Dodaj do ulubionych

województwo Częstochowsko-Lublinieckie :)

12.01.06, 14:01
Było już Kalisko-Częstochowskie, Jurajskie, coś z Kielcami to teraz mozemy
pogadać o Częstochowsko-Lublinieckim, które jest bardziej realne....

I ja nie chce aby moje miasto Częstochowa był w województwie z Kielcami,
które większości mieszkańcom kraju kojarzą sie z bidą;)
Obserwuj wątek
    • Gość: małopolanin Re: województwo Częstochowsko-Lublinieckie :) IP: *.brama.prenet.pl 12.01.06, 14:11
      Lubliniec to dopiero bida i w dodatku ślunskie zadupie)))))
    • crux_lc Re: województwo Częstochowsko-Lublinieckie :) 12.01.06, 14:16
      Na dzień dzisiejszy to więszą prowincją wydaje mi sie Częstochowa niż
      Lubliniec. teraz te miasta są na równym poziomie. I faktycznie województwo z
      Lublińcem było by najbardziej realnym rozwiązaniem, gdyby nie to że Lubliniec w
      to nie chce wejść. I dziś Częstochowa tez jest śląskim zadupiem.
      • Gość: małopolanin Re: województwo Częstochowsko-Lublinieckie :) IP: *.brama.prenet.pl 12.01.06, 14:22
        Idż poklikać na katowickie forum bo albo jesteś hanysem albo piszesz z Lublińca
        ale z oddziału zamkniętego miejscowego szpitala psychiatrycznego )))Lubliniec
        nie wiem czy 50 000 dziura i Częstochowa 250 000 może i dziura ale z ambicjami
        i na pewno nie śląska troche wiedzy geograficznej ,historycznej i
        etnograficznej ignorancie.
      • czefan Do crux_ic 12.01.06, 17:28
        Częstochowa jest 13 największym miastem w Polsce i 23 w Europie Srodkowej.
        Lubliniec jest dopiero 175 miastem w Polsce, o Europie Środkowej nie wspomnę.
        Lubliniec leży na Śląsku i nie jest dla Częstochowy ani partenerem ani tym
        bardziej konkurentem. Gdzie Rzym gdzie Krym.
        Największe miasta Małopolski: 1. Kraków, 2. Lublin, 3. Częstochowa
        Pozdrawiam sąsiadów z Lublińca.
        • andrzej.sawa Re: Do crux_ic 12.01.06, 18:36
          A nie lepiej trochę wrócić do układu dawnych małych województw,a regiony duże i
          o małych kompetencjach/koordynacja infrastruktury/
          • czefan Re: Do crux_ic 12.01.06, 19:02
            Tak!
            Jak najbardziej małe województwa, tylko nie ma do tego klimatu.
            Mały teren większa samorządność.
            Sześć makrowojewództw = regionów:
            - Zach.Pomorskie (stolica Szczecin) [Szczecin, Koszalin, Słupsk],
            - Wsch.Pomorsko-Mazurskie (stolica Gdańsk) [Gdańsk, Toruń, Olsztyn],
            - Mazowiecko-Podlaskie (stolica Płock lub Warszawa) [Warszawa,Białystok,Płock],
            - Wielkopolskie(stolica Poznań lub Gniezno)
            [Poznań,Łódź,Kalisz,Gniezno,GorzówWlkp.,Bydgoszcz],
            - Śląskie (stolica Wrocław) [Wrocław, Zielona G., Opole, Katowice],
            - Małopolskie (stolica Kraków) [Kraków, Lublin, Częstochowa, Kielce, Radom,
            Rzeszów, Sosnowiec].
            Taki podział odpowiada historii i geografii (z czym robiąc ostatnią reformę
            administracyjną posłowie byli zdecydowanie na bakier).
            Te regiony mogły by być podzielone na mniejsze województwa.
            Pozdrawiam.
            • Gość: Częstochowianka Re: Do crux_ic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.06, 19:10
              na początek, Lubliniec jest wyżej niż podałes, a po drugie, chyba nie
              zrozumiałes Cruxa.....

Co do tych województw to dlaczego stolicą jakiegoś województwa ma być Płock czy
              Gniezno??? Wtedy dopiero był by konflikt na konflikcie! Poza tym to nie jest
              realne, każdemu miastu by to nie odpowiadało.... Na najbardziej Zielonej Górze,
              Koszalinowi, Rzeszowowi, Białemustokowi i Lublinowi
            • andrzej.sawa Re: Do crux_ic 12.01.06, 19:11
              Nie czytałeś tego projektu,który ja wpuściłem,a prawie taki sam masz
              pomysł.Trochę inne granice i jedna duża różnica.Ze względu na wielkość i
              położenie jest tam propozycja regionu centralnego/Łódź-Warszawa/.
              Pozdrawiam
              • czefan Re: Do crux_ic 12.01.06, 19:31
                Rzeczywiście nie czytałem.
                Z Łodzią jest rzeczywiście problem.
                Stąd pomysł aby zerwać z zasadą, że stolicą makrowojewództwa jest największe
                miasto regionu. W końcu Nowy Jork też nie jest stolicą stanu Nowy Jork. Czy też
                stolice Zw.Australijskiego czy Kanady nie są duzymi miastami.
                Dlatego Gniezno i Płock jako stolice historyczne Wielkopolski i Mazowsza.
                Przy makrowojewódzkim "centralnym", obejmującym jednocześnie Warszawę i Łódź,
                Płock jako stolica makroregionu byłby być może neutralny w stosunku do Warszawy
                i Łodzi.
                Chyba, że byłoby by siódme najmniejsze makrowojewództwo łęczycko-sieradzkie
                ograniczajace się do Łodzi i Piotrkowa Tryb.
                • andrzej.sawa Re: Do crux_ic 12.01.06, 19:35
                  Przeczytaj to co napisałem chyba miesiąc temu na forum Zielonej Góry
                  • czefan Re: Do crux_ic 12.01.06, 19:37
                    Z przyjemnością przeczytam. Ale na dziś niestety muszę kończyć. Pozdrawiam.
                    • andrzej.sawa Re: Do crux_ic 12.01.06, 19:43
                      Forum Zielona Góra,ostatni wpis 21.12.05, 14.45, 5 strona,Reforma
                      administracji publicznej,ew.pisz na moją skrzynkę
    • spearss Re: województwo Częstochowsko-Lublinieckie :) 12.01.06, 14:29
      Moim zdaniem Częstochowa to dziura i nie powinna miec żadnego województwa!!! A
      co do Lublińca to jak na miasto jego wielkości L-c sie dobrze prezentuje a
      Częstochowa jest najwięszą i najnudniejszą dziurą z wszystkich 200tysięczników.
      I o jakich ambicjach mówisz, co??? Częstochowa nie ma żadnych ambicji! Mi to
      jest obojętne w jakim województwie będzie, w Śląskim mi niczego nie brakuje a
      gdy było częstochowskie to tez było tak samo.
    • crux_lc Re: województwo Częstochowsko-Lublinieckie :) 12.01.06, 14:30
      ja pisze z Częstochowy
    • adek126 Re: województwo Częstochowsko-Lublinieckie :) 12.01.06, 14:34
      W sumie to Crux ma racje, na dzień dzisiejszy jestesmy w śląskim więc jestesmy
      śląskim zadupie (śląskim w cudzysłowie). Ale po co wyrywać sie z tego
      województwa? W Częstochowie mieszkam od lat i gdy nadszedł momen likwidacji
      częstochowskiego to oprócz płaczu niektórzych częstochowian (lecz to były
      jakieś auchan`y:P) niczego nie zauwazyłem. No może to że nie mamy UW.

Czestochowa nie może byc sama stolica jakiegoś województwa bo sie do tego nie
      nadaje!
    • Gość: Częstochowianka Re: województwo Częstochowsko-Lublinieckie :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.06, 14:39
      Oczywiście, że sie nie nadaje.

ja też czasem słysze jakieś pierdoły, że Katowice są winne i że to one nas nie
      lubią, a Katowice nic o tym nie wiedzą!
      Katowice się na nikogo nie oburzają, co najwyżej mogą, tak jak ja, wyśmiać
      niedorzeczny pomysł. Zmiana podziału administracyjnego wymaga decyzji na
      szczeblu rządowym, a nie wojewódzkim. Prędzej przyłaczą do woj. śląskiego
      opolskie, niż podzielą już istniejące województwa.

A swoją drogą - urażone ambicje takich miast jak Częstochowa, która przestała
      być miastem wojewódzkim, są śmieszne i wynikają z całkowitego niezrozumienia
      reformy administracyjnej. Nie ma miejsca na województwa, które mają kilkaset
      tysięcy mieszkańców, co najdobitniej pokazują przykłady woj. opolskiego i
      lubuskiego. Paradoksalnie im większe województwo, tym lepiej funkcjonuje
      (mazowieckie, wielkopolskie, śląskie). W Opolu coraz głośniej mówi się o tym,
      aby porzucić ambicje i podzielić województwo, o które tak przecież walczono, wg
      pierwotnych planów, tzn. pomiędzy śląskie i dolnośląskie.

Jeśli w tym mieście część ludzi czuje się tak pokrzywdzona przez Katowice, to
      niech się przyłaczą do łódzkiego czy świętokrzyskiego, a Bielsko-Biała do
      małopolskiego. Zapewniam Cię, że ruchy takie naprawdę by nic nie dały, a nawet
      mogłyby zaszkodzić. Sami jesteśmy kowalami naszego losu, a tak naprawdę od
      Katowic zależy w woj. śląskim bardzo niewiele.
    • Gość: jurasic voivod a co niby było od 1975 ?? jak nie taka sama IP: 212.160.172.* 12.01.06, 15:30
      efemeryda ?

Jurajskie uważam za najlepsze.
      Jurajskie odpowiada epokowo mentalności zwolenników megalomaństwa i
      mitomaństwa, cierpnietnikom, chorym z nienawiści antagonistom wietrzącym
      wiecznie spisek, podstęp i "okupacje".
      Jurajskie odpowiada gadom komunizmu którym utworzono wojewódzctwo i komitet
      wojewódzki
      Jurajskie bedzie najlepsze dla dinozaurów rozpamientujących "sukcesy" dawnego
      wojewódzctwa.
      Jurajskie odpowiada chorobie tyranozaurów mających kiedyś WADZE !!! Wadze!!!
      nad Lublincem i Myszkowem /a teraz .... chooj/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka