Dodaj do ulubionych

Sąd puścił wolno pijanego kierowcę

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.06, 21:35
To są dopiero jawne kpiny.Zastanawiam się jak zachowała by sie owa sędzina
gdyby na miejscu tego motocyklisty bylo jej dziecko na rowerze?Widocznie też
zwolniłaby go do domu , bo cóż może zrobic kierowca mając 3 promile we
krwi??Być moze spotka ją kiedyś taka tragedia że może przemyśli swoje
postepowanie.
Obserwuj wątek
    • Gość: rs Re: Sąd puścił wolno pijanego kierowcę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 21:52
      Fajnych mamy sędziów niema co...
      • Gość: Adam Re: Sąd puścił wolno pijanego kierowcę IP: 125.240.110.* 12.07.06, 22:00
        To nie pierwsza taka decyzja naszych slepych czestochowskich sedziow, wiem to z
        doswiadczenia....
    • nieistotne Re: Sąd puścił wolno pijanego kierowcę 12.07.06, 22:01
      Kpina- jawna kpina .
    • Gość: Krakoo Re: Sąd puścił wolno pijanego kierowcę IP: *.czest.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.06, 22:14
      Dobrze ze podano nazwisko owej sedzi.
      Bedzie wiadomo kogo sie wystrzegac...
    • Gość: goliat Re: Sąd puścił wolno pijanego kierowcę IP: *.trustnet.pl 12.07.06, 22:21
      żeby wydawac mądre decyzje nie trzeba mieć doswiadczenia zyciowego, trzeba
      przede wszystkim miec troche tzw. oleju w głowie, którego zabrakło, tej pożal
      się boże asesorce, można by jej wlać troche do tej pustej pały, ale chyba nie
      ma takiej możliwości, choc kto wie, medycyna ciągle idzie naprzód i...
      czyż nie czas skonczyć z niezawisłością sądów i z imunitetami, pod przykrywką
      tych pierwszych wydaja takie kretyńskie decyzje jak ta, a swoją głupote
      niedouczenie i niekompetencje kryją pod płaszczem imunitetów.
      • Gość: JB ? IP: 212.87.244.* 12.07.06, 22:31
        Czy w tym kraju jeszcze może być coś normalnego. Po której stronie Bugu my
        żyjemy?
      • Gość: Artur R Re: Sąd puścił wolno pijanego kierowcę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 22:31
        A Ja sie ciesze ze mamy takcih sedziow w czestochowie przynajmniej wiem ze za
        jazde na gazie nic mi nie grozi :)
    • Gość: abor Nie sąd, a asesor! IP: *.prenet.pl 13.07.06, 03:53
      Nie sąd wypuścił na wolność potencjalnego mordercę, a sędzia! I nie sędzia, a
      asesor! Czyli zaledwie sądowy urzędnik świeżo po /bywa ukończonych w systemie
      gdańskim*/ prawniczych studiach i zatrudniony w sądzie na czas określony! Który
      w większości cywilizowanych państw świata, sędziemu czyści togę i nosi za nim
      teczkę z aktami! A funkcja sędziego jest ukoronowaniem prawniczej kariery
      dobrego jurysty! Jaki sąd, tacy asesorzy! A jaki sąd w Częstochowie, każdy
      widzi! Ostatni w ostatnim rankingu polskich sądów! Najważniejsze, oby w końcu
      Ziobro dobrał się do tyłka Morejskiej i Myrdy?! Czego obydwojgu i polskiemu
      wymiarowi sprawiedliwości, należy szczerze życzyć! /*gdański system studiów
      prawniczych-egzamin wstępny i kolejne sesje zaliczane na telefon prezesa
      najbliższego sądu/
      • Gość: asesor Re: Nie sąd, a asesor! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.06, 07:53
        Widzisz Abor, żeby zostać asesorem sądowym należy:
        ukończyc studia, zdać egzamin na aplikację, zostac na nią przyjętym, odbyć
        aplikację i najważniejsze zdać państwowy egzamin sędziowski - a zapewniam Cie
        ze nie jest to łatwe- więdz nie bredź glupot że asesor jest tylko byle
        urzędniczyną skoro nie wiesz dobrze??

Aaaa i żeby nie było. Nie bronię tutaj sędziego ani jej decyzji-dla mnie to
        równiez jest skandal.
    • Gość: Gośc Re: Sąd puścił wolno pijanego kierowcę IP: *.juranet.czest.pl 13.07.06, 06:08
      Albo obiecał łapówkę albo miał "znajomości"
    • Gość: zzz Jawna korupcja w sadach !!! IP: *.gre.pl / 212.160.86.* 13.07.06, 07:32
      I nie mowcie ze sady nie sa skorumpowane, bo sie po prostu osmieszacie !!!
      • Gość: Iwona Re: Jawna korupcja w sadach !!! IP: *.34.pl / 80.51.236.* 13.07.06, 07:38
        A mnie zastanawia, czy zostaną wyciągnięte jakiekolwiek sankcje dyscyplinarne
        wobec Pani asesor ??
        Bo w innych zawodach jeśli nastąpi /załóżmy/ pomyłka, to skutki mogą być ogromne.
        A czy asesor może od tak sobie robić co się żywnie podoba a inny sędzia
        przyznaje, że tak być nie powinno więc co to jest, CYRK jakiś czy coś innego ??
        • Gość: fiu fiu Re: Jawna korupcja w sadach !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 21:40
          Znam Panią sędzię o której jest mowa w tym artykule. To znakomity prawnik i
          sprawiedliwy sędzia. Skoro nie zastosowała aresztu to widocznie nie było ku
          temu podstaw. A stronie niezadowolonej, w tym przypadku prokuraturze, służy
          zażalenie na tę decyzję. Na tym polega funkcjonowanie sądów na całym świecie,
          nawet gdy ktoś wyda niesłuszną decyzję to zawsze jest możliwośc jej kontoli
          przez sąd wyższej instancji. ja osobiście nei chciałbym aby wyroki podlegały
          jedynei kontroli redaktorów i forumowiczów.
    • Gość: Sasza Re: Sąd puścił wolno pijanego kierowcę IP: *.hcz.com.pl / *.hcz.com.pl 13.07.06, 08:16
      Debilne Państwo to i DEBILNY sąd
      • Gość: Tom Re: Sąd puścił wolno pijanego kierowcę IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 13.07.06, 08:46
        Uważaj Sasza, oj uważaj! Obraziłeś majestat niezawisłego sądu - jednej z
        podstaw IV RP! Musisz się teraz ukrywać. Co zrobisz gdy przyjdą nocą, dziobami
        w drzwi załomocą?
    • sajm Re: Sąd puścił wolno pijanego kierowcę 13.07.06, 08:32
      A ja uwazam, ze to bez sensu aresztowac człowieka w tej sprawie, natomiast xle
      się stało że nie zastosowano dozoru policyjnego.
      Jazda po pijanemu to oczywiście zbrodnia, ale innego rodzaju niz rozbój,
      kradzież, czy gwałt.
      a nie ma gwarancji, ze w takiej sytuacji aresztowany nie siedziałby w jednej
      celi z kimś takim, co zdecydowanie negatywnie odbiłoby się na i tak wątłym
      morale sprawcy.
      Poza tym tymczasowy (np. 3 miesieczny ) areszt sporo by nas wszystkich
      kosztował.
      • Gość: Ner Re: Sąd puścił wolno pijanego kierowcę IP: *.man.czest.pl 13.07.06, 09:47
        Zgadzam się z Tobą, jestem wrogiem jazdy po pijanemu, ale zdecydowanie wolę, aby w więzienu siedzieli bandyci, a nie idioci.
        Kretyna jeżdŻącego po pijanemu należy przywiązać do wytrzeźwienia na pl.Biegańskiego, zarekwirować samochód i zlecić 1000 godzin prac na rzecz miasta(a jest co robić),podać imie nazwisko i adras do wiadomości publicznej.
    • Gość: gg Re: nie sędzina a sędzia GŁĄBIE !!! IP: *.prenet.pl 13.07.06, 08:34
    • Gość: Adam Nagłosnijmy tę sprawe!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 08:43
      Apeluje do kazdego kogo razi kolejna taka decyzja w czestochowskim sadzie o
      wysłanie maila w tej sprawie do Min. Ziobro, wiem jak takie sprawy wygladaja u
      nas z zycia....

e-mail: biuro@ziobro.krakow.pl
    • Gość: Mariusz K Re: Sąd puścił wolno pijanego kierowcę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 09:26
      Dzowniłem wlasnei do biura Min. Ziobro ale podali mi informację ze musze sie
      skontaktowac z Andrzejem Romankiem, oto adres

Gabinet Polityczny Ministra

Szef Gabinetu Andrzej Romanek
      tel. 52 12 746

adres e-mail: gpm@ms.gov.pl
    • Gość: Paweł Re: Sąd puścił wolno pijanego kierowcę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 11:08
      I dobrze niech wypuszczaja przeciez jest lato i kazdy moze wypic zimne piwko
      przed jazda:)
    • Gość: kubus Re: Sąd puścił wolno pijanego kierowcę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 11:32
      czytam wszystkie posty i widze że populizm PIS-u i ministra Ziobro ma sie
      nieżle. muszę stanąc w obronie Sądu. jestem prawnikiem i decyzja Sądu jest jak
      najbardziej słuszna, wbrew temu co pisze gazeta i mówi wszechwiedzący sedzia
      Tusinski /swoja droga nierozumiem dlaczego Gazeta zapytała o opinie sedziego z
      sądu okregowego z wydziału karnego rozpoznawczego przeznaczonego do
      rozpoznawania spraw w I instancji a nie sedziego w wydziałi II odwoławczego,
      który będzie rozpoznawał zażalenie na decyzje Sądu, może dlatego, że nikt z
      tego wydziału nie chciał komentować tej sprawy, ciekawe też czy Pan sedzia
      zapoznał sie z akatmi sprawy nim wydał komentarz co powinen jako "doświadczony"
      sedzia miec we krwi/.
      Wracają do sedna sprawy środek w postaci tymczasowego aresztowana zgodnie z
      naszym prawem jest środkiem wyjątkowym, który nalezy stosować jedynie w
      sytuacjach ostatecznych kiedy wiadomo, że podejrzny bedzie utrudniał
      postepowania /poprzez mataczenie lub inne sposoby/, nadużywanie tego środka w
      ostatnim czasie stało sie plaga polskiego wymiaru sprawiedliwosci. nie można
      zawsze stosowac aresztu wobec podejrzanego, kiedy tylko zechce prokuratura bo
      bedzie to nasze państwo kosztowac setki tysięcy euro po przegranych procesach
      przed Europejskim Trybunałem Praw Człowieka /ostatnia sprawa przeciwko polsce
      zakończyła sie własnie odszkodowaniem 200 tys euro dla oszusta, który oszukał
      ludzi na 10 tys zł. a w ocenie ETPCz siedziała bezpodstawnie/. za błędy
      prokuratury bedziemy płacić my wszyscy.
      Do historii czestochowskiej prokuratury przechodzą sprawy w ktróych wnioskuje
      sie o areszt dla pijanych rowerzystów :). co może budzi śmiech i politowanie.
      gazeta powinna zastanowic sie co pisze i w jakim tonie żeby nie podsycać
      populizmu. owszem trzeba walczyc z pijakami za kierownica ale trzeba to robic z
      głowa.
      w sprawie o której pisze gazeta skończy sie zapewne wyrokiem na 2 lata w
      zawieszeniu /chodzi o złamanie art 177 par. 1 kk i 178 kk, ktory dotycz mniej
      powaznych obrażeń ciała/ i długim zakazie prowadzenia pojazdów z ewenutalną
      wysoką grzywną. niestety w polsce nie ma systemu prac społecznych które dla
      niektorych byłyby dużo bardziej dolegliwą karą. może Pan redaktor spróbuje
      wyjaśnic jak w polsce jest wykonywana kara ograniczenia woloności. kara ta nie
      jest wykonywana bo przepisy sa martwe. nie ma gdzie kierowac tych ludzi.
      jedna uwaga co do wypowiedzie o dziecku na rowerze to myśle że w takiej
      sytuacji Sąd postapił zupełnie innaczej bo i stan faktyczny byłby inny.
      ciekawe czy gazeta bedzie śledzic ta sprawe i napisze jaka decyzje podjął Sąd
      II instacji /"doświadczeni sędziowie"/ i czy przyzna sie błedu jesli Sąd
      utrzyma w mocy to postanowienie.
      • Gość: luna Re: Sąd puścił wolno pijanego kierowcę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.06, 11:54
        gratuluję odwagi i znajomości prawa, obiema rękami podpsuję się pod tym , a pan
        redaktor niech najpierw przejdzie ptzyspieszony kurs prawa a potem w tak
        beznadziejny sposób komentuje takie orzeczenia
    • Gość: luna Re: Sąd puścił wolno pijanego kierowcę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.06, 11:45
      ludzie a zniacie akta, okoliczności sprawy, powody, dla których zapadla taka
      decyzja, czy może pan mamon wie o wszytskim najlepiej, niech on się najpierw
      nauczy poprzwnie pisać po polsku
    • Gość: kkk Re: Sąd puścił wolno pijanego kierowcę IP: 80.54.171.* 13.07.06, 12:30
      czyli jak ja bym spowodowała wypadek i nie byla bym pijana to bym poszła do
      więzienia ale ak bym miała pare % to bym nie poszla dobre PARANOJA ! pewnie
      w lape dostała albo p sędzinie sie gadac nie chciało :
      • Gość: kubus Re: Sąd puścił wolno pijanego kierowcę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 13:41
        jesli w wypadku zabijesz człowieka to pewnie bedziesz siedziec jesli to była
        twoja wina. jesli natomiast spowodujesz u niego obrażenia ciała o ktorych mówi
        art 177 kk. par 1 czyli obrazenia ciała powyżej dni 7 ale nie cięzki uszczerbek
        na zdrowiu to nie bedziesz siedziec, najwyzej dostaniesz zawiasy, grzywne i
        zakaz prowadzenie pojazdów /chociaż też nie zawsze/.polecam lekture kodeksu
        karnego wszystkim na tym forum bo niestety nieznajomość prawa szkodzi jak
        mówili rzymiamie.
      • Gość: golumn Re: Sąd puścił wolno pijanego kierowcę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 13:47
        sędzina to żona sedziego a nie kobieta sędzia. język polski sie kłania.
    • a1b2c3d49 Re: Sąd puścił wolno pijanego kierowcę 13.07.06, 12:45
      Jak moze człowiek wyksztalcony, na tak odpowiedzialnym stanowisku nie potrafic
      odpowiednio zinterpretowac, tak ewidentnego przypadku?!Chyba ,że kierowca był
      w stanie pomrocznosci jasnej?.(a moze sędzia)
      • Gość: Kaka Re: Sąd puścił wolno pijanego kierowcę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.06, 13:07
        Tym prawniczym belkotem nie przekonasz ludzi ,ze decyzja sadu byla sluszna.
        Ludzie chca sprawiedliwosci a nie sypania paragrafami ...
        • Gość: ??? Re: Sąd puścił wolno pijanego kierowcę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 13:21
          sąd ma zawsze rację gdyż jest niezawisły tu mamy pewnie z (drugim w Polsce)
          swiatowym przypadkiwm pomroczności jasnej( u kogo?).Szkoda bo ,że nie podano
          danych delikwenta ,a to ciekawe dla celów poznawczych.
        • Gość: kubus Re: Sąd puścił wolno pijanego kierowcę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 13:46
          kolejny przykład czytania bez zrozumienia tekstu czyli powszechnej przypadłosci
          polskiego społeczenstwa. proponuje lekture kodeksu karnego i orzeczen Sądu
          Najwyższego moze też ewentualnie Europejskiego Trybunału Praw Człowieka to
          zrozumiesz ten "bełkot". pamieta nieznajomosc prawa szkodzi jak mawiali
          rzymianie. a co do sprawiedliwości to powiedź mi co to jest. w jakim sensie
          tego słowa. powszechnie rozumiane społeczne odczucie sprawiedliwosci, czy moze
          sprawiedliwosci rozumianej jako realizowanie obowujązującego prawa. bo jesli w
          tym drugim to decyzja Sądu była jak najbardziej prawidłowa i zgodna z prawem.
          • Gość: ??? Re: Sąd puścił wolno pijanego kierowcę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 14:23
            for.kubus Ty nie rozumiesz tematu forum i stąd ten "Twój bełkot" tematem nie
            jest kwestionowanie wyroku niezawisłego sadu lecz brak akceptacji społecznej dla
            kierownia pojazdami pod wpływem alkoholu/srodków odurzajacych/ przez obywateli
            bez względu na ich status! Wg Twojego postu przypisanego do mojego wpisu Ty
            gradujesz ludzi na tych co mogą jeżdzić po pijaku i w pomroczności jasnej w
            zależności od delikwenta "pleców poparcia". koniec dyskusji z Tobą.
            • Gość: kubus Re: Sąd puścił wolno pijanego kierowcę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 15:17
              nie to ty nie rozumiesz. gazeta i minister ziorbo sieja populizm a wy nie
              zastanawiacie sie nad konskewencjami tego populizmu.polskie prawo nie pozwala
              na dowolne aresztowanie ludzi /na szczescie /. ja także jestem zdecydowanym
              przeciwnikiem jazdy po pijaku. ale walka z tą plaga nie powinna byc prowadzona
              takim środkami bo za pół roku nie bedzie gdzie wsadzać ludzi stanowiących
              większe zagrożenie. czestochowski areszt śledczy jest drugim najbardziej
              przepełnionym aresztem w polsce. sa bardziej efektywne sposoby karania o czym
              wiedzą juz dobrze na świecie. niestety nasi politycy wolą rzucać efektowane
              hasła niż zastanowic sie jak wprowadzic system prac społecznych /o czym juz
              ktos wspomniał na tym forum/.
              pondto trzeba zmienic mentalność społeczeństwa. zastanówcie sie czy ktoś z
              waszych znajomych nie jechał kiedyś na podwójnym gazie, a wy dalej z taką osobą
              utzymujecie kontakty, może gdy takie osoby były skazywane na banicje społeczna
              nie byłoby tego problemu.
              a co sprawiedliwości to moze zgodnie z waszym tokiem rozumowania proponuje
              wprowadzić stary dobry lincz, który pozwoli wam zaspokoic potrzebe
              sprawiedliwości. tylko pytam kto bedzię decydowała co to jest sprawiedliwość.
              minister ziobro razem z tłumem ??
              tylko jestem ciekaw czy gdyby ktos z forum spowdował wypadek na trzeźwo, to czy
              zdarzyłby wytłumaczyć tłumowi, że jest trzeźwy. a nawet jesli był trzeźwy to
              czy np nie przekroczył znacznie prędkości. każdy kto prowadzi samochód łamie
              czesciej lub rzadziej przepisy, niektorzy szczególnie rażąco, i te przypadki
              można porównać do jazdy po pijaku. zastanów sie człowieku ile ostatnio razy
              przekroczyłes dozowolne w miescie 50 km/h. tacy kierowcy rajdowcy stanowia taki
              sam problem jak pijacy za kierownica. podobnie jak wprzedzający na przejściu
              dla pieszych, "na trzeciego", na skrzyżowaniach itp itd. oni powodują wiecej
              wypadków niż pijacy. czy ich też wsadzać bezwzględnie do aresztu na czas
              postępowania przygotowawczego.
              na marginiesie zauważe, że na forum nikt nie pisze rzeczowo tylko piszecie
              bzdury o łapówkach i układach nie mając jednoczesnie pojecia pojecia jak
              wygląda praktyka orzekania w sadach i kontrola orzeczen. wierzcie lub nie ale
              to orzeczenie zostanie gruntownie sprawdzone przez sad odwoławczy i ciekawy
              jestem czy zostanie zmienione. chyba raczej nie i ciekawe czy wtedy gazeta też
              napisze o niedoświadocznych sędziach.
              • Gość: Stanczyk Re: Sąd puścił wolno pijanego kierowcę IP: *.strefa.com / *.profiline.pl 13.07.06, 16:47
                szanowny kubusiu
                szkoda pana wysilkow, wiekszosc glosow na forum to ryki populistycznych
                baranow, ktorzy i tak nie potrafia odszukac a nawet zrozumiec tego co pan pisze
                zyczmy im zatem przytulnej celi "z kudlatym" bez wzgledu na to co jest w akyach
                sprawy i czy ustawodawcza przewidzial przeslanki do tymczasowego aresztowania
                czy tez nie. moim zdaniem tlumaczenie tego kmiotom nie ma sensu, zawsze beda
                mogli z celi wyslac maila do ministra sprawiedliwości
                • Gość: Baran Re: Sąd puścił wolno pijanego kierowcę IP: *.prenet.pl 14.07.06, 22:56
                  Proszę nie obrazać Baranów.
    • Gość: koles ja to bym mu manto spuscil IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.06, 13:39
      tak jak jednemu co ostatnio wjechal mi w dupe samochod do kasacji a on mi
      wrzuty robil i dostal po lbie a ja moze dostane wyrok za pobicie a i w dupie to
      mam jeszcze raz bym mu wpie..l z mila checia
    • Gość: TERAL Re: Sąd puścił wolno pijanego kierowcę IP: *.cn.com.pl / *.cn.com.pl 13.07.06, 13:41
      po takim orzeczeniu hmm sędziny - nalezy natychmiast poprzez odpowiednie
      urzedy sprawdzić stan majątkowy tej ........ bo takie orzeczenia z regóły
      kosztują i przy takim nastawieniu ogólnopolskim do pijanych kierowców to są
      kpiny ze wszystkiego co reprezentuje ta pani - chyba że czuje się nie do
      ruszenia to jeszcze lepiej , bo oznacza to jeszcze grubszą aferę
    • Gość: Emeryt Re: Sąd puścił wolno pijanego kierowcę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.06, 15:32
      Ubolewam nad faktem ,że p. Sędzia lub ktoś jej najbliższy ... nie został
      poszkodowany w tym zdarzeniu. Przesłanka , przesłankami a rzeczywistość niesie
      swoje. Pan Minister Żobro miał rację mówiąc o rozwadze , wyroków Sądu.Bez urazy
      ale mym zdaniem to te trzy promile to normalność rodzinna dla p. Sędziny.
    • Gość: lj Re: Sąd puścił wolno pijanego kierowcę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 15:39
      Dla wszystkich łosi, którzy sie znają na prawie, medycynie i hiromancji. Może
      zamiast pisać do MS, byście coś poczytali i sami zostali asesorami, czyli
      takimi tam urzędasami. I wtedy już tylko same słuszne orzeczenia będą w
      Częstochowie. Poproście też dziennikarzy z GW, to wam będą doradzać (a może
      nawet wydawać za was, ja byście się zmęczyli, jak wydawać zawsze słuszne wyroki.
    • Gość: here_i_am Re: Sąd puścił wolno pijanego kierowcę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 17:11
      a ile pani sędzina wzięła w łapę ??
      • Gość: zyta Re: Sąd puścił wolno pijanego kierowcę IP: *.centertel.pl 13.07.06, 18:15
        Jestem przekonana,że po takim skomasowanym ataku pani sędzia następnym razem
        zastosuje areszt nawet jak ktoś po pijaku bedzie prowadził rower. Życzę ci
        żebyś to był ty. Wesołego pobytu z "kudłatym"
        A tak na serio - tymczasowy areszt to nie k a r a . Jakkolwiek naganne jest
        postępowanie pijanego kierowcy - to powinnien ponieść jego konsekwencję p o
        wydanym wyroku skazującym. Areszt stosuje się w zupełnie innym celu-ma zapewnić
        prawidłowy tok postępowania przygotowawczego.
        • Gość: kubus Re: Sąd puścił wolno pijanego kierowcę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 18:35
          pełne poparcie
    • Gość: CZŁOWIEK Re: Sąd puścił wolno pijanego kierowcę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 19:12
      Ja nie jestem prawnikiem, tym bardziej asesorem, nie muszę decydować o życiu i przyszłości ludzi. Nie znam tego pana, może to zły człowiek, może dobry. Może to był jego pierwszy raz jak prowadził "na gazie", może któryś z kolei. Ja tego nie wiem, ani pewnie większość z Was nie ma takiej wiedzy. Czytając wypowiedzi na forum zaskoczyła mnie następująca rzecz. Ja łatwo i bez mrugnięcia okiem większość z Was posłałaby tego człowieka do więzienia, jak szybko też i łatwo został wydany wyrok i kara...
      Jak już wspominałem nie znam sprawcy tego wypadku ani akt sprawy. Ale osoba która zna te akta i poznała na sali podczas posiedzenia aresztowego sprawcę zadecydowała tak a nie inaczej, mówię tu o tak bardzo krytykowanej pani asesor. Pomijam przesłanki prawne z powodu których zapadła taka decyzja, bo myślę, że Pan Kubus starał sie nam to wyjaśnić. Chciałbym powiedzieć, że może ten człowiek ma rodzinę, żonę i dzieci. Może jest jedynym żywicielem tej rodziny. Taka osoba wysłana do wiezienia, tą pracę by straciła. Mamy nie tylko więźnia na naszym (społecznym) utrzymaniu, ale także jego dzieci i żonę. Nie uważam aby i one musiały ponosić karę za występek swego ojca. Po wyjściu z tego więzienia (do którego tak bardzo szybko go wysyłacie) mielibyśmy jeszcze jednego bezrobotnego. Bo nie wiem jak w Częstochowie, ale w reszcie kraju jest dość duże bezrobocie. Myśląc o tym człowieku nie tylko jak o pijaku za kierownicą ale również jako o ojcu i mężu czy synu nawet, można dojść do wniosku, że pani asesor mimo wszystko miała rację, biorąc pod uwagę inne okoliczności nie tylko jeden dzień, wieczór, godzinę, czy chwilę z życia tego pana. Może jestem naiwny ale wierzę, że był słuszny powód prawny czy społeczny takiej decyzji.

Jeżeli kiedyś nie daj Boże któremuś z Państwa powinie sie noga i stanie przed sądem. To życzę Państwu, aby ktoś nie pochopnie i nie pod naciskiem opinii publicznej Was oceniał, ale brał pod uwagę wszystko i nie bał się krytyki gazet...
      • Gość: Kaka Re: Sąd puścił wolno pijanego kierowcę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.06, 19:39
        A moze poszkodowany tez byl jedynym zywicielem rodziny ? I co ?on teraz lezy w
        szpitalu ,nie pracuje ,a to pijane bydle cieszy sie wolnoscia i smieje sie z
        wymiaru sprawiedliwosci.
        W Polsce niestety sprawca ma wiecej praw niz ofiara .
      • Gość: ??? Re: Sąd puścił wolno pijanego kierowcę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 19:43
        w krótkiej rozprawie z p."kubasem" chciałem naświetlić moje stanowisko do
        "faktu" które zakończyłem koniec dyskusji.ale po tym poście podejmę ją jako
        obywatel-kierowca ,i również nie abstynent.Wg mnie sad postapił tak jak to
        uwazał za stosowne , tłumaczenie pijanego kierowcy przez forumowiczów jest
        całkowitym błedem ,dla mnie i wydaje mnie się ,że wielu innych jest obojętne
        czy pijany kierowca jest księdzem,biskupem,posłem,senatorem,papiezem,prezydentem
        ,policjantem,itd.....itd. ma ponieść konsekwencje swojego czynu zabronionego
        prawem/jazda pod wpływem srodków odurzających/.Nie wymyślać dla jakiegoś
        terenoweo czy swiatowego prominenta szczególnych praw.!

inną kwestia jest jazda duktem,ścieżką dla rowerów,chodnikiem rowerzystów po
        piwie i karanie ich utratą prawa jazdy na samochód. Wolę pijNEGO ROWRZYSTę
        -TIROWCA NA śCIEżCE ROWEROWEJ NIż KSIęDZA w AUDI PO DRINKACH na kazdej drodze.
        • Gość: Oczko Re: Sąd puścił wolno pijanego kierowcę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 20:02
          Ja nie sądzę, że CZŁOWIEK chce tłumaczyć pijanego kierowcę, bo nie ma dla niego tłumaczenia i czeka go kara, która powinna być i na pewno będzie. Tu chodzi o to czy taką osobę należy zawsze aresztować jeszcze przed wydaniem wyroku, bo to na tym polega areszt, że ktoś już siedzi przed wydaniem wyroku.
          • Gość: zdziwiona Re: Sąd puścił wolno pijanego kierowcę IP: *.strefa.com / *.profiline.pl 13.07.06, 21:02
            jestem zdziwiona i zszokowana wiekszoscia wypowiedzi osob komentujacych.
            cechuje was przekonanie o waszej nieomulosci, o tym ze wy wiecie wszystko
            najlepiej. chaialam podkreslic, iz asesor to osoba o bardzo gruntownym
            wyksztalceniu (o czym juz kotos wspomnial na forum ) wiec moze nalezaloby sie
            wykazac odrobina zaufania do wiedzy tej osoby. zapominacie iz areszt nie jest
            kara. nie ma on zastepowac kary. osoby ktore maja problem z "prawniczym
            belkotem" moze zrozumeja, ze przepisy bardzo jasno i konkretnie mowia kiedy
            mozna stosowac areszt, a kiedy nie. moge im obazowo powiedziec, ze areszt sluzy
            temu, aby osoba, co do ktorej "przypuszcza sie", ze jest przestepca (bo winnym
            jest z chila prawomocnego wyroku skazujacego) nie utrudnila postępowania. a
            mozliwe przypadki owego utrudniania sa w kodeksie wymienione i musza zaistniec
            w danej sprawie. pani asesor znala akta sprawy i cala sytuacje. bedac
            prawnikiem jestem tez pewna, ze zna tresc przepisow ktore dotycza tymczasowego
            aresztowania i z pewnoscia nie podjelaby decyzji sprzecznej z prawem, a
            przeciez tak ma orzekac. to ze areszt nie zostal zastosowany nie oznacza iz
            osoba ewentualnego sprawcy nie poniesie kary, w tym moze i kary bezezglednego
            pozbawienia wolnosci, ale podstawowe zasady prawa obowiazujacego w jeszcze w
            Polsce wymagaja uczciwego i sprawiedliwego proces. ja w kazdym razie tylko w
            takim kraju chce mieszkac. uwazam za niedopuszczalne i krzywdzace dla osoby
            pani asesesor wypowiedzi o lapówce. te osoby nie wiedza co mowia i moze
            zastanowiliby sie jaka krzywde mozna wyrzadzic komos bezpodstawnymi
            wypowiedziami tej tresci. jesli trudno im sobie to wyorazic to niech pomysla,
            ze sami postepuja uczciwie, zogdnie z prawem i sumieniem a inni bez zadnych
            podstaw ku temu wypowiadja pod ich adresem stwierdzenia o przyjeciu lapowki.
            gdy juz sobie o tym pomyslicie mam nadzieje, ze bedziecie bardziej ostrozni w
            swoich osadach tym bardziej ze nie popartych zadnymi merytorycznymi
            argumentami. moze tez wtedy, w co z przykroscia watpie, przyjdzie wam do glowy
            mysl, ze pani asesor postapila zgodnie z prawem i sumieniem. jezeli nadal
            watisie zawsze mozecie skonczyc 5-letnie stdia prawnicze, trzyletnia aplikacje
            sadowa i zostac asesorem, a jesli wytrzymacie 4 "wspaniale" lata asesury
            sedzia. wtedy bedziecie czytac niezmiernie merytoryczne artukuly prasowe,
            sluchac wypowiedzi i instrukcji politykow i wedle nich orzekac i wtedy wszystko
            wreszcie w naszym pieknym kraju bedzie ok. ja wtedy jednak wyjade bo bede sie
            bala.
        • Gość: kubus Re: Sąd puścił wolno pijanego kierowcę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 20:31
          nikt nie tłumaczył pijaka za kierownica. ale zupełnie błędne jest arbitralne
          sadzanie ludzi do wiezienia przed wydaniem prawomocnego wyroku. zarówno jako
          prawnik ale jak i jako obywatel tego dziwnego, jakby nie patrzeć państwa,
          cieszę sie, że są jeszcze tacy sędziowie, którzy nie pozwalają na ręczne
          sterowanie wymiarem sprawiedliwości przez ministra sprawiedliwości i wydają
          orzecznie zgodnie z obowiązującym prawem, stanem faktycznym oraz własnym
          sumieniem. dzieki temu może jednak nie zwątpie w wymiar sprawiedlwości, którego
          funkcjonowanie oglądam w praktyce od kilku lat.
          a na marginesie to pijany rowerzysta czasem stwarza zagrożenie nie mniejsze niż
          pijani kierowcy. a jakoś nic nie napisałem o łamaniu przepisów o prędkości i
          wyprzedzaniu czyżby było to ci zbyt bliskie?? :)
      • Gość: kubus Re: Sąd puścił wolno pijanego kierowcę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 20:49
        super post, gratuluje CZŁOWIEKU rozsądku i zdrowego myślenia pozdrawiam
        • Gość: prawniczka Re: Sąd puścił wolno pijanego kierowcę IP: 212.87.244.* 13.07.06, 21:18
          po polsku mowiąc areszt to nie jest kara. areszt trzeba stosowac gdy istnieje
          obawa ze podejrzany jesli sie go nie wsadzi moze utrudnic sledztwo. i w tym
          wypadku widocznie nie bylo potrzeby stosowania aresztu, bo okolicznosci sprawy
          sa jasne. ponaddto aby mozna bylo kogos aresztowac, musza byc spelnione
          odpowiednie zasady z kodeksu postepowania karnego / obawa ucieczki, mataczenia,
          lu zagrozenie wysoka kara - min 8 lat/ tutaj tak nie bylo i prawde mowiac gdyby
          asesor go wsadzila to bezpodstawnie, bo na podstawie jakiego przepisu, jesli te
          podane wyzej przeslanki nie istnialy? sadze ze nie miala wyjscia i podjela taka
          wlasnie decyzje. nie ma to nic wspolnego z tym czy lubi pijanych kierowcow czy
          nie
          kare orzeknie sad gdy facet zostanie postawiony w stan oskarzenia, czyli jak
          prokurator wysle akt oskarzenia do sadu. i te wszystkie hasla o lapowkach i
          nieuctwie sedziow sa zdecydowanie przedwczesne. a kara moze byc wysoka i sobie
          wtedy gosc pojdzie siedziec .
          nie wiem, czy jest ktos kto rozumie roznice, z osob krytykujacych dotychczas
          sędzię?
          staralam sie pisac ak najprosciej:)
          pamietajcie ze s.ad nie wymysla przepisow tylko je STOSUJE. odpowiedzialnosc za
          glupie przepisy ponooszą nasi kochani ustawodawcy, ale to inna bajka
          • Gość: Romix Re: Sąd puścił wolno pijanego kierowcę IP: 195.189.52.* 13.07.06, 22:36
            Dobrze jest czytać teksty ze zrozumienieniem. W artykule nie bylo nawoływania
            do zamknięcia pijanego kierowcy, ani opinii dziennikarzy tylko glos
            prokuratury i policji. Byla mowa,ze nie zastosowano najmniejszych sankcji.
            Ponad 3 promille alkoholu to nie wynik wypicia jednego piwa. T o jakieś pół
            litra na leb albo efekt alkoholowego ciągu. I mimo to usiadł za kierownicę.
            Nie wiedział co robi? Jesli tak to gorzej dla niego. Fakt, nie zabił czlowiek,
            choc wsiadajac za kierownicę po takiej dawce alkoholu powinien wiedzieć, ze
            auto może byc w jego rękach narzędziem zbrodni.Myslę ,ze choćby grzywna na
            poczet przyszłej kary podziałałaby prewencyjnie. Dlatego zgadzam się z opinią
            cytowanego wa artykule doświadczonego sędziego, że sędziowie nie mogą żyć w
            oderwaniu od rzeczywistości społecznej. Zero tolerancji dla pijaków na drodze,
            bo dla takiego zachowania nie powinno być krzty wyrozumialości. I kierowcy
            zanim sięgną po kieliszek piwnni miec tego całkowitą świadomość że moga iśc do
            puchy i to przed wyrokiem. Jeśli społeczeństwa nie da sie wychować , to trzeba
            wziąć za ryj. A co dp braku przesłanek mataczenia. NIgdy nie ma pewnosci, ze
            jak jedno się facetowi udalo to nie będzie kombinował dalej.Że to pil
            kropelki,albo alkomat byl zesputy. Nie takie przekrety sale sadowe widzialy.
            • Gość: ktoś Re: Sąd puścił wolno pijanego kierowcę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 22:55
              Dozór policyjny i inne środki zapobiegawcze moze stosowac Prokurator i do tego Sąd nie jest mu potrzebny. Skoro jak mowa w artykule wniosek Prokuratora obejmował tylko zastosowanie aresztu to tylko o tym sąd orzekał, czy stosowac areszt, czy nie. Prokuratura zamiast skarżyć się na sąd może sobie sama zastosowac dozór albo poręczenie majątkowe... A może by ktoś zapytał dlaczego tego nie zrobili skoro uważają, że jest taka potrzeba??
              • Gość: co racja to racja Re: Sąd puścił wolno pijanego kierowcę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 23:01
                No a jakby tak zapłacił jakąś kasę to i państwo nie musiałoby go utrzymywać ani jego rodziny...
              • Gość: kaziu Re: Sąd puścił wolno pijanego kierowcę IP: 195.189.52.* 13.07.06, 23:53
                Bo minister Ziobro kazał prokuratorom w stosunku do takich kierowców
                wnioskować wyłacznie o areszty.
            • Gość: ktoś Re: Sąd puścił wolno pijanego kierowcę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 23:15
              Dobrze jest czytać ze zrozumieniem :) -Skandalicznie orzeczenie zapadło w środę w częstochowskim sądzie.- to cytat. Jeżeli to nie jest opinia dziennikarza, to co to jest???
            • Gość: xyz Re: Sąd puścił wolno pijanego kierowcę IP: *.centertel.pl 14.07.06, 00:06
              Do Romixa
              To o czym piszesz to nie mataczenie ale zwykła linia obrony. Zawsze można sobie
              wymyślić kropelki albo nawet ratowanie babuni przed pożarem - to prawo k a ż d
              e g o oskarżonego-osobną kwestią jest, czy Sąd uwierzy w takie bajki, ale to
              już ryzyko oskarżonego. A mataczenie to działanie niezgodne z prawem-jak
              wywieranie nacisku na świadków żeby zmienili zeznania itp. Aha - i siadając za
              kierownicą po pijaku możesz być co najwyżej sprawcą występku a nie zbrodni. Ale
              rozumiem że "narzędzie zbrodni" bardziej literacko brzmi.
    • Gość: Mori Re: Sąd puścił wolno pijanego kierowcę IP: *.man.czest.pl 14.07.06, 21:34
      Niestety albo atety ale sędzia zastosowała się do przesłanek kodeksowych.
      jak chcecie, żeby było inaczej, to zmiencie kpk.
      Sędzia postąpiła zgodnie z przepisami, poza tym, czy ktos z was czytał akta, zna
      sprawę?
      To nie jest takie hop siup, a wytyczne to byly w PRLu obowiazujace.
      niestety dziennikarze bardzo czesto nie maja pojęcia o prawie a tylko szukaja
      sensacji i moim zdaniem tutaj jest podobnie
      • Gość: xxxxxxx Re: Sąd puścił wolno pijanego kierowcę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.06, 09:54
        i dobrze ze go puścił wy to zaraz byście do wiezienia wszytkich ładowali /
        trzeba znać sprawe z szczegółami zeby można było coś spekulować na ten temat w
        Wy to tylko co za sąd, co my mamy za sędziów zycze wam zeby was za jazde na
        rowerze po piwie pozamykali na 2 lata
        • Gość: ZZZ Re: Sąd puścił wolno pijanego kierowcę IP: 80.48.157.* 16.07.06, 10:05
          Ja znam sprawę i uważam że w tym przypadku posadzenie gościa na trzy miesiące
          do aresztu bardziej skomplikowałoby jego życie prywatne. Gość jest i tak do
          dzisiaj w stresie i boi się wychodzić na dwór. Bardzo tego żałuje i ja to
          gwarantuje że więcej nie siądzie za kierownicą, ani po trzeźwemu ani po
          pijanemu. Więc Ci co nie znają akt sprawy niech się nie wypowiadają. Ja też
          jestem za tym aby karać pijaków za kierownicą. Trzeba jednak poznać sedno
          sprawy aby coś na dany temat się wypowiadać. Sędzia wypuszczając go na wolnośc
          wiedziała co robi. Facet nie kłamał, przyznał się do winy. Zobaczymy co będzie
          na kolejnej sprawie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka