Dodaj do ulubionych

Miasto szuka tramwaju

• Gość: gadget Ja mam tramwaj do sprzedania IP: *.net.pl / *.realestate.net.pl 04.12.05, 17:16
      ja mam tramwaj do sprzedania, chce niedurzo, wysłałem juz do Urzędu Miasta
      oferte sprzedaży. Myśle ze kupią i miasto bedzie miało nowy zółty wagon firmy BURAGO
      • Gość: JJ Re: Ja mam tramwaj do sprzedania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.05, 21:10
        Jest bardzo prawdopodobne, że kupią.
        • Gość: jskh Re: Ja mam tramwaj do sprzedania IP: 212.160.108.* 09.12.05, 17:11
          no to wlasciwie jak z tymy tramwajami bede czy nie jezeli bedzie cos wiadomo
          odpiszcie
    • Gość: prawkom Re: Miasto szuka tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.05, 20:56
      od przybytku głowa nie boli, już o jeden będzie mniej z nowoczesnych typów.
      • Gość: kszyszek Re: Miasto szuka tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.05, 15:16
        Ciekawi mnie jak pomalują ten nowy tramwaj ... jeśli go w ogóle kupią.
    • szczecintram Re: Miasto szuka tramwaju 13.12.05, 22:10
      Owszem zgadzam się z wami, i popieram kupno autobusów szczególnie przegubowych.
      Modalna waszego taboru sa Ikarusy 280.XX (XX to np. 26, 70E i inne), które jak
      zresztą wiecie są na wyczerpaniu, i owszem pojeżdza jeszcze ale czy sens jest
      eksploatacja takich starych autobusów? No oczywiscie że ale to kazdy wie.
      Myslę, że najlepsze będą albo Solarisy U18 albo MAN-y NG313 choć sa drogie ale
      bardzo nowoczesne. A jak juz pisałem tramwaje mają dłuższa żywotnośc (ktoś tez
      już to zreszta pisał) do 50 lat a wasze mają najstarsze po 25. To moga
      pośpiewać "...40 lat mineło jak jeden dzień(...) na drugie tyle czeka kazdy z
      nich(...) a może i na trzecie któż to wie..." :-)
      pozdrawiam :)
      • Gość: kszyszek Re: Miasto szuka tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.05, 15:07
        Nasze najstarsze tramwaje mają po 30 lat, ale były przebudowane na początku lat
        90-tych ze 105N na 105Na, więc ten wiek się nie liczy. Pojeżdżą jeszcze bardzo
        długo, bo są w dość dobrym stanie. Większość jest wyremontowana i MPK w dalszym
        ciągu remontuje te które jeszcze nie zostały wyremontowane. Potrzebne są nam
        teraz jesdynie nowe autobusy przegubowe. Najlepsze byłyby oczywiście SU18/III
        lub MAN-y Lion's City G (NG3X3), bo wtedy nie doszedłby nowy producent (zarówno
        Solarisy, jak i MAN-y są już w Częstochowie. Np. 6 sztuk przegubowców zamiast
        JEDNEGO tramwaju to by było coś.
        • Gość: xkx Re: Miasto szuka tramwaju IP: *.org / *.org 14.12.05, 17:25
          Ale po co przegubowce przecierz nikt z decydentów z MPK i radnych komunikacji
          miejskiej nie urzywa. Wiec im ciasnota i krótki jelcz czy nowy stary krotki
          MAN na 12 czy 24 czy 26 w godzinach szczytu absoluntie nie przeszkadza.
          Zaplanowali jeden tramwaj i bedze jeden tramwaj ze jest on na dobra sprawe
          CAŁKOWICE zbedny w tej chwili to juz inna sprawa.
          • ulisses_czwa Re: Miasto szuka tramwaju 15.12.05, 12:28
            Powiedzcie mi (xkx i krzyszek) co sadzicie o tych tramwajach Skody? Czy po remoncie torowiska warto byłoby w nie inwestowac, czy lepiej w Bombardiera /Cityrunnera/, które są o około 4 mln droższe? I jesli Skoda to który model? Może warto ten 3-członowy? (03T)? Moim zdaniem byłby najlepszy na nasze warunki i najtańszy (koszt około 6 mln)
            • Gość: kszyszek Re: Miasto szuka tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.05, 15:00
              Wg mnie oczywiście, że można byłoby zainwestować w Skody, ale oczywiście tak
              jak napisałeś po remoncie słupów i torowiska. Jeśli Wrocław - stolica
              województwa w nie inwestuje, to my - "szary powiacik" z pewnością byśmy się nie
              powstydzili. Te Skody 03T byłyby dla Częstochowy naprawde fajnym
              zakupemOczywiście postawić na Skodę, ale nie w ilości 1 sztuki, a przynajmniej
              3-4. Są dużo ładniejsze od Cityrunnerów i poznańskich Simensów Combino, jednak
              ustępują stylistyką krakowskim Bombardierom NGT6, ale nie to jest
              najważniejsze. Uważam, że bez obaw można by było postawić na Skodę, która jest
              bardzo dobrym producentem pojazdów elektrycznych, ale podkreślam PO CAŁKOWITYM
              REMONCIE LINII TRAMWAJOWEJ. Teraz potrzebne jest nam odświeżenie zaplecza
              autobusowego ... ale kogo to obchodzi.
              • Gość: kszyszek Re: Miasto szuka tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.05, 15:01
                SORKA ... poprawka do mojego postu.

Wg mnie oczywiście, że można byłoby zainwestować w Skody, ale oczywiście tak
                jak napisałeś po remoncie słupów i torowiska. Jeśli Wrocław - stolica
                województwa w nie inwestuje, to my - "szary powiacik" z pewnością byśmy się nie
                powstydzili. Te Skody 03T byłyby dla Częstochowy naprawde fajnym
                zakupem, ale nie w ilości 1 sztuki, a przynajmniej
                3-4. Są dużo ładniejsze od Cityrunnerów i poznańskich Simensów Combino, jednak
                ustępują stylistyką krakowskim Bombardierom NGT6, ale nie to jest
                najważniejsze. Uważam, że bez obaw można by było postawić na Skodę, która jest
                bardzo dobrym producentem pojazdów elektrycznych, ale podkreślam PO CAŁKOWITYM
                REMONCIE LINII TRAMWAJOWEJ. Teraz potrzebne jest nam odświeżenie zaplecza
                autobusowego ... ale kogo to obchodzi.
                • ulisses_czwa Re: Miasto szuka tramwaju 15.12.05, 16:10
                  To fakt - Bombardiery sa bardzo ładne... Ale i tez bardzo drogie... Za 3 Bombardiery mamy 5 sztuk Skody... A Skoda wygląda ciekawie i również jest bardzo nowoczesną konstrukcją :) I o części byłoby łatwiej... O ile pamietam to Bombardier jest kanadyjski, a Skoda wiadomo - czeska... Ciekawe czy nasi radni brali tego producenta pod uwagę? Mnie się wydaje, ze nie :( Oczywiscie warunek nr 1 to słupy i torowisko... Inaczej kazdy z wymienionych w tym temacie nowych tramwajów pójdzie do powaznego remontu najdalej za 2 lata Poniżej link do Bombardiera...

P.s. Torowisko jest do wymiany w 80%, a słupy trakcyjne w 95%... Te przerazające liczby mówią same za siebie... Mamy jedna linię i nawet o nią nie potrafimy zadbać.. Oczywiście nad jej remontem czuwają "fachowcy" z MPK... Szkoda, że króciutki odcinek na Niepodległości nad Kucelinką (raptem 60 metrów) już lekko kołysze... W sumie to nawet po zrobieniu kołysał... :(

www.kmkkrakow.friko.pl/tramwaje/ngt5.jpg
                  • Gość: XKX Re: Miasto szuka tramwaju IP: *.org / *.org 15.12.05, 18:05
                    EEE nieznasz sie wszystko jest super. Przynjmniej według standartów naszego
                    MPK - a co do tramwaju to obiło mi sie o uszy ze na 90% bedze to sprzet z Łodzi
                    nie pisze na 100% bo do konca nie jestem pewien ale znsjomy twierdził (a troche
                    sie orietuje) ze prawe napewno wezmimy wagoł Łodzki i bedzemy go na miejscu
                    przerabiac.
                    • ulisses_czwa Re: Miasto szuka tramwaju 15.12.05, 18:11
                      Mozna się tylko domyslac, czemu weźmiemy tramwaj z Łodzi... Prezydentem jest Jerzy Kropownicki - Częstochowianin z urodzenia i ma dobre kontakty z naszym prezydentem... Uważam, że to dobrze, ale kupować tramwaj uzywany z innym rozstawem kół? I przerabiac go? Prawdopodobnnie stracimy gwarancję na niego... Poza tym będzie ona potrzebna, bo wagon rozleci się po dwóch latach... I teraz będziemy skazani juz na zakup Cityrunnerów, a te nie należą do najtańszych... No chyba, że MPK lubi co roku będzie kupowac model innego producenta, bo przeciez warto sobie założyć pętle na szyję i tak zdywersyfikować części... :(
                      • ulisses_czwa Re: Miasto szuka tramwaju 15.12.05, 18:13
                        www.mlyniec.gda.pl/~mach/fotki/cityrunner(6).jpg
                        a tu mamy wyżej ów cityrunnera... Najpiekniejszy to on nie jest, ale ujdzie w tłoku...
                        • Gość: xkx Re: Miasto szuka tramwaju IP: *.org / *.org 15.12.05, 21:08
                          Gwarancje stracimy na 100% bo takie ingerencje to w zasadzie przeróbka a nie
                          jakas droban modyfikacja. A co do róznych marek to jak znam nasze MPK to
                          własnie tak bedze kazdy wagon z innej parafii.
                          • szczecintram Re: Miasto szuka tramwaju 15.12.05, 22:56
                            Musze wam powiedzieć że to głupota kupowac Cityrannery. Dlaczego? Dlatego, ze
                            tramwajów niskopodłgowych się nie przebudowuje i juz a jak się wasi mechanicy
                            za to zajma to on minimaninie bedzie pół roku stał na halach. Pomijam w.ózki
                            jezdne ale cały osprzęd elektryczny powiązany z ukłądem kół jest do wymiany.
                            Zakup wózków tez trzeba wliczyć. A tak na marginesie ten Citek jest dośc
                            brzydki :(. Moglibyście zainwestowac w skład 105N2k/2000 zostało by wam jeszcze
                            na autobusy. Prawda 105N2k/2000 nie jest niskopodłgowy ale i tak była by to
                            pewna innowacja i nowcozesnośc. U nas spisują sie nieźle.
                            pozdrawiam
                            • Gość: kszyszek Re: Miasto szuka tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.05, 23:29
                              Jeśli kupią Cityrunnera z Łodzi to będzie to przypieczętowanie opinii o
                              debiliźmie i totalnym kretyniźmie władz przedsiębiorstwa. Przecież normalnie
                              tramwaj z na szerokie tory rozleciałby się w Częstochowie po jakimś roku, a co
                              dopiero ten poprzerabiany. Popier...... ludzie. Już lepiej oddać te pieniądze
                              na dzieci w Afryce, może by jakaś wioska nie głodowała. Cityrunner jest poza
                              tym brzydki i jeśli w Częstochowie się takowy znajdzie (ten z Łodzi) to jak
                              podjedzie na przystanek, ja do niego nie wsiądę, bo się będę bał jechać czymś
                              aż tak poprzerabianym (zapewne nieudolnie). Założę się, że jak wyjedzie na swój
                              pierwszy kurs to się wykolei (co chyba dość rzadko się u nas zdarza), i to na
                              tyle pechowo, że wózki mu się popier.... tak, że będzie stał na zajezdni jakieś
                              2 lata i MPK podejmie decyzję o pocięciu go na żyletki. Nienormalni ludzie.
                              • Gość: xkx Re: Miasto szuka tramwaju IP: *.org / *.org 16.12.05, 07:28
                                Nieznasz sie MPK wie lepiej ale lizy sie sztuka mal byc tramwaj i bedzie
                                tramwaj a ze bedze stal w zajezdni to nie istotne sztuka jest sztuka.
                            • Gość: kszyszek Re: Miasto szuka tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.05, 23:47
                              Dobra ... a teraz na spokojnie ... już ochłonąłem po przeczytaniu komentarzy
                              xkx-a o tym Cityrunnerze.
                              Kupią taki tramwaj na torowisko innej szerokości, przerobią go, stracą
                              gwarancję, tramwaj będzie awaryjny (na pewno jeszcze bardziej niż Ikarusy 412,
                              #84 na przykład), za wszelkie naprawy MPK będzie płaciło krocie, nie pisze już
                              nawet o tym, że tramwaj jest używany i nie wiadomo co już przeszedł.
                              A jeśli MPK kupiłoby kilka autobusów, już nawet nieważne jakich: 10-cio, 12-
                              sto, czy 18-sto metrowych, niskopodłogowych, czy wysoko to autobusy by jeździły
                              bez większych przerw. W razie drobnej usterki dzień, czy tydzień na hali
                              naprawczej i znowu jeździ, a taki przerabiany tramwaj. Przecież taki
                              przerabianiec to tak jakby przerobić autobus na szynobus. Róbta co chceta.
                              P.S. Nie zdziwię się jak w przyszłym roku, po wyborach samorządowych poleci ze
                              stołka Sz.P. Prezes Nabrdalik za taką decyzję (jeśli ją podejmie). Niemiec
                              jakby dostał kasę to by kupił to co mu potrzebne, a Polak musi k...a kombinować.
                              • Gość: xkx Re: Miasto szuka tramwaju IP: *.org / *.org 16.12.05, 07:52
                                Wiesz kiedys pisałem i piesz po raz kolejny ze takie paranoidalne postepowanie
                                wynika z tego ze nasze MPK nie ma konkurencji i ma dodatkowo doskonale lobby w
                                UM. Tu sie stworzylo tzw. towarzystwo wzajemnej adoracji. A jako monopolista i
                                dodatkowo monopolista z doskonalymi ukladami MPK po prostu absolutnie nie liczy
                                sie z kasa co za róznica 10 mln w ta czy w tamta. Szczegół. Tu sytuacje
                                rozwiazalo by jedynie wprowadznie jakiejs sensownej konkurencji zaraz by sie
                                okazalo ze jednak sie wiele rzeczy da. Analizujac posty osób majacych jkies
                                doswiadczenia z miast gdzie konkurencja jest wychodzi na to ze jest to bardzo
                                dobra rzecz bo dzal jak kubelzimnej wody na rozpalone glowy decydentow z
                                takiego czy innego przedsiembiorstwa komunikacyjnego. Niestety nan narazie
                                konkurencja nie grozi co wiecej MPK caly czas robi podjazdy aby ta co jest
                                wyeliminowac z tego co ma czyli np. weliminowac BIESY z przewozów marketowych i
                                z pracowniczych. A po wyeliminowaniu samenu wejsc na ich miejsce dyktujac
                                wlasna cene. O cyrkach jakie maj awlascicele Busów nie bede pisal bo to szkoda
                                czasu wszyscy wiedza z nawet tak droba konkurencja jest w sola w oku MPK i
                                stara sie jej utrudnic zycie chocby utrudniajac kozystanie z wlasnych
                                przystnków czy zabraniajc kursowania al. NMP.
                                Wracajkac do nieszczesnego tramwaju qmpel mowil ze sprawa nie jest jeszcze na
                                100% przesadzona ale tak na 90% chca intesywnienie sprzet z Łodzi bo nikt inny
                                ponoc nie ma zamiaru sprzedac tego co ma, albo zrezygnowac z jednej sztuki
                                zamowionego sprzetu (zreszta ponoc sie za bardzo nieda w zwiazku z
                                konkretynymi zapisami w przetargu). Skoro wiec nowy odpada na szukanie
                                urzywanego nie za bardzo jest czas a tu Łodz sie oferuje ( a ze nie takie to
                                drobiazg to Polak potrafi to sie go przerobi i dostosuje a ze gwarancja szlag
                                trafi to tez drobiazg przeciez to nie z prywatnej kieszeni decydentów MPK idze
                                kasa za ewntualne naprawy). I ma byc tramwaj to bedze tramwaj. A ze w ogóle
                                zakup jest nikomu nie potrzebny tego nie analizuje nikt. Ze kazdy nawet
                                fabrycznie nowy sprzet zwłaszcza zachodni jest delikatniejszy i ma wieksze
                                wymagnaia co do tego po czym ma jezdzic to absolutnie nikt w to nie wnika.
                                Potem sie okarze iz w gwarancji sa takie a nie inne zapisy dlatego jak
                                przyjedze po krótkim okresie ekspoloatacji serwis do naprawy uszkodzonego
                                tramwaju zobaczy stan torowiska i.... ..... i gwarncje sie wywali do kosza na
                                smieci. Ale u nas sie wie lepiej. Miast zaczac od remontu trowiska i skopow to
                                u nas sie zaczyna od konca i kupuje tramwaj robi bilet elektronczny czyli
                                wywala sie kase w bloto a za rok bedze placz ze autobusów niema i nima za co
                                kupic bo kasy nime a to co wyskorowbalismy na ich zkup poszlo: Poszło na remont
                                i naczesci do nowo zakupionego tramwaju bo nam gwarancje anulowano a sprzet sie
                                zepsuł. Czylie efekt bedze taki ze niebedze ani tramwaju ani autobusów
                                dodatkowo koszt ekspoloatcji niustninne nawaljacego tramwaju bo nie wytrzymuje
                                jazdu po koslawym torowisku sa na tyle wysokie ze pochlaniaja kase ktora mozna
                                przeznaczyn na zaku autobusów. No ale jak to juz pisałem dedydenci z MPK jak
                                zwykle wiedza lepiej. Mam tylko nadzieje ze ktos kiedys rozliczy ich z tak
                                doskonalego gospodarskiego podejscia do finasów firmy.
                                • ulisses_czwa Re: Miasto szuka tramwaju 16.12.05, 11:10
                                  Mnie się wydaje, że czasy w których panowało powiedzenie "chcielismy dobrze, ale nie wyszło" minęły bezpowrotnie... A może się łudze??... Jesli zakupią ten tramwaj i go przerobią (a to skutkuje utrata gwarancji) i nie daj Boże się zepsuje to będzie wielka afera. Wówczas to cały zarząd będzie (przynajmniej powinien być) pociągnięty do odpowiedzialności z tytułu niegospodarności. I na karze nagany czy upomnienia nie może się skończyć... Już w tej chwili zachodza przesłanki, że taki tramwaj ulegnie trwałemu uszkodzeniu w krótkim czasie, juz nie wspomnę o skutkach samowolnej przeróbki...
                                  • Gość: xkx Re: Miasto szuka tramwaju IP: *.org / *.org 16.12.05, 21:02
                                    Jak to mawiał ZULU - GULA Polska to dziwna kraja. Wiec ja mam pewne obawy ze
                                    kupia przerobia a potem stwierdzi sie ze Tramwaj sie zepsuj z przyczyn
                                    obiektywnych i .... i nic sie nie stanie. Nie byłby to pierwszy raz kiedy sie
                                    cos takiego dzieje. Dla mnie tozazad za sam pomysł zakupu tramwaju bez remontu
                                    torowiska i wymiany słupów powinie byc wywalony aler to jest moje zdanie widac
                                    w UM uwazaja inaczej.
                                    • Gość: kszyszek Re: Miasto szuka tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.05, 12:58
                                      No to brawo dla MPK i UM za kolejną bezsensowną inwestycję i wyrzucenie
                                      pieniędzy w błoto. Trzeba mierzyć siły na zamiary. Kupić nowy tramwaj ... OK,
                                      ale kupić tramwaj fabrycznie NOWY, a nie używany w Łodzi przez 5 lat, dodatkowo
                                      posiadający inny rozstaw wózków. Przecież jeśli go kupią to będzie to
                                      najgłupszy z możliwych sposobów wydania tych pieniędzy. Jeśli kupić tramwaj to
                                      fabrycznie nowy, jak pisałem wyżej. Zrobić przetarg i wtedy tramwaj byłby
                                      zrobiony dokładnie pod Częstochowę. Ale w ogóle kupno tramwaju przy takim
                                      stanie naszej linii tramwajowej to totalny bezsens, a szczególnie na inną
                                      szerokość szyn, używany i przerabiany na hali MPK. Gwarancja pójdzie się je..ć
                                      i tramwaj za 5 lat potną po czteroletnim postoju na zajezdni. A gdyby kupili
                                      autobusy, które są teraz milion razy bardziej potrzebne niż JEDEN "nowy"
                                      tramwaj, to by nie było żadnego problemu. Poza niektórym Ikarusami 412 żaden
                                      autobus nie stał zepsuty dłużej niż kilka miesięcy, a na pewno nie był to żaden
                                      MAN, ani Solaris. Gdy czasami bywam koło zajezdni, widzę że stoi 1 lub 2
                                      rezerwowe Solarisy gotowy do jazdy i podobnie z MAN-ami. Wiadomo, że jeśli
                                      przyszłoby teraz do kupna autobusów, to nie kupionoby Ik412/417, bo ich już nie
                                      produkują. Teraz kupione zostałyby Solarisy Urbino 12/18 lub MAN-y Lion's
                                      City/Lion's City G i wszystko byłoby w porządku, ale oczywiście szanowny
                                      monopolista na spółkę z UM "wiedzą lepiej" co potrzeba :/
                                      • Gość: kszyszek Re: Miasto szuka tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.05, 14:35
                                        P.S. Byłem w weekend w Warszawie i miałem okazję dwukrotnie przejechać się
                                        Solarisem Urbino 18/III. Uważam, że są to na prawdę bardzo dobre autobusy i
                                        gdyby w naszym mieście byli normalni ludzie to w przyszłym roku być może
                                        pojawiłoby się ok. 8 sztuk takich autobusów. Wiadomo, że przetarg wyłoniłby
                                        producenta, ale bardzo możliwe że byłby to Solaris. Jest jeszcze szansa na
                                        kilka przegubowców. Mam nadzieję, że MPK zauważy bezsens zakupu tramwaju i kupi
                                        kilka przegubowców.
                                        • kierowca_mpk Re: Miasto szuka tramwaju 19.12.05, 15:08
                                          Kszyszek i spółka! Wy chyba jesteście rozgarniętymi inaczej. Bijecie i bijecie tę pianę o tramwaju, a decyzja już dawno zapadła; nic i nikt jej nie zmieni! Wystarczy dokładnie przeczytać artykuł, w którym jest wyraźne stanowisko MPK:

"Sprowadzimy kilka nowych autobusów, które są pojazdami standardowymi, a nie - jak tramwaje - "szytymi" na zamówienie konkretnego miasta. Choć wolałbym nowy wagon, bo taka była intencja władz miasta i radnych, gdy dawali nam pieniądze - mówi prezes MPK."
                                          • Gość: xkx Re: Miasto szuka tramwaju IP: *.org / *.org 19.12.05, 17:56
                                            Wiesz w przypadku MPK juz nie raz sie zdazalo ze mowiono co innego a potem sie
                                            okazywalo co innego.
                                          • Gość: kszyszek Re: Miasto szuka tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.05, 18:03
                                            No właśnie nie wynika z tej wypowiedzi czy konkretnie zostaną kupione autobusy.
                                            Przeczytaj artykuł dokładnie. Wynika z niego, że kupią autobusy, jak nie dadzą
                                            rady z tramwajem. I niech Bóg da żeby się tak stało. A poza tym na autobusy
                                            także musi być przetarg i i tak nie zdążyliby przed nowym rokiem. Niech se
                                            robią co chcą.
                                            BTW... Z twojego nicku wynika, że jesteś kierowcą MPK, i może powiesz mi, że
                                            nie chciałbyś zasiąść za kierownicą nowego autobusu? Chyba, że jeździsz
                                            Solarisem albo MAN-em. Napisz jeśli możesz który wóz jest "twój".
                                          • Gość: kszyszek Re: Miasto szuka tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.05, 21:09
                                            Tak a propos ... skoro jesteś kierowcą MPK to powinieneś wiedzieć co kupią.
                                            Może więc podzielisz się swoją wiedzą, wtedy nie będzie już spekulacji co
                                            kupią, czy zrobią źle, czy dobrze, itd...
                                            • kierowca_mpk Re: Miasto szuka tramwaju 19.12.05, 21:49
                                              Wybacz Kszyszek ale do czasu, kiedy prezes się w tej sprawie nie wypowie, będę milczał, choć coś niecoś (a może dużo) wiem na ten temat. Wiedza ta jest z gatunku tajemnicy służbowej.
                                              Ty natomiast obchodząc w koło zajezdnię sam możesz przez płot pewne rzeczy zauważyć, możesz też zaobserwować jakie ruchy są nocą wykonywane, co jest zwożone:) Pozdrówka:)
                                              • ulisses_czwa Re: Miasto szuka tramwaju 19.12.05, 21:55
                                                Zatem krzyszek, czekamy na Twoje "przeszpiegi" :) Może to takze zrobić xkx ;-) Obaj jestescie znawcami w tej materii, to będziecie wiedzieli o co chodzi :) Ja mam tylko nadzieję, ze to co zwożą, to nie sa części do starych mercedesów z lat 90-tych lub wózki z "dobrym" rozstawem do "nowego" tramwaju :)
                                                • kierowca_mpk Re: Miasto szuka tramwaju 19.12.05, 22:00
                                                  Dojżą bez niczego, to nie są zapałki:)))
                                                  • Gość: kszyszek Re: Miasto szuka tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.05, 22:47
                                                    Jak tylko dam radę to postaram się jechać jutro na przeszpiegi. Podzielę się
                                                    informacji ze zwiadu :)
                                                  • Gość: gość Re: Miasto szuka tramwaju IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.05, 22:56
                                                    > kierowca_mpk napisał:

> Wybacz Kszyszek ale do czasu, kiedy prezes się w tej sprawie nie wypowie,
                                                    > będę milczał, choć coś niecoś (a może dużo) wiem na
                                                    > ten temat. Wiedza ta jest z gatunku tajemnicy służbowej.
                                                    > Ty natomiast obchodząc w koło zajezdnię sam możesz przez płot pewne rzeczy
                                                    > zauważyć, możesz też zaobserwować jakie ruchy są nocą
                                                    > wykonywane, co jest zwożone:) Pozdrówka:)

mozesz oszczędzic mu biegania po zimnie i napisac, co ty przez płot zauważyłeś
                                                    obchodząc w koło zajezdnię. nie bedzie to zadne ujawnienie tajemnicy służbowej
                                                    skoro i tak to z zewnątrz widać. :-)
                                                  • ulisses_czwa Re: Miasto szuka tramwaju 19.12.05, 23:14
                                                    >Dojżą bez niczego, to nie są zapałki:)))

Czyzby to chodziło o nowe słupy trakcyjne albo wiaty przystankowe?
                                                    Jak piszesz:

> Ty natomiast obchodząc w koło zajezdnię sam możesz przez płot pewne RZECZY
                                                    > zauważyć, możesz też zaobserwować jakie ruchy są nocą
                                                    > wykonywane, co jest zwożone:) Pozdrówka:)

Nocą nie zwoziliby chyba pojazdów... Zatem chodzi o jakies spore elementy... Tyle mógłbys powiedzieć - faktycznie zaoszczędzisz im mrozu :/
                                                  • Gość: kszyszek Re: Miasto szuka tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.05, 23:52
                                                    Też mi się wydaje, że są to albo nowe słupy trakcyjne, albo wiaty przystankowe,
                                                    które w tym roku miały być stawiane. Ale i tak się przejadę. A pojazdy to nie
                                                    mogą być, bo nie było żadnego przetargu, a bez przetargu nie można nic kupić.
                                                    Mam nadzieję, że kierowca_mpk wyjawił już tajemnicę służbową w poście z
                                                    19.12.05, godz. 15.08, kiedy to przytoczył wypowiedź prezesa Nabrdalika o
                                                    zamiarze kupna autobusów. Jeśli nie to znaczy, że coś kręci :P
    • Gość: xkx Re: Miasto szuka tramwaju IP: *.org / *.org 17.12.05, 07:45
      Najwiekszy problem nie jest w tym iz chce sie unowoczesniac tabor lecz w tym ze
      posadajac pewna ilosc kasy MPK calkowicie ignoruje zasade ekonomi zwana
      gradacja potrzeb. W tej chwili zakup tramwaju jest swego rodzju nie do konca
      potrzebnym luksusem natomiast tabor autobusowy wykazuje dosc spore braki. Wiec
      w sytuacji kiedy za jeden wagon tramwajowy mozna kupic 6 -7 nowoczesnych
      autobusów przegubowych które sa bardzo potrzebne, a za kase na bilet
      elektroniczny wyremontowac przynajmiej poprzez wymiane wiekszej czasci słupów
      trakcyjnych linie tramwajowa to ywdaje mi sie to to jest pilnijsza i bardziej
      potrzebna sprawa. No ale na nieszczescie MPK uwarza inaczej.
    • Gość: kszyszek Re: Miasto szuka tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 01:03
      Przeglądałem właśnie galerię Łódzkich Cityrunnerów i stwierdzam, że są ohydne.
      Mają dosłownie 2 przody, 2 pulpity sterownicze (nie wiadomo po co im to w
      Łodzi), a poza tym po tych 3 latach, które jeżdżą w Łodzi są już okropnie
      wytłuczone. Jeden z nich #1201 stoi po wypadku od dwóch lat na hali i jest
      dawcą części. Jeden z jego członów wozi #1212. Jak z resztą - nie wiem. Wiem
      tylko, że MPK Łódź nie wydaje się być, przynajmniej dla mnie, zbyt dobrym
      kontrachentem. My w Częstochowie mamy 4 niskowejściowe przegubowce, a w Łodzi
      niskopodłogowy przegubowiec (Jelcz M181MB, r. 1996 - od nowości w łódzkim MPK)
      został już skasowany, a ok. 25 autobusów i podobna liczba tramwajów służą jako
      dawcy części, m.in. Cityrunner(y). A MPK zamierza, lub zamierzało - bo już w
      końcu sam nie wiem - to kupić.
      Dla zainteresowanych galeria łódzkiego MPK:
      ams1.lo3.wroc.pl/tomek/autobusy.php?s=24&nr=34
      • Gość: kszyszek Re: Miasto szuka tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 01:08
        Oczywiście chodziło mi o to, że częstochowskie MPK chciało to kupić.
        Ten "odkurzacz" został oczywiście skasowany z powodu katastrofalnego stanu
        technicznego, a nie z powodu wymiany taboru na nowszy.
        • kierowca_mpk Re: Miasto szuka tramwaju 20.12.05, 03:34
          Gość portalu: ulisses_czwa napisał(a):

>Czyzby to chodziło o nowe słupy trakcyjne albo wiaty przystankowe?

Ciepło, ciepło, a nawet bardzo ciepło (to nie zapałki)
          :)))
          • Gość: kszyszek Re: Miasto szuka tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 22:45
            @ kierowca_mpk:
            No weź napisz co tam zwożą na zajezdnię. NIe byłem tam dzisiaj, bo nie miałem
            czasu. Napisz i będzie spokój :D
          • Gość: gość Re: Miasto szuka tramwaju IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.05, 22:58
            kierowca_mpk napisał:

> Gość portalu: ulisses_czwa napisał(a):
            >
            > >Czyzby to chodziło o nowe słupy trakcyjne albo wiaty przystankowe?
            >
            > Ciepło, ciepło, a nawet bardzo ciepło (to nie zapałki)
            > :)))

skoro słupy - ciepło ciepło i to nie zapałki, to znaczy ze pewnie beda to nowe
            tory :D
          • ulisses_czwa Re: Miasto szuka tramwaju 20.12.05, 23:05
            > Ciepło, ciepło, a nawet bardzo ciepło (to nie zapałki)
            > :)))

Wnioskuję zatem, że sa to nowe podkłady z drewnianych belek pod torowisko... to prawda, że zapałakami nie są :) Jeżeli to prawda to nalezy się cieszyć... Remont jest konieczny jesli chcemy w przyszłości zakupic nowe tramwaje i podnieść do tego czasu komfort jazdy...
            • Gość: kszyszek Re: Miasto szuka tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 23:55
              Czyli jeśli są to elementy sieci tramwajowej, to raczej tramwaju nie kupią, bo
              stałby on w zajezdni do czasu wyremontowania linii. Takich prac nie robi się w
              tydzień, miesiąc, czy nawet pół roku. Zajmie to ok. roku, jak nie więcej. Czyli
              wychodzi na to, że będą nowe autobusy. Chociaż i tak nic nie wiadomo.
              • Gość: xkx Re: Miasto szuka tramwaju IP: *.org / *.org 21.12.05, 07:15
                Nie miałem okazi byc kolo zajezdni - mieszkam w innej dzilnicy ne mniej mam
                nadziej eze MPK skoro dało sobie spokój i dobrze z zakupem tramwaju - zrobi
                tenont lini tramwajowej. Z tym ze ja zaczolbym od slopow trakcyjnych bo one
                naprawde groza wypadkiem. Potem kolej na calkowity remont troowiska i
                przystnków. Dopiero jak sie to skonczy bedze mozna myslec o nowoczesnych
                wagonach tramwajowych. A poza tym trzeba dokupic nowe autobusy i to szybko
                narazie faktyczne przegubowce i faktyczne najlepiej Solarisy potem w dalszej
                perspektywie nalezalo by pomyslec o taborze typu midi i mini - bo jest sporo
                sytuacji kiedy puszczenie na niktóre linie taboru normlno gabarytowego jest
                nieza bardzo oplacalne - takim taborem mozna by np obslugiwac tak berdzo
                potrzebna linie nocna.
                • Gość: kszyszek Re: Miasto szuka tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.05, 14:19
                  Ja też nie byłem koło zajezdni, bo mieszkam spory kawałek od niej. Postaram się
                  jednak pojechać na mały zwiad w piątek. Podzielę się spostrzeżeniami. Również
                  według mnie powinni zacząć remont od słupów, ale jeśli będą remontować
                  torowisko, to też dobrze. Co do zakupu autobusów, to teraz zdecydowanie
                  przegubowce - najlepiej Solarisy Urbino 18, lub ewentualnie MAN-y Lion's City
                  G. Również uważam, żę przydałyby się także midibusy, bo mini to niekoniecznie.
                  Midi obsługiwałyby na pewno niezatłoczone linie podmiejskie. Najlepiej, żeby
                  midibusami były również Solarisy - Urbino 10. Ciekawe jak się to wszystko teraz
                  rozwiąże.
                  • lookas.prv.pl Re: Miasto szuka tramwaju 21.12.05, 14:29
                    Widać nawet z tramwaju.

Coś leżało na ziemi w odcieniu szarości, więc chyba to słupy były. A obok żółty
                    dźwig :-)

• Gość: xkx Re: Miasto szuka tramwaju IP: *.org / *.org 21.12.05, 19:03
      Wiesz co do midi bysów to akurat nie jestem pewien czy Solaris Urbino 10 nie
      jest za duzy do wszystkich celów bo jest on niewiele mnijszy od klasycznego.
      Oczywiskce jest to idealny autopbus na linie podmiejska czy na linie typu 35
      czy 36 ale na linie która miałby obsługiwac np grabwke kolonie to mimo wszystko
      obawiam sie ze i on moze miec problemy na waskich skrzyzowaniach. W koncu ma on
      te prawie 10 m długosci. Do obsługi lini nocnych oraz lini w dzilnicach domków
      przydałbo by sie coś w stylu JELCZ -a M081MB (nie mosi to byc akurat jelcz
      chodzi mi głowinie o gabaryty autobusu).
      • szczecintram Re: Miasto szuka tramwaju 21.12.05, 21:28
        Drodzy mieszkańcy Częstochowy!
        Mam jedną uwagę. Mam nadzieje że źle zrozumiałem ale ktoś napisał że w Łodzi
        skasowano autobusy z 1996 Jelcze M181. No oczywiście nie wszsytkie ale owszem
        ich stan techniczny nadawał sie pod palnik ale nie wszsytkie tak skończyły. A
        po za tym Łódz ma tez przegubowe autobusy Volvo 7000A oraz Volvo B10LA, to tyle
        ile pamietam natomiast z krótkich to Volvo 7000, Jelcz M121M oraz niedawno
        kupili 15 nowych Jelcz M121I. Natomiast nie wiem czemuście sie na ta Łódz
        uparli, Ja bym Częstochwowe porównywał z Bydgoszczą albo z Toruniem czy tez
        Lublinem a nie prawie 4 razy większa Łodzią.
        pozdrawiam
        • Gość: kszyszek Re: Miasto szuka tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.05, 21:57
          Ja pisałem o Łodzi i nie chodziło mi o rodzaje autobusów jakie są w niej
          eksploatowane, ale chodziło mi o to, że w Łodzi potrafią zajechać 9-cio letni
          autobus tak, że nie nadaje się do remontu. Jeśli potrafią z autobusem, to
          potrafią i z tramwajem, i przykładem na to jest Cityrunner #1201, który stoi
          ponad 2 lata w zajezdni i służy jako dawca części ... dawca części za 7 mln zł.
          A Częstochowa chciała kupić od Łodzi Cityrunnera. Niedość, żę inny rozstaw osi,
          tramwaj używany, to jeszcze nie wiadomo w jakim stanie technicznym, bo skoro
          #1201 jest w stanie rozkładu, to nie wiadomo w jakim stanie są inne.
        • Gość: maniek Re: Miasto szuka tramwaju IP: *.brda.net 22.12.05, 21:56
          a ja bym czestochowe do szczcina porownywal...podobna wielkosc
          Ps...poucz sie troche geografii smyku
          • szczecintram Re: Miasto szuka tramwaju 25.12.05, 19:40
            Maniek!
            Owszem geografię znam dośc dobrze bo jest to moja dziedzina więc uczyć sie nie
            będę bo znam. A statystyki mówią tak Szczecin ma obecnie około 409 tys. mieszk.
            a Czestochowa 264 tys. mieszk. to są dane tak zwane na oko więc porównujcie się
            z innymi miastami. Ale synku jak chcesz to porównuj do Szczecina Czestochowe
            tyle że uważajcie zebyście się nie zacofali bo nasza KM jest w bardzo złej
            sytualcji.
            pozdrawiam mimo wszystko Częstochowe. Wesołych Świat (troszkę spóźnione ale
            zawsze)
            • Gość: kszyszek Re: Miasto szuka tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 09:51
              Minęły Święta i dalej nie wiadomo co będzie, czy tramwaj, czy autobusy. WIe
              ktoś coś?
              • xkx2 Re: Miasto szuka tramwaju 27.12.05, 18:28
                Niestety nic nie wiadomo ale ponoc z tramwaju sie wycofuja (ponoć przewarzyła
                sprawa gignatycznego kosztu ewentualnej przeróbki sprzetu z Łodzi na standarty
                Częstochowskie) ale jak to u nas bywa nic na 100% niewiadomo. Bedac pare dni
                temu obok zajezdni widzałem coś co wygladało jak podklady po szyny wiec moze
                jednak sie zdecyduja na remont torowiska bo słupy ponoc maja poczekac na lepsze
                czasy. Cos było w tym temacie w Gazecie. Ano jak to sie mowi porzyjemy
                zobaczymy. I tyle.
                • Gość: kszyszek Re: Miasto szuka tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 22:20
                  Dobrze, że się wycofują z tramwaju, ale nie wiadomo czy kupią jakieś autobusy.
                  Mam nadzieję, że tak.
                  • Gość: xkx Re: Miasto szuka tramwaju IP: *.org / *.org 27.12.05, 23:03
                    Nadzieja ponoć matką głupich ale ja tez ja mam.
                    • Gość: kszyszek Re: Miasto szuka tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 22:54
                      Jeśli kupiliby przegubowce, to mogliby przy okazji zrobić mały porządek w
                      numeracji. Wozy: 160-176 przenumerować na 300-316, a wóz 316 na 326, żeby
                      wszystkie "ekologi" były po kolei.
    • Gość: gość Re: Miasto szuka tramwaju IP: *.grosz.prenet.pl 30.12.05, 17:41
      i po co nowy tramwaj jak z obecnymi
      jest problem żeby zimą jechały w
      taką pogodę jak dzisiaj ?
      • kszyszek Re: Miasto szuka tramwaju 30.12.05, 17:47
        Ale chyba już sobie dali spokój z tramwajem. Najprawdopodobniej kupią autobusy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka