Dodaj do ulubionych

Księża oczekują kopert na I Komunii Świętej

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 10:00
W ostatnich dniach przeżyłam szok, dowiadując się od rodziców zrzeszonych w
naszej Parafii,że TRADYCJĄ jest dawanie Księżom kopert z pieniędzmi jako
podziękowanie. Nadmienię, że dostają kwiaty oraz podarunek od dzieci
komunijnych na Kościół. Dodatkowo Księża proszą aby Biskupowi udzielającemu
gościnnie w naszym Kościele I Komunii nie dziękować, bowiem to co On robi
należy do jego zwykłych kapłańskich obowiązków. Co o tym sądzicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: komun. II Re: Księża oczekują kopert na I Komunii Świętej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 10:06
      tak to tradycja szczególnie natarczywie rozpowszechniana przez gosposie
      wielebnych w ich imieniu .- następnie skrupulatnie przekazywana tzw.udziałowcom-
      rodzicom.
      • Gość: madalena Re: Księża oczekują kopert na I Komunii Świętej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 10:10
        Przecież to totalny absurd!!! Potępiamy biorących koperty lekarzy, nie dajemy
        kopert nauczycielom, to dlaczego musimy dawać Księżom??? Kwiaty nie wystarczą?
        • Gość: komun.II Re: Księża oczekują kopert na I Komunii Świętej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 10:17
          wg mnie największą nagrodą dla "wielebnego" powinno być - przygotowanie
          największej ilości dzieci do I komunii. i uczestnictwo/ właściwe !/ w tym
          wyd. . I dalej mam nadzieję(?!) ,że to gosposie nakręcają sprawę. Kwiaty-
          oczywiście - są podziękowaniem za coś więcej niż obowiązek.
    • Gość: Aga Re: Księża oczekują kopert na I Komunii Świętej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 10:13
      Więc księdzu należy podziękowac z biskupowi już nie?????Dziwne trochę.
      Ale przyznam szczerze,że ludzie sami nauczyli(księży,lekarzy itd...)brania kasy.
      Tyle tylko,że jeśli jest prezent(oczywiście skromny) i kwiaty,to po co jeszcze
      kasa???
      • Gość: madalena Re: Księża oczekują kopert na I Komunii Świętej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 10:27
        Moje wzburzenie było tak wielkie , ze rozmawiałam o tym z Księżmi. I wtedy
        dopiero się załamałam. Oni na te podziękowania czekają.... Sami zbudowali tą
        TRADYCJĘ.- takie odniosłam wrażenie. Nie robiąc nic by parafian zbliżyć do
        siebie, biorą pieniądze bo tak łatwiej. A kto urządzał Komunię to wie jakie
        dodatkowe opłaty się z tym wiążą. Dlaczego to nie jest przeżycie duchowe?
        Ojciec Swięty W łodzi 13.06.1987 roku powiedział do dzieci I
        komunijnych: "Wiarygodnie i skutecznie ewangelizują świat jedynie ci , którzy
        najpierw ewangelizują siebie samych poprzez ciągłe zgłębianie wiary i życie w
        Miłosci Boga i bliżniego"
        • yanoooosh Re: Księża oczekują kopert na I Komunii Świętej 10.05.05, 10:29
          A nie drazni was taka rzecz pogrzeb kosciol na srodku trumna z ukochana osoba wszyscy placza i taki gosc ci podstawia tace pod ryj

troche kultury
          • Gość: magda Re: Księża oczekują kopert na I Komunii Świętej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 10:34
            Dobitnie powiedziane. Ale niestety prawdziwe. Wszyscy wiedza , że pogrzeby są
            opłacone, więc po co zbierać na tacę. Po co ..? Aby móc odprawić mszę za
            uczestników pogrzebu. Uczestnicy pogrzebu już swoją obecnością oddali szacunek
            zmarłemu i jego rodzinie.
          • Gość: A Re: Księża oczekują kopert na I Komunii Świętej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 10:35
            Nie dawajcie kopert i po kłopocie, podziękowania i tak są już po całej
            ceremonii więc ksiądz nie będzie miał możliwości odbębnić mszy, tylko uczciwie
            popracuje przez ta godzinę. A jak chcecie dać nauczkę swojemu ksiedzu, to
            podziekowania złóżcie na ręce biskupa. To sie dopiero chłopaki zdziwią))))
            • Gość: madalena Re: Księża oczekują kopert na I Komunii Świętej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 10:40
              Trzeba widzieć tych licytujących się rodziców, kto da więcej . Bo najpierw
              organizują składki, by potem podzielić to równo między księży. Sugerowałam,aby
              każdy dał swoją kopertę z nazwiskiem w środku ( ha , ha). Wtedy ci najbardziej
              żarliwi napewno zostaną zapamiętani. Oczywiście my nie dajemy składki, więc
              już jesteśmy potępieni przez zakłamaną parafialną społeczność. ( należąc 7 lat
              do parafii, wiele osób przed komunią poznałam dopiero pierwszy raz)
          • Gość: Ala Re: Księża oczekują kopert na I Komunii Świętej IP: *.prenet.pl 10.05.05, 13:35
            I dlatego mój i mojego męża pogrzeb odbędzie się bez udziału księży!!!
    • Gość: menes Re: Księża oczekują kopert na I Komunii Świętej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 10:38
      Nie oszukujmy się -kościół to nie jest nic innego jak prowadzenie działalności
      gospodarczej i tylko od pomysłowości proboszcza i jego zapobiegliwości zależy
      ile kasy zarobi my natomiast powinniśmy zachować się jak dojrzali klijenci i
      wybrać to miejsce gdzie będziemy obsłużeni najlepiej i nie zedrą z nas skóry.
      Nie ma przecież obowiązku aby dziecko przystępowało do I Komunii Św. w parafii
      jeżeli jesteśmy tam żle traktowani.Wiem ,że nie jest to proste ale czasami
      warto się o to pokusić może da to coś do myślenia proboszczom i będziemy
      bardziej szanowani.Gdy dwoje moich dzieci przystępowało w parafii do I Komunii
      my rodzice nie mieliśmy wiele do powiedzenia ,wiele spraw narzucał proboszcz.
      A ,,popis'' jakiego dokonał podczas uroczystości Bieżmowania uświęcił mnie w
      przekonaniu ,że nie warto zaglądać do parafii.
      • Gość: KAT- O- lik Katolan Polski IP: *.prenet.pl 10.05.05, 12:34
        takie taktyki to tylko u nas w polsce. Niogdzie na zachodzie tego nie ma i nikt
        nie smie wolac.
        Tragedia jest to na co pozwala sobie Kler w Polsce, za przyzwoleniem niestety
        wszystkich.
        Uroczyste msze pogzrebowe, chrzestne, slubne, czy komunijne sa juz oplacone i
        wyciagan lapy z taca "pod ryj" jak to ktos trafnie okreslil jest popularne. Ja
        przy zamawianiu mszy pogrzebowej zaznaczylem ze ma byc bez tacy i taka byla.
        Przy okazji wytknalem im pare bledow i jak dotad wcale sie nie odbilo to
        ujemnie na mojej ropdzinie.
        Nawet na mnie krzyw9o nie patrza.
        Dlatego

APEL DO WSZYSTKICH !!!!!

NIE BOJCIE SIE I ODMAWIAJCIE.
        SWOJA POSTAWA ZBIJAMY ICH Z PIEDESTALU

a wtedy wiedza ze oni maja SLUZYC WIERNYM
        a nie wyludzac od nich kase na kzadym kroku.

NIE DAWAC I GLOSNO DYSKUTOWAC Z WIERNYMI Z PARAFII o zaistnialej sprawie.
        Podawajcie na Forum wiadomosci o zachowaniu sie Waszych ksiezy w parafii

akurat jest doobry moment, zeby zobaczyc jak to dziala nie tylko u mnie ale i u
        innych.
        Oni tez maja internet i czytaja te wszystkie watki, woiec beda wiedzieli .

zrobmy konkurs

NAJLEPSZA , NAJBLIZEJ BOGA...UROCZYSTOSC PIERWSZEJ KOMUNII
        MOJEGO DZIECKA W MOJEJ PARAFII

OPISUJCIE JAK SIE ODBYLA UROCZYSTOSC tak jak to w ub, roku zrobila jakas
        pani............chyba chodzilo o katedre?
        • Gość: Mama Re: Katolan Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 13:13
          W zaistniałej sytuacji zastanawiam się czy złoże sie nawet na kwiaty.. chytry
          zawsze dwa razy traci.. przeciez to jego obowiązek.. a jak nieudzieli mojemu
          dziecku komunii to podam to gdzieś wyżej. Pewnie sobie narobie najwięcej
          problemu, a dziecku przykrości, ale trzeba ukręcić łeb hydrze.
        • Gość: z neokatechumenatu Re:refleksja matki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 15:50
          Po pierwsze -tak krzyki i krzyki oj tak to katolikom polskim wychodzi najlepiej
          zawsze trzeba znaleźć kogoś do ukrzyżowania ale nigdy sami na tym krzyżu nie
          chcemy być. To wy robicie z I komuniiteatr kukiełkowy , prześcigacie się w
          ubiorach, restauracjach i prezentach, to co robicie to pogaństwo, to nie ma nic
          wspólnego z wiarą.
          Po drugie zmarł Ojciec Święty więc może usznujmy ten rok i zastanówmy się dokąd
          zmierzamy i jaka jest nasza wiara a jeśli nie wierzymy to poco posyłamy dzieci
          do I komunii św. odpowiadaćie bo taka moda zacznijcie myśleć, plujemy na
          księży ale sami ich takich wychowaliśmy przecież to tylko ludzie a do świętości
          trudna i żmudna droga po drugie jest to droga którą się idzie razem ( i tu znów
          wychodzi prawda o nas inni niech się męczą my nie). Proszę was nie kupczcie
          wiarą i religią i zacznijcie wsłuchiwać się w słowa Ojca Świętego Jana Pawła II
          a będziecie szczęśliwi.
          I trzecia moja refleksja ten dzień jest wyjątkowy jako rodzice rozmawiajcie ze
          swoimi dziećmi o tym czym jest I komunia św., bo potem w ciągu całego życia do
          niej podczas różnych doświadczeń życiowych już jako dorośli będą wracać tak jak
          my wracamy wracamy. A prezenty mamona sami sobie na to pytanie odpowiedzcie?????
          • Gość: xxx Re:refleksja matki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 09:17
            wspólnego z wiarą.
            > Po drugie zmarł Ojciec Święty więc może usznujmy ten rok i zastanówmy się dokąd
            >
            > zmierzamy i jaka jest nasza wiara a jeśli nie wierzymy to poco posyłamy dzieci
            > do I komunii św. odpowiadaćie bo taka moda zacznijcie myśleć, plujemy na
            > księży ale sami ich takich wychowaliśmy przecież to tylko ludzie

Zmarl Jan Pawel II, a dzis papiezem jest Benedykt XVI. Jego nauka ma na celu
            tepienie nieprawosci w lonie kosciola i my jako katoliczy czyli sedno
            zainteresowania kosciola musimy wspomoc Watykan w tych dzialaniach. Twoj list to
            pustoslowie, najepiej zatrzymac sie w czasie i nie zauwazac tego co zle.
    • Gość: Nowijka Re: Księża oczekują kopert na I Komunii Świętej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 13:08
      Jestem tak oburzona tym o czym tu przeczytałam ze nie moge ochłonąć.
      BOZE WIDZISZ I NIE GRZMISZ!!!
      • Gość: xx Re: Księża oczekują kopert na I Komunii Świętej IP: *.icis.pcz.pl 10.05.05, 19:41
        Bo nie trzeba dawac.

Nie trzeba dzieci stroic.

Ludzie sami sa winni bo sami rozpoczynaja ta gonitwe za nie wiadomo czym.

We Francji dzieci ida do komunii w najprostszych strojach za 50 zl i
        tenisowkach. I jest w porzadku.

To sami ludzie ustanawiaja zwyczaje.
        • Gość: poinformowany Re: Księża oczekują kopert na I Komunii Świętej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 21:16
          Zgadzam sie z xx w 100%. Ludzie sami ustanawiaja zwyczaje. Obserwujac rynek
          produktow I-szo komunijnych widac doskonale co sie sprzedaje i dla kogo sie
          sprzedaje. Rodzice sa w stanie wydac fortune (czesto cala pensje...) zeby
          dziecko mialo odpowiednia sukienke, czy garnitur, dodatki, itd. Do tego dochodza
          jakies koszmarne skladki ... Bierzmy przyklad z francuzow - prosta biala
          sukienka, tenisowki i tyle.
          Na szczescie w niektorych parafiach rodzice sie obudzili, dzieci ida w
          jednakowych tunikach i nie ma mowy o chorych prezentach.
    • Gość: Zenek Re: Księża oczekują kopert na I Komunii Świętej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 15:25
      SZCZEKACIE, ujadacie na księży.
      Ale nie padło tu żadne nazwisko!!!
      O którym księdzu mowa?
      Jakie dokładnie słowa powiedział?
      Brak Wam odwagi wyznać to?

bluzgać to potraficie, nie ważne na kogo (ogólnie na księży)

dziwne jest to, że wszyscy rodzice posyłają dzieci do I Komunii, wierzą w Boga,
      a jaka jest w nich wrogość do Kapłanów, których powołał Pan Jezus.
      • Gość: Wierzacy->doZenka Re: Księża oczekują kopert na I Komunii Świętej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 15:37
        A co chcesz przez to powiedzieć że cyt:"powołał ich Pan Jezus" i co z tego!!!!
        Z chwilą wyświęcenia staje się ..święty? nieomylny? szlachetny?dobry? Pan jezus
        zenku miły powołał stan a nie konkretnego człowieka.
        • Gość: Kubiś Albo kościół albo nie - wybór zawsze jest :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 17:10
          Kościół Katolicki i inne większe wyznania to po prostu działalność gospodarcza .
          Tylko jej najgorszą stroną jest to że jest to działalność BEZPRODUKTYWNA -
          sprzedają tylko słowo za duże pieniądze i nie płacą należnych podatków . nikt
          ich nie ruszy no bo to " Świętość " . Ale wy Rodzice też mnie ubawiacie:-)
          Psioczycie na księży a do komunii i do kościółka " latacie" a to dwulicowość .
          Albo jesteście Katolikami i chodzicie do kościółka i słuchacie co wam mówią i
          każą wasi Pasterze albo nie chodzicie i nie posyłacie tam swoje drogie pociechy
          .Teraz czasy są inne i wszystko się zmienia . Dzisiaj NIE MUSICIE SIĘ BAĆ CZY
          WSTYDZIĆ ŻE WASZE DZIECKO NIE MA KOMUNII CZY CHRZTU . Tym bardziej w mieście .
          Pozdrawiam ..... Kubiś
          • Gość: AlRahim Re: Albo kościół albo nie - wybór zawsze jest :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 20:55
            Szanowny kolega Kubiś raczy bredzić - co ma wspolnego posyłanie dzieci na
            komunie z " nie psioczeniem na księży". Moge będąc katolikiem i posyłając
            dziecko do komuni mieć swoje zdanie na temat postępowania księdz zwłaszcza
            jeśli jest ono niewłaściwe. I co w tym dziwnego? Gdzie tu dwulicowość???????
            • Gość: Kubiś Re: Albo kościół albo nie - wybór zawsze jest :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 21:07
              >>>> co ma wspolnego posyłanie dzieci na
              komunie z " nie psioczeniem na księży". Moge będąc katolikiem i posyłając
              dziecko do komuni mieć swoje zdanie na temat postępowania księdz zwłaszcza
              jeśli jest ono niewłaściwe. I co w tym dziwnego? Gdzie tu dwulicowość???????
              To parafianie sami zaczęli coraz bardziej rozpieszczać Księży coraz to większymi
              honorariami za bezproduktywne usługi . Wszędzie słyszę jacy to niedobrzy księża
              oraz to że nikt nie chodzi do kościoła . A już jeżeli chodzi o dziecko i komunię
              to zaczyna się chodzenie do kościoła i rodziców i dziecka . Głownie ze strachu .
              NO BO CO POWIEDZĄ POTEM ZNAJOMI jak moja pociecha będzie bez chrztu czy komuni .
              Wielki wstyd będzie . Dwulicowość jest tu że do jednych się kościół krytykuje a
              do innych wychwala . Pozytywnym rozwiązaniem byłoby wprowadzenie PODATKU na swój
              kościół . Takie rozwiązanie zastosowali Niemcy . Wtedy od razu byłoby wiadomo
              ile osób deklaruje się jako wyznawcy danej religii płacąc na nią składkę ..... Kubiś
              • Gość: Zenek Re: Albo kościół albo nie - wybór zawsze jest :-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 21:32
                > Wszędzie słyszę jacy to niedobrzy księża ....

Powiedz którzy!!! Wymień nazwiska!!!
                Nie bądź tchórzem... !!!
                Łatwo opluwać wszystkich.

Ja też mogę powiedzieć jacy to są Żydzi, masoni.
                Tylko, że semici skasują moje wypowiedzi...
                Na opluwanie księży przystają...
                • Gość: Kubiś Re: Albo kościół albo nie - wybór zawsze jest :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 21:45
                  Zenuś! Ja nie mówię którzy są nie dobrzy gdyż nie uczęszczam mówiąc ładnie do
                  kościoła jakiegokolwiek wyznania . Natomiast wszędzie słyszę obiegowe opinie że
                  tu ksiądz pazerny tam pazerny i ma w dodatku ładną pokojówkę . I tylko dlatego
                  zabrałem głos w tym temacie . Natomiast pytanie którzy ?! Wymień nazwiska!! To
                  skieruj raczej do osób wcześniej wypowiadających się w tym temacie . To oni w
                  więszości będą szykować swoje dzieci do Sakramentu Komunii . Pozdrawiam ..... Kubiś
                  • Gość: Zenek Re: Albo kościół albo nie - wybór zawsze jest :-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 21:52
                    > Natomiast wszędzie słyszę obiegowe opinie że
                    > tu ksiądz pazerny tam pazerny i ma w dodatku ładną pokojówkę

to po co to powtarzasz dalej?
                    czy jest to rzeczywiście prawda, czy babskie pierdoły?
                    Kłamstwo powtórzone wiele razy staje się prawdą.

• Gość: aa Re: Albo kościół albo nie - wybór zawsze jest :-) IP: *.realestate.net.pl 10.05.05, 21:58
                    To rodzice tworzą tradycję. Komunię syna miałam w tą niedzielę.I biskup i
                    ksiądz dostali piękne kwiaty.Prezent dla parafii owszem był, ale bez przesady-
                    składka na wszystkie dzieci-a było ich niewiele wyniosła po 30 zł. Zresztą
                    ksiądz o kasie słyszec nie chciał ---kupiliśmy prezent , który ma służyc na
                    każdej mszy----dzieciaki ciesza się gdy słyszą głos nowych dzwonków w białym
                    tygodniu. Proszę więc nie obrażac wszystkich----to od nas zależy jak przeżyjemy
                    te chwile z naszymi dziemi----a nam trafił się naprawdę super ksiądz----
                    szanujemy go a on nas.
                    • yanoooosh Re: Albo kościół albo nie - wybór zawsze jest :-) 10.05.05, 22:03
                      Nie kazdy ksiadz jest materialista ale niestety wiekszosc pozdro dla tych normalnych z powolania
                      • Gość: aa Re: Albo kościół albo nie - wybór zawsze jest :-) IP: *.realestate.net.pl 10.05.05, 22:23
                        to tak jak z nauczycielami --
                        • Gość: Kubiś Re: Albo kościół albo nie - wybór zawsze jest :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 22:33
                          Jest dokładnie tak jak psze "aa" i "yanoooosh" . Kościół kształtuje
                          społeczeństwo . I jest on poniekąd jego własnym odbiciem ..... Kubiś
                          • Gość: koko Re: Albo kościół albo nie - wybór zawsze jest :-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 22:43
                            możecie nie dawać,a co,nie dopuści wam dziecka do komunii?
                          • Gość: expertum credere p Albo Kościół albo nie - wyboru nie ma IP: cyberglina.AK* / *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 22:47
                            Ksiądz który by pierwszego uczestnictwa Ofierze nie wiązał z ofiarą jest nic nie
                            warty tak jak nic nie warci są chrześcijanie nie umiuejący podjąć wyrzeczeń i
                            bez ducha ofiarnego.

Kto nie umie złożyć ofiary materialnej, która jest o wiele łatwiejsza, nie ma
                            predyspozycji do złożenia ofiary duchowej.

