Dodaj do ulubionych

Ulisses-HERB-zgoda

IP: *.um.gov.pl 31.08.06, 13:31
Jest zgoda Prezydenta na umieszczenie Herbu Miasta na częstochowskich
środkach komunikacji miejskiej. A ponieważ jest to odpowiedź na pismo prezesa
MPK w tej sprawie - można uznać, że teraz tylko będziemy informować o
terminie pojawienia się Herbu na wszystkich autobusach i tramwajach.

Obserwuj wątek
    • ulisses_czwa Re: Ulisses-HERB-zgoda 31.08.06, 13:47
      Ciesze się bardzo, że coś o co walczyłem od dawna uzyskało akceptację... Nie można było tak od razu?? Tylko wysłuchałem się dziwnych opowieści... Zanim pojawi się herb miasta na pojazdach MPK, chciałbym, aby wzięto pod uwagę sugestie CKMKM, który wraz ze stowarzyszeniem "częstochovia" Pana Baranowskiego opracowywuje specjalny wzór herbu na pojazdy... Niebawem zgłoszą się do UM Czestochowa...

> A ponieważ jest to odpowiedź na pismo prezesa
      > MPK w tej sprawie

Także w tej sprawie składałem pismo do Urzędu Miasta... Prosze nie zapomnieć o tym Panie Ireneuszu i nie przenosić pomysłodawcy na "prezesa MPK", bo miał na to 4 lata... Poza tym nad ta sprawą pracowało więcej osób, także dock2 (jest łacznikiem ze stowarzyszeniem "czestochovia", które - jak wyżej pisałem - opracowywuje specjalny herb (okazjonalny)
      • Gość: I.LEŚNIKOWSKI Re: Ulisses-HERB-zgoda IP: *.um.gov.pl 31.08.06, 13:59
        Radzę iść z tym projektem od razu do prezesa MPK Pana Krzysztofa Nabrdalika.
        To jest właściwy adres.

PS. Co nagle to po diable. Panie Jacku, spokój i namysł to naprawdę zaleta.
        Lepiej podjąć trochę później decyzję dobrą niz szybko decyzję, którą potem
        trzeba zmieniać.
        Ale to przychodzi z wiekiem :-)

• ulisses_czwa Re: Ulisses-HERB-zgoda 31.08.06, 14:06
          > Radzę iść z tym projektem od razu do prezesa MPK Pana Krzysztofa Nabrdalika.
          > To jest właściwy adres.

O.k. zatem skieruję tam odpowiednich ludzi z projektem. Załatwimy tą sprawę jak należy.

> PS. Co nagle to po diable. Panie Jacku, spokój i namysł to naprawdę zaleta.
          > Lepiej podjąć trochę później decyzję dobrą niz szybko decyzję, którą potem
          > trzeba zmieniać.

Zdaję sobie z tego sprawę i też jestem tego zdania... Jednak sprawa z herbem miasta trwała zbyt długo Panie Ireneuszu, a wszystko było dobrze przemyślane... Zapewniam... Podobnie jak nazwa dla stadionu, której dobrze Pan wie, że nie odpuszę :)
          Pozdrawiam i dziękuję
          • Gość: I.LEŚNIKOWSKI Re: Ulisses-HERB-zgoda IP: *.um.gov.pl 31.08.06, 19:08
            Nazwa dla stadionu też będzie... :-)
            • ulisses_czwa Re: Ulisses-HERB-zgoda 31.08.06, 20:56
              Mam nadzieję, że wszystko odbędzie się zgodnie z ustalonymi zasadami konkursu... Dwie nazwy i spośród tych dwóch jedna... Tak się umawialiśmy... Lepiej, aby nikt spoza tej umowy "nie wychodził", gdyż po rowerzystach pod UM moga pojawić się kibice CKM :) I nie 15-stu... :)
              • marcys_czwa Re: Ulisses-HERB-zgoda 05.09.06, 12:43
                >Lepiej, aby nikt spoza tej umowy "nie wychodził", gdyż po rowerzystach pod UM
                >moga pojawić się kibice CKM :) I nie 15-stu... :)

Jestem ciekawy czy to w IV RP normalna droga dyskusji. Proszę Cię Ulisessie,
                nie chcę abyś był kolejnym trybunem ludowym i wygłaszał hipotetyczne obawy
                wzorem demagoga Andrzeja Leppera. Poza tym myślę że nazwa nie jest akurat
                rzeczą najważniejsza i rzeczywiście przyjdzie na nią czas. W końcu i tak od
                wielu lat wszyscy chodzimy na "włókniarz" i taka nazwa w świadomosci
                częstochowian pozostanie jeszcze przez wiele lat.
                Zastanawia mnie też sensowność umieszczania herbu miasta na autobusach MPK?
                Zastanawia mnie ile straci na tym MPK poprzez niemożność sprzedaży powierzchni
                reklamowych na autobusach? Nie wyobrażam sobie bowiem aby obok reklamy np. Big
                Stara znajdował się herb miasta. To byłby taki kwiat do kożucha. Zastanawia
                mnie także kto pokryje te ewentualne straty? Czy znów mieszkańcy w cenie
                biletu? Jeśli tak to jestem przeciw. Jak dla mnie nie ma znaczenia czy jadę
                Edpolem, Gazetą Wyborczą czy też Fruitella. Ważne jest natomiast aby było
                czysto, nowocześnie i tanio. Pozdrawiam
                • ulisses_czwa Re: Ulisses-HERB-zgoda 05.09.06, 20:18
                  @ Marcyś :)

Ciekawe co byś powiedział ludziom, którzy co jakiś czas mail'ują z zapytaniem "co z nazwą dla stadionu? Przecież był konkurs!"... Ta farsa trwa prawie 9 miesięcy, a przecież jest to rzecz banalna i nieskomplikowana... Jesli radni, prezydent mają czas np. nazwać przedszkole imieniem Kubusia Puchatka i nie przerasta to ich możliwości, to dlaczego kibice (kilka tysięcy) mają czuć się gorsi i czekać 9 miesięcy? Zwłaszcza, że wszystko zostało wykonane po konsultacjach z UM Czestochowa... Dla Ciebie może nie jest to ważna sprawa, ale dla mnie i wielu innych osób tak... Mamy praktycznie nowy stadion i nie może pozostać bez nazwy... Jeśli robimy już coś to od A do Z... Koniec z bałaganem i ciągłym stosowaniem półśrodków (np. malowanie granitów w III Alei)...
                  Kolejnym trybunem ludowym pokroju Leppera też nie będę - możesz być o to spokojny...

> Zastanawia mnie też sensowność umieszczania herbu miasta na autobusach MPK?
                  > Zastanawia mnie ile straci na tym MPK poprzez niemożność sprzedaży
                  > powierzchni reklamowych na autobusach? Nie wyobrażam sobie bowiem aby obok
                  > reklamy np. Big Stara znajdował się herb miasta. To byłby taki kwiat do
                  > kożucha. Zastanawia mnie także kto pokryje te ewentualne straty? Czy znów
                  > mieszkańcy w cenie biletu? Jeśli tak to jestem przeciw. Jak dla mnie nie ma
                  > znaczenia czy jadę Edpolem, Gazetą Wyborczą czy też Fruitella. Ważne jest
                  > natomiast aby było czysto, nowocześnie i tanio. Pozdrawiam

Bardzo zasmuciłeś mnie tą wypowiedzią... Myślę, że nie orientujesz się w temacie, dlatego taka dziwna wypowiedź... Jestem rozczarowany...
                  Pojazdy MPK sa wizytówką miasta... Przejedź się do innych miast i zobacz jak wygląda tam transport zbiorowy - chodzi o stronę estetyczną... Brak herbu miasta na pojazdach MPK, w krórej 100% udziałów ma miasto Częstochowa to już wielki powód do wstydu... Ja się identyfikuję z miastem i szanuję nasz herb... Chcę aby był eksponowany tak jak należy i w odpowiednich miejscach... Poza tym pytasz ile straci MPK na tej operacji jeśli umieszczony zostanie herb, a nie pojawi się reklama... Już piszę... Stracą w tym przypadku 0 zł (złownie: ZERO ZLOTYCH). Dla Twojej informacji herb pojawi się minimum z przodu pojazdów, gdzie nie wolno umieszczać reklam oraz na tyle pojazdów (tez nie można ich zakrywać w 100%)... Wszystko zostało już dawno, dokłanie sprawdzone, zanim pojawił się apel o umieszczenie naszego herbu... Na większosci pojazdów zapewne pojawi się także na bokach - są przecież choćby tramwaje z tzw. historycznym malowaniem (czerwone z kremowymi elemantami) oraz autobusy w barwach zakładowych (białe z dwoma paskami w kolorystyce bodajże liliowo - filotewej). Poza tym wiele pojazdów na których są reklamy nie zajmuje całej ich powierzchni... Nie wykluczone też, że znajdą się na powierzchni w 100% zakrytej reklamami - we Wrocławiu jakoś nikomu to nie przeszkadza (reklama jest wycięta w miejscu herbu i powstaje to na etapie projektowania - zamawiający nie może tego zakwestionować, tak samo jak numeru pojazdu)... U nas do tej pory MPK nie przywiązywało do tego uwagi - tak samo jak do właściwego malowania pojazdów - co jest następną sprawą do uporządkowania...
                  Zatem nie rozumiem Twoich obaw...
                  Poruszana kwestia nowoczesności (sprawa techniczna - zakup taboru), czystości i ceny, to materiał na zupełnie inny temat, bardzo ważny temat...
                  Pozdrawiam
                  • kszyszek Re: Ulisses-HERB-zgoda 05.09.06, 23:51
                    W sumie to wydaje mi się, że zanim herby będą umieszczane na autobusach (na
                    tramwajach można to śmiało robić już teraz) powinna zostać rozwiązana sprawa
                    niekonsekwencji MPK w ich malowaniu. Jeśli są ustalone barwy liliowo-błękitne w
                    formie dwóch poziomych pasów, które przed ostatnią osią wznoszą się ku górze i
                    przecinają tworząc, tzw. zygzak, to tak właśnie powinny być malowane WSZYSTKIE
                    autobusy, które nie "wożą" na swoich burtach reklamy. Ogólnie rzecz biorąc,
                    to "pchacze" (Ikarusy 435), które zapoczątkowały to malowanie mają moim zdaniem
                    barwy fioletowo-niebieskie, ale w MPK ciągle na innych autobusach malują inne,
                    jakby nie potrafili dobrać odcieni. Myślę, że Twój głos w tej sprawie da jakiś
                    efekt. CKMKM na pewno przyłączy się do tych działań.
                  • dock2 Re: Ulisses-HERB-zgoda 06.09.06, 01:23
                    Jacku - wydaje mi się że jeśli już masz cokolwiek napisać w temacie
                    umieszczania herbu to napierw powinieneś się skontaktować ze mną bo o ile się
                    dobrze orientuje to na wczorajszym spotkaniu w MPK i z Prezydentem w tej
                    sprawie nie byłeś obecny więc nie wiesz jakie są ustalenia a swoim wywodem w
                    tym momencie wprowadzasz zamęt. Nie pierwszy już zresztą raz (nie wspomnę już
                    historii z podaniem).
                    Mój telefon masz- czekam na kontakt.
                    pzdr.
                  • marcys_czwa Re: Ulisses-HERB-zgoda 06.09.06, 10:13
                    Cierpliwość i jeszcze raz cierpliwość. Masz zapewnienie Rzecznika że nazwa
                    będzie. Więc poczekajmy. Poza tym dla mnie jako kibica najważniejsze jest
                    widowisko sportowe i jego poziom na który nazwa ma wpływ drugorzędny. Poza tym
                    nie sądzę aby nazwy zwyczajowe zostały zastąpione przez sztuczne twory
                    wyłonione nawet w ramach konkursu. Raz zinternalizowane historycznie nazwy
                    nawet potoczne zostają w pamięci na wieki.

Chciałbym także poprawić Twój stan smutku i wyprowadzić Cię z domniemania iż
                    nie orientuje się w temacie. Straty ewidentnie będą bo są inwestorzy którzy nie
                    życza sobie aby na wykupionym przez nich miejscu reklamowym wykrawano nawet
                    najpiękniejszy herb miasta. Są też tacy którzy wymagają pomalowania całego
                    autobusu w barwach reklamowych. Znam ich i wiem że np. we Wrocławiu zlecili
                    taka usługę przewoźnikom prywatnym. Tyle że we Wrocławiu tacy istnieja w sile
                    dość sporej o czym pewnie zresztą wiesz. W Częstochowie mamy monopol MPK. Tak
                    jak Ty również szanuję herb naszego miasta jak i samą Częstochowę. Tu jest mój
                    dom i moja mała ojczyzna. Więc drażni mnie to że zajmujemy się sprawami takimi
                    jak malowanie autobusów w herby i nadawanie nazw stadionom podczas gdy nie robi
                    się nic w celu promowania naszej strefy ekonomicznej. Nie robi się niczego co
                    mogłoby przyczynić się do rozwoju makroekonomicznego regionu Ziemi
                    Czestochowskiej. Nie robi sie niczego aby młodzi częstochowianie mieli szansę
                    rozwoju w tym mieście aby mogli pracować za normalne pieniądze i mieć je gdzie
                    wydać. I tutaj powinniśmy naśladować Wrocław. Właśnie w aspekcie rozwoju. I tak
                    jak ty również dostaję maile, tyle że nie od kibiców ale od znajomych którzy po
                    studiach wyjechali szukać szczęścia gdzie indziej. I uwierz mi że nie układają
                    cegieł w Londynie i nie pracują na zmywakach w dublińskich Pubach. Więc proszę
                    nie dziw się że irytuje mnie troszkę któryś tam już wątek o nazwie stadionu czy
                    też herbie. Herb nie spowoduje że stary ikarus nie będzie smrodził i wygladał
                    jak wyglada. Nazwa stadionu nie przyciągnie do miasta kolejnych inwestorów. Nie
                    spowoduje też że będziemy umieli w końcu pisać projekty i zdobywać dotacje
                    unijne. A to sa rzeczy najbardziej potrzebne naszemu miastu. Dziękuje Ci że
                    zajmujesz się sprawami herbu i nazwy stadionu. To też jest na pewno potrzebne
                    ale nie najbardziej. Potrzebny jest konkretny plan działania opracowany na lata
                    a nie tylko działania doraźne. Więc jeśli chcesz o nich podyskutować wiesz jak
                    mnie znaleźć. Forum jest na to miejscem zbyt mało pojemnym. I jeszcze jedno nie
                    smuć się już bo stan Twojego ducha też jest ważny. Moja wcześniejsza wypowiedz
                    była po prostu irytacją że zajmujemy się sprawami ubocznymi podczas gdy na co
                    dzień stykamy się z problemami dużo bardziej poważnymi. Pozdawiam i czekam na
                    ewentualny kontakt. Maila gazetowego już masz.
        • dock2 Re: Ulisses-HERB-zgoda 31.08.06, 14:31
          Bardzo cieszę się z tej decyzji z tego względu że już od jakiegoś czasu
          pracowaliśmy nad oficjalnym apelem do władz miasta (w imieniu 3 stowarzyszeń
          oraz częstochowskiej regionalnej izby przemysłowo handlowej). W obecnej
          sytuację widze że nie będziemy musieli go wysyłać a jedynie zgłosimy się z
          projektem herbu do Pana Prezesa Nabrdalika.
          Pozdrawiam
          Bartłomiej Osyra
          • ulisses_czwa Re: Ulisses-HERB-zgoda 31.08.06, 21:01
            Dla sprecyzowania:

W chwili obecnej zostały podjęte dalsze działania wraz ze stowarzyszeniem "Progresja" (której też zostałem członkiem) w sprawie wykonania niebanalnego wzorca herbu tj. herb pozostaje bez zmian, ale zyskuje ozdobny "podkład". Pracuje nad tym specjalista, a całą akcję dodatkowo wspiera stowarzyszenie "Częstochovia", Częstochowski Klub Miłośników Komunikacji Miejskiej oraz Częstochowska Regionalna Izba Przemysłowo Handlowa. Planujemy, że po wykonaniu kilku wersji i po uzgodnieniach z MPK oraz władzami miasta wybrana zostanie najbardziej odpowiednia. Sprawa cały czas jest pilotowana i myślę, że w niedługim okresie czasu zobaczymy brakujący element na swoim miejscu
            • dock2 Re: Ulisses-HERB-zgoda 31.08.06, 23:48
              W takim razie jako jeden z "pilotów" ze strony "Progresji" poczułem się
              znobilitowany :)
              pzdr.
      • Gość: tomasz_jaskola Re: Ulisses-HERB-zgoda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 19:36
        Gratulacje !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Tomasz Jaskóła
      • Gość: Tyl Tomasz Re: Ulisses-HERB-zgoda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 10:27

Dobra inicjatywa, godna poparcia również w innych miejscowościach. Ciesze się rowniez iż sie przedstawiłeś ( myślę że jest to początek Twej kampani wyborczej )Chciałbym tylko nadmienić iż optowałeś ostatnio na tym forum by nie malować( czyt. dewastować alei )scieżki rowerowej.
        i widzisz coż się stało będzie szlak rowerowy. Wystarczyło ze skrzyknęło sie kilku chłopców z rowerami i po sprawie. To jest właśnie społeczeństwo obywatelskie, w tym punkcie należą się brawa włodarzom naszego grodu. Pozdrawiam Tyl Tomasz
        • ulisses_czwa Re: Ulisses-HERB-zgoda 03.09.06, 15:50
          > Ciesze się rowniez iż sie przedstawiłeś

Trudno, abym startował w wyborach pod nickiem internetowym :) To chyba oczywista sprawa, że musiałem to zrobić, ale chciałem w odpowiednim czasie...

> Chciałbym tylko nadmienić iż optowałeś ostatnio na tym forum by nie malować
          > ( czyt. dewastować alei )scieżki rowerowej. i widzisz coż się stało będzie
          > szlak rowerowy.

Bardzo dobrze, że będzie droga dla rowerów! Popierałem to od początku - sprawdż archiwum GW... Wyraziłem jednak swoje niezadowolenie ze sposobu jej zaznaczenia - szerzej o tym w temacie:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=47830800&wv.x=2&v=2&s=0
          Nie rozumiem zatem cytowanej powyżej próby "wytykania" z Twojej strony...
          Pozdrawiam

P.s. Sam też korzystam z roweru...
          • ulisses_czwa Re: Ulisses-HERB-zgoda 03.09.06, 16:39
            Tu jeszcze na potwierdzenie, że nie byłem nigdy przeciwko ścieżce dla rowerów w alejach, tylko przeciwko malowaniu granitów białą farbą lub jakimkolwiek brukowaniu zieloną, betonową kostką pasa pomiędzy granitami:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=46489970&wv.x=2&a=46536262
            Proszę czytać ze zrozumieniem...
            Pozdrawiam
            • Gość: Tyl Tomasz Re: Ulisses-HERB-zgoda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 21:00
              Jacku rzeczywiscie masz racje w tym miejscu zwracam Ci honor, lecz niestety z racji wielu obowiązków nie jestem zawsze w stanie monitorowac forum i kodować informacji. Pozdrawiam Tyl Tomasz www.tomasztyl.pl
    • Gość: ernesto Re: Ulisses-HERB-zgoda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.06, 13:54
      „Zgoda! Zgoda!

Tak jest-zgoda,

A Bóg wtedy ręke poda.”

:DDD
      • storima Re: Ulisses-HERB-zgoda 31.08.06, 16:12
        Tez sie ciesze. I przyznam ze odetchnalem na tym watku. Normalna rozmowa
        dojrzalych osob.
    • kszyszek Re: Ulisses-HERB-zgoda 31.08.06, 18:24
      Teraz jeszcze przydałby się jakiś odgórny nakaz malowania autobusów MPK w
      ustalone bodajże w 1995 roku barwy, czyli czytuję Dominika Wójcika : "białe
      tło, a na nim dwa pasy w kolorach granatowym i lilaróżowym biegnące równolegle
      w dolnej części pojazdu od przodu, a w tylnej części pojazdu pasy te przecinają
      się dwukrotnie tworząc charakterystyczny zygzak wędrujący w górę, pod dolną
      krawędź okien". Bo moim zdaniem, nie ma sensu umieszczanie herbu miasta -
      poważnego "znaku" - na autobusie pomalowanym na biało, bez oznaczeń na bocznych
      burtach. Ogólnie polecam Panu Rzecznikowi ów artykuł Dominika Wójcika. Być może
      ktoś z "góry" zajmie w tej kwestii jakieś stanowisko.

ckmkm.inds.pl/artykuly/3oznacze.htm
      • Gość: storima Re: Ulisses-HERB-zgoda IP: *.dsl.club-internet.fr 31.08.06, 18:28
        Autobusy malowane w tych kolorach to koszmar estetyczny na ulicach Czestochowy.
        • boozar Re: Ulisses-HERB-zgoda 31.08.06, 18:33
          Pewnie tak. Jednak powinny miec jakies jednakowe barwy, mysle ze to tez dalo by
          sie ustalic.
          pozdro
        • kszyszek Re: Ulisses-HERB-zgoda 31.08.06, 18:45
          W "zygzak", czy białe? Moim zdaniem porządnie pomalowane autobusy w
          częstochowskich barwach - fioletowy i błękitny pas + zygzak wyglądają bardzo
          estetycznie, tylko po prostu muszą być pomalowane dokładnie. Jeśli chodzi o
          białe, to to dopiero jest koszmar. Jeśli kolory fioletowy i błękitny nie
          odpowiadają mieszkańcom, to nie byłoby problemem ustalenie nowych barw. Wtedy
          jednak miasto musiałoby przeznaczyć pewną sumę na przemalowanie autobusów.
          Jednak teraz jest już chyba na to za późno. Lada dzień do Częstochowy przyjadą
          nowe autobusy i na pewno nie będą one białe. Po przemalowaniu przepadłaby
          gwarancja... no chyba, że przemalowywane byłyby w serwisie MB. Moim jednak
          zdaniem malowanie w "zygzak" jest dobre i powinno zostać. Oczywiście powinno
          być dobrze wykonywane przez lakierników. Wtedy umieszczanie herbu ma sens.
          • storima Re: Ulisses-HERB-zgoda 31.08.06, 19:16
            kszyszek napisał:

> Jeśli chodzi o
            > białe, to to dopiero jest koszmar.

Estetycznie jednolite, czestochowskie oryginalne.
            Zadanie dla specjalistow.
            • kszyszek Re: Ulisses-HERB-zgoda 31.08.06, 19:26
              storima napisał:

> Estetycznie jednolite, czestochowskie oryginalne.
              Zadanie dla specjalistow.

Owszem, zadanie dla specjalistów. Trzeba przyznać, że fiolet i błękit, do
              częstochowskich barw miejskich nijak się nie ma. Ja stawiałbym właśnie na nowe
              malowanie związane z barwami miasta. Przypomnę, że barwy miasta to, biało-
              niebieskie, przedzielone żółtym pasem. Biało-niebieskie malowanie KM mają już w
              Gdyni i Bydgoszczy, ale jest wiele innych kombinacji z tymi trzema kolorami.
              Może Częstochowski Klub Miłośników Komunikacji Miejskiej da jakiś pomysł?
              • independent-girl Re: Ulisses-HERB-zgoda 31.08.06, 19:52
                kszyszek napisał:
                > Może Częstochowski Klub Miłośników Komunikacji Miejskiej da jakiś pomysł?

Czekam z niecierpliwością na zdanie Pana lovempk w tej kwestii :))

BTW,mnie się to malowanie z fioletem i błękitem podoba,bo nie jest to jakaś
                pstrokacizna, której tak dużo na oreklamowanych autobusach. Jednak malowanie w
                barwach miasta to chyba najlepszy pomysł :-) Popieram!

• p_sc Re: Ulisses-HERB-zgoda 31.08.06, 20:44
            >Jeśli chodzi o
            > białe, to to dopiero jest koszmar.
            Koszmar nie koszmar kwestia gustu. Mi też się nie podobają. Ale niech już by
            były białe, ale wszystkie a nie jeden w zygzak jeden w paski proste jednego
            koloru inny też w proste paski ale już innego koloru. Zero konsekwencji. Tak
            samo jest z numerami taborowymi z przodu pojazdu. Raz numer jest po prawj
            stronie a napis MPK po lewej innym razem odwrotnie. Tu się czepiam szczegółów
            ale czy nie mogłyby być wszystkie autobusy pomalowane jednakowo?
            Niech już zostanie ten zygzak moim zdaniem ze wszystkich obecnie stosowanych
            wzorów ten jest najlepszy. Bardzo ciekawe jak będą pomalowane te nowe Mercedesy.

Czy można gdzieś zobaczyć wzór herbu proponowany przez KMKM?
            • dock2 Re: Ulisses-HERB-zgoda 31.08.06, 23:56
              W ramach sprostowania- wzory herbów które miałyby zostać zamieszczone na
              pojazdach MPK przygotowuje znany częstochowski heraldyk i prezes jednego z
              współdziałających przy tym projekcie stowarzyszeń- należy przy tym zaznaczyć,
              że robi to społecznie.
              pozdrawiam
    • segel Re: Ulisses-HERB-zgoda 31.08.06, 19:31
      Panie Rzeczniku! A nie zachlapią się on aby błotem? Bo coś w tym stylu się Pan jakiś czas temu wypowiadał.
      • Gość: klient Re: Ulisses-HERB-zgoda IP: 195.189.52.* 31.08.06, 21:26
        Ale ta segel jest pamiętliwa ;)

Była kłótnia, nie ma kłótni, jest efekt - po co wracać do tego co było.?

Jakie by to malowanie nie było - zostawcie przezroczyste szyby ;))
        • segel Re: Ulisses-HERB-zgoda 01.09.06, 08:12
          Pewnie, że jestem pamiętliwa. Bo co Pan Rzecznik palnie, to jak kulą w płot.

Herbów miało nie być, bo się zachlapią błotem - będą.

Ścieżek w III Alei miało nie być, bo wg Pana Rzecznika nigdy nie było - będą.

Flaga miasta na budynkach w mieście niepotrzebna - na Ratuszu wisi.

Rondo Mickiewicza nie miało się nazywać "Mickiewicza", bo wg Pana Rzecznika nigdy go tak w Częstochowie nie nazywano (swoją drogą, skąd on się w Częstochowie wziął, że tej nazwy nie zna) - no i Mickiewicz sie doczekał oficjalnej nazwy.

Można by dalej cytować, tylko po co?
          • boozar Re: Ulisses-HERB-zgoda 01.09.06, 09:22
            Pan rzecznik ma zawsze racje !!!!
            pozdro:)
            • dock2 Re: Ulisses-HERB-zgoda 01.09.06, 12:17
              Oj czepiacie się... przecież na tym polega praca rzecznika prasowego, że
              ma "utrwalać" poglądy zarządzających miastem a nie mieszkańców. A to że poglądy
              zarządzjących zmieniają się co chwile w zależności od nacisków grup społecznych
              to już inna sprawa - (niektórzy mogą argumentować to, tym że władza miasta
              spełnia potrzeby społecznosci lokalnej i dlatego zmienia stanowisko) :).

Pozdrawiam Pana Rzecznika

PS: Mam tylko jeszcze jedno pytanie: Czemu na forum nie wypowiadają się
              pozostali rzecznicy magistratu?
          • Gość: klient Re: Ulisses-HERB-zgoda IP: 195.189.52.* 01.09.06, 12:44
            Oj segel. To wszystko co napisałaś to prawda.
            Ja to wiem, Ty to wiesz i Ci Państwo też wiedzą ;))

Tylko że nie zawsze warto to podkreślać. To tak jak po kłótni ze współmałżonkiem.
            Jak już postawisz na swoim, to po co to jeszcze werbalizować. ;)
            • Gość: bb Re: Ulisses-HERB-zgoda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 13:01
              Ja sie ciesze w koncu w tych paru sprawach dalo sie dojsc do porozumienia :)
              Przeciez w tych wszystkich akcjach chodzi wlasnie o to zeby zmienic
              decyzje/zdanie rzadzacych.
              • Gość: klient Re: Ulisses-HERB-zgoda IP: 195.189.52.* 01.09.06, 15:12
                A dla mnie Oni nie są rządzący. Oni "zarządzają" w imieniu mieszkańców.
                Subtelna różnica ale dla mnie istotna.

Rządzić to sie można na swoim folwarku, a miasto jest nasze - mieszkańców.
                A żeśmy leniwi z natury to wybieramy sobie administratora. Żeby mu się w główce nie przewróciło wybieramy też Radę Nadzorczą ( nominalnie zwaną Radą Miejską)

Dlatego warto iść na wybory, do czego gorąco zachęcam. Nie przystaję na twierdzenie że się Władza ugięła pod naciskiem. Bo nie o to chodzi żeby się Władza uginała, tylko żeby zaspokajała to czego sobie właściciele czyli społeczeństwo życzy. Płacę (wybieram) więc wymagam - jako klient a nie jako petent. ;)
                Tak rozumiem samorządność howgh.

PS no to sie zagalopowałem na przedwyborczą łączkę.:)
                • Gość: xx Re: Ulisses-HERB-zgoda IP: *.icis.pcz.pl 01.09.06, 15:51
                  Masz racje ale koniecznosc wybor wladz nie wynika z tego ze jestesmy lemiwi -
                  gdyby wszyscy rzadzili (zarzadzali) nie daloby sie rzadzic w ogole - gdzie
                  kucharek szesc tam nie ma co jesc :))
                  • Gość: klient Re: Ulisses-HERB-zgoda IP: 195.189.52.* 02.09.06, 08:26
                    Drogi profesorze, masz rację ;)
                    Leniwość o której myślę wynika z prostego faktu. Najmuję (wybieram) człowieka
                    który przejmie mój (mieszkańców) obowiązek pieczy nad majątkiem. Ale profity
                    mam otrzymywać ja , jako właściciel kapitału (mieszkaniec). Zarządca ma
                    zadowolić się wcale nie tak małą pensyjką. Dopuszcza się sporą dywidendę w
                    postaci prawa powtórnego zakupu (wyboru) na stanowisko - to też nie tak mało ;))

Piękne przysłowie zacytowane na końcu ;) bo rzecz nie w tym by kucharzyło wielu
                    w jednym czasie. Kucharz powinien być jeden i basta - i twardą ręką powinien
                    trzymać czeredkę kuchcików ;)))) Klienci mają jednak prawo do potraw wedle
                    swego gustu a nie według gustów kucharza. Kiełbasa też być powinna w menu. Ale
                    z umiarem i bez usilnych sugestii kelnerów , że innych potraw się nie da ;))

Idźcie ludzie na wybory- chodźcie na spotkania przedwyborcze, zadawajcie
                    pytania kandydatom. Zero pobłażliwości. Zero tolerancji. Nie dawajcie się
                    nabierać na opakowania w tym czy innym kolorze. W końcu będziemy wybierać
                    prezesa i radę nadzorczą naszej rodzinnej firmy. Nie ma się czego wstydzić. To
                    proste pytania: jakie ma kwalifikacje, jakie doświadczenie w zarządzaniu, czy
                    zna specyfikę firmy (miasta).... dlaczego uważa że będzie lepszym kandydatem?.

Przyzwyczaicie kandydatów do tego że na zadawane pytania mają odpowiadać.
                    Zobaczcie ich ma własne oczy, bo jeśli nie zobaczycie ich teraz to..... nie
                    zobaczycie ich w ogóle przez czas trwania kadencji ;))
                • segel Re: Ulisses-HERB-zgoda 02.09.06, 09:10
                  Masz całkowita rację, mimo, że upominasz mnie, żebym nie była pamiętliwa i nie czepiała się Rzecznika.
                  Właśnie ze względu na tą subtelną różnice się czepiam, a Rzecznik bidulek nie powinien mieć o to pretensji - taka jego praca.
                  Skoro Rzecznik wybrał dość nowatorską formę kontaktu z mieszkańcami, jaką jest forum internetowe, rozumiem, że mam prawo zadawać mu pytania, oczekiwać odpowiedzi i wyrażać swoje zdanie, jeśli wg mnie opowiada głupoty.

Jeśli nie odpowiada na pytania, albo w imieniu swojego pryncypała Prezydenta opowiada bzdury, to niech zmieni pracę, a i jego Zwierzchnik, też niech sobie poszuka innego zajęcia. Prezydentura to nie jest praca dla subtelnej mimozy, która się obraża o byle co, trudno wybrało się taką fuchę, to trzeba mieć skórę słonia i już.

Warto iść na wybory, żeby mieć świadomość, że nie wybrał za mnie kto inny i żeby kolejny wybrany nie myślał, że jest tylko od przecinania wstęg, pokazywania się w złotych łańcuchach w prasie, radiu i telewizji i przyjmowania wazeliniarskich do obrzydzenia tekstów swojego Rzecznika. Jest od ciężkiej, niewdzięcznej roboty, bo czasem zamiast pochwały można oberwać jajkiem, albo mało parlamentarnym słowem od mieszkańców, ale wtedy też nie można się chować za drzwiami Urzędu, bo to jajko, albo "nać, mać" to jest ryzyko zawodowe.
                  I od tego wybranego i jego rządów mieście, będzie zależało, czy mieszkańcy będą na jego widok gwizdać, czy klaskać.
                  • Gość: klient Re: Ulisses-HERB-zgoda IP: 195.189.52.* 02.09.06, 10:03
                    Dzień dobry segel.
                    Masz rację ;)))))))

Chociaż jajeczna część argumentacji niezbyt mnie przekonuje.

Nasuwa jednak propozycję kolejnego pytania do kandydata/tki :
                    Czy jeśli niezadowolony z podejmowanych przez Pana/Panią na niwie publicznej
                    działań nazwę Pana/Panią miernotą pozbawioną jaj - czy pozwie mnie Pan/Pani do
                    sądu cywilnego czy zażąda postępowania karnego? :)

PS. Pewne zastrzeżenie. W pytaniu chodzi o to jaki jest stosunek kandydata do
                    prawa krytyki osob publicznych.
                    • dock2 Re: Ulisses-HERB-zgoda 03.09.06, 23:18
                      Według mnie Mieszkanicy powinni mieć prawo do formułowania negatywnych opinii o
                      osobach rządzących ich miastem a jeśli czynią to w sposób niecenzuralny to
                      świadczy to tylko o ich poziomie inteligencji i artykulacji ale nie powinno
                      spotykać się ze świętym oburzeniem osób obrażanych za którym idą paragrafy.
                      Ogół i tak demokratycznie oceni kto w takim starciu wyjdzie w twarzą i pokaże
                      klasę.
                      pzdr.
    • storima Ulisses-HERBU-Zgoda 03.09.06, 16:05
      Podoba mi sie tytul watku .
      Inspirujacy.
      Stad (patrz powyzej) uzupelnilem go od siebie;)
      • Gość: ernesto Re: Ulisses-HERBU-Zgoda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.06, 16:50
        dobre :)
      • Gość: miki Re: Ulisses-HERBU-Zgoda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.06, 23:12
        i pomyliłes sie: ten chłopczyk napisał ze bedzie startował w wyborach i teraz
        opluwa wszystko co sie da, nic mu sie nie podoba oprócz PO
        • aureliano4 Re: Ulisses-HERBU-Zgoda 04.09.06, 23:15
          Strasznie ważnymi rzeczami zajmują się nasi notable. Tymczasem poza centrum
          miasto jest brudne i śmierdzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka