Dodaj do ulubionych

Nowy blok TBS-u

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 23:44
podobno mieszknka sa wypasik :-)
moj wujekz ciocia bedzie w tym bloku mieszkal i podobno jest super.
tylko ciekawe kiedy ten piekny blok zostanie zdemolowany przez wandali :-/

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: momo wypasik:))) hehehe z panelem z papieru na podłodze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.06, 00:49
      z promocji:))) i za to, co nie swoje np. na 50 m2 płacić 375 zł samego
      czynszu???? Ludzie ??? Pogięło??
      • Gość: bez autora Re: wypasik:))) hehehe z panelem z papieru na pod IP: *.dyn.optonline.net 19.04.06, 04:43
        wynajmij 50 metrowe mieszkanie za 375 i tez nie swoje...chyba Ciebie pogielo
        • Gość: EuGene Re: wypasik:))) hehehe z panelem z papieru na pod IP: *.cn.com.pl 19.04.06, 12:23
          Wg mnie to nieduzo. Ostatnio (co prawda we Wroclawiu) wynajmowalem za 1200 miesiecznie.
        • Gość: kamil Re: wypasik:))) hehehe z panelem z papieru na pod IP: 83.18.161.* 19.04.06, 13:32
          wynajmie sie mieszkanko :) a tu w tbs centralne gazowe woda ciepla na gaz
          wszystko w koszta idzie i co 500zl z kieszonki co miesiac jak nie lepiej na
          mieszkanko w Tbs-ku to tak samo mam na wynajm
          a jak wynajmuje to nie musze sie chwalic ile to zarabiam jak w tbs bo potrzeba
          czy mnie stac bedzie i jeszcze ta kaucja prawie 5tys zl na wstep to na wnajmie
          mam 10 miechow mieszkania
          • Gość: ????? Re: wypasik:))) hehehe z panelem z papieru na pod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.06, 15:28
            a jak z mieszkaniami dla niepelnosprawnych ???
      • Gość: kamil Re: wypasik:))) hehehe z panelem z papieru na pod IP: 83.18.161.* 20.04.06, 22:13
        panele moze i sa z papieru ale to co mnie razilo jako budowlanca to
        wykonczenietego bydymku one za 1 moze 2 beda wygladac okropnie bo akryl
        odpadnie zreszta juz odpada na wlasne oczy widzialem od strony kosciola w
        pionach pomiedzy balkonami co sa okna i ciemny akrtl na 2 pierze zaraz pierwszy
        od mieszkania dla niepelnosprawnego i cio zrobili ladnie zalatali przed
        oddaniem ale i tak to duzo nie da bo jak sie akryl kladzie w mroz -20 to nawet
        nagrzewnice nie pomoga(temp. kladzenia akrylu minimalna +5 stopni)
        wiec szkoda gadac jak miasto traci nasze pieniadze i wasze tez poszczajac
        fuszerki i drogie dzisiaj robili dylatacje na odsadzkach do okola budynku bo
        pozapominali (na rogach) a co to za dylatacja jak jest nacieta powieszchownie
        boszka
    • Gość: mm Re: Nowy blok TBS-u IP: 145.253.209.* 19.04.06, 16:27
      A jak masz swoje M np. 65 m2 to płacisz spółdzielni 380 PLN z funduszem
      remontowym, a tak to 100 PLN więcej i bez złodziejskiego wkładu członkowskiego
      i inwestycji na początku, przy zakupie - około 100 000 PLN.
      • Gość: mariusz-79 Re: Nowy blok TBS-u IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.06, 17:54
        Gość portalu: mm napisał(a):

> A jak masz swoje M np. 65 m2 to płacisz spółdzielni 380 PLN z funduszem
        > remontowym, a tak to 100 PLN więcej i bez złodziejskiego wkładu członkowskiego
        > i inwestycji na początku, przy zakupie - około 100 000 PLN.

Jak to bez wkładu członkowskiego ? Wpłacasz 30% wartosci mieszkania .
        Czyli za 50 m2 około 36 tys + kaucja
        • Gość: "szczęśliwa"? Re: Nowy blok TBS-u IP: *.my.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.06, 21:38
          Skąd masz takie wiadomości nt. mieszkań TBS-owskich???
          "Wpłacasz 30% wartosci mieszkania . Czyli za 50 m2 około 36 tys + kaucja"?

BZDURY PLECIESZ mój Panie. Jestem jedną z 52 osób uszczęśliwionych nowym M....
          w bloku na Czecha...
          Dzisiaj byłam już w "moim" M3. Małe, ale wreszcie u siebie, z dziećmi i mężem a
          nie "każdy sobie"....
          WSZYSTKO co wpłacilismy to równowartość rocznego czynszu(KAUCJA), czyli w
          naszym przypadku 4100zł...
          Od dzisiaj czekamy na informację o dniu zasiedlenia....

• Gość: basia Re: Nowy blok TBS-u IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.06, 00:35
            Zdaje się, że poprzednik wypowiadał się nie o TBS-ach, ale o mieszkaniach spółdzielczych.
          • mariusz-79 Re: Nowy blok TBS-u 20.04.06, 00:49
            Dziwne, bardzo dziwne, ale... bardzo by mnie to cieszyło jeśli nie trzeba by
            mieć tych 30 %
            Z tego co mi wiadomo to TBSy "dostają" fundusze na 70% wartości bloku z
            Krajowego Funduszu Mieszkaniowego a pozostałe 30% od przyszłych lokatorów.
            Co do kaucji to jest różnie: w Krakowie 3 miesieczna, w Wadowicach 6 , ale
            wszedzie mówili mi o tych cholernych 30% (w Czestochowie nie pytałem) W Krakowie
            wyliczono mi: 52 m2 x 2400 netto = 124800 + VAT= 133.500zł x 30% = około 40.000
            , w wadowicach około 36tys
            Krajowy Fundusz Mieszkaniowy daje napewno 70% wiec kto dopłaca w Czestochowie
            pozostałe 30 % ?
            • Gość: ZIELE Re: Nowy blok TBS-u IP: *.ar.wroc.pl 20.04.06, 07:39
              To co pisze Mariusz79 może być prawdą, bo wczoraj mój kolega opowiadał mi że u
              niego w mieście (Jawor) żeby wprowadzić sie do TBSu trzeba było wpłacic na
              początku 35.000 zł.
            • aha123 Re: Nowy blok TBS-u 20.04.06, 09:19
              ....wiem co mówię, a raczej piszę!!! Za kilkanaście dni zamieszkam tam!
              I na serio wpłacałam TYLKO kaucję!!!
              Częstochowa w przeciwieństwie np. do Wa-wy(gdzie wpłaca sięnawet ok.60000tys +
              kaucja...) ma swoje odmienne przepisy....

Cieszy Cię, czy nie.... - bardzo długo czeka sięna takie mieszkanie i nie każdy
              ma szanse(KRYTERIUM DOCHODOWE!!!)
            • aha123 Re: Nowy blok TBS-u 20.04.06, 09:23
              Krajowy Fundusz Mieszkaniowy daje napewno 70% wiec kto dopłaca w Czestochowie
              > pozostałe 30 % ?

jUŻ cI ODPOWIADAM: PŁACISZ ZA METR MIESZKANIA 7,60 TAK? Bez centralnego
              ogrzewania. W mieszkaniu komunalnym płacisz czynsz w wys. około 2,5 - 3 złote
              za metr mieszkania...
              Ta różnica między 3 a 7,60 zł to właśnie "spłata kredytu" zaciągniętego przez
              TBS na budowę..... w Cz-wie tereny pod budowę i reszta kasy pochodziła z
              budżetu Urz, miasta. Wystarczy pogrzebać na str. Urz. miasta i znajdziesz....

• Gość: mariusz-79 Re: Nowy blok TBS-u IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.06, 17:36
                aha123 napisała:
                > Ta różnica między 3 a 7,60 zł to właśnie "spłata kredytu" zaciągniętego przez
                > TBS na budowę.

Masz racje te 4 zeta idzie na spłate kredytu = spłate tych 70% z KFM
                dziwiło mnie skąd te pozostałe 30 % ale skoro z Urzedu Miasta to spoko (chyba
                sie tu osiedle, dochody napeno mi nie przekroczą limitu)
                W takim razie pytanie : Dlaczego ludzie w czestochowie narzekacie ??? zadne miasto
                nie dopłaca, tu dopłacaja i jeszcze pretensje :P
    • Gość: gość Re: Nowy blok TBS-u IP: *.grosz.prenet.pl 20.04.06, 10:36
      " Nowy budynek stanął u zbiegu ulic Fieldorfa "Nila" i Czecha. "

w artykule powinna być jeszcze wzmianka "...oraz 15 metrów od kościoła" .
      mszy z balkonu można słuchać , a i jak się dobrze zamachnąć , to na tacę
      pare grosików doleci spokojnie .
      • Gość: kitka Re: Nowy blok TBS-u IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.06, 13:20
        śiwetny jesteś gościu i z tym masz rację...fajnie posłuchać dzwonów w niedzielę
        o 6 rano hihi
        • retro_80 Nowy blok a znajomości 20.04.06, 18:41
          Tylko jakoś nikt nie wspomina o tym, że aby dostać tam mieszkanie trzeba było mieć tak zwane "niezłe znajomości". Moja znajoma starała sie o lokal w tym bloku, nieststy nie posiadała wymienionych atutów.
          • aha123 Re: Nowy blok a znajomości 20.04.06, 21:41
            ...z tymi znajomosciami to tak naprawdę nie do końca prawda. No w moim
            przypadku przynajmniej!
            Gdyby nie przypadek i moja upierdliwość, pewnie też niewiele by z tego było ...
            Wniosek złożyłam kilka lat temu - nic nie dzieje się tak "od razu".
            Po jego złożeniu "bombardowałam" TBS jeszcze kilkakrotnie i nie poprzestałam na
            tym.
            Jednak najbardziej zdziwiło mnie to, iż pomimo wstępnego akcesu złożonego w TBS
            kilka lat temu, w tym roku (z chwilą ukazania się ogłoszenia o "naborze
            chętnych na wynajem mieszkań w nowym bloku na Czecha")trzeba było całą
            procedurę powtórzyć od nowa...-wszystkie dokumenty.

NIE KAŻDY "UBIEGAJACY SIĘ" WIE O TYM! A Panie w TBS(konsumujace w spokoju przy
            petencie np. bułę i twarożek) jakoś nie kwapią się by skrzętnie o wszystkim
            informować.
            (O tej procedurze dowiedziałam się przypadkiem podczas wizyty w wydziałe
            komunalnym Urzędu Miasta).

Pamiętaj też, że te bloki są budowane z myslą o ludziach o odpowiednio wysokich
            dochodach - nie za wysokich(bo wtedy mogą przecież wziąć kredyt) i nie za
            niskich(z obawy, że zadłużą mieszkanie).Wnioskodawcy którzy (między innymi) nie
            spełniają kryterium dochodowego "odpadają" w przedbiegach.
            (Ktoś kto potrafi udokumentować tylko "najniższą krajową" nie ma szans!)

Twojej "znajomej" życzę więcej samozaparcia i powodzenia w kwietniu przyszłego
            roku - wtedy oddają kolejny blok na tym osiedlu.

Tak więc znajomości - pewnie tak po części, ale nie wszyscy tak dostają
            przydział.
            • Gość: m5 Re: Nowy blok a znajomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.06, 22:49
              aha..
              starałem się o mieszkanie w TBS od kilku lat,
              mam rodzinę 3 osobową
              zarobki - 3500/miesiąc na ręke - na całą rodzinkę
              mieszkałem na 7 m2 !!!
              wszystkie formalności związane z dokumentacją (czyt. wnioskiem) miałem na tip
              top !
              i efekt - mój wniosek został odrzucony bo moi rodzice mają mieszkanie
              własnościowe !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
              k..... mac do tej pory nierozumiem dlaczego to miało związek z nieprzyznanniem
              mi mieszkania.
              w miedzy czasie miałem rozmowe z jednym panem v-ce prezydentem - powiedział mi
              jasno żebym jednak poszukał sobie kredytu hipotecznego i kupił mieszkanie , a
              tak najlepiej to mógłbym wziąć kredyt przez jego syna bo on pracuje w banku i
              TO załatwi !!!
              w lutym czytałem kto dostał mieszkanie a kto nie - i co się okazało - 90% to
              rodziny i bliscy znajomi urzędników miejskich - wystarczy spojrzec na nazwiska
              (strona www _zgm-tbs.czest.pl)
              wiem że zarobki to główny czynnik przyznania mieszkania ale ja do tej pory
              nierozumiem kryteriów. moje to 3500 na reke czyli niecałe 1200 zł na osobe,
              gdybym podał że mam 700 zł na osobe to za mało, a jedna pani (pracuje w biurze
              jednego z komorników w częstochowie) ma zarobki duuużo wyższe od moich bez
              problemu dostaje mieszkanie. to do jasn... chol... ile trzeba zarabiac żeby
              dostać mieszkanie w TBS ??????????

wkońcu poszłem za radą pana v-ce i kupiłem mieszkanie na kredyt hipo...
              miesięczny koszt razem z czynszem ok. 800 zł , trochę więcej , ale miałem już
              dość urzędasów z ZGM TBS.
              dodam że nie brałem kredytu u synusia pana v-ce.
              i jeszcze jedna różnica teraz to ja sam mogę sobie wybrać kolor płytek w
              łazience, prysznic czy wanna, kolor paneli itd itp. nie musze sie nikogo pytać
              a w TBS przez 5 lat nic nie możesz zmienić.

a pozatym gratuluje aha... znajomości, cierpliwości i szczęścia.

p.s.
              zdruuffko pod parapetem

• Gość: m5 Re: Nowy blok a znajomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.06, 22:51
                dodam że ja też odwiedzałem TBS średnio 1 raz w tygodniu !
              • aha123 Re: Nowy blok a znajomości 21.04.06, 08:58
                ...no to mnie zmartwiłeś, bo faktycznie przytoczony prez Ciebie "kolor kafelek"
                faktycznie do bani, pokoje takie sobie jeśli chodzi o ustawność - gdyby
                poprzesuwać drzwi o kilka cm byłoby znośnie, a tak....
                W kuchni kuchenka gazowa ni w 5 ni w 9, stoi "w powietrzu" i prawdopodobnie
                faktycznie nie można jej ruszyc, bo "przepadnie gwarancja podwykonawcy"...

No cóż, z tego co piszesz powinnam uznać się za MEGA - SZCZĘŚCIARĘ, bo naprawdę
                to mieszkanie to dla mnie jak szóstka w totka...- może jestem tą jedną
                jedyną "dla przykładu" obdarowaną BEZ koneksji??? Sama już nie wiem co mysleć!
        • Gość: kamil Re: Nowy blok TBS-u IP: 83.18.161.* 20.04.06, 22:06
          akorat jesli chodzi o dzwony o 6 rano to ich nie us;yszysz bo ich nie ma (brak
          pieniedzy)
          • aha123 Re: Nowy blok TBS-u 22.04.06, 06:32
            ...pewnikiem ksiądz chodząc po "kolendzie" w nowym bloku uzbiera ;-)))
          • aha123 Re: Nowy blok TBS-u 22.04.06, 06:36
            ....mimo wszystko jedno mnie martwi....
            Dzwonów nie ma, ale dzwonnica - IMPONUJĄCA!!!
            • Gość: kamil Re: Nowy blok TBS-u IP: 83.18.161.* 22.04.06, 15:22
              nawet w nowym bloku nie uzbiera na dzwinki bo jeszcze splaca inne dlugi a
              dzwonnica super mialem okazje byc na szczycie :)
              • Gość: kamil Re: Nowy blok TBS-u IP: 83.18.161.* 22.04.06, 15:24
                a powracajac do tematu panele moze i sa z papieru ale to co mnie razilo jako
                budowlanca to
                wykonczenietego bydymku one za 1 moze 2 beda wygladac okropnie bo akryl
                odpadnie zreszta juz odpada na wlasne oczy widzialem od strony kosciola w
                pionach pomiedzy balkonami co sa okna i ciemny akrtl na 2 pierze zaraz pierwszy
                od mieszkania dla niepelnosprawnego i cio zrobili ladnie zalatali przed
                oddaniem ale i tak to duzo nie da bo jak sie akryl kladzie w mroz -20 to nawet
                nagrzewnice nie pomoga(temp. kladzenia akrylu minimalna +5 stopni)
                wiec szkoda gadac jak miasto traci nasze pieniadze i wasze tez poszczajac
                fuszerki i drogie dzisiaj robili dylatacje na odsadzkach do okola budynku bo
                pozapominali (na rogach) a co to za dylatacja jak jest nacieta powieszchownie
                boszka
                • Gość: ??? Re: Nowy blok TBS-u IP: *.my.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.06, 22:04
                  ...może coś jeszcze napiszecie w temacie?
    • aha123 ...do Mariusza - 79 25.04.06, 20:09
      ......muszę Cię zmartwić. Dowiedziałam się dzisiaj(...w sposób "jedna pani
      drugiej pani"), że "reszta" osiedla TBS na "północy" ma być budowana na
      zmienionych warunkach....- chodzi o ....pieniążki oczywiście.
      Teraz będzie potrzebna wpłata 10 - 30% wartości mieszkania...
      Mają być to mieszkania na zasadach "współwłasności"....czy jakoś tak...
      Bloki "zbajerzone" z podziemnymi garażami(???)
      Podobno złożono już kilkadziesiat wstępnych akcesów. Dzisiaj zaczęto poważnie
      kopać fundamenty pod nowy blok....
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka