Gość: ponury23 Częstochowa mnie wkurza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 09:05 Nareszcie Wyborcza coś powiedziała ale dlaczego tak póżno przez tyle lat nic nie widzieliście czy nie było odwagi pisać? No to do dzieła jak mówi się A to dalej do roboty walcie dużo i ,,prosto z mostu" a może coś z tego wyniknie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miejscowy Częstochowa mnie wkurza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 09:16 Mnie juz nie wkurza, bo sie przyzwyczilem. Ale to prawda, ze jestesmy zadupiem. Najlepszy przyklad to nasza niemoc. Nie "udalo sie" zachowac wojewodztwa, bo tak na prawde nikomu sie nie chcialo nic zrobic. Nie "udaje sie" utworzyc uniwersytetu, bo tak na prawde nikomu na tym nie zalezy. Nie "udalo sie" wybudowac sciezek rowerowych, bo nikomu nie sa pootrzebne. Nie ma lodowiska, basenu, hali sportowej. Nie ma hoteli, ani wokol Jasnej Gory ani wogole, (tylko jakies burdele w okolicy TESCO). Nie ma sportu i szkolenia mlodziezy, bo nie jest sportem oparta na Amerykanach grupka satkarska. Dalej nie wymieniam, bo mi sie nie chce (jestem z Czestochowy). Prezydent Wrona wlasnie pojechal na dwa tygodnie do Egiptu z malzonka, w ramach podrozy powyborczej. Odpocznie i dalej nie podejmie decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Degradacji Częstochowy nie powstrzymacie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 09:31 Degradacji częstochowy nie da się powstrzymać z kilku powodów. Czewa to nie województwo a głównie w dużych miastach powstają duże miejsca pracy. Czewa nie ma dobrej komunikacji drogowej ani obwodnicy. WWidzicie sami ile tirów pędzi przez Gierkówkę! Transport się rozwija a w ślad za tym powinny być budowane szerokie autostrady i obwodnice. Wadze miasta siedzą cicho i robią tylko tyle ile muszą tj.nie wychylają się zbytnio. Bardzo wiele młodych ludzi wyjachało i większość z nich nigdy na stałe tutaj nie wróci.Po nich wyjadą jeszcze ci którzy niedługo zdadzą maturę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basquiat często się chowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 09:37 ...jedyny jasny punkt na mapie to działalność Zachęty...ale wielu już pracuje nad tym aby była jak meteor, który świeci pięknym światłem ale bardzo krótko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Częstochowa mnie wkurza IP: 212.160.86.* 19.02.07, 09:28 To jest chyba przesada. Częstochowa jak każde miasto ma swoje problemy choćby i nawet komunikacyjne ale to nie powód żeby pisac odrazu że Częstochowa mnie wkurza! Mojm zdaniem Częstochowa zaczyna sie rozwiać, staje sie pięknym zabytkowym miastem coraz wiecej sie w niej dzieje. Poprostu Częstochowa staje sie pomału miastem :D:D:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MS Czestochowa sie wyludni IP: 81.171.165.* 19.02.07, 09:30 Z mojej rodziny czterosobowej tylko jedna osoba mieszka teraz w Czestochowie. Dwie w Anglii, jedna w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frogman Częstochowa ma potencjał !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 09:31 Możemy narzekać na władze bo to najłatwiej. I ja to robię często. Ale taka władza jakie ludzi wybieranie. Przypomijcie sobie mieliśmy jedną z najniższych frekwencji w wyborach samorządowych w kraju, i kogo tu winić ?? Wybraliśmy najbardziej bezwładną władzę w mieście. Ale czy była alternatywa?? Niestety (moim przekonaniu) w drugie turze złe walczyło z gorszym. Województwo też sobie kiedyś odpuściliśmy na własne życzenie Ale najgorze jest to że przez ostatnie lata wszyscy nasi włodarze marnują potencjał częstochowian. Miasto leży przy DK1 - czy przygotowano jakieś tereny pod inwestycje Uczelnie- żyją tylko dla siebie, kształcą by kształcić i żyją we własnym abstrakcyjnym świecie przy okazji służą jako "dupochron" dla przegranych polityków Stawiam pytanie: Jak uczelnia techniczna w dzisiejszych czasach może wypuścić inżyniera dla którego nie ma pracy ??!! Ruch pielgrzymkowy - tu się chyba w najbliższym czasie niewiele zmini, pielgrzymi wpadają do nas na jeden dzień z własna wałówką i uciekają gdzie pieprz rośnie. Aż się kusi żeby zorganizowąć tu bazę i wypady w okolice - przeceż są przepiękne miejsca; Olsztyn, Mirów, Bobolice, blisko Toszek, Przymiowice (piękne zamki i pałace) Sztolnia i zabytkowa kopalnia w Tarnowskich - przecież to tylko 40 min od Częstochowy. osobiście polecam spływ kajakowy Wartą - zajefajnie Potencjał jest nie ma strategi, jak narazie Częstochowa ma się w miarę dobrze, ale bez przemysłu i stabilnej pracy dla kilku tysięcy ludzi nie będzie rozwoju. Nie każdy może byc