Dodaj do ulubionych

ADMINISTRACJA NA AJD

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.05, 16:12
Napiszcie co sądzicie o kierunku,kadrze,atmosferze itd...???Nie chodzi mi o
administracje ogólnie na Akademii bo to zdanie juz znam .Dzięki za wszelkie
wypowiedzi,jeżeli takie będą.

Pzd

Motylek :-)
Obserwuj wątek
    • Gość: Menel Re: ADMINISTRACJA NA AJD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.05, 18:28
      Przyjemny kierunek jak ktos interesuje sie prawem ,historia i troche
      polityka.Kadra w wiekszosc dojezdzajaca z Katowic i z Lodzi- swoje wymagaja,ale
      nie jest zle w semestrze,najgorsze jak zaczyna sie sesja-kazdy kto myslal ze
      fajnie i przyjemnie przejdzie na nastepny rok,wpada w pulapke jak nie uczyl sie
      przez sesmestr albo nie przysiedzial kilku nocy przed samym egzaminem.

Nie wiem jak bedzie w tym roku,ale jest stosunkowo malo zajec w tygodniu i nie
      ma praktyk obowiazkowych.I w sumie to nie jest pedagogiczny kierunek.Od
      jakiegos czasu(3-4 lat) obiecywano ze bedzie magister na administracji-miala
      byc filia Łodzkiego-ale wszytsko rozeszlo sie po kosciach.

Zauwazylem ze zmiana WSP na Akademie wyszla na dobre instytutowi
      administracji.Mysle ze teraz bedzie coraz lepiej sie tam dzialo-ale do mgr
      jeszcze daleka droga. No i wielu chetnych na 1 miejsce, nie liczac marketingu
      to jedyny taki prawniczy kierunek w Cz-wa(no moze politologia).

Aha z tego co wiem, od tego roku jest (tak jak pietro wyzej na marketingu) 2
      lata uzueplniajace z Akademi Ekonomicznej z Wroclawia....chybza zaoczne-ale to
      taka bardziej specjalnosc z zarzadzania,a nie administracji samej w sobie.

No i osławiona Pani Ewa z instytutu administracji....
      • Gość: motylek Re: ADMINISTRACJA NA AJD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.05, 19:11
        a czym ta Pani taka slawe zdobywa i kto to??
        • Gość: henryczek Re: ADMINISTRACJA NA AJD IP: *.com / 213.199.204.* 07.07.05, 19:41
          to dziewczyna prowadząca sekretariat adminy na 6 p,postrach calej administracji,słynie ze swej wielkiej uprzejmości i uczynności i swietnej organizacji,ale da sie z nią żyć:)

co do wypowiedzi menela ze nie jest tak łatwo-wydaje mi sie ze jest bardzo łatwo,chyba ze ktoś jest debilem,strasznym leniem lub tak jak ja znajduje sie na tym kierunku niezgodnie z powołaniem

kadra-są i bardziej przykładający sie i mniej,poprostu jak w innych dziedzinach zycia,poziom cwiczen nie jest ponoć gorszy niz np we wrocławiu na uniwerku

no i zawsze mozesz liczyc na darmowe porady prawne,no bo kto prowadzi cwiczenia i wyklady?prawnicy:)

• ulisses_czwa Re: ADMINISTRACJA NA AJD 07.07.05, 19:53
            Zobaczymy jak się potkniesz powaznie na kliku egzaminach w AJD... Na jakich?? Przekonasz się... Zmienisz zdanie i powiesz że pisałes głupoty... A co do Wrocławia... Byłes na uniwerku?? Czy tylko znasz z opowieści?? Bo ja zaręczam, że poziom ćwiczeń na UWr jest duzo wyższy niz u nas...
            P.s. I znów Twoja osoba dowodzi, że na studiach ląduja osoby bez powołania i później takie jak Ty siedza w administracji i marudza... Studiujesz w mysl zasady - "bo muszę"... Dlatego powinni bardziej zaostrzac rekrutację... Czegoś takiego nie ma we Wrocławiu... Jak sie nie nadajesz to lecisz po pierwszym semestrze z wielkim hukiem... Widzac po pedagogice egzaminatorzy wzieli sie do roboty...
            • Gość: Menel Re: ADMINISTRACJA NA AJD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.05, 20:06
              henryczek tez tak mowilem ze administracja to super kierunek na 2 do
              studiowania bo tak lekko-dopoki nie trafilem na 5 egzaminow i sie posypaly
              poprawki, bo myslalem ze sciagne czy sobie nas oleja.Wiec od tego momentu nie
              wiem czy rzeczywiscie marketing na Polibudzie jest taki latwy.Tak czy inaczej
              jak ktos nie trawi prawa i kodexow to niech administracje omija
            • Gość: henryczek Re: ADMINISTRACJA NA AJD IP: *.com / 213.199.204.* 07.07.05, 21:11
              ulisses_czwa napisał:

P.s. I znów Twoja osoba dowodzi, że na studiach ląduja osoby bez powołania i pó
              > źniej takie jak Ty siedza w administracji i marudza...

hmmm znasz kogoś kto pasjonuje sie i ma powołanie do tak bezpłciowego kierunku jak administracja?nie wiem jak mozna sie tym pasjonować,studiuje to bo nie stac mnie na studia w innym miescie a tu nie ma większego wyboru.Nieoznacza to jednak odrazu ze gdy jakimś trafem uda mi sie znaleźć prace w jakimś urzedzie to będe traktowałał interesantów jak ścierwo i podejmował złe decyzje-to nie medycyna,gdzie od powołania wiele zależy,tu wystarczy rzetelnosć i kultura której brakuje u większosci urzędników.A zycie to nie bajka-nie moge sie obrazac na cały swiat i nie studiować nic jezeli nie moge studiowac tego co naprawde bym chciał

> Zobaczymy jak się potkniesz powaznie na kliku egzaminach w AJD... Na jakich?? P
              > rzekonasz się... Zmienisz zdanie i powiesz że pisałes głupoty...

no własnie sie potknąłem na jednym z 5 i czeka mnie wrzesien ale to tylko i wylącznie na moje wlasne zyczenie

A co do Wrocła
              > wia... Byłes na uniwerku?? Czy tylko znasz z opowieści?? Bo ja zaręczam, że poz
              > iom ćwiczeń na UWr jest duzo wyższy niz u nas...

nie byłem ale znam kogoś kto studiował równolegle admine tu i prawo tam
              • ulisses_czwa Re: ADMINISTRACJA NA AJD 07.07.05, 22:05
                Co do pasji... Ja uwielbiam administracje i nie jest taka bezpłciowa jak piszesz... Jak to kogos interesuje to znajdzie jakis dział dla siebie np. prawo gospodarcze, administracyjne, konstytucyjne itd... A jak ktos może sie interesowac chemia albo fizyką?? Tak samo moge zapytać...
                Ja tez znam kogos kto studiował tu administracje i prawo we Wrocławiu... Do tej pory go nie skończył - zrezygnował, bo nie dał rady... Zadowolił się nasza administracją...
                A jesli chodzi o poziom i kadrę... to nie ma co porównywać... Np. teraz miałem ćwiczenia z Europejskiego Publicznego Prawa Gospodarczego z prof. Leonem Kieresem - szefem Instytutu Pamięci Narodowej... Chyba nie ma juz żadnych wątpliwości jak "niewiele" ćwiczenia u nas sa gorsze...
                W kazdym bądź razie żadna szkoła nie hańbi i warto uczyć się dla własnej wiedzy, a nie dla papierka i z musu...
                • Gość: henryczek Re: ADMINISTRACJA NA AJD IP: *.com / 213.199.204.* 07.07.05, 23:32
                  ulisses_czwa napisał:

> A jesli chodzi o poziom i kadrę... to nie ma co porównywać... Np. teraz miałem
                  > ćwiczenia z Europejskiego Publicznego Prawa Gospodarczego z prof. Leonem Kieres
                  > em - szefem Instytutu Pamięci Narodowej... Chyba nie ma juz żadnych wątpliwości
                  > jak "niewiele" ćwiczenia u nas sa gorsze...

o tym ze Kieres jest dobrym prowadzącym nie powinno swiadczyc to ze jest szefem IPN i cżesto go widać w serwisach informacyjnych,ale to jak te cwiczenia prowadzi

Co do pasji... Ja uwielbiam administracje i nie jest taka bezpłciowa jak piszes
                  > z... Jak to kogos interesuje to znajdzie jakis dział dla siebie np. prawo gospo
                  > darcze, administracyjne, konstytucyjne itd...

gratuluję Ci ze studiujesz to co ci sie podoba,bardzo ci zazdroszcze

. A jak ktos może sie interesowac c
                  > hemia albo fizyką?? Tak samo moge zapytać...

no właśnie,chemia i fizyka istniały zawsze,a prawo, zwłaszcza adm, to wymysł ludzki-to podstawowa różnica.Niby literatura i inne dziedziny sztuki też,ale jednak...
                  Dzisiejsze społeczenstwa obrosłe są w akty prawne,wiec potrzebni są prawnicy i administratywisci zeby je wykonywać,tworzyc nowe,pomagac przebrnąc obywatelom przez gąszcze prawne stworzone przez nikogo innego jak ich przedstawicieli-to dla mnie bardzo odtwórcza dziedzina
                  • ulisses_czwa Re: ADMINISTRACJA NA AJD 07.07.05, 23:43
                    Niestety - takie jest zapotrzebowanie - na prawników, administratywistów i jak dobrze zauwazyłes naszym zadaniem, a wręcz obowiazkiem jest pomagac ludziom w sprawach papierkowych... Ja juz mam takie administracyjne zboczenie i nic na to nie poradze :) Życze Ci, żebys w końcu spełnił swoje marzenie i dostał się na wybrany kierunek - jesli dalej będziesz chciał... To wazne, aby robic to co sie lubi - wtedy wiemy, ze dane stanowisko jest w odpowienich rekach, a nie przypadkowych osób...
                  • Gość: dock Re: ADMINISTRACJA NA AJD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.05, 00:27
                    Henryczku .. wybacz że sie wtrące ale najwidoczniej na Administracji na AJd
                    nie macie jeszcze prawa rzymskiego... a szkoda bo by wam się przydało .
                    Nauczylibyście się że, bez prawa i (jego gałęzi jak mniemam)które nazywasz
                    dziedziną odtwóczą ludzkość zatrzymałaby się na poziomie wymiany barterowej.
                    Radziłbym dociec najpierw genezy powstania prawa cywilnego, zawodu prawniczego
                    i spuścizny jaką zostawili nam Cyceron, Seneka Ulpian czy Paulus a potem
                    kontynuowania wypowiedzi o odtwórczości prawa. Ale cóż w jednym musze się z
                    tobą zgodzić... nie fascynuje cie to czego sie uczysz.

Pozdrowienia od kolejnego posjonaty nauk prawnych, który zaczynał swą przygodę
                    na tym kierunku
          • Gość: motylek Re: ADMINISTRACJA NA AJD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.05, 20:48
            Ten postrach adminy jest az taki straszn?Ma znaczenie kogo lubi?
            • Gość: Menel Re: ADMINISTRACJA NA AJD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.05, 21:56
              Wyrozniamy 2 rodzaje Pan-Panie z dziekanatu i Pania z instytutu-poznasz obie to
              sobie porownasz co jest gorszym zlem
              • Gość: motylek Re: ADMINISTRACJA NA AJD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.05, 22:11
                To 2 zlo czyli instytut i jej prowadzaca GORSZE :-(
                • Gość: dsl Re: ADMINISTRACJA NA AJD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.05, 00:35
                  bez paniki - P.Ewa jest tylko człowiekiem, który jednych lubi a innych nie.
                  Mnie nie lubiała i często mi docinała ale nie wpłynęło to w żaden sposób na mój
                  tok studiów na tym kierunku. Co innego z osławionym dziekanatem Fil-hist -tam
                  po prostu potrzeba wiele determinacji i opanowania (ale tak jest na studiach).
                  Pozatym wszystkie dziekanaty pod wzgledem organizacji i kultury pracowników są
                  podobne.(nieważne na jakiej uczelni ani jakim wydziale)
                  Pozdrawiam
    • schaff Re: ADMINISTRACJA NA AJD 07.07.05, 18:33
      Słaba kadra. Niektóre osoby prowadzące ćwiczenia (chodzi mi o ćwiczenia, a nie
      wykłady z prawa administracyjnego i postępowania administracyjnego) prowadzą
      osoby które mają o tym małe (bardzo małe) pojęcie. A co do studiów
      uzupełniających magisterskich na tym kierunku to tylko można pomarzyc. Dobrze
      będzie jeżeli licencjat się utrzyma. Słabo jest bowiem z samodzielnymi
      pracownikami naukowymi.
      • schaff Re: ADMINISTRACJA NA AJD 08.07.05, 11:07
        w jednej z powyższych wypowiedzi jest mowa o L. Kieresie jako prowadzącym
        zajęcia. Chodzi oczywiście o zajecia na Uniwersytecie Wrocławskim. AJD może
        tylko pomarzyć o takiej kadrze. A co do porad prawnych których mieliby udzielać
        prowadzacy ćwiczenia, to można się przejechać na takich poradach. Wielu z nich
        (chodzi mi znowu o ćwiczenia z prawa admin. i post. admin.) nie ma zielonego
        pojęcia na temat prowadzonego przedmiotu.
        • epk.future Re: ADMINISTRACJA NA AJD 08.07.05, 12:00
          Ale wy tu głupoty wygadujecie!!! Jeśli ktoś poważnie podchodzi do nauki, na
          każdej uczelni nauczy się zadanego materiału!!! A porównywanie wykładowców
          prowadzących ćwiczenia do "mało wiedzących" jest śmieszne! Najpierw im
          dorównajcie! A potem udowodnijcie, że jesteście lepsi!!! heh :P
          To jest moja trzecia uczelnia! Teraz studiuję zaocznie właśnie Administrację.
          Studiowałem w innych miastach. I wiecie co? Nuka zależy wyłącznie od studenta!
          I nie ma znaczenia, czy studiujecie stacjonarnie, czy zaocznie. Materiał należy
          opanować i nie przegwizdać semestru na TRÓJECZKACH!!! W ten sposób można jakoś
          zdobyć papierek. Tylko w przyszłości, w jakiejś pracy przejedziecie się jak
          dziecko na ślizgawce!!! I będzie przykro.
          Każdy kierunek jest dobry pod warunkiem, że się go "zrobi" dla siebie. A oceny
          tylko pokwitują wiedzę. Administracja na AJD jest ok! I uważajcie KRYTYCY! Bo
          wykładowcy nasi cały czas podnoszą kwalifikacje! Niebawem może się okazać, że
          jeden/jedna z nich stanie się w świecie nauki bardzo ważnąosobą! Później będzie
          głupio przyznać się nawet przed samym sobą, że takie pierdoły się wygadywało!
          PRZESTAŃCIE KRYTYKOWAĆ! Do roboty (NAUKI) się weźcie i zapraszajcie znajomych
          na NASZĄ uczelnię!!! Niech studiują właśnie TU, a nie gdzieś indziej!
          Jęśli ktoś ze stacjonarnych twierdzi, że nauczył się więcej i lepiej ode mnie,
          zapraszam na piwo! Możemy rywalizować wiadomościami!
          A ci, którzy pytają o ten kierunek i tą uczelnię - dawać dawać!!! Składajcie
          papiery nawet na system zaoczny!!! TU SĄ SAMI FAJNI LUDZIE!!!
          • Gość: motylek Re: ADMINISTRACJA NA AJD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.05, 12:45
            Nie wiem czy to prawda ale slyszalam ze niestety 90 % jest mgr-ow a ok 5 % dr i
            3 % profesorow itd a powinno byc chyba inaczej.Ponoc cwiczenia prowadza ludzie
            bez magistrow nawet.Ciekawe czy to prawda?Mam nadzieje ze tak nie jest...

pzd
            • epk.future Re: ADMINISTRACJA NA AJD 08.07.05, 12:55
              Motylek! Nie słuchaj plotek :D . Sprawdź to! Właśnie w ten sposób rodzą się
              opinie!!! A to może w jakiś sposób zaszkodzić AJD.
              A propos... Znajdź rzetelne informacje dotyczące nieistniejącego Banku
              Częstochowa. Przekonasz się, że m.in. od plotek może paść instytucja!
              Pozdrawiam!
              • Gość: motylek Re: ADMINISTRACJA NA AJD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.05, 13:13
                piszesz ze studiujesz administracje na ajd a czy mozesz napisac na ktorym roku?
                • Gość: Menel Re: ADMINISTRACJA NA AJD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.05, 14:30
                  Wlasnie-zapomnailem napisac o ludziach-wlasnieide tam fajni ludzie,zadne
                  dziobaki, mole ksiazkowe czy cos takiego.Normalni rozrywkowi ludzie,wiec nie ma
                  sie co bac ze bedzie sie odstawac wiedza od innych
                • Gość: epk.future Re: ADMINISTRACJA NA AJD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 09:39
                • epk.future Re: ADMINISTRACJA NA AJD 09.07.05, 09:40
                  II

Pozdrawiam! :D
                  • Gość: motylek Re: ADMINISTRACJA NA AJD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.05, 15:47
                    Kazdy ma inne zdanie z tego co widze :-/
                    • Gość: henryczek Re: ADMINISTRACJA NA AJD IP: *.com / 213.199.204.* 09.07.05, 18:29
                      z tym 90% mgr i 10% dr to bzdura,a zeby ktoś bez tytułu mgr prowadził zajęcia to raczej mało prawdopodobne
                      motylku,właściwie to ty juz sie dostałaś ,kandydujesz czy sie zastanawiasz?(nie wiem jak to jest teraz z terminami)
                      • Gość: motylek Re: ADMINISTRACJA NA AJD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.05, 19:45
                        Zlozylam dokumenty ale czy bede miala szczescie...???
                        • Gość: henryczek Re: ADMINISTRACJA NA AJD IP: *.com / 213.199.204.* 09.07.05, 20:19
                          nie do mnie z tymi znakami zapytania hehe nie jestem w komisji rekrutacyjnej,nie wiem jak jest teraz ale dwa lata temu dostałem sie majac takei oceny:polski5,jezyk4,hist5-oceny koncowe-nie maturalne,podobno teraz są wieksze wymagania(ciekawe jakie mogą byc wyzsze hehe) no ale nie wiem sam juz,teraz jeszcze ta nowa matura...,czy ona tez ma wpływ tak z ciekawosci?
                          • Gość: Menel Re: ADMINISTRACJA NA AJD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.05, 20:51
                            No wlasnie-na administarcje dostaja sie tylko najlepsi z najlepszymi ocenami:)3
                            lata temu dostalem sie z 5,5,4 ale dopiero z odwolania.Podejrzewam ze byly
                            jakies walki czy cos takiego-wyszlo tak pozniej z dyskusji z innymi ktorzy
                            dostali sie bez odwolania,a mieli gorsze oceny.Dlatego naprawde warto sie
                            odwolywac, bo pozniej wiele osob rezygnuje i duzo osob zajmuje ich miejsce.
                            • Gość: motylek Re: ADMINISTRACJA NA AJD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.05, 21:45
                              Z tego wnioskuje że skonczyles wlasnie Administracje?Mozesz opisac cos wiecej
                              np.slyszalam ze podzial na grupy jest owszem ale slyszalam tez o slynnej 1
                              grupie twojego roku.Ze lepiej na taka nie trafic...Czy mozna sobie samemu
                              wybrac grupe?Kto to ustala?

pzd :-)
                              • Gość: Menel Re: ADMINISTRACJA NA AJD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.05, 22:29
                                W 1 swoim poscie napisalem duzo o tym kierunku,a o slynnej pierwszej grupie nie
                                slyszalem-slyszalem ze zeby zmienic grupe-trzeba kogos znalesc na swoje
                                zastepstwo.A wszytsko ustalaja nazwiskami-wiec jak nie zaczynasz sie na A lub B
                                to spoko:)
    • Gość: Misza Re: ADMINISTRACJA NA AJD IP: *.21.pl / 213.199.204.* 10.07.05, 11:07
      a ja właśnie 1 rok skończyłem i sie ciesze bez poprawki nawet :) ogólnie
      odczucia całkiem pozytywne posiadam
      • Gość: henryczek Re: ADMINISTRACJA NA AJD IP: *.com / 213.199.204.* 10.07.05, 11:50
        z tymi grupami to ewa straszy na 1 roku ze trzeba niby na swoje miejsce znaleźć a teraz wiem z praktyki ze na kazde zajęcia i tak mozesz sobie chodzic do innej grupy bo np. dojerzdżasz,pracujesz itd
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka