Dodaj do ulubionych

Nowy rozkład jazdy na kolei od 11 grudnia

IP: *.man.czest.pl 03.11.05, 21:41
PKP nie potrafi liczyć. Najpierw zlikwidowano pociąg do Wrocławia
wyjeżdżający po 16-tej, który kursując z Częstochowy wyjeżdżał zapełniony.
Zastąpiono go "przelotowym" pospiesznym, do którego wsiadało w Częstochowie
mnóstwo ludzi (większość studentów z dużymi bagażami). Teraz chce się
całkowicie zlikwidować pociąg o tej porze rozmyślając o ewentualnym pociągu
wyjeżdżającym po godz. 18-tej (sądząc po super szybkości tej trasy kolejowej
może być on we Wrocławiu około 22.30 bądź 23-ciej). Proponuje się podróż
autobusami (trasy "przelotowe). Czy ktokolwiek z pracowników PKP próbował
policzyć podróżujących z samej Częstochowy do Wrocławia? Nie mają oni szansy
na zabranie się autobusem, a nieopłacalność tej trasy PKP - w świetle
dodatkowych pociągów na dobrze już skomunikowanej trasie do Krakowa- wydaje
się absurdalnym argumentem. PKP winno się zastanowić, do czego dąży? Czyżby
do całkowitego zaniku podrózujących na tej trasie? Do "skazania" bardzo dużej
grupy młodych osób studiujących w Wrocławiu, aby chcąc odwiedzić dom
przyjeżdżali na jeden dzień, wracając w niedzielny poranek? A być może do
napędzania zysków przewoźnikom autobusowym? Radzę władzom PKP aby policzyły
ilość podróżujących na tej trasie. Myślę że zdrowy rozsądek zwycięży.
Obserwuj wątek
    • Gość: baka Re: Nowy rozkład jazdy na kolei od 11 grudnia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.05, 21:48
      tym pociągiem jeżdżą też studenci z Poznania! ( z przesiadką we Wrocławiu , w
      Poznaniu o 22. A teraz?????????????????
      • Gość: Kasia Re: Nowy rozkład jazdy na kolei od 11 grudnia IP: *.bankowa.net 21.11.05, 10:59
        Ja jezdze do wrocławia co 2 tygodnie i mam juz kiepski dojazd jescli zlikwiduje
        sie kolejne polaczenie to bede musiala zrezygnowac ze szkoly bo na pks mnie nie
        stac bo nie mam zniżki to jest głupota staszna!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: sam Re: do Wrocławia IP: 213.199.204.* 21.11.05, 11:48
          Nie bedzie tak strasznie odpadnie co prawda jedno bezpośrednie z Cz-wy osobowej
          ale będzie ze Stradomia o 18.03. Poza tym sa połaczenia z przesiadka przez
          Opole oraz przez Kluczbork. Przez Opole 4 skomunikowane w OP oraz przez
          KLuczbork 3 z przesiadką Lubl-Klucz lub sam Klucz.. Problem jest jeden poc o
          6.20 do Opola w dni świateczne i soboty (oznaczenie "C") nie będzie miał
          skomunikowania w Opolu trzeba czekać godzine ale moze Cz-wa wniesie wniosek do
          PR PKP i to się zmieni, zobaczymy. Z powrotem to nie wiem po co przesuneli
          Oleńke na 15.30 z W-wia. Ostatni z W-wia jest o 16.40 z przesiadka OP i LB a
          potem dopiero nocne. Szkoda mogli zrobic coś np w Pt 17-18 z W-wia
      • Gość: skrzat33 Re: sztygar IP: 213.199.204.* 22.11.05, 12:48
        tak będzie i nawet pojedzie o 15 min szybciej niz osobowy do Opola,
        natomiast na odc Herby-Lubliniec z rowerzystą nie ma żadnych szans
    • Gość: wu-wei Re: Nowy rozkład jazdy na kolei od 11 grudnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.05, 22:01
      Doczekliśmy sie, gorzej niż na wsi!!!! Po prostu brak słów na bezmyślność
      urzedników PKP. Od roku pociąg, który ma być zlikwidowany o godz. 16stej,to
      moje jednyne sensowne i realne połączenie do Wrocławia (podejrzewam,że nie
      tylko moje). Próbowałam również korzystać z usług PKS, ale autobusy o tej
      godzinie(przewaznie w piatki) odjezdzały zapełnione i kierowcy nie zabierali
      wiecej osób niz miejsc(także czesc ludzi zostawała na dworcu).
      Hmm, a może to sposób by zatrzymać mieszkańców Częstochowy..., np.,żeby nie
      wyjeżdzali do Wrocławia za nauką i pracą....kto wie...kto wie.... Juz niedługo
      drodzy mieszkańcy Świętego Grodu bedziemy mieć "piekny" dworzec z pociagami
      widmo - czyli jak na miasto powiatowe przystało!
    • Gość: inkwizytor Re: Nowy rozkład jazdy na kolei od 11 grudnia IP: *.trustnet.pl 03.11.05, 22:01
      Częstochowa z Krakowem jest kiepsko połączona. Rano jest pociąg o 5.20, a potem
      dopiero o 14.00. Jak ktoś chce dostać się do Krakowa między jednym a drugim to
      musi jechać przez Katowice. Czy co najmniej 3,5 godziny jazdy na trasie, która
      powinna zająć 2 godziny, to dobre skomunikowanie? Chyba nie.
      • Gość: xx Re: Nowy rozkład jazdy na kolei od 11 grudnia IP: *.icis.pcz.pl 03.11.05, 23:59
        Do Krakowa bedzie dodatkowy pociag.
    • Gość: sam Re: Nowy rozkład jazdy na kolei od 11 grudnia IP: 213.199.204.* 03.11.05, 22:55
      Jesli chodzi o połaczenie z Wroclawiem to ze względu na maks. prędkośc poc na
      tasie do Lublińca to czy jest to posp czy osobowy nie ma znaczenia. Natomiast w
      rekach samorzadu wojewódzkiego jest mozliwosc uruchomienia poc. wahadłowych Cz-
      wa - Opole oprócz tych które juz kursuja i skomunikowanie w Opolu z poc do W-
      wia. Opolskie uruchomilo nawet poc do Kluczborka mimo ze linia byla nieczynna
      przez kilka lat jest więc otawrte na nowe pomysły. Ponadto oferta powinna
      uwzględniac rózne natężenie w poszczególne dni tygodnia i np poc do W-wia w
      niedziele wieczorem a z powrotem piatek. przecież Oleńka ma jechać juz o 15.30
      a potem tylko 16.40 z przesiadkami i 23.00. Natomiast jesli chodzi o Przewozy
      Regionalne i Intercity to takiego kuriozum nie ma w okolicy Polski Jako
      ciekawostke podam Czechy gdzie na jednym bilecie może jechac cała rodzina (2+3)
      wszystkie poc (z wyj IC i EC) a więc również eks przez 24 h za jedyne. 360
      koron i jeszcze ntym bilevie moga zlaiczyc Drezno czy Zwickau tylko u nas sie
      nie da
    • std20045 Re: Nowy rozkład jazdy na kolei od 11 grudnia 03.11.05, 23:29
      i jak bumerang wraca miesiąc grudzień i kochany temat PKP ale co tu sie dziwic
      PKP BANKRUT SA musi nas czym zadziwic , kolej jest cała nie rentowna , szyny są
      popsute ajej władze mają zardzewiałe mózgi , zero inteligencji, brak jakich
      kolwiek popraw i pomysłów na lepszy rozkład , co roku te same durnowate pomysły
      i likwidacje jedynych opłacalnych pociągów - mam pytanie to wreszcie dla kogo
      jest ta kolej??? czy osoby które układaja rozkłady mają cos pod kopułami czy
      jak zawsze sie tłumacza ze wojewodztwo nie dało... i komputer sie zaciął ,,
      zamiast ruszyc głową i pomyśleć jak by udogodnic wszystim , to robi sie na
      odwrót , uruchamia pociagi widmo -które worzą władze-za nasze pieniadze a
      likwiduje pociagi ktore worza nas !!!! a może by tak poprostu olać PKP i
      zamienic to wszystko na PKS albo prywaciarzy - nie wiem czy jest inne wyjscie
      ale skoro PKP dązy do upadku to dlaczego mu nie pomóc a te plany o szybkiej
      koleji to mozna powiesic raczej w ramke i dopisac śp :::)))))
      • std20045 Re: Nowy rozkład jazdy na kolei od 11 grudnia 03.11.05, 23:31
        std20045 napisał:

> i jak bumerang wraca miesiąc grudzień i kochany temat PKP ale co tu sie
        dziwic
        > PKP BANKRUT SA musi nas czym zadziwic , kolej jest cała nie rentowna , szyny

>
        > popsute ajej władze mają zardzewiałe mózgi , zero inteligencji, brak jakich
        > kolwiek popraw i pomysłów na lepszy rozkład , co roku te same durnowate
        pomysły
        >
        > i likwidacje jedynych opłacalnych pociągów - mam pytanie to wreszcie dla kogo
        > jest ta kolej??? czy osoby które układaja rozkłady mają cos pod kopułami czy
        > jak zawsze sie tłumacza ze wojewodztwo nie dało... i komputer sie zaciął ,,
        > zamiast ruszyc głową i pomyśleć jak by udogodnic wszystim , to robi sie na
        > odwrót , uruchamia pociagi widmo -które worzą władze-za nasze pieniadze a
        > likwiduje pociagi ktore worza nas !!!! a może by tak poprostu olać PKP i
        > zamienic to wszystko na PKS albo prywaciarzy - nie wiem czy jest inne wyjscie
        > ale skoro PKP dązy do upadku to dlaczego mu nie pomóc a te plany o szybkiej
        > koleji to mozna powiesic raczej w ramke i dopisac śp :::)))))
        ...... przepraszam za ortografie :::)
      • Gość: Zorientowany Re: Nowy rozkład jazdy na kolei od 11 grudnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 19:58
        Std20045 co się dziwisz?
        Jeśli dyrektorzy PKP mają extra (kilkudziesięczno- a nawet kilkuset-tysięczne)
        premie od ilości zlikwidowanych pociągów, zlikwidowanych linii, zwolnionych
        ludzi itp. - to jak myślisz - będą dbali o linie, pociągi, rozkłady jazdy,
        pasażerów???
        Realnie patrząc, w naszej rzeczywistości pasażer PKP to balast, i wymyśla się
        ciągle różne wybiegi żeby się go jak najszybciej pozbyć.
    • Gość: Pako No dziura, po prostu dziura! IP: 82.160.8.* 04.11.05, 08:00
      Dlatego Częstochowa powinna być wdzięczna Gierkowi. Dzięki niemu miała swoje 5
      minut. Została województwem. Od czasu odebrania tego przywileju systematycznie,
      co roku spada do dawnego statusu - prowincjonalnego centrum pielgrzymkowego.
      żeby sie stąd wydostać w miarę komfortowo, trzeba sie udać do Zawiercia lub do
      Lublińca. Niedługo, do Częstochowy można sie będzie tylko piechotą, dołączając
      do jednej z pielgrzymek.
    • Gość: studentka Re: Nowy rozkład jazdy na kolei od 11 grudnia IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 04.11.05, 08:47
      niech PKP dorzuci sie do budowania autostrad - wtedy będziemy łapali stopa z
      wrocławia do częstochowy. czy grzejscy zagorzale stołki zarząd liczył kiedyś
      studentów pochodzacych z częstochowy we wrocławiu??? Ktos tu miał dwóje z
      matematyki.....
      • andrzej.sawa Re: Nowy rozkład jazdy na kolei od 11 grudnia 21.11.05, 23:34
        Ludzie nawet przypadkiem nie chwalcie tego łajdaka
    • Gość: miska Re: Nowy rozkład jazdy na kolei od 11 grudnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.05, 12:27
      A co z pociagiem o 5.18 do Lublinca?Dojeżdżam nim do pracy do Tarnowskich Gór z
      przesiadka właśnie w Lublińcu.CZy może ktoś wie?
      • Gość: sam Re: Nowy rozkład jazdy na kolei od 11 grudnia IP: 213.199.204.* 04.11.05, 12:59
        wie, odj 5.11 -lubliniec .przyj 6.15 ale, ale tylko do 31.03.2006 a potem jesli
        marszałek województwa znjdzie pieniądze na opłacenie kursowania pociągu
        przynajmniej takie sa informacje dzisiaj.
        • Gość: Chilon Re: Nowy rozkład jazdy na kolei od 11 grudnia IP: *.lan.iptelecom.pl / *.iptelecom.pl 04.11.05, 13:15
          Kretyni, połączenia są najwidoczniej nieopłacalne, opłacalne są te gdzie miejsc
          stojących jest 5 razy więcej niż siedzących. Jeśli chodzi o jakość usług PKP to
          cen biletów to zdrowo przesadzają. A Sztygar do Wrocławia był pare lat temu ale
          chyba o nieco wcześniejszej porze ;>

• Gość: Adamt Re: Nowy rozkład jazdy na kolei od 11 grudnia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.05, 18:07
      To nie PKP. To głupota ludzi z PKP, głupota p. Marasów, p. Jarząbków, władców
      PLK. PKP Energetyki, PKP Telekomunikacji, wszystkich tych co się władzy
      trzymali, nakradli i mają czym jeździć. To dzięki PLK nie możemy jeździć
      szybciej obłędną trasą do Lublińca. To jest XXI wiek. A w sobotę kolejarze mają
      pielgrzymkę. Zauważcie jak gdzie i czym będą jechać. Oni nie będa tego widzieć.
      Puścić ich trasą na Lubliniec z szybkością 100km/godz. Jak wytrzyma to
      wprowadzić tam ekspresy. Jak nie to związkowcy sie upomną. Częstochowa niw jest
      kaczogrodem. Ona jest ciemnogrodem. AFE.
    • Gość: primo Lubliniecka żenada! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.05, 18:08
      To jest już nawet nie żenujące, nawet nie tragiczne, ale cholernie wk....jące!!!

Jako podatnik tego bandyckiego kraju już znieść nie potrafię, że lwia część
      publicznych pieniędzy jest przeznaczana na PKP, któe dofinansowują pociągi dla
      nielicznych miast tzw. Wrocławia i Krakowa i Katowic. Cholera, czy oni nie
      wiedzą, że my w Lublińcu i Częstochowie też chcemy mieć połączenie z Warszawą
      rano, a nie tylko patrzeć, jak PKP uruchamia kolejne pozycje na CMK!!!!!!!!

Mam dosyć tego kraju i dosyć władz miejskich Częstochowy i Lublińca. One też są
      temu winne, w takim samym stopniu, że zamiast, jak na Zachodzie, mieć porządną
      sieć kolejową mamy tu jedno wielkie gó..! Bądźcie dumni z tego, wkrótce żeby
      zobaczyć pociąg, to będziemy musieli jechać do GOP albo Warszawy, albo na CMK,
      bo banda skończonych kretynów zlikwiduje nam wszystko.

Żol ten rozkład nadaje się jedynie do smieci. A działania PKP polegające na
      ankiecie w internecie to jedna wielka mrzonka i kamuflaż! Jestem pewien, że ani
      jedna wysłana ankieta nie była przeczytana!
      • Gość: student Re: Lubliniecka żenada! IP: *.trustnet.pl 04.11.05, 18:44
        a skoro jestescie tak dobrze poimformowani zalezy mi na pociagach osobowych w
        ciagu dnia czestochwa - radomsko i z powrotem ( lecz tylko pociagi osobowe bo
        musza sie zatrzymac klomnicacxh , czy moze wiecie cos alboo moze jest cos na
        jakies stronce???????
        Prosze o odpwiedz z gory dzieki
        • Gość: primo Re: Lubliniecka żenada! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.05, 19:49
          Szukaj na www.bahn.de

ale osobowe raczej pozostaną bez zmian, zostanie tak, jak jest. Więc do Kłomnic
          raczej możliwości dojazdu się nie zmienią.
          • Gość: sam Re: Lubliniecka żenada! IP: 213.199.204.* 04.11.05, 20:58
            stronka na klomnice prosze bardzo www.pr.pkp.pl/news/review.php?id=19
            tylko trzeba sie uwaznie czytać to po pierwsze a po drugie znowu Czesi potrafią
            podac rozklad tak jak Pan Bóg przykazał a tu znowu dziadostwo.
      • Gość: Zorientowany Re: Lubliniecka żenada! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 20:24
        PKP uruchamia coraz nowe połączenia na CMK (nota bene zbudowaną w czasach
        komuny) bo tak najłatwiej, bo linia od początku była w dobrym stanie i nie
        trzeba się specjalnie trudzić, żeby ją utrzymać.
        A te linie, gdzie trzeba by sie trochę wysilic i pomyślec, to najprościej jest
        zlikwidować. Przecież ludzi można bez większego problemu zwolnić lub wysłać na
        emerytury pomostowe, tory i urządzenia przeległe zdemontują i tak "złomiarze".
        Dyrektorzy dostaną za specjalne premie "za zmniejszenie ilości nierentownych
        linii" . I w ten sposób docelowo, rentowne pozostaną w Polsce tylko 2 linie
        kolejowe: zachód-wschód, północ-południe...
        Czy więc będą dbać przynajmniej o "jakie takie" funkcjonowanie PKP???
        Na pewno nie, bo nie za to im płacą.
    • megimach Re: Nowy rozkład jazdy na kolei od 11 grudnia 21.11.05, 11:50
      o rany znów zmiany, zreszta pkp ma sie coraz to gorzej i niedługo tory zarosną
      trawa hehe

SZUKASZ PREZENTU? ZOBACZ MOJE RĘCZNIE MALOWANE BLUZKI:
      www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=2887892

• Gość: skrzat33 Re: pociąg jednokierunkowy IP: 213.199.204.* 21.11.05, 23:07
      Normalnie przyjęło ze pociagi kursuja w obie strony na podobnych trasach aby
      umozliwić wyjazd i powrót. Od nowego rozkladu Cz-wa uzyskuje połaczenie z
      Gdańskiem pociągiem TLK (obsługuje spółka INTERCITY). Ale... z Cz-wy mozna
      wyjechać nad morze tym samym pociągiem sie nie wróci bo w Czestochowie się nie
      zatrzymuje lub jedzie przez CMK i zatrzymuje sie dopiero w Sosnowcu. Dlaczego
      czyżby tylko pieszo do CZ-wy a z powrotem to juz mozna pociągiem? Są co prawda
      pociagi spółki Przewozy regionalne ale to juz inne bilety i brak promocji,
      ulg itp np kusztka w TLK 20 zl do Gdyni ale z powrotem juz 40 zl bo to własnie
      nam prpoponują koleje PKP SA i jej tysiące spółek! Czy ktos to może logicznie
      wyjaśnić i co z tym pociągiem do CZ-wy numer 53702/53704 (w sezonie do
      Zakopanego.)
      • andrzej.sawa Re: pociąg jednokierunkowy 21.11.05, 23:40
        Głupoty na kolei wyjaśnić się nie da.Cieszę się,że akurat w Cz-wie ta
        dyskusja.Idiota likwiduje 50% połaczeń i sądzi,że likwiduje 50% kosztów.
        Ale kretyn zapomniał,że jest coś takiego jak koszty stałe /np.tory/,ale
        przecież czego oczekiwać od kretyna.
        • Gość: studentka Re: pociąg jednokierunkowy IP: *.prawo.uni.wroc.pl 22.11.05, 12:06
          studiuję we Wrocławiu i z konieczności dojeżdżam tam pociągiem,więc zdążyłam się
          przyzwyczaić do różnego rodzaju niewygód,ale to,co przeżyłam ostatnio,przekracza
          już wszelkie granice!!
          kupiłam bilet za 20zł na pociąg "pospieszny" (zainteresowani wiedzą,że za nazwą
          nie idzie wcale czas trwania podróży,bo na tej trasie jest zawsze taki
          sam...).już na peronie stało mnóstwo ludzi,a kiedy pociąg podjechał,zaczęliśmy
          się zastanawiać,czy w ogóle do niego wsiądziemy.korytarze były zupełnie zapchane
          i udało mi się znaleźć miejsce stojące koło "toalety".i tak sobie jechałam trzy
          i pół godziny...w dodatku prawie całą podróż było w pociągu zupełnie ciemno,ale
          do tego też już zdążyłam się przyzwyczaić w polskich kolejach...aha,dodam
          jeszcze,że już w Warszawie obiecwano dostawienie dodatkowych wagonów,ale
          najwyraźniej nic z tego nie wyszło.
          a od grudnia PKP likwiduje nawet to nędzne połączenie.nie wiem,czy w związku z
          tym będę mogła wracać do domu tak często,jakbym chciała,bo nie ma sensu
          wyjeżdżanie z domu w niedzielę rano,już lepiej w ogóle nie wracać.
          a w tym wszystkim najgorsze jest to,że PKP to monopolista i w ogóle nie
          obchodzi go klient.żadna prywatna firma na takie zachowanie nie mogłaby sobie
          pozwolić,ale PKP przecież wie,że żadnej konkurencji nie ma.
          a dla mnie nie ma innego wyjście niż jazda pociągami,bo jazdę autobusem bardzo
          źle znoszę,a na samochód,jak wiadomo,raczej nie ma szans...
          jak tak dalej pójdzie,to ludzie w ogóle przestaną wyjeżdżać na studia do obcych
          miast.albo nie-oni wyjadą i do Częstochowy nie wrócą i nawet w podróży omijać ją
          będą szerokim łukiem!
          • Gość: skrzat33 Re: elastyczność kolei IP: 213.199.204.* 22.11.05, 12:20
            Sama widzisz jaka kolej jest elastyczna i frontem do klienta. Poniewaz jechało
            sie Wam pasażerom mało wygodnie to likwiduja pociąg i już bedzie w porżadku bo
            nie bedzie skarg przez 365 dni a tylko raz jakp poc został zliwkidowany.
            Na kolei pracuja urzednicy a powinni ludzie z pasja którzy kochaja to co robia
            bo to sa usługi.
            To że w pt i nd na okreslonych kierunkach bedzie duzy ruch wie każdy kto jechal
            pociagiem. Ale wysocy urzędnicy nie jeżza pospiesznymi i nie jeżdza 2 klasą to
            co się dziwisz.
            Wyjątek to opolskie ale ono maja specjalne biuro które nie podlega kolei i w
            opolskim uruchomili dwa pociągi studnckie które w pt odwoża studentów z
            Wrocławia do Kluczborka i Kedzierzyna a w niedziele zawoża do Wrocławia.
    • Gość: Częstochowianka Re: Nowy rozkład jazdy na kolei od 11 grudnia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.05, 12:33
      rozumiem, że Sztygar od Lublińca jedzie przez Opole. To dobrze!
    • std20045 Re: a oto co stworzyli -nic nowego :) 23.11.05, 10:49
      www.pr.pkp.pl hhihihihi tylko trzeba miec Adobe Reader :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka