Dodaj do ulubionych

IV STOPIEŃ - PRAWIE KLĘSKA ŻYWIOŁOWA

IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 02.01.06, 16:52
W miniony piątek w ciągu kilku godzin spadło w Częstochowie 50 cm śniegu –
zjawisko to kwalifikuje się do zapisanego w miejskim planie IV stopnia
usuwania zagrożeń, równego klęsce żywiołowej.
Prezydent Częstochowy poprosił dziś (poniedziałek) na spotkanie
przedstawicieli firmy i służb odpowiedzialnych za usuwanie śniegu z ulic i
chodników, gdyż według jego oceny akcja odśnieżania nie wszędzie przebiega w
sposób zadowalający.

Według przedstawionych informacji odśnieżone zostały drogi tranzytowe i
arterie miejskie. Śnieg zalega jeszcze na ulicach osiedlowych i peryferyjnych
w mieście. Nie wszędzie dostatecznie odśnieżone są chodniki – zwrócono uwagę
na zróżnicowanie odpowiedzialności w tej mierze na zarządy spółdzielni i firm
zajmujących się administrowaniem zasobów prywatnych, miejskich i Wspólnot
Mieszkaniowych.
Dla usunięcia w szybkim czasie zgarniętego z dróg i chodników śniegu
wyznaczono dodatkowe miejsca jego składowania.

W obecnej sytuacji Spółki komunalne, np. MPK i ZGM do odśnieżania będą mogły
skorzystać z usług osób skierowanych do pracy przez Powiatowy Urząd Pracy w
ramach robót publicznych i obowiązku pracy społecznie użytecznej przy
staraniu się o zasiłek dla bezrobotnych.

Rozważany jest obecnie zakup sprzętu, który w ekstremalnych sytuacjach będą
mogły wykorzystać częstochowskie OSP dysponujące ciężkimi samochodami. Po
zamontowaniu lemieszy ilość ciężkiego sprzętu do odśnieżania wzrośnie o
połowę.
Prezydent polecił dyrektorowi MZD przyspieszenie prac projektowych związanych
z powstaniem w najbliższych latach dwupoziomowego węzła na skrzyżowaniu Drogi
Krajowej nr 1 i Alei Jana Pawła II, gdyż obecnie to skrzyżowanie jest jednym
z wąskich gardłów przepustowych miasta, co uwidacznia się szczególnie w
takich przypadkach.

IL
Obserwuj wątek
    • Gość: dsl Re: IV STOPIEŃ - PRAWIE KLĘSKA ŻYWIOŁOWA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.06, 17:01
      Działania słuszne i potrzebne ale jak zazwyczaj w Polsce bywa to natura musiała
      je wymusić.
      pozdr.
    • hauabaua Re: IV STOPIEŃ - PRAWIE KLĘSKA ŻYWIOŁOWA 02.01.06, 17:05
      > obecnie to skrzyżowanie jest jednym
      > z wąskich gardłów przepustowych miasta

:] Poproszę o więcej.
      .
    • Gość: jasiu... Re: IV STOPIEŃ - PRAWIE KLĘSKA ŻYWIOŁOWA IP: 82.160.8.* 02.01.06, 17:07
      No nareszcie, jak na prawdziwego mężczyznę przystało.

Wszystko, co czasem wypisywałem robiłem tylko po to, żeby wreszcie nasz
      prezydent tak właśnie zaczął pracować! Odpowiedzialnym za bałagan - odpowiednie
      do odpowiedzialności kary. Analiza ruchu w Częstochowie i określenie prawdziwych
      priorytetów. Normalnie nie ten sam człowiek. Jeszcze próby wciągnięcia w takie
      działania OSP - I WŁAŚNIE O TO CHODZI.

Nie powinno się pokazywać SIEBIE, tylko SWOJĄ ROBOTĘ. Aż mnie zatkało, że nasz
      prezydent też tak potrafi. Może - i tego mu życzę takie działanie wejdzie mu w
      krew. Kto wie - może pod koniec kadencji czegoś się nauczył i może w
      Częstochowie coś się w końcu zacznie zmieniać.

Tak trzymać! A z kolesiami WON!!! Bo samemu trzeba często za ich zaniedbania płacić.
      • Gość: I.LEŚNIKOWSKI Re: IV STOPIEŃ - PRAWIE KLĘSKA ŻYWIOŁOWA IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 02.01.06, 18:56
        Chyba Pan myli osoby, bo Prezydent Wrona, od zawsze znany był z pragmatycznego
        i skutecznego działania. Do bólu. To zresztą widać po ilości rozwiązanych
        problemów, inwestycji, remontów...

IL
        • Gość: jasiu... Re: IV STOPIEŃ - PRAWIE KLĘSKA ŻYWIOŁOWA IP: 82.160.8.* 02.01.06, 20:38
          No cóż - z nas dwojga, to tylko ja nie miałem umowy o pracę podpisanej przez
          pana prezydenta, a więc pozwolę sobie zauważyć, że nasza bezstronność nie może
          być podobna. Może dlatego do tej pory uważałem go za człowieka oczywiście
          inteligentnego, ale pozbawionego umiejętności dobierania sbie odpowiednich
          ludzi. Czy to taka sztuka zrobić konkurs i jako odpowiedzialnego za drogi
          zatrudnić dobrego młodego wszechstronnie wyksztaconego urbanistę, a nie mocno
          starszego pana, który wszędzie tylko sygnalizacje świetlne by stawiał.

A problem zakorkowanego miasta - jeżdżąc Rocha TIR-y mogły jeździć, teraz po
          każdych opadach śniegu mają problem z podjazdem na Okulickiego. No i jak to
          teraz rozwiązać? A takich problemów jest wcale nie mało.

Pański pryncypał naprawdę mi zaimponował. Do tej pory widziałem go w różnych
          sytuacjach - jak z Jasnej Góry przemawiał, jak balonem tam i spowrotem się
          woził, jak w pierwszej ławce na transmitowanej przez TV Polonię z kaplicy
          jasnogórskiej mszy siedział. No a tu po raz pierwszy zamiast się lansować wziął
          się chłop ostro do roboty, myśli, jak tu oszczędnie i mądrze zrobić
          (wykorzystanie pojazdów OSP), jak udrożnić tranzyt (skrzyżowanie przy Mc'Donaldach).

Pan wybaczy, ale ile trwa rozpoczęcie remontu III alei i jaką Częstochowę
          zobaczy papież? Mnie właśnie z podobnymi faktami kojarzyło się tempo pracy
          prezydenta. A tu proszę - kolesie na bok, nie będziemy się pokazywać, ma być
          porządek a nie działania na pokaz. BRAWO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pana Wronę znam naprawdę od czasów magisterskich i nie potrafiłem zrozumieć, co
          się z nim stało. Czemu inteligentny facet toleruje działania pewnych osób w
          swoim otoczeniu. Swoista interpretacja prawa (dodatki mieszkaniowe, pieniadze za
          lokale eksmitowane...) - po co to wszystko? Koncentrując się na duperelach dał
          się poznać jako pieniacz (poszukiwanie na forach tych, co go obrazili w sprawie
          "Dekabrystów"), falandyzator (pamiętacie głównego prawnika Wałęsów?), to nie był
          pragmatyzm, tylko marazm.

A tu proszę. Ja naprawdę widzę zmianę! Może dotarło wreszcie do Pana Tadeusza,
          jaką ma władzę i jakie horyzonty. I że jeśli to jego nie wybiorą, to cały
          koleżeńsko-towarzyski układ i tak się rozleci. Pierwszy raz widzę prezydenta,
          który chce wyciągać konsekwencje. I dlatego widząc rzeczywistą zmianę (bez
          wzgledu na motywy) zauważam i chwalę. Bo po raz pierwszy naprawdę nie ma się
          czego czepiać.
          • Gość: abc na wałach głąbie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 00:06
            Papiez głabie w ogóle nie zobaczy Częstochowy, bo będzie najwyżej na wałach
            jasnogórskich. Szczyt demagogii jasiu... ale to chyba z udławienia się
            wymiocinami które prezentujesz na tym forum
          • Gość: ala Re: IV STOPIEŃ - PRAWIE KLĘSKA ŻYWIOŁOWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 20:45
            Ja jednak nie byłbym taki szczęśliwy ... czy w Urzędzie nadl PRACUJE PAN
            KUBIK ???? No to właśnie ....
        • Gość: xxl Re: IV STOPIEŃ - PRAWIE KLĘSKA ŻYWIOŁOWA IP: *.man.czest.pl 02.01.06, 21:04
          święta nic nie zmieniły leśnikowski jaki był taki jest
    • Gość: grzegorz Re: IV STOPIEŃ - PRAWIE KLĘSKA ŻYWIOŁOWA IP: *.cn.com.pl / *.cn.com.pl 02.01.06, 17:11
      W III Aleji zrobiła się wysepka ze śniegu-utrudnia jazdę ale nie ma jej kto
      sprzątnąc; przy skręcie z Jana Pawła w Kilinskiego nie ma jednego pasa bo jest
      pod śniegiem-także nie ma kto tego uprzątnąć to tylko dwa przykłady ale jest
      takich wiele tylko pługów brak!
      • ulisses_czwa Re: IV STOPIEŃ - PRAWIE KLĘSKA ŻYWIOŁOWA 02.01.06, 17:26
        Częstochowa nie dysponuje setką pługów... Niestety, ale sa tylko 24 (o ile dobrze pamietam)... Wszystko po kolei trzeba usuwać z ulicy...
      • Gość: I.LEŚNIKOWSKI Re: IV STOPIEŃ - PRAWIE KLĘSKA ŻYWIOŁOWA IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 02.01.06, 18:58
        Rozpoczęła się akcja usuwania śniegu z Alei. W innym wątku publikuję informację
        o zakazie parkowania w Alejach. Bez tego nie da się go usunąć.
        IL
        • Gość: gość Re: IV STOPIEŃ - PRAWIE KLĘSKA ŻYWIOŁOWA IP: *.grosz.prenet.pl 02.01.06, 19:27
          "to skrzyżowanie jest jednym
          z wąskich gardłów przepustowych miasta"

no cóż , nie każdy ma licencję na MS Worda ,
          ale na słownik ortograficzny stać każdego .

a teraz na temat... 4 dni po zasypaniu
          miasta przez śnieg ktoś wpadł wreszcie
          na pomysł usunięcia uciążliwej białej masy .
          szczęście , że nie czekali 4 miesiące do wiosny .

"Rozważany jest obecnie zakup sprzętu,
          który w ekstremalnych sytuacjach będą
          mogły wykorzystać częstochowskie OSP
          dysponujące ciężkimi samochodami."

a ja się pytam: po co ? żeby jeszcze
          więcej samochodów jeździło od picu
          z podniesionymi pługami za paliwo
          z pieniędzy podatników ?
          • Gość: I.LEŚNIKOWSKI Re: IV STOPIEŃ - PRAWIE KLĘSKA ŻYWIOŁOWA IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 02.01.06, 19:29
            To prawda, powinno być "gardeł"...

IL
            • Gość: dociekliwy Re: IV STOPIEŃ - PRAWIE KLĘSKA ŻYWIOŁOWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 20:50
              Chyba Pan myli osoby, bo Prezydent Wrona, od zawsze znany był z pragmatycznego
              i skutecznego działania. Do bólu. To zresztą widać po ilości rozwiązanych
              problemów, inwestycji, remontów.

Co z pragmatycznym działaniem prezydenta w celu ujęcia 10 groznych forumowiczów
              których wzywał po komisariatach za to ,ze jako osobe publiczną poddali
              publicznej krytyce? Grozni gangsterzy forumowi ujęci? Ile poszło na to
              publicznych pieniędzy (PRACA POLICJI, SAM PAPIER, TELEFONY ETC.)? Można o cyfre
              poprosić panie rzeczniku ?
              • Gość: abc zaplujesz się, spokojnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 00:08
                czyżbyś to ty opluwał jego rodzine i jego osobę?
            • Gość: ''' Re: IV STOPIEŃ - PRAWIE KLĘSKA ŻYWIOŁOWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 21:05
              jak sie zwrócić o pomoc do sztabu kryzysowego ??????????????
              dajcie jakiś numer telefonu
              • Gość: abc poszukaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 00:10
                poszukaj a nie pros zeby ci podłozyli pod nos. jest internet jak wiesz, bo z
                niego korzystasz. tam jest wszystko łatwo dostepne
    • Gość: . Re: IV STOPIEŃ - PRAWIE KLĘSKA ŻYWIOŁOWA IP: *.dyndns.info / *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.06, 21:52
      W okolicznych gminach juz dawno odkryto, ze OSP doskonale radzi sobie w takich
      sytucjach. Wystarczylo przejechac w sniezyce po Czarnym Lesie, Woli Hanokowskiej
      i ... Czestochowie. W miescie ruch byl niemozliwy, a na wiejskich drogach caly
      czas jezdzily plugi. Az milo bylo do rodziny jechac, tuz za tablica z
      przekreslonym napisem Czestochowa droga stala jest wygodniejsza. W zasadzie PSP
      rowniez mogloby brac udzial w takich akcjach, posiada sprzet, jest oplacane
      przez kazdego z nas wiec moze nas wspierac. Sluzb miejskich, ktore dysponuja
      sprzetem nadajacym sie do odsniezania jest sporo. Niestety zakladow komunalnych
      prawie juz nie ma, a byl czas kiedy kazdy z nich wspieral MPO w staraniach o
      przywrocenie miasta do zycia.

Pomysl z wywozka sniegu z aleii jest doskonaly, szkoda, ze spoldzielnie
      mieszkaniowe nie moga ustalic rowniez konkretnych teminow kiedy nalezy zabrac
      pojazdy z czesci parkingow na kilka godzin i z oproznionych zebrac breje. W
      kolejne dni, kolejne czesci osiedli itd. Choc w tym kraju szczerze watpie by to
      sie udalo. Napchalem sie 20 samochodow w te klika dni, lecz kiedy szalona
      kobieta zastawila mnie w zaspie tylko 1 czlowiek byl gotow mi pomoc, reszta
      patrzyla i miala to gdzies. Przy okazji pozdrowienia dla kobiet, ktore w zamieci
      pozostawialy samochody we wjazdach na parkingi, tuz za innymi pojazdami, na
      srodku jezdni! Drogie panie wiecej wyobrazni - po prostu w przyszlosci mierzcie
      sily na zamiary. Bo kolejnego glupio ustawionego auta przenosic juz nie mam
      zamiaru.
      • ulisses_czwa Re: IV STOPIEŃ - PRAWIE KLĘSKA ŻYWIOŁOWA 02.01.06, 23:50
        Ja chciałbym zauwazyć inny problem związany z opadami sniegu... Chodzi mi o piętrzace się tony smieci... U mnie na osiedlu to wyglada makabrycznie... Nie sa wywozone, ponieważ smieciarki nie moga dojechać lub brakuje ludzi do ich obsadzenia - wszyscy odsnieżają miasto... Trzeba zrobić takze z tym porzadek... Patrze na to z coraz większym przerażeniem...
      • Gość: abc to szok - normalny głos w dyskusji!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 00:12
        a już myślałem że tu tylko lewicowi politykierzy zabieraja głos. a zdarzył się
        normalny człowiek co bez polityki i merytorycznie w dyskusji. normalnie szok
        • Gość: szok Re: to szok - normalny głos w dyskusji!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 19:46
          wrony,kruki,kaczki,wrony ze swastyką obradują i kasę za obrady biorą ,a do
          łopaty brak ptactwa./wyfruwają do ? ciepłych krajów .
          • Gość: mim Re: to szok - normalny głos w dyskusji!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 20:13
            przesadziłeś - marcinkiewicz,kaczyński,dorn,..., na nartach w
            Polsce ,Alpach ,...szusają ,a o sytuacji w kraju wiedzą i pamiętają(hihihihi).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka