Dodaj do ulubionych

Huta będzie płacić

29.11.05, 00:08
Ciekaw jestem co na to wszyscy przeciwnicy Donbasu, a raczej zwolennicy Mittala... Ukraińcy wszystko tak jak obiecali, tak realizują... Co do grosza... Hutnicy będą mieli pracę i pieniądze, a miasto będzie miało kase z podatków... Wszyscy teraz na tym skorzystamy :) Przecież hutnicy musza gdzies wydac te 800 mln zł w ciagu 10 lat - a te pieniadze trafią na nasz rynek... Czestochowski rynek... Potężne koło zamachowe naszej lokalnej gospodarki ruszyło...
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: ojciec DOBRE CZASY CZESTOCHOWY - BIS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 00:27
      po prostu czy chcecie czy nie w Czwie sie poprawia
    • Gość: oszrany Nie warto !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 09:34
      Ludzie tym zlodziejom cos wyplaca, oni tylko kradna na hucie i nic nie robia,
      mam tam znajomego ktory mi opowiada jak tam sie cudownie pracuje. np. " jak
      trzeba cos zrobic to nie ma czym wiec siedzimy, kierownictwo i nadzor sie na
      niczym nie zna i nie wiedza co robimy i czy robimy to dobrze wiec udajemy ze
      robimy, wystarczylo by nam na to 2 godziny robimy 15 bo sie nie znaja, jest na
      15 wystarczylo by 2, pozatym caly czas udajemy ze robimy zeby nie siedziec. Jest
      Git. i do tego niezle stawki na godzine" Niestety przewiduje ze Ukraińcy sobie z
      Wami nie poradza i niestety huta i tak padnie.
      • Gość: gosc forum Re: Nie warto !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 10:09
        To chyba masz takiego znajomego, ktory nic nie robi. Pozatym nazywanie kilku
        tysiecy osob zlodziejami..., moze co niektorzy zanim cos napisza niech sie
        delikatnie zastanowia. A Huta napewno nie upadnie, a juz napewno nie teraz.
        Zreszta jesli Donbas bedzie chcial utzrymac produkcje a w pozniejszym czasie ja
        zwiekszyc skonczy sie obijanie (co niektorych oczywiscie) a zacznie
        praca-prawdziwa praca. pozdrowka dla Hutnikow!
      • Gość: val Re: Nie warto !!! IP: 195.116.125.* 29.11.05, 10:20
        jaki ty glupi i tepy jestes..........chyba jak ten twoj kolega.....a tak poza
        tym to na hucie nie placa na "godzine" chyba z 10 lat.....a zazdrosc cie zabija
        • Gość: oszrany Re: Nie warto !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 14:42
          Witam ponownie
          Mnie niestety zazdrosc nie zabija A jezeli na hucie jest tak rozowo jak to
          opisujecie (pewnie pracownicy) to dlaczego huta caly czas przynosi straty i
          trzeba bylo ja sprzedac, przeciez jest ponoc jedna z najnowoczesniejszych w
          kraju. Dlaczego na blache trzeba czekac w kolejce kilka miesiecy Skoro jest tyle
          zamowien ze huta sie nie wyrabia to powinna prosperowac i kwitnac a nie popadac
          w dlugi. Wiec gdzie te wszystkie pieniadze wyplywaja ??? Zastanowcie sie Panowie
          Hutnicy !!!
          Pozdrawiam i zycze Wam powodzenia
          • Gość: xx Re: Nie warto !!! IP: *.icis.pcz.pl 29.11.05, 14:58
            Slabo znasz sie na Hucie.

Huta juz od dluzszego czasu przynosi spre zyski. Dlatego Donbas ja kupil.
            W firme bez perspektyw nie inwestowalby.

Duze dlugi zostaly narobione wczesniej i dlatego miedzy innymi trzeba bylo
            sprzedac Hute. Powazny inwestor-wlasciciel to podstawa rozwoju takiej firmy.

Huta ostatnio ma sie nie najgorzej, ale oczywiscie nie mozna sie uspokajac
            istniejacym stanem. Rynek ma swoje prawa.

Ale wazne ze juz widac ze Donbas realizuje swoje zobowiazania. To powazny
            partner.
      • Gość: Krakoo Re: Nie warto !!! IP: *.czest.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 10:45
        Mysle, ze Ukraincy za duzo zainwestowali, zeby to wszystko padlo. Wg mnie jak
        ktos sie kompletnie nie zna na tym co robi, to go zwolnia i zatrudnia takiego
        co sie zna...
        Pamietajcie, ze to duza firma i zapewne zatrudnia ludzi, ktorzy sie znaja na
        kierowaniu/zarzadzaniu i wiedza jak to powinno wygladac...
    • Gość: dsl Re: Huta będzie płacić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 11:50
      800mln pln to duża suma pieniędzy i może stanowić siłę by poruszyć jak to
      nazwałeś Ulissesie "Potężne koło zamachowe naszej lokalnej gospodarki..." pod
      jednym warunkiem, że hutnicy nie pobiegną z pieniędzmi na zakupy
      przedświąteczne do wielkiech (zagranicznych) sieci handlowych, bo wtedy
      pieniądze znów wypłyną z naszego lokalnego rynku i nie będzie z nich żadnego
      pożytku. Aby nasz rynek się rozwijał potrzebne są inwestycje w małych
      przedsiębiorców i zakupy u polskich firm (najlepiej jeszcze z naszego regionu).
      pzdr.
      • Gość: (L) Re: Huta będzie płacić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 12:06
        Niestety zapomnielisci o tym że duża część załogi huty to ludzie ze wsi. A oni
        napewno nie zostawią pieniędzy w Częstochowie. He He He.
      • ulisses_czwa Re: Huta będzie płacić 29.11.05, 12:28
        To jest oczywiste dsl... Ale z tego co wiem i tak bardzo duzo z nich robi zakupy np. w Jagiellończykach, ryneczkach niz jakis biedronkach i Lidlach... Gdyby systematycznie hutnicy i mieszkańcy wspierali lokalny rynek - nie pozwalali wypływac pieniądzom na zewnątrz - to mielibysmy bogatsze społeczeństwo... Nawet jesli wiekszosc hutników jest ze wsi - liczy sie SUBREGION CZĘSTOCHOWSKI... Na wsiach też są sklepy... Efekty byłyby góra za dwa lata... Powstawałyby nowe miejsca pracy... Jednak chyba nie ma co liczyć niestety na taka solidarność społeczną - a wystarczy spojrzec jakie efekty przynosi zmowa cenowa stacji benzynowych i jak im się wiedzie... Mozna taką samą metode przyjąć z zakupami... Tylko robić u naszych rodzimych... W Niemczech smieją się ludziom w zywe oczy jak kupia jakiś produkt inny niż wyprodukowany w Niemczech... Juz nie wspomnę o samochodzie - chocby nie wiem jak luksusowym... A u nas wszystko odjedzie do centrali w Wawie lub na zachód... I tam się wszystko rozwija, a nas WYSYSA... Osobiscie nie moge słuchac jak np. leci reklama w radio, ze mandarynki sa za 2,49 zł za kilogram i "lidl jest tani"... To jest kpina ze społczeństwa w żywe oczy... Robienie z nas sępów - tylko naiwnych konsumentów... Masz wejsc, kupic, bo jest tanio i wyjść... Niewazne co robiono z tymi mandarynkami wcześniej... Wazne ze sa tanie... Nie byłem jeszcze NIGDY w życiu w Lidlu, a np. w Biedronce ostatni raz 6-7 lat temu... Supermarkety omijam szerokim łukiem - tylko sporadycznie... Ludzie sie łaszcza na roznice w cenie 20, 30 groszy (nawet złotówke czy dwie - zalezy jaki produkt) u prywaciarza, a pozniej sie dziwia, ze mało sami zarabiaja i nie ma pracy... Jak moga zarabiac sami godziwie, jak inni prywaciarze nie mogą i nie maja szans na zarobek i zatrudnienie innych w ludzkich warunkach... wiadac lubimy pracować jak niewolnicy za 600 zł na rękę ponad normowany czas pracy... ale to temat na zupełnie inny watek... Wrócmy lepiej do huty :)
        • Gość: GOŚĆ Re: Huta będzie płacić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 12:45
          Ale to nieprawda,że każdy dostanie równo 350zł do wypłaty,bo to jest naliczane według każdego pracownika i kwoty te będą różne.
          • Gość: hutnik Re: Huta będzie płacić IP: *.com / *.strefa.com 29.11.05, 15:35
            A JA SWOJE PIENIĄDZE WYDAM TAM GDZIE BĘDZIE NAJTANIEJ A TO NAPEWNO NIE
            BEDZIE SKLEPIK OSIEDLOWY W KTORYM CENY SĄ O 20-30% WYŻSZE NIŻ W MARKETACH.
            • Gość: Gośc Re: Huta będzie płacić IP: *.my.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 15:41
              Pensje wcale nie wzrosna bo to jest tylko dodatek od ktorego nic nie wzrasta
              ponadto juz zabrali jedna trzecia premi i ratuje nas tylko premia
              swiateczna.Mysle ze zarobki beda takie same jak wczesniej.OBYM SIE MYLIŁ.
            • Gość: xx Re: Huta będzie płacić IP: *.icis.pcz.pl 29.11.05, 17:10
              To jest oczywiste - takie sa prawa rynku. Ale to nic strasznego, ze tak sie
              dzieje. Dla mnie sklepikarz z Czestochowy - z punktu widzenia interesow miasta -
              nie ma zadnej specjalnej przewagi np. nad ludzmi ktorzy zbuduja nowoczesny
              hipermarkiet w Galerii nad Warta - ci ostatni sa mawet bardziej pozadani.
          • segel Re: Huta będzie płacić 29.11.05, 15:46
            "Gościu"! Piszesz bzdury. 350 zł (brutto, oczywiście, co daje ok. 220 zł netto)jest po równo dla każdego pracownika, jako osobna pozycja do wypłaty, oznaczona na pasku specjalnym symbolem.
            Ma być liczona do zarobków pracownika przy obliczaniu np. stawki za urlop, pomniejszana jedynie w razie choroby pracownika proporcjonalnie do ilości dni chorobowych i przeliczany corocznie o wskaźnik inflacji.
            To jedno.
            A forumowiczowi podpisanemu jako "oszrany" zwracam uwagę, że nigdy nie należy uogólniać.
            W każdym środowisku znajdzie się czarna owca, nie twierdzę, że wśród załogi Huty nie znajdzie się paru złodziei, tak jak w porządnej rodzinie może się trafić zakała.
            Pracuję w Hucie od wielu lat, jestem kobietą, więc moja praca nie jest aż tak ciężka jak mężczyzn, ale obserwuję ludzi tam pracujących - Panie "oszrany" - uciekałbyś z krzykiem z miejsc, gdzie ludzie ciężko i uczciwie pracują, wiele lat bez podwyżek, trzynastek, bonusów, bez opłacanego przez kilka lat ZUS-u i z pensjami płaconymi na raty i z prawie dwumiesięcznym opóźnieniem.
            Jak powiedziałam jestem kobietą i powinnam stosownie do tego się wyrażać, ale jestem także hutnikiem i powiem Ci po hutniczemu - należy Ci się po mordzie, taką brudną, spracowaną łapą pracownika Koksowni, Stalowni, czy Blach. Jakby Ci się na facjacie odbił smar, albo pył z Odpylni i zobaczyłbys jak ciężko się to zmywa, to nie ubliżałbyś porządnym ludziom.
            • Gość: klient Re: Huta będzie płacić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 16:57
              A ja odpisze Pani jak kobiecie. jestem klientem Waszej huty. I niestety zeby
              ciokolwiek u Was kupic musze kombinowac liczyc na ukladziki itp. Wiec nie
              rozrzalajcie sie tak nad soba. Kazdy ciezko pracuje, ale to z niczego nie
              zwalnia. Wam sie wydaje ze u Was wszystko jest Ok. A postawcie sie po drugiej
              stronie. Zobaczycie jak obsluga huty i biur Was potraktuje. Troche samokrytyki i
              realizmu, a nie rozrzalanie sie nad soba i nie przyjmowanie krytyki.
              • Gość: xx Re: Huta będzie płacić IP: *.icis.pcz.pl 29.11.05, 17:11
                Czyzby byl taki deficyt stali, ze trzeba liczyc na ukladziki ?

To prawie jak za komuny :))
              • Gość: pracownik huty kob Re: Huta będzie płacić IP: *.. / *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 20:58
                A ja się z Panem zgadzam, niedługo już wtej hucie będzie taka mafia ,że nie
                będą szanować klienta w ogóle.
                Ma Pan rację jest uża mafia i nawet Donbas tej mafii nie zlikwiduje.
                Niektórzy ludzie w hucie mają bardzo dobrze i uważają że wszystko im się
                należy, nie obowiązuje ich prawo ani przepisy.
                Zresztą tu w ogóle jest bezprawie nie ma zasad tylko układy i znajomości.
                Dlatego ja bardzo Pana rozumię i popieram.
        • Gość: :)))) Re: Huta będzie płacić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 16:02
          > nie maja szans na zarobek i zatrudnienie innych w ludzkich warunkach... wiadac
          > lubimy pracować jak niewolnicy za 600 zł na rękę ponad normowany czas pracy...
          > ale to temat na zupełnie inny watek... Wrócmy lepiej do huty :)

Ty nawet za 600 zlotych nie pracujesz bo sie do zadnej pracy nie nadajesz :))))))
    • Gość: hutniK Re: Huta będzie płacić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 19:49
      Fajnie, tylko szkoda że to nie Ukraińcy są właścicielami Huty.
      Wystarczy sprawdzić kto ma pakiet większościowy Donbasu i znajdziecie odpowiedź
      na to skąd mają tyle pieniędzy i kto decyduje bo inaczej zobaczylibyśmy dobroć
      naszych kochanych braci...
      • Gość: mateusz Re: Huta będzie płacić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 19:54
        Nie trzymaj nas w napięciu i napisz kto ma pakiet większościowy Donbasu.
      • Gość: xx Re: Huta będzie płacić IP: *.icis.pcz.pl 29.11.05, 20:10
        Tez jestem ciekaw kto ma pakiet wiekszosciowy Donbasu :))

Nie trzymaj nas w niewiedzy i podziel sie z nami swoimi wiadomosciami :))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka