Dodaj do ulubionych

Domowa Stacja Pogody

IP: *.com 10.10.06, 10:51
Mam pytanie.Czy ktoś z forumowiczów się orientuje czy domowe pogodynki zdają
egzamin tzn.czy wiarygodnie pokazują pogodę z pewnym wyprzedzeniem? Kupiłem
niedawno pogodynkę i pokazuje non stop opady,a jak widac już od kilku dni nie
padało w Częstochowie.Proszę o odpowiedź tych ludzi co takie pogodynki
posiadają i czy one są wiarygodne.Proszę też podac ewentualnie jakiej firmy
kupic pogodynkę żeby była wiarygodna.
Obserwuj wątek
    • Gość: byczek Re: Domowa Stacja Pogody IP: *.realestate.net.pl 10.10.06, 10:55
      A nie lepiej sprawdzić w sieci zamiast zdawać się na chybił trafił ?
      • Gość: MJI Re: Domowa Stacja Pogody IP: *.inds.pl 10.10.06, 11:21
        albo zainstalowac sobie dodatek pogodowy do przegladarki Firefox
        forecastfox.mozdev.org/
        fajna sprawa i sie wszystko sprawdza.
        • Gość: DU Re: Domowa Stacja Pogody IP: *.dolsat.pl 12.10.06, 14:35
          Gość portalu: MJI napisał(a):

> albo zainstalowac sobie dodatek pogodowy do przegladarki Firefox
          > forecastfox.mozdev.org/
          > fajna sprawa i sie wszystko sprawdza.

Ja pogodę sprawdzam na meteo.icm.edu.pl. Lepsza od IMGW, jeśli chodzi o prognozę 24h do przodu.
          Dla częstochowy:
          meteo.icm.edu.pl/java/mgram.php?x=16&y=10&lang=0&ver=&ikonka=1
          Pozdrawiam
      • Gość: Arthas Re: Domowa Stacja Pogody IP: *.trustnet.pl 10.10.06, 11:26
        Witaj, ja mam taka stacje Kollron Technik, ktora pokazuje stan pogody z
        wyprzedzeniem 12h, a poza tym pokazuje stan cisnienia, wilgotnosci oraz
        temperatury wewnetrznej i zewnetrznej. Jeszcze wyposazona jest w nadajnik
        pokazujacy godzine z dokladnoscia do 1/1000000s, przez to iz laczy sie zegarem
        atomowym we Frankfurcie.
        Twoja stacja mogla pokazywac ikonke opadow, bo w ciagu 12h spadalo cisnienie, a
        to nie oznacza, ze bedzie akurat padalo. Gdzie kupiles swoja stacje? Mam
        nadzieje, ze nie w Lidlu. Pozadne stacje kosztuja powyzej 300zl. Pozdrawiam!
        • Gość: jas Re: Domowa Stacja Pogody IP: *.com 11.10.06, 11:07
          Dzięki za odpowiedzi na moje pytanie,a pogodynkę kupiłem w Lidlu.Zaraz idę im
          oddac tą zabawkę!
          • Gość: Arthas Re: Domowa Stacja Pogody IP: *.trustnet.pl 11.10.06, 11:26
            Polecam stacje w Media Markt lub sklepie internetowym. A te pesudo stacje z
            Lidla to pokazuja tylko dobrze godzine i date:)
            • Gość: K2 Re: Domowa Stacja Pogody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.06, 12:23
              Za przeproszeniem te wszystkie pogodynki :) to o d... roztrzaść.
              Pogoda jest wielce nieprzewidywalnym ZESPOŁEM zjawisk, nawet profesjonalne stacje prognozy pogody nie są w stanie przewidzieć pogody na więcej jak 24 h do przodu. A najbardziej rozśmieszają mnie prognozy długoterminowe ( na 2 tyg do przodu ). Powiem wam że Baca w górach ma taki sam stopień przewidywalności pogody na 2 tygodnie do przodu jak najbardziej profesjonalne studia badawcze TVN-u :).
              Pogode da się przewidzieć mniej więcej 24 h do przodu a potem procent przewidywalności leci na łeb na szyję.
              • Gość: Arthas Re: Domowa Stacja Pogody IP: *.trustnet.pl 11.10.06, 14:01
                Ale stacja nie przewiduje samej pogody, tylko pewne zjawiska (np. cisnienie) z
                pewnmym wyprzedzeniem, dzieki ktorym mozna okreslic, oczywiscie w pewnej granicy
                sprawdzalnosci stan pogody jako zjawiska i zbioru pewnych czynnikow pogodowych.
                Trzeba umiec odczytac poprawnie dane pogodowe.
                Jesli zas chodzi o przewidywanie pogody to mozna przewidziec te zjawiska z
                wyprzedzeniem 2-3 dniowym z duza doza sprawdzalnosci. Mozliwe to jest dzieki
                zdjeciom satelitarnym i poprawnym ich odczytaniu oraz przewidywalnosci kierunku
                frontow barycznych. Zas prognozy dlugoterminowe to w zasadzie czysta loteria.
              • Gość: jas Re: Domowa Stacja Pogody IP: *.com 14.10.06, 15:13
                Znalazłem dośc wypasioną pogodynkę za niewielkie pieniądze firmy Cason.Tylko nie
                wiem co to za firma,czy to czasami nie jakieś chińskie badziewie.Może się ktoś z
                forumowiczów orientuje co to za producent?jeżeli tak to proszę o odpowiedź.
                • Gość: Arthas Re: Domowa Stacja Pogody IP: *.trustnet.pl 14.10.06, 15:17
                  Niestety za male pieniadze nie dostaniesz dobrej stacji. Firmy nie znam, ale
                  polecam ci Kollron Technik, mam ja juz ponad 2 lata i jestem bardzo zadowolony.
                  Pozdrawiam!
                  • Gość: jas Re: Domowa Stacja Pogody IP: *.com 14.10.06, 15:42
                    Dzięki za radę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka