Gość: bingo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 21:03 Dlaczego MPK nie kursuje do Herb. Blachownia ,Cisie a herby jeden kilometrdalej i juz nie, kto zna przyczyne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
herman28 Re: MPK do Herb 25.07.06, 21:27 Gość portalu: bingo napisał(a): > Dlaczego MPK nie kursuje do Herb. > Blachownia ,Cisie a herby jeden kilometrdalej i juz nie, > kto zna przyczyne? Pisze sie Herbow, Herbowski, Herbianie, Herbianka, Herbianin. Jestes z Herbow?, to by niejako cie usprawiedliwialo, ze nie umiesz odmieniac nazwy wlasnej miejscowosci. Niski poziom w podstawowce daje znac o sobie hhehee Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec cz-wa Re: MPK do Herb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 21:44 1) Gmina Herby nie dogadała się z MPK2) Herby są w innym powiecie wiec Częstochowa nie będzie dotować tam komunikacji a MPK nie będzie jeździć za pół ceny, więc żąda więcej od gminy.3)MPK kursuje tylko w mieście i okolicznych gminach a nie jest przewoźnikiem między miastowym, więc dlaczego ma jeździć do Herb. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Do Herbów! IP: *.czestochowa.agora.pl 25.07.06, 21:48 Jak już ktoś zwrócił uwagę, mówimy: Herbów, a nie „Herb”. Pamiętajmy o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Do Herbów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 20:58 Herbów i Herb, obie nazwy są poprawne Odpowiedz Link Zgłoś
claus28 Re: Do Herbów! 26.07.06, 21:15 Gość portalu: ... napisał(a): > Herbów i Herb, obie nazwy są poprawne A co ty Polonista jesteś?. Podaj uzasadnienie swej teorii. Wiesz o czym piszesz?. Chyba nie. Sama nazwa Herby powstała od przebiegającej przez środek miejscowości granicy i umieszczonych na niej Herbów (Pruskiego i Rosyjskiego). Wpierw była to granica Prus z Carska Rosją (Preußisch Herby O/Schles. Następnie ( w czasie II wojny) nazwe zmieniono na Erbenwald a stacje kolejowa na Alt Herby. Obecnie Herbem miejscowości sa (dwa herby w jednym) dwa orły Polski po Polskiej stronie Herbów, Slaski po stronie Slaskiej co ma symbolizowac i przypominac historie tej slaskiej miejscowości. Tak wiec mowa tu o dwoch Herbach czyli liczbie mnogiej a nie pojedynczej - reszte odmiany pozostawiam tobie. Herb to Herb, Herby to Herby - takie to trudne? P.S. Proponuje zadzwon do Prof. J. Miodka. On ci z pewnoscia udzieli wyczerpujacej odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hans von Kluge Re: Do Herbów! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 27.07.06, 00:08 Mosz recht Claus. Niby poloki a polskigo ni znajo. Co za pierun ich uczyl szrajbowac, kaj piruny chodzily do Schuli. Chyba tyn co to pisol "Hreb" to wyduldol calko flaszka bryny i bezto fandzoli trzi po trzi Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia.czestochowska Re: Do Herbów! 27.07.06, 00:45 Ale się u nas hanystwa nalecialo chyba te Herby to bardzo wazna miejscowość dla szlezjerów , że w takiej obfitości zabieraja na ten temat glos ;))Prawda jest taka , że tylko polowa tej miejscowości jest sląska bo granica przechodzila przez środek wsi , a teraz jeszcze zagarneli nasze małopolskie tereny we wschodniej częsci gminy aż po Pietrzaki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
claus28 Re: Do Herbów! 27.07.06, 11:24 ziemia.czestochowska napisał: > Ale się u nas hanystwa nalecialo chyba te Herby to bardzo wazna miejscowość dla > > szlezjerów , że w takiej obfitości zabieraja na ten temat glos ;))Prawda jest > taka , że tylko polowa tej miejscowości jest sląska bo granica przechodzila > przez środek wsi , a teraz jeszcze zagarneli nasze małopolskie tereny we > wschodniej częsci gminy aż po Pietrzaki!!! Hehhhehhe wazno miejscowosc - a zebys wiedziala gorolko z pod myszkowa. Erbenwald = Alt Herby zawsze byly slaskie i ze slaskimi tradycjami. Sa dla slazakow wazna miejscowoscia bo to ostatni skrawek naszej slaskiej ziemi. P.S. Co do wsi. Chcialabys miec takie wsie na swoich myszkowszkowskich niuzytkach hhehhehe. Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia.czestochowska Re: Do Herbów! 27.07.06, 12:02 Śląski chudopachołku jestem z Częstochowy i nie "ona" ale "on" !Wies Herby jak pisałem wczesniej jest tylko w połowie ślaska bo granica przechodzila przez jej srodek!Niejedna wies podmyszkowska ma znacznie bogatszą historię niz te wasze teutońskie zaścianki)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: Do Herbów! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.07.06, 11:53 Zapominasz jednak, że odmianami rządzą regionalizmy, dlatego poprawne jest zarówno "do Tych" jak i "do Tychów". Za to warszawiacy jeżdżą tramwajami w kierunku "Piasek" i "Wyścig", choć nie ma wątpliwości, że w tym ostatnim przypadku nazwa pochodzi od wyścigów konnych. Jak to "Piasek" słyszę, to mnie skręca. Natomiast chyba wbrew temu co piszesz, nazwy miejscowości nie mają odmiany związanej z ich znaczeniem. O ile mi bowiem wiadomo, miejscowości odmienia się zawsze rzeczownikowo, np. "w Pocześnie", "we Wrzosowie". Mogę się oczywiście się mylisz, ale z tego, co wiem, to na urzędach są tablice "w Wiązownie", "w Konstancinie-Jeziornie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: człowiek Re: MPK do Herb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 09:32 A mówi sie Herb. To jest normalne w moich okolicach. Proszę was nie zaśmiecajcie każdego wątku uwagami o "poprawnej polszczyźnie" język jest żywy i zmienia się. Odpowiedz Link Zgłoś
rheinlander Re: MPK do Herb 26.07.06, 17:50 Gość portalu: człowiek napisał(a): > A mówi sie Herb. To jest normalne w moich okolicach. > Proszę was nie zaśmiecajcie każdego wątku uwagami o "poprawnej polszczyźnie" > język jest żywy i zmienia się. Mowi sie Herbów, Herbów człowieku. To ze jestes kaleka jezykowym nie znaczy ze wszyscy maja byc tacy sami. Jakbym napisal zamiast Cisie - Cizie, albo zamiast Blachownia - Blachofnia to co bys powiedzial?. Jezyk jest jezykiem i wcale sie nie ozywia tylko swiadczy o nas. Jesli bedziesz bazgrolil z takimi bledami to za kilkanascie lat bedziesz mieszkal nie w Herbach a w Serbach - nie bedziesz z Herb (jak to napisales) tylko Serb. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: MPK do Herb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 23:09 ale rheinlander się rozpisał - same bzdury - pewnie jesteś polonistOM sadystOM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hans von Kluge Re: MPK do Herb IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 26.07.06, 23:50 Moze Rheinlander i sie rozopisol ale godo prowde, a nie farmazony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kika Re: MPK do Herb IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.06, 21:43 jeździły kiedyś biesy,ale nie było chętnych i linie zamknięto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot Re: MPK do Herbów IP: 195.116.81.* 25.07.06, 22:01 Zauważcie, że bliżej położone miejscowości jak Rudniki, Mstów też nie są obsługiwane przez MPK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec cz-wa Re: MPK do Herbów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 22:06 To gdzie jeździ MPK nie zależy od firmy tylko od gminy, która jest organizatorem komunukacji na danym terenie.W okolicznych gminach MPK startuje do przetargów i jak wygra to podpisuje umowę na określony czas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bingo Re: MPK do Herbów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 22:28 Dzieki bardzo za odpowiedzi tym ktorzy zrozumieli, ci ktorzy nie wiedzieli taz dziekuje za pasjonujace wypowiedzi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowy Re: MPK do Herbów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 22:49 Może niedługo będzie jeździł bus do Lublinca prywatny i własnie przez herby.Mam nieoficjalne informacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krystian Re: MPK do Herbów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.06, 23:03 Ktoś wyżej napisał że MPK nie jest przewoźnikiem międzymiastowym, może i nie jest ale był, na dowód tego wspomne o aż dwóch liniach do Kłobucka które skasowano parenaście lat temu, powiem też że MZK Radomsko ma linie od MOSTOSTALU (to w Radomsku) do okolic Ciężkowic daleko za Gidlami, (dle tych co się nie oriętują powiem że jest to około 25 km) tak więc nie powiedziane jest że nie ma możliwosci by MPK kursowało do Herbów, wszystko właśnie zależy od tej właśnie gminy. A tak wogóle to TESCO Herby jeszcze jeździ? Bo jak ostatnio widziałem na Kawodrzy to puste jechało, tylko kierowca siedział... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK do Herbów IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.07.06, 08:11 Jeździ, choć "Biesom" (jak typowemu polskiemu prywaciarzowi) nie starczyło sił i konsekwencji, by tę linię porządnie oznakować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: MPK do Herbów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 20:16 Pewno ktoś czyta to forum i myśli o otwarciu prywatnej lini przez herby tylko do Lublińca ale nie wiem dokładnie jak to ma być.Podobno w niedługim czasie.Słyszałem że rozmowy trwają Odpowiedz Link Zgłoś