśnie wtedy miałabym wyjazd i okresik jest zbędny w te dni ;) Dzięks za odpowiedź... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: Zmiana z Yasmin na Novynette... IP: *.prenet.pl / *.prenet.pl 26.07.05, 20:47 witam Nie czytam zwykle ulotek przy lekach a widzę że co preparat to inna "teoria" zmiany preparatu. Może powiem tak, najmniej sensowne wydaje mi się (i wynika to z fizjologii) stosowanie nowego preparatu pierwszego dnia krwawienia po odstawieniu poprzedniego. Może to się skończyć plamieniami. Ja osobiście preferuje rozpoczynanie nowego preparatu po prostu po 7-dniowej przerwie. Ogólna zasada działania tabletki anty jest taka sama, różnią się one wyłącznie podtypami składników chemicznych więc po co robić zamieszanie. Drugi sposób polegający na braniu nowego preparatu bez robienia przerwy też jest rozsądny. Moim zdaniem jednak po zmianie na preparat estrogenowo słabszy może się Pani liczyć z ewentualnością delikatnych plamień pod koniec stosowania pierwszego listka novynette. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Do Adama+ IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 26.07.05, 18:41 Od kilku lat biore Harmonet(0.02mg etynyloestaridu i 0.075mg gestodenu) zreszta dosc ciezko bylo dobrac mi ten srodek bo np po Cilest mialam mdlosci, zawroty i bole glowy oraz mialam podwyzszona temperature, probowalam rowniez Diane z uwagi na nadmierne owlosienie, skutek byl taki ze owlosienia przybylo nie mowiac o reakcji tradzikowej. W zwiazku z tym zastanawiam sie czy moglabym sprobowac brac Yasmine? Czy jest szansa ze moj organizm nie zareaguje w sposob opisany powyzej. Z gory dziekuje za rade pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: linka Re: Do Adama+ YASMIN- 6dzień i problemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 20:03 Witam Doktora...!!1 Wedle zaleceń kupiłam Yasmin i biore je już 6 dni, dzisiaj zaczełam się czuć jak balonik nie wiem czy jest to mój zły dzień, ale uczycie jest podobne do tego sprzed roku kiedy zaczełam brać microgynum, jeśli chodzi o moje samopoczucie to wszystko byłoby super do dzisiaj- czuje się wściekła jak osa, i nawet mój chłopak to widzi,oprócz tego pojawiła sie grzybica- z któłrą nie miałam problemu od jakiś kilku dobrych lat . Niewiem co robić czy przerwać czy brać dalej..??? Pozdrawiam i prosze o szybką odpowiedz LInka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: Do Adama+ YASMIN- 6dzień i problemy IP: *.prenet.pl / *.prenet.pl 26.07.05, 21:19 Witam Przede wszystkim nie przerywać preparatu - to zasada, no chyba że efekty uboczne są naprawdę dramatyczne. Może zacznę od końca. Grzybica na 100 % nie ma nic wspólnego z yasmin, owszem, tabletki predysponują do częstych infekcji ale w tym przypadku wyglądałoby to identycznie jak przy microgynonie. Co do innych opisanych przez Panią objawów no to niestety dość typowe dla włączania tabletek dolegliwośći. Zaskakujące jest jednak uczucie obrzęku, to raczej nie powinno mieć miejsca. Czy zły dzień ? na pewno dziś było załamanie pogody i przejście frontu atmosferycznego, być może jest Pani meteoropatką, ale nie przesądzałbym tego. Proponuję kupić sobie valdispert, 2-3 tabletki dziennie, uspokoi się Pani i będzie lepiej przejść przez pierwsze opakowanie preparatu. Najważniejsze jednak - nie przerywać. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linka Re: Do Adama+ YASMIN- 6dzień i problemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 17:17 Dziękuje bardzo za odpowiedz , tabletki będe oczywiście nadal brała...odezwe sie za dwa tygodnie po powrocie z urlopu. DZIĘKUJE I POZDRAWIAM!!!!!LINNKA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: Do Adama+ IP: *.prenet.pl / *.prenet.pl 26.07.05, 21:05 Witam Z opisanej przez Panią sytuacji bardzo trudno odpowiedzieć na ostateczne pytanie o yasmin. Opisuje Pani prawdopodobnie dość złożony problem hormonalny który bez badań laboratoryjnych będzie trudny do rozwiązania..Odwroty skutek działania diane jest naprawdę zagadkowy. Nie chcę zbyt narzucać komuś sposobu Pani leczenia, ale nie widzę możliwości dalszej terapii bez kilku badań. Po pierwsze usg transvaginalne w celu kontroli struktury jajników. Dalej, badania hormonalne które na dodatek mogłaby Pani wykonać dopiero po minimum 2 cyklach bez tabletek, no, powiedzmy po 50 dniach bez tabletek. Oznaczyć by należało prolaktynę, DHEA, FSH i LH (chodzi o ich wzajemny stosunek) i progesteron wykonany o ile to możliwe w 2-giej fazie cyklu ( 22 - 25 dzień cyklu). Dobrze byłoby oznaczyć też poranny poziom kortyzolu we krwi. Dopiero po tych badaniach możnaby, według mnie, decydować co do dalszej kuracji. Bez tych badań reakcja Pani organizmu na yasmin jest niemożliwa do przewidzenia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: Do Adama+ IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 26.07.05, 21:13 Bardzo dziekuje za szybka odpowiedz na moje pytanie. Szczerze mowiac nie bylam swiadoma ze moze byc to tak skaplikowany problem. Moj lekarz ginekolog profilaktycznie przeprowadza jedynie badania cytologiczne. Z tego co przeczytalam na Forum przyjmuje pan w Czestochowskich przychodniach. Czy moglabym prosic o namiary na e-mail szyszka@imc.pcz.czest.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: letnie tchnienie Re: Do Adama+ IP: 200.114.4.* 27.07.05, 15:11 hej, mam pytanko, Yasmin to pierwsze tabletki antykoncepcyjne ktore biore jestem przy koncowce pierwszego opakowania zostaly mi jeszcze 4 tabsy za tydz lece na wakacje i zastanawiam sie czy musze brac do konca te tabletki jak ich nie wezme to okres pojawi sie wczesniej czy lepiej nie robic wcale przerwy i wziac drugie opakowanie. Chociaz moj lekarz powiedzial ze bez przerwy to mozna dopiero po drugim opakowaniu. Jak myslicie co powinnam zrobic? Odpowiedz Link Zgłoś
evutek Re: Do Adama+ 29.07.05, 10:16 Drogi Doktorze, gratuluje powodzenia, tylko z forumek mógłby Pan prywatna praktyke utrzymywac. Jako ze Pan wielce fachowy, chciałabym sie spytac jak poziom hormonów 20/30 mg moze wpływac na powiekszanie sie piersi (jednak jestem zwolennikiem swojego B). Czy to tez kwestia zatrzymywania wody. Konkretnie po Logescie biust był OK, zdzeibko tylko wiekszy, po Mercilonie - x2 co mnie akuart srednio cieszy. Czy Yasmin, skoro od niej sie zaczeło pomoze ten problem wyeliminowac. Rozumiem ze dawka ma równiez wpływ na pojawianie sie kwawienia z odstwienia (2 dzien vs. 4 przy Mercilonie). Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: Do Adama+ IP: *.brama.prenet.pl 29.07.05, 23:48 witam Wielkość piersi, ich ewentualne powiększenie się po tabletkach, nie jest zawsze jednakowo przesądzone i takie samo u każdej kobiety przy tej samej pigułce. Zależy to od ilości tkanki gruczołowej w sutku. Bardzo łatwo samemu sobie to wybadać. Części gruczołowe są twardzsze i bardziej sprężyste niż tkanka tłuszczowa wypełniająca pierś. Im więcej tkanki gruczołowej tym bardziej pieri powiększą się po tabletkach, oczywiście bedzie to też proporcjonalne do zawartości estrogenu w tabletkach. W pewnych przypadkach zbyt duża ilość tk. gruczołowej może spowodować przejściowy ból przy rozpoczynaniu antykoncepcji. W zadnym przypadku nie można twierdzić że powiększenie sie piersi to efekt retencji wody. Po prostu tkanka gruczołowa jest silnie estrogenozależna. Jeśli chodzi o pojawianie się krwawienia w trakcie przerwy, nie jest to uzależnione tylko od estrogenów. Tu dużą rolę gra typ użytego gestagenu, więc dawka estrogenu nie przesądzi tego. Dodam że dość często spotykam się z reakcjami u kobiet które kompletnie nie zgadzają się z teorią. No ale z kobietami tak już podobno jest :):):) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aagnieszka Re: Do Adama+ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 20:59 Witam, jestem mezatką,matką 13 letniego syna, puszyta i palaca 35-tka,która nigdy wczesniej nie uzywała tabletek anty (dzis wziełam pierwsza). Mam kilka pytań do doktora Adama: 1.miesiaczke dostałam w niedziele ok 21, a pierwsza tabletke yasmin zażyłam w poniedziałek o 18(nie miałam ich w domu).Czy skoro nie mineły 24 od poczatku miesiaczki moge uznac ze tableke przyjełam o czasie? Jesli nie to co? Mam przerwać przyjmowanie? 2.Lekarz, który przepisał tabletki zlecił mi przed tem wykonac szereg badan z krwi np: TSH,FT3,FT4,DHL,LDLACAT,ASPAT i kilka innych, których nie rozczytam. Oczywiście nie zdążyłam wykonać badan przed przyjęciem pierwszej tabetki. Czy bede mogła je wykonać przyjmując już regularnie yasmin?( nie wiem czy tabletka zawierajaca hormony nie przekłamie wyników badań) 3Łącznie z tabletkami anty lekarz przepisał mi Accard i poleciła zażywać 2-3 razy w tyg.Czy w czasie miesiączkowania nie spowoduje tez? czy Accard nie spowoduje obfitszych krwawień? Przepraszam, ze tyle pytań na raz ale moj lekarz jest na urlopie na mam obawy czy mimo wszytsko zaryzykowałam i przyjełam pierwsza tabletke. Licze na szybka odpowiedz i pozdrawiam:) Aga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: Do Adama+ IP: *.brama.prenet.pl 02.08.05, 22:47 witam serdeczni nie mażadnej obawy co do pory przyjęcia przez Pania pierwszej tabletki, może być Pani całkowicie spokojna, tabletka działa i wszystko jest ok. Problem by był po 5 dniu krwawienia, jest nawet taki sposób rozpoczynania antykoncepcji, od 7 dnia po rozpoczęciu krwawienia, robi się tak aby pierwszy cykl się nie skracał, lecz skutkuje to tym że nie ma zabezpieczenia antykoncepcyjnego. Badania na TSH, FT3 i FT4 może Pani spokojnie robic w trakcie pobierania tabletek, mają one mały wpływ na ewentualne zmiany poziomów tych hormonów, badania te są badaniami na funkcję tarczycy. Dalej sa chyba lipidy krwi (myslę że HDL a nie DHL) i LDL czyli frakcje tzw dobrego i złego cholesterolu, pigółka też nie ma tu wpływu. Natomiast ALAT i ASPAT , enzymy wątrobowe, właściwie powinno się zrobić już po obciążeniu organizmu tabletkami i to po 2 - 3 miesiącach. Teraz też może je Pani zrobić , ale da to tylko efekt porównawczy przy kolejnych oznaczeniach, dodam że bardziej wymierne w tym przypadku jest oznaczenie GGTP. Co do accardu, zależy od dawki. ja zwykle stosuję 30 mg codziennie, jest taki preparat acesan 30, wyższe dawki moga być stosowane co 2-3 dni ale to troche nie po lekarsku:), stężenie kwasu acetylosalicylowego , składnika accardu będzie przy takim braniu stale spadało i podnosiło sie , a co za tym idzie efekt nie taki jaki powinien być . Accard może faktycznie nieco wydłuży miesiączke, natomiast co do obfitości to raczej nie powinien jej zwiększać. Podsumowując - niczym Pani nie zaryzykowała :) proszę brac preparat i nie obawiac się pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aagnieszka Re: Do Adama+ IP: *.dhl.com / 165.72.200.* 04.08.05, 10:53 Dziekuje slicznie za wyczerpujaca odpowiedz. Bardzo mnie uspokoiła Pana odpowiedz:) Mam jeszcze jedno pytanie: czy juz w pierszym cyklu (pierwsze opakowanie)przyjmowania yasmine mam zapewniona ochrone antykoncepcyjna? Pozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: Do Adama+ IP: *.brama.prenet.pl 04.08.05, 18:34 witam Jeśli pierwsza tabletka została wzięta pierwszego dnia krwawienia to zabezpieczenie antykoncepcyjne jest pełne już przy pierwszym opakowaniu. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: Do Adama+ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.05, 22:06 witam Panie Doktorze. Mam pytanko, moja dziewczyna brala Yasmin, ale przerwala kilka tabletek przed koncem pierwszego opakowania. Przez caly czas brania tych tabletek strasznie źle sie czuła. Poszła do swojej pani ginekolog, a ta zmieniła tabletki na Diane- 35 i powiedziała zeby zaczęła je brac normalnie w pierwszym dniu miesiączki (przerwa między Yasmin a Diane było 4-5 dni). Moje pierwsze pytanko to czy ta zmiana i tak krótki czas miedzy tabletkami nie wpłynie jakos negatywnie na zdrowie mojej dziewczyny i czy jesteśmy dostatecznie zabezpieczeni? Drugie moje pytanie to czy po zakonczeniu tego pierwszego opakowania (Diane-35) mozna nie robic 7 dniowej przerwy? Czy po pierwszym opakowaniu nalezy zrobic przerwe? Chcialibyśmy, aby okres pojawił sie później, bo akurat czeka nas wyjazd. Prosze o informacje i z góry dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: Do Adama+ IP: *.brama.prenet.pl 02.08.05, 23:31 witam no cóż - casus, sytuacja dość nietypowa, właściwie wszystko zależy od tolerancjo diany 35, przerwa 4-5 dni w tym przypadku mogła być zastosowana z powodu wcześniejszego zakończenia yasmin. Zabezpieczenie antykoncepcyjne jest cały czas, tu nie ma problemu, jak również niczym zdrowotnie to nie zagraża Pana dziewczynie - to na pewno. Według mnie problemem może być branie dłuższe diany, ja sugerowałbym raczej wydłużenie tylko o kilka , tych potrzebnych, dni, nie podawałbym całego opakowania. Jest to początek antykoncepcji u Pana dziewczyny i pacjentka musi się do niej dostosować, mogą się pojawić plamienia - nie żeby na pewno ale jest dość duże ryzyko ich wystąpienia. Podstawowy problem to tolerancja nowego preparatu teraz, od tego trzeba uzależnic całą resztę postepowania pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: Do Adama+ IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 20.08.05, 12:49 i jeszcze jedno, litosci...od kiedy zaczynadzialac yasmin?od pierwszej tabletki, od 7 dni, od opakowanie...juz 2 lekarzy pisało co innego, moja ginekolog tez co innego...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: Do Adama+ IP: *.brama.prenet.pl 24.08.05, 22:05 Jeśli rozpoczyna Pani pobieranie środka antykoncepcyjnego od pierwszego dnia miesiączki to zabezpieczenie antykoncepcyjne jest od pierwszwgo dnia jego stosowania. Kiedyś preferowano rozpoczynanie kuracji od 5-tego dnia krwawienia żeby nie skracać pierwszego cyklu, wtedy faktycznie pierwsze opakowanie nie dawało zabezpieczenia. Ale tej metody już chyba nikt nie stosuje Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? takbletka anty a zatrucie pokarmowe IP: 195.117.107.* 30.08.05, 22:14 Zastanawiam sie czy w momencie kiedy kobieta zwymiotuje ( okolo 11 godzin po przyjeciu 18 tabletki) tabletka antykoncepcyjna skutecznie zabezpiecza przed ciaza??!!! dziekuje za odpowiedz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: takbletka anty a zatrucie pokarmowe IP: *.brama.prenet.pl 30.08.05, 22:39 Witam Na wchłonięcie tabletki w jelitach, od jej połknięcia potrzeba organizmowi kobiety ok 3 godzin. Jeśli więc wymioty były po 11 godzinach od jaj zażycia to znaczy że zdążyła się wchłonąć i jej składniki dawno krążą już we krwi. Druga sprawa ze to już 18 tabletka, na dobrą sprawę gdyby nawet wymioty były wcześniej to można by już tabletki w tym miesiącu przerwać i trochę wcześniej wywołać krwawienie miesiączkowe.. No ale wszystko jest w porządku :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? takbletka anty a zatrucie pokarmowe IP: 195.117.107.* 30.08.05, 22:14 Zastanawiam sie czy w momencie kiedy kobieta zwymiotuje ( okolo 11 godzin po przyjeciu 18 tabletki) tabletka antykoncepcyjna skutecznie zabezpiecza przed ciaza??!!! dziekuje za odpowiedz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczęśliwa Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.05, 11:56 Witam Panie Doktorze. Od pewnego czasu obserwuję Pana życzliwe traktowanie osób poszukujących odpowiedzi na ważne dla Nich tematy . Mój problem znacznie odbiega od opisanych tutaj. Ja również biorę Yasmin dlatego obserwuję ten wątek . Chcę Pana zapytać czy wie Pan w jaki sposób yasmin wpływa na emocje, na uczucia i generalnie na postrzeganie świata. Tak się składa że moje życie emocjonalne zmieniło się w momencie kiedy zaczęłam stosować ten lek. Zmieniło się bardzo . Widzę teraz świat lepszym niż był, piekniejszym niż był i jestem szcześliwa . To zbiegło się w czasie. Nie wiem czy Pan spotkał się w swojej praktyce z takim przypadkiem . Uważam że powinien Pan wiedzieć że taki istnieje. Być może będzie to dla Pana ciekawy temat do rozważań i dogłębnej analizy. Jestem szczęśliwą kobietą. Chciałabym odbierać recepty na yasmin codziennie. Pozdrawiam Pana bardzo serdecznie i dziękuję za wszystko co Pan robi. Wierna czytelniczka wątku . Odpowiedz Link Zgłoś
lilith_ed Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny 01.08.05, 16:51 Witam:) Ja mam kolejne pytanie do naszego niezastapionego Pana Doktorka:D Po pierwsze - czy w czasie brania yasminu mozna pic herbatki odtruwajaco- moczopedne? Po drugie - czy biorac jakiekolwiek tabletki anty i stosujac diete, majac duzo ruchu itd, mozna w ogole schudnac? Z gory bardzo dziekuje i serdecznie pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.brama.prenet.pl 02.08.05, 23:38 witam Oczywiście, większy wysiłek fizyczny sprzyja jak najbardziej zmniejszaniu masy ciała przy stosowaniu tabletek, zwłaszcza przy yasmin. Kwestia wzrostu wagi przy tabletkach to nie jakieś tajemnicze działanie tabletki na masę ale zmiana nawyków żywieniowych i wzrost łaknienia następujący w dużym przedziale czasu. Do tego dochodzi oczywiście retencja wody (nie przy yasmin) lecz tym nie ma sie co zbyt przejmować. Co do ziołowych preparatów moczopędnych i "odtruwających" - oczywiście że mozna je stosowac bez żadnych problemów. Problemem byłyby preparaty przeczyszczające, głównie te zawierające liść senesu (folium senesi) te preparaty działają drażniąco na jelita i moga powodować słabsze wchłanianie preparatu a co za tym idzie mogą osłabiac ich działanie antykoncepcyjne. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adelka pytanie do dr Adama IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.05, 20:44 Witam serdecznie! Mam pytanie do Pana Doktora. Jestem po 1 opakowaniu Yasmin. Zdecydowałam się na zmianę preparatu po 5 latach stosowania Diane 35 /znaczne polepszenie stanu skóry, stany depresyjne, 0 libido – ogólna tolerancja dobra/. Oto moje obserwacje po Yasmin: powrót do świecenia skóry, bóle nóg, znaczna! poprawa nastroju, libido – mam wrażenie że lepiej /może to kwestia nastawienia/, codzienne wieczorne nudności i najgorsze – ciągłe bóle brzucha/podbrzusza. Proszę o radę. Czy powrócić do przyjmowania Diane 35, czy dać szansę Yasmin – nudności i dolegliwości żołądkowe ustąpią ??– to dopiero 1 op. Z góry dziękuję i pozdrawiam ciepło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: pytanie do dr Adama IP: *.brama.prenet.pl 04.08.05, 22:45 witam No, 5 lat na dianie to już kawałek czasu, trzeba się liczyć z tym że Pani organizm nie tylko przystosował się do tego preparatu lecz wręcz go potrzebuje. Zmiana to zawsze trauma dla organizmu, każda, nawet najbardziej zbliżona chemicznie ale jedna inna tabletka będzie inaczej tolerowana. Co do objawów które Pani podaje, wzrost libido i poprawa nastroju na yasmin to już z tego co zauważyłem reguła, może dotyczy to mniejszej zawartości estrogenu, może innej formy działania antyandrogennego yasmin. Yasmin działa na poziomie nadnercza hamując pulę powstających prekursorów hormonów męskich, diana blokuje receptory na androgeny nie pobudzając ich, ale blokuje wszystkie receptory, nie tylko te w skórze co poprawia cere ale również te które stymulują libido, seksualność kobiet jest przecież uzależniona głównie od obecności i działania hormonów męskich. Co do cery właśnie, myślę że to przejściowe pogorszenie, choć wolę nie mówić że na pewno. Bóle nóg, to prawdopodobnie sprawka yasmin, proszę oznaczyć sobie krzepliwość (INR, płytki krwi)no i rzecz jasna żadnych papierosów !!!!!! Myślę że to przejściowe. Natomiast bóle brzucha i podbrzusza oraz nudności to już rzecz którą trzeba by się zainteresować. Oczywiście mogą to byc efekty wprowadzenia nowej substancji chemicznej do organizmu, jeśli tak to pewnie ustąpią, ale jedyny sposób by się o tym przekonać to brać dalej yasmin :) Podsumowujac, sądzę że yasmin będzie jednak lepszym wyborem od diany (nadmienię że bardzo lubię stosować diane 35) Należy się jednak spodziewać nieco słabszego efektu kosmetycznego, lecz preparat ten będzie mniej obciążający dla organizmu. Na pewno poprawi się sfera psyche i libido. Myślę że trzeba dać szanse yasmin :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adelka Re: pytanie do dr Adama IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.05, 20:28 Dziękuję za szybką odpowiedź. Zastosuję się do zaleceń:-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosiakos Znowu jakieś wątpliwości... :/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 08:45 Dr Adamie, niecałe dwa tygodnie temu zmieniłam Yasmin na novynette i dopiero teraz dotarło do mnie, że przy zmianie na preparat słabszy powinnam się dodatkowo zabezpieczac, prawda? Niestety, nie pomyślałam o tym wcześniej, a urlop stwarzał wiele okazji do kochanka :) Czy działanie tabletek było ograniczone? Mogę byc w ciąży? Dodam, że plamię od ostatniej tabletki Yasmin do teraz...Jak za pierwszym razem z tabsami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: Znowu jakieś wątpliwości... :/ IP: *.brama.prenet.pl 07.08.05, 20:42 W żadnym wypadku nie musi się Pani dodatkowo zabezpieczać. Określenie słabsza czy silniejsza tabletka, odnosi się do jej składnika estrogenowego, który nie ma kompletnie wpływu na efekt antykoncepcyjny. Za zabezpieczenie odpowiada tylko gestagen którego w tabletkach jest zawsze taka sama ilość. Jeśli zaś jest to substancja o działaniu gestagennym, tak jak drospirenon w yasmin to jego dawka jest faktycznie większa niż gestagenu w novynette, ale są to dawki chemicznie równoważne. Plamienie zaś jest właśnie skutkiem zmiejszonej zawartości estrogenu w tabletce. Nie ma to nic wspólnego z zabezpieczeniem antykoncepcyjnym. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** tydzień z dostawienia.... IP: 195.117.107.* 08.08.05, 07:46 Chciałam sie dowiedziec, czy w tygodniu kiedy ostawiam tabletki moge zajsc w ciaze?? Np. Ostatnia tabletke biore w piatek a krwawienie wystepuje dopiero w poniedzialek... czy wystepuje mozliwosc zajscia z ciaze w sobote i niedziele?? z gory dziękuje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: tydzień z dostawienia.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 13:40 No wlasnie.Tez mnie to nurtuje.Od kiedy trzeba stosować dodatkowe metody zabezpieczenia,gdy chce sie odstawic tabletki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: tydzień z dostawienia.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 13:45 Oczywiscie chodzi o odstawienie ich na dluzszy czas,zaprzestanie stosowania, bo przeciez jesli to odstawienie tylko na tydzien,by wystapilo krawienie z odstawienia,to dzialanie antykoncepcyjne jest rowniez w tym tygodniu.A co jesli po tygodniu przerwy nie chce sie zaczynac nowego opakowania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: tydzień z dostawienia.... IP: *.brama.prenet.pl 08.08.05, 21:26 witam W trakcie 7 dniowej przerwy, tak jak pisałem zabezpieczenie antykoncepcyjne jest cały czas. Jeśli natomiast chce Pani całkowicie odstawic tabletki to płodność w 80 % wraca od razu w pierwszym cyklu, tzn. że około 13-15 dnia od rozpoczęcia się krwawienia po ostatnimopakowaniu tabletek moze juz dojść do jajeczkowania. Praktycznie od 9-10 dnia juz należy stosowac dodatkowe pozahormonalne zabezpieczenia antykoncepcyjne. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: tydzień z dostawienia.... IP: *.brama.prenet.pl 08.08.05, 21:22 witam Tabletka daje zabezpieczenie antykoncepcyjne przez cały okres cyklu, tzn. że również w czasie całej 7 dniowej przerwy, i to niezależnie od tego czy krwawienie w danym dniu ma miejsce czy nie. Nie ma strachu. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: Znowu jakieś wątpliwości... :/ IP: *.brama.prenet.pl 07.08.05, 20:44 Oczywiście plamienie jest przejściowe :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mistrz Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: 195.116.81.* 01.08.05, 21:26 sprzedam 2 bilety na DPS po bardzo niskiej cenie Zainteresowanych prosze o kontakt GG 8131619 lub 7360480 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczęśliwa Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 20:35 tak...trzeba dać jej szansę ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosiakos Chyba mam problem :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 13:41 Doktorze! Ratunku... Strasznie swędzi mnie skóra, czy to może byc spowodowane tabletkami? Myslałam, że to z powodu morskiej wody na urlopie, ale teraz nie jest lepiej...Poza tym wyskoczyły mi suche plamki na skórze i wyglądam jak panterka :) mam nadzieję, że to minie...Co pan myśli?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: Chyba mam problem :) IP: *.brama.prenet.pl 08.08.05, 21:35 witam Jeśli bierze Pani pierwsze opakowania tabletek a zwłaszcza jeśli pierwszy raz opalała się Pani biorąc tabletki to niestety mogą pojawiac się plamki na skórze. W niewielkim odsetku pacjentki biorące tabletki nie mogą się opalac zbyt intensywnie, tabletki powodują nierównomierna opaleniznę, ale nie suche plamki na skórze, co do świądu to też byłbym raczej ostrożny, taki efekt nie jest raczej opisywany. Może nalezałoby sprawdzic czy nie ma Pani zmian uczuleniowych albo czy nie załapała Pani choroby skóry........ niestety grzybicy (na to mi wygląda ale to trzeba zobaczyć) Reasumując podejrzewam że problem jest raczej dermatologiczny niż ginekologiczny, choc zalecam konsultację i tu i tu. Trzeba szybko zabrać się za leczenie. Poza tym jeśli plamki wyskoczyły już po powrocie to absolutnie nie może to być wina tabletek. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daria Krwawienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 18:16 Mam pytanie.Po ilu dniach od przyjęcia pierwszej tabletki Yasmin powinno ustąpić krwawienie? Z góry dziękuję za odpowiedź.Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: Krwawienie IP: *.brama.prenet.pl 08.08.05, 21:41 witam poruszyła Pani częsty i denerwujący problem. Właściwie krwawienie powinno sie zakończyć po 4-5 dniach. Jednakże rozpoczynanie tabletek może spowodować skutki uboczne , a jednym z nich są właśnie plamienia. Mogą się one przejawiac jako przedłużające się plamienie po miesiączkowe lub pojawiać sie np. 113 dnia z tabletką kiedu uprzednia wszystko było już ok. Dość często niestety przy pierwszym opakowaniu tabletek plamienie trwa nawet cały cykl, wiem że to nieprzyjemne i niewygodne, ale najlepszą metodą na te plamienia to czekać. Można być właściwie pewnym że w trakcie drugiego opakowania będzie juz znacznie lepiej a przy trzecim plamień nie będzie w ogóle. Dodatkowo mozna pobierać vitaminę K (vitacon) 1 tab. dziennie lub cyclonaminę 2 razy po 2 tab. To skraca plamienia. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alienka Schudłyście ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.05, 09:26 Śledzę ten wątek i widzę, że zrobił się z tego kącik darmowych porad lekarskich :)Podziwiam panie, któe ufają komuś tak w ciemno... Nie prościej udać się do własnego ginekologa? A tak na marginesie - schudłyście coś faktycznie po tych tabletkach? Takie tu hymny pochwalne na cześć Yasmin a ja jakoś nie zauważyłam szczególnej różnicy - tabletki jak tabletki - cera tak samo czyli w miarę, libido tak samo czyli średnio, a waga ta sama. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiola Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 12:38 Panie Doktorze, czy Yasmin dyskwalifikuje wszystkie inne preparaty zawierajace lisc senesu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jesiennaja Re: Schudłyście ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 20:29 tak. DWA KILOGRAMY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greta Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.bdi.net.pl 10.08.05, 01:43 Czesc Adam, doceniam Twój wysiłek i cierpliwość w odpowiadaniu na posty:) Sama jednak zastanawiam się nad tabl Yasmin, więc jest to dla mnie dobre źródło informacji. Mój problem polega jednak na tym, że stwierdzono u mnie kandydoze układu pokarmowego i obawiam się, ze tabl nie pozwolą mi się pozbyć tego paskudztwa. Nie uskarżam się na grzybice pochwy, wyjątkowo po zastosowaniu antybiotyków - unikam ich jednak teraz jak ognia. Stosuje antyk. horm. juz od 7 lat, najpierw Diane, Rigevidon, Logest i ost 1,5 roku evra. Nie wiem co mam zrobic: pozostać przy plastrach (ale denerwuje mnie ciągłe odklejanie się), spróbować Yasmin, czy w ogóle powinnam zrezygnować z hormonów. Z góry dziękuje za poradę i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marika pytanie do p. Adama IP: *.trustnet.pl 10.08.05, 21:54 Witam Mam pytanie: wiem ze przy braniu antybiotków i stosowaniu tabletek anty skuteczność tych drugich obniża się. Od pewnego czasu zażywam Zyrtec i boje sie ze Cilest nie działa tak jak powinien. Czy powinnam stosować Cilest + prezerwatywa, czy same tabl. wystarczą? Proszę o odpowiedź Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: pytanie do p. Adama IP: *.brama.prenet.pl 10.08.05, 22:45 Witam Zyrtec nie ma żadnego wpływu na działanie tabletek antykoncepcyjnych, Nie musi sie Pani niczego obawiać. Skuteczność tabletek antykoncepcyjnych obnizają jedynie antybiotyki i to też nie wszystkie, oraz niektóre, starszej generacji leki przeciwpadaczkowe. Zyrtec to antyhistaminant, nie wpływa w żaden sposób na wchłanianie i działanie tabletek anty. Tak więc prezerwatywa całkowicie niepotrzebna :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czterdziecha pytanie do p. Adama IP: *.pl / 83.16.117.* 10.08.05, 22:59 przeglądałam trochę wątek i sama ośmielę się zapytać , chociaż troszkę nie na temat , bo nie o antykoncepcję za pół roku skończę 40 lat, cykle miałam zawsze regularne jak w zegarku co 28 dni, po urodzeniu dziecka (3 lata temu) okres powrócił po 18 miesiacach , cykl skrócił się o 1 dzień ,czyli były cykle 27 dniowe , a od kilku miesięcy zaobserwowałam drastyczne skrócenie cykli 20-23 dni i ponieważ obserwuję trochę swój organizm wydawało mi się , że były to cykle bezowulacyjne ( brak charakterystycznych objawów owulacji). Jak Pan sądzi , czy jest to objaw zbliżającej się menopauzy , czy też może to świadczyć o jakiejś chorobie układu rozrodczego.pozdrawiam serdecznie i proszę o odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: pytanie do p. Adama IP: *.brama.prenet.pl 11.08.05, 00:48 Witam Jak na menopauzę to trochę za wcześnie :) Choć dobrze byłoby skonfrontowac to z czasem wystąpienia ostatniej miesiączki u Pani matki. W Pani przypadku bez badań hormonalnych (głównie FSH)i usg dość trudno jest wyrokowac co sie moze dziać. Sam fakt wystąpienia cykli bezowulacyjnych moze występować w wielu schorzeniach, może też być przejściowy. Niestety na razie mogę tylko doradzić zrobienie badań, potem, po ich interpretacji można coś zacząć robic Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czterdziecha Re: pytanie do p. Adama IP: *.pl / 83.16.117.* 11.08.05, 11:07 dziękuję bardzo za odpowiedź , widzę niestety , że bez wizyty w gabinecie się nie obejdzie, mam tylko jeszcze jedno pytanko czy mogę tę wizytę odłożyć jeszcze o kilka tygodni , czuję zbliżający się okres ( dziś 23 dzień cyklu), ten cykl być może był z owulacją ,ale około 8-9 dnia cyklu ( był śluz płodny i charakterystyczne pobolewania)dodam ,że nie mam żadnych niepokojących objawów ze strony układu rozrodczego poza tym skróceniem cykli , dziękuję za zainteresowanie się moim problemem pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: pytanie do p. Adama IP: *.brama.prenet.pl 11.08.05, 23:10 Witam Oczywiście, wizyta u ginekologa jest konieczna. To o czym ja tutaj piszę można traktowac jedynie jako bardzo ogólne wskazówki. Żeby zacząć leczyć trzeba koniecznie odwiedzić gabinet. Cżęsto dokładnie przeprowadzony wywiad lub staranne zwykłe badanie ginekologiczne moąe już sporo wnieść do rozpoznania. Co do pytania, FSH może Pani sobie oznaczyć w każdym, dowolnym terminie. Są określone normy na każdą fazę cyklu, więc interpretacja zawsze będzie możliwa. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.brama.prenet.pl 10.08.05, 23:01 Witam Kandydoza układu pokarmowego to dość poważne schorzenie. Na pewno musisz wyleczenie tego uważać za priorytet. Myślę że serie flukonazolu lub pulsy orungalu powinny dać radę zakażeniu. Ale najlepiej leczyć w/g mykogramu. Co do antykoncepcji, tabletki anty zwiekszają częstość występowania grzybic pochwy u kobiet, przez delikatną zmianę proporcji hormonów kobiecych, to niezaprzeczalny fakt. Trudno jednak odpowiedzieć mi na pytanie co z kandydozami układowymi. przypuszczam że nie mają tutaj wpływu, ich punkt uchwytu jest gdzie indziej, zaś sam fakt pobierania tabletek doustnie nie ma żadnego wpływu na ewentualność powstania kandydozy, jak ma to miejsce w przypadku antybiotyków. Nie dam jesnak za to głowy :) Myślę jednak że odstawienie antykoncepcji na czas kuracji antymykotycznej byłoby wskazane ze względu na obciążenie wątroby, leki przeciwgrzybicze są niestety lekami dość toksycznymi i uciążliwymi do "przerabiania" przez wątrobę. Co do preparatu, wiem że z plasterkami są pewne kłopoty, trzeba jednak wziąśc pod uwagę to, że podawanie leku przezskórnie znacznie zmniejsza obciążenie właśnie przewodu pokarmowego. Z drugiej stronyskład yasmin jest ogólnie nowocześniejszy i korzystny kosmetycznie. Myślę że jeśli markery wątrobowe (GGTP, ALAT, ASPAT i bilirubina ) będą w normie to spokojnie może Pani wrócić do którejś ze stosowanych wcześniej tabletek lub spróbować yasmin. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania79 Re: ból piesi po 14 tabletce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 18:53 Witam, od czterech miesięcy biorę pigułki, najpierw przez 2 m-ce Jeanine-niestety okropnie mnie bolały piersi.Teraz kończę drugie opakowanie Yasmin i problem powrócił, zawsze po ok 14 tabletce zaczynają boleć mnie piersi i tak już jest do końca opakowania. Wcześniej (2 lata temu) brałam Cilest i było ok jeśli chodzi o piersi,za to utyłam i spadło mi libido, czy powinnam do niego wrócić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: ból piesi po 14 tabletce IP: *.brama.prenet.pl 17.08.05, 00:13 Witam No cóż, zależy na czym Pani bardziej zalezy. Prawdę mówiąc to raczej cilest powinien powodować większe, bolesne napięcie piersi ze względu na większą dawkę etynykoestradiolu który jest za te bóle odpowiedzialny. Co do Jeanine, to zdania są podzielone, ja osobiście nie mam zbyt dużego doświadczenia z ta tabletką , po prostu mało ją pisze ze względu na właśnie często występujące skutki uboczne. Bóle piersi powinny ustąpić po około 2-3 opakowaniach rozpoczętego preparatu. Zaproponowałbym Pani jeszcze dwa opakowania yasmin. Zobaczyć czy bóle będą miały tendencję do osłabiania się. Ewentualnie mozna sobie pomóc pobierając przez jakiś czas mastodynon, to takie krople na pół homeopatyczne, lecz bardzo często stosowane w allopatii głównie przez lekarzy od chorób piersi. Poczekać. Poza tym rozpoczęcie pobierania cilestu (według mnie) nie jest najszczęśliwszym pomysłem, dlaczego ? - juz pisałem. Jeśli bóle nie ustąpia to wtedy proponowałbym tabletke niskoestrogenowa np. logest. Poza tym jeżli Pani rodziłe może zdecydowac się na wkładkę domacoczną (spiralkę). Dość duzy wydatek, przynajmniej w przypadku najlepszej mireny, Ale to się zwraca. Pół roku ma Pani spokój. Powracając jeszcze do cilestu to faktycznie tyje się na nim zwykle bardzo łatwo, potem trudno to zgubic , zaś jeśli tabletka powoduje jednocześnie spadek libido - to po co ją wogóle brac :) Proszę jeszcze popróbowac yasmin, potem ewentualnie logest. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: midi Re: ból piesi po 14 tabletce(cilest i tycie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 01:06 mam pytanie do p. Adama. Moja dziewczyna jest w połowie drugiego opakowania cilest i właśnie zaczął się problem z przybieraniem na wadze. Poza tym wszystko jest w porzadku, a libido nawet wzrosło. W związku z wagą postanowiła po drugim opakowaniu wrócic do sedyrilu (który brało poprzednio). Czy nie będzie w związku z tym problemów? Drugie pytanie dotyczy Yasminu. Kiedy moja dziewczyna była u ginekologa i wspomniała o nim, zareagował dziwnie, mówiąc, że to niemieckie tabletki i że jej tego nie przepisze bo to nie dla niej. Nie chciał jednak powiedzieć nic więcej dlaczego nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: ból piesi po 14 tabletce(cilest i tycie) IP: *.brama.prenet.pl 20.08.05, 00:26 Witam Cilest jest najsilniejszą estrogenowo tabletką na rynku polskim, stąd typowe dla takiego układu hormonalnego objawy - wzrost libidopowiększenie piersi, ale też objawy negatywne, głównie właśnie wzrost apetytu i co najważniejsze zmiana tzw. nawyków żywieniowych, nawet jeśli się je mało zmienia sie pokarmy na bardziej energetyczne. Powrót do stedirilu nie powinien byc problematyczny. Zresztą polacałbym to. Stediril to tania ale dobra tabletka. Nie rozumiem reakcji lekarza na pytanie Pana Dziewczyny o yasmin, prawdopodobnie ma układ z firma produkującą inny środek antykoncepcyjny i stara sie za wszelką cene wypisywac go, jak tylko się da. To dość częsta sytuacja. To co że yasmin jest niemiecki ? co, lekarz nazista ?. Nie rozumiem tego tłumaczenia. Jeśli cilest jest wg. niego dobry dla Pana Dziewczyny to yasmin tym bardziej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Funia79 Re: ból piesi po 14 tabletce IP: 81.255.28.* 17.08.05, 16:13 bardzo, bardzo Panu dziękuję. Tak jak Pan radził wezmę jeszcze dwa opakowania Yasmin, jeśli mi ból nie przejdzie to poproszę swoją lekarkę o przepisanie jakiejś pigułki niskoestrogennej. Swoją drogą to dziwne, że po Cileście, który ma aż 0,35 estradiolu, więc najwięcej w porównaniu z innymi pigułkami,nie miałam takich skutków ubocznych. Czy Logest lub Harmonet też mają dobry wpływ na cerę i przetłuszczanie włosów?? Pozdrawiam P.S. Swoją drogą to wielka szkoda, że Pan nie przyjmyje w Łodzi... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: ból piesi po 14 tabletce IP: *.brama.prenet.pl 20.08.05, 00:31 Witam:) Wszystkie pigułki antykoncepcyjne mają pozytywny wpływ na cerę i przetłuszczanie się włosów, działając antyandrogennie. Jednakże z różna siłą. Dwoma tabletkami które w wybitnie silny sposób wpływają na polepszenie się cery to własnie yasmin i diane 35. Ale zarówno logest jak i harmonet dadzą wymierny skutek antyandrogenowy i zapewne poczuje Pani satysfakcjonującą poprawę cery, zmniejszenie się objawów ewentualnego trądziku na całej skórze i zmniejszenie przetłuszczania się włosów. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia do dr Adama IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 20.08.05, 12:40 mam pytanko, sprawa wyglada tak: Mam 18 lat, moja nowa pani ginekolog, po wywiadzie rodzinnym i w ogóle wszystkim innym przepisała mi yasmin. Tylko ze, moja mam w wieku 40 lat miala udar mózgu. Wczesniej w rodzinie nigdy nie wystepowały zadne choroby zakrzepowe, nawet zylaki. Nie znaleziono bezposredniej przyczyny udaru mamy, IWelu lekarzy doszło do wniosku ze udar ten mial podłoze stresowe...Fatalny tryb zycia, duzo papierosów, brak sportu i bardzo bardzo stresujaca praca. NA tej podstawie Pani doktor przepisała mi te tabletki.Wczesniej brałam harmonet, zareagowałąm na niego bardzo dobrze, zero skutków ubocznych, potem zrobiłam sobie przerwe w jego braniu i zaczełam barc znowu. No i sie zaczeło, tycie, stany lekowe, bole nog,wymioty, bole głowy, biegunka.Lekarz mowił mi ze zdarza sie ze organizm zle toleruje powrót do tych samych tabletek...ale ja w sumie nie o tym.Pytanie mam takie.Czy aby na pewno moge brac tabletki?Czy Yasmin jest najodpowiedniejszym srodkiem dla mnie?Inne zabezpieczenia odpadają...probowałam nawet małej bardzo bardzo młej spirali (podobno teraz zakłada sie juz kobietom nie rodzacym nawet) ale okazało sie ze mam za załą macice?Co zrobic zeby dobrze sie zabezpieczyc i nie wpasc przed matura?? A co do historii o umieraniu...Dziewczyny!Ja widzialam programow o tabletkach tyle ze hohohohoh i jeszcze troche...Nawet o Cilescie i Harmonecie.I bylo: ta sie udusiła, tamta miala udar, tamta umarła, ta popełnila samobójstwo taką miala depresje...i ze to nic tylko czysta smierc...a co najwazniejsze pewna....ale to jedna wielka bzdura!!!PRO PA GAN DA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: do dr Adama IP: *.brama.prenet.pl 24.08.05, 22:02 witam po krótkiej przerwie :) Jesli chodzi o bezpieczeństwo stosowania przez Panią środków antykoncepcyjnych , to należy powiedzieć jedna zasadniczą sprawę , nie jest Pani obciążona wywiadem w kierunku choroby zakrzepowej. Jeśli u mamy ustalono tak wiele czynników mogących spowodowac udar to Pani pewnie ich unika, i to pewnie dość rygorystycznie. Co do yasmin, nie widzę , przynajmniej z tego co Pani opisała przeciwskazań do jego stosowania. Rózna reakcja organizmu na ten sam środek antu po przerwie to w/g mnie raczej bajka. No chyba że w tej przerwie była Pani w ciąży i urodziła dziecko:) wtedy ok, zgadzam się. Co do wkładki, lepiej niech Pani nie ryzykuje. Kobieta nie rodząca nie powinna nawet próbowac założenia wkładki. Zaś opowieści o małej macicy to też taki powtarzany do znudzenia idiotyzm. Kobieta nierodząca może miec macicę o wymiarach 2,5 na 1,5 na 1 cm (mniejsza niz pudełko zapałek) i jest to norma. Powracajac jeszcze do choroby Pani mamy, dość ważne byłoby zróznicowanie czy był to udar krwotoczny czy niedokrwienny . pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeronimo stronka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.05, 23:13 www.yasmin.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re:Pytanie IP: *.trustnet.pl 22.08.05, 14:58 Czy w pierwszym miesiacu brania tabletek antykoncepcyjnych mam zapewniona dobra ochrone czy musze stosowac jakies dodatkowe srodki zabezpieczajace? Z gory dziekuje za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re:Pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 21:27 Ochrona antykoncepcyjna jest od pierwszego dnia brania tabletek (pod warunkiem, że prawidłowo je przyjmujesz czyli od pierwszego dnia krwawienia) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re:Pytanie IP: *.brama.prenet.pl 24.08.05, 22:08 witam "KTOŚ" odpowiedział bezbłędnie na pytanie, zresztą przed chwilą tez o tym pisałem. Tabletka wzięta pierwszego dnia krwawienia daje zabezpieczenie antykoncepcyjne od razu, od pierwszej tabletki. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sk Kolejne pytanie IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 24.08.05, 08:16 Jak duże może być opóźnienie miesiączki w kolejnym cyklu po zaprzestaniu stosowania pigułek anty? Dzisiaj właśnie jest 12 dzień opóźnienia - zaczynam się niepokoić! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julies Re: Kolejne pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.05, 21:30 mnie po odstawieniu tabletek okres spoznil sie 17 dni takze jeszcze nie panikuj.To normalne choc bardzo meczace! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lalal Re: Kolejne pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 21:33 Czy znacie jakies sprawdzone sposoby, zeby urodzic chlopca? ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: Kolejne pytanie IP: *.brama.prenet.pl 24.08.05, 22:36 witam Jest taki "czarodziejski" sposób, nawet trochę potwierdzony przez statystyki że większa ilość chłopców jest poczętych przy stosunkach odbytych w późniejszym okresie owulcji, tzn. że jeśli kobieta jajeczkuje 14 dnia cyklu to jeśli zapłodnienie ma miejsce 14 lub 15 dnia to jest większe prawdopodobieństwo poczęcia chłopca, gra tutaj rolę względna różnica prędkości przemieszczania się plemników niosących materiał genetyczny chłopca lub dziewczynki. Układ XX jest teoretycznie o jedno ramię chromosomu cięższy od układu XY. Ale wydaje mi się że to taka bajeczka. Nigdzie nie ma potwierdzenia tej metody, poza statystyka, a statystyke można róznie interpretować :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: Kolejne pytanie IP: *.brama.prenet.pl 24.08.05, 22:22 witam To dość złożony problem. Meritum sprawy jest w tym że stężenia hormonów we współczesnych tabletkach anty śa tak niskie ( ze względu na zdrowie pacjentek) że pigułki te nie blokuja w wiekszości jajeczkowania. Pacjentki biorac tabletki jajeczkuja, często zwracają sie do mnie ze strachem że biorą tabletke a odczówaja zmiany zmiany w organiźmie charakterystyczne dla jajeczkowania. tabletki współczesne, dopuszczając do jajeczkowania działają na dwóch innych mechanizmach , wystarczających całkowicie do zabezoieczenia antykoncepcyjnego. w takim więc przypadku miesiączka po odstawieniu tabletek wraca zwykle po miesiącu +/- kilka dni (5-7). Jednakże jest duża grupa pacjentek u których tabletka całkowicie blokuje jajeczkowanie, a wtedy mamy inna sytuację. W momencie zablokowania jajeczkowania nie ma dojrzewania nowych komórek zawierających jajeczko (tzw. rekrutacji jajnikowych komórek pierwotnych) .Jeśli w takiej sytuacji pacjentka przerwie stosowanie tabletki, musi dojść do całej przemiany od komórki pierwotnej do dojrzałego pęcherzyka Graffa, zdolnego pęknąć (owulacja). Okres przemiany tej jest średnio obliczany na 60 do 70 dni, i tyle może trwac przerwa do pierwszej miesiączki od odstawienia tabletek. Acha do tego jeszcze trzeba dodac ok 14 dni fazy lutealnej. Zasadniczo im szczuplejsza pacjentkaa i im silniejsza tabletka tym wieksze prawdopodobieństwo całkowitej blkoady jajeczkowania. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anja Re: Kolejne pytanie IP: *.toya.net.pl 25.08.05, 14:18 A ja mam następujące pytanie. Czy mogę przejść z Logestu na Yasmin bezpośrednio, nie robiąc 7 dniowej przerwy?? Akurat tak wypadło,a chciałabym jak najszybciej przejść na nowe pigułki. Odpowiedz Link Zgłoś
mamawiktorki Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny 25.08.05, 16:34 Witam Panie Adamie.Mam do pana pytanie.Jak Pan uważa lepiej zrobić wypalankę cz wymrazanie nadzerki.Moja pani doktor twierdzi ze wypalanka jest lepsza.Wynik z cytologii to II ale tak mam całe życie nawet w czasie ciąży.Mam dziesiecio miesieczną córke.Bardzo boje sie tego zabiegu czy to boli bo z forum dziecko wyczytałam ze wypalanka strasznie boli,ze po niej sa długo krwae upławy,ze nie wolno przez miesiac nic dzwigac.Czy to wszystko prawda.Proszę o pomoc. Justyna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.brama.prenet.pl 25.08.05, 23:36 Witam Prosze Pani, wyższość wymrażania nadżerki nad jej wypalaniem jest absolutnie poza wszelką dyskusją. Zgadzają się z tym właściwie wszyscy ginekolodzy... prócz tych którzy nie dysponują krioaplikatorami potrzebnymi do wymrażania. Ja jestem w tej dość dziwnej sytuacji ze tylko kilka razy dane mi było zrobic wypalankę. Od ponad 5 lat stosuje wyłącznie mrożenie. Róznica jest kolosalna. Pierwszą rzeczą jest właściwie niepisany zakaz wypalania nadżerek u pacjentek nierodzących. Jednak i po pierwszym porodzie wypalanie może spowodowac zmiany negatywnie skutkujące na ewentualną przyszłą ciąże. Nie wchodząc w techniczne szczegóły, wypalanie powoduje zbliznowacenie szyjki macicy, co może skutkowac tym ze będą trudności z zajściem w ciąże lub kłopoty z jej utrzymaniem, związane jest to z tym ze wypalanie niszczy okrężne włókna elastyczne stanowiace jakby szkielet szyjki macicy, ponadto wypalanka jako wykorzystanie łuku elektrycznego, nie daje równomierności zabiegu, to znaczy że w pewnych miejscach tkanka jest zniszczona zbyt głęboko miejscami zaś za płytko. Przy mrożeniu ma Pani pewność stałej głębokości zamrożenia, nie powstają blizny, nie niszczą sie włókna okrężne. zabieg zamrożenia jest właściwie bezbolesny, jeśli nie liczyć bólu związanego ze skórczem macicy przypominajacego ból okołomiesiączkowy. Osobiście wykonałem ponad 250 tego rodzaju zabiegów z ok 95% skutecznością, w przypadku wypalanek odsetek ten jest znacznie niższy. Z uwagi na cenę krioaplikatorów, mniej więcej 5-7 razy wyższej od lancetronów którymi wykonuje się wypalanki, zabieg ten prywatniej jest dość drogi. Jeśli chce go Pani przeprowadzić na ubezpieczenie, prosze o ewentualny kontakt na adres femur1@o2.pl , ja wykonuję te zabiegi w ramach kontraktu z nfz-em. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mamawiktorki Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny 26.08.05, 11:59 Panie Adamie wielkie dzięki za odpowiedz.Chcę ten zabieg wykonać w pazdzierniku bo we wrzesniu mam wyjazd.Proszę mi napisać coś wiecej o tym wymrazaniu.Cze też zakłada sie po zabiegu opatrunek.Czy wystepuja krwawienia i upławy i czy tez nie wolno dzwigać.Po jakim czasie od zabiegu do kontroli.Słyszłam też ze stosuje sie jakąś zasypkę po zabiegu ? Pozdrawiam Justyna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.brama.prenet.pl 26.08.05, 23:07 witam Postępowanie po zabiegu jest uzależnione od rozległości zamrażanej zmiany oraz od "przyzwyczajeń" ginekologa :) Krwawienia nie występują właściwie nigdy, choć miałem takie przypadki, lecz związane to było z nieregularnością krwawień u tych pacjentek. Jeśli zaś chodzi o upławy, to jest z tym dość spory problem. W kilka godzin po zamrożeniu zaczynają się czasami naprawdę bardzo obfite wodnisto - śluzowe upławy, mogące trwać nawet do 10 dni i w zależności od wielkości nadżerki mniej lub bardziej obfite. Czasami są naprawdę bardzo obfite... Co do dźwigania ciężarów to poza pierwszym dniem po zabiegu nie ma żadnych ograniczeń, przypominam, po zamrożeniu nie ma "rany" na szyjce macicy która przy wahnięciach ciśnienia związanych z wysiłkiem mogłaby zacząć krwawic.Co do kontroli to też decydują tutaj osobiste doświadczenia lekarzy. Ja stosuję dwa leki miejscowo w postaci globulek i kapsułek dopochwowych, jeden po ustąpieniu upławów, drugi po pierwszej miesiączce pozabiegowej zaś kontrole w gabinecie po dwóch miesiączkach. Szczerze mówiąc o zasypkach raczej nie słyszałem, wydaje mi się że ich stosowanie przez pacjentke w warunkach domowych byłoby dość problematyczne, żeby nie powiedzieć niemożliwe . Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aha123 ADAM + REWELACYJNY, a nie jakiś tam YASMIN!!! 26.08.05, 21:26 Panie Adamie!!! Łączy Pan w sobie następujace cechy: anonimowość, skromność, uprzejmość, fachowość, rzeczowość. Mam 31 lat. U ginekologa zaczęłam bywać mając 17... POWIEM SZCZERZE : JESZCZE NIGDY NIKT NIE OBJAŚNIAŁ MI TAJNIKÓW ANTYKONCEPCJI W SPOSÓB TAK KLAROWNY I CZYTELNY. Doprawdy nie rozumiem dlaczego nie ma Pan jeszcze prywatnego gabinetu? Należałoby "pójść za ciosem"-myslę, że jakieś 100 forumowiczek ma Pan w garści na "dzień dobry"! To kwestia pieniędzy na "uruchomienie" go, czy "świętego spokoju" raczej? Jeśli to pierwsze, to jestem gotowa wejść w spółkę z Panem.... P.S. GDZIE MOŻNA PANA ZNALEŹĆ? CHYBA BĘDĘ MAMĄ, I MYSL O FACHOWCU KTÓRY BY SIĘ MNĄ ZAJĄŁ NAPAWA MNIE WRESZCIE OPTYMIZMEM!!! Mój ulubiony lekarz uciekł do nimiec ;-((( Serdecznie pozdrawiam. Joanna aha11@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bebe harmonet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 21:50 Witam! A co Pan sądzi o harmonecie. Który z tych dwóch preparatów jest lepszy. Z góry bardzo dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: harmonet IP: *.brama.prenet.pl 27.08.05, 00:11 witam W tym przypadku nie mozna dać jednoznacznej odpowiedzi. Te preparaty różnią się na tyle że każdy z nich ma swoje plusy i minusy. Harmonet jest generykiem, tzn. kopią innego leku, logestu, o takim samym składzie. Jest preparatem zawierającym najniższą obecnie dostępną dawkę hormonów która zapewnia efekt antykoncepcyjny, daje stosunkowo najmniejsze ryzyko zmian naczyniowych oraz predyspozycji do ewentualnych problemów z piersiami. Jednakże gestagen użyty w harmonecie jest uważany za dający większe ryzyko zakrzepowe u kobiet palących papierosy. Biorąc harmonet mogą wystąpić plamienia np przy większym wysiłku, stresie lub kilkugodzinnym opóźnieniu w przyjęciu tabletki. Yasmin to tabletka nieco mocniejsza, z mniejszym ryzykiem plamień. Nie powoduje retencji wody w organiźmie, obrzęków. Sprzyja odchudzaniu. lecz stanowczo trzeba powiedzieć że nie wzmaga utraty wagi. Zmniejsza objawy hyperandrogenizacji u kobiet, tzn. zmniejsza objawy trądziku, przetłuszczanie się włosów, nadmierne owłosienie, nie zmniejszając przy tym libido. jest jeszcze wiele innych bardziej szczegołowych rożnic między tymi preparatami. Który wybrać - cóż to decyzja Pani i lekarza prowadzącego. Bywa że pierwszy preparat zapisany pacjentce nie niej dla niej dobry i tabletke trzeba do pacjentki "dobrać" Nie znam nawet Pani profilu hormonalnego, wagi itd. jednakże na początek obecnie zaproponowałbym yasmin, mając w odwodzie logest w razie złej tolerancji yasmin. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bebe Re: harmonet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 14:43 Dziękuję za odpowiedź. Obecnie przyjmuję właśnie harmonet i bardzo dobrze się po nim czuję, od momentu zażycia pierwszej pigułki. Wcześniej miałam przepisany microgynon. Pu microgynonie czasami bolały mnie piersi i kręgosłup w okolicach nerek, w tej nie odczuwam żadnych dolegliwości. Zarówno jak i po pierwszym tak i po drugim środku antykoncepcyjnym nie przytyłam ani kilograma i ważę ok 53 kg przy wzroście 168cm. Nawet przy dużym wysiłku czy stresie (mam bardzo stresujący tryb życia) nie zaobserwowałam żadnych zmian. Pytając o róznicę, który z nich harmonet czy yasmin jest lepszy myślałam o przejściu właśnie na ten drugi, ale skoro harmonet jest mniejszą dawką hormonu chyba zostanę przy nim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tendence Re: femalelife IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 08:17 fajna stronka Odpowiedz Link Zgłoś
marcin586 Re: Do Adama 26.08.05, 08:37 Witam ! Adamie mam nastepujace pytanie. Tydzien temu moja dziewczyna byla u ginekologa ( chodzila po postiron) bo mielismy podejrzenie wpadki. Wczoraj na wieczor dostala okres, i moje pytanie jest nastepujace. Czy ten okres wywolany przez postiros mozna potraktowac jako normalna miesiaczke i mozna zaczac brac pierwsze opakowanie Yasminu? Czekam na odpowiedz. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: Do Adama IP: *.brama.prenet.pl 26.08.05, 22:49 Witam Z tego co Pan napisał wnioskuje że od wzięcia postinoru do pierwszego dnia krwawienia upłyneło około tygodnia, postinor to po prostu bardzo duża dawka progesteronu. Tak więc spokojnie należy potraktować pierwszy dzień krwawienia po postinorze jako pierwszy dzień miesiączki i włączyc tabletke antykoncepcyjną. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izka Do doktora Adama IP: *.gl.digi.pl 27.08.05, 14:57 Panie doktorze, od 5 lat biorę Minulet, w kwietniu i maju odstawiłam po raz pierwszy te tabletki, bo brałam antybiotyki i szkoda mi było marnować listka (bo niby antybiotyki osłabiają działanie antykoncepcji hormonalnej), od końca maja zażywam je znowu. Od lipca do dziś ogromnie wypadają mi włosy!!! Czy to jest skutek tamtego odstawienia tabletek? Przez te 5 lat brania włosy w sumie też mi wypadały i chyba nawet więcej niż mogły, a że miałam ogromnie gęste, nikt, włącznie z dermatologiem, się tym nie przejmował, a w efekcie po tych 5 latach systematycznego wypadania została mi 1/3 tego, co poprzenio było, z wyraźnymi prześwitami na czubku głowy i na skroniach. Morfologia, poziom żelaza i TSH w normie, wcieram Alpicort E i niewiele to daje. Dermatolog sugeruje, że to wina Minuletu. Mam zapytać swojego ginekologa, ale wizytę mam dopiero 16 września i bardzo się denerwuję - po pierwsze tym ogromnym bieżącym wypadaniem, po drugie - co będzie z tym Minuletem. Zgodnie z umową z Mężem nie mogę zrezygnować z pigułki. Czy może istnieje taka pigułka, która zatrzymuje wypadanie włosów? Bardzo proszę o jakieś sugestie, bo już nie wiem, co zrobić, a jestem tym wszystkim naprawdę poważnie załamana... Z góry dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: Do doktora Adama IP: *.brama.prenet.pl 27.08.05, 22:03 witam Myślę że zarówno przerwa w stosowaniu minuletu jak i sam preparat nie spowodował bezpośrednio u Pani wypadania włosów. Z opisu wynika jednoznacznie że ma Pani problem z łysieniem typu męskiego, właśnie szczyt głowy wraz ze skroniami to okolice głowy które tracą włosy w tym mechaniźmie. Oczywiście bardzo ważna będzie konsultacja dermatologa, ale wydaje mi się ze bardzo dobrze byłoby zmienić tabletkę. Zresztą akurat aktualnie minulet, po raz drugi w tym roku zniknął z aptek, nie można go nigdzie dostać i właściwie jedyną możliwością utrzymania kuracji tym samym składem hormonalnym jest zastosowanie orginału tego preparatu - Femodenu (minulet to generyk femodenu, kopia). Jednakże u Pani w związku z typem ubytku włosów bardzo wskazane byłoby zastosowanie preparatu antyandrogennego, zmniejszając stężenie androgenów być może zmniejszy Pani u siebie to niepokojace zjawisko. Myślę tu o dwóch mozliwych preparatach, diane 35 lub yasmin. Z tym że diane blokuje receptor androgenowy nie pobudzając go, zaś yasmin zmniejsza ogólne wytwarzanie androgenów u kobiety. Z uwagi na różnice w mechaniźmie lepszy byłby yasmin. Ponadto poleciłbym Pani jakiś preparat witaminowo-minerałowy. Wg mnie i wszystkich właściwie pacjentek z którymi się zetknąłem a które miały tego typu problem, najlepszy efekt uzyskuje sie przy stosowaniu preparatu Merz Special, 2 tabletki dziennie (nie można tu oszczędzać, wiem, jest drogi ale tylko taka dawka zadziała) lub Revalid też dwie kapsułki na dzień. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izka Re: Do doktora Adama IP: *.gl.digi.pl 27.08.05, 23:33 Panie Doktorze, bardzo Panu dziękuję za tak szybką odpowiedź! Mam nadzieję, że u swojej ginekolog uda mi się wyprosić tę yasmin:)) Już się nie mogę doczekać! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda do adama+ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 17:08 Witam! Mam pytanie- czy ten nowy preparat Yasmin oprócz wszelkiego rodzaju pozytywnych właściwości związanych z wagą, cerą itd itp, jest równiez jak najbardziej skutecznym środkiem antykoncepcyjnym??? Ja biorę tabletki antykoncepcyjne od 4 lat a mam 25 lat. Przez pierwsze 2 lata przyjmowałam Microgynon21. Jednak mój ginekolog doradził mi ze względów zdrowotnych pigułki Harmonet i w ten sposób od dwóch lat je przyjmuję. Generalnie czuję sie dobrze, nie przytyłam. Z tego co wiem, Harmonet to pigułki o najnizszej dawce hormonów z tych dostępnych na polskim rynku farmaceutycznym. Moje pytanie brzmi jeszcze- czy Yasmin są lepsze??? Chodzi mo głównie o przyszłe ewentualne powikłania i skutki uboczne przyjmowania tabletek??? (mam na mysli głównie zakrzepicę oraz mozliwości zachorowania na raka). No i oczywiście czy są skuteczne pod względem antykoncepcji?? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedz tu na forum lub jeśli możesz to na mój mail- magdak18@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeronimo Re: Gdzie najtaniej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 20:47 apteka vis a vis Merkurego Al. 16 i apteka obok Dessy - 35.00 zł Odpowiedz Link Zgłoś
utunia Re: Gdzie najtaniej? 27.08.05, 10:51 Dzięki, ja ostatmio zapłaciłam 42 zł i się trochę podłamałam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jackowa Re: Gdzie najtaniej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.05, 20:06 34,99 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwcia LUTEINA I TORBIEL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.05, 19:28 Mam 5cm torbiel... lecze sie od pol roku... w tym momencie biore luteine 50 i nagle ni z tego ni z owego pojawil mi sie okres... jest weekend lekarze nie przyjmuja i nie bardzo wiem co robic... moze przestac brac?? byl ktos w takiej sytuacji?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: LUTEINA I TORBIEL IP: *.brama.prenet.pl 27.08.05, 22:09 witam Jeśli krwawienie swoją intensywnościa i obfitościa jednoznacznie przypomina normalną miesiączkę, ja poradziłbym Pani przerwanie pobierania luteiny. W trakcie krwawienia pobieranie tego preparatu jest właściwie niewskazane. Nie wiem co "planuje" u Pani lekarz, ale myslę że później powinna Pani znów brać luteine od 15 do 24 dnia cyklu, licząc od pierwszego dnia miesiączki która własnie wystąpiła. Jeśli zaś lekarz próbuje u Pani metodę ciągłego pobierania preparatu, to dwa dni przerwy na pewno nie zaszkodzą. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s nowe forumZDROWIE KOBIETY - Częstochowa IP: *.d4.club-internet.fr 27.08.05, 22:13 Kobietki! Autor: mydlo_w_plynie Data: 27.08.2005 12:32 Zapraszam Was na nowe forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytałam Re: nowe forumZDROWIE KOBIETY - Częstochowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 08:01 jest ok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malwcia Re: LUTEINA I TORBIEL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.05, 11:02 dodzwonilam sie do mojego lekarza i powiedział mi zebym nadal to brala... w ogole lecze sie na tego torbiela od marca... jedena lekarka chciala mnie juz kroic... ale dla pewnosci poszlam do innego doktora i tamten zaczal mnie leczyc i torbiel zmalal z 8 do 5cm po braniu diclofenacu i orametrilu... przez nastepne 2 miesiace bralam sam orgametril i nic sie tym razem nie zmienilo... teraz biore luteine a od nowego cyklu mam brac evre w plastrach no a jak nie poskutkuje to na stol... eehhhh ale jak tu w ogole pozwolic sie kroic skoro kazdy lekrz mowi mi cos innego... moge sie tylko modlic by nasz NFZ nie wprowadzil mnie do grobu jeszcze przez 18-stymi urodzinami... bo w koncu fajnie by bylo isc na studia... na pewno lepsze to niz wachanie kwiatkow od spodu... ehhh no a jak sie uda to fajnie byloby miec dzieci w przyszlosci... tylko ktorego lekrza to obchodzi... jeden pacjent w ta czy w ta... dla nich to praca tylko ze w konsekwencji bywa ze to zmarnowane zycie pacjenta... gdzie sie podzialy idealy mlodosci ludzi ktorzy ida na medycyne... polowa moich znajomych sie wybiera wlasnie na medycyne i pewnie kazdy lekarz w mlodosci mowil o pomaganiu ludziom tak jak oni.... tylko czy tez zezre ich kasa i rutyna?? ehhh chcialam tylko zaznaczyc ze to nie jest jakis atak na Pana Adama+, ktory w sumie (przynajmniej tak wynika na forum) odpisuje na posty i daje rady... niby takie glupie forum ale zawsze to cos daje i na pewno pomoze paru osobom... przeczytalam ze nie ma Pan gabinetu prywatnego... i szczerze strasznie trudno mi w to uwierzyc ( to nie znaczy oczywiscie ze nie wierze)... dziekuje Panu za szybka odpowiedz... ale chyba nie pozostaje mi nic innego jak branie luteiny nadal, chcoa sama nie wiem czy dobrze robie... moze znow powinnam zmienic lekarza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annika do Adama+ - recepta bez żadnych badań ???!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 09:53 Witam! Jestem pod wrażeniem profesjonalizmu, a jeszcze bardziej życzliwości i bezintersowności Adama+ ! Zwłaszcza, że właśnie mam za sobą wizytę ("państwową") u p.ginekolog. Mam 44 lata i po ok. 10 latach przerwy chciałam znowu wrócić do tabletek anty. Poprzednio brałam Cilest i Dianę, a jeszcze wczesniej Stediril - okres brania tabletek niemile wspominam, gdyż zawsze sporo przybierałam na wadze, a libido (i tak nie za wysokie :-( ) spadało jeszcze bardziej. Pani Doktor sama zaproponowała Yasmin i od razu wypisała receptę na 2 op. Na moje pytanie czy nie trzeba zrobić jakichs badań przed rozpoczęciem brania tabletek, odpowiedziała, że nie ma takiej potrzeby (w październiku mam zrobić cytologię). Ze względu na przeprowadzkę do innego miasta, jest to moja nowa ginekolog, więc nie można powiedzieć, że mnie zna. Oprócz zwykłego badania, miałam jeszcze usg dopochwowe. Czy rzeczywiście takie badanie jest wystarczające do przepisania tabletek? Trochę się niepokoję, gdyż np. ostatni wynik cytologii to była III (1,5 roku temu), potem było leczenie, ale bez badania kontrolnego (akurat się przeprowadzałam). Pomyślałam, że może mogłabym "dorobić" potrzebne badania prywatnie - myślę zwłaszcza o krzepliwości krwi. Co myślisz o tym Adamie+? I jeszcze jedno pytanie: będę niedługo mieć okres, więc zacznę brać tabletki i mam watpliwość, kiedy powinnam to zrobić, gdyż u mnie każdy okres zaczyna sie plamieniem lub lekkim krwawieniem (ok.2dni), a dopiero ok. 3-go dnia zaczynam krwawić na dobre (co trwa ok.3 dni). W którym dniu powinnam przyjąć pierwszą tabletkę? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź :-) Annika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: do Adama+ - recepta bez żadnych badań ???!!! IP: *.brama.prenet.pl 30.08.05, 21:47 Witam :) Najważniejsze co Pani napisała to sprawa badania cytologicznego, Jeśli powiedziała Pani swojej nowej ginekolog że w poprzednim badaniu było PAP III i nie zostało to zweryfikowane to szczerze dziwię sie tej lekarce. W tym przypadku jestem bezwzględny, badanie cytologiczne jest tak łatwym i tanim badaniem że odkładanie go z jakichkolwiek przyczyn w Pani przypadku to wg. mnie błąd w sztuce lekarskiej. Cytologia w Pani przypadku powinna zostać natychmiast zweryfikowana. Nie wiem nawet czy nie namawiał bym Pani na kolposkopię... Co do tabletek to faktycznie trzebaby skontrolować czynność wątroby i sprawdzić krzepliwość krwi, mam nadzieję że Pani nie pali, bo jeśli tak to nie powinna Pani brać tabletek. Z uwagi na wiek :) dobrze by było oznaczyć tez FSH. Inne badania hormonalne faktycznie są niepotrzebne. Co do rozpoczęcia pobierania to raczej proponowałbym zaczekac te dwa dni do wystąpienia normalnego krwawienia miesiączkowego. Te plamienia to pewnie z powodu wzgędnego niedoboru progesteronu, więc to jeszcze nie miesiączka. A więc pierwsza tabletka trzeciego dnia. Co do wypisania ysamin, też bym nie protestował choć raczej myślałbym o tabletce niskoestrogenowej (wiek). Ale z yasmin też na pewno nie będzie problemu, to naprawdę dobry preparat. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annika Re: do Adama+ - recepta bez żadnych badań ???!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 10:17 Bardzo, bardzo dziękuję za odpowiedź. Tak długo już nie brałam tabletek, że jeszcze troche poczekam, aż będę mieć wyniki zalecanych badań. No i cóż - zacznę na nowo szukać lekarza. Czy może być przeciwskazaniem dla mnie rak wątroby u mojego ojca, do którego "zdrowotnie" jestem bardzo podobna? Przyznam, że ucieszyłam się, gdy lekarka zaproponowała mi właśnie Yasmin, gdyż nie byłabym skłonna brać tabletek z ryzykiem przytycia tak jak przy poprzednich. Czy jest jakaś tabletka niskoestrogenowa, która pod tym względem byłaby podobna? A może lepsza w moim wieku byłaby spirala? Nie wiem czy Mirena, ze względu na zbliżającą sie niestety menopauzę (nie mogę sprawdzić jak było u mojej mamy, gdyż od wieku ok. 40 lat przeszła kilka poważnych operacji gin), ale może jakaś inna. Swoją drogą przy badaniu dopochwowym usg pani ginekolog stwierdziłą, że do menopauzy u mnie jest jeszcze daleko. Co dokładnie "daleko" znaczy nie wiem, ale jest to niewątpliwie wiadomość pozytywna :-). Miałabym jeszcze jedno pytanie: moja poprzednia pani ginekolog, po mojej informacji o plamieniach przed poczatkiem okresu, przepisała mi lek Cyclonamine (do brania 3 x 2tb). Ja niestety, jako niesforna pacjentka, po przeczytaniu ulotki nie zdecydowałam się na branie go (w informacji napisane jest, że nie należy tego preparatu stosować w przypadku mięśniaków macicy, a był to problem, który miała moja mama). Ponieważ nadal mam ten lek (i jest ważny) chciałabym zapytać o Pana opinię. Serdecznie pozdrawiam Annika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: do Adama+ - recepta bez żadnych badań ???!!! IP: *.brama.prenet.pl 31.08.05, 21:56 Witam Nie , nowotwór wątroby u któregoś z rodziców nie ma wpływu na rozpatrywanie kwesti Pani zdrowia, nie ma tu żadnych możliwości występowania dziedziczenia. Tabletki niskoestrogenowe nie mają nic wspólnego z yasmin, stąd jej wyjątkowość, przez zastosowanie zupełnie nowego rodzaju substancji o działaniu gestagennym. Co do stosowania mireny przed ewentualnie zbliżającą sie menopauzą :)- może ona mieć też pozytywne skutki poza działaniem antykoncepcyjnym, skracając krwawienia, zmniejszając prawdopodobieństwo stanów zapalnych błony śluzowej macicy. Stąd też mirena ma wskazania do leczenia nadmiernych krwawień wieku okołomenopauzalnego. Cyclonamina zaś to naprawdę niegroźny środek :) proszę go bez oporów brać. To w sumie taki silniej działający na naczynia rutinoscorbin, no może przesadzam, ale naprawdę nie ma ona zbyt silnych działań ubocznych, stąd też konieczność stosowania jej w dużych ilościach. Bardzo dobrze ogranicza i zmniejsza obfitość krwawień. Naprawdę bez strachu, proszę ją sobie wziąść. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzialenka Re: pytanie do pana dr Adama+ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.05, 20:19 witam. ja także mam pytanie do dr Adama+. Biorę tabletki już 7 lat i chciałabym się trochę "odhormonić". Przez cały ten czas brania tabletek robiłam przerwę na trzy miesiące tylko jeden raz. Teraz zastanawiam się nad zmianą środka antykoncepcyjnego na spiralę, ale mam sporo wątpliwości i obaw z tym zawiązanych. Chcę też nadmienić, że mam już dziecko. Obawiam się między innymi bolesnych miesiączek i długich krwawień. Ponadto słyszałam o przypadkach zajścia w ciążę przez kobiety mające wkładkę i bardzo często jest to ciąża pozamaciczna. Chciałabym się dowiedzieć ile kosztuje taka w miarę nowoczesna spirala (podobno są takie, które uwalniają powoli jakiś środek hormonalny) i jaki jest koszt jej założenia w przychodni w ramach kontraktu z nfzetem? Wybieram się oczywiście do swojego lekarza ginekologa, ale chciałabym zasięgnąć też innych opinii i dlatego bardzo pana proszę o wypowiedź na ten temat. dziękuję i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: pytanie do pana dr Adama+ IP: *.brama.prenet.pl 30.08.05, 22:30 Witam Jeśli rodziła już Pani to na pewno nie będzie problemu z założeniem spiralki, właściwie to lepiej nazywać wkładki :)) Na pewno będzie to odpoczynek dla organizmu głównie wątroby która "przerabia" hormony. Ciąże w przypadku wkładki zdarzają się z nieco tylko wyższą częstością od ciąż przy tabletkach. Cóz zawsze jest ryzyko, ale myślę że przy podjęciu decyzji o wkładce zwykle argumentów "za" jest więcej niz "przeciw". Co do cen wkładek to wszystkie modele kosztują około 100 złotych. Wyjątkiem jest mirena, wkładka o której Pani słyszała. Zawiera rdzeń z progesteronem który uwalnia sie przez 5 lat w odpowiedniej dawce. Dodatek progesteronu sprawia że mirena ma najniższy wskaźnik ewentualnych ciąż ze wszystkich wkładek i tabletek. Mirena to naprawdę wysoka technika, pacjentki czuja się z nia bardzo dobrze głównie dlatego też że progesteron likwiduje właściwie wszystkie złe cechy wkładki - wydłużone i obfitsze krwawienia oraz właśnie bóle. Mirena jest dość droga, ale się opłaca :) Obecnie można ją zamówić przez telefon i wtedy płaci Pani 630 zł. Co do założenia to ja w przychodni zakładam w ramach nfz-u za darmo, nie wiem jak jest w innch placówkach. Te nr telefonu to: 601 426 667 , 0-44 714 54 44 lub 0-22 645 17 35. Wszystkie te numery są podane też na stronie www.mirena.pl Ja bym Panią namawiał na mirenę :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzialenka Re: pytanie do pana dr Adama+ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.05, 13:05 bardzo dziękuję za szybką i konkretną odpowiedź:) skonsultuję się jeszcze z moją panią ginekolog i chyba pomyślę o tej mirenie:), bardzo chciałabym odpocząć od tabletek. szkoda tylko, że nie można przy takich wkładkach uzywać tamponów podczas okresu:(, ja jestem od nich prawie uzależniona i ciężko mi będzie znowu używać podpasek... jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam serdecznie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: pytanie do pana dr Adama+ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 13:34 Witam! Ja niestety również z pytaniem. Tabletki biorę od 5 lat (logest) jednak zanim mój ginekolog mi je przepisał, nie zrobił żadnych badań aby dobrać odpowiednie. Na te nie narzekam, chociaż kiedy kończe opakowanie to mam bardzo obolałe piersi. Jednak ani nie przytyłam a libido raczej wyższe niż kiedyś. Mam pytanie do Pana: Jakie badania ginekolog powinien wykonac zanim przepisze tabletki antykoncepcyjne? Czy wystarczy cytologia? Mam 24 lata. Cytologię miałam robioną kilka dni temu i usłyszałam ze wszystko jest w porządku. Muszę jeszcze dodać, że palę (około 5 papierosów dziennie). Czy w moim wieku jest to bardzo duże ryzyko przy braniu pigułek? Pomyslałam, że ze względu na to może ten nowy preparat Yasmin byłby dla mnie lepszy. Czy zanim sie zdecyduje "przerzucić " na Yasmin, to czy powinnam w końcu zrobic jakies badania?? Przepraszam za ta całą mase pytań, ale to wszystko mocno mnie nurtuje a chyba nikt tak jak Pan nie objaśni tego tak rzeczowo i konkretnie. Z góry bardzo bardzo dziękuje za odpowiedź Jesli będzie Panu łatwiej odpisac na maila to podaję- iwa210@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: pytanie do pana dr Adama+ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 14:16 Widzę, że o tylu rzeczach ma Pan pojęcie, więc jesli sie Pan orientuje to bardzo prosze mi napisać czy na badanie spirometryczne potrzebne jest skierowanie od lekarza rodzinnego? Bardzo prosze o odpowiedz i dziekuje z góry Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izka Re: pytanie do pana dr Adama+ IP: *.gl.digi.pl 31.08.05, 20:04 Panie Doktorze, zgodnie z Pana radą poprosiłam dziś swoją ginekolog o przepisanie mi Yasmin, co też szybko i chętnie zrobiła - dając receptę na 6 opakowań:)) Już się nie mogę doczekać, kiedy na nią przejdę, zwłaszcza dlatego, że może wreszcie zahamuje mi się to ogromne wypadanie włosów... Teraz tylko nie wiem, kiedy zacząć pierwszy listek Yasmin... Minulet kończę w najbliższą sobotę (całe opakowanie zażywałam prawidłowo, bez wymiotów itp.). W ulotce Yasmin napisano, aby zrobić 7-dniową przerwę i dopiero po niej przejść na Yasmin. Tymczasem moja p. ginekolog powiedziała, że pierwszą tabletkę Yasmin mam przyjąć w pierwszym dniu krwawienia, a ono będzie najprawdopodobniej we wtorek. Przyznam, że teraz nie wiem, jak postąpić... Myślałam nawet - czy nie mogłabym przyjąć pierwszej tabletki Yasmin bez żadnej przerwy po minulecie, czyli skoro minulet kończę w najbliższą sobotę, to czy Yasmin mogłabym przyjąć zaraz w niedzielę? Czy wtedy zabezpieczenie byłoby prawidłowe? I czy ewentualne pominięcie 7-dniowej przerwy nie spowodowałoby np. jakichś niepotrzebnych plamień? Bardzo proszę o wskazówki - kiedy wg Pana mogę przejść na Yasmin, bo Pańskie rady są niezaprzeczalnie najbardziej kompetentne i fachowe, dlatego też najbardziej liczę się właśnie z Pańską opinią. I jeszcze jedno - czy to prawda, że z pigułką powinno się jednocześnie zażywać witaminę B6 lub choć B-kompleks (jeśli apteka nie sprzedałaby B6 bez recepty)? Tak przeczytałam w internecie, ale mnie nigdy ginekolog nie zalecił. Jeszcze raz bardzo proszę o odpowiedź, z góry za nią dziękując:)) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: pytanie do pana dr Adama+ IP: *.brama.prenet.pl 31.08.05, 22:41 Witam Przy zmiane preparatów prosze zrobić normalną 7-mio dniową przerwę. Jest to metoda najbardziej fizjologiczna i nie zaburzająca funkcji organizmu. Co do zabezpieczenia antykoncepcyjnego to jast ono zachowane przez cały czas, te różne inne metody zmian tabletek to czysty wymysł. Poprostu 7 dni przerwy i dalej bierze Pani ysmin jak poprzedni środek. Zresztą minulet jest z tej samej grupy tabletek jesli chodzi o zawartość estrogenu. Co do witaminy b, nie ma jakichś bezpośrednich wskazań, choc podobno tabletki anty przyczyniają się do wypłukiwania tago kompleksu witamin z organizmu. Ale to nic pewnego. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izka Re: pytanie do pana dr Adama+ IP: *.gl.digi.pl 31.08.05, 23:28 Bardzo Panu dziękuję za odpowiedź! Tak właśnie zrobię:)) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam+ Re: pytanie do pana dr Adama+ IP: *.brama.prenet.pl 31.08.05, 22:31 witam Z tego co się orientuję to tak. Potrzebne jest skierowanie. Obecnie w częstochowie realizowany jest program rozpoznawania chorób płuc i wiele przychodni posiada aktualnie spirometry. W mojej przychodni są dwa spirometry i badania robi się chyba codziennie po kilka, ze skierowaniem od rodzinnego. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeronimo Re: REWELACYJNY preparat antykoncepcyjny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.05, 18:09 podciągam Odpowiedz Link Zgłoś