Dodaj do ulubionych

coś pięknego

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 10:51
Czy ktoś widział szkołę podstawową nr 40 mieszczącą się na JP? Jakie wrażenia
odnieśliście?Pamiętam lata jej świetności, teraz to ruina pozbawiona
jakiegokolwiek dozoru i troski.Jest ogrodzona,więc teoretycznie powinna być w
jakiś sposób chroniona przed wandalizmem.Ale koszmarne wrażenie budzą nie
tylko zniszczone przez różnokolorowe mazaje elewacje,śmieci( szkło,zużyte
kondomy,strzykawki),odrapane tynki,okna ,które nie były malowane od lat.Brak
najmniejszej opieki ze strony "gospodarza" i chyba jego bezmyślność
doprowadziła szkołę znajdującą się w centrum miasta do upadku.Nie zrzucajmy
winy na okoliczną młodzież i właścicieli psów.Co gospodarz budynku zrobił,
aby zapobieć takiej sutuacji? Czy uczące się w tej szkole dzieci mają szansę
nauczyć się poczucia piękna? Wątpię.
Obserwuj wątek
    • Gość: absolwent Re: coś pięknego IP: 212.160.86.* 18.07.06, 10:59
      chodzilem tam jakies 30 lat temu i powiem Ci że sprzety to jeszcze chyba mnie
      pamietaja teraz moje dziecko tam chodzi ,jeśli chodzi o poziom nauczania to
      jest Ok natomiast ( w tej chwili juz była ) Pani dyrektor po prostu nie bardzo
      sie starała przed odejsciem na emeryture. Mam nazieje że nowa osoba na tym
      stanowisku bedzie skuteczniej zarzadzała finansami i lepiej je pozyskiwała. No
      ale po miescie krazy plotka że tam jakas wojna o stolki , podsłuchy ,
      nagrywanie rady pedagogicznej itp :))
      • Gość: city dweller Re: coś pięknego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 11:20
        Moim zdaniem to nie tylko kwestia finansowa. To całkowity brak
        odpowiedzialności i obojętność. Wystarczy spojrzeć na szkołę nr 44 na
        Okólnej,która z pewnością dysponuje takim samym przydziałem środków, ale ma
        dobrego gospodarza.
        PS.Jak na ironię,w budynku SP nr 40 mieści się Policealne Studium Ochrony(
        może trochę przekręciłam nazwę)
        • Gość: absolwent Re: coś pięknego IP: 212.160.86.* 18.07.06, 11:43
          Z tego co sie orientuje szkoła cierpiała stale na brak srodków finansowych ,
          jaka była tego przyczyna nie wiem , faktem jest ze odchodzaca Pani dyrektor
          niewiele robila , podobno ma sie zaczac wymiana oken niebawem ale pozyjemy
          zobaczymy
        • Gość: dn Re: coś pięknego IP: *.masterkom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.06, 13:08
          >...która z pewnością dysponuje takim samym przydziałem środków, ale ma
          >dobrego gospodarza.

gospodarz jest jeden - Urząd Miasta
          przydział środków na inwestycje i remonty nie jest jednakowy
          (raz dostaje jedna szkoła, drugim razem inna)
          środki dla SP40 właśnie zostały przyznane (podczas urzędowania odchodzącej
          Pani Dyrektor)
          prace prawdopodobnie rozpoczną się niebawem

P.S na pilnującego terenu ochroniarza, także byłyby potrzebne środki,
          czy nie winić okolicznych mieszkańców?
          jeśli przychodzą po południu z psem na boisko, żeby się załatwił...
          • Gość: city dweller Re: coś pięknego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 14:11
            Jeszcz raz powtarzam, że problem nie polega na braku finansów (to bardzo
            wygodna wymówka), ale o to, aby ktoś po gospodarsku zatroszczył się o budynek i
            teren zielony wokół szkoły.Warto wspomnieć Pana Sławińskiego - zastępcę
            dyrektora szkoły,który perfekcyjnie wypełniał swoje obowiązki. Ale to było
            dawno.A psy zostawmy w spokoju.To też jest temat zastępczy.
            • Gość: dn Re: coś pięknego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.06, 21:28
              >Jeszcz raz powtarzam, że problem nie polega na braku finansów ...

Masz takie wąskie myślenie, cz tylko udajesz?
              Co rozumiesz pod pojęciem "perfekcyjne wykonywanie obowiązków"?
              Uważasz, że dyrekcja za własne pieniądze powinna wyremontować szkołę,
              a także przez 24 godziny jej pilnować?
              Masz rację psy zostawmy w spokoju, to nie ich wina, że mają głupich właścicieli
              Sam piszesz:
              "...mazaje elewacje,śmieci( szkło,zużyte
              kondomy,strzykawki)"
              -myślisz, że niszczą i podrzucają to mieszkańcy innych dzielnic?
              • Gość: kasia26_a Re: coś pięknego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 22:27
                mieszkam za plotem tejze szkoly i cholera mnie bierze.
                mam za plotem boisko podobno do cholery szkolne!!.Co z tego ze jest siadka zabezpieczajaca wpadanie pilek skoro jest za niska. Gowniarstwo wchodzi mi po garazu na moja posesje zeby sobie pilke wziasc- sa na tyle beszczelni.wspinaja sie po siadce od strony szkoly, ciekawe ktoby odpowiadal jakby szczeniak spadl z garazu i noge zlamal?Moj sasiad ma ten sam problem tez po garazu wchodza do niego na podworko.
                kiedys mialam przypadek ze stary chlop otworzyl sobie sam brame i wszedl na podoworko zekomo po pilke bo dziecku wpadla. Kto ma za to oidpowiadac.
                Dyrektorka byla do bani i calkiem dobrze ze odeszla. Chodzilam do tej szkoly za czasow dyrektora klepacza jeszcze ale wtedy boisko bylo od strony Jana Pawla a tu od mojej strony byly ogrodki dzialkowe. Nikt nas, mieszkancow nie pytal sie o zgode wybudowania boiska szkolnego. podobno to kiedys dawno temu jeszcze przed dzialkami byl to plac szkoly ale wszystko jedno: jesli takie cos sie buduje to powinno zapewnic sie srodki zabezpieczajace.
                Bylam u Dyrektorki i rozmawilam z nia a ona na to ze odpowiada za ten " plotek " urzad miasta a szkola tylko administruje . W UM mowia ze to szkoly broszka .
                ile juz pilek bylo zabranych i zaniesionych do szkoly do dyrektorki to glowa mala a ile przecietych nozem......
                Na podworku biega dwulatek a jakby tak dostal w glowe pilka????
                Boisko powinno byc zamykane na czas wakacji i nikt niemialby prawa tam wchodzic. Co za glupie gadanie dyrektorki ze dzieci i tak wejda i tak bo jesli ona zamknie to wandale cos poniszcza. A mnie niszczyli dach i co szkola ma mi zwrocic koszta naprawy?czy koszta ewentualnych zniszczen w przyszlosci?
                skoro nie umia dopilnowac porzadku to powinni skasowac to boisko. Wystrczy jedno od strony jana Pawla tam przynajmniej wypadnie pilka za plot lub na teren sadow a nie ludziom na podworka beda chodzic po dachach
                • Gość: robo Re: coś pięknego IP: *.prenet.pl 18.07.06, 23:17
                  Jasne, boisko powinno byc zamykane na czas wakaci, biedna idiotko, a dzieci które siedzą w domu powinny się szlajać i ćpać albo myśleć, o "innych ciekawych" możliwosciach spędzania wolnego czasu, najwazniejsze to patrzeć we własny ogródek.
                  • Gość: kasia26_a Re: coś pięknego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 01:40
                    a pewnie ze wazny jest moj ogrodek, moja posesja i zdrowie mojego dziecka kretynie.po drugiej stronie szkoly tez jest boisko niech tm sobie graja albo skoro nie umia kopac pilki to niech graja w szachy to napewno lepiej im na rozum zrobi.a nikt nie bedzie lazic po dachu i go niszczyc.Chyba ze chcesz byc sponsorem tych dzieciakow to zapraszam na pokrycie strat.
                    • Gość: dn Re: coś pięknego IP: *.masterkom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.06, 07:53
                      >skoro nie umia kopac pilki to niech graja w szachy to napewno lepiej im na
                      >rozum zrobi

-"na rozum" może, ale na rozwój fizyczny nie,
                      potrzebne jest jedno i drugie
                      -nie pamiętasz już, jak chodziłaś do szkoły i grałaś w piłkę?
                      chyba nie (to widać także po błędach w wypowiedzi}
                      -za 4 lata Twoje dziecko pójdzie do szkoły, zabronisz mu grać w piłkę?
                      -z problemem zbyt niskiego ogrodzenia zwróć się do właściciela budynku
                      i terenu szkoły, czyli do Miasta
                      • Gość: dn Re: coś pięknego IP: *.masterkom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.06, 07:56
                        jeszcze jedno:
                        przecinanie piłek nożem nie poprawi kondycji finansowej szkoły
                        • Gość: kasia26+a Re: coś pięknego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 21:08
                          nie pilke szkolna wrzycaja za ogrodzenie tylko inne dzieciaki, i wtedy kiedy szkola juz nie ma zajec. W trakcje lekcji WF nigdy cos takiego sie zdarzylo. Juz to widze jak nauczyciel pozwala uczniowi wspinaczke na budynek.
                          Owszem gralam w pilke i cala klasa tez grala na zajeciach i nie wrzucalismy nikomu pilki na podworko .
                          I wiesz co, nie badz takim polonista bo osoby ktore maja problemy z pisaniem na klawiaturze tez sie zdarzaja. Nie badz taki najmadrzejszy.

Nie wyobrazam sobie zeby przechodzic do sasiada po pilke przez plot.
                          Nie wiem czy wiesz ale slyzy do wchodzenia na podworko furtka i na niej jest dzwonek, ale widze ze jestes z blokowiska i nie znasz slowo furtka, nie wiesz do czego sluzy.....
                          • Gość: dn Re: coś pięknego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.06, 22:20
                            > nie pilke szkolna wrzycaja za ogrodzenie tylko inne dzieciaki

no to horror, jeśli faktycznie wrzucają Ci za ogrodzenie dzieciaki to zgłoś na
                            policję

> W trakcje lekcji WF nigdy cos takiego sie zdarzylo

już pisałem, że po godzinach funkcjonowania szkoły dyrekcja nie jest w stanie
                            pilnować terenu

> I wiesz co, nie badz takim polonista bo osoby ktore maja problemy z pisaniem
                            > na klawiaturze tez sie zdarzaja

zdaję sobie z tego sprawę, ale jeśli ktoś potrafi to przeczyta co napisał i
                            poprawi zanim wyśle

> Nie wiem czy wiesz ale slyzy do wchodzenia na podworko furtka i na niej jest
                            > dzwonek, ale widze ze jestes z blokowiska i nie znasz slowo furtka, nie wiesz
                            > do czego sluzy.....

przyznam, że z dzwonkiem na furtce jeszcze się nie spotkałem,
                            natomiast przycisk uruchamiający dzwonek zazwyczaj usytuowany jest na
                            słupku przy furtce i wiem do czego on służy

znam również słowo furtka i wiem do czego ona służy - z czego wywnioskowałaś
                            że przechodzę przez ogrodzenie?
            • Gość: gość12 Re: coś pięknego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.06, 22:43
              "-------------------------------------------------------------------------------
              -
              Jeszcz raz powtarzam, że problem nie polega na braku finansów (to bardzo
              wygodna wymówka), ale o to, aby ktoś po gospodarsku zatroszczył się o budynek
              i
              teren zielony wokół szkoły.Warto wspomnieć Pana Sławińskiego - zastępcę
              dyrektora szkoły,który perfekcyjnie wypełniał swoje obowiązki. Ale to było
              dawno.A psy zostawmy w spokoju.To też jest temat zastępczy.
              "
              Gratuluje wypowiedzi osoby która to pisałą :)
              Wszystko wina ludzi a może dzieci są żywe i robią co chcą :) i nawet najwyższy
              płot ich nie powstrzyma , ale to za trudne dla niekturych ludzi :):)

Jednym cytatem załatwić można wszystko:

"NIe pamięta wół jak cielęciem był"

P.S. przywołując stałych godspodarzy troszke chyba jesteśmy oderwani od
              rzeczywistości !!:)
              czasy się zmieniają i dzieci(młodzież) też się zmienia , ale to za trudne dla
              niekturych ludzi żeby to zrozumieć !!
        • smurff Re: coś pięknego 18.07.06, 22:18
          Sp44 już nie ma i nie znajdowała się przy ul.Okólnej.Ja tę szkołę skończyłam
          kilka lat temu i widzę wiele pozytywnych zmian/mam tam rodzeństwo/.Z tego co
          słyszałam szkoła przeznaczona jest do remontu,a stare powiedzenie mówi ''z
          pustego i Salomon nie naleje''.
          • Gość: Kaktus Re: coś pięknego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 22:58
            Zgadzam się z przedmówcą. Autor(ka)"Coś pięknego" nie ma pojęcia o realiach
            życia, a zwłaszcza sytuacji w oświacie, za której stan odpowiada wyłącznie rząd
            polski, przyznając środki starczające jedynie na kredę. Dyrektor szkoły ani
            nauczyciele nie powinni zajmować się pozyskiwaniem środkow, szukaniem
            sponsorów - jednym słowem żebraniem. Mają wiele poważniejszych zadań, z których
            wywiązują sie doskonale, bo SP 40 może poszczycić się licznymi osiągnięciami
            uczniów i nauczycieli. Trzeba sprawdzić informacje i pomyśleć, zanim się
            kogokolwiek oszkaluje, bo to nieetyczne i może odwrócić sie przeciwko piszącemu.
            • Gość: robo Re: coś pięknego IP: *.prenet.pl 18.07.06, 23:23
              mylisz się, środki można wykożystac w różny sposób, indolencja obecnej(byłej "pani dyrektor")jest ogromna.
              • Gość: dn Re: coś pięknego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.06, 23:32
                O jakich środkach mówisz?
                Uważasz, że pieniądze na energię elektryczną, ogrzewanie, środki czystości
                i kredę należy wydać na inne cele?
    • Gość: gość Re: coś pięknego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 22:27
      To bolesne !!!
      Szkoły wyglądają jak cały ten kraj.
      Popatrzcie na SP 42, od 20 lat nic w niej nie zrobiono.
      Dzieci w szkołach publicznych uczą się w uwłaczających warunkach, a prywatne są
      dla innych sfer.
      Pomijając wszystko, dyrektorami szkół nie powinni byc nauczyciele. Oni co
      najwyżej powinni być zastępcami ds. nauczania. itp. Można by dużo gadać i
      pisać. Generalnie w tym kraju jest ruina.
    • Gość: Mieszkaniec Re: coś pięknego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 22:33
      Rozumiem, że oburzenie " City Dwellera" wynika z tego, że "mazaje" to dzieło
      dyrekcji, a strzykawki i inne śmieci - efekt jej rozrzutności.
      • Gość: robo Re: coś pięknego IP: *.prenet.pl 18.07.06, 23:27
        ciekawe co zrobi "sucha", jak wygra konkórs.
        • Gość: dn Re: coś pięknego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.06, 23:42
          poprawi Twój błąd ortograficzny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka