Dodaj do ulubionych

wybory samorządowe

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.06, 11:07
jakie są obecne kryteria startu w wyborach samorzadowych? jakie są opłaty?czy
zgłasza kandydata komitet czy może kandydat zgłosić sam siebie? czy koszty
uczestnictwa w wyborach(reklamy itd ....) ponosi kandydat i czy one sa
zwracane po wyborach bez względu na wygraną-przegraną?

----
Obserwuj wątek
    • Gość: maria Re: wybory samorządowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.06, 12:21
      do góry - kontrkandydaci się boją,znawcy tematu milczą i układy zawiązuja wg
      zaleceń prezesa.
      • Gość: nexgen... Re: wybory samorządowe IP: *.prio139.trustnet.pl 21.07.06, 12:47
        smiało Janek!!! tylu głupków dorobkiewiczów chowajacych głowe w piasek juz
        pzrerabialismy ze jeszce jednego pzretrzymamy.

Polska pzreszła tyle wojen co zaden inny kraj.... tyle razy okradziona a inne
        narody rosły w siłe dzieki naszej krwi ( teraz my tm do pracy jezdziy i
        piieprzymy jak oni mają tam fajnie) socjalizm-pomyłka dalej nas wykanczał....
        teraz znów juz 16 rok rozdają nas dalej
        Ale ta Polska to musi byc silnym krajem.... jeszce nie padła.... ale wszystkiego
        kiedys przychdzi koniec:(
        • Gość: JaJanek Re: wybory samorządowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.06, 14:11
          -ale dlaczego nazywasz mnie głupkiem-dorobkiewiczem? ja nikogo nie obrażałem!
          temat-watek ,który załozyłem jest dla uzmysłowienia kto samorzadowcem moze być
          JaJanek na prezydenta
          JaJanek na radnego

poprzyj mnie albo nie popieraj,udziel rad albo nie udzielaj,dodaj własne
          wnioski-oczekiwania ale nie obrażaj.Jeszcze mnie nie znasz,/nie wiesz czy moje
          wykształcenie to 7 klas zaliczonych w OHP,doktorat bo bawiłem się w
          doktora,profesor bo wykładałem na wielu wyzszych uczelniach czym szczyca się
          niektórzy obecni prominenci/.

poprzyj mnie albo nie popieraj,udziel rad albo nie udzielaj,dodaj własne
          wnioski-oczekiwania ale nie obrazaj.Jeszcze mnie nie znasz.Pozdrowienia.JaJanek,

• Gość: radny Re: wybory samorządowe IP: *.adm.pcz.czest.pl 27.07.06, 11:27
      Odpowiadam;
      - kryterium konstytucyjne /prawa i obowiazki obywateli/,
      - kandydatów zgłaszają partie /koalicje partii/ - komitety wyborcze,
      - nie mozna zgłosić sie samemu, /określa to ordynacja wyborcza/
      - koszty ponoszą zgłaszający i kandydaci,
      - nie zwraca się poniesionych nakładów tak jak w wyborach parlamentarnych,
      - dopuszcza się równoczesne kandydowanie na radnego i prezydenta ale tych
      funkcji nie można łączyć po wygraniu wyborów.
      Pozdrawiam WMW
      • Gość: arek wybory samorządowe-proszę o info, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.06, 12:14
        czy osoba z poza gminy (nie jest zameldowana) może kandydować np na wójta danej
        gminy ?
        • Gość: JaJanek Re: wybory samorządowe-proszę o info, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 10:12
          - ile potrzeba zebrać podpisów by utworzyć komitet wyborczy? ile podpisów
          należy zebrać by startować w wyborach samorzadowych w Częstochowie? czy
          popierajacy muszą być Częstochowianinami? Proszę o wypowiedzi i
          informacje.Pozdrawiam niezależny kandydat na kandydata do samorządu.JaJanek.
          • Gość: ad Jasiu.. Re: wybory samorządowe-proszę o info, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 13:37
            ad Jasiu...>Może w ramach kampanii wyborczej ktoś rzuci chasło - "Bezpłatny
            szalecik na każdym osiedlu w naszym mieście"
            • Gość: JaJanek Re: wybory samorządowe-proszę o info, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 15:10
              czy osoba karana np.za jazdę pod prądem ,.,złorzeczaca złym ludziom,..,może być
              samorządowcem /bo posłem ,senatorem ,prez.państwa , może być -to wszyscy wiedzą/?
          • Gość: vcb Re: wybory samorządowe-proszę o info, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 17:06
            Jesteś tępy jak cholera. O niczym nie masz pojęcia chłopcze! Nie kompromituj się :)
            • Gość: JaJanek Re: wybory samorządowe-proszę o info, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 17:24
              ja jestem tępy Ty widocznie znamienitość prawnicza od wyborów.Bądź więc łaskaw
              odpowiedzieć mnie i może innym tępym na te zadane pytania- Twoim zdaniem
              trywialne.Dziękuję.
              • Gość: rajca Re: wybory samorządowe-proszę o info, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 21:53
                Ja Janku - od razu Ci mówię, że w tym naszym upartyjnionym państwie nie masz
                szans na jakiekolwiek zwycięstwo w nieznanym komitecie wyborczym. Obecna
                ordynacja, a tymbardziej zgłoszone przez PIS poprawki, promują tylko partie i
                to duże.
                Oczywiście prawo ci pozwala zgłosić swój komitet wyborczy wyborców, pod
                warunkiem, że stworzysz listy w okręgach wyborczych - jest ich w Częstochowie
                pięć, zgłosisz w nich co najmniej 28 kandydatów na radnych( można też zgłosić
                podwójną liczbę, czyli 56- jeżeli ich znajdziesz) i zbierzesz w każdym okręgu
                listy poparcia (150 podpisów w każdym okręgu). Wzory podpisów , po ogłoszeniu
                kalendarza wyborczego pokazuje Państwowa Komisja Wyborcza (tylko takie są
                ważne).
                Wszystko to się może zadziać po ogłoszeniu kalendarza wyborczego (to
                najwcześniej w październiku)
                • Gość: JaJanek Re: wybory samorządowe-proszę o info, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 12:54
                  dziękuję "rajco"za wpis i rady. Ale dlaczego czegoś przynajmniej nie próbować
                  zmienić ??? > od razu Ci mówię, że w tym naszym upartyjnionym państwie nie masz
                  szans na jakiekolwiek zwycięstwo w nieznanym komitecie wyborczym. Obecna
                  ordynacja, a tymbardziej zgłoszone przez PIS poprawki, promują tylko partie i
                  to duże.< .
                  Dziękuję i proszę o dalsze opinie i rady, i "poparcie".Pozdrawiam JaJanek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka