Dodaj do ulubionych

Lubliniec oficjalnie obraża Częstochowę !!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.06, 18:34
Częstochowa? Niech się chowa!
lubliniec.naszemiasto.pl/wydarzenia/581833.html
Za tak nazwany artykuł pan Marek Świerszcz powinien przeprosić.

A tak na marginesie to po co nam Lubliniec, jak oni nas tak nie lubią.
Po co ci goście tu przyjeżdżają do pracy, uczą się tu i.t.d.

Obserwuj wątek
    • sandra_z_lublinca Re: Lubliniec oficjalnie obraża Częstochowę !!! 25.03.06, 18:40
      Marek Świercz jest bardzo dobrym dziennikarze i ma taki zostać!! Co z tego, że
      napisał praqwde o Częstochowe... to byłodo rymu i było (jest) fajne, nie ma za
      co przepraszać!! W końcu mamy wolnośc słowa, wolne media itp!!!!

Tak 3mąc panie Marku :))))

pzdr
      • Gość: jura Re: Lubliniec oficjalnie obraża Częstochowę !!! IP: 80.51.57.* 25.03.06, 19:28
        Dajcie spokój z takimi wątkami. Jeżeli Tworki mogą obrażać Warszawę albo
        Wąchock, tak i Lubliniec może obrazić Częstochowę. Wolność słowa sandro z Lublińca.
      • Gość: Absolwent Re: Lubliniec to nie Częstochowa !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.06, 19:38
        Mieszkańcy Lublińca nie lubią Częstochowy? W firmie mojego ojca połowa
        pracowników to mieszkańcy Lublińca i okolic! To bardzo sympatyczni i lojalni
        pracownicy.

Zobaczcie ile samochodów z rejestracją lubliniecką wjeżdża do Częstochowy
        wcześnie rano i wyjeżdża po południu. To pracujący w Częstochowie Ślązacy.

W częstochowskich liceach uczy się sporo młodzieży z powiatu lublinieckiego. Na
        Politechnice Częstochowskiej jest sporo studentów z Lublińca. Zobaczcie rano na
        dworcu PKP i PKS. Stamtąd przyjeżdżają tłumy.

Mimo wszystko uważam, że nie powinniśmy być w tym samym województwie. Oni są
        Ślązakami, a my należymy do Małopolski (mentalnie i kulturowo). Powinniśmy
        zmienić województwo na małopolskie, a nie walczyć o nowe. Ślązacy są dla nas
        miłymi gośćmi i tyle.
        • Gość: gość Re: Lubliniec to nie Częstochowa !!! IP: *.prenet.pl / 82.160.21.* 25.03.06, 20:50
          o taaak , a przed iloma takimi SLU XXXXX trzeba uciekać z drogi , bo
          jeżdżą jak święte krowy . zapomnieli , że święte jest miasto a nie oni .
      • Gość: veltins Re: Lubliniec oficjalnie obraża Częstochowę !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.06, 19:38
        Lubliniec Poje..iec - też jest do rymu
    • Gość: Alan von Zdziwiony A bo, wy swojego forum GW nie macie,to dlatego!!!! IP: 212.87.244.* 25.03.06, 20:44
      • misiak32 Re: A bo, wy swojego forum GW nie macie,to dlateg 25.03.06, 22:04
        nie maja nie.....
        i żal im tyłki ściska....
        ale jeśli im to sprawia przyjemność......
        niech się popodniecają biedaki .....
        No bo czym można się podniecać w Lublińcu????
        Na zdrowie!
        Może się w końcu wyleczą z kompleksów ci którzy w Lublińcu je mają????
        bo nie wieżę żeby wszyscy byli tam tacy MAłOMIASTECZKOWI......
        Podsumowując:
        dla zdrowych - pozdrowienia.
        dla zakompleksionych - powrotu do zdrowia :)
        • Gość: Jolanta R. Re: A bo, wy swojego forum GW nie macie,to dlateg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.06, 22:12
          misiak32 napisał:
          > bo nie wieżę żeby wszyscy byli tam tacy MAłOMIASTECZKOWI......

Zapewniam Cię, że nie wszyscy są małomiasteczkowi...
          Aaaa... U nas, w Lublińcu, piszemy "wierzę"... Bo, wiara!
          • misiak32 Re: Do Jolanty R 26.03.06, 22:07
            Pragnę poinformować że istnieje cos takiego jak "DYSORTOGRAFIA"
            Jest mi naprawdę "bardzo miło" jak na każdym kroku wszyscy przypominają mi o tej
            chorobie.....
            DZIęKUJE.
            ps.
            U nas w Częstochowie staramy się nie wytykać chorób chorym...
            DOBRZE NAPISAłEM???
            TO TERAZ TY WEź SłOWNIK DO RęKI I NAPISZ KILKA SłóW ...
            zobaczymy czy sprawi ci przyjemność trzymanie słownika w jednej ręce i pisanie
            drugą....
            TOLERANCJA-znasz takie słowo?????
    • Gość: lubliniczanin To gra słów, Michelenko! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.06, 22:06
      Gość portalu: Michele napisał(a):

> Częstochowa? Niech się chowa!
      > lubliniec.naszemiasto.pl/wydarzenia/581833.html
      > Za tak nazwany artykuł pan Marek Świerszcz powinien przeprosić.

Dla tych, co nie wiedzą o tym... My, Ślązacy, mamy swój ojczysty język! To
      naszo godka. Chow sie! To śląskie, mające wielusetletnią tradycję,
      pozdrowienie... Zazwyczaj, podczas pożegnania. Więc, ten tytuł nie jest
      obrażający. Wprost przeciwnie - jest przyjacielskim pozdrowieniem!!!

Swoją drogą - przydałaby się odrobina elementarnej znajomości kultury
      najbliższych sąsiadów!!!
      • Gość: veltins [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.06, 22:38
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: TTT Re: Lubliniec oficjalnie obraża Częstochowę !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.06, 00:01
      a ja jestem z czestochowy i wlasnie wrocilam od przyjaciol z lublinca. razem
      piwkowalismy razem sie smialismy i plakalismy w trudnych chwilach, apeluje o
      troszke rozsadku w wypowiedziac kto lepszy a kto gorszy, czestochowa czy
      lubliniec bo to jest poprostu smieszne
    • sandra_z_lublinca Re: Lubliniec oficjalnie obraża Częstochowę !!! 26.03.06, 07:35
      W Lublińcu nikt nie jest zakompleksiony czy małomaisteczkowy!! Lublińćznaie są
      dumni ze swojego miasta!! Dla nich L-c jest dużó lepszy niż Cz-wa!! L-c
      ustępuje Cz-wie tylko pod względem ludności i to wszystko!!! Poza tym mylisz
      pojęcia.

Może i troche ludzi z powiatu lublinieckie chopdzi do szkół średnich w
      Częstochowie, ale to ludzi z miejscowości, któe mają bliżej do Częstochowy niż
      do Lublińca (np. WOźniki, Herby, Bornoów, Pietrzaki itp.) chociaz i tak większa
      część młodziezy z tych wiosek wybiera Lubliniec.

A gdybyście wiedzieli ile ludzi z Czestochowy chodzi do szkół średnich o
      policealnych do Lublińca (znam pare takich osób, częśc mieszka w internatach w
      Lublińcu a część dojeżdża) i gdybyście wiedzili ile czestochowian pracuje w
      Lublińcu... hoho

Co do waszej polibudy która jest najgorszą polibudą w kraju, to wątpie że
      luhlińczanie jąwybierali. Raczej, nie blizej nam do śląskiej:)))
      • Gość: Absolwent Re: Lubliniec oficjalnie obraża Częstochowę !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.06, 11:00
        Częstochowianie uczący się i pracujący w Lublińcu? hahahahaha

hahahahahha, ale jajaaaaaaaaaaaaa

Typowe kompleksy. Bądźmy wyrozumiali, proszę!
    • sandra_z_lublinca Re: Lubliniec oficjalnie obraża Częstochowę !!! 26.03.06, 11:26
      Ja sama miałam w klasie jedną laske z Częstochowy:))) I do dziś tak jest
      najwięcej czestochowian jest w Zespole Szkół Chemiczno-Medycznych i
      Ogólnokształcacych w Lublińcu, jeśli nie wierzysz to rpzyjedź do Lublińca,
      każdy Ci to potwierdzi, z pracą jest tak samo, widze, że mało wiecie w tej
      Czestochowie, żyjecie na jakimś odludziu czy co?

Pogodźcie sie z tym, że niektórzy częstochowianie nie patrzą na Cz-we tylko
      wybierają kierunki które ich interesują a takowych widocznie u was nie ma:P
      • Gość: Absolwent Re: W Częstochowie nie ma tematu Lublińca !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.06, 11:41
        Sandra! Na pewno jesteś fajną i sympatyczną dziewczyną z Lublińca. Dajże więc
        już spokój...

Spójrz na parkingi przy Politechnice (chociażby w tej chwili za moim oknem):
        połowa samochodów ma rejestracje z Lublińca i okolic. W firmie mojego ojca
        połowa pracowników to sympatyczni i pracowici mieszkańcy Twojego miasta. A w
        częstochowskich liceach sporo zdolnej młodzieży od Was. Nie utrudniaj im życia w
        Częstcochowie niemądrymi tekstami.

"Wojna" między Lublińcem a Częstochową jest nierówna i wywoływana na polityczne
        zamówienie. Zbliżają się wybory, a to jest gorący temat. Politycy z Lublińca
        podpisują się jako częstochowianie, a politycy z Częstochowy odgrywają role
        mieszkańców Lublińca. Do dyskusji dołączają się psychopaci, nawiedzeni itp. I
        tak się toczy polityka, aż do następnych wyborów.

Na częstochowskiej ulicy nie istnieje temat Lublińca. Uwierzysz? Nikt nie włączy
        Lublińca do województwa częstochowskiego. To nie te czasy. Ale też widać gołym
        okiem, że nie pasujemy do siebie. Idźże więc miła Sandro na forum katowickie, bo
        częstochowskie jest Ci przecież obce?
        • sandra_z_lublinca absolwencie... 26.03.06, 11:53
          ... nie wciskaj mi ściemy!! To, że samochód ma rejestracje SLU to nie znaczy,
          że jest z samego Lublińca. I nikt z Lublińca nie idzie do częstochowskich
          liceów! Jeśli nie wiesz to sie nie wypowiadaj, na ten temat ja wiem więcej
          lublińczanie nie idą do szkoły średniej do Cz-wy.
          • adek126 Re: absolwencie... 26.03.06, 11:57
            Ja też wątpie w to żeby ludzie z Lublińca szli do szkoły średniej do
            Czestochowy. Po co mają iść do nas skoro u siebie mają pełno szkół średnich.
            A co do tego, że częstochowianie chodzą do szkół średnich w Lublińcu to sie
            zgadza, mój kumpel był w Lublińcu na farmaceutyce, poza tym w tym Zespole Szkół
            Medycznych w Lublińcu są kierunki których nie ma nigdzie indziej w naszym
            śląskim województwie.

• adek126 Re: absolwencie... 26.03.06, 11:58
              Natomiast młodzież z Kłobucka czy Myszkowa chodzi do szkół średnich w
              Częstochowie - to sie zgadza, sam takich spotkałem i to bardzo czesto.
    • viska_czwa Re: Lubliniec oficjalnie obraża Częstochowę !!! 26.03.06, 11:30
      O Jezu i co z tego, że czestochowianie pracują w Lublińcu, żadna nowość.

A w tym waszym lublinieckim chemiku-medyku to są nawet uczniowie z Wielkopolski
      więc Częstochowa wśród nich to nic dziwnego :)

pzdr dla Lublińca
      • Gość: thu Re: Lubliniec oficjalnie obraża Częstochowę !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.06, 11:49
        jak można porównywać 245 tys Częstochowe z takim grajdołem jak Lubliniec (23
        tys. mieszkancow) no ludzie... ja chyba snie...
        • sandra_z_lublinca Re: Lubliniec oficjalnie obraża Częstochowę !!! 26.03.06, 11:54
          grajdołem jest Cz-wa!! A L-c ma 30tys a nie 23!!

Ty sam udowadniasz to, że Cz-wa to grajdół, udowadniasz to swoim wiejskim
          zachowaniem.
          • Gość: veltins Re: Lubliniec oficjalnie obraża Częstochowę !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.06, 11:59
            Sandro, potwierdzasz tylko że lubliniec obraża Czestochowe. Myykaj teraz szybciutko na forum Katowic :) Czekaja tam na ciebie Ślązacy. A po wpisach widze, że nie masz wiecej jak 17 lat. To taki trudny wiek. Nie chcemy czytac Twoich bzdurnych komentarzy. I nie ma znaczenia czy Lubliniec ma 23 czy 30 tysiecy. I tak jest 10 razy mniejszy od naszego miasta i nie ma nawet co porównywac. A jesli twierdzisz, ze w Czewie nicn ie ma, to słabo znasz nasze miasto. I nie pisz, że byłaś u nas kilka razy, to wszystko wiesz :)
    • sandra_z_lublinca Re: Lubliniec oficjalnie obraża Częstochowę !!! 26.03.06, 12:10
      no sorry ale co wy macie w tej Częstochowie???? Chyba nie wiecie, że mówi sie o
      was "wioska któa chce być miasta" lub "wieś z tramwajami" co gorsze, tak nawet
      wyrażają sie psorowie na niektórych uczelniach.

W waszej mieścinie nic nie ma, wszyscy z niej uciekają co można potwierdzić
      patrząc na stronke GUSu, można tez przycztać to forum gdzie co 3ci temat to "cz-
      wa to dziura"... no sorry ale coś tu nie gra!! :))))

Jak już mówiłam, L-c ustępuje częstochowie tylko pod względem ludności i nic
      więcej bo np. powierzchniowo to my mamy 95 km a wy 160km a to już taka wieeelka
      różnica nie jest :P
      • Gość: jura sandra z lublińca IP: 80.51.57.* 26.03.06, 12:32
        Napisałem już, co sądzę na temat podjętego wątku, ale zapomniałem, że zwracam
        się do osoby z Lublińca. Miasteczka, które kojarzy się tylko z kliniką
        psychiatryczną. Jezeli ktoś ma kompleksy, to niech z niej skorzysta. Sandro i
        inni mieszkańcy Lublińca (jak się na was mówi, lubliniecczanie?), korzystajcie z
        forum gazety w Katowicach, bo Częstochowa jest "grajdołem", czy jak tam sobie
        myślicie. Bez żalu za ironię, bo nie ja wywoływałem temat lokalnych waśni.
        Pozdrowienia dla pięknie położonego wśród lasów Lublińca (już tęsknię, żeby
        przejechać się tam rowerem).
        • adek126 Re: sandra z lublińca 26.03.06, 12:47
          temat założył ktoś z Czestochowy, uważam, że nie potrzebnie!
        • Gość: lublińczanin Juro, jakie waśnie?!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.06, 13:38
          Gość portalu: jura napisał(a):
          > Bez żalu za ironię, bo nie ja wywoływałem temat lokalnych waśni.
          > Pozdrowienia dla pięknie położonego wśród lasów Lublińca (już tęsknię, żeby
          > przejechać się tam rowerem).

Właśnie, Juro! To nie Ty wywołujesz lokalne waśnie... Ale w artykule w
          częstochowskiej GW o słynnym spotkaniu waszych lokalnych polityków w sprawie
          rewitalizacji byłego województwa częstochowskiego, to właśnie oni, z uporem
          godnym lepszej sprawy, ciągle wymieniają ZIEMIĘ LUBLINIECKĄ jako nieodzowny
          składnik przyszłego Waszego województwa.

Zgodzisz się ze mną, że takie teksty nie służą umacnianiu tradycyjnej przyjaźni
          pomiędzy mieszkańcami naszej śląskiej ZIEMI, a Waszej małopolskiej ZIEMI!!!

A przyjaźń ta ma kilkusetletnią tradycję... To przecież Ślązak, Władysław
          Opolczyk obdarzył Częstochowę klasztorem i cudownym obrazem... A Wy, w
          podzięce, wywaliliście jego złotego górnośląskiego orła z herbu Częstochowy...

A Sandrunią nie przejmujcie się... W naszym miasteczku stoi ona na czele
          kilkuosobowego klubu miłośników Lublińca... Tych miłośników ogarnęła potężna,
          bezkrytyczna, ślepa miłość do naszego miasteczka... Ona za chwilę udowodni Wam,
          że Lubliniec, jeżeli już nie powierzchnię, to objętość ma większą...

Sandruniu, zrób sobie powtórkę z ortografii, interpunkcji, zanim klikniesz w
          WYŚLIJA - popraw literówki!!!

No, chowcie sie, czynstochowioki!
          • Gość: myszkowianin Re: Juro, jakie waśnie?!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.06, 13:47
            już przestańcie mówić o tej ortografii na tym forum bo w necie to nie jest
            ważne :)))

Częstochowa fajne miasto:) Lubliniec tez fajne miasto tylko strasznie
            zatłoczone.

Takie wojenki są bez sensu!!!

Zamiast sie kłócić to powinniście działać, bo gdyby tylko Częstochowa i
            Lubliniec ze sobą współpracowały to wszystko wyglądało by inaczej!!! Nie ma
            sensu takie głupie gadanie, że to śląsk a to nie!

Mówisz, że Opolczyk ufundował Jesnej Górze klasztor, tak... a czy to nie on
            przypadkiem założył Lubliniec???
            • Gość: lublińczanin Re: Juro, jakie waśnie?!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.06, 14:06
              Myszkowianinie!
              Dla Ślązaka nie ma nic ważniejszego niż Śląsk!
              To nasza OJCZYZNA!
              Dla nas, Ślązaków, jest także ważna polska ortografia... Nawet w internecie!
              Tym bardziej, że rok 2006 został oficjalnie ogłoszony ROKIEM JĘZYKA POLSKIEGO!!!
              Dlatego bardzo staramy się poprawnie posługiwać się mową naszych sąsiadów,
              Polaków. Małopolan - też! ;-)))

Aaaa... Przypadkiem, to nie Władysław Opolczyk był założycielem naszego
              miasteczka. Uczynił to znacznie wcześniej książę opolsko-raciborski Władysław
              I... Choć, niektórzy nasi rajcowie miejscy twierdzą, że to ten pierwszy był
              założycielem... No, cóż! Znajomość historii nie jest ich najmocniejszą
              stroną... Tylko młodym lublińczanom zamęt w głowie czynią... No!
              • Gość: myszkowianin Re: Juro, jakie waśnie?!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.06, 14:15
                ahaaaa... rozumiem, ale waszą ojczyzną jest Polska!!!

A wiecie, że Lubliniec jest dużo starszy niż Częstochowa....

Myszków jest bardzo młodym miastem, wiec niestety nie możemy sie pochwalić
                wieloma zabytkami:(
                • Gość: lublińczanin Re: Juro, jakie waśnie?!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.06, 14:36
                  Nie rozumiesz, myszkowianinie!
                  Bliższa koszula ciału...
                  Nie słyszałeś o tzw. małej ojczyźnie?!

Niestety, w naszym miasteczku, także zabytków niewiele...
                  Był ci u nas, w Lublińcu, zamek... Od wieków służył ludziom. Później nastało
                  województwo częstochowskie, do którego włączono i nasze miasteczko. Do Lublińca
                  zaczęto przywozić wtedy, powszechnym w owe czasy zwyczajem - czyli w teczkach,
                  wszelkiej maści fachowców z Częstochowy... Oto, co zostało z naszego zamku
                  (spójrz do Galerii) mimo , że podczas POTOPU obraz jasnogórski w nim, na
                  krótko, znalazł schronienie:
                  www.lubliniec.pl/zamek/index.html
                  • Gość: myszkowianin Re: Juro, jakie waśnie?!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.06, 14:46
                    ważne, że zamek jest,...

Patrzałem na spis zabytków, w Lublińcu jest dużo zabytkowych obiektów.

Dla mnie małą ojczyzną jest Myszków!!!!

A czemu tak jakby na siłe mówisz "miasteczko"... chcesz mówić pieszczotliwie na
                    Lubliniec, o to chodzi?
                    • Gość: veltins Re: Juro, jakie waśnie?!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.06, 15:13
                      sramy na lubliniec i tyle pie.. jakas mala wioske megalomanska. gowno macie do powiedzenia. i zwalac na slaskie forum katowic. w waszym grajdole nawet forum oficjalne zamkneli. a mamy sie czym szczycic. chocby nowym, pieknym stadionem i wieloma innymi sprawami jakie sie realizuja. i nie klapac tyle. szczegolnie 16-letnia sandra (uzywasz slowa psory? buahahaha)
                      • sandra_z_lublinca Re: Juro, jakie waśnie?!!! 26.03.06, 15:15
                        hahahaha megalomańską wioską to jestescie wyyy!! Wszyscy sie z was śmieją...
                        dziura zabita dechami..... Cz-wa to miasto 60metrów od JG a poza tym przypomina
                        coś na kształt wsi:P

My tez mamy dużo stadionów!!!! Mamy wiele rzczy których wy nie macie:P

A do powiedzenia mamy dużo! Bardzo dużo!! To nie te czasy wsiurze!!!! W Śląskim
                        to my mamy do powiedzenia więcej niż wy:P

• Gość: Absolwent Re: W przedszkolu wesoło jest............... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.06, 16:01
                          Sandra! Dziecko!

Dajże już spokój..........
                        • Gość: Man in the hood Re: Sandra fantastka IP: 80.54.168.* 26.03.06, 16:23
                          Jestes z Lublinca i piszesz ze Częstochowa to wies ??? No prosze Cie nie
                          osmieszaj sie Mimo iz nie ma w Lublincu niczego ciekawego to mozliwe ze kilka
                          osob z tego forum przypadkiem tam bylo i widzialo jak wyglada to twoje "miasto"
                          ja wspomnienia z Lublinca mam takie ze znalem tam dziewczyne i byla bardzo
                          cienka w lozku Zenada
                          • sandra_z_lublinca Re: Sandra fantastka 26.03.06, 18:25
                            widze, ze w Lublińcu nigdy ni byliście skoro mówicie, ze nie ma w nim nic
                            ciekawego!!
                            DO L-ca przyjeżdżają wycieczki a do was ludziska przyjezdzają tylko na JG i nic
                            wiecej ich w Czwie nie interesuje no bo co ich moze interesować...?
                          • Gość: olo Re: Sandra fantastka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.06, 18:37
                            Cienka była? Pewnie anorektyczka jakaś... Sandra?!!!
                            Wszystko przez te tabloidy!!!
          • Gość: rada bo książątko Opolczykowe było zdrajcą! Jak nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 21:43
            wiesz to poczytaj trochę źródeł historycznych! Władysław od zawsze knuł a to z
            krzyżakami, a to z innymi "szwabskimi plemionami".
          • Gość: petent Wiem jedno załatwiam sprawy w urzędzie miejskim i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 02:02
            w Lublińcu i w Częstochowie.
            I stwierdzam jedno; ma się częstochowski magistrat na kim wzorować i od kogo
            uczyć pomimo dziesiątków certyfikatów i wyróżnień.
            A przedsiębiorców zachęcam inwestujcie w Lublińcu zobaczycie co to znaczy
            przyjazny klimat dla biznesu i partner dla urzędnika.
    • matusek6 LC obraża CZWE - nic nowego... 26.03.06, 12:11
      To nic nowego, że psychoczny Lubliniec nas obraża........ lublinieckie
      fobie..... :P :))
    • Gość: Ilona Re: Lubliniec oficjalnie obraża Częstochowę !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.06, 14:27
      Słuchajcie - pamiętacie od kiedy zaczęły się te ostre dyskusje Lubliniecko -
      Częstochowskie? Wg mnie od momentu, kiedy w Czewie zaczęto dyskutować o
      reaktywacji województwa i włączeniu do niego Lublińca. Potem były artykuły
      w prasie i...tak się zaczęło. Ja widzę wyjście z tej sytuacji na przyszłość
      - nie należy podejmować takich tematów w ogóle. A jeśli już Czewa tak bardzo
      chce mieć swoje województwo to niech nie pisze o tym w gazetach sprzedawanych
      w Lublińcu i powiecie. Nie dziwcie się więc, że poczciwi lublińczanie kupując
      gazetę i czytając obszerny artykuł o woj. częstochowskim reagują w taki właśnie
      sposób. To podsyca jedynie antagonizmy i nic więcej. A przecież możemy żyć obok
      siebie w zgodzie i pokoju.
      pzdr
    • Gość: Ilona Re: Lubliniec oficjalnie obraża Częstochowę !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.06, 14:28
      Słuchajcie - pamiętacie od kiedy zaczęły się te ostre dyskusje Lubliniecko -
      Częstochowskie? Wg mnie od momentu, kiedy w Czewie zaczęto dyskutować o
      reaktywacji województwa i włączeniu do niego Lublińca. Potem były artykuły
      w prasie i...tak się zaczęło. Ja widzę wyjście z tej sytuacji na przyszłość
      - nie należy podejmować takich tematów w ogóle. A jeśli już Czewa tak bardzo
      chce mieć swoje województwo to niech nie pisze o tym w gazetach sprzedawanych
      w Lublińcu i powiecie. Nie dziwcie się więc, że poczciwi lublińczanie kupując
      gazetę i czytając obszerny artykuł o woj. częstochowskim reagują w taki właśnie
    • Gość: asd Re: Lubliniec oficjalnie obraża Częstochowę !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.06, 16:01
      Szanowni lubliniczanie, czytając powyższe wypowiedzi stwierdzam u was poważne
      zaburzenia osobowości i daleko posunięte kompleksy i fobie. W razie trudności w
      ich zwalczaniu , proszę udajcie się po pomoc na ulicę Grunwaldzką.
    • Gość: gość Re: Lubliniec oficjalnie obraża Częstochowę !!! IP: *.elsat.net.pl 26.03.06, 19:00
      Hę? Przecież wątek wyraźnie rozpoczęła osoba z Częstochowy, w każdym razie tak
      wynika z jej wypowiedzi. Więc nieuzasadnione są zarzuty pod kątem Lublińca, że
      to on sprowokował tę zaczepkę.
      Myślę, że nie ma sensu się obrzucać błotem, bo to tylko źle świadczy o
      mieszkańcach danego miasta.
      Co do liczebności - dane na 31.12.2004 - Częstochowa - 248 032, Lubliniec - 38
      142. Zarówno Częstochowa jak i Lubliniec to największe ośrodki przemysłu
      włókkienczego, który powoli odchodzi w historię.
      Przy okazji widać, że sprawa województwa częstochowskiego raczej nie ruszy -
      skoro są takie kłótnie (czytaj brak porozumienia) i niewiele sie robi (gdzie są
      akcje zbierania podpisów, co mówią na ten temat media-milczą).
      • Gość: bb Re: Lubliniec oficjalnie obraża Częstochowę !!! IP: *.c29.msk.pl 14.05.06, 17:25
        Na początku chcę zaznaczyć, że nie mam nic wspólnego z Częstochową ani
        Lublińcem - jestem z Bielska-Białej.
        Piszę tylko, bo dane, które na lublinieckim forum przedstawiła Sandra z
        Lublińca, po prostu mnie powaliły (Nowy rozkład jazdy od czerwca).

Oto błędy:
        1."Są dużo mniejsze miasta od Lublińca w których
        kończą bieg pociągi pospieszne, np. Krynica, Zakopane, Ełk, Kołobrzeg,
        Świnoujście, Racibórz, Kutno i inne."
        NIEPRAWDA w większości - Racibórz 65 000, Kutno 51 900, Ełk 55 500, Świnoujście
        42 300, Kołobrzeg 47 400, Zakopane 29 500, Krynica pon.10 000, LUBLINIEC 24 400.
        Nie wiem, skąd dane o prawie 40 tys. - liczy się tylko i wyłącznie ludność w
        granicach administracyjnych miasta. Cytowane przeze mnie dane są zaczerpnięte z
        przewodnika encyklopedycznego Polska - nowy podziaał terytorialny.
        2."Kiedyś także jeździł pociąg
        pospieszny do Żywca a Żywiec sam w sobie nie jest uzdrowiskiem czy miastem
        turystycznym tylko jego okolice, a miasto jest od Lublińca mniejsze."
        NIEPRAWDA - Lubliniec 24 400, Żywiec 32 300.

Poza tym w Wikipedii (która notabene też daje Lublińcowi 24 400) ktoś napisał,
        że tylko z Lublińca i Częstochowy wychodzi 5 linii kolejowych. Tego nie
        kwestionuję, ale z Katowic tory biegną do Sosnowca, Mysłowic, Chorzowa,
        Mikołowa i Bielska-Białej (też 5).

PS. Niektórym radzę zaakceptować fakt, że Lubliniec dużym miastem nie jest
        (chyba że w skali powiatu) - bądźmy szczerzy!
        • Gość: bb Re:Cd. IP: *.c29.msk.pl 14.05.06, 17:47
          Sandra pisze poza tym, żę Lubliniec ma większy węzeł niż Gdańsk-Gdynia, Kielce,
          Rzeszów, Bielsko-Biała itd.

Jaj już się chwalimy, to w Bielsku-Białej jest 12 stacji PKP - więcej niż np. w
          Katowicach (o ile się orientuję) - vide www.pkp.pl:
          BB Komorowice
          BB Północ
          BB Zachód
          BB Górne
          BB Aleksandrowice
          BB Wapienica
          BB Wschód
          BB Krzemionki
          BB Lipnik
          BB Leszczyny
          BB Mikuszowice
          BB Gł.
          • Gość: Olo Re:Cd. IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.06, 21:02
            ilość stacji o niczym nie świadczy i w żaden sposób nie potwierdza wielkości
            węzła. Choćby fakt, że pobliskie Bielsku, niewielkie Czechowice są większym i
            wazniejszym węzłem niż Bielsko.
            No i pozdrawiam, jako były mieszkaniec Bielska... :-)...., obecnie Katowic....
            • Gość: bb Re:Cd. IP: *.c29.msk.pl 15.05.06, 14:22
              Ja nie powiedziałem, że świadczy. Chciałem tylko pokazać, do czego prowadzi
              rozumowanie niektórych mieszkańców Lublińca - co z tego, że mają 5 torów
              wychodzących - ważne jest, ile po nich jeździ pociągów (o prędkości na
              odc.Częstochowa-Opole nie wspomnę).

Co do Czechowic-Dziedzic - ze stacji wychodzą tory w 4 kierunkach (tak jak w
              BB); dworzec ma 3 perony z 5 torami (w BB są 3 perony z 6 torami); wszystkie
              pociągi pospieszne, EX i IC wyjeżdżają z BB i można przynajmniej zająć sobie
              miejsce (gdy nie ma rezerwacji) - tu wyjątek stanowią 2 pociągi: posp. Zakopane-
              Szczecin Gł. i posp. Batory Budapeszt-Warszawa Wsch. A propos Batorego -
              jeszcze nie tak dawno pociąg ten po opuszczeniu Katowic zatrzymywał się dopiero
              w BB, później dołożono postój w Cz.-Dz., a teraz zatrzymuje się też w Pszczynie
              i Tychach (vide www.pkp.pl). Poza tym nie powiedziałbym, aby z Czechowic
              odjeżdżało szczególnie więcej pociągów niż z BB (poza tym w BB jest większy
              przepływ pasażerów, ale to chyba nic dziwnego, bo więcej ludzi przyjeżdża do BB
              niż do Czechowic).
              • viska_czwa Re:Cd. 15.05.06, 14:38
                Trzeba być psychicznie chorym, żeby sukac ile ludzi mają poszczególne miasta,
                chciało ci sie to robić "bb"???? Co chciałęś przez to pokazać??? A na wikipedi
                pisze, że Lubliniec ma 29 tysiaków. Poza tym może też popatrzysz na obszar?? Ja
                tam Lublińca nie lubie (może dlatego, że jestem z Częstochowy) ale musisz
                zwrócić uwage, że to faktycznie my i oni jestesmy największymi węzłami,
                byliośmy największymi miastemi w woj. czestochowskim, a z tego zostały nam
                jeszcze największe węzły!!! Katowice mają tylko trzy kierunki:) Reszta
                rozdziela sie w Szopienicach i Logocie, ale ty zaraz zaczniesz sie drzeć, że to
                dzielnice więc tą kwestie zostawmy w spokoju. Co do Bielska to
                jedyną "wykorzystywaną" linią w tym mieście jest linia do Katowic.

Musisz tez zwrócić uwage, na to, że wikipedi sie nie wierzy oraz na to, że
                Lubliniec jest psychiczny a jego podział administracyjny jest bardzo
                skomplikowany. Samo miasto ma chyba ponad 25tys. do tego spisu nie wliczają sie
                dzielnice miasta, i sama nie wiem czemu???

Następną kwestią jest to, że lublińczanie kochają swoje miasto co jest u nich
                wielkim plusem. Dla nich Lubliniec jest najlepszy.

Szkoda, że w Częstochowie tak nie jest:(
                • Gość: bb Re:Cd. IP: *.c29.msk.pl 15.05.06, 14:58
                  Po co ta agresja?
                  Swego czasu interesowałem się podziałem administracyjnym i wiem, ile
                  mieszkańców mają poszczególne miasta (tu korzystałem z przewodnika, by nie
                  zarzucono mi, że pomyliłem się gdzieś o 500 osób).
                  W Wikipedii jest napisane, że 29 tys. ma aglomeracja lubliniecka (pierwsze
                  słyszę o takiej) - 29 tys. nic nie zmienia.
                  Nie mam zwyczaju wydzierania się, ale ważne, że linie rozgałęziają się na
                  terenie miasta (dzielnica nie ma znaczenia) - w Częstochowie chyba nie
                  wszystkie linie wychodzą z dworca głównego, prawda?
                  Co do BB - rzeczywiście najwięcej pociągów jeździ w stronę Katowic, do Żywca i
                  Zwardonia trochę mniej, zaś do Wadowic i Cieszyna po kilka. Rekompensują to
                  dobre połączenia PKS. (Z Częstochowy do Kielc i Opola to chyba zbyt dużo
                  pociągów też nie jeździ).
                  Wikipedię przywołałem, bo zdaje się, iż ktoś z formurowiczów się na nią
                  powoływał (tam też napisano o 5 liniach wychodzących z Lublińca i Częstochowy).
                  Mimo wszystko dane o ludności Lublińca potwierdzają też bardziej wiarygodne
                  źródła.
                  • viska_czwa Re:Cd. 15.05.06, 15:11
                    w Częstochowie wszyscy linie wychodzą z dworca głównego.

Z Częstochowy do Kielc i Opola jeździ mało pociągów, ale za to z Częstochowy do
                    Lublińca jeździ już dużo. A z Częstochowy do Katowic jeszcze więcej. Z BB do
                    Żywca wcale tak dużo pociągów nie jeździ:/
                    • Gość: mm Re:Cd. IP: *.c29.msk.pl 15.05.06, 15:23
                      Z BB do
                      > Żywca wcale tak dużo pociągów nie jeździ:/

Nie pisałem, że dużo, mniej niż do Katowic, bo ok. 15-20.

> w Częstochowie wszyscy linie wychodzą z dworca głównego.
                      Moja mapa jest trochę niedokładna, ale widać na niej, że dopiero na północy
                      Częstochowy jest rozgałęzienie na Radomsko i Zduńską Wolę, a w południowej
                      części miasta - na Myszków i Kielce. (?)

--------------------------------------------------------------------------------
                      • viska_czwa Re:Cd. 15.05.06, 15:29
                        Na jaką Zduńską Wole?? Chyba na Chorzew Siemk, na jaki Myszków?? Chyba na
                        Zawiercie!!! Stacje Raków i Aniołów nie są aż takie waaaażne, tak czy siak
                        wszystkie poc spotykają sie na "osobowej"
                        • Gość: bb Re:Cd. IP: *.c29.msk.pl 15.05.06, 15:46
                          W Katowicach też wszystkie linie spotykają się w końcu na dworcu głównym.
                          Nie wiem, czy wiesz, ale Myszków jest po drodze do Zawiercia (jest pierwszą
                          większą stacją po Częstochowie). Przez Chorzew Siemkowice zaś jedzie się do
                          Zduńskiej Woli, tyle że w Ch. S. jest połączenie z drugą linią.
                          • viska_czwa Re:Cd. 15.05.06, 15:48
                            Tak ale jest to szlak Wyczerpy-Chorzew Siemkowice. Myszków nie jest stacją
                            węzłową, szkal leci do Zawiercia, chociaz w sumie jest to chyba 207 Czestochowa-
                            Katowice.
                            • Gość: bb Re:Cd. IP: *.c29.msk.pl 15.05.06, 16:11
                              Właśnie - każdy może mieć swoje punkty orientacyjne - ja wpisałem pierwsze
                              większe miasta.
                              Pozdrawiam.
                  • Gość: slonzak Dane GUS IP: *.elsat.net.pl 15.05.06, 19:13
                    Dane GUS (chyba już nikt tego nie podważy):
                    Powiat lubliniecki - 76828
                    Powiat ziemski częstochowski - 133689
                    gmina miejska Lubliniec - 24372
                    miasto Częstochowa - 249453
                    Wg tych samych danych moje rodzinne miasto Bytom - 191060, zaś Zabrze, w którym
                    często przebywam 193665.
                    Ironią losu jest fakt, że 56tys. Świętochłowice mają Urząd Skarbowy w Chorzowie
                    i by się rozliczyć trzeba jechać do sąsiedniego miasta;) Mieszkańcy Lublińca
                    mają US na miejscu.
    • Gość: xx Re: Lubliniec oficjalnie obraża Częstochowę !!! IP: 80.54.171.* 14.05.06, 17:47
      Wcale Lubliniec nie obraża Częstochowy, ani odwrotnie. Tylko młokosy na wzajem
      sobie ubliżają.
      • Gość: lublińczanin Re: Lubliniec oficjalnie obraża Częstochowę !!! IP: *.sanetja.pl 14.05.06, 20:21
        Święte słowa, xx!

Ale... Zwrócicie, oczywiście, na Śląsk obraz, klasztor. I wzgórze jasnogórskie
        też. Wtedy, jak już będziecie mieć to swoje ODGRZEWANE województwo!!!
        ;-))
    • Gość: typ Re: Lubliniec oficjalnie obraża Częstochowę !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 16:28
      Ile to już było tematów i postów na ten temat, ile już łez i krwi wylano na tym
      forum. Mieszkańcy Częstochowy dajcie sobie juz spokuj z tym tematem.
      Częstochowa nie ma i nie bedzie miała własnego województwa. Zamknijmy ten temat.
      A kolejne prowakacje odwołujące się do mało-ojczyźnianego patriotyzmu są tylko
      przykładem jak łatwo ludzi podpuścić do kłótni. Bierzcie przykład z Bielska
      które jest mniejsze, nie ma Jasnej Góry a ma mniejsze bezrobocie.
      • Gość: Częstochowianka Re: Lubliniec oficjalnie obraża Częstochowę !!! IP: 82.160.21.* 15.05.06, 16:36
        Patałachom z Lublińca już dziękujemy również wieśka_lubliniec niech leczy
        swoje kompleksy w lokalnym szpitalu;)))))
        • Gość: typ Re: Lubliniec oficjalnie obraża Częstochowę !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 16:48
          Natomiast tobie już nie pomoże żaden lekarz.
          • Gość: Agnosticfront Re: Lubliniec oficjalnie obraża Częstochowę !!! IP: 82.160.8.* 15.05.06, 19:12
            Jakaś parodia z tym Lublińcem. Ta dziewczynka z Lub. twierdzi że przyjeżdzają do
            nich wycieczki i to więcej niż do Nas. Paranoja! Jak w ogóle można porównywać
            takie miasteczko do Częstochowy? Lubliniec to można równac z Myszkowem lub
            Zawierciem np. A prosty teścik to: Osoba z Lublińca jak mówi gdzie mieszka
            osobie z innej częsci Polski to pada pytanie "gdzie to jest" - i odpowiedz -
            "koło Częstochowy" I nie ma się na co obrażać. To są fakty. Ps. jakie to wielkie
            są w Lublińcu że tyle osób tam dojezdza do pracy?
            • Gość: Lublińczanka Re: Lubliniec oficjalnie obraża Częstochowę !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 19:33
              co wielkie??? Jest Lentex (najwięsza tego typu fabryka w tej części europy) tak
              samo Energoserwis. Wszyscy wiedzą gdzie jest Lubliniec. Nie musimy mówić ze to
              koło Cz-wy a jeśli już to mówimy ze to na śląsku. Nie zapominajcie o tym, że wy
              tez jestescie powiatowym miasteczkiem:)

Wczoraj będąc w Katowicach spotkałam ludzi którzy myśleli ze Jasna Góra to
              miasto. Może to niedouctwo ale jednak tacy są:)
              • Gość: Agnosticfront Re: Lubliniec oficjalnie obraża Częstochowę !!! IP: 82.160.8.* 15.05.06, 19:41
                Teraz to wystrzeliłaś! Myśleli że JG to miast!? To chyba byli turyści np. z
                Japonii... Nie odbirz mnie źle, ale tłuczenie na forum Częstochowa, że Lubliniec
                jest wielkim, wspaniałym miastem, lepiej rozwijającym się, mającym więcej
                zabytków, turystów, ba... nawet była mowa o stadionach i dużych firm, jest
                jakims nieporozumieniem. To tak jak bym wszedł na forum Warszawy lub Krakowa
                ewentualnie i zaczął wypisywać że oni mogą się schować(pod wymienionymi
                względami). Spójrzmy prawdzie w oczy.Lubliniec jest nieduży i nie znany w
                Polsce, no chyba że ze względu na szpital... Pozdrawiam.
              • Gość: Agnosticfront Re: Lubliniec oficjalnie obraża Częstochowę !!! IP: 82.160.8.* 15.05.06, 19:42
                Aha, no i to hasło ,ze wszyscy wiedzą że jest Lubliniec... no prosze mnie nie
                rozmieszać.
                • Gość: Lublińcza Re: Lubliniec oficjalnie obraża Częstochowę !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 19:50
                  ja sie nie spotkałam z kims to by nie wiedział gdzie to jest. Kazy wie, ze to
                  na śląsku. Chyba nie powrównujesz Warszawy i Krakowa to takiej dziury jaką jest
                  Częstochowa. To Cz-wy można wszystko porównać. Wystarczy poczytać wasze forum,
                  co chwile jakiś cz-wianin mówi, ze Cz-wa to wiocha itp.
                  • Gość: Lublińczanka Re: Lubliniec oficjalnie obraża Częstochowę !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 19:50
                    A ci z Katowic to moi siostrzeńcy, 15 i 14 lat. Dla nich Jasna Góra to miasto.
                    • Gość: Agnosticfront Re: Lubliniec oficjalnie obraża Częstochowę !!! IP: 82.160.8.* 15.05.06, 20:00
                      No to gratuluje inteligentnej rodziny, jest się czym chwalić!!! No chyba że Twoi
                      siostrzeńcy zamiast chodzić do szkoły do i uczyć się np. geografii zbierają
                      węgiel z torów całymi dniami. A co do tego że wszyscy wiedzą gdzie jest
                      Lubliniec, to odpowiedz, że na śląsku jest tak zajebiście precyzyjna że na pewno
                      wszystko wyjaśnia ( założe się że na taka odpowiedz pada pytanie- na którym ,
                      dolnym czy górnym? ) Cos mi sie wydaję że Ty również zakończyłaś edukację na
                      maturze, bo ktoś kto ma trochę oleju w głowie nie pisze takich bredni,
                      ...Lubliniec to pewno metropolia jakaś... Ps. zapraszam do teatru filharmonii i
                      kina do Czewy, bo tych atrybutów wielkomiejskości zdaje sie nie macie. Pozdrawiam.
                      • Gość: Lublińczanka Re: Lubliniec oficjalnie obraża Częstochowę !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.06, 06:35
                        A wy macie coś takiego?? Wasze Cinema Wieś jest najdroższym i najmniejszym
                        kinopleksem w Polsce.... teatr... hmmmm 240tys. misto i macie tylko jeden
                        teatr.... buahahaha filharmonia.... filharmonia jest dla ludzi po 30tce.

Po co lublińczanie mają jeździć do Cz-wy do małego kina do jednego
                        przestażałego teatru??> Zrozum, że zapraszac to sobie możesz ale my i tak do
                        was wogole nie jeździmy. Do teatru jeździmy do Katowic lub Krakowa a do kina do
                        Zabrza lub Katowic, chociaz jeszcze w tym roku nasze kino zostanie
                        zmodernizowane.

Nie ma co sie oszukiwac na tle innyc hmiast podobnej wielkośc wasza
                        częstochówka wypada fatalnie.
              • Gość: typ Re: Lubliniec oficjalnie obraża Częstochowę !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 21:05
                Częstochowa to miasto grodzkie (powiat grodzki= miasto na prawach powiatu) oraz
                stolica powiatu ziemskiego częstochowskiego. Lubliniec to tylko miasto
                powiatowe w który mieści się starostwo.

tak dla ścisłości...

ps. zabawna ta.... rozmowa
                • Gość: Lublińczanin Re: Lubliniec oficjalnie obraża Częstochowę !!! IP: *.sanetja.pl 16.05.06, 20:08
                  panie typ'ie! Nie wiem, jakie pańskie wykształcenie, ale zapewne mierne, skoroś
                  pan takich bzdur nawypisywał.

Bo, Częstochowa jest stolica powiatu ziemskiego częstochowskiego.

A Lubliniec jest stolicą powiatu ziemskiego lublinieckiego.

A pan napisał że miastem w którym jest starostwo. Niech pan sobie parę razy
                  klupnie w pewno miejsce, to może pan zrozumie swój błąd i więcej takich bzdet
                  nie pisze.

Pozdrawiam
                  • Gość: Agnosticfront Re: Lubliniec oficjalnie obraża Częstochowę !!! IP: 82.160.8.* 16.05.06, 21:14
                    O czym w ogóle mowa: Miasto na prawach powiatu

Powiat grodzki (miasto na prawach powiatu) jest gminą o statusie miasta,
                    wykonującą zadania powiatu.

Status ten, po wprowadzeniu w dniu 1 stycznia 1999 roku nowego trójstopniowego
                    podziału terytorialnego państwa, otrzymały:

* miasta liczące ponad 100 tysięcy mieszkańców,
                    * dawne stolice województw (poza Ciechanowem, Piłą i Sieradzem; samorządy
                    tych miast zrezygnowały ze statusu miast na prawach powiatu),
                    * niektóre miasta w dużych aglomeracjach miejskich: Jastrzębie-Zdrój,
                    Jaworzno, Mysłowice, Piekary Śląskie, Siemianowice Śląskie, Sopot,
                    Świętochłowice, Świnoujście, Żory.

województwo śląskie (19): Bielsko-Biała, Bytom, Chorzów, Częstochowa, Dąbrowa
                    Górnicza, Gliwice, Jastrzębie-Zdrój, Jaworzno, Katowice, Mysłowice, Piekary
                    Śląskie, Ruda Śląska, Rybnik, Siemianowice Śląskie, Sosnowiec, Świętochłowice,
                    Tychy, Zabrze i Żory. (Wikipedia)

Coś w tym Lublincu ciężko z nauką.
                    A co Lublińczanki - jak ci się tak nie podoba, to po prostu nie przyjezdzaj!
                    Proste. No i pogratulować tezy o tym że filharmonia jest dla ludzi po 30 roku
                    życia!!! No rewelacja! No i tylko jeden teatr..no gratuluje niewiedzy... W sumie
                    we wszystkich miastach wieljkości Czestochowy działa więcej teatrów, tak?? Gdzie
                    Ty się dziewczyno kształciłaś i skąd bierzesz informacje?! Jestes przykładem
                    totalnej ignorancji.
                    • Gość: MM Re: Lubliniec oficjalnie obraża Częstochowę !!! IP: *.c29.msk.pl 16.05.06, 22:59
                      Np. w Bielsku-Białej są 2 teatry, ale nie ma filharmonii (jest za to Bielskie
                      Centrum Kultury itp.).
                      Nie zgadzam się z tym, że w Częstochowie jest najmniejszy multipleks (opis na
                      www.cinema-city.pl).
                      Helios w Sosnowcu ma bodajże 4 sale, Nove Kino w Tychach - 5. W Częstochowie
                      jest chyba więcej, czyż nie?

Nie jestem związany z Cz. i L. i proszę mnie nie wciągać w spory - mój post ma
                      charakter sprostowania.
                      • Gość: x Re: Lubliniec oficjalnie obraża Częstochowę !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.06, 20:01
                        poprzednikowi chodzilo chyba o siec Cinema City. Ale i tak najmniejszym kinem w
                        tej sieci nie jest Wolność ale kino CC w Rudzie Śląskiej
                    • Gość: Lublińczanka Re: Lubliniec oficjalnie obraża Częstochowę !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.06, 06:30
                      Śmieszy mnie tylko to, że wszystkie swoje info bierzesz z wikipedi. Nie ma
                      miasta wielkości Częstochowy które by miało jeden teatr. Ja nie mówie, ze mi
                      sie nie podoha, mówie tylko, ze nie jeżdże (zarówno ja jak i lublińczanie) bo
                      po co, skoro niewiele dalej są dużo lepsze ośrodki. Miastem na prawach powiatu
                      możebyć nawet L-c ale po co?
                  • Gość: częstochowianin Re: Lubliniec oficjalnie obraża Częstochowę !!! IP: *.sanetja.pl 17.05.06, 01:05
                    Gość portalu: Lublińczanin napisał(a):
                    > A Lubliniec jest stolicą powiatu ziemskiego lublinieckiego

Taaa... Zapomniałeś dodać, że Lubliniec jest aglomeracją!
                    No, i powierzchnię ma większą od Tarnowskich Gór!
                    I forum ma na GW w wojewódzkim mieście, a nie w powiatowym!!!
                    ;-)))
                    forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=38695
                    • Gość: Agnosticfront Re: Lubliniec oficjalnie obraża Częstochowę !!! IP: 82.160.8.* 17.05.06, 01:19
                      Zgadza się MM. Na pewno częstochowskie Cinema nie jest najmniejsze, a w Czewie
                      mamy dodatkowo niezależny Teatr from Poland. Można ewentualnie dodać również
                      Teatr Tańca Politechniki.To w kwestii info. Pozdrawiam Bielsko.
                      A polemizować z krzykaczami z Lublińca już mi się nie chce...
                      • Gość: Lublińczanin Kiepsko z nauką w Częstochowie IP: *.sanetja.pl 17.05.06, 07:42
                        DO niejakiego Agnostica:

To u ciebie było kiepsko z nauką. Bo piszesz jeszcze większe pierdoły niż ten
                        nijaki "typ". Piszesz, że miastem na prawach powiatu jest miasto ponad 100 tys
                        mieszkańców. Bzdura!

Piekary Sląskie mają około 60 tys i są takim miastem, więc błędu twojego nie
                        trzeba daleko szukać. Weź już chłopie się nie kompromituj, tylko do książek!
                        • Gość: Agnosticfront Re: Kiepsko z nauką w Częstochowie IP: 82.160.8.* 17.05.06, 12:21
                          Słuchaj no mądrasku - naucz się czytać :

Świętochłowice, Świnoujście, Żory. Już przeczytałeś?
                          • Gość: Lublińczanka Re: Kiepsko z nauką w Częstochowie IP: *.sanetja.pl 17.05.06, 13:01
                            A w jakiej to aglomeracji jest Świnoujście???
                          • Gość: Lublińczanin Sam sobie zaprzeczasz IP: *.sanetja.pl 17.05.06, 15:23
                            Bo najpierw piszesz pierdoły, że miasto musi mieć 100 tys mieszkańców, a potem
                            piszesz że Żory mają status.

Przyjeżdżaj do nas, do Lublińca. Będziesz miał świetną okazję pooglądać świat
                            zza krat i białę fartuchy. Z pewnością Cię przyjmą.
                            • Gość: Agnosticfront Re: Sam sobie zaprzeczasz IP: 82.160.8.* 17.05.06, 17:52
                              Wklejam Ci kałmuku jeszcze raz żebyś mógł przeczytac!!! Czytanie ze zrozumieniem
                              - nie nauczyli Cię tego w szkole? A co do Lublińczanki - to bez komentarza,
                              dziwi mnie że ona potrafi się podpisać!!!

Status ten, po wprowadzeniu w dniu 1 stycznia 1999 roku nowego trójstopniowego
                              podziału terytorialnego państwa, otrzymały:
                              * miasta liczące ponad 100 tysięcy mieszkańców,
                              * dawne stolice województw (poza Ciechanowem, Piłą i Sieradzem; samorządy
                              tych miast zrezygnowały ze statusu miast na prawach powiatu),
                              Świętochłowice, Świnoujście, Żory.
    • Gość: Rick Re: Lubliniec oficjalnie obraża Częstochowę !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.06, 06:27
      Ale jednak prawdą jest że Cinema City Częstochowa jest najmniejszym Cinema City
      w kraju...:(( ale co tam ja i tak jeżdża do Katowic bo to nasze częstochowskie
      jakoś mi nie ten////
      • Gość: blanc Re: Lubliniec oficjalnie obraża Częstochowę !!! IP: *.acn.waw.pl 31.05.06, 01:06
        Gość portalu: Rick napisał(a):

> Ale jednak prawdą jest że Cinema City Częstochowa jest najmniejszym Cinema City
        >
        > w kraju...:(( ale co tam ja i tak jeżdża do Katowic bo to nasze częstochowskie
        > jakoś mi nie ten////

A po seansie na szychte do kopalni...

Jeśli nawet najmniejsze to co z tego? Siedzisz w kilku salach jednocześnie?
        Nawet nie potrafisz wyartykułować co jest niby nie tak w czzęstochowskim kinie.
        Wolałbym kilka nieazleżnych kin od jednego multipleksu.

Mentalność dziecka z supermarketu...
    • izaak_hilarowicz Re: Lubliniec oficjalnie obraża Częstochowę !!! 30.05.06, 21:53
      Do pracy przyjeżdzają również z Częstochowy do Lublińca, także działa to w obie
      strony.
    • Gość: krakus z czest. Re: Lubliniec oficjalnie obraża Częstochowę !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.06, 22:05
      ... poprostu POLACY, nie zeby razem bo po co, jeden na drugiego i ak wkolko,
      ehhh porazka - porazka i jeszcze raz porazka. Szkoda slow!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka