usarmy 26.09.07, 11:53 Na kogo Pan/i bedzie glosowac? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
obcy29 Re: WYBORY 2007 - SONDA 27.09.07, 11:11 To zależy od nazwisk na listach.Po raz pierwszy będę głosował przeciw,a nie za jakąś opcją. Odpowiedz Link
ogloszeniazawiercia Re: WYBORY 2007 - SONDA 27.09.07, 16:57 obcy29 napisał: > To zależy od nazwisk na listach.Po raz pierwszy będę głosował > przeciw,a nie za jakąś opcją. według mnie zadna partia nie dojrzała zeby rzadzic Polska Odpowiedz Link
krzy76siek Re: WYBORY 2007 - SONDA 28.09.07, 18:16 W tych wyborach stawiam na PIS . Uważam , że wydarzenia z ostatnich dwóch lat pokazały że min. takie partie jak LPR , PO ,a przynajmniej ich przywódcy "przegieli" jako opozycja (LPR też jako koalicja-epizod) bo o SAMOOBRONIE I SLD to raczej nie ma co wspominać . Tak naprawdę to jest to tylko walka o koryto , a metody tej walki bardziej szkodzą Polsce niż błędy jakie popełnił PIS. W niedługim czasie po wyborach zacząłem żałować że PIS nie zdobył takiej większości , która pozwoliłaby mu rządzić samodzielnie . Stało się jednak to między innymi z mojej winy bo sam na nich w tedy nie głosowałem tylko oddałem swój głos na Ruch Patriotyczny - partię ,która miała nikłe szanse na wejście do Sejmu . Tak też postąpilo wielu ludzi i te głosy jakby na to nie patrzeć przepadły. Mam nadzieję , że ludzie jednak nadal pamiętają rządy SLD - totalne złodziejstwo i korupcję , zapaść gospodarczą . Te krzyki o zamachu na demokrację , o braku wolności są śmieszne i beznadziejne . A czy faktycznie PIS nie zastał państwa skorumpowanego , gdzie tylko liczyły się ubeckie uklady ? Czy nieprawdą jest że okrągly stół był po to aby zapewnić komunistycznym zbrodniarzom nie tylko nietykalność ale i dostatnie życie w tzn .wolnej Polsce ? Ten żałosny spektakl - politycy opozycji bronią w ciemno Kaczmarka . On sam oburzony bo jak twierdzi sam by przyszedł do prokuratury jakby tylko go poproszono TO CO - ZATRZYMAĆ MOŻNA W TYM KRAJU NA 48 KAŻDEGO TYLKO NIE POLITYKA ?! BO TO JEST ZAMACH NA DEMOKRACJĘ ! BIZNESMENA TEŻ NIE !!! Już widzę efekt takich śledztw , gdzie każdego a przede wszystkim podejrzanego aby przesłuchać najpierw trzeba o to poprosić i może jeszcze dostosować się do jego planów i zajęć J A J A ZWYKŁE JAJA I SKRAJNY DEBILIZM Gdy prokuratura zatrzymuje pijaczka na rowerze to nikt nie krzyczy o zamachu na wolność obywatelską ! Temu ,że p.Blida sama odebrała sobie życie też są winni Policja ABW Prokuratura .Tak najlepiej , bo przynajmniej głośny krzyk zagłuszył pytanie dlaczego tam było przeszukanie , jakim majątkiem dysponowała i jak weszła w jego posiadanie. Krzyk podniósł się tym większy bo przynajmniej co niektórzy mogli odetchnąc z ulgą że afera odeszła na plan dalszy... Odpowiedz Link
vuget Re: WYBORY 2007 - SONDA 28.09.07, 18:39 Masz w 100 procentach rację! Więc głosuj na kandydata PiS z Zawiercia - Ryszarda Oleszczyka - długoletniego członka Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej. Odpowiedz Link
usarmy Re: WYBORY 2007 - SONDA 28.09.07, 21:54 PO=gospodarka PiS-min.sprawiedliwosci LiD-ministerstwa socjalne PSL-rolnictwo Czy to mozliwe kiedys w przyszlosci? Odpowiedz Link
ogloszeniazawiercia Re: WYBORY 2007 - SONDA 03.10.07, 21:09 vuget napisał: > Masz w 100 procentach rację! Więc głosuj na kandydata PiS z Zawiercia - Ryszard > a > Oleszczyka - długoletniego członka Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej. vuget wiem ze jestes działaczem Pis w zawierciu wiec prosze cie nie rub reklamy pana Oleszczyka bo ten pan powinien sobie siedziec na pupie bo nawet nie potrafił utrzymac zawiercianskiego pisu ktory wlasnie sie rozpada a jego członkowie startuje z innych parti jak np : PSL Odpowiedz Link
ogloszeniazawiercia Re: WYBORY 2007 - SONDA 03.10.07, 21:17 vuget prosze napisz mi co pan Oleszczyk zrobił dobrego dla naszego Miasta i powiatu skoro tak sliczna reklame mu robisz ??????? Odpowiedz Link
le_szek Re: WYBORY 2007 - SONDA 03.10.07, 21:33 ogloszeniazawiercia napisał: > vuget prosze napisz mi co pan Oleszczyk zrobił dobrego dla naszego > Miasta i powiatu skoro tak sliczna reklame mu robisz ??????? Najwyraźniej nie zrozumiałeś ironii w poście Vugeta... Odpowiedz Link
adam81w Re: WYBORY 2007 - SONDA 29.09.07, 01:28 Nie mieszkam już w Zawierciu więc nie wiem czy pytanie z tytułu wątku mnie też obowiązuje. Jednak odpowiem. Wacham się ale jednak zagłosuje na LiD, mam już swojego kandydata z Warszawy. Antyklerykała. Sam jestem areligijny. Zaluje ze moja obecna partia Racja polskiej lewicy nie startuje w tych wyborach, jednak daje ona swoje poparcie ludziom z lidu (apropo z Zawiercia jest Daniel Ptaszek z Racji). Wacham się czy nie zagłosować na PO po to żeby PIS nie dostał w swe łapska władzy w Polsce, bo nie chce kolejnych dwóch lat tego co było. PIS przebiło SLD. Niestety. Nie podoba mi się debilne gadanie, że potrzebne jest budowanie w Polsce jakiejś śmiesznej IV RP. Nie jest potrzebne. Nie podoba mi się ciągłe plucie na ludzi jakie urządza pis gdy ktoś tylko nie jest taki jak oni chcą. Nie podoba mi się plucie na naszą ojczyznę III RP przez tych nibypatriotów. To, że nie wszystko jest w III RP super nie znaczy, ze trzeba budować jakąs IV. Ta idea się ośmieszyła. Nie podoba mi się klerykalizacja Polski i sugerowanie, że jak nie jesteś katolikiem to nie masz prawa nazywać się Patriotą. A ja czuję się patriotą. Polska to mój dom. To PIs dopuścił do władzy w Polsce Leppera i LPR. I nic nie znaczą słowa, że musieli. Nie musieli. Nie podoba mi się przedstawianie w złym świetle pięknej rzeczy jaka się w Polsce zdarzyła czyli okrągłego stołu. Chwili kiedy Polacy sie dogadali. PIS nie lubi komunistów i pzprowców ale tylko tych którzy nie są w ich partii. Kryżego, Jasińskiego (ministra skarbu), Sowińska (rzecznik praw dziecka), Kaczmarek, Kornatowski, Łopińśki, Grabowski, Aumiller, Kalata itd. Jak jakiś komunista nie jest w ich partii to od razu wyrzucaja mu że był w PZPR. Pisowi też chodzi o koryto. A najgorsze, ze pisem rzadzi Tadeusz Rydzyk. Pis nie zastal panstwa gdzie rzadzily ubeckie uklady. Zastal ogromny wzrost gospodarzczy na ktorym teraz jedzie. ale wzrost sie konczy, przejedli oni wszystko co pozosatlo po rzadach sld i teraz zaczyna sie spadek gospodarczy wiec pis nie chce juz rzadzic. pis tworzy uklad - kaczmarek a potem mowi ze to nie on go swtorzyl. pis wchodzi w koalicje z partiami ktore sa super czyste i uczciwe (lpr i samoobrona) a jak te partie wylatuja z koalicji to sie okazuja nieczyste i nieuczciwe. kiedy od razu bylo wiadomo jakie te partie sa. “ W żadnym wypadku nie zostanę premierem, jeśli mój brat Lech wygra wybory prezydenckie. Byłaby to sytuacja nie do zaakceptowania przez polskie społeczeństwo.” Jarosław Kaczyński, 10.2005 "Dla mnie raz dane słowo jest święte i sądzę, że dla koalicjantów także.” Jarosław Kaczyński, “Życie Warszawy”, 10 lipca 2006 “Władza Samoobrony w Polsce to będzie kryzys europejski, dużo większy niż ten austriacki.” Jarosław Kaczyński, 2002.11.15, Trójka “Samoobrona jest tworem byłych oficerów służb bezpieczeństwa. Mój brat, który był ministrem stanu do spraw bezpieczeństwa, dostał raport, z którego wynikało, że grupa byłych oficerów SB założyła Związek Zawodowy ‘Samoobrona’, to formacja używana do osłony tyłów tego całego układu i ochrony tego nieporządku, który jest w kraju, i jednocześnie korzystająca z tego nieporządku. To są ludzie, którzy nabrali kredytów i chcą żyć jak przedsiębiorcy, a mają kwalifikacje do kopania rowów” Wywiad z panem posłem Jarosławem Kaczyńskim w “Głosie Wybrzeża” z 18 i 22 czerwca 2003 r. “Cieszę się, że będę na pierwszej linii walki z Samoobroną. Uważam, że mam dowody na potwierdzenie moich słów i w odpowiednim momencie je przedstawię” Jarosław Kaczyński, PAP z 2004.03.25 “My w kolejnej kompromitacji i w otwieraniu Samoobronie drogi do władzy w Polsce uczestniczyć nie będziemy, bo proszę zauważyć, że kolejne takie rządy w Polsce jak te, które mamy obecnie, albo te które były w poprzedniej kadencji i mamy do czyniena z Samoobroną przy władzy i naprawdę z nieszczęściem dla naszego kraju.” Jarosław Kaczyński, 2004.02.16, PR3 “Ja jestem przeciwnikiem mówienia o koalicjach przed wynikiem wyborów. Mamy dwa wyraźne zakazy, które dziś obowiązują w samorządach, a będą też obowiązywać w nowym parlamencie - SLD i Samoobrona. A dziś powinno się powiedzieć odwrotnie - Samoobrona i SLD.” Jarosław Kaczyński, 22 marca 2004, Czat gazeta.pl RMF FM: Czy w przyszłej kadencji Sejmu będzie możliwa sytuacja kiedy partia poprze ludzi mających kłopoty z prawem ? Lech Kaczyński: “Nie ma takiej możliwości. PIS jest partią ludzi praworządnych, którzy dążą do rozliczeń krzywd. Nie poprzemy nikogo z wyrokiem sądu lub przeciwko komu toczą się sprawy sądowe. To jest sprzeczne z ideałami PIS”. RMF FM: Czyli poparcie dla takiego polityka jak na przykład Andrzej Lepper gdyby starał się o fotel marszałka jest niemożliwe? Lech Kaczyński: “Nie ma takiej możliwości. Najwyższe funkcje w państwie muszą sprawować ludzie czyści jak łza. Andrzej Lepper udowodnił, że ma za nic prawo i jest politycznym awanturnikiem. Poparcie PISu dla tego polityka w jakiejkolwiek sytuacji jest nierealne.” Marzec 2005 rok / antena RMF FM Odpowiedz Link
bucor Re: WYBORY 2007 - SONDA 29.09.07, 09:38 Młody człowiek i taki mądry. PodPISuję sie pod Twoimi słowami. Odpowiedz Link
bucor Re: WYBORY 2007 - SONDA 29.09.07, 09:43 Ja tylko parę słów na temat Pani Blidy (reszta to głupie gadanie) Drogi kolego mam też po dziurki w nosie gadania o tej sprawie, jednak to co w niej było nie tak (moim zdaniem) to to ze kolesie pozwolili sie kobiecie zabić. Była to szczeniacka akcja dzieciaków z pistolecikami. Szkoda że Blida nie odszczeliła któregoś - amatorszczyzna. I tak na koniec rada jaka kilka chwil temu dostałem od kolegi: URATUJ POLSKĘ-schowaj babci dowód w dniu wyborów !!! Odpowiedz Link
krzy76siek Re: WYBORY 2007 - SONDA 30.09.07, 16:04 Adam po pierwze nie jest ważne czy mieszkasz w Zawierciu . Ważne czy mieszkając w Warszawie (lub gdziekolwiek) czujesz się Zawiercianinem ... A teraz wracając do tematu wątku . Piszesz ,że SLD zostawiało państwo we wzroście gospodarczym . Z tego co ja pamiętam to wzrost jedynie nastąpił w kieszeniach skorumpowanych dziłaczy SLD i ich ulubieńców , którzy widząc nadchodzący upadek z pomocą pana Millera zmieniali stołki i stołeczki , dzięki ktorym mogli dostawać np. za 1 dzień pracy odprawę trzymiesięczną. Poza tym z tamtego czasu można tylko zaobserwować totalny rozkład gospodarki i instytucji państwowych takich jak ZUS i NFZ. Zresztą tak jak w tedy chyba jeszcze nigdy wcześniej Polacy nie mieli dość SLD . Jeśli chodzi o "okrągły stół" , trudno mi go nazwać porozumieniem Polaków jako ogółu . Tam doszło do porozumienia a raczej dogadania się grupy działaczy tzn. opozycji i komunistycznych władz. I nie jest to mój wymysł czy jakiegoś tam "prawicowego szaleńca". O tym ,że "okrągły " posłużył do podziału , a nie oddania władzy , że zapewnił bezkarność aparatowi partyjnemu , że pozwolono na zniszczenie setek tomów akt dokumentujących zbrodnie komunistyczne piszą nawet tak liberalne pisma jak WPROST. Jeśli chodzi zaś o zamach na demokrację , którego dopuszcza się PIS to jak to się ma do ułaskawiania przez byłego Prezydenta Mc Kwacha swoich kolesi , którzy zostali skazani przez sąd za przeciek ,choć tak naprawdę ich działanie miało charakter zdrady stanu . Wiem Prezydent RP ma prawo łaski , ale .... Wiem tyle lat po 89 , a my ciągle wracamy , ciągle walczymy na argumenty przeszłości . Ciągle nas męczą zmory z przeszłości . Ale czy nie jest to wina tych , którzy nie pozwolili na sprawiedliwe rozliczenie nie systemu ale tych co stali na jego straży . Adam czy zastanawiałeś się kiedyś nad tym kto tak naprawdę skorzystał przy " okrągłym stole". Zwykli robotnicy , szeregowi żołnierze SOLIDARNOŚCI czy też dawna elita PZPR i pewna część kierownictwa SOLIDARNOŚCI ,która się z nimi skumała Odpowiedz Link
adam81w Re: WYBORY 2007 - SONDA 01.10.07, 21:17 Po pierwsze cieszę się, ze sposobu w jaki mi odpowiadasz. Hm czuję się Warszawiakiem bo mieszkam w Warszawie. Do Zawiercia mam ogromny sentyment. > A teraz wracając do tematu wątku . Piszesz ,że SLD zostawiało > państwo we wzroście gospodarczym . Z tego co ja pamiętam to wzrost > jedynie nastąpił w kieszeniach skorumpowanych dziłaczy SLD To jest twoje subiektywne zdanie. Ale sam pisałem o tym wtedy na forach, że SLD powinien odejśc w 2005 roku bo robili dużo błędów. Choć nie spodziewałem się tego co przyszło potem. Pis nie zgodził się nawet na komisje śledcze, na które zgodził się tak skorumpowany SLD. Z tego co ja pamiętam to wzrost > jedynie nastąpił w kieszeniach skorumpowanych dziłaczy PiS i ich > ulubieńców , którzy widząc nadchodzący upadek z pomocą pana Kaczyńskiego > zmieniali stołki i stołeczki , dzięki ktorym mogli dostawać np. za 1 > dzień pracy odprawę trzymiesięczną. Poza tym z tamtego czasu można > tylko zaobserwować totalny rozkład gospodarki i instytucji > państwowych takich jak ZUS i NFZ. Zresztą tak jak w tedy chyba > jeszcze > nigdy wcześniej Polacy nie mieli dość PiS . sory nie mogłem się powstrzymać. Najgorsze co robi teraz PiS to rozklad niszczenie instytucji demokracji, trojpodzialu wladzy. Wg pisu rzadzacy powinien miec pełnie wladzy w swoich rekach. I ok pewnie zrobiliby wiecej tylko czy to byloby ok zeby oni zrobili wiecej. Pomysl sobie ze do wladzy dojdzie taki LPR i co i oni dzieki ustawieniu systemu rzadzenia w Polsce robia w Polsce kociol. Pis pluje na Polske i mowi tak jakby tylko on mial racje. To mi przeszkadza. > Jeśli chodzi o "okrągły stół" , trudno mi go nazwać porozumieniem > Polaków jako ogółu . Tam doszło do porozumienia a raczej dogadania > się grupy działaczy tzn. opozycji i komunistycznych władz. I nie > jest to mój wymysł czy jakiegoś tam "prawicowego szaleńca". O > tym ,że "okrągły " posłużył do podziału , a nie oddania władzy , że > zapewnił bezkarność aparatowi partyjnemu , że pozwolono na > zniszczenie setek tomów akt dokumentujących zbrodnie komunistyczne > piszą nawet tak liberalne pisma jak WPROST. Pewnie, że okrągły stół nie dał 100 procent rezultatu czyli natychmiastowego odsunięcia szkodzących Polsce komunistów. Tylko pytanie czy dało się inaczej? Wg mnie nie. Poza tym pamiętajmy przy okrągłym stole siedzieli też Kaczyńscy. Hm Wprost nie jest liberalna gazeta. ja jestem liberalem ale tej gazety do reki bzydze sie wziac. Ten tygodnik jest propagandowka Pisu, niestety i wystarczy spojrzec na ich linie programowa i widac za kim oni sa. > Jeśli chodzi zaś o zamach na demokrację , którego dopuszcza się PIS > to jak to się ma do ułaskawiania przez byłego Prezydenta Mc Kwacha > swoich kolesi , którzy zostali skazani przez sąd za przeciek ,choć > tak naprawdę ich działanie miało charakter zdrady stanu . > Wiem Prezydent RP ma prawo łaski , ale .... No hm SLD przynajmniej potrafił swoimi skorumpowaną prokuraturą ustalić kto zrobił przeciek. Pis w aferze o akcję zdajsie CBA i przecieku, ktory uniemozliwil ukaranie Leppera nie potrafil ustalic kto zrobil przeciek pomimo tego ze przeciek moglo zrobic w zasadzie dwoch ludzi. No i w rezultacie nie potrafil Pis ukarac tego czlowieka. Ulaskawienie Sobotki tez mi sie nie podobalo. > Wiem tyle lat po 89 , a my ciągle wracamy , ciągle walczymy na > argumenty przeszłości . Ciągle nas męczą zmory z przeszłości . > Ale czy nie jest to wina tych , którzy nie pozwolili na > sprawiedliwe rozliczenie nie systemu ale tych co stali na jego > straży . > Adam czy zastanawiałeś się kiedyś nad tym kto tak naprawdę > skorzystał przy " okrągłym stole". > Zwykli robotnicy , szeregowi żołnierze SOLIDARNOŚCI czy też dawna > elita PZPR i pewna część kierownictwa SOLIDARNOŚCI ,która się z > nimi skumała Na okraglym stole skorzystala Polska. To byl pierwszy krok ku normalnosci ta 1/3 sejmu. To była bezkrwawa rewolucja i to było lepsze niż to co było w Rumunii. Okragly stol to byla debata, to byl kompromis. W kompromisie zawsze trzeba isc na ustepstwa inaczej moze kompromisu nie byc. Jedna taka moja uwaga. Może to nie była tak do końca wina tych ludzi tych Zwyklych robotników , szeregowych żołnierzy SOLIDARNOŚCI bo oni nie będąc wychowanymi do i w, nie będąc przyzwyczajanymi do systemu (kapitalizm, demokracja), który mial nastąpic nie byli w stanie tak dobrze wykorzystac czasu, który miał nastąpić. Nie byli w stanie tak dobrze wykorzystać tego czasu jakby wykorzystali go gdyby żyli z 20 lat w normalnym kraju. Choc moje zdanie jest tez takie ze na poczatku lat 90 pojawilo sie mnostwo nowych mozliwosci pracy i kto mial leb na karku umial sobie zalatwic dobrze platna prace. Naprawde gdy patrze na mozliwosci na rynku dzis i na poczatku lat 90 to az placze ze nie wchodzilem w doroslosc na poczatku lat 90tych. Wiec nie chcac byc niemilym ale powiem ze to iz ci ludzie nie potrafili skorzystac na przemianach to nie jest wina panstwa ale ich sama. Kazdy jest sam odpowiedzialny za siebie. Taki jest moj poglad jako liberala czy nawet libertariana. Oczywiscie panstwo ma obowiazek pomoc gdy czlowiek sobie zupelnie nie radzi ale nie ma obowiazku prowadzic ludzi za reke. Inna znamienna sprawa, ktora nie podoba mi sie bardzo. Gdy skonczyl sie prl ludzie opozycji nazwijmy ich pc-pisowcami zaczeli dzialac czesto w szlachetnych celach sposobami dzialaczy prlowskich (patrz Kurski w tvp). TVP jak przed 89 rokiem bylo propagandówką PRLu tak po 89 roku stało się propagandówką PC-PISU. i Ja się zgodzę, że nie wszystko jest w naszej III RP ok ale kurde gdzie tu powód do zmiany cyferki? Kaczynski ma pelne prawo zmieniac Polske w ramach praw ktore dali mu wyborcy ale niech nie mowi ze powinnismy niemal zmienic sposob liczenia czasu i ze w 2005 roku nastapil rok zerowy. Choc cyferki nie sa tu najwazniejsze. Choc dla mnie są ważne. Moim krajem jest Polska, III RP. Ważne jest by zadać sobie pytanie czy zdarzyła się w 2005 roku tak duża zmiana by sugerować choć koniec III RP i początek IV? Czy zmienil sie system? Byla demokracja i jest? Wiec co? Wiec teraz jak kazda partia nowa bedzie dochodzila do wladzy to bedzie ta nowa partia miala prawo oglosic koniec konsekwentnie IV RP i poczatek V a następna koniec v i poczatek VI? gdzie nas zaprowadzi taka chwiejnosc i niestabilnosc systemowa? Inna rzecz. Kaczynski zapewnie szczerze uwaza ze buduje panstwo lepsze, lepsza Polske. Przed chwila powiedzial ze rowna dla wszystkich. No i tu jest klu programu. On buduje POlske rowna dla swoich, dla tych ktorzy go popieraja. Bo obecna Polska nie jest krajem gdzie wszyscy obywatele moga sie czuc obywatelami pierwszej kategorii. Prawa osób niereligijnych, mniejszości seksualnych (zapisanie w konstytucji Pisu ze nie mogą oni adoptować ani posiadać dzieci itd czy dziedziczyć po partnerze.) i wielu innych są łamane. To nie jest wymysł. Ja nikomu nie kaze. Nie smialbym zyc tak jak ja żyję ale dlaczego ktoś żąda ode mnie bym zył jak on?? I ok sprawa religijnosci/niereligijnosci nie jest najwazniejsza ale mowi ona nam o stylu zycia jaki chcemy prowadzic. > Wiem tyle lat po 89 , a my ciągle wracamy , ciągle walczymy na > argumenty przeszłości . Ciągle nas męczą zmory z przeszłości . No wlasnie czy nas mecza czy pewni ludzie wmawiaja nam ze powinny nas meczyc? Wg mnie to drugie. Mnie nie mecza. Ja nie zyje przeszloscia. Aczkolwiek pamietam o przeszlosci. Odpowiedz Link
krzy76siek Re: WYBORY 2007 - SONDA 02.10.07, 12:14 > Po pierwsze cieszę się, ze sposobu w jaki mi odpowiadasz Po prostu Adam , mimo że nasze poglądy polityczne są na dwóch skrajnych biegunach ( no może nie skrajnych ale dość odległych )to z szacunkiem odnoszę się do tego jak piszesz. Ważne aby dyskutować a nie pozabijać się. A każdy człowiek ma prawo do swojej opinii i ważne aby przeciwna strona dyskutowala , a nie kwitowała poglądów drugiej osoby głupimi docinkami ( jak co nie którzy). My dwaj mamy swoje zdanie i go bronimy. Odpowiedz Link