Gość: \' IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 22:48 zdewastowali sufit i się podpisali ja jak coś takiego zrobiłem w podstawuwie to musiałem wszystkie ławki myć Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gosc Re: Tajemnice podziemi popówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 23:02 I pewnie teraz jestes w młodziezówce. KOLEJNY REMONTOWANY BUDYNEK W MIEŚCIE. i BARDZO DOBRZE. Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: Tajemnice podziemi popówki 04.08.05, 23:42 do: \' i pewie skończyłes na "podstawUwie" :) Brawo za remont kolejnego budynku w scisłym centrum miasta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miłosnik_sztuki Re: Tajemnice podziemi popówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 14:28 Bardzo sie cieszę że w końcu "popówka " zostanie odnowiona, mam cichą nadzieje że doczekam czasów, kiedy Częstochowa stanie sie europejskim miastem sztuki. To miasto jest wyjatkowe i należy to docenić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mara Re: Tajemnice podziemi popówki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.05, 23:57 przy okazji renowacji popówki prosze zainteresować sie innym obiektem muzealnym niedawno po kapitalnym remoncie to rezerwat archeologiczny na Rakowie któty otwarto ponad rok temu z wielką pompą a teraz z miesiąca na miesiąc jest coraz bardziej dewastowany brak cześci płotu bazgroły spreyem potłuczone szyby elewacji tragedia Może tam by p. prezydent zaprosił dziennikarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ratel Re: Tajemnice podziemi popówki IP: *.cn.com.pl / *.cn.com.pl 05.08.05, 06:05 Hmm do wielu peanów na cześć prezydenciunia dojdzie jeszcze jeden - ODKRYWCA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GosiaT Re: Tajemnice podziemi popówki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.05, 08:54 ale dlaczego wszystko na różowooo... buuuu... ;( nie mogłoby być po prostu w normalnym kolorze piaskowym, czy lekki stonowanym zielonym??? czy na początlu swojego istnienia i w czasach swej świetności te budynki były tak różowe???? jeśli tak no to ok... rozumiem... ale jeśli to jakiś wymysł to mnie się nie podoba :( ps. żeby nie było że tylko marudzę powiem, że to naprawdę dobrze że remontują... choć... zrobiłam sobie z kumpelą w czerwcu spacer po częstochowie z Katalogiem Zabytków Sztuki w ręku (Tom VI - Częstochowa, polecam :) ) oglądałyśmy kamienice klasycystyczne na 7-miu Kamienic i na Barbary. Na 7-miu kamienic jest jeden budynek w którym kiedyś mieszkał pewien rzeźbiarz, niestety nie pamiętam nazwiska. Kamienica wyróżnia się na tle innych ze względu na bogate zdobienia... na podwórku jest fontanna, a schodów wejściowych do domu pilnuje kamienny lew... Niestety KAMIENICA JEST W RĘKACH PRYWATNYCH!!!! Pani która mieszka na górze zaprosiła nas do środka... żenujące że trzy kroki od Jasnej Góry ludzie żyją w takich warunkach. W suficie dziury i wystająca z nich słoma. Może by tak znaleźć jakiś sposób by właścicieli, którzy - nie oszukujmy się, zarabiają na tym niezłą kasę, zmusić jakoś do przynajmniej podstawowych prac remontowych.... taki mały ps ;) pozdrawiam Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: I.LEŚNIKOWSKI POWIATOWY INSPEKTOR NADZORU IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 05.08.05, 09:33 Jeśli stan techniczny lub sanitarny zagraża życiu lub zdrowiu to Powiatowy Inspektor Nadzoru Budowlanego może nakazać niezbędne prace mające przywrócić bezpieczeństwo, równiez prywatnym właścicielom. Dla Miasta Częstochowy - ulica Pułaskiego 31 tel. 324-68-40. Dla Starostwa Częstochowskiego (ziemskiego) przy ul. Jana III Sobieskiego 9 42-200 Częstochowa. tel.(0-34) 322-91-37 fax (0-34) 378-54-71 Ireneusz Leśnikowski Odpowiedz Link Zgłoś
tomqpl Re: Tajemnice podziemi popówki 05.08.05, 17:48 Gość portalu: GosiaT napisał(a): > choć... zrobiłam sobie z kumpelą w czerwcu spacer po częstochowie z Katalogiem > Zabytków Sztuki w ręku (Tom VI - Częstochowa, polecam :) ) oglądałyśmy > kamienice klasycystyczne na 7-miu Kamienic i na Barbary. Na 7-miu kamienic jest > > jeden budynek w którym kiedyś mieszkał pewien rzeźbiarz niestety nie pamiętam > nazwiska Proszowski. A "Katalog zabytków sztuki" również polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Tajemnice podziemi popówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 18:16 A ja tego katalogu nie polecam bo jest z dużymi błędami, panie które to opracowywały niedokładnie to zrobiły, dlatego nie jest to rzecz na której można polegać. Odpowiedz Link Zgłoś
tomqpl "Katalog zabytków sztuki" 27.08.05, 18:14 Gość portalu: miki napisał(a): > A ja tego katalogu nie polecam bo jest z dużymi błędami, panie które to > opracowywały niedokładnie to zrobiły, dlatego nie jest to rzecz na której > można polegać. Konkrety, konkrety! Po dłuższym obcowaniu też zauważam pewne niedociągnięcia. Jest to jednak jedyne takie kompleksowe opracowanie dot. zabytków miasta. Jeśli chodzi o błędy, to część z nich wynika pewnie z tego, że książka pisana była w latach 70., podczas wydawania w 1995 nieznacznie uzupełniona (przypuszczalnie pobieżnie) i dziś - w 2005 - faktycznie może wydać się nieaktualna. O słabości publikacji świadczą PRL-owskie nazwy ulic (Obraniaka, Kupniewicza - tak trudno było poprawić?) i opisanie pałacyku Mottego i domów robotniczych przy Mokrej jako... osady fabrycznej na Stradomiu! Zgroza. Ale poza tym kupa ciekawych informacji. I pokaźna bibliografia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikoś Re: Tajemnice podziemi popówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 14:22 Za błędy ortograficzne, powinieneś szorować całą szkołę głąbie kapusciany i jak ty skończyłeś postawówkę z takimi błędami br!br! Odpowiedz Link Zgłoś