Koniec kropka.
                            • Gość: HJK Re: Albo Kościół albo nie - wyboru nie ma IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 01:00
                              Nie rozumiem tej wypowiedzi, proszę jaśniej !
                              • Gość: Misia PODZIEL SIE KASA IP: *.prenet.pl 11.05.05, 01:17
                                cZEGO NIE ROZUMESZ?
                                pROSTE jak KONSTRUKCJA CEPA!!!!
                                Podziel sie z Ksiedzem tym co masz..........sprawiedliwie !!!!! nie po
                                rowno.....czyli ksiedzu wszystko sobie g...o. wtedy dostapisz zaszczytu bo
                                umiales [podzielic dobra materialne bedziesz umial podzielic i dobra duchowe.
                                KAPU jesz?

Pamietam jak szlam do Komuni pierwszej to w swietlicy w Parafii kolo kosciola
                                mielismy wspolne sniadanie po uroczystosci i dopiero potem rozeszlismy sie do
                                domow na skromne przyjecie.
                                To byla uroczystosc....nie tak jak teraz.
                                Kosciol, kasa dla Ksiedza...impreza nieraz z ostra wymiana slow i rak /tez sie
                                zdarza/ i KONIEC.
                                Kubis ma racje, ale niestety pewnych rzaczy nie przeskoczysz.
                                Nie chrzciles swoich dzieci?

Co do podatku to racja.........wtedy sie okazaloby ilu to jest KATOLIKOW
                                W Niemczech z 95% po opodatkowaniu zostalo 55.
                                Kasa uciekla, bo za msze okazjonalne nie ma zadnej oplaty, a na mszy zbieraja
                                po pare euro.
                                Przygotowania i nauka dzieci odbywa sie w domu siostry zakonnej.

Ale u nas miejsca na parafiach dla wiernych, ktorzy to wystawili coraz mniej
                                oj mniej mniej

• harry1983 Re: Księża oczekują kopert na I Komunii Świętej 11.05.05, 01:29
      Nie dawać złodziejom ani grosza!

jest taki tekst co idzie w czasie każdej mszy, bodajże :
      "Niech Pan przyjmie ofiarę z rąk moich (albo twoich - nie wiem)na cześć i chwałę swojego imienia, a także na pożytek NASZ i całego kościoła świętego"

Wytłuszczenie moje - od razu wiadomo, na co idą ofiary z tacy czy jakiekolwiek inne - ludzie, nie bądźcie naiwni, nie dawajcie pieniędzy złodziejom w czarnych sutannach (nie ubliżając przy tym normalnym, uczciwym księżom, ale to już wymierający gatunek).

Jak ja szedłem do komunii - 1992r. w kościele Św. Jakuba, to akurat była normalna ekipa księży - nie wołali, kto chciał to dał, kto chciał to nie - ostatnimi czasy natomiast już w czasie kolęd zaczęły się pojawiać np. ankiety z pytaniami w stylu : czy mają państwo środek transportu i jeśli tak to jaki" a ze dwa lata wcześniej pytali na kogo głosowaliśmy... No comment

Natomiast z opowiadań kilku niezależnych źródeł słyszałem o ks. Słomianie (który to podobno parafię powiększal grając w karty), że była sytuacja, że też dawali koperty, i jakaś rodzina miała dać jakąś tam sumę, ale pomyliła koperty, i księżulo dostał tą, w której była spora sumka od chrzestnego dla dziecka.

Po dostrzeżeniu błedu rodzice udali się do niego celem wyjąsnienia, a on stwierdził, że "ofiary się nie oddaje" - jednym słowem zapier....ił dziecku pieniądze.

Lepiej już te pieniądze oddać na jakiś szczytny cel, np. WOŚP

A że komunia to w tej chwili cyrk, to już nie wspomnę... niesety za rok mnie to czeka, bo jestem chrzestnym
      • Gość: expertum credere p czego tu nie rozumieć???? IP: cyberglina.AK* / *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 09:07
        • Gość: expertum credere p Re: czego tu nie rozumieć???? IP: cyberglina.AK* / *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 09:13
          a co tu trudnego do zrozumienia?

• Gość: obiektywny Re: Księża oczekują kopert na I Komunii Świętej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 14:55
        no właśnie słyszeć a widzieć jaka to ruznica otóz wielka harry a pomówienia i
        ploty są ciężkim grzechem to tak na marginesie jako ateista mam do was pytanie
        po co chodzicie do kościoła i opluwacie księzy jesteście obrzydiwi KUPCZYCIE
        WIARĄ I RELIGIĄ a to jest obrzydliwe i jeszcze jedno wam powiem jakimi ludźmi
        wy jesteście takimi są ci księża obrzydliwstwo cieszcie się że nie jesteście w
        kościele ew-aug., a wiecie dlaczego tam takich wiernych zbór wystawia za drzwi
        • harry1983 Re: Księża oczekują kopert na I Komunii Świętej 11.05.05, 18:00
          Ja tam co prawda ateistą w pełnym tego słowa znaczeniu nie jestem, ale powoli się nim staję, chociarz może nie do końca.
          Czy jestem wierzący? Na swój sposób tak.
          Wyznaję zasadę, że Bóg mnie będzie sądził za to co zrobiłem dobrze lub źle, a nie za to czy chodziłem na mszę i dawałem na tacę.

Do kościoła chadzam od wielkich dzwonów, na ogół na śluby, pogrzeby, ewentualnie chrzty i komunie.

Co niedziela mnie tam nie ma, bo to już powoli nie jest msza, a walka poityczna, a ja tego nie toleruję, tego co wyprawiają księża też nie.

Ja bym się z nimi nie cackał, ale jakie państwo, takie instytucje, a kościół katolicki w polsce (a właściwie 99% jego kadry, tj. księży) doprowadził do tego, że jak słyszę "katolicki" to mi się kojarzy ze złodziejstwem, aferami, krętactwem itp.

Na tacę nie daję, choć wiem, ze pewnie kiedyś, np przy okazji ślubu będę musiał - no ale cóż, płacimy za usługę - chrzest, komunia, ślub, pogrzeb...

• Gość: sceptyk Re: Księża oczekują kopert na I Komunii Świętej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 20:48
            dlatego wierzę w Boga, który nie wymaga wsparcia finansowego. Tymczasem cała
            religia (nie wiara) katolicka przypomina wykupywanie polisy ubezpieczeniowej na
            życie po śmierci i sprzedaż odpustów - im więcej zapłacisz tym więcej masz
            grzechów odpuszczonych (niezależnie od tego co się pisze w Katechiźmie o
            szczerym żalu za grzechy). Nie zapomnę księdza z parafii przy ul.
            Starzyńskiego, który zapytany o koszt ślubu odpowiedział, cyt.: "na dwie
            flaszki wódki"
            • Gość: expertum credere p Re: Księża oczekują kopert na I Komunii Świętej IP: cyberglina.AK* / *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 23:24
              a ja nie zapomnę sceptyka jak łaził obśliniony po tramwaju linii numer jeden i
              grając na grzebieniu udawał idiotę.
          • Gość: menes Re: Księża oczekują kopert na I Komunii Świętej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 10:12
            Są na szczęście miejsca gdzie do wiernych podchodzi się po chrześcijańsku np.
            na HALACH JASNOGÓRSKICH .Tutaj chrzest św . jest naprawdę wielkim przeżyciem
            (zwłaszcza gdy udziela go częsty gość-bp.ANTONI DŁUGOSZ. Tutaj jesteś
            traktowany jak ,,brat'' a nie jak potencjalny klijent. Gdyby zechciano tu w
            maju udzielać I Komunii Św. chętnych by nie brakowało a uroczystości te były by
            autentycznym przeżyciem dzieci.
            NA marginesie -my rodzice również robimy wielki błąd traktyjąc tą uroczystość
            bardzo materialnie
      • Gość: Parafianin Re: Księża oczekują kopert na I Komunii Świętej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 14:41
        Co do ks. Słomiana to są najzwyklejsze w świecie POMÓWIENIA. Niejedna podobna
        historia krążyła już o tym wspaniałym budowniczym kościoła na Tysiącleciu.
        Stawiał świątynię w czasach kiedy najbardziej walczono z jego priorytetami
        (wiarą w Boga, prawdą i odwagą wypowiadania swoich poglądów). Wtedy rzucano mu
        kłody pod nogi w postaci niemożliwości zdobycia materiałów do budowy i pozwoleń
        potrzebnych aby powstał jeden z najpiekniejszych kościołów w Częstochowie,
        teraz gdy Prałat oddał "stery" w ręce swojego następcy i nie można mu już
        niesprawiedliwie zarzucać nadużyć przy budowie, próbuje się pisać bajki "Jak to
        ksiądz z Wojciecha oszukał staruszkę albo dziecko" albo "Dorobił się i kręci z
        gosposią". Walczmy z zakłamaniem prawdy!
    • Gość: brrr Re: Księża oczekują kopert na I Komunii Świętej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 00:39
      - opodatkować kler!! zabronić im działalności gospodarczej / w sensie
      posiadania fabryk,stacji benzynowych.sklepów alkoholowych(paulini np.)
      itp.Opodatkować od każdej darowizny,majątku , luksusu itd. jak każdego
      obywatela RZECZPOSPOLITEJ POLSKIEJ ./ a jeżeli nimi nie są tylko agentami
      obcego państwa / niektórzy z nich tak mówią ,iż podlegają jedynie Watykanowi!!!
      postąpić jak z obcokrajowcami/ czy też agentami/ !!!.
    • Gość: Zenek Re: Księża oczekują kopert na I Komunii Świętej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 00:49
      mogę porównać tych (antyklerykalnych) do PIESKÓW:
      jak jeden PIES szczeknie to wszystkie małe PIESKI potem szczekają i nie można
      ich uciszyć - poźniej nie wiedzą już na co szczekają ....

• Gość: Do Zenia drugi raz Re: Księża oczekują kopert na I Komunii Świętej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 10:22
        Oj Zeniu Zeniu - PIESKI?? jakież "glempowskie" porównanie. A ty jesteś z tych
        dla których ksiądz jest święty, a za wypowiadana na jego temat krytykę zaraz
        Bóg pokarze. Rozumiem, że posiadanie własnego zdania na temat Kościoła/Księdza
        od razu kwalifikuje mnie jako antyklerykała...bo nie chwale- tak? mam słuchać
        ale już nie myśleć. Aj waj.
        • Gość: Iwona Re: Księża oczekują kopert na I Komunii Świętej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 10:34
          Czytam i się szokuję .. Sama posyła dziecko do I komuni i to co się w kościele
          wyprawia zadziwia mnie. Sądziła przez wiele lat, że Księża z naszej parafii są
          ponad podziały materialne, różnice. Nieee. Oni najlepiej wiedzą co i ile kto
          ma. Moze jestem nierealistką , ale wierzyłam w duchowe intencje księży, A nie w
          materializm. Przynajmniej chciałam wierzyć. Przygotowujac dziecko do Komunii
          zderzyłam sie z brutalną rzeczywistością. Co do wypowiedzi o BP. Długoszu-
          potwierdzam , uroczystosci przez niego prowadzone są pełne wiary i miłości.
          Szkoda, że tylko On reprezentuje PRAWDZIWY KOŚCIÓŁ.
          • Gość: expertum credere p droga Iwono IP: cyberglina.AK* / *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 11:23
            nie można dzielić Kościoła na wyidealizowany czyli tzw. "prawdziwy" i ten z
            którym masz do czynienia czyli nieprawdziwy.

Prowadzona ostatnio kampania promowania biskupa Antoniego Długosza na zasadzie
            przeciwstawiania go jest niestosowna i z pewnością nie po myśli samego
            zainteresowanego. Z pewnością jak sama widziałaś choć szczupły i skromny to
            jednak jako tako ubrany i najedzony i nie śpi z bezdomnymi pod mostem czyli ma
            ogrzane i opłacone mieszkanie. A środków materialnych nie dostarczają mu tutaj
            kruki z częstochowskiego herbu i paulińskiej legendy tylko wierni za
            pośrednictwem tych opluwanych na forum proboszczów. Nota bene, dziwnie zbieżne
            z tradycją IV departamentu jest ostatnio stawianie obok siebie ks Prymasa Glempa
            i ks. Biskupa krakowskiego Macharskiego. Nawet ślepy widzi bez większego
            wysiłku że te same triki obcy próbują stosować na naszym diecezjalnym podwórku.

Wszystkich wypowiadających się na forum uprzejmie prosze aby nie wykorzystywali
            obrzędów wtajemniczenia chrześcijańskiego takich jak komunia czy bierzmowanie,
            oraz uroczystośći z kalendarze liturgicznego do siania zamętu i ogólnie rzecz
            biorąc niecnych celów. Jak uczy Apostoł: "Bóg nie da z sioebie kpić".

Życząc realizmu, odżegnując się od postaw naiwno-idealistyczno-niepoważnych.

-------------------------------------------------------------
            "Godzien jest robotnik strawy swojej" (Jezus Nazareński)
            • Gość: menes Re: droga Iwono IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 14:47
              Z tonu wypowiedzi expertum credere p wnioskuję ,że jest kapłanem i poczuł się
              urażony.Ale trzeba spojrzeć prawdzie w oczy-bp.Antoni jako jeden z nielicznych
              jest AUTENTYCZNIE otwarty na ludzi,ON prostymi słowami naucza nas a nie
              poucza ,podnosi nas na duchu a nie wytka nam ciągle jacy jesteśmy żli-takich
              pasterzy potrzebujemy .Jeśli nie chcecie aby tak jak w innych krajach
              europejskich kościoły były puste bądżcie naprawdę blisko nas i naszych problemów
              • Gość: expertum credere p drogi menesie IP: cyberglina.AK* / *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 15:08
                menesie, wiesz że dzwonią jednak nie wiesz gdzie.

fakt, kapłani w pierwszym rzędzie powinni stawać rzędem za Ewangelią i
                Kościołem, jednak każdemu wolno opowiedzieć się po stronie Dobrej Nowiny. A
                wywoływanie poczucia winy u proboszczów i wikarych z tytułu odbierania ofiar od
                wiernych jest głupim pomysłem, bo kapłan zasadniczo ma do spełnienia funkcje
                kultowo - ofiarne, a nie niańkowo-utrzyjnosowe w odniesieniu do malkonententów.

pozdrawiam
                • Gość: menes Re: drogi menesie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 23:18
                  nie zamierzam wywoływać w nich poczucia winy za pobierane ofiary lecz
                  uświadomić ,że forma w jakiej to czynią nie powinna w żaden sposób urażać
                  dającego ofiarę .Mnie w takiej sytuacji dwukrotnie spotkała przykrość i dlatego
                  jestem w tym temacie przewrażliwiony.Nie chcę na łamach forum opisywać
                  szczegółów (aby nie być posądzonym o antyklerykalizm )ale chętnie porozmawiam z
                  Tobą osbiście -mój adres MENES2@poczta.fm
                  pozdrawiam
    • Gość: pa! Re: Księża oczekują kopert na I Komunii Świętej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 19:23
      że jesteś podłą podżegaczką!
      • Gość: pa! Re: Księża oczekują kopert na I Komunii Świętej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 19:30
        to było do madaleny> I co? osiagnęłaś cel? Gratulacje! Nie dziękj bo naprawdę
        nie ma za co i nie wysilaj się na złośliwosci skierowane do mnie. Papapa!
      • Gość: KAT -O- lik Re: Księża oczekują kopert na I Komunii Świętej IP: *.prenet.pl 12.05.05, 19:32
      • Gość: Kat - o lik Ofiary dawajcie ofiare ofierze bo sam nie zarobi IP: *.prenet.pl 12.05.05, 19:36
        expertum pisze --
        wywoływanie poczucia winy u proboszczów i wikarych z tytułu odbierania ofiar od
        wiernych jest głupim pomysłem, bo kapłan zasadniczo ma do spełnienia funkcje
        kultowo - ofiarne, a nie niańkowo-utrzyjnosowe w odniesieniu do malkonentent---

czy ty experum tez nie masz poczucia winy z tytulu odbierania ofiarod wiernych??

a co sobie za te ofiary fundnales?
        Masz gablote, super gosposie i gdzies poza miastem wille na jej nazwisko w
        ktorej mieszkaja wasze dzieci z niania?
        • Gość: expertum credere p Re: Ofiary dawajcie ofiare ofierze bo sam nie za IP: cyberglina.AK* / *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 22:29
          musisz być bardzo głupi skoro piszesz o jakichś gosposiach i willach poza
          miastem. Jak już strzelasz kulą w płot to przynajmniej sprawdź do kogo on
          należy. Ja tam zawsze jak z kimś gadam na forum to staram się najpierw zbadać z
          kim sprawa.
        • Gość: do katolika Re: Ofiary dawajcie ofiare ofierze bo sam nie za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 22:39
          chyba cię uczyli że ciekawość to pierwszy stopień do piekła, a tak prywatnie to
          forum jest na temat I komuni trzymajcie się tematu, w przyszłym tygodniu mam
          komunię świętą u mojej chrześnicy i wiecie o czym myślę nie o prezencie pecuni,
          ale to jakim jestem chrzesnym ojcem jaką wiarę przekazałem temu dziecku przez
          te 9 lat jak wspomagałem jego rodzicóę w wychowywaniu tego dziecka i czy adam
          następny egzamin, dzisiaj byłem w kościele św. jakuba i przypomniałem sobie
          swoją komunię św.. jak wielkie to było dla mnie przeżycie, jak przeżywałem
          spowieź i teraz kiedy już jestem dorosłym człowiekiem wracam do tego kościoła
          w to miejsce mojej komuni z Jezusem bo tam czuję się bezpieczny i pocieszony,
          nie sądzcie księży ani innych ludzi patrzmy do swojego serca jacy my jesteśmy,
          kiedy umrę z czym stanę przed Bogirm oby nie z pustymi rękami?
          • Gość: Zenek Re: Ofiary dawajcie ofiare ofierze bo sam nie za IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 22:51
            Módlmy się gorąco za tych co przelinają księży, aby sie przemienili!!!

Życzę Wam, abyście dostąpili obecności księdza w ostatnich chwilach swego życia!
            • Gość: kim Re: Ofiary dawajcie ofiare ofierze bo sam nie za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 23:18
              Gość portalu: Zenek napisał(a):

> Módlmy się gorąco za tych co przelinają księży, aby sie przemienili!!!
              >
              > Życzę Wam, abyście dostąpili obecności księdza w ostatnich chwilach swego
              życia
              > !

Tak, tak, i życzę Wam jeszcze, żebyt Wasza rodzina miała co dać temu księdzu,
              bo inaczej pójdziecie do piekła, albo jeszcze coś gorszego...
              • Gość: Zenek Re: Ofiary dawajcie ofiare ofierze bo sam nie za IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 23:46
                > bo inaczej pójdziecie do piekła, albo jeszcze coś gorszego...
                Nie życz złego!!!

Będę się cieszył, jak Ty, ja i wszyscy ludzie dostaną się do nieba.
                • yanoooosh Re: Ofiary dawajcie ofiare ofierze bo sam nie za 12.05.05, 23:58
                  napisze wam kawala na tematr nieba i piekla moze dobry a moze nie ocencie sami

gosc za zycia nie byl ani dobry ani zly i mogl wybrac czy chce do piekla czy do nieba i najpierw poszedl do piekla i diabel go oprowadza i pokazuje mu a tam bary dyskoteki panienki rozebrane wszystko za darmo fajki browary jednym slowem raj i kupa ludu gosc mowi no ok fanie ale chce zobaczyc niebo poszli z diablem chodza a tu pustki w niebie nikogo nie ma tylko same oltarze i modlitewniki ida dalej a tu taka sciana i kilku ludzi stoi i wala glowa w mur no i gosc sie pyta a ci to co sa za ludzie a diabel chrzescijanie ci co to sobie to niebo wymyslili hehe
                  • Gość: Zenek Re: Ofiary dawajcie ofiare ofierze bo sam nie za IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 00:22
                    za to piekło ma kuszącą reklamę, a za nią jest smród i zgnilizna
                    • yanoooosh Re: Ofiary dawajcie ofiare ofierze bo sam nie za 13.05.05, 00:31
                      a tego nie kapuje moze mi to wytlumaczysz
                    • Gość: jojo Re: Ofiary dawajcie ofiare ofierze bo sam nie za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 01:21
                      Gość portalu: Zenek napisał(a):

> za to piekło ma kuszącą reklamę, a za nią jest smród i zgnilizna

A wiesz Zenuś, że wielu księży (w tym Jezuici) twierdzą, że nie ma piekła ??
                      Ciekawe czym będziesz teraz straszył biednych "ludków" ??
                      • Gość: expertum credere p Re: Ofiary dawajcie ofiare ofierze bo sam nie za IP: cyberglina.AK* / *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 07:41
                        a wielu twierdzi że nie ma joja, a ten znienacka i bez uzgodnienia bredzi na
                        forum. Jojo mógłbys dawać mądrzejsze dowody na swą egzystencję.....
                        • Gość: jojo Re: Ofiary dawajcie ofiare ofierze bo sam nie za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 08:18
                          Gość portalu: expertum credere p napisał(a):

> a wielu twierdzi że nie ma joja, a ten znienacka i bez uzgodnienia bredzi na
                          > forum. Jojo mógłbys dawać mądrzejsze dowody na swą egzystencję.....

No i widzisz eksperciku, akurat w tym poście pisałem prawdę. Masz jakieś
                          zaległości ??
                          • Gość: expertum credere p Re: Ofiary dawajcie ofiare ofierze bo sam nie za IP: cyberglina.AK* / *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 08:25
                            laski nie robiłeś i wódki ze mną nie piłeś.

jak jojowi wolno mówić że ktoś tam mówi że czegos tam nie ma, to expertowi wolno
                            mówić że joja też nie ma. Gramy według twoich reguł.

Wolność dzwonku w swoim domku, byle jojeczek nie potłuc.
                            • Gość: KAT o lik Re: Ofiary dawajcie ofiare ofierze bo sam nie za IP: *.prenet.pl 13.05.05, 09:27
                              no expertum ales sie wyrobil. ale Twoj domeczek to wystawili Ci wierni to i
                              dzwoneczek jest ICH.
                              • Gość: expertum credere p Re: Ofiary dawajcie ofiare ofierze bo sam nie za IP: cyberglina.AK* / *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 11:34
                                dzwonek to masz swój (jak ci nie ucieli ... ;)
                            • Gość: menes menes do expertum credere p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 14:34
                              Oj coś CI nerwy puściły i brakło literackich zwrotów a ja myślałem ,że można z
                              Tobą porozmawiać na przyzwoitym poziomie.
                              • Gość: jojo Re: menes do expertum credere p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 23:49
                                Gość portalu: menes napisał(a):

> Oj coś CI nerwy puściły

No właśnie: niby taki ekspert od wszystkiego a na kulturze się nie zna.
                                Ma również problemy z emocjami. Poza tym stawiam przypuszczenie,
                                że to albo kastrat albo zakonnica.
                                • Gość: expertum credere p na poziomie mensa i jojeczka IP: cyberglina.AK* / *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.05, 12:12
                                  a kto by tam chciał od ciebie jojeczku laskę,
                                  a kto by ci wódkę postawił.

------------------------------------------------------
                                  lepiej laską orać pola,
                                  niż z menesem pić jabola
                                  (mądrość ludowa)
                            • Gość: jojo Re: Ofiary dawajcie ofiare ofierze bo sam nie za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 23:52
                              Gość portalu: expertum credere p napisał(a):

> laski nie robiłeś i wódki ze mną nie piłeś.

Tak, "laski" faktycznie Ci nie robiłem, zresztą nikomu innemu też. Ale skąd
                              takie skojarzenia?? Czyżbyś był uczniem Jego Eminencji Paetza, byłego Arcy??
                              • Gość: expertum credere p na poziomie jojeczka i menesa IP: cyberglina.AK* / *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.05, 12:13
                                a kto by tam chciał od ciebie jojeczku laskę,
                                a kto by ci wódkę postawił.

------------------------------------------------------
                                lepiej laską orać pola,
                                niż z menesem pić jabola
                                (mądrość ludowa)
                                • Gość: jojo Re: na poziomie jojeczka i menesa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 20:04
                                  Dobrze, że jesteś ekspercie!! Bez Ciebie Świat by się dawno zawalił.
                                  Allah jest Wielki !!
                                  TY też !!
    • std20045 Re: Księża oczekują kopert na I Komunii Świętej 13.05.05, 10:08
    • std20045 Re: Księża oczekują kopert na I Komunii Świętej 13.05.05, 10:12
      NAPISZĘ DOBITNIE!!! JEŚlI KSIĄDZ CHCE PIENIEDZY TO TO JUZ NIE JEST KSIĄDZ TYLKO
      JAKIS POMYLONY BIZMESMEN KTORY PRZEBRAŁ SIE W SUTANNE ....BO KSIĘDZEM ZOSTAJE
      SIE Z PRZEZNACZENIA I CHECI ...I WOLI NIESIENIA LUDZIOM SŁÓW OD PANA ,
      PRZEKAZYWANIA NAUK..... A WIEC JESLI WCHODZI PIENIĄDZ W DROGE TO KATOLIK
      WYCHODZI Z KOSCIOŁA I....TEMU PAŃSTWU JUZ PODZIĘKUJEMY:)
      • Gość: expertum credere p Re: Księża oczekują kopert na I Komunii Świętej IP: cyberglina.AK* / *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 11:35
        Ty to do jakichś bezpopowców powinieneś należeć....
        • Gość: Rodzic Re: Księża oczekują kopert na I Komunii Świętej IP: *.hcz.com.pl 16.05.05, 10:48
          Ten co opisuje całe to zajście to w gruncie żeczy bardzo zły człowiek pragnący
          zaszkodzic nie tylko dobremu imienu swojej parafii jak również nie potrafiący
          zintegrować się w lokalna społeczność. Pod płaszczykiem biedaka chce na koszt
          innych rodziców posłąć dziecko do komuni Świętej . Jego podłe zachowanie w
          przedzień tak pieknego święta gdzie 100 złotych urasta u niego do gigantycznej
          kwoty a jego skomstwo przewysza nawej jego gupotę. Musimy stale pracować nad
          sobą a nie wytykać błedy innym samym nie będąc w pożądku. To częste zjawisko w
          polskim społeczeństwie. Dlatego przebaczam mu ale proszę aby przemyślał to że
          przebaczenie jest o wiele trudniejszą sprawą niż sianie nienawiści i zamętu na
          własny uzytek ( to już przeżyliśmy).
          • Gość: niki Re: Księża oczekują kopert na I Komunii Świętej IP: 212.160.108.* 22.05.05, 22:14
            A jakbyś te 100 zł. dała na dom dziecka to byłby lepszy uczynek.
            • Gość: expertum credere p Re: Księża oczekują kopert na I Komunii Świętej IP: cyberglina.AK* / *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.05, 23:17
              dzieci z domu dziecka wolą rodziców od tych zaxxxx 100 złotych. Wolą z ojcem i
              matką iść do kościoła, na zakupy czy na spacer. Jak ci odbiorą córkę to ci
              dziecko w dxpe wsadzi tą twoją stuzłotówkę.

z dedykacja dla głupiej ewki.
    • Gość: wtczerpy Re: Księża oczekują kopert na I Komunii Świętej IP: *.ids.czest.pl 16.05.05, 13:06
      w parafii opatrznosci bozej na wyczerpach to dpoiero odchodza wałki tam ksieza
      rozbijają sie golfami a niektore dzieci głodują ale to ich nie obchodzi wolą
      budowac kostnice za 150 tys. i ich to wali aby sie podlizac wielmoznemu
      nowakowi huj mu w dupe
      • Gość: ewa Re: Księża oczekują kopert na I Komunii Świętej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.05, 20:55
        To apsurt nikt nie żąda kopert to ludze wymyślili nasza parafia to wzor dla
        innych
      • Gość: e Re: Księża oczekują kopert na I Komunii Świętej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.05, 21:13
        to co tu ktoś napisał t bzdura bo nikt nie wymaga kopert od rodziców jestem
        tym oburzona jakis idiota tak napisał który ma kasy oporowo i szkoda mu pare
        groszy dać na kościół Moje dziecko w tym roku równiesz ma komunie w Parafi
        Opatrznosci Bozej jestem bardzo zadowolona bo nic księza nie wymagają jedynie
        moze rodzice zorganizowali składke która jest do dyspozyci rodziców Co za
        człowiek tak nasza parafie opisał on chyba nie ma w sercu boga dla niego licza
        sie tylko pieniądze nikt nie wymaga od nikogo aby dał jakieś pieniądze niema
        nic na siłe sa to składki dobrowolne mamy super księży w naszej parafi tylko
        ludzie lubia zamieszanie bo niemają żadnej wiarey do ościoła chodza na pokaz
        • Gość: sługa boży Re: Księża oczekują kopert na I Komunii Świętej IP: 212.160.108.* 19.05.05, 20:56
          To jest prawda.Księża dają kopery,aby je popołudniu przyniść - pełne,w zamian
          za obrażeczek jaki tam był.
      • Gość: wstydpisaćodp! Re: Księża oczekują kopert na I Komunii Świętej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 20:18
        Moje dziecko też przystępuje w tej parafii do K.Św. i to co zastało napisane na
        tym forum,to obrzydliwe,wstrętne i godne pogardy pomówienie.Żaden z naszych
        księży nie żąda niczego,prócz datku na cele organizacyjne komunii.To,co w
        ostatnich latach zrobił proboszcz i wikary zasługuje jedynie na pochwałę.Wielu
        jest takich,którzy to,dopiero z okazji K.Św. swojego dziecka,jest z nim po raz
        pierwszy od chyba chrztu,lub swojego ślubu,ale to już widać po zachowaniu ich
        dzieci i samych rodziców.Jak nie chcesz,ćwoku jeden,złożyć się dodatkowo,to
        poprostu nie dawaj,a nie wypisuj wrednych paszkwili po internecie,bo,jak widzę
        jesteś z tym osądem sam.Jestem człowiekiem obiektywnym i gdyby ta wypowiedź
        zawierała choć trochę prawdy,napewno bym się dołączył,ale to chamskie i
        bezczelne,tak potraktować naszych księży.Idź człowieku gdzieś po rozum,bo
        reprezentujesz sobą najgorsze dno/ostatnie słowa mówią same za siebie/.Miałem
        nic nie pisać,bo najgorzej komentować takie brednie,ale tym osądem obrażasz
        również mnie i innych.
      • Gość: jacekl4 Re: Księża oczekują kopert na I Komunii Świętej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.05, 22:18
        Nie narzekajmy na księży, ponieważ błąd tkwi w złym podejściu ludzi, którzy
        kupują sobie wiarę zapominając o słowach Ojca św. o pokorze i skromności.
        Kościół i Wiara jest dla wszysktich ludzi, nie tylko dla tych dających bogate
        datki. Księża wykonują trudną posługę Bogu i Ludziom - wszystkim ludziom.
        Przyjmowanie przez nich kopert sprowadza ich do roli urzędników. Nie uchylamy
        się od ofiary na Kościół, bo te z nieba nie spadają. Ktoś musi je zbudować.
        Jednakże stanowczo sprzeciwiam się garstce bogatych i wpływowych osób, którzy
        próbują narzycić swoją wolę. Niech sprawą każdego chrześcijanina będzie
        wysokość ofiary dziękczynnej, sprawą jego sumienia i uczciwości. Niech sprawą
        sumienia księży będzie ile z tej ofiary przyjmą dla siebie na "paliwo do
        samochodu" a ile na rozwój wspólnoty parafialnej.Ufam, że każdy Ksiądź to
        głęboko wierzący człowiek, piastujący swoją posługę z powołania. "Kościół w
        obecnych czasach powinien pozostać skromnym i pokornym" podobnymi słowami
        zwrócił się do rodaków Ojciec św. Jan Paweł II.
        • Gość: . Re: Księża oczekują kopert na I Komunii Świętej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 08:16
          Gość portalu: jacekl4 napisał(a):

> Nie narzekajmy na księży, ponieważ błąd tkwi w złym podejściu ludzi, którzy
          > kupują sobie wiarę zapominając o słowach Ojca św. o pokorze i skromności.
          > Kościół i Wiara jest dla wszysktich ludzi, nie tylko dla tych dających bogate
          > datki. Księża wykonują trudną posługę Bogu i Ludziom - wszystkim ludziom.
          > Przyjmowanie przez nich kopert sprowadza ich do roli urzędników. Nie uchylamy
          > się od ofiary na Kościół, bo te z nieba nie spadają. Ktoś musi je zbudować.
          > Jednakże stanowczo sprzeciwiam się garstce bogatych i wpływowych osób, którzy
          > próbują narzycić swoją wolę. Niech sprawą każdego chrześcijanina będzie
          > wysokość ofiary dziękczynnej, sprawą jego sumienia i uczciwości. Niech sprawą
          > sumienia księży będzie ile z tej ofiary przyjmą dla siebie na "paliwo do
          > samochodu" a ile na rozwój wspólnoty parafialnej.Ufam, że każdy Ksiądź to
          > głęboko wierzący człowiek, piastujący swoją posługę z powołania. "Kościół w
          > obecnych czasach powinien pozostać skromnym i pokornym" podobnymi słowami
          > zwrócił się do rodaków Ojciec św. Jan Paweł II.

Większego naiwniaka w życiu nie widziałem. Niestety !
          • Gość: jacekl4 Re: Księża oczekują kopert na I Komunii Świętej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.05, 00:02
            Niewiele w życiu widziałeś. Rzeczywistość wokół nas jest taka jak ją
            kształtujemy. Rozejrzyj się wokół siebie, jak coś Ci się niepodoba to po prostu
            to zmień, działaj w słusznej sprawie, tylko lenie i tchórze szukają przeszkód.
            Jestem pewien, że sprzeciwiając się wręczaniu kopert księżą wpłynąłem na
            rzeczywistość, choć nie w jakim stopniu. Nie nazywaj nawniakiem osób
            stawiających czoło stereotypom. Nie bądźmy komformistami.
    • Gość: flustrat [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 21:27
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: eugenia Re: Księża oczekują kopert na I Komunii Świętej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 21:42
      ale wymyslacie zastepcze tematy dla tego juz i tak otumanionego przez wybiórcza
    • Gość: 666 Darmozjady IP: 217.96.15.* 21.05.05, 04:53
    • Gość: go Re: Księża oczekują kopert na I Komunii Świętej IP: *.visp.energis.pl 21.05.05, 21:44
      Nie wiem czy jestem zła czy bardziej zawstydzona z powodu twojej
      małomiasteczkowej glupoty. Podobno , slyszalam, siejeszplotki podjudzasz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka