Dodaj do ulubionych

Miało być tak źle

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.06, 21:32
Mam pytania kierowane szczególnie do Pana Ulissesa:
www.wnp.pl/hutnictwo/14747_1_0_0.html dlaczego Mittal nie zaorał?
www.wnp.pl/hutnictwo/13630_1_0_0.html dlaczego Mitall wydaje
astronomiczne kwoty na coś co miał zaorać?
www.wnp.pl/hutnictwo/2996_2_0_1.html dlaczego cieszycie sie, że HSC
została sprzedana Donbasowi, skoro jego właścicielem jest Mittal ?
Ciągle powtarzaliście, że jest tak źle, że nie będzie inwestycji, że wszystko
zostanie zniszczone, czemu kłamaliście ?! no chyba, że standardowo, fakty nie
mają znaczenia...
Obserwuj wątek
    • ulisses_czwa i byłoby... 27.09.06, 22:42
      > Mam pytania kierowane szczególnie do Pana Ulissesa:

Odpowiadam poniżej, skoro zostałem przywołany do tablicy:

> www.wnp.pl/hutnictwo/14747_1_0_0.html dlaczego Mittal nie
      zaorał?

Dlatrego, że to strategiczny obiekt. MS walczył o niego, aby mieć jednego z największych ukraińskich producentów wyrobów metalowych. Jego wydajnośc jest imponująca - rocznie wytwarzał ponad 6 mln ton wyrobów walcowanych, około 7 mln ton stali i blisko 8 mln ton surówki. To byłoby jak zabicie kury znoszacej złote jajka. Poniższy komentarz chyba wystarczy:

"- Będę pracować na stanowisku szefowej resortu prywatyzacji, dopóki nie zwrócę Kryworiżstalu państwu. Już wcześniej mówiłam, że taki obiekt powinien pozostać w państwowych rękach - cytuje jej słowa dziennik."

Jak widac, Ukraińcy nie sa zadowoleni z takiego obrotu spraw... Rząd łapie się za głowe, co sprzedano Hindusom...

> www.wnp.pl/hutnictwo/13630_1_0_0.html dlaczego Mitall wydaje
      > astronomiczne kwoty na coś co miał zaorać?

Prosze przeczytać uważnie:

"Zagraniczne KONCERNY, które kupiły polskie huty, REALIZUJĄ obiecane inwstycje. Najwięcej wyda dominujący na krajowym rynku Mittal Steel."

Realizacja dot. inwestycji obejmuje także Donbas. MS pogodził się z utrata HSC, a że wydaje najwięcej też nie powinno nikogo dziwić. W końcu jest potentatem na polskim rynku i ma pod sobą cały PHS. Donbas ma "tylko" HSC, więc nie próbuj porównywać ogólnych wydatków. Nigdzie nie pisałem, że MSP chce zaorać PSH, bo musiałby nie mieć wyobraźni... MSP nie szanował praw pracowniczych i to wielokrotnie podkreslałem. Nie chciałem, aby to miało przełożenie u nas. Istniało uzasadnione ryzyko, ze podobnie będzie w Częstochowie. Poza tym MSP co do "orania", tu mógłby sobie pozwolić na to u nas. Celem byłyby polskie stocznie. To opłacalny manewr dla niego. HSC specjalizuje się w produkcji blachy grubej - tzw. okrętowej. Dzieki temu, że MSP nie przejął naszej huty zażegnaliśmy niebezpieczeństwo zmonopolizowania polskiego hutnictwa wraz ze stoczniami (wówczas kupiłby je za grosze)... Dlaczego JSW ciągle się opiera MSP? Dlaczego oni tez nie wyrazili zgody na sprzedaż swojego zakładu MSP?
      Jednak nikt nie zamierza toczyć wojen w nieskończoność i lepiej podjąc współpracę (dlatego JSW będzie współpracować), polegającą na uzupełnianiu się. Nikt, nikomu nie wchodzi wówczas w drogę.

> www.wnp.pl/hutnictwo/2996_2_0_1.html dlaczego cieszycie sie,
      że HSC
      > została sprzedana Donbasowi, skoro jego właścicielem jest Mittal ?

MSP nie jest właścicielem HSC, a własciwie ISD... Poza tym przeczytaj uważnie:

"Konsolidacja światowych koncernów ? Mittal Steel i Arcelora ? doszła do skutku w efekcie POROZUMIENIA, a nie WROGIEGO PRZEJĘCIA. NIE ZANOSI SIĘ zatem na REWOLUCYJNE zmiany. Polityka nowo powstałego koncernu zostanie ukierunkowana na PORZĄDKOWANIE rynku."

> Ciągle powtarzaliście, że jest tak źle, że nie będzie inwestycji, że wszystko
      > zostanie zniszczone, czemu kłamaliście ?! no chyba, że standardowo, fakty nie
      > mają znaczenia...

Bo było źle i pod rzadami MSP nie byłoby wcale lepiej. MSP opamiętał się po utracie HSC i JSW... Wałkowalismy już ten temat wielokrotnie, w oparciu o fakty. Jesli załoga nie protestuje, sa realizowane inwestycje etc. to co jest złego w Donbasie? Oni szanują ludzi, a ten zakład jest dla nich bardzo ważny. Donbas może współpracować z kim chce - to jest ich polityka i zapewniam, że głupoty nie zrobią.
      Zapewniam też, że któryś raz z kolei nie przekonasz mnie do swoich racji, bo ja zdania w tej sprawie nie zmienię. Opieram się od początku do końca na faktach,a nie na insynuacjach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka