Dodaj do ulubionych

Akademia im. Długosza

08.04.06, 14:42
witam, mieszkam w Katowicach. Chialabym wybrac sie na studia na akademie
dlugosza. nic jednak o tej uczelni nie wiem, dletgo prosze o rady...
interesuja mnie kierunki: administracja, marketing i zarzadzanie, filologia
polska badz germanska, ochrona srodowiska.
czy trudno sie dostac na owe kierunki? bo an stronie internetowaj uczelni nie
pisze ile bylo osob na miejsce chociazby w zeszlym roku...
doradzcie cos, bo matura za pasem a ja jeszcze niezdecydowana!!
z gory dziekuje za Wasze wpisy:)
pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • Gość: adiunkt Re: Akademia im. Długosza IP: *.pcz.czest.pl 08.04.06, 14:58
      Jak chcesz być bezrobotna to zapraszam na AJD.
      Nie wiem skąd ten pomysł żeby studiować administrację, marketing czy ochronę
      środowiska. To są kierunki których w Polsce jest pełno. Są prawie na każdej
      uczelni. Nie pamiętam statystyk, ale do chwili obecnej takie tam zarządzanie
      skończyło w Polsce chyba ok milion osób. No to sama sobie odpowiedz jak będzie
      po tym z pracą. Najpierw pomyśl co chciałabyś w życiu robić, co Cię interesuje,
      a potem o wyborze kierunku studiów.
      Na śląsku jest wiele lepszych uczelni do wyboru.
      • Gość: xx Re: Akademia im. Długosza IP: *.icis.pcz.pl 08.04.06, 15:03
        Wstyd mi za to co wypisujesz z domeny Politechniki.

Pewnie jestes z mojej-naszej Uczelni - wiec pisz o Politechnice i dbaj zeby ona
        byla jak najlepsza a nie zajmuj sie czarnym PR w stosunku do innej
        czestochowskiej uczelni.

Ja bym sie nie podjal oceny innej Uczelni - to zlozona sprawa i sytuacja moze
        roznie wygladac na roznych kierunkach.
        • ulisses_czwa Re: Akademia im. Długosza 08.04.06, 15:18
          Wstyd za taki wpis adiunkta z Politechniki... Wstyd... AJD nie jest wcale złą uczelnią, tylko tacy jak Pan robią Jej obciach... Jesli ktoś chce, to skończy każdy kierunek ze sporą wiedzą...
          Nie zgodze się, że Administracja to zły kierunek i nie porównywałbym jej np. do zarządzania i marketingu... Jakby Pan wiedział to nie ma żadnej uczelni państwowej (AP ma, ale to kosztuje bardzo duzo) w Częstochowie, która miałaby magisterkę z tego kierunku... To też o czymś świadczy... Administracja wcale nie ustepuje Prawu - jest chocby na tym samym wydziale np. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii UWr, Wydział Prawa i Administracji UŚ... Wiele przedmiotów się pokrywa, a wiem co mówie, bo kończe studia mgr z Administracji...
          Jak się nie ma o czymś pojęcia to prosze nie zabierać głosu i nie oczerniać innych... I chciałbym zauważyć, że część kierunków, które oferuje PCZ (tez ma ZiM, Ochronę Środowiska i kilka kierunków niszowych typu budowa maszyn) pozostawia sporo do życzenia na obecnym rynku pracy... I mówię to z przykrością, a nie po to aby dogryżć PCz... Nalezy najpierw spojrzec na własne podwórko, a później krytykować...
          Oczywiście zapraszam sofia18 na nasza AJD i zapewniam, że będziesz zadowolona - jesli tylko się przyłożysz, ale to juz zalezy od Ciebie samej...
          Wybierz ten kierunek, który najbardziej Cię interesuje - wiem że to nie jest łatwe (złozony problem), ale my za Ciebie decyzji nie podejmiemy...
          Niestety statystyk odnosnie ilości osób na miejsce nie posiadam - może ktoś z AJD się wypowie :)
          • Gość: xx Re: Akademia im. Długosza IP: *.icis.pcz.pl 08.04.06, 15:21
            Dzieki za wypowiedz - chcialbym dodac ze sytuacja na rynku pracy zmienia sie
            dynamicznie i taki kierunek "Budowa Maszyn" z niszowego niedawno przeksztalcil
            sie w taki ktorego absolwenci sa bardzo poszukiwani w chwili obecnej - brak po
            prostu ogromnie dobrych inzynierow-mechanikow.
          • Gość: sofia Re: Akademia im. Długosza IP: *.c9.msk.pl 08.04.06, 15:22
            ja tak pytam o ta liczbe osob, poniewaz nigdzie takiej informacji nie umiem
            znalezc... a po protu mierze sily na zamiary, mamy max. trzy odpisy, wiec tylko
            do trzech uczelni moge zlozyc papiery! chcialabym tych trzech szans nie
            zmarnowac! zeby potem miec jakas furtke..
            a najbardziej inetresuje mnie wlasnie administracja badz ta jeszcze niepewna
            ekonomia!
        • Gość: adiunkt Re: Akademia im. Długosza IP: *.pcz.czest.pl 08.04.06, 15:50
          szkoly.wprost.pl/?e=13&c=10
          www.pka.edu.pl/prace/ponowna_ocena.php
          www.pka.edu.pl/prace/ocena_negatywna.php
          i to by było na tyle drogi xx-sie. To są oceny zewnętrzne a nie moje własne.

Faktem jest, że koleżanka z mojej klasy, dosyć słaba z matematyki, która zdała
          na maturze matematykę w klasie mat-fiz dawno temu, tylko dzięki temu że dostała
          ściągi z rozwiązanymi zadaniami dostała się na matematykę na WSP i ją ukończyła.
          Kandytatów zawsze było mało na kierunki ścisłe na WSP, więc można się
          było dostać bez problemu.
          Obecnie jest już nauczycielem dyplomowanym i uczy matematyki.
          Dwie najlepsze uczennice z mojej klasy ( znacznie lepsze ) wyleciały z maty na
          UJ-cie po 1 roku.
          Od tego czasu poziom na pewno nie wzrósł pomimo zmiany nazwy.
          Jak zapewne wiesz, jest kilka różnych kryteriów wyboru uczelni przez maturzystów:
          -chęć zdobycia wiedzy i bycia dobrym w tym co się robi, wybierają oni uczelnie
          będące wyżej w rankingu. Póżniej znajdują raczej bez problemu pracę.
          -chęć "przechowania się" i poimprezowania, a dyplom to bonus który uczelnia daje
          za kilka "ciężko przepracowanych lat"
          -chęć zdobycia dyplomu minimalnym wysiłkiem.
          Dwie ostatnie strategie raczej się nie opłacają. Ale okazuje się to dopiero w
          późniejszym życiu. Studia często determinują co się później robi.

Skoro tak bronisz Częstochowskich uczelni to może mi odpowiesz, dlaczego
          pracownicy naukowo-dydaktyczni Politechniki wysyłają swoje pociechy na studia do
          Wrocławia, Krakowa, Warszawy, Gliwic, czasami za granicę ( znam też takie
          pzypadki ), a nie namawiają do studiowania tutaj ?.
          • Gość: M Re: Akademia im. Długosza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.06, 17:57
            To że akurat Twoje koleżanki wylecialky z UJ to zapewne z braku chęci do nauki.
            A koleżanka studiująca na WSP mogła tą chęc akurat posiadać. To że w szkole
            średniej mam 5 to nie znaczy że bedziemy tez 5-kowym studentem.
          • Gość: też adiunkt Re: Akademia im. Długosza IP: *.gprspla.plusgsm.pl 08.04.06, 21:36
            > Kandytatów zawsze było mało na kierunki ścisłe na WSP, więc można się
            > było dostać bez problemu.

Mało kandydatów na fizykę, chemię i WT może, ale na matematykę w 91 roku kiedy ja zdawałem było 6 osób na jedno miejsce. Uogólniając piszesz po prostu nieprawdę.

> Od tego czasu poziom na pewno nie wzrósł pomimo zmiany nazwy.

Niestety tego nie możesz wiedzieć. W przypadku Instytutu Matematyki AJD w ciągu ostatnich 10 lat liczba pracowników zatrudnionych w trybie mianowania posiadających stopień lub tytuł naukowy wzrosła trzykrotnie.

Sam jestem absolwentem matematyki na byłym juz WSP i nie przeszkodziło mi to w obronie doktoratu w jednym z najlepszych Instytutów Polskiej Akademii Nauk.
            Z mojego roku (ok. 50 osób skończyło) jest juz ośmioro doktorów, w tym pięcioro pracuje jako adiunkci na PCz. Ilu Twoich kolegów z roku zdobyło stopień naukowy??
    • Gość: sofia Re: Akademia im. Długosza IP: *.c9.msk.pl 08.04.06, 15:08
      ineresuje mnie takze kierunek ekonomia, ale on chyba nie jest jeszcze pewny,
      prawda? pisze na stronce ze nie jest zatwierdzony przez MEN jeszcze.
      ale to sa wlasnie kierunki ktore mnie interesuja! mam isc na cos co mi w zaden
      sposob nie odpowiada, tylko dlatego ze te kierunki skonczylo juz wiele osob?
      a czy nie wiecie (ze slyszenia, od znajomych..) ile tam jest osob na miejsce??
      czy ciezko jest sie dostac??
      a jakie znasz te lepsze uczelnie na slasku.. UŚ na ktorym praktycznie zaden
      kierunek mnie nie pociaga.... i co jeszcze??
      • Gość: xx Re: Akademia im. Długosza IP: *.icis.pcz.pl 08.04.06, 15:14
        No wlasnie :)) Jest jeszcze Politechnika Slaska, ale to inna para kaloszy.
        • Gość: sofia Re: Akademia im. Długosza IP: *.c9.msk.pl 08.04.06, 15:18
          Politechnika by mi NAJBARDZIEJ odpowiadala, geodezja badz metalurgia..:( ale
          neistety, trzeba miec mature z matematyki a ja takowej nie zdaje! za pozno sie
          okreslilam i nie moglam juz niestety zmienic..:( a bez matury z matmy licza
          tylko 30% czyli minium, wiec nie wiem czy mam sznse...:(
          a ciezko sie dostac na politechnike czestochowska?
          • Gość: xx Re: Akademia im. Długosza IP: *.icis.pcz.pl 08.04.06, 15:23
            Wszystko zalezy od kierunku. Na czesc nie jest tak trudno.

Ale powiem Ci jedno - na Politechnice najtrudniej bywa sie utrzymac. Jest duzy
            odsiew na czesci kierunkow.

Dodam ze metalurgia rzeczywiscie jest na Politechnice i co ciekawe prawie
            zawsze byla tam plec piekna.
            • Gość: Menel Re: Akademia im. Długosza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.06, 15:35
              Z tego co sie orientuje to na UŚ nie ma dziennej administracji, jest tylko 3 -
              letnia zaoczna i potem uzupełniająca 2 letnie magisterskie tez zaoczne.Więc
              moim zdaniem krocz drogą którą juz wielu absolwentów administracji na AJD
              poszło-3 lata na AJD i potem na 2 latka na UŚ na uzupełnijące zaoczne
              magisterskie.

Na AP mysle większego sensu nie ma co iść bo tam też jest system 3+2 lata do
              magistra no i opłaty spore.
            • Gość: ;-) Re: Akademia im. Długosza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.06, 21:31
              > i co ciekawe prawie zawsze byla tam plec piekna.

chyba jeteś bardzo młodym "znawcą" tego wydziału. Kobiet było sporo, ale na
              określonych kierunkach, takich jak np. metaloznawstwo, reszta to domena facetów.
    • Gość: absolwent Re: Akademia im. Długosza IP: *.21.pl / *.21.pl 08.04.06, 18:21
      Jestem absolwentem AJD, naprawdę trudno coś doradzić, bo coś co jest dobre dla jednego, nie musi być dobrym dla innego. Napisz więcej o sobie, jakie masz zdolności, ambicje, plany, a wtedy może coś się doradzi. AJD ma swoje wady i zalety, a kierunek kierunkowi nierówny. Wielu ludzi obija się całe studia, a potem narzeka, że nie ma dla nich pracy. Papierek nie czyni nikogo specjalistą, a dziś przeważnie tacy są poszukiwani.
    • Gość: poinformowany Re: Akademia im. Długosza IP: *.trustnet.pl 08.04.06, 20:42
      rekrutacja 2005/2006; studia stacjonarne pierwszego stopnia (po staremu: dzienne
      licencjackie): administracja- kandydatów 804, przyjętych ok. 100, zarz. i mark.-
      kand. 148, przyj. 111 (w tym przypadku rekrutacja ruszyła dopiero we wrześniu za
      zgodą MEN-u); filologia polska: kand 300, przyj. 36, fil. germańska: kand. 235,
      przyj. 21, ochr. środ.: kand. 277, przyj. 50. I wszystko jasne, informacje
      wyczerpujące i dające do myślenia.
      pozdrawiam i życzę i życzę trafnego wyboru
    • Gość: szef Re: Akademia im. Długosza IP: 80.54.171.* 09.04.06, 11:01
      jestem absolwentem WSP.Było ok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka