kierowfca 30.08.06, 22:52 Znowu jakieś idiotyzmy, czy ktoś myśli że ludzie bez prawka wsiądą za kierownice ? bo ja nie będe się zastanawiał 5 sekund nawet... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kierowfca Re: Nowe sposoby walki z drogowymi piratami 30.08.06, 22:52 miało być "nie wsiądą" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Axl Tak powinno być! IP: *.prenet.pl 30.08.06, 23:15 Bezwarunkowo powinni odbierać prawka. Dzisiaj padało jak nie wiem, a debile jechały po 120km/h na Jana Pawła. A ja tylko oczy wsadzałem w szybę bo co jakiś czas miałem szybe zalaną wodą (jadąc 60-80 km/h) Odpowiedz Link Zgłoś
kubiss Re:Radary nie zlikwidują przyczyn wypadków 30.08.06, 23:47 Polskie prawo o ruchu drogowym zawsze było zacofane i głupie w związku z tym coraz to nowsze rządy wprowadzają coraz to głupsze ustawy . Nie cierpię piratów drogowych ale zrozumcie że KONTROLE RADAROWE to nie jest skuteczna walka z PRZYCZYNAMI WYPADKÓW DROGOWYCH . Zamiast kupowania tych fotoradarów ( jeden około 150 000 złotych ) niech się wezmą za budowę autostrad , obwodnic i nowych dróg ! Tylko nowe drogi , autostrady i obwodnice zmniejszą liczbę wypadków drogowych . To państwo jest chore i chorzy są ci którzy tym krajem rządzą . Podobnie rzecz się ma z pijanymi kierowcami :-) Łapią ich tysiące a to następny debilizm ,gdyż wiele setek osób którym zatrzymują prawko ma około 0,5 promila a to ani w Niemczech , Holandii Italii prawka nie zabierają . Nawet na LITWIE dopuszczalne stężenie alkoholu we krwi kierowcy to 0,4 promila ! ! Nawet jeżeli w bogatej Polsce ustawią fotoradary co 10 kilometrów to i tak nie zlikwidują przyczyny wielu wypadków drogowych . Tą przyczyną jest po prostu brak dróg o Europejskim standardzie. O tym wiedzą nawet sześciolatki w zerówce ..... :-) T Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re:Radary nie zlikwidują przyczyn wypadków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 23:51 Święte słowa...drogi to główna przyczyna wypadków Odpowiedz Link Zgłoś
kubiss Re:Radary nie zlikwidują przyczyn wypadków 30.08.06, 23:56 Policjanci dostali kilkudziesięciostronicową instrukcję hahaha dobre ;-) Będą ją chyba czytać kilka dni :-) Proponuję wprowadzić ustawę aby kierowcy TIRÓW i węglarek obowiązkowo jeżdzili w białej koszuli z krawatem w kolorze odblaskowo pomarańczowym . Do tego pasy bezpieczeństwa powinny również być odblaskowe . Ułatwiłoby to zapracowanym policjantom wypatrywanie kierowców bez pasów ..... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kubiss Re:Radary nie zlikwidują przyczyn wypadków 31.08.06, 00:04 W każdej kabinie Tira i osobówce obowiązkowym gadzetem oprócz apteczki i gaśnicy powinna być tabliczka z MODLITEWNIKIEM DO ŚWIĘTEGO KRZYSZTOFA . Modlitewnik ten powinien mieć świadectwo legalizacji wydane na Jasnej Górze przez paulinów i corocznie pojazd powinien oprócz przeglądu technicznego przechodzić święcenia tzw.pokropek w cenie około 50 złotych . Coroczne święcenie pojazdu przez uprawnionego księdza winno być stęplowane w dowodzie rejestracyjnym tak samo jak przegląd techniczny . Na pojazd bez ważnego aktualnego święcenia byłby nakładany mandat . Najlepiej w wysokości 500 złotych . Jak karać to porządnie niech wiedzą że z policją nie ma żartów ..... Kubiś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dog Re:Radary nie zlikwidują przyczyn wypadków IP: *.net 31.08.06, 19:20 Może gdyby policja w protokołach powypadkowych wpisywała,że przyczyną był zły stan drogi a nie niedostosowanie prędkości do warunków,i konsekfencje byłyby wyciągane od zażądców tych dróg to może ich stan uległby poprawie.W Angli 40% wypadków tak jest kfalifikowana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bangi Re: Tak powinno być! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 00:13 Gość portalu: Axl napisał(a): > Bezwarunkowo powinni odbierać prawka. Dzisiaj padało jak nie wiem, a debile > jechały po 120km/h na Jana Pawła. A ja tylko oczy wsadzałem w szybę bo co jakiś > > czas miałem szybe zalaną wodą (jadąc 60-80 km/h) Dlaczego uważasz że bezpieczeństwo ruchu wzrośnie dzięki stosowaniu większej ilości sprzętu ścigania i zaostrzeniu kar? Tak naprawdę policja jest maszynką do robienia pieniędzy, a nie ochrony ludzi prędzej wlepią mandat Tobie za przekroczenie prędkości o 10km/h niż prawdziwemu wariatowi. Przepisy odpoiednio interpretowane przez policję spowodują, że zmierzą prędkość na durnym ograniczeniu do 20 czy 30 km/h pozostawionym po remoncie drogi po jego zakończeniu i masz ciepło. Zgadzam się z jedną z wypowiedzi, gdyby odpowiednie pieniądze przeznaczyć na budowę dróg i skrzyżowań bezkolizyjnych, było by naprawdę bezpiecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
kubiss Re:Radary nie zlikwidują przyczyn wypadków 31.08.06, 00:15 Koszt święcenia jednego TIRA ( ciągnika siodłowego ) powinien kosztować około 200 złotych . Do tego naczepa 150 a przyczepa tylko 100 złotych . Uprawnieni KSIĘŻA DIAGNOŚCI nie powinni od tej kwoty odprowadzać żadnych podatków. Zarabiają skurczybyki na transporcie to niech płacą za duchowe bezpieczeństwo ! Dzięki święceniom napewno zmniejszy się liczba wypadków drogowych gdyż wydaje mi się że Politycy PISu właśnie agrsję za kierownicą i brawurę upatrują w tym że ludzie zapominają o księżach świętym Krzysztofie patronie wszystkich polskich kierowców ..... Kubiś Odpowiedz Link Zgłoś
kubiss Re:Radary nie zlikwidują przyczyn wypadków 31.08.06, 00:26 Do tego jeszcze przydałoby się obowiązkowe 0,00 promila !!!!! Przestaną wtedy kierowcy żreć nawet jabłka gdyż konsumpcja takiego owocu może " zaowocować " wskazaniem 0,06 promila :-) A wtedy skurczybykom zabierać prawka najlepiej na lat 10 , 2000 złotych grzywny i na rok do więzienia ! Ja widzę same zalety :-) Większość Polaków straci prawa jazdy i będzie czekać w długiej kolejce na areszt Zmniejszy się ruch na drogach i nowych dróg nie będzie trzeba już budować . CZYLI PROBLEM BĘDZIE ROZWIĄZANY Widzicie sami że ja Kubiś nadaję się doskonale na DORADCĘ MINISTRA TRANSPORTU . Chyba im wyślę swój CV ..... Kubiś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justyna Re: Nowe sposoby walki z drogowymi piratami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 05:52 najpierw zróbcie coś zpijakami na drodze a nie zabierajcie prawko za przekraczania prędkości. Ciekawe jak rządowe samochody ?ich kierowcom tez bedziecie zabierać prawka bo one zbyt wolno to nie jeżdżą.!!!! a gdzie są drogi aby mozna było normalnie przejechać z miasta do miasta. paranoja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bilder Nowe sposoby walki z drogowymi piratami IP: *.dclient.hispeed.ch 31.08.06, 05:52 Przed przejsciami dla pieszych porobic muldy i pagorki to napewno zwolnia gdyz boja sie o swoje furmanki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Nowe sposoby walki z drogowymi piratami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 07:41 A jak fotoradar zrobił mi zdjęcie 25 sierpnia, to będe odpowiadałna starych czy nowych zasadach? bo wiem, że takie zdjęcie to idzie długo do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: icco Re: Nowe sposoby walki z drogowymi piratami IP: *.sfc.pl 31.08.06, 20:43 Robert, prawo nie działa wstecz ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xXx Re: Nowe sposoby walki z drogowymi piratami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 21:33 tosie zdziwisz a Romek twierdzi ze zdiala i on ma racie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bjorn Re: Nowe sposoby walki z drogowymi piratami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 08:31 Ciekawe kiedy w miedzyczasie zmieniły się przepisy ustawy o ruchu drogowym. Za przekroczenie dozwolonej prędkości o ponad 51 km/h dostawało sie mandat oraz punkty karne, nie wiem dokładnie ile /nie miałem tej wątpliwej przyjemności/ ale ponizej 10. Żeby stracić prawo jazdy za tego typu wykroczenia /nie mówie o jaździe na dwóch gazach, czy też spowodowanie konkretnego wypadku/ trzeba uzbierać 24 punkty. Więc pytam może ktoś wie na jakiej podstawie mają zabierać prawa jazdy. W moim odczuciu po kilku nagłośnionych ostatnio wypadkach idiota typu Komendanta Bieńkowskiego chce się pokazać medialnie jak on to bardzo dba o bezpieczeństwo. Fotoradary nic nie dadzą, można przecież kupić relatywnie tanio wykrwacze i w przypadku ostro jeżdżących kierowców wydatek zamortyzuje się w ciągu jednego dnia. Pytam po co to komu. Prawda jest taka jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę, pieniądze z mandatów jednak gdzieś wpływają... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Nowe sposoby walki z drogowymi piratami IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 31.08.06, 08:55 Jak wsiądą bez prawka,następnym razem powinien być co najmniej miesięczny areszt, a jak i to nie pomoże kary, kary i to baaaardzo wysokie! Odpowiedz Link Zgłoś
shesweetness Re: Nowe sposoby walki z drogowymi piratami 31.08.06, 09:11 Bierzmy przykład z Francji- tam za jazdę poi pijanemu, lub po jednym wykroczeniu zabierane jest prawko na pewien okres, osoba zostaje spisana w rejestrze... a tutaj... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Nowe sposoby walki z drogowymi piratami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 09:38 shesweetness napisała: > Bierzmy przykład z Francji- tam za jazdę poi pijanemu, lub po jednym wykroczeni > u > zabierane jest prawko na pewien okres, osoba zostaje spisana w rejestrze... a > tutaj... poi pijanemu ??? Ile promili według ciebie to bycie pijanym we francji ? To bardzo ważna kwestia. Jak słusznie zauważył Kubiss dla jednego kraju bycie pijanym zaczyna się od 0,6 promila a dla innego jak Polska 0,2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Nowe sposoby walki z drogowymi piratami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 10:00 a wszyscy wiedzą że Polacy mogą wypić więcej, więc dla nas powinna być granica od 1,00 promila :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xXx Re: Nowe sposoby walki z drogowymi piratami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 21:42 Nikt nie powinien siadać za alkoholem za kierownice , bo skutki mogą być opłakane nie ważne ile wypił . Co do dróg i fotoradarów , ostatnio zdarza mi się jeździć po europie trochę i wystarczy przejechać granice z Niemcami juz jest super, ograniczeń nie ma na paru odcinkach , a fotoradary nie pomogą byłem w Danii parę razy , tam jest największa liczba fotoradarow na mieszkańców, a i tak znajda się tacy co zapierdzialaja ile wlezie . Niech zwiększa prędkość maksymalna na trasach szybkiego ruchu i autrostadach jak w Japonii gdzie jak okazało się że zmniejszyła się liczba wypadków pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Odnośnie prawka IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 31.08.06, 10:41 Witam.Bardzo ciekawe komentaże.Popieram.Jednak mam pytanko.Nie mam jeszcze nowego prawka.Słyszałem że mandaty są bezprawne.Planuję wyrobić (może nie ma już koejek ?).Czy są wydawane jakieś zaświadczenia przy składaniu dokumentów ? Proszę o sprawdzoną odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: op Re: Odnośnie prawka IP: *.21.pl 31.08.06, 12:32 to jak bede jechał 40km/h tam gdzie jest dozwolona predkosc do 20km/h to mi prawko zabiora hihihi tak moze byc tylko w Polsce. Kochane Ziobry i Kaczorki NIE fotoradary ale autostrady i inne dobre drogi na pewno ilosc wypadkow sie zminiejszy i zaklady ubezpieczen zyskaja i policjanci nie beda tak "ciezko" musieli pracowac:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Harry_man a może kara śmierci dla piratów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 13:18 Co ci z tego, że będziesz miał autostradę skoro i tak nią nie pojedziesz, bo za drogo cię to wyniesie. Dajmy na to, że 10zł za 100km - dla kogoś kto ma gaz w aucie to 50% kosztów. Co do przepisów i fotoradarów: może by tak kara śmierci za przekroczenie prędkości o więcej niż 2 km/h? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlody Nowe sposoby walki z drogowymi piratami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 22:27 ale nowosc wymyslili, pomysl juz od dawna stosowany w niemczech, najpierw fotoradar a pare metrow dalej halt i mandacik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Medalik Nowe sposoby walki z drogowymi piratami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 20:31 A jaka jest podstawa prawna odbierania prawa jazdy za dwukrotne przekroczenie prędkości (jakiej prędkości i o ile przekroczonej) ? Bez podstawy prawnej takie działanie policji to przestępstwo. Odpowiedz Link Zgłoś