biznesmenem i prowadzić własne interesy. Ale żaden inwestor nie przyjdzie jak mu sie nie pokażę lokalizacji - a u nas nie ma lokalizacji bo nie ma pieniędzy na plan, nie ma planu nie ma pieniędzy i tak w koło macieju Czy takie gdaanie coś zmieni ?? chyba nie Nie widze w Czewie liderów zmian, ludzi z wizją Choć może zbierze się parę ludzi którzy będą chcieli coś zrobić i w jakiś spsób wymusić działania prorozwojowe w naszym mieście Uważam że mamy szansę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Poważny Częstochowa jest zdegradowana i zchodzi na psy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 09:33 Degradacji częstochowy nie da się powstrzymać z kilku powodów. Czewa to nie województwo a głównie w dużych miastach powstają duże miejsca pracy. Czewa nie ma dobrej komunikacji drogowej ani obwodnicy. Widzicie sami ile tirów pędzi przez Gierkówkę! Transport się rozwija a w ślad za tym powinny być budowane szerokie autostrady i obwodnice. Wadze miasta siedzą cicho i robią tylko tyle ile muszą tj.nie wychylają się zbytnio. Bardzo wiele młodych ludzi wyjachało i większość z nich nigdy na stałe tutaj nie wróci.Po nich wyjadą jeszcze ci którzy niedługo zdadzą maturę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wep Re: Częstochowa jest zdegradowana i zchodzi na ps IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 10:01 Chce przypomnieć, że podobną dyskusję o Częstochowie rozpoczął w 2003 roku swoją książką "Rozmowy o samorządzie i demokracji" Wojciech Grabałowski - jeden z snsowniejszch kandydatów na prezydenta Częstochowy. W książce wygłaszali swoje opinie rożni "ważni" Częstochowy. W artykule dzisiejszm odnajduje te same problemy tylko starsze o cztery lata. Moim zdaniem degradacja Częstochowy zaczęła się z chwilą gdzy przestała być "metropolią wojewódzką", a stalą się jedynie siedzibą metropolity częstochowskiego, i sprowadzana jest teraz do roli osady przyklasztornej lub centrum pilegrzymkowego. Zresztą taka będzie Częstochowa jaką sami sobie stworzymy. Do toworzenia trzeba wizjonerów a nie budowniczych salek muzealnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mich4lek Częstochowa - miejsce pracy młodych telentów...... IP: 80.48.204.* 20.02.07, 14:15 Witam. że miasto umiera, zauważył każdy młody i nie tylko jego mieszkaniec.że nasz magistrat stara się niezmiernie o poprawę naszego bytu - widać.Choćby III aleja.Mam "nie"szczęście mieszkać właśnie tam.Sam remont - może i pomysł dobry ale !!! czy jest sens robić remont alei za bardzo duże pieniążki po to, aby wpuścić tam zaraz autobusy i samochody.Komu to jest potrzebne.Wszystkie podwórka na tym odcinku posiadają alternatywny podjazd od ulicy Waszyngtona czy Stryjeńskiej.Ale nie fakt remontu czy sporów co jest ok a co nie. Pomyślmy a raczej policzmy jak dużo MŁODYCH UTALENTOWANYCH opuszcza mury naszych częstochowskich uczelni.Każdy z nich ma ambicje - tak jak ja - i chcę być doceniony.Chcę aby doceniono jego czas spędzony nad książkami, zarwane noce - nie koniecznie nad książkami/przypis autora/ - a tu rusza w poszukiwanie pracy w TYM rozwijającym się mieści i okazuje się że może pracować w MediaMArkt jako doradca fachowy - czyli wykładacz towaru za 1200 zł brutto i usłyszy że nie jest ważne jego doświadczenie i wykształcenie - tu się tyle zarabia. Zastanówmy się nad miejscami pracy a nie nad remontami.......... WKURZONY MICH4LEK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znajoma Re: Częstochowa - miejsce pracy młodych telentów. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 23:20 Mam nadzieję że znalazłeś pracę lub jesteś tego bliski, oby za większe pieniądze. Powodzenia!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
stone8 Re: Częstochowa ma potencjał !!! 26.02.07, 21:20 > Czy takie gdaanie coś zmieni ?? chyba nie > Nie widze w Czewie liderów zmian, ludzi z wizją > Choć może zbierze się parę ludzi którzy będą chcieli coś zrobić i w jakiś spsób > > wymusić działania prorozwojowe w naszym mieście > Uważam że mamy szansę Witam, jestem wrocławiakiem(składnia adekwatna do lwowiakiem) bywajacym w Czewie co 2-3 tygodnie weekendowo. Upraszczając; trzeba postawić parawan u góry, sprowadzić paru gości z naszego miasta którym się już znudził sukces. To co dzis w Czewie funkcjonuje to znowu stary układ. Aleje jak były remontowane tak są a to niby wizytówa, goscie nie potrafią paru kamieni na szybko położyć, do empiku prawie wodolotem!; może firma nie ta co by szybko zrobiła ale "solidna", hehehe, a dla przypomnienia lub poprawienia daty kiedy się zaczęło, w czerwcu?. Mamy luty i dziury po przeciwnej stronie na drodze. Przepraszam za zjadliwość i wybiórczość tematu ale nie jestem stąd, widzę natomiast wszystko i porównuję, to ta sama Polska a jakże inna; zależy mi na rozwoju i kondycji tego miasta, ale dziś mimo oglądu lornetą dookoła trochę tego nie widzę mimo dobrych chęci. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rs Częstochowa mnie wkurza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 10:05 "A ta walka o przeżycie rozgrywa się wśród domów Rakowa, Błeszna i Ostatniego Grosza, bo tędy prowadzi główny szlak ze Śląska do Warszawy. Nie da się tak żyć i jeździć." trzeba podziękować projektantom wspaniałej superautostrady gierkówki i czekać aż powstanie A1 i obwodnica. Pikiety tutaj niczego nie przyspieszą. Chociaż to doskonała reklama jak by jeszcze jaki spór z ekologami ;D Poza tym pełna zgoda niestety Czewa to wiocha z tramwajem a winni takiego stanu są (tak to bardzo odkrywcze) jej mieszkańcy. Odpowiedz Link Zgłoś
t3d1 Re: Częstochowa mnie wkurza 19.02.07, 10:08 W końcu ktoś się odważył napisać jak jest i nie bał się konsekwencji. Tego nam trzeba ! BRAWO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kurzy Re: Częstochowa mnie wkurza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 10:56 W koncu kawalek soli wrzucony Wronie w oko. :D Jednak trzeba pamiętać jak podkreśla autorka artykułu, że prowincjonalne myślenie mieszkańców doprowadzi w końcu do powstania miasta Jasna Góra i pobliskiej osady Częstochowa złożonej z blokowisk i trasy dk1 :D. Szkoda, że nie jestem biznesmenem bo pomysłow mi nie brakuje jednak brka funduszy na realizacje. Tak prawdopodobnie uważa co 3 osoba w wieku 20-25 lat mieszkająca w Częstochowie i każdego dnia przeglądająca oferty pracy za granicą lub w większych miastach Polski. Władze dobrze wiedzą, że zużel to nie jest sport, a jedynie widowiskowa rozrywka, jednak usilnie modernizuja stadion, który pełny jest raz w roku(jeśli drużyna jeżdzi w finale play-off), łatają dziury na ulicy stawiają podpory pod 20 letnie i starsze wiadukty, modernizują fasady budynków w alejach kiedy odwiedza nas Papież. Zero zaangażowania w typowo noweczesne myślenie biznesowe. Najwyższy czas odizolować sie od kierunku "Jasna Góra nasz żywiciel" :D i rozpocząc działania mające na celu tworzenie warunków dla mniejszych i większych inwestorów oraz przez tworzenie dodatkowych atrakcji w mieście, które wraz z okolicami ma piękne owiane legendami tereny. Mój ekstremalny pomysł to ściągniecie inwestora do budowy Jurajskiego Parku Rozrywki na wzór podparyskiego Disneylandu. Częstochowa miasto ze zróżnicowanym zapleczem hotelowym (od jednej do conajmniej czterech gwiazdek). Scisła współpraca z podobnymi miastami w Unii Europejskiej polegająca na czymś wiecej niż darmowe delegacje dla prezydenta i jego ekipy:D. Pozdrawiam autorkę artykułu i dziękuję za zabranie głosu w imieniu ludzi, którzy nie chcą opuszczać tego miasta, jednak nie mają możliwości nagłośnienia pewnych spraw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... A może tak musi być? IP: *.gre.pl 19.02.07, 10:47 Mnie to nie przeszkadza. Dzieci wychowuję, starając się nie wpajać w nich patriotyzmu lokalnego. Jeśli nie wyjadą poza granicę Polski, to raczej nie będą wiązać swojej przyszłości z tym miastem. Może Wrocław, Poznań, Szczecin, Trójmiasto? W polskiej kulturze nie istnieje pojęcie "heimat". Ludzie migrowali z małych ośrodków, tam gdzie był chleb i praca. Tak powstała Łódź, ale też tak powstała Częstochowa. Czy żal mi stopniowego podupadania Częstochowy - ależ skąd! Mnie akurat nie przeszkadza fakt, że stanieją nieruchomości, że miasto ograniczy się do takiego wymiaru, jaki jest w stanie unieść, oczywiście biorąc pod uwagę możliwości i cechy regionu. Skoro nie ma już Kombinatu Budowlanego, Warty, Wełnopolu, Częstochowianki, Polnamu i wielu innych, zatrudniających tysiące ludzi zakładów tamtego okresu, to może nie ma sensu na siłę utrzymywać struktury miasta w takich rozmiarach, jak gdyby tamta rzeczywistość jeszcze istniała. Po co? Czy po to, żeby na terytorium określonym poprzez współrzędne geograficzne N = 50°48'17,6" i E = 19°07'05,6" był jeden z największych współczynników bezrobocia? Jeśli tutaj nie ma pracy i jeśli miejsca pracy na tym terenie powstają w niewystarczającej ilości to mamy dwie mozliwości. Albo za wszelką cenę zintensyfikować działania rozwijające rynek pracy, dostępność tanich mieszkań, albo po prostu pozwolić innym na wyjazd, znalezienie sobie miejsca, gdzie lepsze warunki do życia już na nich czekają. Ta druga mozliwość jest łatwiejsza, a więc nie dziwię się, że młodzi ludzie częściej z niej korzystają. A ja wcale nie muszę żyć w ćwierćmilionowej metropolii. Balony mają to do siebie, że czasem, jak się guma zestarzeje, potrafią peknąć. I właśnie teki proces obejmuje nadmuchaną sztucznie Częstochowę. Nie wiem czemu, ale jakoś mi tego nie żal Odpowiedz Link Zgłoś
spryytny A MOŻE JEDNAK ??? 19.02.07, 10:56 WITAM Nie mogę się zgodzić z opinią pani Ewy, że nie ma młodych którzy nie potrafią wypromować miasta. Otóż są i to jest nas wielu tylko dajcie nam szasnę. Żeby nasze pomysły trafiły gdzie potrzeba, trzeba mieć znajomych albo wiedzieć gdzie się udać (może to właśnie Pani nam w tym pomoże). Bez tego każda jakakolwiek inicjatywa przez nas podejmowana spłonie na panewce bowiem zostanie potraktowana jak kolejny głupi pomysł. Chętnie podzieliłbym sie pomysłami z kimś zainteresowanym ... ale do kogo się zgłosić jednocześnie nie obawiając się "kradzieży pomysłów". U nas bowiem szeroko znanym i stosowanym zabiegiem jest utożsamianie się osób trzecich z czyimiś niejednokrotnie "konstruktywnymi" planami. Mam prośbę ... jeżeli ktoś wie jak się przebić i do kogo uderzyć z pomysłami piszcie na forum. Może i pomysły na poprawę tego co jest luźno rzucane na forum też nie są głupim pomysłem ... może ktoś z "wyższych" czasem zagląda na forum. POZDRAWIAM - Częstochowianin - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa_kulisz Re: A MOŻE JEDNAK ??? IP: *.czestochowa.agora.pl 19.02.07, 12:50 Zapraszam do redakcji. Chętnie posłuchamy o Twoich pomysłach ek Odpowiedz Link Zgłoś
spryytny Re: A MOŻE JEDNAK ??? 19.02.07, 13:29 Bardzo chętnie podzielę się swoimi pomysłami tylko że sam na nadmiar wolnego czasu nie narzekam, a póki co chętnie podzielę się swoimi pomysłami drogą mailową ... jeżeli oczywiście wyrazi Pani na to zgodę. spryytny@gazeta.pl. Proszę się odezwać żebym miał Pani adres e-mail. Dziękuję i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezrobotny Droga Pani Ewo zgadzam się i dodam .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 13:38 Wkurza mnie ta Częstochowa, bo kierują nią bezmyślni aroganci i ignoranci tzw. pracodawcy, którzy przy odmiennym zdaniu pracownika wywalają go po 30 latach pracy na bruk , bez środków do życia i perspektywy. I robią to z pracownikiem o wielkiej kulturze i z wielkim , wrodzonym bym powiedział, intelektem. Rządza Częstochową i kierują jak im się widzi. A jak ? Widzimy - źle, bo są zwykłymi miernotami i kretynami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Częstochowa mnie wkurza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 10:58 Całkowicie zgadzam się z tą panią. W tym mieście całkowicie nie ma co robić. Zaczyna sie właśnie drugi tydzień ferii i co robić ? Ileż można chodzić do tych samych wiecznie zapchanych barów, kawiarni i kina ? Brakuje nam jakiegoś rozruchu. Co do ścieżek rowerowych to poprostu brak mi słów. Nie będę wspominał ile miasto wydało na remont III aleii, ale napewno każdy przypomina sobie tą kwote, i co? Nie ma tam ani metra, centymetra, ani nawet milimetra chol***ej ścieżki rowerowej. I po co były organizowane imprezy promujące jazde na rowerze zamiast samochodu ("Wiosna Rowerów", "Dzień bez samochodu", "Masa Krytyczna") skoro u nas nie ma gdzie jeździć tym rowerem. Gdziekolwiek się na nim wjedzie to albo zostaniemy zastrzymani przez straż miejską albo obrzuceni obelgami przez przechodniów lub starszych ludzi. Gdzie mamy jeżdzić rowerami, w okolicach huty, trasy szybkiego ruchu? Każde inne miasto potrafi zbudować ścieżki rowerowe w centrum, ale nie Częstochowa. W zeszłym roku miasto z wielką łaską zbudowało na promenadzie skate park (który jest beznaziejny) przed którym na tablicy z regulaminem widnieje zakaz poruszania się po obiekcie na rowerach pomino tego, ze w planowaniu skateparku brały m.in. udział osoby związane również z tą dyscypliną. Miasto nie zamierza tego zmieniać i nasyła Staż Miejską, która straszy mandatami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zawsze mówiłem Częstochowa - nie szwajcarski zegarek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 11:38 że Częstochowa nie jest przysłowiowym "szwajcarskim zegarekiem", ponieważ do tego naszego tzw. "zegarka" po pierwsze - używa się podróbek i nieoryginalnych części, po drugie - sprzedaje się go społeczności jako oryginał i po trzecie - nikt nie pofatyguje się zainwestować i kupić częsci oryginalne, nowe. I tak w tym maraźmie i tandecie się "babrzemy". Odpowiedz Link Zgłoś
izabelabalcerak Re: Częstochowa - nie szwajcarski zegarek 19.02.07, 12:26 Myślę, że w artykule jest sporo prawdy, ale i tyle samo pustej propagandy. Powstaje wielki szum, może nawet konstruktywna dyskusja na forum , ale to zupełnie nie przekłada się na naszą codzienność i rzeczywistość. Inwestycje w kamienice, mają chyba faktycznie przykryć braki w remontach dróg i chodników i brak perspektyw na pracę. Został tu wyraźnie nakreślona kwestia ,,przyklasztorności” Częstochowy. Zgadza się. Kiedy przyjrzeć się miastu zauważamy, że klasztor stał się komercyjną i samowystarczalną jednostką. Przestał poniekąd pełnić funkcję klasztorną w sensie w jakim pełni ja np. klasztor tyniecki. Dlaczego pielgrzymi od nas uciekają? Bo przyjeżdżając lub przychodząc do Częstochowy nie mają gdzie się zatrzymać (Camping Oleńka jest niezbyt obszerny, Dom pielgrzyma odstrasza ceną, a tylko zmotoryzowani mogą się skryć w jurajskich gospodarstwach agroturystycznych). W związku z czym po wizycie na Jasnej Górze zmierzają wprost na dworzec PKP. Mamy w prawdzie w mieście drogie hotele, ale co z tego? Dlaczego miasto nie zainwestuje w obiekt w rodzaju Schroniska Młodzieżowego ? W wielu miastach możliwe jest też wynajmowanie pokoi w akademikach w czasie wakacji, ale nasze akademiki raczej wieją grozą, a samorządy studenckie nie przyłączają się do takich idei, bo i po co już nie raz udowodniły, że to bardzo atrakcyjny wpis w CV wiec po co się przemęczać i wykazać inicjatywę. Mało tego niejednokrotnie to właśnie samorządy studenckie hamują rozmaite inicjatywy (tu serdecznie pozdrawiam samorząd AJD , który nie raczy udostępnić studentom regulaminu samorządu z załącznikami – chyba z obawy przed usunięciem z ciepłych posadek). Nie trzeba być studentem zarządzania i marketingu, by promować miasto, nikt jednak nie chce słuchać pomysłów, a nawet jeśli ich wysłucha to zrealizuje je już pod własnym nazwiskiem, bo po co dawać zatrudnienie młodym kreatywnym skoro wujka, stryjka siostra szuka pracy? Miasto wcale nie musi bazować jedynie na przemyśle mogłoby na turystyce, ale byli tacy, którym pomysł utworzenia Narodowego Parku Jurajskiego nazbyt przeszkadzał. Jako miasto położone w okolicy Jury nadal mamy wielkie możliwości w dziedzinie turystyki, tym bardziej, że właśnie ten rynek usług rozwija się w Polsce najdynamiczniej. Warto wspomnieć, że turyści odwiedzający Częstochowę to dwie grupy: 1. Turyści zagraniczni, poszukujący towarów ekskluzywnych, dobrych restauracji i ciekawych możliwości spędzenia czasu (najlepiej zorganizowanych przez specjalistów- którzy chwilowo ze swoimi pasjami wieją gdzie się da) 2. Pątnicy i inni turyści plecakowi, którzy szukają taniego noclegu i różnych ciekawostek do zwiedzani poznania i spróbowania. PROPONUJĘ, BY ZAMIAST TYLKO KRYTYKOWAC PODSUWAĆ KONKRETNE ROZWIĄZANIA I DOMAGAĆ SIĘ ICH REALIZACJI OD WŁADZ. Należy je jednak dokładnie przeanalizować, bo np. Dąbrowa Górnicza też chciał Aqua Parku i co z tego wynikło….zapytajcie mieszkańców. Pozdrawiam Izabela Balcerak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Częstochowa... IP: 80.54.169.* 19.02.07, 11:53 No cóż, mimo że kocham Częstochowę trudno mi się nie zgodzić z autorką artykułu. Według mnie ma dużo racjii.Fakt, Częstochowa próbuje się rozwijać ale co z tego skoro nie bierze się za to co trzeba? No dobrze, ładnie wyglądają wyremontowane kamienice, planowana jest nowa linia tramwajowa, został wyremontowany ratusz wzięto się w końcu za alje... No ale są również rzeczy które wręcz rażą!! Chodzi mi np. o Park Staszica mam nadzieję że będzie on fajnie wyglądał ale po co tam place zabaw, skoro ma on wyglądać tak jak kiedyś...? Po za tym: 1.fakryczny brak aqaparku 2.Brak zainteresowania sportowcami( nie chodzi mi np o AZS, ale szkolnych) Sporo jest młodzieży która naprawdę ma telent, ale co z tego skoro nie mają gdzie trenować zere funduszy i co za tym idzie perspektyw... 3.drogi dziurawe jak ser szwajcarski 4.Jasna Góra wg mnie gruntowny remon powiedzmy sobie murów jest czymś beznadziejnym przecież one wogóle nie były zniszczone (sama widziałam) chyba poprostu chcą aby JG była nowoczesna... :) 5. Złota Góra powiem tak kiedyś pytała mnie niemka o takowe miejsce i wahałam się czy mówić Jej gdzie ma sie udać czy nie. Możnaby się trochę za ten "obiekt" wziąć fajne miejsce tylko pola uprawne trochę przerażają. Nie mówię, aby wyłożyć tam kostkę brukową dać oświetlenie ale można by coś o tym pomyśleć. 6.Koncerty dziś pozstało mi wspominać tylko fajne koncerty sprzed lat typu Inwazja mocy... Dzisiejsze koncerty to porażka... 7.Brak perspektyw dla młodych ludzi nie mówię tu tylko o pracy ale również o nauce, aby się kształcic nalezy albo wyjechać do innego miasta albo.. no właśnie co? Mamy tak naprawdę tylko dwie uczelnie AJD i Politechnikę za resztę trzeba słono płacić mowa o studium (!) a kto pomyslał o kiernukach na studiach wyższych typu medycyna, psychologia (to tylko przykładowe kierunki) w Częstochowie oczywiście nikt! 8.Mało hoteli,kawiarni itp. Panowie usarny i Deamterializator, przepraszam Was bardzo, ale aby zrobić coś dla Częstochowy nie wybuduję np dobrego wiaduktu z klosków lego :) Odpowiedz Link Zgłoś
izabelabalcerak Re: Częstochowa... 19.02.07, 12:39 Zgadza się Iwono. Szkolny Związek sportowy podupada podobnie jak uczelniane kluby, brak sponsorów, brak dofinansowania , bo co to jest 1500 zł od Urzędu miasta na rok działalności? Uczelnie nie dysponują sprzętem, sportowcy muszą sami go zakupić i serwisować…a za co niby skoro stypendia sportowe wahają się od 100-300 zł, śmiech na sali. Żeby otrzymać przynajmniej 100zł należy startować w Mistrzostwach Polski, które odbywają się raz na 2 lata. W tych warunkach jedna z uczelni chce nawet otworzyć kierunek wychowania fizycznego. Cel szczytny, tylko chyba do zrealizowania po wymianie kadry (znieśmy wreszcie te rodzinne kliki) na bardziej odpowiedzialną, bo w klubach jest wiele przykładów osób, które po wypadkach zostały pozostawione bez pomocy. Taka jest gorzka prawda. Ktoś może zapytać jakie ma to właściwie znaczenie. Ma. Mieszkamy w regionie, który ma naturalne warunki dla rozwoju wielu dyscyplin sportu i wcale nie wymaga to od razu budowy hal sportowych. Mamy doskonałe warunki do rozwoju lekkiej atletyki, wspinaczki sportowej, narciarstwa biegowego, jazdy konnej a z tego nie korzystamy. I trudno tu mówić o braku inicjatywy, raczej o braku wsparcia dla tych inicjatyw. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helenka Częstochowa mnie wkurza IP: *.prenet.pl 19.02.07, 12:02 Swieta Racja.Może p.prezydent Wrona przeczytałby ten artykuł i zaczął trochę myśleć.Wystarczy spojrzeć na okoliczne wsie np.Konopiska aby dojść do wniosku,że jednak można coś zrobić na unijne pieniążki!!!.A pod Jasną Górą nic się nie da? Szkoda bo jak tak dalej pójdzie to ........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: po co mu to Re: Częstochowa mnie wkurza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 12:11 On, jak Kozera w kulturze chce przesiedzieć 4 lata i doczekać spokojnej i dobrej emerytury, na którą nie wadomo czy tak naprawdę zasługuje ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja 23 Częstochowa mnie wkurza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 12:10 To cała prawda, a ponieważ jestem młoda to dodałabym jeszcze brak sklepów z super ciuchami, wszystko jest zmonopolizowane "włoszczyzną" w sece i pasażu, i modą a'la ryneczek.A jak chcesz pożądnego ciucha to musisz się nieźle nabiegać po pięknych alejach, w których nigdy nie ma wolnego miejsca na "parkingu", a kiosk z biletami parkingowymi jest km dalej.(hehe)a i tak na marne twoje bieganie, jak za 2 dni naliczysz 5 osób w tej samej kurtce.hehe.Tak więc: mało konkretnych sklepów i nie tylko z ciuchami, mało parkingów ,nie mamy parkometrow, dużo dziur, i nasze kluby-ble, pozdrawiam jedynie klub rura i c4, ale w rurze wystrój zostawia wiele do życzenia-muza super.pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
ambl Re: Częstochowa mnie wkurza 19.02.07, 13:17 najpierw naucz sie pozadnie pisac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tajpan Re: Częstochowa mnie wkurza IP: 212.87.241.* 19.02.07, 12:13 Zgadzam się w 100% z Autorką. Miasto prowincjonalne bo 70% mieszkańców to prowincjusze. A tym nie zależy na niczym. Ktoś kiedyś napisał między Katowicami a Łodzią nie ma nic, pustka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antyhanys >.< Re: Do Tajpan ! IP: *.prenet.pl 19.02.07, 12:19 Tajpan nie pochlebiaj sobie z tymi Katowicami lepiej wez sie za te dziwki na "bulwarach" Rawy czy inny syf ktorego w hanysowie nie brakuje ! My wiemy , ze niedaleko od Krakowa lezy miasto Częstochowa ... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teral59 Częstochowa mnie wkurza IP: *.cn.com.pl 19.02.07, 12:35 Tak - ten artykuł to problem, problem dla hmm nowych władz miasta czyli p.Wrony, bo niestety nie da się odeprzeć racjonalnej krytyki zawartej w tekscie sloganem - To poprzednicy nic nie robili albo źle robili- więc znając elokwencję naszego prezydenta riposty nie będzie. Co do finansów i stanu komunikacyjnego to będzie jeszcze jeszcze gorzej, bo kler apetyt ma co rok większy na fundusze, a przy obecnym prezydencie jak znamy jego światopogląd trudno mieć nadzieje na inne spojrzenie i przeznaczenie szmalu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vertigo Częstochowa mnie wkurza IP: 212.87.229.* 19.02.07, 12:40 Częstochowa to prowincja. Duży udział w tym ma niejaki pan Wrona... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: scubabe Ludzie temu winni IP: *.gre.pl 19.02.07, 12:55 Sytuacja przedstawiona w artykule to szczera prawda ale to niestety wina młodych bo to oni decydują jaka będzie przyszłość naszego miasta poprzez wybory, ale zazwyczaj to jest tak że młodzi nie chodzą na wybory bo i poco i pozwalają by mocherowe berety wybrały człowieka który w ogóle nie patrzy przyszłościowo,więc dopuki młodzież nie zbierze się w garść i nie zacznie chodzić na wybory to nadal bedzie tak jak jest czyli nudne i bez przyszłościowe miasto . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kto winien?Młodzi? Re: Ludzie temu winni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 13:17 Starzy durnie są winni, przyklejeni do swoich stołków, bo nie młodym przecinają drogę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 32-LATEK Re: Ludzie temu winni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.07, 12:40 WYSTARCZY PRZEJŚĆ 200 METRÓW OD ALEI,ABY NA UL.GRANICZNEJ ZOBACZYĆ JAK WYGLĄDA CZĘSTOCHOWA.TO SAMO JEST POMIĘDZY ULICĄ SENATORSKĄ A KOZIĄ NA KTÓREJ ZNAJDUJE SIĘ PRZEDSZKOLE.AŻ WSTYD DZIECKU TŁUMACZYĆ CODZIENNIE DLACZEGO W CENTRUM MIASTA JEST TAKI BAŁAGAN.A WYSTARCZY TEREN WYRÓWNAĆ I ZBUDOWAĆ DLA DZIECIAKÓW BOISKA.LOKALIZACJA ZNAKOMITA!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wstyd Dlaczego wśród grzechów brakuje tematu "zieleni"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 13:16 Przecież, jak żadne inne miasto tej wielkości Częstochowa to niemal zabetonowane i zaasfaltowane miasto! Nie spotkałem w Polsce, no może poza Sosonowcem czy Dąbrową Górniczą miasta tak pozbawinego zieleni, zwłaszcza blisko centrum! Przecież Park Podjasnogórski to tylko namaistaka! W Cz-wie nie ma terenów zielonych rekreacyjnie zagospodarowanych!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Georges Khouri Częstochowa mnie wkurza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 13:17 A mnie Pani Ewo wkurza coś jeszcze bardziej,: ze nie jest Pani osamotniona w swoich wkurzeniach i to, że się zgadzam z Panią w 100% i tylko tyle. To miasto jakby nie potrzebowało niczego więcej niż jest, ... tak się zachowuje. Chciałbym coś zmienić, sam sugeruję dużo, Projektuję rzeczy na potrzeby wydarzeń kulturalnych. Wkładam w to ideologiczne serce, i co słyszę?: "stary, a po co to komu?". Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izabelabalcerak Re: Częstochowa mnie wkurza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 13:27 Nie Pan jeden słyszy to sakramentalne zdanie ,,po co to komu" i wieczne kręcenie nosem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieszy i kierowca Częstochowa mnie wkurza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 13:26 "..ani samochodem (bo na poboczach parkowały inne auta, bo zdenerwowani długim czekaniem na przejście piesi co jakiś czas wychodzili przed maskę)." a mi się zawsze wydawało, że to kierowca musi się zatrzymać i przepuścić pieszego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justi Jak Cz-wa ma przyciągać pielgrzymów skoro JG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 13:30 ma swój w tym interes, aby pielgrzymi zostawali zaledwie kilka godzin wokół klasztoru, a nie w mieście! Wszystkie przyklasztorne kramiki i restauracje należą do Paulinów, a nie do prywatnych inwestorów. Interes rastauarcyjno- gastronomiczny prowadzą sami ojczulkowie i ich pociotki z rodzinek. Renowację JG przeprowadza firma z Krakowa, a podwykonawcą jest firma budowlana braciszka ojczulka administratora. Oni ciągną, ile wlezie,ile się da nie płacą podatków, a biedniejszy pielgrzym i tak zje bułkę, popijając herbatą z termosu w samochodzie czy autobusie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawo Re: Jak Cz-wa ma przyciągać pielgrzymów skoro JG IP: *.tktelekom.pl 20.02.07, 10:42 100% racja brawo!@!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lalaa Częstochowa mnie wkurza 19.02.07, 13:37 Odpowiadam autorce tekstu. Będzie Pani musiaLa się tak długo "wkurzać", póki Pani nie zauważy, że poprzedni i obcny Prezydent Miasta Częstochowy to ta sama osoba, która piastuje ten urząd już trzeci raz. Póki Pani tego nie zauważy, póki Pani i pozostali Częstochowianie będę wybierać na Prezydenta Miasta tę samą osobę, będzie dokładnie tak, jak Pani dokładnie opisała w swoim tekście. Ja już jestem świadoma powyższego, ale niestety należę do mniejszości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Częstochowa mnie wkurza IP: *.chello.pl 19.02.07, 13:55 To Wy nie macie basenu? A to heca! buuuuuuuuuuuu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwo Re:Mamy ale kryty za mały, a pozostałe za stare IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 14:17 i źle położone, aby coś nowego tam zbudować Odpowiedz Link Zgłoś
frencen GW przystanek czyli gnoić i skłócać Polaków 19.02.07, 14:11 Tania i mierna akcja ogólnopolska Wyborczej. GW tworzy platformę do gnojenia swoich miast, a wszelkiego rodzaju trollom daje mozliwosć wprowadzania zamieszania i skłócania między sobą miast i ich społeczności. Zero moderacji, zero szacunku. Nic tylko gnojenie. To ma dać wszystkim "zły obraz" naszych miast. Mamy poczuć szarość i marazm w jakim żyjemy. Dość odbierania nam naszych powodów do bycia szczęśliwym w naszych małych ojczyznach. GW czyli zgnoić miasto i skłócić miasta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: GW przystanek czyli gnoić i skłócać Polaków IP: 212.87.241.* 19.02.07, 15:06 Ależ my, mieszkańcy tych miast mamy oczy, uszy i w mniejszym, lub większym stopniu zdolność postrzegania otaczającej nas rzeczywistości. Widzimy więc rzeczy takie, jakimi one są i nikt nam nie wmówi, że białe to czarne, a czarne to białe ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czosnek Zgadzam się częściowo... IP: 217.96.15.* 19.02.07, 14:29 Odnośnie głównych zarzutów wysuwanych pod adresem miasta i jego włodarzy zgadzam się prawie w 100%. Nie podpiszę się jednak pod wszystkim. Przede wszystkim rozwiązania komunikacyjne. Pani redaktor za mało chyba jeździ po Polsce. Częstochowa jest źle zorganizowana komunikacyjnie? A które miasto jest dobrze? Może przykład? Proponuję wycieczkę do Gdańska i zweryfikować jak fajną obwodnicę ma Łódź, na przykład. Albo do Sczecina i ominąć Poznań. To są fatalne rozwiązania komunikacyjne. Moim zdaniem u nas i tak nie jest tak źle. Wszakże przez Częstochowę przebiega jedna z najlepszych (o zgrozo) dróg w Polsce. Mam na myśli DK 1. Pomyślcie co działoby się gdyby nie to... Pocieszające (?) jest jedynie to, że gdy przeczyta się artykuły o innych miastach, problemy są te same. Opole, Kielce, Olsztyn itd... Nie jesteśmy sami. I nie jesteśmy wcale gorsi. A gdy spojrzy się 5 lat wstecz i tak jest dużo lepiej niż było. Jest dobre kino, będą galerie, jest więcej pubów, klubów i dyskotek. Co do jakości tych miejsc można dyskutowac, ale to temat na inną pogawędkę. Odpowiedz Link Zgłoś
redakcja_czestochowa Re: Zgadzam się częściowo... 19.02.07, 17:10 U innych jest gorsza komunikacja? Być może, ale my nie powinniśmy równać się do gorszych, tylko do lepszych. Tylko to powoduje, że idziemy do przodu Ewa Kulisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czosnek Re: Zgadzam się częściowo... IP: *.man.czest.pl 19.02.07, 17:42 Ależ oczywiście Pani Ewo. Tutaj zgodzę się z Panią w 100%. Ale w świetle braku odniesienia do innych miast, tudzież planów autostrady, która poniekąd ma pełnić funkcję obwodnicy, argument ten wydaje się być rzucony po prostu na wiatr, rzucony tak sobie, żeby bardziej dopiec włodarzom miasta. Dla mnie osobiście, bardziej palącym problemem komunikacyjnym niż brak obwodnic jest brak synchronizacji świateł oraz bezdennie głupia organizacja ruchu tworzona w miejscach nowo powstałych inwestycjach drogowych (tzw. rondo Wrony, skrzyżowanie za wiaduktem na Jagiellońskiej itp.). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Białorusi ? Re: Zgadzam się częściowo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 16:05 Bo tam komunikacja jest wprost wyśmienita ! Mówię zupełnie poważnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwadrat Częstochowa mnie wkurza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 15:17 Ja kocham Częstochowę i nigdy bym jej nie opuscieł (chyba ze bym musiał). Fakt nie jest to jakies centrum rozrywki,wypoczynku, nauki ale nie jest żle. Trzeba przede wszystkim pozyskać jak najwiecej pieniędzy z Unii. Rozbudować drogi, ściągnąc jakiegos dużego inwestora, zagospodarowac tereny zielone, sprawic zeby pielgrzymi nie przychodzili tylko na JG ale takze zostawali w Cze-wie i... sprzatac miasto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wykręt Re: Częstochowa mnie wkurza IP: 80.54.171.* 19.02.07, 15:44 pan prezydant ze Szczecina,domki i mieszkanka w warszawce,ostatnia kadencja,pieniążki z UE pompuje w JG, a województwo oddał bo tak miało być lepiej,czego można się spodziewać po takimś kimś,tylko na stadionie CKM-u go nienawidzili to stadion chociaż wyremontował ale i tak go nielubie.TO ON ZABIJA CZĘSTOCHOWE.WRONA KONA. Odpowiedz Link Zgłoś