Gość: Zielona Trawka IP: *.czest.pl 13.03.07, 09:04 Co myślicie na temat wprowadzenia obowiązkowego OC dla rowerzystów? Rowerzyści równierz są sprawcami wypadków drogowych. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: antyrower Re: Obowiązkowe OC dla rowerzystów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.07, 09:09 popieram w 100% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyrower Re: Obowiązkowe OC dla rowerzystów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.07, 09:32 Z kamienną miną oraz z całkowitym opanowaniem maszeruję wytrwale przez palące piaski Sahary w poszukiwaniu parujących stolców, wygrzewających się leniwie w blasku słońca, które gdy napotkam otaczam wielką troskliwością i pieczołowitością, przyglądam się im z zaciekawieniem oraz uraczam swój nos ich wspaniałym aromatem, po czym rzucam się na upragnionego świeżego stolca i pożeram go, nie zważając na zasady savoir-vivre, delektując się jego niepowtarzalnym smakiem oraz konsystencją, dając sobie jednoczesnie do zrozumienia, że życie jest piękne oraz czując, jak duma wypełnia moją pierś, a radość gości w moim sercu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rad Re: Obowiązkowe OC dla rowerzystów IP: 81.15.170.* 13.03.07, 10:08 To może pieszych tez zobowiazac do OC, oni tez sa sprawdzami wypadkow drogowych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eryk XI Re: Obowiązkowe OC dla rowerzystów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.07, 10:44 Smieszne , ale prawdziwe. TYLKO JAK TO WPROWADZIĆ W ŻYCIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qża tfaż Re: Obowiązkowe OC dla rowerzystów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.07, 00:00 Myśląc takimi kategoriami należałoby wprowadzić obowiązkowe ubezpieczenie OC od każdego żyjącego czlowieka, bo każdy może wyrządzić zamierzoną lub niezamierzoną szkodę, ktorej wartość może przekroczyć jego możliwości finansowe. Również Twoje dziecko pozostawione na chwilę bez opieki może wybiec na jezdnię i spowodować wypadek. Tylko czy jesteśmy tak zamożnym społeczeństwem w którym wszystkich nas stać na takie ubezpieczenie? A jeśli kogoś nie będzie stać, to co? Dostanie zakaz wychodzenia na ulicę? Ale w domu też można spowodować szkodę, więc może jeszcze zakaz pozostawania w domu? Czyli zakaz życia najlepiej. Jestreś niewypłacalny - nie masz prawa żyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rowerzysta Zielona Trawa nie wkurzaj mnie!!!!! IP: 212.87.232.* 13.03.07, 10:58 No nie, OC od rowerów, może jeszcze od wózków dziecięcych i inwalidzkich. Znowu debilny pomysł jakiegoś kreotona. Odpowiedz Link Zgłoś
dektaa Re: Obowiązkowe OC dla rowerzystów 13.03.07, 12:08 Gość portalu: Zielona Trawka napisał(a): > Co myślicie na temat wprowadzenia obowiązkowego OC dla rowerzystów? > Rowerzyści równierz są sprawcami wypadków drogowych. hehe tak debilnego pomysłu nie powstydziłaby się nawet miłosciwie panujaca nam koalicja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zielona trawka Re: Obowiązkowe OC dla rowerzystów IP: 212.87.241.* 13.03.07, 12:46 Dlaczego debilny? Masz jakiś lepszy żeby poprawić bezpieczeństwo i zwiększyć odpowiedzialność rowerzystów. To chyba jest lepsze i dla rowerzystów. Tak na wszelki wypadek. A co do wózków dziecencych, to nie jeżdzą z taką prędkością, żeby komuś zagrażać. Do dziś pamiętam, jak będąc na spacerze z synem który był w wózku dziecęcym, rowerzystka potrąciła ten wózek, bo jechała sobie chodnikiem i zagapiła się na murzyna, bo wcześniej nigdy nie widziała. Na szczęście dzecku nic się nie stało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Obowiązkowe OC dla rowerzystów IP: 83.2.141.* 13.03.07, 14:26 OC to debilny pomysl to fakt ale za to mogli by zrobic sciezki dla rowerzystow byloby lepeij i mniej wypadkow heheh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot Re: Obowiązkowe OC IP: 80.54.169.* 13.03.07, 15:03 No i jeszcze dla deskorolkowców, rolkowców, woźniców, łyżwiarzy ..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :D Re: Obowiązkowe OC dla rowerzystów IP: 89.174.23.* 13.03.07, 17:05 to jest nie realne:D Rower nie jest tak trwaly jka samochody....i co ja CI sie zepsuje i nie bedzie eksploatowany przez caly sezon? Ubezpieczenie przepadanie! Odpowiedz Link Zgłoś
tschenstochauer Re: Obowiązkowe OC dla rowerzystów 14.03.07, 00:44 w szwajcarii to dziala znakomicie, kazdy rower ma numer rejestracyjny, przechodzi przeglad techniczny, ma tez oc. policja sprawdza stan techniczny to jest: oswietlenie, hamulce, bieznik, luzy w ukladzie korbowym i chyba jeszcze czy przezutki dobrze wchodza. Odpowiedz Link Zgłoś
pluto37 Re: Obowiązkowe OC dla rowerzystów 14.03.07, 02:02 Nie mam stuprocentowych dowodow, ale podejrzewam, ze ten superpomysl zawdzieczamy angruszowi. Po rewelacjach z lekami i podobnych ciekawostkach przyrodniczych znowu bawi sie w wynalazce i wynajduje numery wkurzajace coraz to nowych ludzi:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacper Re: Obowiązkowe OC dla rowerzystów IP: *.111.inds.pl 17.03.07, 20:15 jestem za Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Obowiązkowe OC dla rowerzystów IP: 212.87.241.* 19.03.07, 20:47 Czemu nie, dobry pomysł. Popieram. Odpowiedz Link Zgłoś
barone Re: Obowiązkowe OC dla rowerzystów 20.03.07, 07:43 Ja bym jeszcze dodał obowiązkowe prawo jazdy (np. kat. A1). Bardzo często rowerzyści stwarzają niebezpieczeństwo. Przecież wystarczy mieć min. 18 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rover Re: Obowiązkowe OC dla rowerzystów IP: 212.87.241.* 22.03.07, 20:54 Są wprowadzone tak zwane karty rowerowe. Nie trzeba prawa jazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
barone Re: Obowiązkowe OC dla rowerzystów 22.03.07, 23:32 Po ukończeniu 18. roku życia wystarczy mieć przy sobie dowód osobisty. Nie potrzeba mieć żadnej wiedzy, czy uprawnień (!). Wystarczy pełnoletność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prawie jak koń Re: Obowiązkowe OC dla rowerzystów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.07, 20:59 tjaa..a jak obliczą "pojemność",wg której będzie płacona stawka? ..wsadzą każdego rowerzystę na rower treningowy i zmierzą jak szybko będzie kręcił? leczta się.ścigajcie lepiej tych co jeżdżą po pijaku samochodami.rowerami zresztą też. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qża tfaż Re: Obowiązkowe OC dla rowerzystów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.07, 00:15 Należy jeszcze znależć koniecznie jakiś pomysł na ograniczenie prędkości poruszania się pieszych. Niech może chodzą ze spuszczonymi majtami? I w kaskach. Każdy pieszy powinien jeszcze mieć na czole wytatułowany nr rej. I na dupie też, na wypadek gdyby kask zasłaniał czoło. Może uda nam się wyprzedzić Szwajcarię! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Russian Girl Re: Obowiązkowe OC dla rowerzystów IP: 212.87.241.* 23.03.07, 13:55 Wytatułowane numery już były...jakieś 60 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Re: Obowiązkowe OC dla rowerzystów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.07, 20:48 Popieram w 100%. Kiedyś na mój zaparkowany na parkingu samochód wjechał rowerzysta i uszkodził tylny reflektor. Byłam przy całym zdarzeniu, wezwałam nawet policję. No i co się okazało? Od policjantów usłyszałam, że jak mam AC to niech tam zgłoszę szkodę, oni nic nie mogą zrobić. Tylko z jakiej racji mam pokrywać szkodę z mojego ubezpieczenia jak mam dane sprawcy? Iść do sądu? OC dla rowerzystów rozwiązało by takie problemy. Odpowiedz Link Zgłoś