Dodaj do ulubionych

dzierżawa

IP: *.localdomain / 10.0.0.* 09.01.03, 06:53
Zostałem spadkobiercą 3 ha kawałka ziemi, położonego niemalże na granicy
administacyjnej miasta (rozbudowa miasta może spowodować w niedługim
czasie "wchłonięcie" tego gruntu). Nigdy wcześniej nie miałem wiele wspólnego
z uprawa ziemi a i wykształcenie i praca są zgoła odmienne także jestem
zmuszony ziemie sprzedać bądź wydzierżawić. Bardziej odpowiada mi dzierżawa
gruntu i stałe profity z tego płynące.Niedoświadczenie w zarządzaniu takimi
dobrami powoduje brak rozeznania w cenniku obowiązującym (umownym)na takim
lub podobnym rynku.Jaka forma płatności najbardziej się sprawdza (co miesiąc
czy w skali rocznej)? Z jakiej propozycji cenowej (rozsądnej dla obu
stron) "wyjść" na początek?
Obserwuj wątek
    • Gość: Geodeta Re: dzierżawa IP: *.premex.pl 09.01.03, 19:03
      Moim zdaniem przy obecnej sytuacji w rolnictwie nie masz co liczyc na jakies
      powazne przychody z dzierzawy ziemi , chyba ze jest to grunt wysokiej jakosci
      (ale takich raczej malo). Zobacz sam ile w okolicach Czestochowy gruntow jest
      odlogowanych. Chetnych do ich uprawiania raczej malo , tak wiec jesli nie masz
      konkretnego chetnego na te 3 ha , to moze byc klopot. Mam inna rade - sprawdz
      sobie przeznaczenie swojego gruntu w planie zagospodarowania przestrzennego -
      mozesz to zrobic w Urzedzie Gminy ( bo rozumiem ze dzialka jest poza terenem
      miasta). Jezeli na czesci twojej dzialki plan zag.-przestrz dopuszcza
      zabudowe , podziel ja na dzialki budowlane i na pewno ze sprzedazy chocby
      jednej dzialki budowlanej osiagniesz wiekszy dochod niz z paroletniej dzierzawy
      3 ha gruntu rolnego. Jezeli dzialka jest w planie zag.przestz. przeznaczona na
      cele rolnicze zloz do Urzedu Gminy wniosek o zmiane przeznaczenia dzialki z
      rolnego na budowlane. Wniosek moze niestety byc rozpatrywany przez Urzad Gminy
      dlugo (nawet 2 lata - zmiana przeznaczenia wymaga podjecia uchwaly przez Rade
      Gminy), ale w dluzszej perspektywie na pewno ci sie to oplaci. Zwiekszysz swoje
      szanse na szybsze i pozytywne rozpatrzenie sprawy jesli skrzykniesz do
      wspolnego zlozenia wniosku kilku sasiadow. W miedzyczasie mozesz dzialke oddac
      w dzierzawe. A po zmianie przeznaczenia - podzial na dzialki budowlane i
      sprzedaz. Jesli jestes zainteresowany skorzystaniem z uslug geodety zapraszam -
      tel. 368-05-33 , tel. kom. 0 602 450-362 - Cz-wa , ul. Dabrowskiego 11 m.4
      • Gość: zibi Re: dzierżawa IP: *.localdomain / 10.0.0.* 10.01.03, 07:30
        Wspomiana ziemia jest znacznie oddalona od miejsca w którym mieszkam, toteż nie
        jest możliwy stały kontakt . Ze względu na lokalizację działka w planie
        zagospodarowanie przestrzennego jest sklasyfikowana jako ziemia budowlana.
        Obecnie na tej ziemi jest uprawiana dość dochodowa plantacja z tytułu której ja
        nie czerpię żadnych dochodów. Dzieję się tak gdyż wcześniejszy właściciel
        (spadkodawca)nie przywiązywał do tego większej wagi-zadowalał się spłatami
        przez dzierżawcę podatku za ziemię i symbolicznymi wynagrodzeniami w naturze.
        Zdaję sobie sprawę, że korzystniejszym dla mnie rozwiązaniem z perspektywy
        czasu byłby podział ziemi na działki, lecz z drugiej strony poczekać na lepszą
        koniunkturę na rynku nieruchomości a póki co dzierżawić jak dotąd grunt. Ale
        czy za darmo??? Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka