Dodaj do ulubionych

Teatr from Poland

IP: *.icis.pcz.pl 28.07.05, 23:02
Dzisiaj byl znakomicie zagrany "Saksofonista" a za tydzien w nastepny
czwartek bedzie duzy spektakl "Prorok".

Ma obejmowac na poczatku wyjscie na Rynek Wielunski, a dopiero potem
kontynuacja wewnatrz Teatru.

Mysle ze naprawde warto to zobaczyc. Dla mnie dzialalnosc Teatru from Poland
w te wakacje to prawdziwa atrakcja tego lata w Czestochowie.
Obserwuj wątek
    • Gość: aorta Re: Teatr from Poland IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 09:22
      kiedy ten spektakl?
      • Gość: xx Re: Teatr from Poland IP: *.icis.pcz.pl 29.07.05, 11:24
        W nastepny czwartek - zapowiada sie naprawde ciekawie, bo Teatr wyjdzie w
        teren - bedzie jakby happening teatralny, szczudlarze itd.

Pokazywali to do tej pory tylko w Warszawie.

Mysle ze poczatek o 20 bo to zwykle o tej porze sie zaczyna.

W dzisiejszej Wyborczej jest na ten temat - nie wiem czy w wydaniu
        elektronicznym rowniez.
        • storima Re: Teatr from Poland 29.07.05, 19:06
          Swietnie. Opiszcie Wasze wrazenia.
        • Gość: Iris Re: Teatr from Poland IP: *.21.pl / 213.199.204.* 29.07.05, 19:24
          serwisy.gazeta.pl/cjg/1,31937,2847294.html.Pozdrawiam :o)
          • storima Re: Teatr from Poland 29.07.05, 19:45
            Droga Iris!
            Ten adres nie otwiera sie.

Serdeczne Pozdrowienia!
            • Gość: Iris Re: Teatr from Poland IP: *.21.pl / 213.199.204.* 29.07.05, 21:20
              W tej sytuacji skopiowałam całośc:o)Wzajemnie serdecznie pozdrawiam :o)
              Częstochowska premiera "Proroka"

Tadeusz Piersiak 29-07-2005 , ostatnia aktualizacja 29-07-2005 19:01

Teatr from Poland pokaże ten spektakl po raz pierwszy w naszym mieście - 4
              sierpnia o godz. 20, w swojej siedzibie przy Zaułku Wieluńskim 2. Wstęp 5 zł.
              Koniec - prawdopodobnie przy Rynku Wieluńskim. Czas trwania - ok. 80 minut.

Zaprasza Wojtek Kowalski, współtwórca Teatru from Poland: - Proroków w Polsce
              wielu jest. Najwięcej - politycznych, ekonomicznych, patriotycznych. Są też
              prorocy od popkultury, moralności i prorocy na siłę. Jedni obiecują gruszki na
              wierzbie i słodkie życie, jeśli coś tam, gdzieś tam, się spełni, inni wieszczą
              koniec polskości, jeszcze inni kreują gwiazdy, które okazują się meteorytami.
              Potrzebujemy ich - takie to już polskie spaczenie.

Temat proroka zadaliśmy ludziom, którzy przyszli na nasze warsztaty teatralne w
              Mysłowicach. Podzielili się na grupy i wymyślali części spektaklu, biorąc na
              tapetę problemy miłości, Unii Europejskiej, religii, pracy i etyki. Inna grupa
              pracowała nad "medialnym wizerunkiem" proroka, którego miał zagrać gwiazdor
              Teatru from Poland Wojtek Kowalski, czyli ja.

Do tej pory "Prorok" był pokazany - z powodzeniem - tylko podczas
              Międzynarodowego Festiwalu Teatralnego Sztuka Ulicy w Warszawie. Spektakl ma
              charakter pochodu, procesji. Na jeżdżącej miniplatformie siedzi w pozycji
              lotosu prorok - pokaźnej postury, prawie nagi, wymalowany na zielono, z
              naczyniem pełnym płatków kwiatowych w ręku. Jest upostaciowaniem różnych
              religii, opcji politycznych - taki eklektyczny prorok. Przed nim rozwijają
              dywan wymalowane na srebrno dziewczęta, za nim idą szczudlarze z kolorowymi
              flagami. Przechodniom rozdawane są souveniry: baloniki, grudki polskiej ziemi,
              znaczki z uwięzionym orłem, szabelki z papieru do walki z najeźdźcą. Gdy pochód
              staje, prorok przemawia. To z kolei przeradza się w wiec, gorącą dyskusję z
              publicznością (prowokują je nasi ludzie "przypadkiem" znajdujący się w tłumie).

"Proroka" zagramy 5 sierpnia na dużym festiwalu w Płocku, więc w Częstochowie
              zrobimy jakby próbę generalną. No i będzie to częstochowska premiera spektaklu
              • storima Re: Teatr from Poland 29.07.05, 21:47
                Dzieki Ci bardzo Iris!
                Bardzo interesujace. Ciekaw jestem waszych pospektaklowych wrazen.
                Milego weekendu!
                • Gość: xx Re: Teatr from Poland IP: *.icis.pcz.pl 29.07.05, 22:52
                  Teatr from Poland ma swoja strone - rowniez z filmami.

www.teatrfrompoland.art.pl

A wrazenia z Proroka na pewno opisze.

Pozdrawiam,

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka