Dodaj do ulubionych

Lukas Bank - duży szwindel

16.12.02, 14:53
Czy wiecie, że Lukas Bank przywłaszcza sobie czasowo pieniądze swoich
klientów?
Usiłowałem zapłacić kartą wystawioną przez Lukas Bank rachunek w Tesco.
Niestety terminal nie zaakceptował karty - zdaża się to często z kartami
również innych banków. Zaplaciłem kartą z innego banku i myślałem że sprawa
jest załatwiona. Okazało się, że Lukas Bank zablokował na moim koncie kwotę
równą tej, ktrą miałem zapłacić w Tesco, pomimo, że jej nie wydałem -
zapłaciłem pieniędzmi z konta w innym banku.
Mechanizm jest taki:
moja karta została uruchomiona w terminalu w sklepie o czym został
poinformowany bank, że taka kwota ma zostać wydana i ją zablokował.
Transakcja nie została zrealizowana, ale bank podobno o tym nie wie, bo czeka
aż potwierdzi mu to POLCARD (dystrybutor kart VISA). Efekt - pieniądze
bankowi powierzyłem, nie wydałem i skorzystać z nich nie mogę, a święta za
pasem...
Zapytałem pracownika banku czy mam sobie pożyczyć gdzie indziej i czekać na
wyjaśnienie sprawy - usłyszałem - "Tak byłoby najlepiej"
Ile trzeba czekać:
- Polcard ma 14 dni na potwierdzenie transakcji.
- Jeśli jakimś cudem (a się one zdarzają) system uznał, że ta kwota jednak
została wydana - mogę złożyć reklamację i czekać do 30 dni.
Czyli pieniądze, których nie wydałem, mogę odzyskać w końcu stycznia 2003 r.
Lukas Bank - tak powinno być w każdym banku....?
Obserwuj wątek
    • Gość: zax Re: Lukas Bank - duży szwindel IP: *.range217-42.btcentralplus.com 16.12.02, 16:35
      Zdażyło mi się kiedys kupić komputer na raty przez Lukas Bank.Kredyt przyznali,
      wpłaty były w ich oddziale przyjmowane za darmo.No i nagle w połowie spłacania
      kredytu okazało sie że za każdą wpłatę musze płacić jeszcze dodatkowe 5 zł od
      operacji.Czyli nie dość że zapłaciłem procent od kredytu z ich banku to jeszcze
      im musiałem płacić za to że przyjmuja spłatę kredytu.Paranoja.
    • Gość: lodek Re: Lukas Bank - duży szwindel IP: *.tesco / 106.4.5.* 16.12.02, 17:39
      Czy widzieliście reklamę Lukasa w TV? Sa tam same świnie.
      Ten sam problem z kartami bardzo często dotyczy też kart Banku Śląskiego
      • Gość: rycho Re: Lukas Bank - duży szwindel IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.12.02, 21:21
        A podobno "tak powinno być w każdym banku"......
        Z tymi 5 zł opłaty za wpłatę rat do Lukasa jest podobno tak, że kredytów nie
        udziela Lukas Bank, tylko jakieś Towarzystwo Finansowe Lukas... masło maślane,
        a ty człowieku płacz i płać. Ciekawe, czy ktoś zaciągając kredyt jest o tym
        informowany?
        Swoją drogą pobieranie dodatkowych opłat za przekazanie pieniędzy z jedej
        instytucji do drugiej, która w istocie jest tą samą instytucją jest poprostu
        niemoralne! Jak tak dalej pójdzie pieniądze trzeba będzie trzymać w najstarszym
        banku świata - W skarpecie!!!!!!!!!
    • Gość: Krzysiek Re: Lukas Bank - duży szwindel IP: *.bloklan.org.pl / 10.0.1.* 16.12.02, 21:21
      Ogólnie mowiąc problem ze wszystkomi naszymi bankami lezy w tym iż mają one w
      D.. klienta detalicznego licza sie jedynie z osobamiz groba i bardzo groba
      gotowka reszta osob to tzw. plebs z ktorymi ne warto rozmawiac. Niestety dopoki
      takie podejscie sie nie zmieni to bedzie jak bedzie i tego rodzaju sytuacje
      beda norma.
    • Gość: pysiak1 Głodówka z Lukasem IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.12.02, 20:55
      Mija siódmy dzień od zablokowania pieniędzy - wciąż żadnej reakcji banku....
    • Gość: bronek Re: Lukas Bank - duży szwindel IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 17.12.02, 21:39
      płacisz cenę za przypadkowość...
      trzeba myśleć z kim wchodzisz w układ, jest PKO i to jest gwarancja solidności -
      prawda ?
      • Gość: pysiak1 Re: Lukas Bank - duży szwindel IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 18.12.02, 07:37
        Święte słowa - niestety muszę poczekać aż Lukas odda pieniądze i wtedy na pewno
        zrezygnuję z ich usług. Mam konto w PKO, idealni moze nie są, ale takich
        przekrętów nie robią. Tylko czy w PKO prowadzą konta z dostępem do internetu?
        • Gość: Krzysiek Re: Lukas Bank - duży szwindel IP: *.bloklan.org.pl / 10.0.1.* 18.12.02, 18:54
          Owszem jest możliwośc dostępu przez internet a nawet z tego co wiem PKO BP jest
          włascicielem Inteligo czyli banku calkowicie wirtualnego. Co do PKO to na temat
          podejscia do klienta tez mozna by podyskutowac a i dziwne rzeczy tez tam bywaja.
          Ja akurat nie moge nazekac na LUKAS BANK choc moze mozna by lepiej niestety jak
          pisalem z uwagi na to iz nie dysponuje duza gotówka jest jak jest. Co do oferty
          ssugerowałbym sie zainteresowac Multi Bankiem lub Kredyt Bankiem w tym drugim
          własciwie wszystko mozna zalatwic z poziomu Bankomatu a dostemp przez internet
          jest całkim calkim i nawet jest prosciej niz w Lukas Banku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka