Gość: Olesnianin Re: Kolejna debata o powołaniu województwa IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.03.06, 19:21 Nigdy w Zyciu Medalikarze-Hadziaje i Zlodzieje !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smerf Re: Kolejna debata o powołaniu województwa IP: 213.199.204.* 17.03.06, 20:57 Już wystarczy tych "debat" najwyższa pora zacząć działać na rzecz utrzymania statutsu powiatu bo przy dalszej fali emigracji młodej części Częstochowian to nawet to powiat może być marzeniem. Dzisiaj na ten temat ukazał się jako teza do dyskusji i presji na władze artykuł-notatka . Haładyja na temat połaczen z Katowicami dodałbym opolem jako łacznikiem ze swiatem. Szkoda ze niema tego tematu na stronach internetowych gazety - aktualności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tym Re: Kolejna debata o powołaniu województwa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.06, 00:24 racja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dizel Re: Kolejna debata o powołaniu województwa IP: *.pl / 80.51.254.* 18.03.06, 12:40 Chyba Was, Częstochowian, Pan Bóg opuścił, jeśli wydaje Wam się, że Zawiercie i Myszków odłączą się od silnego i bogatego Śląska. Tylko ktoś, kto nie ma pojęcia o obecnym stanie województwa, o potencjale poszczególnych miast, ich zasobności, inwestycjach i rozwoju, może wierzyć w powołanie i trwanie jakiegoś województwa częstochowskiego. Myślę, że to samo dotyczy Włoszczowy i Radomska. Niestety, jesteście sami ze swoimi przedwyborczymi mrzonkami. Odpowiedz Link Zgłoś
fajna_myszkowianka Re: Kolejna debata o powołaniu województwa 18.03.06, 18:04 Dizelku chyba ciebie Pan Bóg opuścił zapytaj sie ludzi w Myszkowie z jakim miastem są zwiazani bardziej z Katowicami czy z Częstochową ja wiem bo sama mieszkam w tym mieście i odpowiedz brzmi Częstochowa!Z hanysami nic nas nie łączy , a i w Zawierciu znam ludzi ktorym nie podoba się , że gdzieś w Polsce nazywają ich "hanysami" nawet pomyłkowo to dla nich największa obelga i woleliby znaleśc sie w woj. częstochowskim czy jakimś kielecko - częstochowskim!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Kolejna debata o powołaniu województwa IP: 83.238.121.* 19.03.06, 16:09 Życzę Czestochowie i jej mieszkańców jak najlepiej,ale tak mnie zastanawia na jakim obszarze ma to województwo być,bo jeśli rzeczywiscie z tym powiatów,które teoretycznie były przed 1999r to prosze bardzo,ale jeśli zamierzacie sięgać po nie swoje/jestem z Kielc/to naruszacie rownowagę.Jeżeli jest to powiedzmy jakiś powiat lub dwa z dużego regionu/Łódź,Poznań/to pół biedy,ale jeżeli zaczynacie wyszarpywać jakiś powiat/npWłoszczowski/ze Swiętokrzyskiego,które samo nie jest dużym regionem to podwazacie sens istnienia takiego województwa.Muszę przypomnieć niektórym,że wszystkie ziemie do Pilicy do 1975r należało do wówczesnego kieleckiego/nawet Koniecpol/,gminy powiatu Włoszczowskiego,które należały do d.częstochowskiego/np.Secemin/,po 1998r powróciły po prostu do macierzy,choć nie wszystkie.Juz ktoś słusznie zauważył,że Częstochowa mimo,że duży osrodek,po prostu nie ma otoczenia regionalnego,gdyż nie ma tradycji bycia osrodkiem wojewódzkim.Regorma gierkowska przez 23 lata nie zniszczyłą więzi panujących na tych terenach,które zostały sztucznie oderwane.Moja kielecczyzna w zasadzie od 1918roku w różnych obszarach terytorialnych,ale zawsze istniała,a obszar między Wisłą ,a Pilicą był naturalnym terytorium ziemi kieleckiej,świadczy o tym sieć dróg,połączenia kolejowe,język,zwyczaje,nawet przemysł /Staropolski Obszar Przemysłowy tzw krzyż Końskie-Skarżysko-Ostrowiec i pn-południe Radom -Kielce,przemysł metalowy i cementowo-wapienniczy.A Częstochowa była miastem wojewódzkim na niewielkim obszarze tylko przez 23lata,wczesniej w historii także nie była jakimś ważnym ośrodkiem administracyjnym,dlatego też nie wytworzyła więzi regionalnych,do tego jeszcze bliskie pogranicze Śląska,które stanowi już inną strefę kulturową.Więc pytam z czego chcecie tworzyć ten region,bo jeślich cecie wyrywać z naszego to mówię nie.Przykład Koszalina jest zły,bo oni mieli kiedyś wspólne ze Słupskiem województwo.Radom,jako miasto też nie wytworzył ośrodka o znaczeniu ponadregionalnym,a wpisy niektórych internautów radomskich tworzące nowe radomskie w oparciu o oderwanie ziem północnych Swiętokrzyskiego/Skarzysko,Starachowice,Ostrowiec/ świadczą o braku dobrego pomysłu na region. Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia.czestochowska Re: Kolejna debata o powołaniu województwa 19.03.06, 23:43 Kolego Darku narazie potrzebny jest szum wokół woj. częstochowskiego w myśl zasady dobrze czy zle aby tylko gadali o nas , a najlepszym rozwiązaniem i docelowym w moim przekonaniu jest połączenie z Kielcami w jeden silny region Staropolski!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ziemia Lubliniecka Re: Kolejna debata o powołaniu województwa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.06, 00:20 Jak mozna robić szum wokół czegoś, czego nie ma?! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
jasiole Re: Kolejna debata o powołaniu województwa 20.03.06, 01:01 Gość portalu: darek napisał(a): > Częstochowa była miastem wojewódzkim na niewielkim obszarze tylko przez > 23lata, ...a dezaktywując się zapomniała o swym dodatku GW w Lublińcu, wobec którego postanowiono, iż na pamiątkę tej doniosłej okoliczności będzie trwał "do końca świata i jeden dzień dłużej". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkanka Re: Kolejna debata o powołaniu województwa IP: *.ds.ae.katowice.pl 19.03.06, 22:31 troche za pozno na takie pomysly, trzeba bylo walczyc o wojewodztwo w 98' opolu sie udalo a u nas ktos tylko klepsydry rozwiesil. przy okazji podziekujcie "naszym poslom" ktorzy tak dobrze wtedy glosowali "przeciw" naszemu wojewodztwu, dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucio Re: Kolejna debata o powołaniu województwa IP: 213.199.204.* 19.03.06, 23:29 Chyba podatki sa za niskie. Przecież każda administracja żyje z podatków. Powinno się zlikwidowac te wszystkoe delegatury, połączyć Urzędy Wojewódzkie z Marszałkowskimi i pozostawić centrale w Wa-wie. Wtedy wiadomo kto i za co jest odpowiedzialny. Teraz to jest paranoja i marnotrastwo. Od rozwoju miasta sa jego władze (samorząd) wybraliśmy to mamy. Pracownicy UW powinni juz przestac podtrzymywać ten watek bo są śmieszni. Do roboty a fuchy zostawcie na smietniku historii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał S. Re: Kolejna debata o powołaniu województwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.06, 14:49 Myślę, że to nie była tylko jego wina, bo o przyłączeniu Częstochowy do woj. śląskiego ostatecznie zadecydowali liderzy rządzących wtedy ugrupowań, a innym udało się wywalczyć inne mające być też do likwidacji województwa np. opolskie. Uważam, że jak najbardziej powinniśmy próbować walczyć o może nie utworzenie samodzielnego woj. częstochowskiego, ale przynajmniej o odłącznie od niego ziemi częstochowskiej, albo podział woj. śląskiego np. na ziemię częstochowską razem z Zagłębiem. Mogło by się ono nazywać np. zachodnio-małopolskie, albo jakoś inaczej, byle byśmy nie byli w tym śląskim ze stolicą w Katowicach. Bo przez ostatnie 7 lat władze w Katowicach prawie nic nie zrobiły na rzecz integracji ziemi częstochowskiej ze Śląskiem i raczej nigdy nic nie zrobią, bo woj. śląskie skupia się głównie w GOP i dla nich zawsze ten region będzie najważniejszy. Ślązacy, którzy walczą o narodowość śląską też wcale nas nie chcą w tym woj. śląskim. Odpowiedz Link Zgłoś
czefan Zachodniomałopolskie TAK 21.03.06, 18:49 Zgadzam się całkowicie. Zagłębie Dąbrowskie jest naszym naturalnym sojusznikiem w zlikwidowaniu przynajmniej tej idiotycznej nazwy obecnego województwa. W przypadku likwidacji opolskioego, tj. stworzenia górnośląskiego z Opolem i Katowicami. Powinniśmy zaproponować Sosnowcowi utworzenie Sosnowcowi wspólnego województwa: Zachodniomałopolskiego ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślonzok Re: Kolejna debata o powołaniu województwa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.06, 19:00 Gość portalu: Michał S. napisał(a): > Ślązacy, którzy walczą o narodowość śląską też wcale nas nie chcą w tym woj. śląskim. Michałku! O narodowość nie walczy się... Narodowość się ma! Zawsze jedną. Śląską. I do końca życia. Jak matkę... Gdzie to słyszałeś, że Ślązacy nie chcą Małych Polan u siebie w województwie? To oni nie chcą być u nas! A to zasadnicza róznica... My, Ślązacy internacjonalizm mamy we krwi, od urodzenia... To z racji naszej historii!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: logika Re: Kolejna debata o powołaniu województwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 09:18 To dlaczego nie napisałeś tego po śląsku, skoro jesteś taki dumny ze swej narodowości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kajko Re: Kolejna debata o powołaniu województwa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.06, 10:06 Poczytajcie sobie - lubliniec.naszemiasto.pl/wydarzenia/581833.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slonzak kilka przemyśleń IP: *.elsat.net.pl 22.03.06, 11:14 Obecnie Częstochowa jest po Katowicach największym miastem województwa śląskiego, jeżeli by stworzył woj.staropolskie z Kielcami, byłaby też za Kielcami, zaś w województwie częstochowskim byłaby numer 1. Zatem jest w Częstochowie potencjał i myślę, że jest on w części wykorzystywany. Częstochowa otrzymała kilka milionów zł na parki jasnogórskie. Ktoś tylko wspomniał, że Gliwice mniej niż milion, a np. taki Sosnowiec, który ma niewiele mniej mieszkańców niż Częstochowa dostał mniej. I gdzie tu sprawiedliwość? Sprawiedliwości przy rozdawaniu pieniędzy nie było i nigdy nie będzie.Większy będzie dostawał więcej, bo i więcej potrzebuje. Przykład z mazowieckiego - w rankigach jest to najbogatsze województwo, jednakże ta pozycja to zasługa miasta stołecznego, reszta miast dostaje już dużo mniej (np.Radom czy Ciechanów). Ja osobiście zazdroszczę, że Częstochowa otrzymała na inwestycje te kilka milionów zł. Bo niektóre miasta Śląska i Zagłębia w życiu tyle z EU nie otrzymają. Cóż, takie życie. Co do niesprawiedliwego podziału pieniędzy z budżetu państwa. Mało kto dostrzega że nasze województwo zawsze jest poszkodowane na rzecz Warszawy - na ile to inwestycji znowu zabrakło pięniędzy z budżetu państwa. Przykładów jest kilka - droga ekspresowa na lotnisko - w chwili obecnej i z Częstochowy i z Katowic jedzie się ok.33-40km dziurawą wąską drogą; droga ekspresowa do Zwardonia - po słowackiej stronie budują autostradę, a u nas..... Mam pytanie - czy wszystkim tak bardzo przeszkadza nazwa obecnego województwa? Wiecie, że decyzja o nazwach zapadła w Warszawie, nie w regionach. Obecne województwo to historycznie w 48% Górny Śląsk, w 45% ziemia krakowska, 6% ziemia sieradzka, zaś w 1% ziemia wieluńska. Sam miałbym problem z określeniem odpowiedniej nazwy;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lulka Re: kilka przemyśleń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.06, 04:33 Szkoda ,Szkoda tej samodzielności ale naprawdę kto się zbyt póżno obudził ja tylko pamiętam słowa działacza S p.Wujca "a czym jest Częstochowa " że chce być województwem Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_rudnik_wielunskich Re: Kolejna debata o powołaniu województwa 22.03.06, 12:26 Kto nas pytał żeby nas włączyć do takiego województwa jak opolskie ciekawe? Postawcie się w naszej sytuacji jesteśmy obok Praszki w jakimś hanyskim regionie z ktorym nic nas nie łączy !My chcemy powrotu Częstochowskiego i jesteśmy za Wieluniem w jego granicach , a nasze tereny w powiecie wieluńskim tego województwa!Coś wam ślązacy zależy zabardzo żeby Częstochowskie nie powstało jakieś wasze interesiki macie w tym bo byście tyle nie wypisywali głupot na ten temat ))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slonzak Re: Kolejna debata o powołaniu województwa IP: *.elsat.net.pl 22.03.06, 13:14 Jakie głupoty? I po raz kolejny proszę o nieużywanie obraźliwego słowa hanys (notabene słowa używanego w Zagłębiu Dąbrowskim dla określenia ludzi zza rzeki Przemszy, wyrażenie w znaczeniu pejoratywnym). Co do województwa opolskiego - powstało w 1950 roku - większość wydzielono z województwa śląsko-dąbrowskiego (1945-1950), zaś powiat brzeski został przyłączony z województwa wrocławskiego. Powiat oleski od początku (1950) wchodził w skład województwa opolskiego, dopiero w latach 1975-1998 przynależał do częstochowskiego. Zatem myślę, że kierowano się tą przesłanką przyłączając Olesno do opolskiego. Co do Twojego ogólnienia - nie całe województwo opolskie zamieszkujący Ślązacy. Powiat brzeski czy nyski to już obszary gdzie zamieszkuje w większości ludność napływowa (napływ miał miejsce tuż po wojnie). ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_rudnik_wielunskich Re: Kolejna debata o powołaniu województwa 22.03.06, 13:40 Porozmawiamy jak sie wykażesz umiejetnością czytania ze zrozumieniem!Ja mówię o Praszce i Rudnikach Wieluńskich które przez jakieś nieporzumienie zanalazły się w powiecie oleskim co jest wyjątkową pomyłką bo my nic ze ślązakami nie mamy wspólnego!! Jednak nazwe cie hanysem bo to jest nie tylko określenie uzywane przez mieszkańców Zagłębia ale w całej Polsce używane na określenie mieszkańców woj. śląskiego i opolskiego co wiele razy miałam wątpliwą przyjemność odczuć na własnej skórze i dlatego chociaż to nie jest aż tak bardzo istotne nie chcę się znajdować w tym obcym kulturowo,historycznie i etnicznie województwie opolskim ! Naszym naturalnym regionem jest Ziemia Wieluńska , a do Częstochowy nam najbliżej jako największego miasta w regionie gdzie jezdzimy na większe zakupy czy do kina , teatru , filharmonii i dlatego jestesmy za utworzeniem regionu Czestochowskiego w którym znajdzie sie powiat wieluński z Praszką i Rudnikami jako jego odwiecznym terenem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
richard_the_taxidriver Re: Kolejna debata o powołaniu województwa 22.03.06, 14:03 > Jednak nazwe cie hanysem bo to jest nie tylko określenie uzywane > przez mieszkańców Zagłębia ale w całej Polsce używane na określenie > mieszkańców woj. śląskiego i opolskiego co wiele razy miałam wątpliwą > przyjemność odczuć na własnej skórze Może chciałabyś usłyszeć pare określeń jakimi raczy się okreslac Polaków ? Też parę razy w różnych krajach dane mi było usłyszeć pod swoim adresem i wątpliwość byłą równie przyjemna. Po za tym nazwę cię głupią pizdą i nie żebym chciał cię obrazić ale czyż nie takiego określenia używa się w CAŁEJ POLSCE dla nazwania takich pseudointeligentek z jak ty ? I pamiętaj - czytaj ze ZROZUMIENIEM :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_rudnik_wielunskich Re: Kolejna debata o powołaniu województwa 22.03.06, 14:17 Taki sobie z ciebie śląski pokopalniny cham ale właśnie tym się wyróżnia ta katowicka obłast)))Nie dziwię się , że takiego burka zagranicą nazywano odpowiednio bo z takim psyche to idiota jest najłagodniejszym określeniem))) Odpowiedz Link Zgłoś
richard_the_taxidriver tak myślałem - moralność Kalego 22.03.06, 14:28 jak Aniusia obraża (w dodatku proszona o przestanie obraża dalej bo uważa, że jest usprawiedliwiona powszechnością obraźliwego określenia) to wszystko jest ok. Jak Anusię obrazić równie potocznym i powszechmy okresleniem, to to być zły uczynek. Spada maseczka najinteligentniejszej we wsi i zaczyna się seria wymiocin i rzygowin wypisz wymaluj zywcem wyniesionych z gminnej dyskoteki w remizie. Cóż prosiłem, "CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM" - niestety marzenie ścietej głowy. Otoż, Aneczko suniu moja słodka, uwagi jakie padały pod mym adresem za granicą nijak nie były związane ze mną, tym bardziej moją elekwencją czy aparycją, a tylko i wyłącznie mym paszportem i krajem jego wydania. ps. większości waszych wąskich mózgów Śląsk to Katowice ( i wolę swój "pokopalniany" status, niźli twój "wiejsko-buraczany" ))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_rudnik_wielunskich Re: tak myślałam - moralność Richarda 22.03.06, 14:58 Richard wiejsko - buraczany to jest twój sopsób myslenia , a elokwencja i aparycja pewnie rodem jak u bohaterów filmu "Śmierć jak kromka chleba".Sunie to sobie znajdz gdzieś wśród swoich grubych śląskich bab kundelku z nad Rawy))) Odpowiedz Link Zgłoś
richard_the_taxidriver prymitywie w damskich fatałaszkach 22.03.06, 21:27 > a elokwencja i aparycja pewnie rodem jak u bohaterów filmu "Śmierć jak kromka chleba. gdyby nie międzyinnymi ci "brzydcy fizole" to nie byłoby by dziś internetu w tej twojej wiosze, a nawet jesliby był to na pewno jedynie w komitecie gminnym PZPR i na pewno niedorozwinięte sunie z wioskowych dyskotek dostepu do niego by nie miały. Mogę sobie wyobrazić, jaka radością napawała cię scena, gdy młodzi, piekni i wyedukowani zomowcy likwidowali tych pozbawionych aparycji i elokwencji fizoli, których tak nienawidzisz choć ich nie znasz. Dotychczas byłaś jedynie prymitywna i głupia, teraz osiągnełaś stopień niższy chorej nienawiści - bezinteresowną podłość. Koniec dyskusji, przestałaś mnie śmieszyć - zaczęłaś brzydzić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smerf Re:trzymac poziom IP: 213.199.204.* 22.03.06, 22:18 Jakie województwo taki poziom dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slonzak Do Anii IP: *.elsat.net.pl 22.03.06, 15:32 Do Twojego poziomu się nie obniżę i nadal proszę o nieużywanie tej obraźliwej nazwy (jakiej to już wyjaśniłem). Nie rozumiem jak można dyskutować i obrażać kogoś. Myślałem, że na Forum Gazety.pl obowiązuje netykieta, ale widać rzeczywistość jest całkiem inna. Umiem umiejętnie czytać i pisać, a we wcześniejszym poście przedstawiłem prawdę - przez 5 lat Praszka była w województwie śląsko-dąbrowskim, potem przez 25 lat w województwie opolskim, 23 lata w województwie częstochowskim. Wcześniej była to miejscowość przygraniczna, nie twierdziłem nawet, że przynależy do Śląska. Przed I wojną światową Praszka należała do województwa łódzkiego. W czasach zaboru rosyjskiego była to gubernia kaliska (dla przypomnienia Sosnowiec to była gubernia piotrkowska). Więc reasumując - dopiero w latach 1975-1998 Praszka była bardziej związana z Częstochową, poza tym przez większość czasu większe więzy były z Północą. No i jeszcze odległości-do Opola 56km, do Częstochowy 55km, do Wielunia 20km. Odpowiedz Link Zgłoś
richard_the_taxidriver Re: Kolejna debata o powołaniu województwa 22.03.06, 13:32 Dziewczynko ! Uspokój się Wypisujesz pod wpływem... dojrzewania same sprzeczności i dorabiasz sobie jakies demony. 1. W tym zapienieniu swoim pewnie życzyłabys sobie by nazwę Polacy pisać z dużej litery, więc bądź łaskawa pisać Ślązacy również z dużej. 2. Twoja znojomośc histori równa jest temu jak daleko sięga twoja pamięć i ani piędzi dalej. Wieluń o ile pamiętam to byłe woj. sieradzkie, a historycznie Ziemia Sieradzka. Obecna Ziemia Sieradzka ciąży historycznie i kulturowo do Łodzi, a nie tak jakby chcieli propagandziści (bądź ignoranci) z Częstochowy ku nim. Zaś ekswojewództwo częstochowskie to komunistyczny wymysł znacznie bardziej niedorzeczny kulturowo i historycznie twór niż obecne woj. śląskie. Między innymi te twoje Rudniki Wieluńskie !!!! Nie były razem z Wieluniem !! tylko odzielnie tak jak teraz. Podsumowując ten punt, musisz się zdecydowac panienko, albo z Wieluniem albo z Czewą :-) 3. O ile pamięć mnie nie myli to przynależnośc woj. Praszki była oparta o wybór jej mieszkańców więc dartuj sobie przedstawianie poglądów paru (o ile wogóle tam ich masz) znajomków z Praszki. 4. A proposs "kto nas pytał" głos pieniaczy tobie podobnych żadko rozważany jest w trakcie podejmowania poważnych decyzji :-) 5. Większośc osób, które znam mniej lub bardziej, bliżej lub dalej tak ze Śląska jak i Zagłebia uważa, że secesja Częstochowy razem wioskami okolicznymi, byłaby z korzyścią dla woj. Ślaskiego. Roszczeniowo nastawionych piekłowszczyków i pieniaczy nam nie potrzeba. W tym Gminy Rudniki Wieluńskie również. 6. W temacie "My chcemy powrotu Częstochowskiego", kto my 7. Jako Ślązakom to zalezy na na połączeniu Śląska w jeden region (a nie na jakiejś podjasnogórskiej obłasti), od Nysy do Brynicy, a jesli Zagłebie zechce to do samego Sławkowa (ale bez tych waszych nadętych wioch). Tyle, że Priwislanskaja Strana się nie zgodzi, bo się boi ! Odpowiedz Link Zgłoś
klobuczanin Re: Kolejna debata o powołaniu województwa 23.03.06, 19:00 Pozdrowienia dla Ani))Nie przejmuj się tymi postami śląskich "bratanków" oni są naprawde dobrymi ludzmi ale czasami w niektórych na samą myśl o naszych planach jak to nazwał ostatnio poseł Grzesik "separatystycznych" powstaje jakaś niezrozumiała chęć pouczania i doradzania abyśmy nie utracili tego "biblijnego raju" jakim jest niewątpliwie śląska obłast))Nie denerwuj sie przecież tam więdzą lepiej jakie powinnismy mieć związki regionalne i z kim wiązać swoją przyszłość taką drogę już wskazał nam generał wojewoda Ziętek za co dziękujemy mu z całego serca i przy najbliższej okazji obiecuję złożyc pod jego pomnikiem w stolicy naszej obłasti wiązanke pięknych calii))) Odpowiedz Link Zgłoś
richard_the_taxidriver kompleks Ziętka 23.03.06, 19:21 Trudno nie mieć kompleksu Ziętka (który ideałem nie był) jak można mu jedynie przeciwstawić kolaborantów i wydawców "Kuriera Częstochowskiego" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hyjdla Czytać, czytać, czytać.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.06, 19:24 Jaka obłast', kłobucczaninie?! Jeżeli już to - REGENCJA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stef Re: Czytać, czytać, czytać.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 20:07 pewien tow. uczynił was hanysy pempkiem świata i tak się zachowujecie Odpowiedz Link Zgłoś
richard_the_taxidriver Re: Czytać, czytać, czytać.... 23.03.06, 20:38 ten towarzysz to raczej zbudował jedyną drogę w tym waszym świeconym jarmarku. Zaś pempkiem świata (katolickiego), a właściwie wypierdkiem przylepionym do tyłka tego "pepka" /Jasnej Góry/ to uczynił was, pewnień Quisling w zakonnym habicie Odpowiedz Link Zgłoś
kontrasto Wulgaryzmy w watku??? 23.03.06, 21:56 Rysiu wiem ze nie lubisz jak sie mowi o moralnosci, ale nie moge przejsc do porzadku dziennego nad Twoim wyrazeniem. To jak okresliles Anie jest wyrazeniem strasznie niekulturalnym i nie przyrownuj tutaj okreslenia Hanys z tym jak Ty sie wyrazasz. Ja jakos nie pienie sie i nie rzucam wyzwiskami na okreslanie mnie mianem Medalika, choc przyznasz ze znaczenie pejoratywne podobne jak w okresleniu Hanys. O ile sie nie myle w punkcie szostym jednego z postow mowisz o tym ze na Slasku bardzo chetnie przyjetoby odlaczenie Czestochowy od slaskiego. Dlaczego wiec nie wesprzesz idei, zamiast od poczatku watku w mocno niekulturalny sposob przekonywac ze o Wojewodztwie Czestochowskim mozemy zapomniec. Zapewniam, nie zapomnimy! Piszac Ci wczesniej Rysku ze jestes niekulturalny, pomyslalem sobie ze dyskusja z Toba bedzie nieprzyjemna i prowadzic bedzie do pyskowek. Sledzac ostatnich 20 postow dochodze do wniosku ze zalozenia sie sprawdzily. Odpowiedz Link Zgłoś
richard_the_taxidriver Re: Wulgaryzmy w watku??? 23.03.06, 22:15 Daruj sobie te moralitety. Niechcesz zrozumieć, więc nie zrozumiesz, kto chciał zrozumiał. Kto mieczem wojuje, ... Dla Anusi coś co jest powszechnie uzywane obraźliwe nie jest więc o co te larum. Tak samo nie dociera do ciebie, że ostatnim zaściankiem, którego zyczyłbym sobie w woj. Ślaskim jest Częstochowa. Tak, że twoje zapewnienia tyle mnie martwią co los slimaków winniczków w powiecie Oleckim :-) ps a teraz zmityguj swoich pobratymców )))) (nie, nie traktuj tego serio, przecież widzisz wyraźnie, że to sama chodząca kultura ))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
kontrasto Re: Wulgaryzmy w watku??? 23.03.06, 22:26 O, o wlasnie. O to mi chodzilo jak mowilem ze nie lubisz jak ktos mowi o kulturze i moralnosci. Wyrazenie, ktorego uzyles moze jest powszechnie uzywane w kregach w ktorych sie obracasz, ale nie we wszystkich innych. Bardzo sie ciesze natomiast z Twojej jasnej deklaracji co do Czestochowy. Potrzebujemy ludzi ze Slaska ktorzy obok nas beda gotowi wesprzec idee powstania Wojewodztwa (albo pozbycia sie Czestochowy, nazywaj to jak chcesz). Teraz mityguje pobratymcow: Prosze nie wdawac sie w bezssensowne utarczki slowne i personalne pyskowki z naszymi przyjaciolmi z Woj. Slaskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
richard_the_taxidriver Re: Wulgaryzmy w watku??? 23.03.06, 22:41 > O, o wlasnie. O to mi chodzilo jak mowilem ze nie lubisz jak ktos mowi o > kulturze i moralnosci. > Wyrazenie, ktorego uzyles moze jest powszechnie uzywane w kregach w ktorych sie > obracasz, ale nie we wszystkich innych. umiesz obsługiwac wyszukiwarkę ? nie to napisz na priv objasnię ci w prostychn słowach jak odnaleźć te ponoc nie znane twoim kręgom wyrazy, które ponoć tak ranią twoją czułą pełną humanitaryzmu duszę > Potrzebujemy ludzi ze Slaska ktorzy obok nas beda gotowi wesprzec idee powstania. )))))) czy wy cokolwiek potraficie zrobić sami ? Widać, nie :-) Módlcie się do "czarnej madonny" (czy to aby nie rasistwoskie okreslenie, może powinno teraz brzmieć "afroamerykańskiej madonny" ?), manna sama spadnie. > Teraz mityguje pobratymcow: > Prosze nie wdawac sie w bezssensowne utarczki slowne i personalne pyskowki z > naszymi przyjaciolmi z Woj. Slaskiego. obłuda i hipokryzja na tradycyjnym częstochowskim poziomie. )))) Odpowiedz Link Zgłoś
kontrasto Re: Wulgaryzmy w watku??? 23.03.06, 23:03 Rysiu, przeciez nie chodzi o to ze ja tych wyrazow nie znam. Chodzi tylko o to ze w moich kregach sie ich praktycznie nie uzywa, bo to sa wyrazy WULGARNE. Nie bede komentowal Twojego grania na naszych symbolach religijnych bo to co piszesz nie zasluguje na komentarz. Cytowales mnie: "Potrzebujemy ludzi ze Slaska ktorzy obok nas beda gotowi wesprzec idee powstania". Rysiek! Co Ci do licha chodzi po glowie! Przeciez nie bedzie powstania, nie chcemy rozlewu krwi... Chodzi o POWSTANIE WOJEWODZTWA... jedno slowo a tyle zmienia. Zwracajac sie do moich wspolbratymcow odpowiedzialem tylko na Twoj apel, poniewaz przejalem sie tym, o czym pisales, a sam nie znosze jak ktos bez powodu pluje na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kili@op.pl Re: Kolejna debata o powołaniu województwa IP: *.piotrkow.net.pl 24.03.06, 23:18 VIVAT Województwo Częstochowskie !!!!!!!!!! Powstanie takiego regionu jest w interesie całej POLSKI !!!!!!! Nadzieja w mądrych politykach PiS-u. Buzek precz do hanysowa ( za tę głupią reformę ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abz Re: Kolejna debata o powołaniu województwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.06, 00:07 PIS akurat obśmiał województwo częstochowskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: logistyk To niemożliwe... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.06, 10:06 Gość portalu: abz napisał(a): > PIS akurat obśmiał województwo częstochowskie Nie można obśmiać czegoś, czeego nie ma!!!! Gdzie tu logika? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lulka Re: Kolejna debata o powołaniu województwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.06, 04:55 Tak poważny temat a tyle niegrzecznych słów dlaczego tak się próbujemy zwalczać wszyscy jesteśmy ludzmi i mamy prawo mieć swoje pragnienia nie my powinniśmy się nienawidzić a pomagać sobie zbliża się rocznica śmierci Papieża może on tej Częstochowie pomoże aby ją zauważono na szczytach władzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absynt Tylko woj. jasnogórskie ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.06, 13:15 Na taką nazwę PiS pójdzie. Odpowiedz Link Zgłoś