Dodaj do ulubionych

Nie znosze śląska br!br! koszmar co wy na to!!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 15:58
Jestem w szoku po dzisiejszej jeżdzie d krakowa (Kraków super - ale Katowice -
koszmar mało brakowało a ni euszdłbym z życiem) mam pytanie do PKP Katowice
po cholerę musimy zm Częstochowy (która jest znana na świecie) byc yak
upokorzeni i jeżdzić do was tracac zycie - wasz dworzec to koszmar) i SZOK
nIe polecam przesiadek w tym mieście, jakim są Katowice Br! br! KOSZMAR
Obserwuj wątek
    • Gość: l- Re: Nie znosze śląska br!br! koszmar co wy na to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 16:17
      Dworzec jak dworzec. Ten w Wa-wie też nie należy do najpiękniejszych, ale co
      zrobić.. PKP nima kasy widocznie na takie głupoty. ;]
    • Gość: Johny Mnemonik Re: Nie znosze śląska br!br! koszmar co wy na to IP: *.iplus.pl 27.07.05, 16:20
      Zdecyduj sie czy nie lubisz Śląska, Katowic czy tych którzy zagrozili Twojemu
      życiu.
      Ja mieszkam w Częstochowie a pracuję w Katowicach i nie mogę powiedzieć nic
      złego na temat Slązaków (mam nadzieję że się to nie zmieni) . Parę razy
      potrzebowałem pomocy i zdarzyło mi sie nie raz że zupełnie obcy mi ludzie
      pomagali mi jakbym był ich dobrym znajomym.
      • Gość: slonzak Re: Nie znosze śląska br!br! koszmar co wy na to IP: *.elsat.net.pl 27.07.05, 20:11
        W latach 50-tych pojawił się wierszyk o "pomalowanym na biało" dworcu w
        Stalinogrodzie (Katowice)-jak widać niewiele się zmieniło. A szczerze mówiąc
        dworzec w Katowicach nieźle się prezentuje porównując go do innych
        (np.Szczecin) podobnych w Polsce. A to że połączenie Cz-wa-K-ów jest przez
        Katowice to już wina torów i PKP. Szybciej masz przez Katowice niż przez Kielce.
        Za to dworzec w Częstochowie muszę pochwalić-z zewnątrz zwłaszcza efektownie
        wygląda i mile go do dziś wspominam.
    • Gość: xx Re: Nie znosze śląska br!br! koszmar co wy na to IP: *.icis.pcz.pl 27.07.05, 20:32
      Slask jak Slask - ale gdy patrze co wyprawiaja slascy gornicy, jaka kase
      dostaja kosztem innych wspolobywateli to ogarnia mnie przerazenie.

Wystarczy skojarzyc to potem z informacjami ile tysiecy mlodych ludzi,lekarzy,
      pilegniarek, itd. szuka szansy na normalne zycie poza granicami naszego kraju.

Przeciez ta olbrzymia kasa powinna pojsc na stworzenie normalnych warunkow
      zycia dla tych mlodych, na edukacje, na stworzenie warunkow do likwidacji
      bezrobocia itd.

W zadnym innym kraju na swiecie tak wczesnie nie idzie sie na emeryture.
      Obawiam ze dopoki nie pojawi sie polska Margaret Thacher, bedziemy caly czas
      dostarczycielem sily roboczej dla innych krajow i tworzyc ich bogactwo.

Na tych posunieciach wymuszonych gorniczymi awanturami straci rowniez sam
      Slask, bo nie da sie budowac przyszlosci na weglu - to branza skazana na
      powolne umieranie.
      • Gość: KL Re: Nie znosze śląska br!br! koszmar co wy na to IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.05, 22:20
        Wiesz ...... górnicy to nie jedyny problem tego kraju. Największym problemem
        jest cała ta rozrosła do granic wytrzymałości administracja .... a tam
        wszytskie świadczenia są ..... oprócz ubezpieczeń .... trzynastki, wczasy pod
        gruszą czasem jakieś taloniki na święta itd. Tutaj dopiero idzie kasa ....

Poza tym, czemu np. nauczyciele którzy praktycznie latem nic nie robią dostają
        100% wynagrodzenia a nie np. 50%. Czemu wojskowy może iść na emeryturkę w wieku
        36 lat ...... takich paradoksów można by wskazać jeszcze wiele.

Po prostu myślmy o sobie ..... państwo nam już nic nie da....
        • Gość: Absolwent Re: Od Śląska do ... nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 08:13
          "czemu np. nauczyciele którzy praktycznie latem nic nie robią dostają 100%
          wynagrodzenia a nie np. 50%." To typowa wypowiedź. Ktoś o Śląsku, następny o
          górnikach, a następny o ... nauczycielach !!! To może idźcie do odpowiedniego
          lekarza? A ja nie zazdroszczę nauczycielom, ponieważ zarabiają tylko 1000zł,
          dlatego niegodziwym jest obniżać im w wakacje pensje.
          • Gość: KL Re: Od Śląska do ... nauczycieli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.05, 12:14
            Bo znaczna część nauczycieli to nieroby ...... mam przyjemność obserwować takie
            dwie panie nauczycileki ..... chodzą sobie do szkółki o 8 a o 10-12 to już
            zazwyczaj są w domu. Niedawno jedna z nich mnie rozbawiła stwierdzeniem "w
            końcu czas na zasłużone wakacje" ......
            • Gość: Basia Re: Od Śląska do ... nauczycieli IP: *.sme.cranfield.ac.uk 28.07.05, 13:37
              Czy Ty wiesz co to znaczy praca nauczyciela? Chyba niekoniecznie skoro tak
              piszesz. To ile nauczyciel spedza w szkole to jedno, dwa nauczyciel musi sie
              przygotowac do zajec, zeby byc dobrze przygotowanym do 1 godziny zajec
              lekcyjnych trzeba poswiecic ninimum 2 godziny, nastepnie klasowki, sprawdzenie
              klasowek, wychowawstwo, wywiadowki, za to sie nauczycielom sie nie placi.
              Poprostu mam dosc takich ludzi ktorzy mysla ze sa najmadrzejsi na swiecie.
              Dodam ze nie jestem nauczycielem ale mam w rodzinie kilku nauczycieli.
            • Gość: Absolwent Re: Od Śląska do ... nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 13:52
              Ponieważ w tym kraju nauczyciele są kiepsko opłacani, pełno wokół osobników o
              poziomie KL, o którego wykształcenie nikt chyba nie zadbał ???
            • Gość: Absolwent Re: Od Śląska do ... nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 13:57
              Kl - mam nadzieję, że się nie obraziłeś !!! Zrozum, że wiele problemów wynika
              stąd, że niektórzy nauczyciele olewają swoją pracę. A olewają, bo mało
              zarabiają. Troszcz się dalej o górników, może urządzą Ci kiedyś manifestację pod
              Twoim domem, rozbiją trochę mebli, wystraszą dzieci. A za ich wcześniejsze
              emerytury zapłacimy wszyscy: i Ty i ja. I nie nudź już z tymi nauczycielami !!!
              • Gość: KL Re: Od Śląska do ... nauczycieli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.05, 14:22
                A czy wy widziecie drodzy rozmówcy co to znaczy żyć na własny rachunek???? Wam
                państwo płaci co miesiąc ...... a człowiek musi sam główkować ...... więc się
                nie porównujmy ..... to co ja tutaj piszę to nie jest wyłącznie moje
                zdanie ...... tak postrzegają ludzie nauczycieli....
            • marrgollcia Re: Od Śląska do ... nauczycieli 28.07.05, 14:27
              a kim Ty jesteś??? w południe zamiast pracować, krytykujesz na Forum pracę
              nauczycieli. Jeśli zazdrościsz "wolnych wakacji" i pracy krótszej niż 8 godzin,
              to się ucz i zostań nauczycielem. Po 4 godzinach pracy w szkole będziesz
              bardziej zmęczony niż po ośmiu na budowie. Dodatkowo na budowie nie musisz mieć
              przygotowanego dnia. Bierzesz kielnię i zasuwasz. Nie musisz po pracy sprawdzać
              i oceniać prac. Nie musisz przygotowywać lekcji. Nie wspomnę już o innych
              przygotowaniach. A wynagrodzenie niekorzystnie odstaje od norm. Nie krytykuj
              ludzi, którzy ciężko pracują by nauczyć czegoś dzieci. Spójż na Parlament tam
              wakacje trwają 4 lata, zarobki są 10-krotnie wyższe, nie wspominając o premiach
              i dodatkach
              • Gość: KL Re: Od Śląska do ... nauczycieli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.05, 17:28
                to bierz kielnię i zasuwaj ...... szybko zobaczysz że lepiej być darmozjadem
                nauczycielem ...... szybko dojdziesz do wniosku że 1000zł nauczyciela do pikuś
                w porównaniu z 1000zł robola .....
                • Gość: KL Re: Od Śląska do ... nauczycieli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.05, 17:40
                  Załatwią takiej starzy robótkę w szkole i jeszcze wielce cholera podskakuje. A
                  załóż ofermo wlasny biznes .... np. nawet takiego warzywniaka ... zobaczysz jak
                  to jest ...... i nie krytykuj ofermo pracy innych ..... bo państwo ci co
                  miesiąc płaci i to regularnie ..... czyli my ...... podatnicy ..... inni tak
                  nie mają. Takich oferm jak ty ...... naucycielecek to są tony ...... same
                  rozwódy ..... chłopy nie dali z wami rady i poumierali........ albo stare
                  panny.

Przy okazji rada dla chłopów ... chcesz się żenić .... nigdy z
                  nauczycielką !!!!!!!!!
          • Gość: Jacek Re: Już nie lubię górników !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 08:03
            Niech górnicy mają wcześniejsze emerytury, ale niech sami opłacają sobie wyższe
            składki !!! Dlaczego inni mają do nich dokładać ??? Jakaś wiceminister finansów
            właśnie wyliczyła (patrz wczorajsza prasa), że każdy normalnie pracujący rocznie
            dokłada do wcześniejszych emerytur 1000zł !!! Gdyby górnicy przestali pracować w
            kopalniach, to żyliby dłużej (jak sami przecież twierdzą).
            • Gość: slonzak Re: Już nie lubię górników !!! IP: *.elsat.net.pl 29.07.05, 09:10
              Opłacają, opłacają. Nie tylko swoje emeretury, ale i też innych zawodów. Smutek
              taki, że rząd nie zaplanował tych wydatków i weźmie pieniądze z publicznej kasy
              pomimo tego, że górnicy składki opłacają. Co do tej kwoty te 1000 zł już jest
              wliczone, bo policz ile państwo bierze podatków i składek przy miesięcznej
              pensji-szkoda gadać.
              A jeżeliby górnicy przestaliby pracować w kopalniach to mielibyśmy po pierwsze
              załamanie na rynku węgla-trzeba uzyskać pozwolenie Komisji Europejskiej na
              masowy import węgla, a po drugie zwiększyłbyś bezrobocie np. w takich
              Świętochłowicach z 31% do 60%. Większość pracujących ma ok.40 lat, a tacy
              pracownicy mają ciężką sytuację ze znalezieniem pracy.
              • Gość: xx Re: Już nie lubię górników !!! IP: *.icis.pcz.pl 29.07.05, 11:37
                Panstwo juz do tej pory na miliardy zrezygnowalo z poboru skladek na ZUS od
                kopaln. Po prostu umorzylo. Nimomu innemu na takie ustepstwa nie poszlo, tylko
                gornikom.

Jasne ze nie mozna od razu zamknac kopaln, tzreba to robic krok po kroku,
                zostawiajac tylko te ktore maja racje bytu. I jedyna droga to wlasnie
                prywatyzacja kopaln, bo wtedy bedzie widac kto sobie daje rade a kto nie.

Jak chcemy byc biednym krajem, z ktorego wyksztalceni ludzie beda wyjezdzac, to
                mozemy utzrymywac pzrestarzale galezie pzremyslu na panstwowym garnuszku. Jesli
                chcemy sie normalnie rozwijac musimy inwestowac w dziedziny z przyszloscia, tam
                inwestycje sa bez porownania efektywniejsze. Dotyczy to rowniez Slaska, a moze
                nawet w pierwszej kolejnosci Slaska. Zreszta ludzie tutaj rowniez zmadrzeli i
                nie widza dla swoich dzieci przyszlosci w gornictwie.

A w Swietochlowicach pewnie lepiej byloby te kase wydac na zaklady ktore tam
                wlasnie produkuja jedne z najnowoczesniejszych tarnsporterow kolowych na
                swiecie, czy na cos podobnego.

Swiat sie zmienia i Polska tez musi sie zmieniac jesli chcemy dotrzymac kroku.

• Gość: slonzak Re: Nie znosze śląska br!br! koszmar co wy na to IP: *.elsat.net.pl 28.07.05, 19:34
        Gdyby górnicy mieli tak dobrze to by nie protestowali. Pamiętaj, że większość
        górników już nie pracuje, a i przyszłości nie są pewni bo są zwolnienia i
        redukcje. Zarobki dołowych to ok. 2000 zł netto (związkowcy zarabiają dużo
        więcej a najwięcej szkodzą tej branży). Górnicy nikomu pracy nie zabierają-w
        tej chwili jest duże zapotrzebowanie na kopalniach a nikt się nie zgłasza, bo
        pozamykano na szybko szkoły górnicze.
        Poza tym jacy śląscy górnicy? Do kopalni pracować przyjeżdzali ludzie z całej
        Polski- z Pomorza czy Mazur.
        Co do emerytury dla górników-i tak większość tych emerytur nie wykorzysta.
        Śmiertelność wśród górników dość duża, a byłych górników po 70-ce się nie
        widuje.
        • Gość: xx Re: Nie znosze śląska br!br! koszmar co wy na to IP: *.icis.pcz.pl 28.07.05, 19:48
          Pieniadze sa najlepsza odpowiedzia: wystarczy policzyc ile budzet Panstwa czyli
          my wszyscy musza dokladac do tego interesu czyli do kopalni, zeby one istnialy.

To sa miliardy zl. A bedzie tego jeszcze wiecej. Te pieniazde moznaby wydac w
          znacznie lepszy sposob - chociazby po to zeby mlodzi ludzie nie musieli
          wyjezdzac z kraju w poszukiwaniu pracy. Zadna inna branza nie dostala tyle, a
          wiekszosc nie dostala nic.

Kopalnie powinny byc sprywatyzowane, zeby mozna bylo zobaczyc istnienie ktorych
          kopaln ma sens ekonomiczny.

Nie mozna budowac pzryszlosci kraju, w tym rowniez samego Slaska, na galezi
          przemyslu ktora ma bardzo ograniczone perspektywy istnienia - praktycznie tylko
          biedne kraje stac na utzrymywanie kopaln. Jesli chcemy zapewnic przyszlosc
          naszemu krajowi musimy inwestowac w rzeczy ktore maja przyszlosc.

Za te pieniadze, przy ktorych wydobycie jest jeszcze oplacalne, nie jestesmy w
          stanie zapewnic gornikom przyzwoitego wynagrodzenia. Sam o tym piszesz. Dlatego
          zliwkwidowano kopalnie na Zachodzie i nas tez to w duzym stopniu czeka.

Pozdrawiam,

• Gość: slonzak Re: Nie znosze śląska br!br! koszmar co wy na to IP: *.elsat.net.pl 28.07.05, 22:25
            Ależ część kopalni sprywatyzowano i przynoszą one zysk. Zresztą podobnie jak te
            niesprywatyzowane, bo obecnie jest koniunktura na węgiel.
            A przypisywanie obecnej złej sytuacji w państwie górnictwu to przesada. Przez
            dziesiątki lat to górnictwo dawało pracę. Po części wina za obecny stan leży w
            niedoinwestowaniu w ten i inne ciężkie przemysły. W Czechach kopalnie
            sprywatyzowano i tam nikt nie wspominał o zamykaniu. A na razie trzeba szanować
            tę gałęź przemysłu, bo nie od razu przejdziesz z kotłowni węglowej czy pieca
            węglowego na instalację ekologiczniejszą. Zresztą taka przyjemność kosztuje ok.
            8 tys. zł-nie każdego stać na taką inwestycję.
            Co do bezrobocia wśród młodych-ja bym widział że to bardziej złożony problem.
            Dwa wyzy demograficzne w wieku produkcyjnym, zła polityka fiskalna państwa,
            itp.
            • Gość: xx Re: Nie znosze śląska br!br! koszmar co wy na to IP: *.icis.pcz.pl 28.07.05, 22:46
              Dawalo prace bo taki byl czas ale swiat idzie do przodu.

Sprywatyzowanych kopalni jest bardzo malo w Polsce, jesli w ogole takowe sa, bo
              gornicy protestuja przeciwko prywatyzacji.

W Czechach kopalnie sa sprywatyzowane, ale zobacz ich jest - tyle ile ma racje
              bytu.

Sam zreszta dajesz argument przeciwko kopalniom - za tak ciezka prace nie mozna
              dac wiecej zarobic ludziom, bo inaczej tego wegla sie nie sprzeda. Wegiel gdzie
              indziej jest duzo tanszy.

Po prostu jak bedziemy bazowac na przestarzalych galeziach gospodarki musimy
              sie pogodzic z tym ze nasze zarobki w skali calego kraju sa takie jakia sa, a
              mlodzi beda uciekac gdzie indziej - na pewno nie do pracy w gornictwie.

Dam Ci male porownanie - 100 mln ton wegla po 50 dolarow (cala roczna
              produkcja) to ledwie 500 mln dolarow pzrychodu, z tego tylko niewielka czesc to
              zyski. Ilez przy tym jest szkod ekologicznych itd. Tymczasem z turystyki nawet
              Polska ma co najmniej kilka miliardow przychodu. To tylko maly przyklad. Swiat
              sie zmienia i takie dziedziny gospodarki zostawia generalnie biednym krajom,
              ktorych nie stac na zarobianie za pomoca wysilku umyslowego glownie, a nie
              fizycznego.

Mlodzi Polacy w tym i Slazacy nie beda juz chcieli zarabiac na zycie ciezka
              praca fizyczna - jak im nie stworzymy mozliwosci, po prostu wyjada z Polski.

• Gość: Ala Re: Nie znosze śląska br!br! koszmar co wy na to IP: 80.51.222.* 28.07.05, 18:31
      Częstochowa nie jest znana na całym świecie. Nawet niektóre ludziska w
      niemczech czy na czechach nie widzą co to jest Czestochowa. Kiedys rozmawiałam
      na słowacji z kobietą która myślała że Jasna Góra to miasto ale o Częstochowie
      nawet nie słyszała.
      • blanc Re: Nie znosze śląska br!br! koszmar co wy na to 28.07.05, 19:58
        Na szczęście świat się nie kończy na Niemczech, a tym bardziej Czechach. A że
        spotykasz niedouczone jesdnostki - pechuncio;) Zresztą sama napisałaś "nawet
        niektóre ludziska", czyli wyjątki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka