Dodaj do ulubionych

Tajemnice podziemi popówki

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 22:48
zdewastowali sufit i się podpisali ja jak coś takiego zrobiłem w podstawuwie
to musiałem wszystkie ławki myć
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: Tajemnice podziemi popówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 23:02
      I pewnie teraz jestes w młodziezówce.

KOLEJNY REMONTOWANY BUDYNEK W MIEŚCIE. i BARDZO DOBRZE.
    • ulisses_czwa Re: Tajemnice podziemi popówki 04.08.05, 23:42
      do: \'
      i pewie skończyłes na "podstawUwie" :) Brawo za remont kolejnego budynku w scisłym centrum miasta...
      • Gość: miłosnik_sztuki Re: Tajemnice podziemi popówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 14:28
        Bardzo sie cieszę że w końcu "popówka " zostanie odnowiona, mam cichą nadzieje
        że doczekam czasów, kiedy Częstochowa stanie sie europejskim miastem sztuki. To
        miasto jest wyjatkowe i należy to docenić.
    • Gość: mara Re: Tajemnice podziemi popówki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.05, 23:57
      przy okazji renowacji popówki prosze zainteresować sie innym obiektem muzealnym niedawno po kapitalnym remoncie to rezerwat archeologiczny na Rakowie któty otwarto ponad rok temu z wielką pompą a teraz z miesiąca na miesiąc jest coraz bardziej dewastowany brak cześci płotu bazgroły spreyem potłuczone szyby elewacji tragedia Może tam by p. prezydent zaprosił dziennikarzy.
    • Gość: ratel Re: Tajemnice podziemi popówki IP: *.cn.com.pl / *.cn.com.pl 05.08.05, 06:05
      Hmm do wielu peanów na cześć prezydenciunia dojdzie jeszcze jeden - ODKRYWCA
      • Gość: GosiaT Re: Tajemnice podziemi popówki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.05, 08:54
        ale dlaczego wszystko na różowooo... buuuu... ;(

nie mogłoby być po prostu w normalnym kolorze piaskowym, czy lekki stonowanym
        zielonym??? czy na początlu swojego istnienia i w czasach swej świetności te
        budynki były tak różowe????
        jeśli tak no to ok... rozumiem... ale jeśli to jakiś wymysł to mnie się nie
        podoba :(

ps. żeby nie było że tylko marudzę powiem, że to naprawdę dobrze że remontują...
        choć... zrobiłam sobie z kumpelą w czerwcu spacer po częstochowie z Katalogiem
        Zabytków Sztuki w ręku (Tom VI - Częstochowa, polecam :) ) oglądałyśmy
        kamienice klasycystyczne na 7-miu Kamienic i na Barbary. Na 7-miu kamienic jest
        jeden budynek w którym kiedyś mieszkał pewien rzeźbiarz, niestety nie pamiętam
        nazwiska. Kamienica wyróżnia się na tle innych ze względu na bogate
        zdobienia... na podwórku jest fontanna, a schodów wejściowych do domu pilnuje
        kamienny lew...
        Niestety KAMIENICA JEST W RĘKACH PRYWATNYCH!!!!
        Pani która mieszka na górze zaprosiła nas do środka... żenujące że trzy kroki
        od Jasnej Góry ludzie żyją w takich warunkach. W suficie dziury i wystająca z
        nich słoma. Może by tak znaleźć jakiś sposób by właścicieli, którzy - nie
        oszukujmy się, zarabiają na tym niezłą kasę, zmusić jakoś do przynajmniej
        podstawowych prac remontowych....

taki mały ps ;)
        pozdrawiam
        Gosia
        • Gość: I.LEŚNIKOWSKI POWIATOWY INSPEKTOR NADZORU IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 05.08.05, 09:33
          Jeśli stan techniczny lub sanitarny zagraża życiu lub zdrowiu to Powiatowy
          Inspektor Nadzoru Budowlanego może nakazać niezbędne prace mające przywrócić
          bezpieczeństwo, równiez prywatnym właścicielom.

Dla Miasta Częstochowy - ulica Pułaskiego 31 tel. 324-68-40.
          Dla Starostwa Częstochowskiego (ziemskiego) przy ul. Jana III Sobieskiego 9
          42-200 Częstochowa.
          tel.(0-34) 322-91-37
          fax (0-34) 378-54-71

Ireneusz Leśnikowski
        • tomqpl Re: Tajemnice podziemi popówki 05.08.05, 17:48
          Gość portalu: GosiaT napisał(a):
          > choć... zrobiłam sobie z kumpelą w czerwcu spacer po częstochowie z Katalogiem
          > Zabytków Sztuki w ręku (Tom VI - Częstochowa, polecam :) ) oglądałyśmy
          > kamienice klasycystyczne na 7-miu Kamienic i na Barbary. Na 7-miu kamienic jest
          >
          > jeden budynek w którym kiedyś mieszkał pewien rzeźbiarz niestety nie pamiętam
          > nazwiska

Proszowski.
          A "Katalog zabytków sztuki" również polecam.

• Gość: miki Re: Tajemnice podziemi popówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 18:16
            A ja tego katalogu nie polecam bo jest z dużymi błędami, panie które to
            opracowywały niedokładnie to zrobiły, dlatego nie jest to rzecz na której można
            polegać.
            • tomqpl "Katalog zabytków sztuki" 27.08.05, 18:14
              Gość portalu: miki napisał(a):
              > A ja tego katalogu nie polecam bo jest z dużymi błędami, panie które to
              > opracowywały niedokładnie to zrobiły, dlatego nie jest to rzecz na której
              > można polegać.

Konkrety, konkrety!
              Po dłuższym obcowaniu też zauważam pewne niedociągnięcia. Jest to jednak jedyne
              takie kompleksowe opracowanie dot. zabytków miasta.
              Jeśli chodzi o błędy, to część z nich wynika pewnie z tego, że książka pisana
              była w latach 70., podczas wydawania w 1995 nieznacznie uzupełniona
              (przypuszczalnie pobieżnie) i dziś - w 2005 - faktycznie może wydać się nieaktualna.
              O słabości publikacji świadczą PRL-owskie nazwy ulic (Obraniaka, Kupniewicza -
              tak trudno było poprawić?) i opisanie pałacyku Mottego i domów robotniczych przy
              Mokrej jako... osady fabrycznej na Stradomiu! Zgroza.
              Ale poza tym kupa ciekawych informacji. I pokaźna bibliografia.
    • Gość: mikoś Re: Tajemnice podziemi popówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 14:22
      Za błędy ortograficzne, powinieneś szorować całą szkołę głąbie kapusciany i jak
      ty skończyłeś postawówkę z takimi błędami br!br!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka